Şimdi Ara

[Yükseltme] 3700x, B450, ram ve Sorular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    Bir kaç gün içinde işlemciyi anakartı ve rami değiştirmeyi planlıyorum.
    Şuanda kullandığım sistemim
    Cpu: i5 6500https://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/products/processors/core/core-vpro/i5-6500.html
    Soğutucu: Dark Freezed X90https://www.sinerji.gen.tr/dark-freezer-x90-92-mm-kirmizi-fan-intel-amd-uyumlu-hava-sogutucu-pmu71816
    Anakart: Asus B150M-chttps://www.asus.com/tr/Motherboards/B150M-C/specifications/
    Gpu: Msi 1070 GamingXhttps://tr.msi.com/Graphics-card/GEFORCE-GTX-1070-GAMING-X-8G
    Ram: HyperX Fury 2133mhz 2x8gbhttps://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=7213
    Ssd: Ocz Trion 150 240gbhttps://www.vatanbilgisayar.com/ocz-240gb-trion-150-serisi-sata-3-0-ssd-550mb-okuma-520mb-yazma-.html
    Kasa: Thermaltake Versa N23https://www.sinerji.gen.tr/thermaltake-versa-n23-700w-80-usb-30-atx-mid-tower-kasa-pmu411740https://tr.thermaltake.com/versa-n23.html
    Psu: Kasanın ile gelen Thermaltake 700w 80+ı kulanıyorum

    Bütçem 4000-4100.
    Güzel bir B450 atx anakart almak istiyorum. Sistemi en çok zorlıycak şey oyun. Şimdiye kadar 6500 stok fanıyla bile 60 derecenin üstüne pek çıkmadı.
    Anakartlarda atladığım başka güzel bir atx anakart var mı ? Bütçem ve x470 ve x570lerin getirdiği özelliklere ihtiyacım yok gibi geldiği için xlere pek bakmadım.
    Hız aştırma yapmıycam. Hatta PBO'yu bile kapıycam.
    Fan kontrolcü almamak için en az 5 kasa fanı takılabilmesi lazım.
    Havalandırmam iyi. Yazın 5 tane Akasa Viper alıp takmıştım. Sadece 2 tanesini kullanabiliyorum.
    Ram olarak 2x8gb 3200mhz Cl16lardan anakartımla uyumlu ucuz bir şey almayı düşünüyorum.

    Düşündüğüm anakartlar:
    Asus Rog B450-Fhttps://www.sinerji.gen.tr/asus-rog-strix-b450-f-gaming-3200mhzoc-rgb-m2-am4-atx-anakart-pmu415979 911.19https://www.asus.com/Motherboards/ROG-STRIX-B450-F-GAMING/
    Msi B450 Tomahawk Maxhttps://www.sinerji.gen.tr/msi-b450-tomahawk-max-4133mhzoc-rgb-m2-am4-atx-anakart-pmu418764 860.56https://www.msi.com/Motherboard/B450-TOMAHAWK-MAX

    Kendi yaptığım araştırmalar sonucunda tercihim Asus Rog b450-F. Ses çiplerini kısayladığımda Asus ROG SupremeFX 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220A 5+1 32bit , Msi Realtek ALC892 Codec 7+1 24bit. Ses sistemim 5+1. Asus'un

