Şimdi Ara

Asliye hukuk mahkemesi gerekçeli karar ne zaman yazılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
549
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba değerli arkadaşlar;


    Asliye hukuk mahkemesinde görülen kimlikteki bazı hataların düzeltilmesi davam sonuçlandı ve lehime karar verildi ancak duruşma sonunda "gerekçesi ekli kararda açıklanmak üzere" diyerek sonlandırdı hakim. Ben de mübaşire gerekçeli karar ne zaman çıkar diye sordum ama kesin bir şey söylemedi. Ortalama olarak bir ila iki hafta sonra gel sor dedi. Tecrübelerinize dayanarak, ne zaman gitmeliyim bu kararı almak için? Bu karar ile nufus müdürlüğüne gitsem yeni kimliğimi alabiliyor muyum?


    Merak edenler için, kimliğim üzerindeki doğum tarihim yanlıştı ve ismimin yazılışında yanlışlık vardı bunların düzeltilmesini talep ettim ve tanıklarım sebebiyle hakim lehime karar verdi. Nufus müdürlüğü ise davanın reddini istedi çünkü düzeltme talep ettiğim şeylerin günlük hayatımı etkilemeyeceğini beyan etti. Tanıklarımın ifadelerine rağmen davanın reddinde ısrar etti. Hakim bana söz verdi ben de hayatımı etkiliyor düzeltilmesini isterim dedim. Hakim duruşmanın sonunda düzeltme yapılmasına yönelik karar verdi.


    Çıkışta nufus temsilcisine itiraz mı edeceksiniz dedim o da araştıracağız dedi inşallah itiraz etmezler diye düşünüyorum zira eğer itiraz ederlerse yeni kimliğimi alamıyormuşum bana böyle söyledi. Yeni kimlik alıp masraf yapma itiraz süresinin geçmesini bekle ona göre işlem yap dedi. Mübaşir de aynısını söyledi. Bu itiraz süresi gerekçeli kararın yazılmasının ardından mı başlar yoksa şu an başladı mı? Gerekçeli karar Uyap da gözükür mü yoksa adliyeye gitmem şart mıdır?


    Tavsiyelerinizi ve görüşlerinizi bekliyorum, çok teşekkür ediyorum.


    Dosya durum karara çıkmış olarak gözükmekte.


    İlgili konu : https://forum.donanimhaber.com/askerlikten-dolayi-durusma-tarihi-nasil-one-alinir--156444253




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 1 Şubat 2024; 22:52:39 >







  • Gerekçeli karar yazılınca uyapta görürsün

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba, hayırlı olsun.


    İtiraz süresi HMK 345'te düzenlenmiş "İstinaf yoluna başvuru süresi iki haftadır. Bu süre, ilamın usulen taraflardan her birine tebliğiyle işlemeye başlar. İstinaf yoluna başvuru süresine ilişkin özel kanun hükümleri saklıdır." tefhime ilişkin bir ifade bulunmadığından tebliğden itibaren iki hafta olduğu anlaşılıyor. Gerekçeli karar yazıldığı zaman Uyap-Vatandaş üzerinden görebilirsiniz. Adliyeye gitmeniz şart değil. Ne kadar sürede yazıldığına ilişkin net bir ifade söylemek mümkün değil. 3 günde yazan hakim de var 2 ayda yazan hakimde var.

  • sertosman S kullanıcısına yanıt

    Hocam teşekkür ediyorum.



    Asliye hukuk mahkemesi gerekçeli karar ne zaman yazılır?

    Hocam bu tutanakta yazan süreyi beklemeden yeni kimliğimi almayayım, doğru mudur?

    Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum hocam.

  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Hocam çok teşekkür ediyorum. Şu soruyu da sorabilir miyim, gerekçeli karar sonrası dosya otomatik olarak kapanır mı yapmam gereken işlem var mı? Bir de mahkemeye yatırdığım tutar vardı bunlardan fazla kalanı geri alabilecek miyim? Geri alabilme imkanım varsa bir kısmını bunun için ne yapmam gerekir hocam?


    Uyap üzerinde dosyam "karara çıkmış" olarak gözüküyor.


    Üstte de ekran görüntüsü ekledim hocam karara dair.


    Yanıtınız için çok teşekkür ediyorum hocam.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 11 Ocak 2024; 21:31:0 >
  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    gerekçeli karar yazıldıktan sonra eğer itiraz edilmez ise itiraz süresinin bitimine müteakip davanın kararı kesinleşmiş olur. Yapmanız gereken bir şey yok. Kesinleşme şerhi o süreler geçtikten sonra uyap sisteminde gözükür "karara çıkmış" ifadesi "kapalı" olarak değişir. Eğer itiraz süreleri geçmiş ancak kesinleşme şerhi halen eklenmediyse kalemle konuşursunuz yardımcı olurlar, veya talep dilekçesi verirsiniz "şu şu dosyada şu karara süresinde itiraz edilmemiştir kararın kesinleştirilmesini arz ederim tarzı..." ihtiyacınız olursa.


