Şimdi Ara

Yusuf ATILGAN / Aylak Adam (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
3.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • sanırım bayansınız .. bence kitabın varlığının sizi rahatsız etmesinden ziyade romanın kahramanı C.'nin varlığı sizi rahatsız etmiş olabilir. Yani böyle bir erkeğin var olması veya bir yerlerde şimdi veya geçmişte yaşamış / yaşıyor olması sizi hoşnut etmiyor anladığım kadarıyla. C. ve yaşama bakışı birçok insan için ezberleri bozan bir durum , kabullenmesi kolay değil . Ben romanı okudum açıkçası üzerine konuşulacak çok şey var . Örneğin çok basit birşey 50 yıl öncesinin İstanbulu ve insanlarının da aslında hiç de değişmediğini .. aynı sıradanlıkların aynı klişe tavırların günümüze dek sürdüğünü çok iyi gördüm . C. zaten temel olarak her şeye ölesiye karşı olan ve hatta kendisiyle de savaşta olan bir insan . Mesela Güler'i ele alalım . Güler tipik bir Türk kızını ortaya koyuyor.. İki odalı bir ev, birkaç çocuk ..mutlu bir evlilik hayali .. Herkesin birbirine delicesine benzediği şu anlamsız dünyada C. belki de kendi zihninde hapsolmuş durumda . C. size pis bir adam olarak gözükmüştür ancak insanın kendisini doğrudan ilgilendiren şeylerin peşinde olmasından daha doğal ne olabilir ki.. bence bunları biraz düşünün , önyargılı olmamaya gayret edin derim.

    yaşam Paulo Coelho gibi yazarların yansıttığı gibi toz pembe , peri masallarıyla süslü değil malesef. tabi bu da benim görüşüm . saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m-99 -- 9 Eylül 2010; 1:40:22 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Brunelleschi

    sanırım bayansınız .. bence kitabın varlığının sizi rahatsız etmesinden ziyade romanın kahramanı C.'nin varlığı sizi rahatsız etmiş olabilir. Yani böyle bir erkeğin var olması veya bir yerlerde şimdi veya geçmişte yaşamış / yaşıyor olması sizi hoşnut etmiyor anladığım kadarıyla. C. ve yaşama bakışı birçok insan için ezberleri bozan bir durum , kabullenmesi kolay değil . Ben romanı okudum açıkçası üzerine konuşulacak çok şey var . Örneğin çok basit birşey 50 yıl öncesinin İstanbulu ve insanlarının da aslında hiç de değişmediğini .. aynı sıradanlıkların aynı klişe tavırların günümüze dek sürdüğünü çok iyi gördüm . C. zaten temel olarak her şeye ölesiye karşı olan ve hatta kendisiyle de savaşta olan bir insan . Mesela Güler'i ele alalım . Güler tipik bir Türk kızını ortaya koyuyor.. İki odalı bir ev, birkaç çocuk ..mutlu bir evlilik hayali .. Herkesin birbirine delicesine benzediği şu anlamsız dünyada C. belki de kendi zihninde hapsolmuş durumda . C. size pis bir adam olarak gözükmüştür ancak insanın kendisini doğrudan ilgilendiren şeylerin peşinde olmasından daha doğal ne olabilir ki.. bence bunları biraz düşünün , önyargılı olmamaya gayret edin derim.

    yaşam Paulo Coelho gibi yazarların yansıttığı gibi toz pembe , peri masallarıyla süslü değil malesef. tabi bu da benim görüşüm . saygılar

    Hayır C. dahil karakterlerle ilgili bir problem yok aslında, hepsi olağan.
    Hatta bu kitabı bana ısrarla tavsiye eden arkadaşım C. tıpkı sana benziyor diyerek aldırmıştı, büyük bir hevesle okumuştum.
    Yani hiç bir önyargı yoktu başlarken, hemen gittim aldım, okuyor olduğum kitabı ( Hakan Günday - Piç ) yarım bırakarak başladım.




  • Bence bir şeyler öğrenmek için okumamalısın bu kitabı. C yi anlamaya çalışmak kendimizde ondan bir parça bulmak için okunmalı. Diğer yorum yapan arkadaşların da dediği gibi hayatı toz pembe algılayan pozitif bir insansan elbetteki bu kitap sana hiçbir şey ifade etmeyecektir. Ama ben bu kitapta kendimi buldum. Ve böyle olunca da kitap hiç bitmesin istedim. İllaki kitaptan bir ders çıkarmak da gerekli değil. Okuduğun anın tadını çıkar yeter. Beğenmediysen bana uygun değil deyip geçseydin keşke. Bu kitabın varlığından rahatsızlık duydum, elime kağıt kalem alsam daha iyi yazardım gibi yorumlar yapmak bence biraz saygısızlık olur. Resmen ben rahatsız oldum bu yorumlarından. Böyle bi kitaba boş demen cidden dokundu bana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :::aLp::: -- 10 Eylül 2010; 2:29:23 >
  • Ben okumadım ama yorumlarınızdan sonra okumayı da düşünmüyorum açıkcası :) tabi kitapçıya gittiğimde şöyle bir göz atacağım almasam da.
  • Bakın kitabı ve yazarı seviyesiz tartışmalarla gündeme getirmek istemezdim; ancak siz ipinizi koparmış gidiyorsunuz.Yusuf Ziya Atılgan Türk Edebiyatı'nda Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay, Tezer Özlü gibi kendi zamanlarının ötesinde eserler vermiş bir yazardır.(Anayurt Oteli gibi edebiyatımızdaki ilk psikolojik kişiliği -Zebercet- barındıran, döneminin ender şehir romanlarından biri ancak filmi çekildikten sonra ilgi görmüştür.)Nitekim Yusuf Ziya Atılgan'ın Oğuz Atay gibi Türk Edebiyatı'nda çığır açmış bir yazara ışık tuttuğunu söyleyebilirim.Siz yazar ve esere "Bakkal ve Veresiye Defteri" muamelesi yaparsanız insanlar da size pembe gözlüklü okuyucu muamelesi yapar..