    Vrmleri daha kötü. Vrm işimi görcek kadar iyi olabilir

    - Anakart seçiminde neler önemli ? vrm, parça kalitesi, bios çipi boyutu, bios özelliklerini ve ek özellikler (ses çipi gibi) haricinde dikkat etmem gereken bir şey var mı ?
    - Vrm anladığım kadarıyla hız aştırma için önemli. Bunu yapmıycaksam ne kadar önemli oluyor ve başka nede önemli ?
    - Parça kalitesiyle ilgili hiç bir şey görmedim. Vrm bunu özetlemek için yeterli mi ?
    - Farklı yerlerde 2 anakartın da bios çipi boyutunu okumuştum ama aradığımda tekrar bulamadım. Bulabilceğim bir yer var mı ?
    - Bios özellikleri ile ilgili bulduğum tek şey izlediğim bir videosunda Msi'da vrmdeki voltajı boşaltma özelliği (yada öyle bir şeyin) olmadığını, bunun da PBO için önemli olduğunu söylüyordu. Bunlara bakabilceğim bir yer var mı ?
    - Amd'nin stok soğutucusu ne kadar iyi ? 3700x biraz ısınıyor diye okumuştum. Stok soğutucu işimi görür mü ?
    - Ram uyumluluğuyla ilgili üreticinini sitesinde bir pdf gördüm. Ona bakarak mı seçmeliyim ?
    Asus F:https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM4/ROG_STRIX_B450_F_GAMING/Memory-QVL-For-Ryzen-1st-Gen-Processors.pdf
    Msi Tomahawk Max:https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-TOMAHAWK-MAX#support-mem-0 (boş bırakmış yada bende yüklenmiyor)
    - Ramleri şimdiye kadar hep tek tek aldım. Aynı ramin dual kitlerine baktığımda daha pahalı. Mesela G.Skill 8GB RipjawsV Siyah 3200mhz CL16 tekli alırsam 309.64x2den 619.28e geliyor. Dual kit oladark alırsam 648.73e geliyor. Dual kit almanın bir faydası var mı ?https://www.sinerji.gen.tr/gskill-8gb-ripjawsv-siyah-3200mhz-cl16-ddr4-ram-f4-3200c16s-8gvkb-pmu410376https://www.sinerji.gen.tr/gskill-16gb2x8-ripjawsv-siyah-3200mhz-cl16-ddr4-ram-f4-3200c16d-16gvkb-pmu410386
    - Ram seçerken neye dikkat etmeliyim ? Veya hangi rami tavsiye edersiniz ?

    Eski işlemci, anakart, ram ve soğutuculardan birini satmak istiyorum. Dark Freezerı bu yaz aldım. İşlemcinin termal macununu 6 ayda bir değiştirdim. İşlemciyi zorlamadım. Stok fanla bile 60 derecenin üstünde fazla kullanmadım. 70 dereceyi hiç görmedi. Stok soğutucusu anakarta takmakta biraz sorun çıkartmaya başlayınca soğutucu aldım. Ne kadar eder ? Satılır mı ? Tek tek satmak mı daha kolay olur yada ayrı ayrı mı ?
    İşlemciyi Intel Processor Diagnostic Tool ile test ettim. Bir sorun çıkmadı. Durumunu tam olarak görmek için ne testi yapmalıyım ?

    Biraz uzun oldu. Kusura bakmayın. Teşekkür ederim.

    Edit: Elindeki sistemle herhangi bir uyuşmazlık sorunu yaşarmıyım ?
    Mesela 8+4 pin güçden bahsediliyor. Psuda boşda böyle bir çıkış görmüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eshnud -- 2 Eylül 2019; 16:25:21 >







  • Yardımcı olabilecek kimse yok mu ?
  • Eshnud E kullanıcısına yanıt
    Sondan baslayayim;

    1) 8+4 pin'e ihtiyac yok. 4+4 pin takmaniz yeterli olacaktir. 8+4 cok cok ekstrem nitrojen sogutucu ile cikilabilecek voltajlar icin gerekli.

    2) Her malin bir alicisi vardir. Forumda 2.el bolumu bulunuyor, detayli bir ilan hazirlayin, guzelce aciklayin, piyasaya uygun bir fiyat yazin 1-2 hafta bile surmez satarsiniz. Ister tek tek ister toplu halde satisa cikarabilirsiniz, her ihtimalin alicisi var, ben ugrasmamak icin toplu satiyorum genelde ama tek tek satarsaniz fiyat daha iyi olabilir. Islemci bozulan bir parca degildir. Fiziki mudahelede bulunmadiysaniz, herhangi bir pinini egip bukmediyseniz sikinti cikmaz. Sogutucu ile kullandim, 70derece ustune cikmadi, OC yapmadim ve calisan sistemden cikardim demeniz yeterli saglam oldugunu belirtmek icin.

    3) Ram'ler tek tek aldiginizda cok dusuk ihtimalle farkli seri numarali gelebilir ve zamanlamalarda ufak farkliliklar olabilir. Sanirim o yuzden genelde kit aliniyor ve kitler daha pahali. Her iki ihtimalde de hiz asirtma yapmayacaginiz icin bir sikinti yasamazsiniz.

