Şimdi Ara

Yunan Meis'e Asker Çıkardı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
5.776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Artizt kullanıcısına yanıt

    silindi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-86G53N200 -- 10 Eylül 2020; 23:33:30 >
  • şu savaş nedeni bu savaş nedeni diyip duruyor bizimkiler e hani nolacak şimdi

  • İkdidarın yeni bir başarısı daha,Suriye'de yaşanan hezimetin bir benzeri şimdi Yunanistanla yaşanıyor.12 mil mevzusundan sonra şimdide 2 km ötemizdeki adaya asker çıkarılıyor,peki biz ne yapıyoruz? Boş konuşmaktan başka hiç bir şey çünkü Müslüman ülkeleri bile arkasına almış bir Yunanistan var,biz ise yalnızlaştırıldık.İktidar konuşuyor ama yalnızca kendi vatandaşı dinliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BfTürk -- 31 Ağustos 2020; 11:14:47 >
  • Hala 12 adayı kim verdi neden verildi diye tartışmalar var. Şu tarihi biraz doğru kaynaklardan düzgün okuyun lütfen. Bu konularda akademik makaleler, Halil İnalcık ve İlber ortaylının kitaplarında anlatımlar mevcut. Yunan bağımsızlık savaşlarını ve Osmanlı-Yunan savaşlarını, balkan ve birinci cihan harplerini okumadan adaların durumunu anlayamazsınız.


    • 1912 Uşi anlaşmasına göre adalar geçici süreyle İtalyaya bırakıldı. Bu karar balkan savaşından önce alınmıştır. Osmanlının balkan savaşına girmesiyle adaları savunmaması için bu karar anlaşmada verilmiştir.
    • Adalar daha sonra Osmanlıya iade edilmemiş italya adaları elinde tutmaya devam etmiş ve kendi topraklarına katmıştır.
    • Birinci cihan harbinden sonra adaların (12 ada ve meis adası) statüsü Sevr anlaşmasında italyaya bırakılmıştır. Fakat anlaşmanın yürürlüğe girmemesi sonucu Lozan'da adalar italyaya bırakılmıştır. Bunda adalardaki nüfusun çoğunluğunun rum ve italyan kökenli olmasıdır. Çünkü ege denizindeki adalarda osmanlı tebası rum ve yunan nüfustan sayıca daha azdır. Mübadele kararları da bu noktada karar alınmasında önemli etkisi olmuştur.
    • 2. Dünya savaşında adalar italyan kontrolünde kaldı. Ve savaş sonuna kadar (mayıs 1945) adalar alman işgaline uğradı. Savaş sona erdiğinde adalar İtalya tarafından Yunanistana savaş tazmina olarak bırakılmıştır. Çünkü 2. dünya savaşında önce İtalya sonrasında da Almanya ortak şekilde yunanistanı işgal etmişti.




  • kendi adaları, istedikleri gibi kullanırlar. 2km uzaktaki adayı kontrol edemeyenler utansın...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Long Nightt

    Bu adalar 1947 Paris Anlaşmasıyla İtalyadan alınıp Lozan hükümleri çerçevesinde Yunanistana devredildi.Burada Türkiye'nin en büyük hatası 1947 Paris konferansına çağrıldığı halde katılmaması ve adaların Yunanistana verilmesine karşı çıkmamasıdır.Lakin tekrar belirtiyorum bu adalar Lozan anlaşmasında belirtilen ''silahsızlandırılma'' hükümlerine göre devredildi.


    Yunanistan bu adaları 2002'den sonra silahlandırmaya başladı.Türkiye yine uyudu.Yunanistan Türkiye'nin pasifliğini görünce bu kezde 1947 Paris anlaşmasıyla kendisine devredilmemiş fakat aynı zamanda Türkiye'nin olduğu belirtilmemiş adaları işgal etmeye ve silahlandırmaya başladı.Bunun en güncel örneği Aydın Didim ilçesinin karşısında bulunan Eşek adasıdır.Yunanistan 2004'ten sonra adaya asker çıkarmış,karakol kurmuş,adaya Yunanlı sivil yerleştirmiş üstüne belediye bile açmıştır.En son Temmuz 2020'de Yunanistan Cumhurbaşkanı adayı resmi ziyarette bulunmuş ve buradaki Yunan askerleriyle poz vermişti.


