Şimdi Ara

Zaman Geriye Akar mı Bu Mümkün mü (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Dün sol elim alçıya alındı. O nedenle daha sonra cevap vereceğim. Şimdi maalesef yazmak yorucu ve zaman alıcı oluyor. Saygılar.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Çok geçmiş olsun; yazmayı boşverin, iyi olmaya bakın. Mutlu yıllar.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Geçmiş olsun, tez şifalar. Bir an önce iyileşmesi ve yorumlarınızı yazabilmeniz, bizim de yorumlarınızı okuyabilmemiz dileğiyle.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Konuya ilişkin yorumun gerçekten derinlikli ve benim aklıma gelmeyen ilişkisellikler içeriyor ve tabii felsefi bir tabanda şekillenmiş büyük ölçüde. Yorumuna bir şey diyemeyeceğim, subjektif unsurları zengin bir yorum olduğu için ne karşı çıkmam ne de onaylamam konusunda kendimi rahat hissetmiyorum.


    Öte yandan, evet, evrimsel gelişimin gereği olarak bizler zamanı kipli olarak algılıyoruz ancak fiziğin bir kaç istisnası hariç hemen tüm denklemlerinde zaman simetrisi vardır (yani kipli değildir) ve Genel Görelilik zamanın B serisi üzerine inşa edilmiştir. Bizler zamanı anlağımızın çizdiği çerçeve içinde algılayabiliyoruz ve zamanın A serisine denk düşen bir zaman idrakimiz ve hissimiz var. Bu nedenle geriye akan bir zaman bizim temporal lokasyon algımızın işlevsiz kalmasına yol açardı, zamandaki konumuzu anlayamazdık.


    Şu sıradan videoları izlemek bile neyi kast ettiğimi anlamak için yeterli:


    (6) Reversing Entropy and The Arrow Of Time - YouTube


    The Arrow of Time and How to Reverse It - YouTube


    (6) STUFF IN REVERSE! - YouTube


    Zaten zamanın geriye akması ne demek, bunu ayrıca bir tartışmak gerek. Eğer algıladığımız zamanın geriye akmasından söz ediliyorsa, algıladığımız zamanın yönünü belirleyen şeyin entropi olduğu büyük ölçüde kabul görmüş bir durum ve bu durumda yukarıda söylediklerim geçerlidir. Ancak "bu" zamandan değil de anlağımızdan a priori olarak soyutlanmış bir zaman imgesinden söz ediliyorsa, öyle bir zamanı insanın - bir kez içine düştüğünde - a posteriori olarak nasıl algılayacağı belirsizdir.


    Bugün zamanla ilgili bildiklerimizin çoğu Genel Görelilikten geliyor. Evrende, evrensel bir "şimdi" olmadığını, bizim şimdimizin çok uzaklarda bir yerlerde, bir karadelik yakınında veya ne bileyim 0,5C hızıyla giden bir uzay gemisinde olan varsayımsal başka varlıkların şimdisi ile aynı olmadığını, bizim şimdimizin onların geçmişi ya da geleceği olabileceğini Genel Görelilikten biliyoruz. Genel Görelilik geçmiş, şimdi ve geleceğin aynı anda var olduğunu koşutlar ama bizim sezgilerimiz bunu algılayacak şekilde evrilmemiştir. Zaten evrilemezdi de. Çünkü zamanı algıladığımız gibi algılayışımızın bir başka nedeni daha var: Nedensellik. Beynimiz belleğimizi nedenselliğe bağlı olarak düzenliyor ve yaşadığımız her an anlağımızda belleğimizden gelen bilgilerle ve duyularımızdan gelen enformasyonla harmanlanarak yorumlanıyor. Bu duoya entropiyi de katınca neden zamanı algıladığımız şekilde algıladığımızı daha iyi anlayabiliriz. Mikro dünyada nedensellik bir zorunluluk değil ama makro dünyada nedenselliğin olmayışı paradokslara yol açıyor ve bizler de makro dünyanın bir parçası olarak nedenselliğe mahkumuz. Dolayısıyla geyiği yedikten "sonra" (!) yakalayıp avlamayı anlayamayız. Nedensellik bize olayların sıralamasını yapmamıza ve anlamlandırmamıza vesile oluyor. Beyinlerimiz bu şekilde evrilmişken, birden zamanın geriye (entropinin tersi yönüne) akmaya (!) başlaması halinde, temporal kavrayışımızı yitiririz. Onun için insan algıladığımız zamanın birden geriye akmaya başlaması halinde anlağını çökmüş halde bulur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 27 Ocak 2023; 15:44:8 >




  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler. Elim alçıdan çıkıp atele alındı. Şimdi daha rahatım.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Müjdeli haber geldi demek ki. Tekrardan hoşgeldin. Zaman Geriye Akar mı Bu Mümkün mü 

    Bu arada ne oldu hocam, trafik kazası mı geçirdiniz?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Hayır cam kettle vardı, kapağı yerinden çıktı, takmaya çalışırken biraz fazla zorlamışım. Sol elim Kettle içindeydi, kettle bomba gibi patladı. Sol elimin 3 parmağı kesildi. İkisi sadece kesikti ama baş parmakta tendon koptu, sinir kesildi, parmağın ana damarı kesildi. Micro cerrahi hastanesinde kopan siniri, damarı tendonu diktiler.


