Şimdi Ara

Yüzeyel Mantar Enfeksiyonları (Dermatofitozlar, Tinea)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.241
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mantarlar doğada hemen her yerde bulunurlar. Hayvanlardan, topraktan, havadan ve insanlardan bulaşabilirler. Yaptıkları yüzeyel enfeksiyonlara dermatofitoz ya da tinea denilir.

    Dermatofitozis

    Dermatofitozis, dermatofit denilen mantarların cildin üst tabakalarında, keratinize bölgede yaptığı hastalıklardır. Bulaşıcıdır. Deri, tırnak ve saç gibi keratinize bölgelerde enfeksiyona neden olabilirler. Flamentöz mantarlar enfeksiyona neden olurlar. Keratinize olmayan mukozada yaşayamazlar. Ağız ve vajina gibi keratinsiz mukoza dokularında hastalık oluşturamazlar. Yüzeyel enfeksiyona sebep olurlar ve çok nadiren derine inerek kana bulaşır ve sistemik hastalıklara sebep olurlar. Vücudun immün sistemini baskılayan başka hastalıkların bulunması, yüzeyel mantar hastalıklarının derinleşerek sistemik hastalık oluşturmasını kolaylaştırır.

    Dermatofitler besin olarak keratini kullanırlar. Bu nedenle epidermis, kıl ve tırnak gibi keratinize dokularda hastalık yaparlar.
    Tinea lezyonlarının çoğunda hastalığın çevreye doğru yayıldığı aktif, belirgin ve keskin bir sınır vardır. Bu kenar diğer hastalıklardan ayrımı için önemlidir.

    Yüzeyel mantar enfeksiyonları klinik olarak enfeksiyonunun görüldüğü yerlere göre;

    Ayakta görülen mantar enfeksiyonu:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-pedis-ayak-mantari/

    Tırnaklarda görülen mantar enfeksiyonu:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tirnak-mantarlari-onikomikozis-tinea-ungium/

    Vücutta görülen mantar enfeksiyonları:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-korporis-vucut-mantari/

    Başta, saçlı deride görülen mantar enfeksiyonu:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-kapitis-bas-mantari/

    Sakallı bölgede görülen mantar enfeksiyonu: Tinea barbae

    Kasıkta görülen mantar enfeksiyonu:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-inguinalis-kasik-mantari/

    Steroid kullananlarda görülebilen,https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-inkognito/

    şeklinde sınıflandırılabilmektedir.

    Yüzeyel mantar enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayan faktörler:

    Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, immün yetmezlikler gibi ek hastalığı olan hastalarda veya kemoterapi veya kortikosteroid gibi immün süpresyonu baskılayan ilaçlar kullanan hastalarda yüzeysel mantar enfeksiyonları daha şiddetli olabilir ya da ilaca dirençli olabilir.
    Nemli ortam veya çok terleyen hastada yüzeysel mantar enfeksiyonlarının sıklığı ve hastalığın şiddeti artmıştır.
    Yüzeysel mantar enfeksiyonu olan hasta kişilerle ortak giysi veya eşya kullanımı mantar enfeksiyonlarının sıklığını arttırmaktadır. Örneğin ayak mantarı olan kişi ile aynı banyo terliğini kullanan herkes mantar enfeksiyonu açısından risk altındadır.

    Dikkat edilecek hususlar:

    Hastalık bulaşıcıdır. Kişiden kişiye temas ile bulaşabilir. Aynı şekilde vücudun bir yerinden bir başka yerine kaşıma vb şekilde hastalık taşınabilir. Örneğin, ayak mantarı olan hasta ayağını kaşıdıktan sonra eliyle sakalını okşarsa hastalığı sakalına bulaştırabilir. Bu sebeple yüzeysel mantar enfeksiyonu olan hastanının vücudunun başka nerelerinde mantar rahatsızlığı olabileceği sorgulanmalıdır.
    Aynı havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyaları kullanan bireylerde ve aynı yatakta uyuyan çiftlerde hastalığın temas yoluyla bulaşma ihtimali vardır. Yüzeyel mantar enfeksiyonu olan bireylerin aynı evde yaşadığı kişiler mantar enfeksiyonu açısından değerlendirilmelidir.
    Yüzeyel mantar enfeksiyonlarının başarıyla kısa sürede tedavi edilebilmeleri için hastaların giyim alışkanlıklarını düzenlemeleri önemlidir. Nem ve ter oranını arttıran giyim alışkanlığı yüzeyel mantar enfeksiyonunun iyileşmesini geciktirir. Hastalığın tekrarlamasına neden olabilir.

