Şimdi Ara

ZH.BRL.OKL. VE EĞT.MRK.K.LIĞI / Etimesgut Bedelli Askerlik 2021 Detaylı Anlatım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Merkezi Koumtanlığı Kasım 2021 Celp döneminde askerlik hizmetimi tamamlamış bulunmaktayım. Daha önce forumda burası için bilgilerin çok kısıtlı olduğunu fark etmiştim. Kendim askerliğimi bitirdikten sonra detaylı bir yazı yazmak istedim.


    Öncelikle şunu söyleyeyim; burada verilen bedelli askerlik eğitimi diğer yerlere göre çok daha zor. Fakat bu gözünüzü kokutmasın askerliğin temel disiplinleri olan Şekil Disiplini ve Görev Disiplini ilkelerine uyarsanız herhangi bir sorun kalmayacaktır. Şimdi ilk günden son güne kadar geçen sürec içerisinde dikkat edilmesi gerekenleri madde madde anlatmak istiyorum.




    GİRİŞ İŞLEMLERİ

     

    Giriş işlemleri yaklaşık 4-5 saat sürmektedir özellikle kış dönemi gidiyorsanız mutlaka erken gidin. Yanınızda kalem götürün. Çok belge doldurup çok imza atacaksınız. Eğer geç giderseniz giyindirme kısmı geldiğinde soğuk havaya kalmış olursunuz. Çünkü giyinme işlemeni açık havada yapıyorsunuz. Ankara soğuğunu düşününce bu pek akıl karı bir işlem değil.

     

    Akıllı telefon girdirmeye çalışmayın mutlaka yakalıyorlar. Girişte üzeriniz dedektör ile aranıyor, çantanız ise X-Ray cihazından geçiriliyor. Folyo sararak girdirmeye çalışanlar, şampuan kabında girdirmeye çalışanlar nerdeyse çoğu kişi yakalandı. Zaten giriş ekibi saklama yöntemleri konusunda oldukça bilgili. Girdirenler ise sonraki günlerde tanıdık askerler aracılığı ile girdirmişti. Her ne olursa olsun riske atmayın kendinizi zaten 28 günlüğüne gidiyorsunuz. Yakalanmanız halinde uyarı alacağınızı hatta ceza yiyeceğinizi unutmayın. Çaldırmanız halinde ise telefonunuzu geri alamazsınız. Yanınızda getirdiğiniz tuşlu telefon kameralı olmasın, eğer kamerası varsa girişte kırıyorlar ve kamerayı kullanılamaz hale getiriyorlar.


    Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa girişte teslim etmeniz bekleniyor. Daha sonra ilaçlar adınıza kayıt edilerek bölüğünüze gönderiliyor. Bölüğünüzün İlaç Odasında belirli ilaç içme saatlerinde içmenize izin veriliyor. Bunun dışında bazı kremleri girdirenleri gördüm. Soğuk bir dönemde gidecekseniz mutlaka nemlendirici alın yanınıza çünkü elleriniz ve dudaklarınız çatlayacaktır. Yanınızda getirmeseniz bile nemlendirici kremleri kantinden alabilrsiniz.


    Son olarak bölüğünüzü belirleyen bir atama yapılıyor. Askerlik süreniz boyunca kaderinizi belirleyecek seçimlerden birisi hangi bölükte olacağınızdır. Toplamda 3 bölük olduğu söyleniyor. Fakat Kasım 2021 itibariyle bölük sayısı 2'ye düşürülmüştü ilerleyen dönemlerde bu sayı azalır veya artabilir.


    Bu işlemlerden sonra size Askercell satmaya çalışanların bulunduğu standa geçiyorsunuz.





    ASKERCELL


    Girişte size Askercell satmaya çalışacaklar. Ne yapın ne edin almamaya çalışın. Alanlar bile kullanmadı. Giriş öncesi sim kartınızı cüzdanınıza saklayın. Askercell satmaya çalışan görevliye bahaneler uydurun. Çünkü ilk girdiğinizde tuşlu telefonunuz ve sivil hattınız olup olmadığı hakkında sorular soruluyor. Bu bilgiler sevk kağıdınıza mühür olarak vuruluyor. Size Askercell satmaya çalışan eleman bu bilgileri sevk kağıdınızda gördüğü için size psikolojik baskı yaparak satış yapmak isteyecektir. Benim bahanem şu olmuştu; Ankaralıyım avukatım, yasal haklarımı biliyorum telefonumu buraya konuşmak için değil kitap okurken ışığından faydalanmak için getirdim hat almayacağım. Eğer daha da ısrar ederlerse yüksek sesle; param yok kardeşim zorla mı satıyorsunuz almıyorum konuşacak kimsem yok diyin. Sesinizi yükselttiğinizde rütbeli askerlerin dikkatini çekmemesi için hemen sizi göndereceklerdir.