    Maalesef tendon iyileşmesi uzun sürüyor. 6 ayda anca düzelir dediler, 2 ay alçı ve atel, sonra fizik tedavi. Yine de %100 eski haline dönmeyebilir. Şimdilik iyi gidiyor ama atel hareketlerimi kısıtlıyor çünkü parmaklardan dirseğe kadar uzanıyor. Hala serbestçe yazamıyorum, çoğunlukla tek parmak! :)

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Of, fena olmuş! Geçmiş olsun. Umarım %100 eski hâline döner. Forum, yorumları bekleyebilir önce sağlık hocam.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Teşekkürler.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Kötü talih, çok geçmiş olsun. Yazabilecek kadar hem de yine şahane bir yazı ve videolarla gelebilecek kadar iyi olmanıza sevindim. Daha da iyi olursunuz, merak etmeyin. Yakınlarımdan gördüğüm kadarıyla başarılı fizik tedaviler bayağı etkili.


    Konuya dönersek entropi ve göreliliğe fazla yer vermeden yorumlamamda günlük sağduyuya aykırı işleyen bir dünyadan yola çıkan kuantum fiziğine veya ontolojisine ilgimden dolayı ona biraz fazla ağırlık verdim; senin fizik yoğun okuman daha çok fiziğin temel entropi nosyonu (ki özellikle birinci videodaki saçılan iskambil kağıtları ve ikinci videoda küp evrende saçılan elektronlarla yapılan, giderek artan farklı oluş ihtimalleri ve enerji dağılımında giderek rastgeleleşmede dengelenme şeklinde entropi tasvirleriyle kuantum saçılımlar arasında ciddi bir bağ var) ve bildiğim kadarıyla epistemoloji ve ontolojisisinde henüz bilimsel düzlemde çözülememiş biçimde kuantum kuramıyla uyumsuz kalan genel görelilik teorisi üzerinden gidiyor, zamanın A ve B teorilerinin, öne gelen fizik denklemlerinin zamanın B teorisi - simetrisi üzerine kuruluşu veya en azından B teorisini desteklemesi, entropik bir bilişsel ürün olan temporal lokasyonun basit anlığının zaman okunun tersinde farazi bir varoluşta aposterior koşulda tamamen işlevsizleşeceği ve anlamını yitireceği fikrinin kısaca irdelenişiyle beraber.


    Tabii bu noktada belki daha bilimsel şekilde entropiye başvurulabilecekken hem "spontan transformasyon" kavramım hem de "anti-entropik örüntü" imgelemem (hem apriori hem de olası aposterior anlamda) fazla felsefi, soyut ve sezgisel kaldı. Ancak anti-entropik bir imgelemeyi en azından aprior anlamda veya bilişsel fonksiyonların insan şuuru ve algısını etkin biçimde ortadan kaldıracak şekilde tersine dönmeyeceği entropik bağlamda kalarak basitçe bir filmin geriye sarılarak tersine akışı gibi bir şeyin ötesinde anlamlandırılamaz bir imaj dizisi olarak tahayyül etmiştim. Bu da temporal dislokasyon varsayımına yakınsıyor ancak entropik niteliğini bir şekilde muhafaza etmeyi başarmış şuur ve algı sahibi ancak varsayımsal anti-entropik ortamda konumlanan varsayımsal bir felsefi özne üzerinden. Tamamen anti-entropik, "ters oka" kapılmış bir organizma - hani videoda gösterilen bir modele göre Big Bang'ın ters oklu ama simetrik kalan "öbür tarafında" yer aldığını farz edebileceğimiz bir şey - muhtemelen duyu algısız, renkli hayallerde boğulan bir sanrı içerisinde olacaktır ya da bilinç, hafıza ve duyuları basitçe entropisiz meydana gelemeyeceği için kısaca bayağı ölü veya zekasız canlılık benzeri bir örüntü seti olacaktır. Başka bir deyişle entropisiz veya ters zaman okuyla mimari bir sorun meydana geleceği için insan türevinde bilişsel öznesel varlıktan söz edilemeyecektir. Bu temporal dislokasyon argümanınla - belki %100 olmasa da - fazlasıyla paralel bence.