    Fazlaya ilişkin gider avansını alabilirsiniz, ancak bunun için karar kesinleşmeli. Kesinleştikten sonra "şu şu dosya da karar kesinleşmiştir. dosyada fazlaya ilişkin gider avansının şu şu iban numarama gönderilmesi..." diye dilekçe yazabilirsiniz. veya direkt kaleme gidersiniz orada iki cümle yazdırıyorlar oradan vezneye gidip direkt parayı alıyorsunuz. iban meselesi daha çok e-imza kullananlar için adliyeye gitmeden direkt uyaptan talep atıyorlar onun için.





  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkür ediyorum hocam. Bu durumda gerekçeli kararın yazılmasını ve ardından iki haftalık sürenin dolmasını bekleyeyim ve ardından sizin tarif ettiğiniz hususları uygulayayım. Gelişmeleri de buradan aktarırım hocam.


    Hocam çok soru sordum ama, bu gerekçeli karar ile nufus müdürlüğüne gidip direkt olarak yeni kimliğimi alabilir miyim? Haricen işlem gerekir mi?

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    hocam benim size tavsiyem, gerekçeli karar yazılsın sonrasında tebligat karşı tarafa ulaşsın. (uyap vatandaşta görürsünüz tebligatı. eğer uets hesaba değilde direkt yerleşik adrese tebligat giderse o uyapta gözüken tebligattaki barkod numarasını ptt sitesinden sorgulatarak ne zaman karşı tarafa ulaşmış görürsünüz. itiraz süresinin bitip bitmediğini öyle anlarsınız veya tebligattan sonra tebligat mazbatası yüklenir onu beklersiniz oradan tebliğ tarihini öğrenirsiniz ama bazı kalemler tebliğ mazbatasını geç yüklüyor bilginiz olsun.)


    tebliğ tarihinden sonra itiraz süresi bittikten sonra kesinleşme şerhi yazılmasını isteyin direkt yazmayabilirler onu da siz talep edin dilekçe ile veya şifahen ama tercihen dilekçe derim ben. sonra kesinleşme şerhini uyap vatandaştan indirip çıktı alın veya kaleme gidip alın. kesinleşme şerhi ile beraber nüfus müdürlüğüne başvurun. diğer türlü gerekçeli kararla başvurursanız kesinleşip kesinleşmediğini anlayamadık şu bu diyerek mesele uzayabilir. en garanti yol budur ama daha yavaş olur ama sağlam olur.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 11 Ocak 2024; 21:54:13 >




  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Hocam çok teşekkürler.


    Asliye hukukta gerekçeli karar taraflara istek halinde tebliğ ediliyor diye biliyordum ağır cezanın aksine. Sizden doğrusunu öğrenmiş oldum, yani asliye hukukta da gerekçeli karar tebligatı var anladığım kadarıyla.


    İtiraz süresi dolduktan sonra ilgili mahkemeye kesinleşme şerhi konulması için yazı yazacağım ve onlar cevaplayacak doğru mudur hocam? Çok teşekkür ediyorum. Bahsettiğiniz kesinleşme şerhi yazısını Uyap üzerinden de davama "dosya ekle" kısmından yapabilirim doğru mudur hocam?





    Alıntı

    metni:
    Belirtmemiz gerekir ki gerekçeli kararın taraflara tebliği ancak talep halinde mümkündür.



    https://mihci.av.tr/gerekceli-karar/



    Böyle bir bilgi var hocam, bu neyi kastediyor?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 11 Ocak 2024; 22:16:47 >




  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Evet itiraz süresi dolduktan sonra itiraz edilmediyse eğer e-imzanız var ise udf formatında dilekçe hazırladıktan sonra davanızın sekmesine girerek evrak gönder kısmından talep evrakını seçip gönderirsiniz.


    gerekçeli kararın tebliği hususuna gelirsek orasını bende tam bilemiyorum, bi ara bi kararda istinaf yolu açık karar verilmişti aylar geçti tebliğ edilmedi karar, sonra fazlaya ilişkin gider avansı isteyince (ki önceden kaleme dedim tebliğ edinki parayı alayım yok tebliğ edilmiyor bu vs vs demişlerdi) tebliğ edilmediği için veremediler. Sonrasında elden tebliğ yapıp paraya alabilmiştik.


