Şimdi Ara

AMD-ATI'nin Physx'e saldırmasına Nvidia'nın yanıtı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
2.636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bildiğiniz gibi geçen günlerde AMD-ATI, Nvidia'nın Physx'i kullandırtmak için geliştiricilere para verdiğini söylemişti. Nvidia'nın buna yanıtı gecikmemiş. PCGames Hardware Nvidia, Physx Ürün Yönetimi Müdürü Nadeem Mohammed ile bir röportaj yapmış.

    Kısa röportajı şuradan bulabilirsiniz.

    http://www.pcgameshardware.com/aid,706466/AMD-vs-Nvidia-Nvidia-responds-to-AMDs-attack-on-Physx/News/

    İngilizce bilmeyenler için kısa bir özet geçeyim.

    Nvidia yetkilisi, geliştiriciler bir kez Physx kullanma kararı verdiklerinde, oyunun PC versiyonun sorunsuz, optimize olması için her türlü mühendislik ve teknik yardımı sağlıyoruz diyor. Ancak Physx seçmeleri için herhangi bir para vermediklerini söylüyor. Onun yerine zamanlarını, bilgilerini ve uzmanlıklarıyla projeye "yatırım yaptıklarını", ayrıca bir bina dolusu beta tester ile her oyunu yoğun şekilde test ettiklerinden bahsediyorlar. Amaçlarının, çoğunluğu Geforce sahibi olan PC oyuncuları için en iyi ve sorunsuz oyun deneyimi sunmak olduğunu ve bunun için yapımcılarla yakından çalıştıklarını söylüyorlar. AMD PC oyuncuları için ne yapıyor diye eklemeyi de ihmal etmiyor.

    İkinci sorulan soru ise daha ilginç. AMD Physx'in Nvidia'ya özgü bir propriety (mülkiyet) olduğunu iddia ediyor. Yani demek istedikleri sahiplikten başka birşey, Nvidia Physx'in tekelcisi konumunda tarzında bir iddia bu. Nvidia Yöneticisi ise Physx'in PS3, XBOX360, Wii, Intel veya AMD CPU ile çalışan PC'lerde, Geforce Kartlarda ve hatta IPhone'da çalıştığını ve en fazla platformda çalışan fizik çözümü olduğunu söylüyor. Yani Propriety dendiği zaman, 3dfx Glide örneğini veriyor ve Glide'ın sadece 3dfx kartlarda çalıştığını söylüyor. Physx ise tüm geliştiricilerin erişimine açık (hatta bedava sanırım lisansı) bugüne kadar 240 oyunda kullanılmış ve Batman, Mirror's Edge gibi örnekleri saymazsak aslında pek çok PC oyununda GPU'ya ihtiyaç duymadan, hatta biz farkında olmadan CPU yardımı ile çalışıyor. Tabii ki GPU ile çok daha fazla şey yapılabiliyor o ayrı.

    Ayrıca altta yorum yapaan bir kişiden alıntı yapayım: "Physx, PPU, Cuda, x86 ve Power mimarisinde çalışıyor ve diğer pek çok mimariye de dahil edilebilir. ATI'nin de Physx'i dahil etmek için gerekli olan Radeon'lardaki bilgileri açması gerekir".

    Tekrar başa dönüyoruz. ATI kartlarda şu an zaten halihazırda Physx çalıştırılabiliyor üçüncü parti yazılımlarla. Sorun şu: ATI'yi Nvidia mı engelliyor (hiç sanmıyorum, olay engelleme meselesi değil, Physx tüm geliştiricilere bedava olarak açık, donanımda ise engelleme gibi birşey olamaz?), yoksa ATI Physx için destek sunmuyor ve driver çıkartmıyor mu? Bildiğim tek şey varsa Physx'i kullanamayan Radeon sahipleri olduğu. Tabi konuyu biraz daha yakından takip ederseniz Physx gerekli mi tarzındaki mundarlıkları birazdan gülerek izleyebilirsiniz :))



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yerroner -- 13 Mart 2010; 11:35:11 >







  • quote:

    Orijinalden alıntı: yerroner
    Sorun şu: ATI'yi Nvidia mı engelliyor (hiç sanmıyorum, olay engelleme meselesi değil, Physx tüm geliştiricilere bedava olarak açık, donanımda ise engelleme gibi birşey olamaz?), yoksa ATI Physx için destek sunmuyor ve driver çıkartmıyor mu?