    Tabii bu yorumlarım kesinlikle bilimsel değil, bilimsel alınmamalılar, hatta bu tarz spekülasyonların üzerinde fazla durmak bence bilime zarar dahi verebilir. Empirik bağlamda test edilebilir köklerinden uzaklaştırarak bilimin bilim niteliğini yok edebilir.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Ben de öyle umuyorum ancak doktorum, yaş sebebiyle, "%100 geriye dönüş olmazsa şaşırma, bu ihtimal dahilinde" dedi. Çocuklarda genelde %100 geriye dönüş oluyormuş ama orta yaştan itibaren bu ihtimal azalmaya başlıyormuş. Fakat bu çok önemli değil. Kopan tendon baş parmağımın üst boğumunu kontrol eden tendon ve zaten sağlam olanı bile 90 derece kıvrılmıyor, muhtemelen 70-75 derece kıvrılıyor. Fizyoterapistim 45 dereceden fazla kıvrılmasının pratikte çok işe yaramadığını, yaptığımız işlerin %90 kadarını en fazla 45 derece açıyla yaptığımızı söyledi ve zaten şu an bile parmak 45 derece kadar kıvrılıyor. Fizik tedaviyle bunu 60 dereceye çıkarabilirsek bile yeter de artar.


    Evet, senin imgelediğin hayali varlığın negatif entropiye doğru bir zaman okunda yani ters zaman okunda bilişsel kapasitesi olmayan ve belki de ilkel etki-tepki mekanizmalarıyla sınırlı basit bir varlık olması ihtimali düşünülebilir. Bunlar gerçekten zihin zorlayıcı bir tasavvur fırtınası gerektiren senaryolar. Bir bilinmezliğin ve deneyimlenemezliğin çaresizliğinde ancak şöyle ya da böyle olabileceğini tasavvur edebiliyoruz.


    Dahası var, fizik için zaman nötral bir değişken yani büyük ölçüde olsa da olur olmasa da diyebileceğimiz zaman değişkenini içeren bir çok denklem var. Bu da haklı olarak bilim adamlarını zamanın aslında bizim zihinlerimizin ürünü olabileceği, zaman algımızın bir yanılsama olabileceği, daha doğrusu zamanı kipli olarak (geçmiş-şimdi-gelecek) algılamamızın bir yanılsama olabileceği fikrine sıcak bakmalarına yol açıyor.


    Teorik olarak bir foton için zaman diye bir şey yok. Fotonun referans çerçevesinden bakıldığında foton var olduğu an menziline ulaşmış oluyor ama bize aynı foton mesela Andromeda'dan 2,5 milyon yılda ulaşıyor.


    Böyle bir durumda zamanın gerçekliğinden söz etmek zorlaşıyor. Zaman da mekan gibi izafi ya da foton örneğinde olduğu gibi foton için zaman diye bir şey yok!


    Öte yandan Kuantum fiziği-Genel görelilik uyuşmazlığına dair bir kaç şey söylemek isterim. Bu ikisi aslında işin görelilik/izafiyet kısmında uzlaşıyor. Kuantum mekaniği rölativistiktir. Bir örnekle açıklamam gerekirse yüklü bir partikül - mesela elektron - durağan haldeyken (kendi referans çerçevesinde) manyetik alan üretmez, harekete geçince üretir ama hareket halindeki bir gözlemci o elektronun durağan haldeyken manyetik alan ürettiğini görür. Benzer şekilde farklı hızlarda 2 farklı gözlemci bir fotonun frekansını (veya kinetik enerjisini) farklı ölçerler (bir fotonun enerjisi frekansıyla doğru orantılıdır). Yani görelilik kuantum dünyasında da geçerli.


    Kuantum mekaniği veya kuantum alan teorisi ile genel görelilik arasında sorun kütleçekiminde ortaya çıkıyor. Bu iki temel kuram arasındaki çelişki Genel göreliliğin şu denkleminde mesela çok belirgin ortaya çıkıyor:



    Zaman Geriye Akar mı Bu Mümkün mü

    Bu denklem John Wheeler'in meşhur "uzay-zaman maddeye nasıl davranacağını söyler, madde de uzay-zamana nasıl davranacağını" dedirten denklem.


    Denklemin sol tarafı geometri, uzay zamanın geometrisini betimliyor. Sağ tarafı ise maddenin enerji-momentum stresini (enerji-momentum-stres tensörü) betimliyor.


