Şimdi Ara

'Zaman' bir varlık mıdır? Varlık ise soyut varlık mıdır yoksa somut varlık mıdır? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
1.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • therc T kullanıcısına yanıt
    Kitap dediğin gibi doyurucu bilgiler içeriyor ama net bir bilgi alamadığım için yetersiz buldum. Materyalist söylemlerin tıkandıkları yerlerde işi bulandırdıklarında hemfikiriz sanıyorum.

    Ben zaman mekan ilişkisini belki de tam anlayamadım. Geçmiş zaman, gelecek zaman bunlar hep aklımızda olan şeyler. Şimdi ise aslında mikro ölçekte sürekli geçmiş zaman olan bir zaman dilimi. Yine de daha somut bir şey.
    Geçmiş zamanın mekan ile ilişkisi nedir ki? Geçti gitti. Evrendeki tüm maddeler hareket ederek enerjilerini dönüştürdüler başka şeylere.

    Zaman bir boyut mu sence? Yani 4. boyut mu?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • torlofan T kullanıcısına yanıt

    Geçmiş zamanın mekanla ilişkisi o zamanın gerçeklerini içinde barındırması, geçip gitti desek dahi içinde aynı molekülleri koruyor. Geçip gitmesinden kastımız zaten hareketin kendisi, hareket ve değişim olmasa idi zaman akarmiydi? Harekette direk maddesel bir eylem olduğundan zamanin dinamiklerini oluştururken mekandan destek alıyor. Yani aradaki ilişkinin köprüsünü hareket kavrami tamamlıyor. Bu şekilde değişim mantalitesi üzerinden ilerlersek geçmişi bir kitap sayfası gibi geride bırakılmış bir konum olmak yerine bugünün nedeni olarak yorumlayabiliriz. 

    Herakleitos'un aynı nehirde iki kere yikanilmaz sözü üzerinden bakarsak değişim zorunlu bir hareket ilkesiyle gerçekleşirken mekansal ama süreç kapsamında, hiçbir şey sabit değil. Buradan gidilecek nokta zaten hiç değişmeyen o özü aramak


    Uzayda bir konum belirtmek o varlığın yerini tespit etmek için yeterli değildir zaman bilgiside gerekir denir yada aynı anda farklı kişiler aynı konumda bulunamaz ; bu manteliteye göre zaman boyut denilebilirsede zor bir konu


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • bence bir varlıktır. "karanlık" da bir varlıktır. felak suresinde, "karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden.."



    dini açıdan bu konuya baktığımızda: cennet ortamında zamanın olmayacak olması, ölümden sonraki hayatta yepyeni bir yaratılışın olacağına delildir. bir şey istiyorsun, dilemek gibi. anında dileğin gerçekleşiyor. uyku yok, hiç bir olumsuzluk yok. endişe yok, dert yok, fakirlik yok.. vb. 


    bu açıdan bakınca, zamanın da bir varlık olduğu alenen belli oluyor. özel olarak yaratılmış. sen nerede var isen zaman da orada, her an seninle birlikte, aynı zamanda paylaşımda. paylaşım derken, is time shared, sharing system? Time sharing is a logical extension of multiprogramming..  





  • _turbo_ kullanıcısına yanıt

    bilincin olmadığını düşün zaman diye bir şey olmaz demek ne kadar sığ


    evren ilk oluştuğunda zaman vardı. insan da yoktu bilinç de yoktu.

    gözlerimi kapıyorum ve her ley yok oluyor demekten farkı yok bunun.


    madde varsa hareket vardır hareket varsa zaman da vardır.

  • Zamana anlam yukkeyen sey bilinctir. Varsayalimki evrenin kesfedemedigimiz ama gercekte var olan bir ozelligi var. Bilinc bunun farkina varmamissa ve ona bir anlam yuklememisse durum nedir sence?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • _turbo_ kullanıcısına yanıt

    anlam yükleyememek yada keşfedememek o şeyi yok yapmaz ki.


    yıldırım nedir kısa süre önceye kadar bilmiyorduk ama vardı bunun gibi zamanı bilmiyor olsaydık bile yine var olacaktı

  • Bilinc yoksa zamanin bir anlami yoktur cunku varligi yada eksikligo birsey ifade etmez bilincsize. Ama yildirim carpinca öldürür. Bilincsiz canlilarda yildirimin zarar verdigini bilir. Fakat zamandan habersizdirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 15 Haziran 2023; 0:20:51 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • _turbo_ kullanıcısına yanıt

    Ben örnek olsun diye söyledim. Bilinçsiz cai öldüğünü de öleceğini de bilmez. Bilecek olsa zamanın yıpratıcı olmasından bile zamanı bilir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzay-zaman diye bir şey yoktur. Bunlar fenomenleri kavrayış biçimimiz olan a priori konseptlerdir.

  • Ne vardır peki?

  • torlofan T kullanıcısına yanıt

    Anlaşılır olmadı galiba. Bu video daha ayrıntılı açıklıyor.



