Şimdi Ara

12 Yaşında Yarı Otomatik araba aldım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
2
Favori
2.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba

    Dostlar malum bir Symbol aldım, hemen geri sattım. Sonra kaşıntı tuttu elimdeki paraya Citroen C3 1.4 16v vti 95 hp BMS satın aldım.


    Yarı otomatik araba alırken çok düşünmedim, zaten daha önce yarı otomatik arabada kullandım. Lakin bu arabada işler biraz değişik oldu. Araba başta çok saçmalıyordu, değişimlerde hoplatıyordu. Daha ilk 100 km sonrası şanzıman bana adapte oldu bende arabaya alıştım, şimdi gayet güzel şanzıman vites değişiyor.


    Arabanın şanzımanı çok araştırmadan ne olduğunu zaten yedek parça sitelerinden okudum. 17 yıl boyunca üretilmiş gani gani yedek parçası var. 400000 km dolduran kullanıcılara sahip. Manual vitesi değiştiren debriyaj robotu ve vitesleri değiştiren bir iki eksenli bir başka robot daha bulunuyor. Yakıtı son derece ekonomik, daha önce kullandığım 4 ileri hyundai viteslerinden çok daha iyi değişiyor.


    Yalnız beni korkutan bir husus var , oda üzerindeki komplike motor . 1.4 vti motor PSA - Bmw ortak geliştirilmiş bir Prince motor. Yani nazlı bir sürü alangilli donanımı var

    Valvetronik, elektrikli su pompası gergisi, Varyatör, Fren vakum pompası. Bmwnin argesinde ne varsa Psa almış takmış. Biraz ürkünç bir motor lakin henuz bir sıkıntı yaşamadık ve çalışmasındanda gayet memnunum. Yakıt tüketimi biraz yüksek bir motor, şanzıman ehlileştirmeye çalışıyor lakin en düşük 90 km hızla 5 litre olarak ölçebiliyorum.





    12 Yaşında Yarı Otomatik araba aldım.NitroChargeryoutube
    2012 Citroen C3 1.4 Vti yakıt tüketim testi / Hız sabitleyici deneyimi
    https://www.youtube.com/watch?si=fO4M-xowKlKlgxgm&v=qAH-qvn_T_w&feature=youtu.be


    Otobanda kullandığımda yüksek süratte çok fazla rüzgar sesi alıyor ama yakıt tüketimide çokda artmıyor. Hatta yavaş sürünce tüketim artmaya bile başlıyor.


    Psa sitesinde motorun üretim ömrünün 2005 - 2015 yani 10 yıllık bir üretim görülüyor. Şanzımana bakarsak 2002 - 2019 yılında seri üretim araçlarda kullanılmış.


    Şansım motorun Ep3c yani güncellenmiş model olması. Motorum 1.4 ile 1.6 olarak üretilmiş. 1.4 ile 1.6 arasındaki tek fark krank mili. Evet yanlış duymadınız tüm parçalar pistonlar aynı. Krank milini değiştirerek fazladan 15 -20 beygir daha üretmişler ama bu 1.6 larda bir çok sorunlara yol açmış. Fransız sitelerinde 1.4 için şikayet çok az iken 1.6 ve ondan türetilen Turbo 1.6 için çok fazla arıza bilgisi var.


    1.4 vti zamanın tüm teknolojilerini barındıran ama gücü kırpılmış rehabilitesi nispeten daha iyi bir motor olarak piyasaya çıkmış.


    12 Yaşında Yarı Otomatik araba aldım.



    Henuz sadece 1,500 km ve 1 depo yakıt yakmak nasip oldu. İlk alım giderlerinden dolayı biraz boynum büküldü. bu nedenle pek gezemiyorum. ilk ayını doldurdu, symbolden sonra ilaç gibi geldi.

    Hemen bir hız sabitleyici taktım, üzerine bakımı ve antifirz yenilemesi. Bakımı alır almaz yaptık. Debriyajı yeni değişmiş ve lastikleri 2000 km yapmamış.