    Askercell olayını başınızdan attığınızda kayıt işlemleri içindevam ediyorsunuz.





    KAYIT İŞLEMLERİ


    Giriş esnasında rastgele bir atama yöntemi ile hangi bölükte olduğunuz belirleniyor. Bu belirleme sonrası size bir adet zarf dosya veriliyor. O an elinizde bulunan sevk kağıdınız bu dosyaya konuyor. Dosyanın üzerine isminiz, kimlik numaranız ve bölük numaranız yazılıyor. Bu dakikadan sonra dosyanızda yazan bölük numarasına göre her gittiğiniz yerde ayrılıyorsunuz. Bölük numaranız "Sür-1, Sür-2, Sür-3" şeklinde yazılıyor. Burada yazılan "Sür" ifadesi Sürücü anlamına geliyor. Çünkü siz Sürücü Er Eğitim Taburunda bedelli askerlik yapacaksınız. Yanınındaki numara ise hangi binada olacağınızı ve hangi komutanlara denk geleceğiniz belirliyor. Kasım 2021 itibariyle Sür-1 eğitimleri çok sertti ve dinlenme alanları çok kısıtlıydı ama diğer yandan Sür-1 nöbet tutmuyordu. Yani gittiğiniz bölüğün avantajları olduğu kadar dezavantajları da olacaktır. Bu durum Kasım 2021 döneminde böyleydi ilerleyen dönemlerde değişebilir.


    Elinizdeki zarf dosya ile bir çok belge doldurmak üzere sıraya giriyorsunuz. Sıranın sonunda yaklaşık 5-6 masa kurulu durumda burada dolduracağınız belgeleri alarak doldurmaya başlıyorsunuz. Genelde doldurduğunuz şeyler sağlık belgeleri kayıt belgeleri gibi şeyler oluyor. Bu noktada nereye ne yazacağınızı size kadro erler söylüyor. Bu noktada bol bol yazı yazacak ve imza atacaksınız. Bu sebeple kendi mavi kaleminizi getirmeniz hem süreci hızlandırır hem sağlık açsından yararlı olacaktır. Belge işlemleri bittiğinde tüm belgeleri dosyaya koyarak araçlara geçiyorsunuz. Bu araçlar sizi yemekhane önünüe getiriyor. Yemekhane önüne geldiğinizde araçta geldiğiniz grupla bir yerde toplanarak çantalarınızı topluca yere bırakıyorsunuz. Yemek saati ise yemek yiyorsunuz. Yemek saati değilse araçta geldiğiniz toplulukla birlikte alay kayıt işlemlerini yapmaya başlıyorsunuz.




    ALAY KAYIT İŞLEMLERİ


    Yemekhane önünde kurulmuş 8-9 masa var. Bu masalara sırayla giderek her masada belirli belgelere imza atıyorsunuz veya daha önce hazırladığınız belgelere mühür vurduruyorsunuz. Bu masalardan birinde parmak iziniz alınıyor. Başka bir masada ise girişte yanınızda bulunan sevk belgeniz sizden alınıyor. Bu belge askerliğin son gününe kadar saklanıyor ve son olarak özlük dosyanıza eklenip askerlik şubenize teslim ediliyor. Bu noktada tüm işlemleri tamamlayarak sıraya giriyorsunuz. Önce bitirmeniz veya ilk bitirmeniz hiç önemli değil askerlikte yaptığınız işi toplu yaptığınız için siz ilk sırada olsanız bile sizinle araçta gelen 20. kişiyide beklemek zorundasınız. Çünkü o kişi siz kaydolurken sizi bekledi. Tüm işlemler tamamlandığında sırayla isminizi alıp genel listeye kaydınız yapılıyor.