    KhanAcademyTurkceyoutube
    Kablosuz Felsefe serimizin iki bölümden oluşan bu dersinde Immanuel Kant'ın uzay üzerine görüşlerini inceliyoruz. Her gün en yeni eğitim videolarını ilk izleyen olmak için kanalımıza abone olun. Ders videolarını konu başlıklarına göre sıralı olarak izlemek için websitemizi ziyaret edin: https://www.khanacademy.org.tr 50 dilde 120 milyon öğrencinin faydalandığı, dünyanın en büyük ücretsiz öğrenme platformu Khan Academy’de, matematikten sanat tarihine, ekonomiden fen bilimlerine, basit toplamadan diferansiyel denklemlere, ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine her yaş için binlerce ders videosu, interaktif alıştırma ve daha fazlasına tamamen ücretsiz ve reklamsız olarak ulaşabilirsiniz. Tek Bir Şeyi Bilmelisin: #HerŞeyiÖğrenebilirsin * * * Khan Academy Türkçe Eğitimde fırsat eşitliği için herkese, her yerde, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim. https://tr.khanacademy.org https://khanacademy.org.tr https://www.youtube.com/khanacademyturkce https://www.facebook.com/khanacademyturkce https://www.instagram.com/khanacademyturkce https://www.twitter.com/khanacademytr #KhanAcademyTürkçe #Felsefe #KhanAcademy #UzaktanEğitim #OnlineEğitim #Okul #Ders * * * Khan Academy’nin İngilizce ve diğer dillerdeki dersleri için: https://www.khanacademy.org Kant: On Space, Part 1 http://www.khanacademy.org/video?v=vQnG0fyEr_w
    https://www.youtube.com/watch?v=8pIeAR3EvGY
  • Zaman bir algıdır, değişimi belleğini kaydedip bunun üzerinde soyut düşünebilen canlıların sahip olduğu bir algı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Guest-E8CE804DF G kullanıcısına yanıt

    Evren oluşurken zamanın olması için evrenden önce bir başka evrenin -mantıken- bulunması gerekir. Velev ki böyle değilse zamanın evrenle birlikte oluşmuş olma ihtimali çok yüksek. Şu da mümkün bu evrendeki doğumlara, değişimlere ve yıpranmalara, ölümlere zaman diyoruz ama bir başka evren sonsuz düzlemli, sınırlı nüfus artışının olmadığı canlılı zamansız ve entropinin, yıpranmaların olmadığı herkesin sonsuza dek 35 yaşında olduğu bir evren olabilir. Yalnız o evrenin sonsuz olması gerekir. Başı ve sonu olan bir evren olamaz çünkü hiç kimse öyle bir evrende sonsuza dek 35 yaşında olamaz. Evrenin başının ve sonunun olması dahilinde zaman aşırı derecede kuvvet kazanıyor. Burada yine bahsettiğim fizik bilimindeki kuvvet değil, felsefi kuvvet.

  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt

    Ben buna katılmıyorum. En basitinden Herakleitos'un nehri aklıma geliyor. Diyelim ki zaman bizim algımızda, değişim ve yıpranma bizim algımızda değil.

  • Denamint kullanıcısına yanıt

    Ben değişim ve yıpranma da bizim algımızdadır dediğimi hatırlamıyorum.

    Değişim ile zaman aynı şeyler değil ki, bir şeylerin değiştiğini görmen senden bağımsız olarak o nesnenin değişmesi ve senin o değişimin eski halini hatırlaman ile oluyor, ama zaman ise değişimleri başka bir değişim ile kıyaslamanla ortaya çıkıyor. Şuan da evrende şu mesajı yazarken ki halim mevcut değil ama ben bunu hatırlayabiliyorum ve saniyeler ile ölçüyorum. Eğer belleğin ve soyut düşünebilme becerim olmasaydı ölçüde olmazdı zaman da.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt

    Hocam değişim ve yıpranmayı örnek olarak ben belirttim. Biz zamanla en temelde ''öncesi, sonrası ve şu anın'' farkını ölçeriz. 1 saniye önceki kalemle 1 saniye sonraki kalem aynı değildir değişmiştir. Zamanı biz araç olarak kullanabiliriz ama aslında ölçtüğümüz şey değişimdir. Zaman bunlardan farklı olduğu için soyut ve anlaşılması zor bir anlam kazanıyor.

  • Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt

    Soyut düşünme becerimizin olmaması neden zaman kavramının olmaması anlamına gelsin? Bir şeyin olması için soyut düşünebilme becerisi mi gerekli?


    Yani zaman insandan bağımsız var olamayan soyut bir varlık mıdır? Algı dediğimiz şeyler soyut varlık sınıfındaki şeyler. Diyoruz ki Dünya 4,5 milyar yıldır var. Yani aslında bu bizim algımız mı?

  • Birader 2 yıl önce konuyu açmışsın hala cevap arıyorsun. Gidip önce Aristo okusan sonra Kant okusan cevabını bulacaksın. Boşuna Kant öncesi ve sonrası diye ayrılmıyor felsefe. Artık bu tür soruları sormanın bir anlamı yok.

  • Tabiki hiç birisi değildir


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.