    Araç 127000 kmde. Psa EP3C motor için 200000 km ömür biçmiş. Sahibinden sitesinde baktığım ilanlarda 350 bin km aşan arabalar var.



    12 Yaşında Yarı Otomatik araba aldım.NitroChargeryoutube
    2012 Citroen C3 1.4 vti (a51) Otoban testi Uzunyol yakıt tüketimi
    https://www.youtube.com/watch?si=CZtxCAX5p_fBm9lH&v=8zezfqiLQfI&feature=youtu.be


    Arabanın canımı sıkan bir diğer husus çalışma sıcaklığı. Araba bir garip sistem var. anlatsam sizde şaşıracaksınız

    Arabada Gitar denen bir elektrikli gergi var. Motor suyu sıcaklığı 45 dereceyi geçmeden ( belkide motor yağı sıcaklığına bakıyorda olabilir) bu gergi kendini sıkmıyor. Sıkmadığı için su pompasıda dönmüyor. Gergi kendini sıkmaya başladığında su pompası ile alternatör arasındaki bağlantıyı sağlayıp devir daimi başlatıyor. Yettimi yetmez. Motor üerinde birde elektrikli termostat var. Motorun yüküne göre termiti ısıtıp termostat erken açılıyor. Araba 105 derece operasyonel çalışma sıcaklığı var. 105 derece geçildiğinde normal termostatda açılıyor. fan ise 105 derece geçildiğinde çalışmaya başlıyor. Dengeler çok hassas.



    12 Yaşında Yarı Otomatik araba aldım.NitroChargeryoutube
    2012 Citroen c3 1.4 VTI EP3C motor Hararet ve Termostat verileri.
    https://www.youtube.com/watch?si=wLaFgNkzC5FtYIbd&v=3Cf5thjXkUE&feature=youtu.be

    Arabada yağ uyarısı var, çalıştırınca Oil Ok diyor. Soğutma bozulursa Stop yazısı çıkarıyor (muş). Araba 12 yaşında ve biraz karmaşık motoru ile benim gibi pimpirikli bir adamın garajına katıldı. Peki siz ne düşünüyorsunuz.








  • Hoca esekten düşünce doktor çağıralım demişler, hoca o ne anlar siz bana esekten düşeni çağırın demiş ya, işte biz esekten düşenleriz 😁

    Sizin yazdıklarından benim anladığım şu oldu, siz onların aldıkları araclar bakimsizdir, onlar sorunu bulamamıştır, onlara iyi ustalar denk gelmemiştir, bende yazılım var, bende obd var, ben internetten sorunları bulurum vesaire diye düşünüyorsunuz. Ve inşallahta bu noktada haklı çıkarsınız ve biz yanılırız.

    Bizim sizi üzmek moralinizi bozmak için yazmadigimizi anlamış olmanız gerekir diye düşünüyorum.

    Sizin iyi bir forumcu olduğunuzu biliyorum bu araçla ilgili yaşadıklarınizi detaylı olarak buradan paylaşın Akıl akıldan üstündür, bu araçla ilgili zamanında hepimizin çaresiz kaldığı anlar oldu, belki yardımcı olabiliriz.

    Ben daha fazla birşey yazmayacağım, çünkü olan olmuş almışsınız aracı ve biz sizin aldığınız aracı kotuluyor pozisyonunda görünüyoruz. Buda hoşuma gitmiyor. Yardıma ihtiyacınız olursa buradan yazın konu hakkinda tecrübemiz varsa paylaşırız.