    Genel listeye kaydolurken aslında takımınız, koğuşunuz ve yatak numaranızda belirlenmiş oluyor. Sıra numaranıza göre takımlara ayrılıyorsunuz ve bu takımın hangi koğuşunda olduğunuz ve yatak numaranız belirleniyor. Örneğin siz o güne kadar kaydolan ilk 88 askerden biriyseniz 1. takımda olacaksınız. Eğer 89. asker olarak kayıt olursanız 2. takıma düşeceksiniz. Bu sıralamaya göre ilk 4 takım 88 askerden oluşuyor. Sayının yeterli olması durumunda 4 takımda kayıt işlemi bitiyor. Eğer fazla sayıda asker gelmişse 5. takımda oluşturularak asker alımı yapılıyor. Genelde 5. takımın asker sayısı diğer takımlara göre fazla oluyor. Burda da tamamen şans meselesi 5. takıma düşerseniz koğuşlarınız 20 kişilik olur. Diğer takımlarda koğuşlar 44 kişilik oluyor.


    Liste kaydınız yapıldığında elinizdeki zarf dosyaya bölük numaranızın yanına takım numaranız ve yatak numaranız yazılıyor. Örneğin; Sür-2 5.Takım 421 Yatak Numarası.


    Liste kaydı sonrası toplu olarak RDM muayenesine gidiyorsunuz. Karşınızdaki doktor size herhangi bir bağımlılığınız olup olmadığını, vücüdunuzda herhangi bir yara, yanık, kesik izi olup olmadığını sorup dosyanıza işliyor. Sonrasında aynı grup toplu olarak diş muaynesine gidiyorsunuz yine bir doktor size dişlerinizde sorun olup olmadığını soruyor. Sorun varsa dosyanıza işliyor. Yoksa normal muayene yazıp gönderiyor.


    Son olarak aynı grup giyindirme yerine gidiyorsunuz. Burada istihkakınızı alıp bina dışına çıkarak giyiyorsunuz. Dışarda giyinmeniz bekleniyor bu sebeple soğuk dönemde gittiğinizde erkenden kayıt olursanız ilk günden hasta olmazsınız. Gelelim size verilen istihkak malzemelerine;





    İSTİHKAK LİSTESİ


    • Gömlek (Kamuflaj)
    • Parka (Kamuflaj)
    • Pantolon (Kamuflaj)
    • Palaska (Kamuflaj)
    • Bot
    • Yeşil Bere
    • Mavi Pijama Alt (1 adet)
    • Gri Pijama Üst (1 adet)
    • Haki Fanila (2 adet)
    • Haki Boxer (2 adet)
    • Haki Çorap (2 adet)
    • Mavi Yüz Havlusu (1 adet)
    • Mavi Banyo Havlusu (1 adet)
    • Şampuan 200mL (Duru Marka)
    • Traş Köpüğü (Arko Marka)
    • Traş Bıçağı (1 adet Derby Marka)
    • Banyo Bıçağı (1 adet Derby Marka)
    • Diş Macunu (Sanino Marka)
    • Diş Fırçası
    • Künye ve Zincir
    • Kulak Tıkacı


    Askeriye tarafından size verilen malzemelerin listesi bu şekildedir. Bu malzemelere ek ben Gilette Mach3 traş bıçağı götürdüm yedek başlıkları ile beraber. Her başlık 1 hafta rahat yetiyor. Toplamda 4 hafta orda olduğunuzu düşünürsek 4 başlık almanız yeterli olacaktır. Yanınızda götürmeseniz bile kantinde ilk günden itibaren bittikçe alabilirsiniz. Size verilen ürünler mevsimin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Örneğin kış ayında kışlık bot ve kalın çorap verilirken yaz aylarında yazlık bot ve ince çorap verilecektir.