    Sisteminde Ati kart bulunanlarda ikinci NVidia kartında PhysX'in çalıştırılmasını özel bir sürücüyle engellemeye kalkan bir firma hakkında Ati'yi PhysX konusunda engellemiyor gibi bir yorumda bulunmak da ilginç olmuş.
  • Dediğinde haklı olabilirsin ama ben ticarette normal görüyorum böyle şeyleri. Ki benim o paragrafta demek istediğim bambaşka birşeydi, sen de bunun gayet farkındasın aslında. Çift kurulumlu ekran kartında Physx desteği konusuna geliyor senin dediğin. Önce bir tek kartta desteği halledelim sonra çift karta geliriz merak etme :)

    Edit: Dediğin konu için geçerli olabilecek bir yorum yine o sayfada vardı, şimdi aklıma geldi. Nvidia'nın Physx ile ilgili olarak çıkarttığı driver'lar Nvidia'nın kendi Propriety'sidir demiş eleman. Ancak genel olarak Physx herkese açık bir platform. Nvidia kendi driverlarını başka bir karta destek vermemesi için kodlayabilir, mesela Geforce + Geforce'a evet ama Geforce + Radeon'a hayır gibi (mantıklı değil mi?). Ama Physx API'si veya lisansı her neyse bunda bir kısıtlama getirmiyor. Demiş yorumlardan birisi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yerroner -- 13 Mart 2010; 12:09:03 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yerroner
    Sorun şu: ATI'yi Nvidia mı engelliyor (hiç sanmıyorum, olay engelleme meselesi değil, Physx tüm geliştiricilere bedava olarak açık, donanımda ise engelleme gibi birşey olamaz?), yoksa ATI Physx için destek sunmuyor ve driver çıkartmıyor mu? Bildiğim tek şey varsa Physx'i kullanamayan Radeon sahipleri olduğu. Tabi konuyu biraz daha yakından takip ederseniz Physx gerekli mi tarzındaki mundarlıkları birazdan gülerek izleyebilirsiniz :))

    Olayın özü; ne ATi ne de Intel (ekran kartı çıkartısa mevcutların dışında) PhysX kullanamaz. Sebebi ise şu; oyunlarda standart olmaması için kullanamazlar. Biraz daha açık olarak izah edersem (nVidia tüm PhysX lisans ve haklarına sahip bu arada); bugün ATi PhysX motoruna donanımsal destek verirse, hali hazırda en fazla oyun çıkan (iyi veya kötü farketmez) fizik motoru olan PhysX daha da yaygınlaşır. Yüksek ihtimalle arada kalan ya da yeni gelişme gösteren fizik motorları için bu resmen facia niteliğinde olur. Zira zaten çıkan oyun sayısı az, yapımcılar da PhysX'e kayar, oyun sayıları iyice azalır. Hatta ilerleyen zamanlarda da biter muhtemelen. Bu durumda geriye Havok ve PhysX kalır ki Havok da iyice kan kaybeder. Sonraki zamanlarda PhysX üstünlüğü ciddi boyutlara ulaşır. Artık PhysX oyun sektöründe resmen standarttır. Oyunlarda, "zaten iki ekran kartı üreticisi de bunu kullanıyor" diye düşünen yapımcılar sayesinde tek bir fizik motorunda yoğunlaşma olur. nVidia'nın PhysX haklarının ve lisansının yegâne sahibi olmasından ötürü, dilediği zaman lisans bedeli isteme hakkı da vardır. E piyasada standart belli iken ATi bu bedeli ödemek zorunda kalmaz mı? Kalır. Bu durumda her şey nVidia'nın isteği doğrultusunda şekillenir. Pazar payı nVidia ile kıyaslandığında zaten az olan ATi kalkıp da desteğini geri de çekemez. Sonuç; nVidia kazanır.