  • Uzun uzun detaylı bilgiler vermişsiniz hayırlı olsun. Bu aracın en kötü yanı yokuş kalkış desteği olmaması. Bilen el freni desteği ile kalkabiliyor da bilmeyen frenden ayağını çektiği anda araç öyle bir geri kaçıyor ki o panikle gaza fazla basınca da patinaj çekmeye başlıyor
  • 1.6 vti 40 bin km alıp 58 bin km de sattım.
    Motor öyle karmaşık bir motor değil motoru diğer araçlardan ayıran özellik rölantide yeterli emiş yoktur. Bu yüzden LPG yi sevmez. LPG ustası her adamda anlamaz.
    1.6 VTİ sorun çıkartmaya meyilli bir motor o zaman Facebook sayfasında tek konu arızaları bulunamayan çözülemeyen konulardı. Çin’den servisin kullandığı yazılımı getirtmiştim. Arabanın beyninden her türlü özelliği açıp kapatacak bir programdı.
    40 binde su pompasının kasnağı dağılmıştı. Araç 5 yaşındaydı.
    Motor yanılmıyorsam mini ile aynı.
    Facebook sayfasında bitmek bilmeyen sorunları görünce 37,500 vermiştim. Alan adam 3 ay sonra 5.000 tl masraf yapmış. 1 yıl sonra tesadüfen 100 bin km ilanda gördüm. Adama alırken bu arabayı her adama elletme dedim. Dinlememiş.
    Size tavsiyem arabanızı her adama elletmeyin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m_kucukaksoy -- 2 Mayıs 2024; 0:27:19 >
  • Arif kullanıcısına yanıt

    O işi çoktan çözdüm. Elim otomatik man el frenine gidiyor. Nasip olursa bakıma götürcem arka kasnağın biri fazla sıkıyor.

  • m_kucukaksoy kullanıcısına yanıt

    Lpg kesinlikle uzak durulmalı. Ben özellikle benzinli aldım. Bu araba iyi bir sahip buldu kendine. Gereğini yapıcaz.

  • Bu vti motorlar genel anlamda sıkıntılı kronikleşmiş yağ eksiltmeri var.Benim araç 110 binde olmasına rağmen 10 bin km'de 2 lt yağ eksiltiyordu.Sanzıman kışın tam ısınmadan ışıklarda gaz verince araba stop ediyordu.2012 modeldi ama 6 senede bir kere termostat değişiyordu arabada zaten Citroenin sacma sapan elektronik arızalarını saymıyorum bile.Arac bakımlıydı ama ustası bile keşke vti almasaydın deyince satmam gerektiğini anladım.Araca çok masraf ettim ama bence Citroen 10 yaşından sonra artık alınmaz damgasını koydurttu kendince bana.Bence biraz bin elinden çıkar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hsn_33 -- 2 Mayıs 2024; 6:36:54 >
  • hsn_33 kullanıcısına yanıt

    Sizin aracınız hangi modeliydi. Bva al4 şanzımanlı modelmiydi.

  • otomatik şanzıman modeli yılı olan araçlarda tamamen şans,inşallah sorun çıkarmaz

  • UberJager kullanıcısına yanıt

    Hayır hocam 2012 1.4 vti yarı otomatik.Google'a vti motor yazarsanız yağ eksiltmeleri görürsünüz ben pcv valf aldım üst kapak conta falan değiştirdim ama yağ eksiltmeleri kesemedim.Keza şanzıman ayrı bir alem ısınmadan kalkmak için gaz verince ya stop ediyor yada can çekişerek kalkıyordu şanzıman yağı 75w80 koydurttum ama yine de olmadı.Zamanla sizde tecrübe edersiniz zaten

  • Hocam motoru çok güzel araştırmışsınız. Ben de aynı motorun turbolusu olan 1.6 THP motoru uzun süre kullandım. Motor gerçekten BMW'nin o dönemki bütün teknolojilerini bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle yüklemek için de son derece müsait bir motor. Fabrikasyon olarak Peugeot RCZ R modelinde 270 bg elde edilmesine karşın, standart modelinin yüklenmesi ile 400 bg gibi değerler rahat elde edilebiliyor. 1.6 THP motorun karmaşık teknolojisine karşın 1.6 litreden büyük güçler elde edebiliyorsunuz. Bu durumda motorun karmaşık teknolojileri mantıklı oluyor.

    Gelelim 1.4 VTI motora. Aynı karmaşık motor tasarımını ve bunların risklerini bünyesinde barındırmasına karşın aldığınız güç 90 bg. E Toyota'nın anam babam usulü 1.33 atmosferik benzinli motoru da 99 bg güç veriyor. O zaman bu karmaşık motor çok saçma hale geliyor. Bu kadar riske karşı verdiği bir güç yok.