    YANINIZDA GÖTÜRMENİZ GEREKENLER

    • Haki Fanila yanınızda çok sayıda götürmenize gerek yok. Kantinden satın alabilirsiniz. Askeriye tarafından 2 adet verileceğinide hesaba katarsak toplamda 10 adet olması fazlasıyla yetecektir. Yaz aylarında bu sayı artabilir.
    • Boxer konusunda renk sıkıntısı yapmanıza gerek yok. Normalde kullandığınız boxerlar'ı getirmeniz sorun olmayacaktır. Dolap kontrollerinde sorun çıkarmıyorlar. Askeriye'de size 2 adet verecektir fakat çoğu asker kullanmıyor.
    • Termal İçlik, kış ayları için mutlaka önerilir. Genelde Etimesgut için sadece alt almanız yeterlidir.
    • Traş Çantası mutlaka götürün, kullanacağınız jileti, diş macununu, fırçanızı, kullanıyorsanız bakım kremlerinizi koyup sabahları çok rahat bir şekilde lavaboya gidersiniz.
    • Traş Bıçağı ve Traş Kolonyası mutlaka götürün. Askeriye tarafından berilen traş bıçakları genelde kalitesiz oluyor. Traş kolonyası ise oluşan tarhişler açısından faydalı oluyor.
    • Bot Tabanlığı ve Vatkalar mutlaka götürün. Botlar uzun süreler ayağınızda duracağı için silikon bir tabanlık çok işinize yarayacaktır fakat vatka çok kullanan görmedim.
    • Bere, atkı, eldiven, boyunluk götürmeyin arkadaşlar çünkü askeriyede tek tip mantığı olduğu için içtima esnasında bunları çıkarmanızı isteyeceklerdir. Eğer bir şey giyilecekse karar alınıp herkes tarafından giyilir ve o giyilecek şey genelde askeriye tarafından belirlenip kantinde satılır.
    • Vücut Havlusu ve Yüz havlusu götürmeniz isteğe bağlıdır çünkü orda size veriliyor. Götürmek isterseniz ayak havlusu götürmek daha mantıklı olacaktır.
    • Çorap istediğiniz kadar götürebilirsiniz rengini sıkıntı etmiyorlar kontrolde etmiyorlar.
    • Bot Boyası götürmeyin arkadaşlar çünkü botlar siyah değil. Botlarınız kirlense bile ıslak mendil temizlemek için çok yeterli oluyor. Ben illa boyamak isterim derseniz kantinde satılıyor. Yanınızda yük yapmayın. Bot için koku giderici pudralar dökebilirsiniz içine bu yararlı olacaktır.
    • Para konusuna gelince çok para götürmeyin. Kağıt paralarınız maksimum 20TL olacak şekilde bozuk olsun. Çünkü otomatlar maksimum 20TL kabul ediyor. Bunun yanında kantinlerden nakit alışveriş yapamıyorsunuz. Bu sebeple temassız bir kart götürmeniz çok işinize yarayacaktır. Nakit ihtiyacınızı ise ATM üzerinden istediğiniz an karşılayabilirsiniz. Gün içinde otomatların bakımını yapmaya gelenlerden paranızı bozdurup rahatça otomatlarda kullanabilirsiniz. Kişisel cüzdanınızı götürebilirsiniz. İpli boyundan asmalı cüzdan götürebilirsiniz. Hırsızlık olayı olmuyor ama normal cüzdan götürürseniz yastık kılıfıınızın arasına koyabilirsiniz.
    • Bot Kilidi ve Dolap Kilidi götürmeyin, botlar ve dolaplar kilitlenmiyor. Eğer kilitlenebilen bir dolaba denk gelirseniz kantinden alırsınız.
    • Çamaşır Filesi ve Temiz, Kirli Çamaşır Torbası götürmeyin arkadaşlar, askerlik süresi boyunca maksimum 1 kere çamaşır yıkıtma şansınız ya olacak ya olmayacak. Çamaşır yıkatma şansınız olursa zaten size önceden söyleniyor çok rahat bir şekilde gidip kantinden alabilirsiniz. Kantinden aldığunuz fileye eşyanızı koyup duşa da gidersiniz gerekirse çamaşırda yıkarsınız.
    • Tırnak makası, deodorant, parfüm, ıslak mendil, cep mendili kesinlikle götürün. Götürmeseniz bile kantinden temin edebilirsiniz ama ilk günlerde kantinle uğraşmak istemezsiniz.
    • Not Defteri, Okuma Kitabı ve Mavi Kalem mutlaka götürün, boş zamanlarınızda not alırsınız. Nöbet tarihlerinizi yazarsınız. Not defterinize HES Kodunuz ve IBAN numarınızı yazın. Unutmanız veya kayıp olması durumu için sevdiklerinizin numarasını deftere yazın.
    • Yastık Kılıfı tercihe bağlı, kılıflar temiz oluyor ama rahat edemeyebilirsiniz. Çengelli İğne mutlaka götürün çarşaf ve yorganı sabitlemek için oldukça işe yarıyor. Askerlikte en önemli şeylerden biri yatak düzeniniz olacak.
    • Yara Bandı tercihe bağlı benim ihtiyacım olmadı. Sabun, ben götürmedim sıvı sabunlar yetti ama isteğe bağlı götürülebilir. Şampuan isteğe bağlı, askeriye tarafından verilen yetiyor fakat özel kullandığınız bir model olabilir.
    • Eşorfman Takımı mutlaka götürün. Gün içinde 18:00 sonrası genelde sivile döndüğünüz için eşorfman takımınız çok işe yarıyor.
    • Spor Ayakkabı birliğinize katılırken ayağınızda olanla idare edebilirsiniz fazladan 1 çift götürmek yük olmaktan başka bir işe yaramaz. Günlük Terlik mutlaka götürün özellikle tabanı kaymaz olursa çok iyi olur. Çünkü duş esnasında veya tuvalette genelde terlikle oluyorsunuz ayrıca bina dışına terlikle çıkmak yasak. Çok sorun olmuyor ama denk gelince uyarı alabilirsiniz.
    • Kulaklık ucuz bir model götürebilirsiniz veya kantinden alabilrsiniz, kaybettiğinizde üzülmeyeceğiniz bir model olsun. Bunun yanında küçük MP3 Çalar götürebilirsiniz. Müzik dinlemenin çok önemli olduğunun 28 günde gerçekten anlıyorsunuz. Ufak bir SD Kart alıp şarkıları ve konuşmaları indirip dinleyebilirsiniz.
    • Elbise Askısı götürmeyin genelde dolaplarda oluyor. Olmadığı durumda ise dolapta sizin götürdüğünüz askıyı asacak yer olmuyor.