    Belki fazlaca komplo teorisi görünümünde oldu bu ama inanın ne ATi ne de nVidia böyle bir fırsatı değerlendirmeden geçmez. Sonuçta ikisi de kâr amaçlı kuruluşlar. Ellerine fırsat geçtiği an mümkün mertebe kullanacaklardır. Tüm olay PhysX'in piyasa standardı olmamasında gizli.

    Şahsen PhysX ve benzeri fizik motorlarının grafik işlemci (GPU) üzerinden hızlandırılmasını destekliyorum. "Gereksiz" tabiri ise görecelidir. Kimine göre gereksizdir kimine göre de gayet güzeldir ki benim için "gereksiz" değil. Benim karşı çıktığım kısım ise, fizik hızlandırmanın ticarileşmesi ve oyuncuları kısıtlayıcı duruma gelmesidir. Yani ben ATi ekran kartı alıp fizik hızlandırmadan mahrum kalacaksam, istediğim her oyunda bu avantajdan faydalanamayacaksam benim için fizik hızlandırma amacının dışında kullanılan bir geliştirme olur. Örnek olarak ATi dedim ama aynı şekilde bu durum nVidia için de geçerli. Sevdiğim bir oyunda nVidia ekran kartımla donanımsal fizik hızlandırmadan mahrum kalacaksam yine aynı şekilde amacının dışında bir kullanımdır. Oyunculuk açısından değerlendirdiğimde tabii. Yoksa ticarî olarak gayet amacına yönelik oluyor.

    İllâ bir standart olacaksa açık bir standart olsun. Yani her iki üreticiden ve Intel'den bağımsız olsun. Ama en azından da Havok ayarında olsun (Havok sadece fizik motoru değildir bu arada, aynı zamanda yapay zekâ motorudur da). İnancım o zaman oyuncular için daha yararlı ve daha yaygın olacağıdır.

    Bunlar benim düşüncemdir. Yanıldığım yerler de olabilir, yanlış düşünüyor da olabilirim. Ama benim naçizane fikrim budur...


    Haber için teşekkürler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AndryTR -- 13 Mart 2010; 13:20:19 >




  • ben de inandım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yerroner

    Dediğinde haklı olabilirsin ama ben ticarette normal görüyorum böyle şeyleri. Ki benim o paragrafta demek istediğim bambaşka birşeydi, sen de bunun gayet farkındasın aslında. Çift kurulumlu ekran kartında Physx desteği konusuna geliyor senin dediğin. Önce bir tek kartta desteği halledelim sonra çift karta geliriz merak etme :)

    Edit: Dediğin konu için geçerli olabilecek bir yorum yine o sayfada vardı, şimdi aklıma geldi. Nvidia'nın Physx ile ilgili olarak çıkarttığı driver'lar Nvidia'nın kendi Propriety'sidir demiş eleman. Ancak genel olarak Physx herkese açık bir platform. Nvidia kendi driverlarını başka bir karta destek vermemesi için kodlayabilir, mesela Geforce + Geforce'a evet ama Geforce + Radeon'a hayır gibi (mantıklı değil mi?). Ama Physx API'si veya lisansı her neyse bunda bir kısıtlama getirmiyor. Demiş yorumlardan birisi.