    Kuantum mekaniğinden önce stres tensörü için Einsten sadece T değişkenini (ve A sabitini) kullanıyordu ve bu bir sayıydı. Kuantum fiziğinden sonra denklem modifiye edildi ve stresi bir sayı ile değil bir operatörle (şapkalı T) veya operatör değeri atanmış bir sayıyla tanımlanmaya başladılar. Operatör bir sayı olmadığı için denklemin sol tarafını (yani kütleçekim tarafını da operatörleştirmek gerekiyordu ama maalesef denklemin sağı kuantum fiziğine uygun hale getirilebilirken, sol tarafından kütleçekimi bir türlü kuantize edilemedi. Denklemin sağı kuantize edilmişti ama solu?.. Dolayısıyla denklem kuantum fiziğinin diline çevrilemedi çünkü kuantum fiziğinin matematiğinde klasik sayılardan ziyade operatörler veya operatör değeri atanmış sayılar kullanılıyor. Yani denklem şöyle oldu desek çok abartmış olmayız sayı değeri=alfanümerik değer.

    (aslında bu denklemi işler hale getirmeyi "hileli" bir şekilde başardılar ama oralara girmek istemiyorum , çok uzayacak. Tabii ben kuantum fiziğinin matematiğini anlamıyorum.)


    İşte bunun için hala ve ısrarla kütleçekimini geometri olmaktan kurtarıp quantize etmeye çalışılıyor. Loop Quantum Gravity gibi kuramlar hep bunun için ortaya çıktı. Sicim kuramı da bunu çözme iddiasında.


    Özetle sorunun temeli, kuantum fiziği için kütleçekimi bir muamma.


    Ama Kuantum fiziği Genel (veya daha doğrusu Özel) Göreliliğin izafiyet tarafıyla gayet uyumlu çalışıyor.





  • Zaman oku ve entropiyi evren bilime çok anlaşılır ve açık biçimde bağlamış. Tavsiye ederim:



    Zaman Geriye Akar mı Bu Mümkün müEvrim Ağacıyoutube
    Gelin sizinle bir oyun oynayalım: Size birkaç video göstereceğim ve siz de videoyu ileri mi oynatıyorum yoksa geri mi oynatıyorum tahmin etmeye çalışacaksınız. Hazırsanız başlayalım... #Zaman #ZamanOku #ZamanınYönü 00:00 Giriş: Zamanda "İleri-Geri" Oyunu! 01:38 Zamanın Oku Nereye Doğru Gidiyor? 03:10 Entropi Nedir? 05:40 Entropi, Evrende Katı Bir Yasa mı? 06:10 50 Yazı 50 Tura Gelmesinin Kaç Farklı Yolu Var? 09:16 Zamanın Entropik Tanımı... 09:55 Zamana Yönelik 3 Büyük Persektif! 10:09 Perspektif-1: Entropi, Evrimin Evrensel Bir Yasa Olduğunu İspatlıyor! 12:12 Perspektif-2: Entropi, Birden Fazla Evrene İşaret Ediyor Olabilir! 13:55 Perspektif-3: Zamanı Deneyimliyor Olma Nedenimiz, Büyük Patlamaya Çok Yakın Olmamız! 14:40 Yukarı-Aşağı, İleri-Geri Yönler Evrende Var mı? 15:42 Büyük Patlama, Zamana Nasıl Anlam Katıyor? 17:41 Kapanış: Evrenin Sonu, Başını Andırıyor Olabilir mi? *** 📽️ Videografi & Post-Prodüksiyon: Çınar Ege Bakırcı Evrim Ağacı'nın Türkiye'de bilim anlatıcılığı çalışmaları tamamen okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz: 💪 Patreon veya Kreosus destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz: https://www.patreon.com/evrimagaci | https://kreosus.com/evrimagaci 📹 Dilerseniz, YouTube'un "KATIL" seçeneğini kullanarak da bize destek olabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCatnasFAiXUvWwH8NlSdd3A/join 🎪 Bilim tişörtleri, kitaplar ve diğer ürünlerimizden satın almak için: https://pazar.evrimagaci.org/ 🎈 IBAN numarası, kriptopara veya PayPal yoluyla destek olmak için: https://evrimagaci.org/destekol 📕 Neden desteğe ihtiyacımız olduğuyla ilgili daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz: https://evrimagaci.org/destekol Yanımızda durduğunuz için çok teşekkürler! ❤ *** BAZI FAYDALI BAĞLANTILAR: • En son yüklediğimiz videoyu izlemek için: https://dar.vin/SonVideo • En popüler videomuzu izlemek için: https://dar.vin/EnPopuler • Kanalımıza abone olmak için: https://dar.vin/EAYouTube
    https://www.youtube.com/watch?v=HDQ-mxx34og&feature=youtu.be

    Buradan Fermi Paradoksu, karadelikler ve benzeri diğer konu başlıkları üzerine düşünceler de çıkarılabilir.

  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.