    İLK GÜNLER


    İlk günler alışma süreci olarak geçecektir. Genelde kayıt işlemleri yetişmediği için sizin işlemleriniz tamamlanmış olsa bile diğer askerlerin işlemleri yaptırmaya gittiği zaman dilimleri olacaktır. Bu zaman dilimlerinde diğer askerler genelde bekliyorlar. Genelde ilk hafta içinde uymanız gereken kurallar anlatılır. Bot bağlama öğretilir. Yatak ve dolap düzeniniz nasıl olmalı bu gösterilir. Bir kaç gün içersinden dolabınızı düzeltip gereksiz eşyaları çantanıza koyarak sivil eşya deposuna teslim etmeniz gerekir. Bunun yanında ilk hafta görev seçimi olacaktır. İlk günler süreç bakımından en sıkıcı ve zaman bakımından en zor geçen zamanlar olacaktır. İlk hafta size öğretilenler arasından dolap ve yatak düzeni konusuna çok dikkat edilmektedir. Baştan düzenli olup öyle devam etmeniz askerliği rahat yapmanızı sağlar. Yeri geldiğinde içtima esnasında yatak numaranız okunur sahibi kimse içeri girip 5 dakika içersinden düzeltsin bile debilebilir.





    GÖREVLER

    İlk hafta bazı sabit görevler için seçimler yapılmaktadır. Genelde içtima anında beklerken takım komutanı tarafından görevin tanımı açıklanır ve isteyenlerin parmak kaldırması üzerine seçimler yapılır. Görevlere gelirsek;