    Bu arada yağ tüketiminiz ne durumda?





  • Bende de 10 yaşında PSA'nın ETG5 adını verdiği yarı otomatik bir Peugeot araç var. Ne yaptıysak yapalım (vites alıştırma vs. gibi) araç birkaç saat trafikte sürüş yaptıktan ve ısındıktan sonraki kalkışlardaki anlık titremeyi kesemedik. Servis normal dedi hep uğraşmamak için. Eğer şanzıman soğuksa hiç sorun yok. Araç 41 bin km'de.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 2 Mayıs 2024; 12:30:37 >
  • coskunserce kullanıcısına yanıt

    Yağ eksiltme yok çünkü trafiğe girmeden kullanıyorum. Navigasyon nerde boşsa ordan gerekirse yolu uzatarak sürüyorum. Trafik çok kötü ise açılana kadar bekliyorum.

  • Valla böyle teknik olarak arabasının tam anlamıyla dilini bilen insanlara çok saygı duyuyorum şahsen bende sizin gibi çok araştırırım.

    Konunuzu bence güncelleyin sürekli bilgiler verin güzel bir blog olmuş araç hakkında.

    Forumda uzun süredir böyle iyi inceleme okumamıştım.

    Malum forumun %80'i sıfır araç alan kişiler , sıfır araç konusundan da belli sizin gibi konu açanlar daha çok ilgimi çekiyor.

    Hayırlı olsun ve kolay gelsin.

  • hsn_33 kullanıcısına yanıt

    Aynı aracı kullanıyormuşuz. Şu an için mümkün olduğu kadar trafiksiz ısıtmadan kullanıyorum. Uzun duruşlarda boşa alıyorum. Trafikte şanzıman belli bir süre sonra boşa atıyor.

  • UberJager kullanıcısına yanıt

    Hocam güle güle kullanın ben tecrübemi aktardım.Bu araçlar bende iyi bir intiba bırakmadı.Üçe beşe bakmadan elimden çıkardım.İnsallah siz sıkıntısız binersiniz

  • Yarı otomatik ile ilgili bir kaç video seyrettim. Kendilerine otomobil gurusu diyen bazı arkadaşlar, el freni ile araç kaldırmayı kendilerine büyük bir yük olarak gördüklerini hatta bunun yolcular tarafından küçük düşürücü davranış olarak görüldüğünü söylemişler. Öncelikle 17 yıldan fazla üretilen bir şanzımanı ( seri üretim) mühendisi üretip piyasaya sürmüş. Sana debriyaj kullanma alışkanlığından kurtarmış. Uyman gereken bazı ilkeler var onuda bi zahmet uyunuz. Uymak zor ise arabayı yerin dibine sokup sokup çıkarmayınız. Ben bunu beceremedim diyip çekiliniz. 1500 km bu arabayı sürdüm, artık otomatiğine öyle alışmışımki bir bütün olarak hareket ediyoruz. Yarım debriyaj nerde yapar nerde geri kaydırır, rampaya gelince nerede vites değiştirir bunlar gayet ön sezgisel hale geliyor. Ayağın ile gaz pedalını dozlamana göre vitesin değişiceği devir noktasının değiştiğini bile görebiliyorsunuz. Araba vites değiştirmeden gitmesini istersen tek yapman gerekenin ona bunu göstermen. Sadece gaza fazladan basarak o anki vitesi koruyup bir üst vitese istediğin zamada geçmen mümkün. Onuda beğenmezsen Pedal Shifter emrine amade seni bekliyor. İster düşür ister düşürme .


    Bence araba tam uzun yol arabası formunda şu an. 105 km sürate sabitleyip saate 5 litre benzin yakarak yokuşları dert etmeden çok uzun yollar gidilebilir. Arabanın yaşından dolayı memlekete gitmekde terettüt yaşıyorum. Terettüdütüm ortadan kalkınca uzun yollara düşmek benim en büyük hobim. Tabi arabayı almanın yarattığı ekonomik külfeti bir an evvel eritmem lazım. Bu şekilde bir süre daha yollara düşebileceğimi sanmıyorum.