    Yüzeyel mantar enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?

    Duş vb sonrası ıslanan vücudun kurutulması nem oranını azaltarak yüzeyel mantar enfeksiyonu riskini azaltacaktır.
    İç çamaşırları rahat havalanan kumaşlardan seçmek ve sık iç çamaşırı değiştirmek vücudun nem oranını azaltarak yüzeysel mantar enfeksiyonu riskini azaltacaktır.
    Ev içerisinde ortak banyo terliği, ev terliği, havlu gibi nesneler yüzeysel mantar enfeksiyonlarının bulaşını arttıracağı için nem oranı yüksek eşyaların ortak kullanılmalarına dikkat etmek önemlidir. Banyo terliğinin kurumasını sağlamak ve havluların sık değişimi bu hastalıktan koruyucudur.
    Yüzeyel mantar enfeksiyonu olan birinin enfekte ettiği giysiler reenfekte edilmelidir. Örneğin ayak mantarı olan kişi sprey şeklinde kullanılan mantar ilaçlarını ayakkabılarının içine püskürterek ayakkabısındaki mantarların ölmesini sağlayabilir. Aynı amaçla yıkanması mümkün olan ayakkabıların yıkanması da etkili olacaktır.
    Ayakkabılarınızın havalanabildiğinden emin olun. Mantar zararlısının nemli ortamlarda hızla ürediğini ancak iyi havalanan bol oksijenli bölgelerde iyi üreyemediğini unutmayınız.
    Erkeklerde testisler ve penis sebebiyle inguinal bölge daha havasız ve daha nemli olabilir. iyi havalanan iç çamaşırları ve vücudun havalanmasına imkan tanıyan giysiler önemlidir. Vücudun havalanmasına yeteri kadar müsade etmeyen sıkı kumaşlar yüzeysel mantar enfeksiyonları riskini arttıracaktır.
    Çok terleyen bir vücut yapısına sahipseniz toplumun geneline oranla daha sık çorap/iç çamaşırı değiştirmeniz gerektiğini unutmayınız.
    Yüzeyel mantar enfeksiyonlarında, yerleşim yerlerine göre etken değişebilmektedir. Genelde, mikrosporum saç ve deride, epidermopyhton deri ve tırnakta, trichophyton ise saç deri ve tırnakta yerleşir.

    Antrofofilik: ana kaynağın insanlar olduğu mantar enfeksiyonlarıdır.
    Zoofilik: ana kaynağın hayvanlar olduğu mantar enfeksiyonlarıdır.
    Jeofilik: ana kaynağın toprak olduğu mantar enfeksiyonlarıdır.

    Yüzeyel mantar enfeksiyonlarında tedavi:

    Tedavi yüzeysel mantar hastalığının yerleşim yerine ve hastalığın şiddetine göre planlanır. Sprey, krem, oral alınan haplar ve tırnak cilaları gibi farklı şekillerde kullanışabilen ilaçları vardır.

    Tedaviler alt başlıklarda detaylı anlatılmıştır:

    Ayakta görülen mantar enfeksiyonu:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-pedis-ayak-mantari/

    Tırnaklarda görülen mantar enfeksiyonu:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tirnak-mantarlari-onikomikozis-tinea-ungium/

    Vücutta görülen mantar enfeksiyonları:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-korporis-vucut-mantari/

    Başta, saçlı deride görülen mantar enfeksiyonu:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-kapitis-bas-mantari/

    Sakallı bölgede görülen mantar enfeksiyonu: Tinea barbae

    Kasıkta görülen mantar enfeksiyonu:https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-inguinalis-kasik-mantari/

    Steroid kullananlarda görülebilen,https://hekimimyanimda.com/cildiye/tinea-inkognito/

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Yüzeyel mantar enfeksiyonu her yerde olur mu?

    Keratin dokusunun olduğu her yerde yüzeyel mantar enfeksiyonu olur diye duyduk..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayak mantari tedavisi icin hangi krem /sprey oneriyorsunuz? 1 yildir bu hastaligi cekiyorum. Lapitak krem kullandim. Sirkeli su bastim. Denize girdim.exoderil kullaniyorum ama hala gecmedi. Cok inatci mantar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Olgi

    Ayak mantari tedavisi icin hangi krem /sprey oneriyorsunuz? 1 yildir bu hastaligi cekiyorum. Lapitak krem kullandim. Sirkeli su bastim. Denize girdim.exoderil kullaniyorum ama hala gecmedi. Cok inatci mantar.
    Mikoderm pomad öneririm
    30ml
    7 tl civarı
    Etken madde tollnaftat

    Tinactin muadili
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.