    • Takım Yazıcısı, bu göreve genelde her takımdan 3-4 asker seçilir. Bu askerler tahmini 10. gün ve sonrasında takıma ait yazı işlerini yaparlar. Genelde takıma ait COVID çizelgelerinin günlük kontrolleri, sağlık kartekslerinin takibi, her askerin terhis belgesi, yemin belgesi, sağlık öyküsü, atış belgesi, izin belgesi gibi belgelerinin yazımı ve dosyalanmasından sorumludur. Genelde diğer askerler tarafından yatmakla suçlanılır fakat yeri geldiğinde diğer askerlerden daha çok iş yapmaktadır. Negatif tarafı sürekli rütbelilerle iç içe olursunuz.
    • Bölük Yazıcısı, görev olarak takım yazıcısı ile benzer işler yapmaktadır fakat hazırladığı belgeler daha genel olur ve tüm bölüğün askeri belgeleri ile ilgilenir. Belgelerin sisteme girilmesi işlemini yaparlar, takım yazıcılarının aksine bilgisayar başında işlem yaparlar.
    • Takım Kıdemlisi, genelde pek tercih edilmez. Çünkü tüm takımın kontrolü size aittir. İçtima alanında takımı komutan gelmeden toplayıp sıra düzenine sokmanız beklenir. Sabah içtiması esnasında komutan gelmeden takımdaki hangi askerin nerde görevli olduğunun kaç tanesinin hastahanede olduğu gibi bilgileri hazırlayıp sayıyı tutturmanız gerekir.
    • Yemekhane Sorumlusu ve Bulaşıkhane Sorumlusu genelde askerliğin ortasında seçilirler ve gün içinde görev yapmak için gelen askerlerin ne görev yapacağını dağıtırlar ve kontrol ederler. İçtimalara katılmazlar çünkü o saatlerde görev yapıyor olurlar. Negatif yanı sabahları diğer askerlerden daha erken kalkarsınız. Pozitif yanı sürekli görevde olduğunuz için her akşam 19:00 civarında rahatça duş alrısınız.
    • Koğuş Sorumlusu genelde seçimle olmaz. Her koğuşun ilk yatak numarası o koğuşun sorumlusu seçilir. Koğuş sorumlusundan koğuştan herkesin çıkmasını sağlaması beklenir. Yatak başı içtimalarında eksik askerin tespit edilmesi ve nerde olduğu bilmesi beklenir. Bilmiyorsa arayıp bulması gerekir.
    • Revir Sorumlusu, genelde doktorlardan seçilir. Gece ve gündüz revir sorumlusu olmak üzere ikiye ayrılır. Genelde ilaç odasında bekleyip askerin hastalığına göre sevk etmesi veya ilaç vermesi görevleri arasındadır. Ayrıca her takıma ait dolaplarda yatak numarasına göre ilaçlarının takibini yaparlar.
    • Şarjhane Sorumlusu, adından da belli olacağı üzere gün boyu şarj odasını bekleyip gelen telefonların kaydını yaparlar.




    SAATLER


    Sabah kalk saati, hafta içi 06:00, hafta sonu ise 06:30 şeklindedir. Kalktıktan sonra 30 dakika boyunca kişisel temizlik süresi vardır. Bu süre sonunda içtima alanına toplanır ve takım olarak sırayla kahvaltıya gidilir.


    Sabahları 08:00 saatinde mıntıka yapılıp içtima alanına toplanılır. Tahmini 08:30'da komutanlar gelip sayıyı alırlar ve o gün yapılacak işleri belirler. Sabit görevi olanlar sayı alındıktan sonra ayrılır. Yaklaşık 09:00 gibi o günün eğitimine başlanır.


    Saat 11:45 gibi öğle yemeği için içtima alanında toplanır ve takım olarak sırayla yemekhaneye gidilir. Yemekahnede yemek yemek istemeyenler komutanın ayrılabilirsiniz komutuyla kantine gidip kendi istediklerini alabilirler.


    Öğle yemeği sonrası 13:45'te öğlen içtiması alınır ve öğleden sonra eğitimlere devam edilir. Eğer istirahat verilecekse bu içtimada verilir. O gün duş günü ise bu içtimada takımlar sırayla duşa girmeye başlar ve sivile döner.


    Saat 16:45'te son eğitim biter ve içtima alanında toplanır. Burda son kez takım olarak akşam yemeği için yemekahneye gidilir. Yine yemekhanede yemek yemeyi istemeyenler ayrılabilir.


    Son olarak 19:30 veya 20:00 saatleri arasında yatak başında akşam içtiması alınır. Sayının tutması durumunda ihtiyaçlar için genelde 21:00'a kadar izin verilir. İsteyen sohbet için dışarı çıkar isteyen telefonla konuşur isteyen traş olur.