    4)Ram uyumlulugu listesi guncellenmiyor. B450 ve 2. nesil ryzen'lar sonrasi uyumluluk sorunu kaldigini zannetmiyorum. Bilindik markalardan aldiginiz ram'in calismamasi gibi bir sikinti yasamazsiniz, hiz asirtma yaparken belki sorun cikabilir ama zaten yapmayacaksiniz. Ram'i alip, bios'da XMP profilden frekans secip keyifle kullanirsiniz, dert etmeyin cok.

    5)Anakart konusunda cok cok detaylara takilmissiniz ama PBO'yu bile kapatacagim diyorsunuz. O zaman voltaj kontrolcusuydu bilmemneydi dert etmeniz gereken konular degil. Iki sectiginiz anakartta da alirken BIOS update yapilmasi gerektigini unutmayin. Alternatif olarak MSI B450 Tomahawk MAX modelini alabilirsiniz Ryzen 3000 ready olarak geliyor.

    6) 3700X'in sogutucusu aslinda normal sicakliklarda tutmaya yetiyor, ekstra sogutucu gerekliliginiz yok. Sadece guzel ayar yapilmazsa fan devir hizi surekli artip azaldigi icin ses yapiyor. Ben bundan rahatsiz olup degistirmistim isilarda bir sikintim olmasa da. Karar sizin, ben her turlu 12cm fanli kule tipi bir sogutucu ile kullanmayi tercih ederim.

    Anakart malzeme kaliteleri ile ilgili basyapit;
    https://forum.donanimhaber.com/x570-x470-b450-anakartlar-tavsiye-konusu-x570-eklendi--137467824




  • - Anakart seçiminde neler önemli ? vrm, parça kalitesi, bios çipi boyutu, bios özelliklerini ve ek özellikler (ses çipi gibi) haricinde dikkat etmem gereken bir şey var mı ?

    malzeme kalitesi önemli melasa asus TUF serisi uzun ömürlü komponentler kullandığını söylüyor

    - Vrm anladığım kadarıyla hız aştırma için önemli. Bunu yapmıycaksam ne kadar önemli oluyor ve başka nede önemli ?

    voltaj gerilimi ayarlayan komponent diye biliyorum oc de ısınır O.c düşünüyorsanız bunların üzerinde soğutucu blok olmasına dikkat edin

    - Parça kalitesiyle ilgili hiç bir şey görmedim. Vrm bunu özetlemek için yeterli mi ?

    bazı üreticiler anakart vrm ömrünü yazıyorlar gigabyt bi dönem 40.000 saat falan yazıyordu şimdi user manuel lerde detay var mı bilemiyorum.

    - Farklı yerlerde 2 anakartın da bios çipi boyutunu okumuştum ama aradığımda tekrar bulamadım. Bulabilceğim bir yer var mı ?

    bios chipleri artık güvenli eski 90 lardaki bios cihpleri gibi düşünme

    - Bios özellikleri ile ilgili bulduğum tek şey izlediğim bir videosunda Msi'da vrmdeki voltajı boşaltma özelliği (yada öyle bir şeyin) olmadığını, bunun da PBO için önemli olduğunu söylüyordu. Bunlara bakabilceğim bir yer var mı ?

    ryzen x modellerde evet pbo önemli otomatik o.c. için

    - Amd'nin stok soğutucusu ne kadar iyi ? 3700x biraz ısınıyor diye okumuştum. Stok soğutucu işimi görür mü ?

    stok fan iş görür ama oc düşüyorsanız yeni bi soğutucu almanızı tavsiye ederim çünkü x işlemciler serin havalarda daha yüksek auto oc daha yükseklere çıkabiliyor. yaz aylarında sıcak bir şehirde iseniz sıcaklığın ciddi şekilde yükseldiğini görürsünüz

    - Ram uyumluluğuyla ilgili üreticinin sitesinde bir pdf gördüm. Ona bakarak mı seçmeliyim ?

    anakart üreticileri ryzenler ilk çıktığı sıralarda destekleyen ramler azdı sonradan gelen bios güncellemeleriyle hemen hemen piyasada bulunan çoğu ram artık uyumlu ama markalı olması ve üreticinin tavsiye ettiği ram tabi ki en iyisi

    - Ram seçerken neye dikkat etmeliyim ? Veya hangi rami tavsiye edersiniz ?