    İlk mesajdan alıntı : "ATI'nin de Physx'i dahil etmek için gerekli olan Radeon'lardaki bilgileri açması gerekir"

    Açsında Nvidia oyunlarda ATI kartları daha iyi bloke edebilsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektroterm -- 13 Mart 2010; 12:55:14 >




  • @AndryTR
    yorumun çok mantıklı.katılıyorumPhysX standart olursa nvidia piyasada tekel olur. bu durum kullanıcıların zararınadır.ama bu şartlarda ben olacağını da sanmıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sulo61gun -- 13 Mart 2010; 13:03:57 >
  • @AndryTR

    Güzel açıklamışsın durumu
  • önemli olan gpu üzerinden physx kısımı onuda kendine saklıyor ya da daha fazla para istiyor açık olsa atide desteklerdi havok babasının malı değil sonuçta ya da bullet
  • @AndryTR
    Harbi güzel yazmışsın. Olay bundan ibaret.
  • yav zaten Physx destekli oyun yazmanın çok daha zor olduğu önceden bi çok kez belirtilmişti.oyun yapımcılarının yeni şeyler(kod vs anlamında) öğrenmesi gerektiği falan filan denilmişti.ee akıl var mantık var adam nvdia tarafından maddi anlamda destek göremedikten sonra Physx destekli oyun yazması için bunca uğraşa niye girsin .zaten nvidianın oyun firmaları üzerindeki etkisi de bilinen bişey
  • @AndryTR
    @Bigteacher

    ikinize de katılmamak mümkün değil.
  • bence saçmalamış heryerde çalışıyormuş önce ati'de çalışsın yeter tabi bu çalışma yazılımla engellenmiş onu kastediyorum,sen önce eneli kaldır sonra çalışsın en son yaptıpı şeyde driverla bu engeli koymak değilmiydi,palavra salla gitsin aga
  • Bir de Türkçe yazmayı öğrensen..
  • Ya gene mi nVidia Herifler bıkmadı ha Physx diye diye. Sistemine nVidia kart alıp + ATI takanlar Physx'den mahrum bırakıldı şimdi de herkes kullanabilir cart curt..
  • gerçi API tekeli oluşturmak fizik tekeli oluşturmaktan daha tehlikeli bir oyundu ama 3dfx Glide ile bunu denemişti.
    hatta bir süre kadar neredeyse tekel oldu ama çok geçmeden opengl ve directx'in geliştirilmesi ibreyi çoğunluğa kaydırdı.
    3dfx bunun bedelini batarak ve teknolojisini Nvidia'ya bırakarak ödedi.çünkü donanım geliştirilmesini yavaştan alıyordu ve GLIDE API'sine çok güveniyordu.

    Şimdi kapalı kodla tek başına bir firmanın standart oluşturabileceğini sanmıyorum. Durum Glide örneğinden farksız olacaktır.
    Physx ile Nvidia ancak sponsorluk yaparak bir yerlere gelebilir bknz. Batman: Arkham Asylum oyunu.
    Ortada öyle açık bir sponsorluk durumu var ki normalde direct x ile verilebilecek duman efeklerini bile fark belirginleştirmek adına physx üzerinden yazmışlar. Bu sayede Nvidia binlerce Batman oyununu ekran kartlarında dağıtmak üzere satın almış oldu. Nvidia tüm oyun yapımcılarına bu maddi desteği sağlayamazsa Physx yerini Open Physx'e bırakır.
    Open Physics'den ümitliyim çünkü tüm markalar kullanabileceğinden standart oluşturacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lethian -- 14 Mart 2010; 12:28:27 >




  • Şahsen oyun yapımcılarının kapalı kodlu Physx i geçtim, açık kodlu bir fizik API siyle de çok fazla ilgilendiklerini sanmıyorum.

    Çünkü PC için oyun geliştirmek çok sancılı bir iş, çok sayıda kişinin uzun süreli çalışması gerekiyor ve pek çok farklı yazılım ve donanım uyumsuzluğuyla boğuşmak zorunda oyun geliştiriciler. Bu kadar sorunla uğraşırken abartı bir fizik içeriği yapmak gibi bir niyetleri olduğunu hiç sanmıyorum. Konsollardaki gibi belli bir donanım için oyun geliştirirken süreç içerisinde programcılar çok daha rahat ve hızlı çalışma şansına sahip oluyorlar tabii ki.