    Not: Adaların devri konusunu biraz açmak gerekiyor.Adalar Balkan savaşları esnasında Yunanıların eline geçmesin diye Osmanlı tarafından İtalyanlara geçici süreyle bırakıldı.Zira Osmanlı donanması Yunan donanması ile savaşacak güçten yoksundu.I.Dünya Savaşı patlak verince ve İtalya'da İtilaf devletleri safında savaşa girince adaları ilhak ettiğini duyurdu.Bu ilhak 1923 Lozan Anlaşması ile Türkiye tarafından resmen tanındı.Zira 1923 yılında Lozan Anlaşması imzalanırken Türkiye'nin donanması yoktu.Mevcut Osmanlı donanması İstanbulda İtilaf devletleri komutası altındaydı.Doğal olarak donanma olmadığı için bu adaların İtalya'ya ait olduğu kabul edildi ancak adaların silahsızlandırılması da İtalyanlara kabul ettirildi.İtalyanlar bu adaları almıştı ancak ada üzerinde asker bulundurmamayı kabul etmişlerdi.


    Gel zaman git zaman 1947 yılında II.Dünya Savaşından sonra İtalya ile imzalanacak barış görüşmeleri Pariste başladı.Müttefik devletler İtalyadan önce adaların sahibi Türkiye olduğu için Türkiye'yi adalar meselesini görüşmek üzere Paris'e davet ettiler.Ancak Türkiye II.Dünya Savaşına dahil olmadığını gerekçe göstererek çağrıldığı konferansa katılmadı.Bazıları bunun nedenini Sovyet tehditine bağlar.Bilirsiniz Sovyetler 1945 yılından sonra Türkiye'ye karşı düşmanca tutum içine girmiş ve Türkiyeden toprak/üs talep etmişlerdi.Dahası Türkiye'yi II.Dünya Savaşına girmediği için de savaştan sonra kurulan yeni Dünya düzeninde dışlanması için çaba harcıyordu.Kısacası Türkiye katılmadığı bir savaş sonrasında ödül olarak bu adaları alması durumunda Sovyetlerin düşmanca tutumunu arttrmasından çekinmiştir.Malum o dönem NATO daha kurulmamıştı ve Türkiye Sovyetler karşısında yapayalnızdı.


    Fakat burada Yunanlılar bir işgüzarlık yaparak çağrılmadıkları bu adalar meselesine yalvararak dahil olmuşlardır.Savaş boyunca Nazi ve İtalyan işgali altında kaldıklarını göstererek bir nevi kendilerini acındırmışlardır.Müttefik devletler de savaşta işgal edilmiş olmalarının bir tazminatı gibi bu adaları Yunanistana devretmişlerdir.Ancak bunu da Lozan hükümlerine göre yapmışlardır.Yani Yunanlılar bu adaları alacak ancak silahlandırmayacak ve üstüne asker yerleştirmeyecekti.Yunanlılar bunu kabul ederek adaları aldılar ancak 2002'den sonra bu hükümleri çiğneyerek adaları silahlandırmaya ve askerleştirmeye başladılar.

    Peki hocam birşey soracağım bilginiz dahilindeyse tabi bu adamlar adaları silahlandırdığı için türkiye geri alabilirmi veya savaş falan açma hakkına sahip mi? Yanimerak ettiğim bu adamlar silahlandırılırsa yaptırım olarak ne yazıyor anlaşmada yada biz ne yapabiliriz.





  • Navi kullanıcısına yanıt

    Gerçek hocam, bi sürü adayı işgal ettiler bizimkilerin basiretsizliğinden ötürü. Şu an Doğu Akdeniz'de bu kadar cesaret bulmalarının sebebi de Türkiye'nin 20 yıldır Ege'deki adacıkların işgaline ses çıkarmaması.

  • Look At Me kullanıcısına yanıt

    Yunan tarafı anlaşma hükümlerini çiğnediği için hem Lozan hem de Paris anlaşmasını imzalayan devletleri tekrar adalar meselesini görüşmeye çağırabilir.Misal Lozanda Boğazlar tamamen Türkiye'nin kontrolünde değildi ancak II.Dünya savaşı yaklaşınca Türkiye Lozan anlaşmasını imzalayan devletleri Montrö'de yeniden toplantıya çağırdı.Sonuçta Türkiye'nin lehine olacak şekilde boğazlar yeniden düzenlendi.Burada da Yunan tarafı açıkça anlaşmayı ihlal ettiği için adalar meselesinin yeniden masaya yatırılması talep edilebilir.Türkiye'ye yakın adaların geçmişteki sahibi Türkiye olduğu belirtilerek Türkiye'ye devri talep edilebilir.Hepsi olmasa bile Türkiye'ye yakın birçok ada ve adacık geri istenebilir.





  • arkadaşlar görünürde hoş bir durum değil fakat ses çıkmamasının nedeni korku değil , 2 km ötedeki adaya bir kaç zavallı yem attılar , ya bırak askeri durumu siviller olarak bile o adayı almak uzun sürmez ama sabırlı şekilde kıvılcımı karşı taraftan bekliyoruz

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.