    Hülasa şunu demek istiyorum, siz uyap vatandaş üzerinden dosyanızı aralıklarla takip edin, sonrasında gerekçeli karar yazılınca 1 gün bekleyin, eğer tebligat çıkartılmamış ise (ki yine uyap vatandaştan tebligat çıkarsa görürsünüz "kapalı tebligat" yazan bir dosya olur) e-imzanız varsa ister elektronik ortamdan ister elden bir dilekçe hazırlayıp "şu şu dosyamın gerekçeli kararının davalı şu şu tarafa itiraz ilişkin hak düşürücü sürenin başlayabilmesi hasebiyle vs vs. tebliğe çıkartılmasını arz ederim" tarzında talep dilekçesi verin. Şifahen talebinizi pek dikkate almayabilirler o yüzden talep dilekçesi tavsiyemdir. İş biraz çetrefilli ama bu işler ne yazıkki böyle yürümekte.





  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Detaylı anlatımınız için teşekkür ederim hocam. Mobil imza kullanıyorum bu sebeple her işi halledebiliyorum Uyap üzerinden. Dediğiniz tüm işlemleri uygulayacağım hocam ve buradan sizleri bilgilendiririm. Çok sağolun hocam. Asliye hukuk mahkemesi gerekçeli karar ne zaman yazılır? Asliye hukuk mahkemesi gerekçeli karar ne zaman yazılır? 

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Rica ederim hocam, gelişmelerden haberdar edin.

  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Elbette hocam çok teşekkür ederim. Asliye hukuk mahkemesi gerekçeli karar ne zaman yazılır? 

  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Hocam selamlar. Gerekçeli karar halen yazılmadı. Beklemeye devam mı edeyim yoksa yapmam gereken bir işlem var mı? Duruşma 10/01/2024 de görülmüştü.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Selam, beklemeye devam. 1 ile 2 ay arası sürüyor ortalama tamamiyle hakimin inisiyatifi. 40 gün falan geçince bi kalemi ararsınız ama "hakim ne zaman yazarsa" tarzı bir cevap almanız muhtemel 2 ayı bulabilir. Şuan için yapılacak bir şey yok diye düşünüyorum.

  • calmdownbro C kullanıcısına yanıt

    Sağolasın hocam bilgi için. Gelişme oldukça seni rahatsız ederim hocam.

  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Kararların gerekçesi ile birlikte açıklanması için yani gerekçe açıklanması adına bekleme olmaması için kanuni düzenleme meclise gitmişti haberlere göre ama geçmişe yönelik işlemeyecektir.


    Süre tutum talebine; hukuk tarafında(ceza vb harici) ve de "gerekçeli kararın tebliğinden" itibaren başladığı yazılı itiraz betimlemelerinde yer yok anlaşılan. Yoksa süre tutum talep ederek itiraz yapılmamışsa gerekçeli karar açıklandığında d itiraz hakkı kalmıyor, kullanıldığı yerlerde.


    Bir hukuk profesörü gerekçeli kararın açıklanmayarak kararın uygulanmasının engellenmesinden bahsediyordu. Hem de kendi davasında... Hakime defaalarca yazılı talepte bulunmuş ama nafile... Kazandığı dava kararı hiç bi işe yaramıyormuş...


    Hukukta gerekçeli kararın açıklanma süresi 1 ay. Ama uyulmadığında yapılan birşey yok. Uyulmadığında gerekçesiz karar geçerlidir denmiyor anlaşılan.


    BU halde tarafların itirazdan vazgeçmeleri fayda sağlayabilir.


    Diğer taraftan, sen kimlikteki hataların düzeltilmesini isterken karşı taraf ne akla hizmet "hayatını etkilemiyor" diye itiraz ediyor ??? Hayat kimin hayatı ve hatalı olduktan sonra etkilemese ne olur ? DOğru olmadığını iddia edebilirdi ancak. Peki bu hatalı bilgiler şu anda düzeltildiğinde fayda sağlıyor mu ? Bir formaliteyi atlatmak gibi ?





  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam. Öncelikle mesajınız için teşekkür ediyorum.


    Kimlikteki hatalarla alakalı dava dilekçemde bu hataların düzeltilmesini talep ettim ve buna dair tanıklar da dinlendi. Kimlikteki hatalar hayatını etkilemiyor deme sebebi, yeni kimlik üzerinde birçok bilginin yazmaması. Haliyle hayatımı etkilemiyormuş ve bu sebeple nufus müdürlüğü tarafı davanın reddini istedi. Eski kimlik olsa hayatını etkiler ama yeni kimlik haliyle etkilemiyor dedi. Hakim ise nufus müdürlüğü tarafına ikamet belgesi, kimlik sureti,vukuatlı nufus kayıt örneği gibi belgelerde o bilgiler yine yanlış gözüküyor, kimliğin üzerinde yazmaması ne değiştirir diye sordu. O da kısaca bir beyandan sonra aynen şöyle "talebimizi yineleriz, duruşma zaptına yazılmasını isteriz, davanın reddini talep ederiz" dedi. Hakim ise benim lehime karar verdi.