    Yusuf Ziya Atılgan'ın tamamlanmış olan iki romanında da (Anayurt Oteli ve Aylak Adam) karakterlerin arzuladıkları tek bir şey için geri kalan her şeyi verebilecek bağlılıkta, sağlamlıkta olduğunu görürüz.Onun karakterleri cinsel sapkınlıkta değil, ümitsizliği ve yalnızlığı kanıksamış haldedirler.Romanları da mutsuz sonla biter ki bu pembe kaplı kitaplara ve okuyucularına ters gelebilir.Bu adam üniversite yıllarında on ay hapis yatmış, fakülteyi askeri öğrenci olarak okumuş ve askeri lisede öğretmenlik yapmış, cezaevinden çıkınca manisaya gidip çiftçilik yapmış birisidir.Köyde çiftçilik yapan bu adam ülkenin en yetkin şehir romanlarından birini yazmıştır.Dilinin yalınlığı, süsten uzak hali, samimiyeti, sessiz sessiz ilerleyen isyanı ile size o kadar çok şey verir ki... Karakterlerinde bireysellik, iletişim bozukluğu, mevcut düzene kafa tutma, onu yıkma çabası ve yıkamayacağını bilme hali vardır.Sonuçta da intihar gelir.Eserlerini ard arda okursanız bakış açınız değişecektir.Günlük hayatta olup biteni, çevrenizde yaşananları daha iyi anlayabilirsiniz.Çünkü onun karakterleri küçük dünyalarında aptal yalanlarla mutlu olan insanlar değil, tüm bu yalanların farkında olup onlara rağmen yaşayan ve çevresine farkettirmeyen anti-kahramanlardır.

    Size uzun uzun anlatabilirim; ancak değerli vaktinizi kitabı bir kere daha okumaya ayırırsanız siz de anlayabilirsiniz.

    quote:

    Orijinalden alıntı: EdaisY
    Hakaret etmiyorum veya çamur atmıyorum. her edebiyat eserine yapıldığı gibi leleştiriyorum.
    Seviyesiz yaklaşan sizsiniz.
    Okudunuz mu siz bu kitabı ? Çok merak ediyorum.
    Bana seviyesiz demeye haddiniz yok, böyle dengesiz yorumlar yapmaya da.
    Bu arada küçük beyniniz alglayamamış, notlarım Elif ŞafaK'ın aşkındandı
    Anlayamıyorsun demişsiniz, bu kitapta anlaşılamayacak ve anlamam gereken bir yer yok. Adam 2 kızın peşinden nasıl koştuğunu anlatıyor olay bu.



    Edebiyat eseri değil, edebi eserdir.Leleştirmek size yakışır. Eleştiri ise her şeyden önce bilgi ve yetenek işidir.
    Bu kitabı okudum, defalarca okudum.Ayrıca Yusuf Ziya Atılgan'ın diğer eserlerini de okudum.
    Sizin yazara yaptığınız dengesiz yorum yanında benimkiler devede kulaktır.
    Ben onu algıladım ancak siz not alma sırasının The Secret'ta olduğunu ima ettiğimi anlamadınız.
    Olaya öfke ile dahil olursanız bu çıkarımı yapmanız doğaldır.Sakinleşin önce.

    quote:

    Öğreneceğim sadece bir şey, belki sadece bir kelime ya da alacağım bir ders beklentimi karşılamaya yetecekti.
    aydacılıkla alakası olduğunu sanmıyorum, kitap okumanın amacı rahatlamak ve öğrenmektir zaten..
    Brunelleschi - Evet yaşama karşı umut doluyum sizin gibi. Ama anlattığı adam aylak da değil, başka birşey. Alenen rahatsız oldum bile diyebilirim böyle bir kitabın varlığından.


    Bir kelime dahi öğrenememiş, karakterin yaşantısından hiçbir şey kapamamışsanız kitabı "aylak aylak" okuduğunuzu düşünürüm.


    Son olarak, neyi tartışmak istiyorsunuz?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nodex
    Son olarak, neyi tartışmak istiyorsunuz?

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.