    Duş günleri genelde Paartesi ve Cuma olarak belirleniyor. Günler değişiklik gösterse bile haftada iki günden fazla duş almanız zor ihtimal. Duş günlerinde genelde öğle içtiması sonrası takım takım duşa gidilmektedir. Duşlar 15 dakika sürüyor. Bu sürenin ilk 5 dakikası soyunma, ikinci 5 dakikalık dilimde duş alma ve son 5 dakikalık dilimde giyinme şeklinde belirlenmiş. Duş almanız gereken 5 dakikalık süre zarfında duştan çıkmazsanız genelde sy kesiliyor ve çıkmak durumunda kalıyorsunuz.


    Duş süresi az gelmesi halinde her gün kalk saatinden yarım saat önce giderek ihtiyaç duşı alabilirsiniz. Ayrıca görev aldığınız günlerde saat 19:00'da görevlendirme duşunu kullanabilirsiniz.





    EĞİTİMLER


       İlk haftalar genelde eğitim olmuyor daha çok belge işlemleri ve düzeni öğrenerek geçiyor. Çok nadir bir şekilde ilk haftanın 5. günü eğitime başlasanız bile hafta sonu araya gireceği için ne olduğunu anlamazsınız.

     

         İkinci hafta tamamen eğitimle geçiyor. Öncelikle "Rahat, Hazır Ol, Sağa Dön, Sola Dön, Geriye Dön" gibi komutlarla başlıyorsunuz. Daha sonra "Sıra düzenleri, Adım atma kuralları, Tekmil verme kuralları" ile devam ediyorsunuz. Haftayı bolca yürüyüş yaparak ve marş söylerek bitiriyorsunuz.

     

        Üçüncü hafta genelde silah eğitimini ayrılıyor. Silah sökme takma, yere uzanıp nışan alma, atış yapıp tetik düşürme eğitimleri sonrası üç nokta teşkil eğitimi alıp atış yapmak üzere Mamak’a gidiyorsunuz. Atış sonrası geri dönüyorsunuz ve yürüyüş eğitimleri haftanın kalan günlerinde devam ediyor. Özetlersek üçün haftanın ilk 3 günü silahlı eğitim ve atış ile geçiyor kalan günler ise yürüş yaparak geçiyor.

     

        Dördüncü ve son hafta yemin töreni günü ve saati belli oluyor. Komutanlar sağlık problemi olan ve yürüyüşü düzgün olmayanları yürüyüşten eleyerek kalanlar ile tören hazırlığına başlıyorlar. Yürüyecek olan askerler son hafta diğer tüm görevlerden muaf oluyor. Onların yerine yürümeyen askerler bu görevleri yapıyor.





    OTOMATLAR VE KANTİNLER


        Otomat sayısı bölükten bölüğe değişim göstermektedir. Eğer ikinci bölükte iseniz, iki adet içecek otomatı iki adet yiyecek otomatı ve iki adet kahve otomatı bulunmakta bunun yanında iki adet küçük kantin bulunmakta olup hepsi yürüme mesafesindedir. Kantinlerden ilki genelde yemek ve içecek üzerine satış yaparken diğeri ise günlük kullanım malzemelerinizi, askeriyede ihtiyacınız olan malzemeleri, çeşitli askeri anı ürünleri ve sigara satmaktadır. Bu iki kantin nakit kabul etmiyor. Genelde temassız bir kartla işinizi çok rahat görebilrsiniz. Fakat gün içinde aşırı sıra olduğu için kolayca istediğinizi alamıyorsunuz. Eğer yemekhaneye gitmek istemezseniz kantinlerden “tost, dürüm çeşitleri, hamburger, sandviç, lahmacun, simit, açma, poğaça çeşitleri” satın alabilirsiniz.


        Bunun yanı sıra yemekhanenin hemen arkasında kışla kantini bulunmaktadır. Bu kantinde diğer kantinlerde bulduğunuz her şey olmakla beraber çeşit daha fazla ve kantin binası daha büyüktür. Ayrıca bu kantinlerden jeton alarak “langırt, playstation ve bilardo” gibi oyunlarla vakit geçirebilirsiniz. Yine bu kantinin önünde çeşitli otomatlar bulunmaktadır.


        Otomatlar genelde bozuk parayla çalışmaktadır. Bunun yanında 5-10 ve 20 TL gibi nakitlerde kabul etmektedir. Otomatta bozuk para bitmesi durumunda yüklediğiniz 10-20 TL gibi nakit paralara üst veremediği için tamamını harcamak durumunda kalabilirsiniz. Otomatlar genelde askerlik süreci boyunca çoğu ihtiyacınızı karşlıyor.