    Örneğin yıllardır her yeni çıkan oyunda çok gelişmiş yapay zekaya sahip olacak diye haberler çıkar sonuçta hiç bir fark olmaz. 5 sene önceki oyunlarda ki yapay zeka neyse günümüz oyunlarında bile neredeyse aynı seviyede. (işlemcilerin çok gelişmesine rağmen) Örneğin Velvet Assassin; gölge bir yerde durduğun zaman bir adım ötendeki düşman seni göremiyor, gerçekte böyle bir şey olabilir mi? Diyeceğim PC oyun geliştiricileri dediğim gibi çok tutucu davranıyorlar bence ve gelişmeler çok hızlı olmuyor. Extra fizikle falan fazla uğraşmaya niyetleri olduğunu hiç sanmıyorum. Şu anda da muhtemelen ATI ve Nvidia ya gülüyorlardır, siz anlatın heyecanlı oluyor diyerek.




  • Bu Nvidia kadar insanların gözünün içine baka baka yalan söyleyen bir firmada çok nadir bulunur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bigteacher

    Şahsen oyun yapımcılarının kapalı kodlu Physx i geçtim, açık kodlu bir fizik API siyle de çok fazla ilgilendiklerini sanmıyorum.

    Çünkü PC için oyun geliştirmek çok sancılı bir iş, çok sayıda kişinin uzun süreli çalışması gerekiyor ve pek çok farklı yazılım ve donanım uyumsuzluğuyla boğuşmak zorunda oyun geliştiriciler. Bu kadar sorunla uğraşırken abartı bir fizik içeriği yapmak gibi bir niyetleri olduğunu hiç sanmıyorum. Konsollardaki gibi belli bir donanım için oyun geliştirirken süreç içerisinde programcılar çok daha rahat ve hızlı çalışma şansına sahip oluyorlar tabii ki.

    Örneğin yıllardır her yeni çıkan oyunda çok gelişmiş yapay zekaya sahip olacak diye haberler çıkar sonuçta hiç bir fark olmaz. 5 sene önceki oyunlarda ki yapay zeka neyse günümüz oyunlarında bile neredeyse aynı seviyede. (işlemcilerin çok gelişmesine rağmen) Örneğin Velvet Assassin; gölge bir yerde durduğun zaman bir adım ötendeki düşman seni göremiyor, gerçekte böyle bir şey olabilir mi? Diyeceğim PC oyun geliştiricileri dediğim gibi çok tutucu davranıyorlar bence ve gelişmeler çok hızlı olmuyor. Extra fizikle falan fazla uğraşmaya niyetleri olduğunu hiç sanmıyorum. Şu anda da muhtemelen ATI ve Nvidia ya gülüyorlardır, siz anlatın heyecanlı oluyor diyerek.

    Ee iyide donanımsal destek olmadan oyun yapımcıları nasıl oyun yapacak ? AI gelişmedi diyorsun,iyi de ai gelişmesi üzerine adam gibi oyun çıkmadı.Şu anda en çok neye önem veriliyor,hali hazır forumumuzda buna dahil(grafik,oynanabilirlik,efektler ve ardından fps sendromu)Oyun geliştiricileri ATI veya Nvidia destek vermese wolf3d den öteye geçemezler.Fizik hesaplamalarına gelince Nvidia nın pshyx olayı ölür;fakat o öldü diye kimse bir daha fiziğe dair birşey yapmayacak değil,yapmak zorunda 10 sene sonra kutuya vurduğumda halen olduğu gibi yerinde kalıyorsa,istersem 4 lü cf veya sli yapayım aldığım karta değmeyecek.Ekran kartı firmaları da,oyun yapımcıları da kendince haklılar;fakat olayın özü şu ki ikiside birbirine muhtaçlar bu da bir gerçek




  • Physx'in hiçbir numarası yok bence.

    Star Wars The Force Unleashed'da 3 adet fizik motoru kullanıldı. Euphoria Engine, DMM Engine ve Havok Engine. Physx'te göremediğimiz fizik detaylarına sahip bir oyun SWFU.

    http://www.youtube.com/watch?v=3bKphYfUk-M&feature=related



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 14 Mart 2010; 16:15:13 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.