  • Geçmiş olsun hocam.
    İnşallah sorunsuz sıkıntısız kullanırsın, para,zaman ve moral kaybı olmadan güle güle binersin.
    Benimde 1.6 vti aracım oldu, aracı 1.5 yıl kadar evin ikinci aracı olarak kullandık. Sürekli yanan arıza ışıkları ve samsundaki anlı şanlı PSA ustalarinin tamamının biz 1.6 vti ye bakmıyoruz demeleri nedeniyle sürekli yerli yabancı PSA gruplarinda bilgi arardım.
    Ne günlerdi be 😁
    Bana alirkende, binerkende satarkende çok tecrübe kazandırdı inşallah sana da kazandırmaz.
    Ben bu araç yüzünden bir daha benzinli PSA aracı almam bile dedim (şaka değil ha gerçekten bir daha alacağımı düşünmüyorum)
  • selamlar. yarı otomatik fiat bravo 1.6 mjet 120 bg 300nm dizel arabam var. ben yarı otomatiği yerden yere vuranlar ile yola çıksaydım arabayı direk imha etmem gerekirdi. alışmışlar dsg ye eat a neymiş çift kavrama sürülmezmiş.. Ankara dikmende yokuşlu yollarda kullanıyorum. Öyle rahat ki dert tasam yok. Çok dik yokuşda 2 ye atmasını istemezsem az gaz verip 1 ile çıkıyor, eğer 2 ye atmasını istersem dip gez yapıp gerekli torku ve ivmeyi alınca atmasını sağlıyorum. tek dert bu... f1 kulakçıkları ile vites yükselt-düşür olayı da şahane. Babamda zafira var. tam otomatik 6 vites. o hızlı vites geçiriyor. onun dışında farkını ben görmedim diyebilirim. 160 000 km ye dayandı araba ilk baskısını değiştirmedim. normal arabada 2. baskı değişmesi gerekirdi. yokuş kalkış desteği de olduğundan kalkışlarda vs güven veriyor. dip gaz ışıklarda kalkılırsa 1 den 2 ye çok hızlı atıyor. normal kalkış olursa vites normal değişiyor. bu da dikkatimi çekmişti. iyi forumlar.





  • otomobilci_x kullanıcısına yanıt

    Ben genelde arabamı ustaya emanet etmem arızayı kendim bulur parçaları alır ustayla beraber parçaları ona taktırırım bu şekilde bütün sorunlarımı çözüyorum herkesin bozulur dediği set arabayı beş senedir kullanıyorum bir önceki aracımı da bu şekilde kendim tamir ettim lift ve alet ihtiyacı için ustaya gidiyorum . İş bu sebeple sizin yaşadığınız problemleri yaşayacağıma inanmıyorum

  • UberJager kullanıcısına yanıt

    İnşallah yaşamazsınız ama bu araçlarda arızanın ne olduğunu çözmek zor zaten.


    Arızanın ne olduğunu bulabiliyorsaniz sorun yok ki.


    Buradar Araç sizinle dalga geçiyor. Bu nedenle de ustalar bu araçlara bulasmiyorlar zaten. Yani siz bunu diğer araçlar gibi düşünüp hafife almayın, eğer sıkıntılı bir araç aldıysanız gerçekten sizi zor bir süreç bekliyor olacak.

    Bütün veriler termostatin sıkıntılı olduğunu ortaya koyuyor, termostati degisiyorsunuz 1 hafta hiçbir sıkıntı yok hoppp ondan sonra bir bakıyorsunuz yine arıza ışığı yanmış.

    Oksijen sensörü bozuluyor değiştiriyorsunuz hopp 3 ay sonra bir daha arıza ışığı yanıyor.hata koduna bakıyorsunuz yine oksijen sensörü.

    Neyse umarım sıkıntısız sorunsuz güle güle binersiniz.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.