    YEMEKLER


        Yemekler askeriye içinde askerler tarafından yapılıyor. Kendi bölüğünüze ait yemekhanede takım takım sırayla yemek yiyorsunuz. Günde üç öğün yemek veriliyor. Bu öğünlerden en zayıf olanı kahvaltı oluyor. Toplamda beş takım olduğunuzu düşünürseniz, her gün bir takım ilk giriş hakkına sahip daha sonra numara sırasına göre devam ediyor. Eğer o gün yemekhaneye son giren takım sizin takımınız ise, genelde kahvaltı için çay kalmamış oluyor. İlk günler kahvaltıda ürün bulamadığınız oluyor fakat iki gün içinde tüm düzen oturmuş oluyor. Klasik bir kahvaltı; dilimlenmiş beyaz peynir, paket reçel, çay, zeytin, haşlanmış yumurta şeklinde olabilir. Bunun yanında üç dilim ekmek veriliyor. Ekstra olarak kuru üzüm, kavrulmuş iç fındık, kek veya bisküvi verilebiliyor.


        Öğle ve akşam yemekleri genelde doyurucu oluyor. Bu iki öğünden birinde mutlaka et yemeği ve tatlı bulunuyor. Mutlaka bir öğünde çorba veriliyor bazen iki öğün farklı çorba çıktığı oluyor. Mutlaka bir öğünde salata çıkmış oluyor. Yemeklerin yanında meyve veya soğuk çay veriliyor. Genelde et ve tavuk yemekleri güzel oluyor. Sebze olarak pırasa ve lahana çıktığı günler askerler pek tercih etmiyor. Öğünleri düzenli yemeniz takdirde hem hasta olmaktan kurtuluyorsunuz hem mide problemleri çekmiyorsunuz.


        Yemeklere puan vermek gerekirse 10 üzerinden 7 denilebilir. Tavsiye olarak mutlaka yemekhaneye gidin hasta olmamak için mutlaka direncinizi korumanız gerek ve yemekhane sizi genel toplamda ciddi bir maddi külfetten kurtarıyor. Günler ilerledikçe askerler yemekhaneye gelmediği için, doymadığınız takdirde tekrar alabilrsiniz. Sabit bir görevde iseniz veya nöbet tutuyorsanız yemekhaneye önden girme hakkınız bulunmaktadır.





    Bu gönderi altında sorulan sorulara elimden geldiği kadar cevap vermeye çalışacağım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bymemin -- 9 Aralık 2021; 14:41:51 >







  • 3 kez silah sıkmak için istanbul'dan ankara'ya mı gidildi hakikaten? giden gitmeyen oranı kaçtı? atış dışında herhangi bir şey yapıldı mı?

  • SandsOfTime S kullanıcısına yanıt

    Hocam İstanbul olayını nerden çıkardınız tam anlayamadım. Kendimce karışıklığı düzeltmek istiyorum. Ben konunun başlığında Etimesgut'ta askerlik yaptığımı belirtmiştim. Haliyle biz Etimesgut'tan çıkıp Mamak MEBS okuluna gittik. Yolculuk 30 dakika kadar sürdü diye hatırlıyorum belki daha fazla sürmüştür. Zamana bakmadım. Zaten dış hayatı uzun zaman sonra görmenin verdiği etkiyle yolculuk nasıl geçti kimse anlayamadı. Giden gitmeyen oranı otobüs kalkana kadar belli değildi. Benim duyduğum sayılar 450 kişilik bölükte 94 atış yapmayan şeklindeydi. Kabaca %80 katılım vardı diyebiliriz. Atış dışında özel bir şey yapılmadı. Otobüslere binilip geri dönüldü. Tek dikkat edilmesi gereken atış esnasında asla emirsiz iş yapılmaması gerekliliği ve silahla gereksiz hareketlere girilmemesi, bu konuya çok dikkat ediliyor.

  • bymemin B kullanıcısına yanıt

    Silah kullandım o yüzden o kısmı biliyorum. Ama yazdığın yerle istanbul'u karıştırmışım. Hepsi MKIK.LIKLIĞI.KIKIKLIĞI şeklinde olduğu için benzettim sanırım. :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.