    dual kit olmasına ve elbette ki mhz çok önemli ryzen larda 3200 ramleri tercih etmenizi tavsiye ederim en az tabi birde ramlarde gecikme değerleri var (CL) değerleri ile ilgili araştırma yaparsanız gerekli bilgiyi bula bilirsiniz.

    son olarak x470 anakartıları yada x570 de tercih edebilirsiniz.

    bilgisayarı ne amaçla kullanacağınızı konusunda biraz bilgi verirseniz size daha çok yardımcı olabiliriz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakuzza0092 -- 3 Eylül 2019; 16:49:34 >




  • @CCaaNN Teşekkür ederim.
    Anakart seçiminin üstünde durmuştum. Kıysalamalarda ve yorumlarlarda çok fazla şeyden bahsedilince sanırım kafamı karıştırdı.
    Bios update konusuun Sinerji ile konuşmuştum. Alırken not yazarsam yapçaklarını söylediler.
    Anakart tavsiye konusuna bakmıştım. Çok faydalı bir konu olduğuna katılıyorum. Daha çok vrm ve soğutucuları üzerine konuşuyorlar gibi gelince detaylı okumadım.

    @yakuzza0092 Teşekkür ederim.
    Tuf'un 5000 saat kapasitör ömrü olduğunu söylemesi güzel. Rog'la aynı vrmleri kullanıp daha ucuz olması artısı var. Hatta Tuf X470 Plus Gaming (İnventus 898.55, Sinerji 902.14) Rog B450(Sinerji 911.18)den biraz daha ucuz. Tufdan beni en çok soğutan şey sadece 3 kasa fan girişi var. Tuf alırsam bir de fan çoklayıcı almam gerekiyor ki iyi bir şey alırsam aradaki fiyat farkından(B450 Rog'dan 150 lira civarında daha ucuz) çok daha fazlasını harcamam gerekicek. M.2 ssd girişinin daha az olması (Rogda 2 Tufda 1) gibi şeylerle de birleşince toplamda daha pahalıya daha az şey alıyormuşum gibi geldi. Değişen parçaları satınca m.2 almayı düşünüyorum.
    Bios çipinini boyutu derken içine kurulabilen bios boyutu demek istemiştim. Okuduğum yer ingilizceydi diye hatırlıyorum. Yanlış mı anladım yada türkçe de fartklı mı deniyor ? Msi Tomahawk Max'da bunu arttırmıştı. Sanırım Tomahawk'da biosdan bazı özellikleri çıkartmıştı ... gibi şeyler okumuştum. Kurulabilen biosun boyutu ileriye yönelik güncellemelerde daha fazla özellik olabilmesi bakımından önemli olduğundan bahsediliyordu.
    Bu gündelik kullanım ve oyun bilgisayarım. En çok yaptığım şeyler internet, bir şeyler izlemek ve oyun oynamak.




  • Eshnud E kullanıcısına yanıt
    BIOS hafizasi konusu > Bios un hafizasi yetersiz geldigi durumlarda, yeni islemcilere yer acmak icin eski islemcilere destek kesiliyor. Ornegin imzamda kullandigim anakarta Ryzen 3xxx destegi geldiginde asagidaki urunlere destek kesildi. Sizi ilgilendiren bir durum degil acikcasi.

    This BIOS does not support below Bristol Ridge CPU due to BIOS rom size limitation:
    Athlon x4 970/950/940, A12-9800/9800E, A10-9700/9700E, A8-9600, A6-9550/9500/9500E

    Yaptiginiz bu isler icin bahsettiginiz fan girisi, M.2 girisi kistaslarini saglayan herhangi bir urunu almaniz yeterli olacaktir. ROG serisi de MSI Gaming Plus - Tomahawk modelleri de her acidan size fazla fazla yeterli gelir. Garanti sartlari, fan sayisi gibi durumlarda icinize sineni almanizda bir sakinca yok.
  • Eshnud E kullanıcısına yanıt
    rica ederiz sadece b320 anakartlarda bahsettiğiniz problem vardı 2 mb hafıza kullanıldığından ama b350 ana kartların hepsi 4 mb birde b450 x370 x470 cipdset anakart alırsanız bios güncelllemesi talep edin 3.nesil kılacaksanız bilginiz olsun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.