    Benim korkum ise şu, eğer itiraz ederlerse süreç o kadar uzayacak ki bir de itirazın sonuçlanmasını beklemek zorunda kalacağım. İnşallah itiraz etmezler diye dua ediyorum bir yandan sürecin uzamaması adına.


    Gerçekten stresli bir süreçmiş hocam, yaşayarak öğreniyoruz. Asliye hukuk mahkemesi gerekçeli karar ne zaman yazılır? 





  • XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

    Karşı taraftan konuşan avukat anlaşılan. Kazanırsa vekalet ücretini senden istemeye kalkışır, kaybederse de kurumundan alabiliyor mudur alıyorsa dahi hoşuna gidiyor mudur muamma.


    Eğer bir başka belgede yazmıyor olsa bile hatanın düzeltilmesinin önünde engel olamaz, bilgi edinme hakkı kapsamında sorulduğunda yine hata devam eder ve madem önemsizse karşı taraf olarak neden düzeltilmesine engelsin ? Vatandaşın hayatını etkilemiyor da senin neyini etkiliyor ?


    İddia edebilecekleri tek unsur, taleplerin menfi olduğu ve tanıkların ayarlanmış olabileceği.


    Peki bu süreç uzasa neyi engelliyor ?

  • Karşı tarafı bilmiyorum. Davalı kısmında "Nufus Müdürlüğü" yazıyor sadece.


    Süreç uzasa şunu engelliyor, Elimdeki kararla bu bu bilgileri düzeltin diyemiyorum nufus müdürlüğüne. İtiraz ederlerse o itirazın sonuçlanmasını beklemek gerekiyor. Haliyle kimlik bilgilerindeki bazı hatalar düzeltilememiş oluyor. Mesela şimdi gerekçeli kararım olsa ve itiraz süresi dolmuş olsa direkt o kararla bilgilerin düzeltilmesi için nufus müdürlüğüne başvuracağım ama yapamıyorum şu an.


    Diğer sorduğunuz soruların yanıtını ise bilmiyorum maalesef hocam. Benim hayatımı etkileyen kısmı şu vukuatlı nufus kayıt örneği vs çıkardığımda oradaki bilgilerde yanlışlık var ve beni rahatsız ediyor bu durum.


    Bu tarz bir dava açtığınızda doğduğunuz hastaneden doğum belgesi, kütük nufus müdürlüğünden nufusa kayıt belgesini falan talep edip karşılaştırma yapıyorlar. Benimkinde hastane doğum belgesindeki bilgiler ile nufusa kayıt belgesindeki bilgiler de eşleşmiyordu. Bu sebeple tanık ifadesine başvurup hakim kararını buna yönelik verdi. Ben bilgilerin eşleşmeyeceğini bildiğim için zaten dosyama tanık eklemiştim. Gerekçeli kararda hataların nerelerden ve neden kaynaklandığının net tarifini yapacaktır diye düşünüyorum.


    Özetle memur hatalarının (özellikle nufusa kayıt eden) ceremesini yıllar sonra ben çekiyorum ama şunu da belirtmek lazım aslında o dönem nufusa kayıt edilirken anne babam biraz daha dikkat etselerdi bak burada hata var diye uyarsalardı belki bugün bu dava gerekmezdi ama dikkat etmemişler maalesef. Bu hataları düzeltmek için dilekçe yazmanız fayda etmiyor bu şekilde dava açmanız gerekiyor. Dava neticesinde hakim uygun görürse nufus bilgilerinde değişiklik sağlanabiliyor. Bunun dışında nufus bilgilerinde değişikliğe gitmiyorlar hata sizden kaynaklı veya değil ya da nufus müdürlüğünden kaynaklı veya değil. Hiç önemi yok yani dava açmanız gerekiyor diyorlar.


    Aslında şunu diyebilirsiniz, ya bu yaşa kadar gelmişsin bu şekilde şimdiden sonra ne battı da böyle bir yola girdin diyebilirsiniz. Açıkcası daha evvel bu davayı açmayı kafaya koymuştum ama hep erteliyordum. Yıllar yılları kovaladı, bir anda ben en iyisi açayım dedim. Mobil imza aldım ve davayı açtım Uyap üzerinden.


    Uyap üzerinden dava nasıl açılır diye bir konu da yapmayı planlıyorum tüm bu süreçler bitince Allah izin verirse.


    https://forum.donanimhaber.com/askerlikten-dolayi-durusma-tarihi-nasil-one-alinir--156444253


    Burada da biraz anlatmıştım hocam mevzu bahis olayı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 1 Şubat 2024; 22:54:14 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.