Şimdi Ara

ASUS anakart kutusu bantsız, ne yapmalı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Robinson Crusoe kullanıcısına yanıt

    şimdi benim din müslümanlık değil bir önceki hristiyanlık değil bir önceki musevilik değil bir önceki RA olunca muhtemelen bendendir o dediğin. 


    adamla lifetime anlaşma yapmışız yapacak bir şey yok. 


    Khonshu’nun avatarı


    Jake Lockley kimdir? Moon Knight'ın Marvel Comics'teki üçüncü kişiliği açıkladı - Sevdiğiniz oyunlar, filmler ve TV. (gameme.eu)


    24 Kasım 2022'de değiştirmişim nicki ve 28 Kasın 2022'de hastanelik(psikiyatri) olup 10 Ocak 2023'e kadar bi ölüp gelmişim. o yüzden değiştirmedim nicki sakata gelmeyelim. 


    tamam ben yazmıyorum komple çözünce yaz şundanmış diye. bence biosta ram ayarı gibi bir şey çıkacak.





  • Sebebi buldum, konuyu atayizler basmış ondan bence  

    Ne yazık ki problem halen devam ediyor. Muhtemelen haftalar belki de aylar sürecek tespit ve çözüm. Çünkü rastgele zamanlarda ve çok aralıklı olarak resetleme oluyor. İş sebebiyle uzakta olduğum için sadece uzaktan bağlantıda yeniden başlatıldığını görüyorum sistemin, ben PC başındayken yazdığım 1 sefer hariç hiç olmadı.


    Bu sürede bayağı bir denemem oldu. Tüm ihtimaller teker teker elendi ama.


    Bios’u güncelledim.


    RAM’lerin overclock’unu iptal etmeye karar verdim. Sonra fark ettim ki Bios’u güncellediğim zaman zaten Expo iptal olmuş ve tekrar açmamışım, yani RAM’ler zaten düşük frekansta çalışıyorlarmış   Yine de Bios’u varsayılan ayarlara döndürdüm. Sadece PCIe kullanımında x8 ayarlıymış, auto’ya geçti sanırım.


    PC kapanıp açıldığında harici ekran kartı çalışmıyordu. Direk Windows’ta aygıt listesinde çıkmıyordu. Onboard ekran kartıysa sorunsuz çalışıyordu. Çok uç nokta bir örnek olacaktı ancak sorun ondan olabilir diye düşündüm. RX 6600 ekran kartımı çıkarıp diğer sistemdeki Nvidia 3080’le değiştirdim. Sistem resetlemeye devam ediyor ancak artık ekran kartını görüyor tekrar başlayınca. Yani sorun tamamen alakasızmış. CPU 7800x3D, sanırım AMD yazılımında bir problem var. O sorunu da acelesi olmasa da çözmeyi düşünüyorum çünkü AMD ekran kartıyla kullanacağım sistemi yeni kartı alana kadar. Edit: BIOS'tan iptal ettim dahili ekran kartını. Sanki o sorun çözüldü gibi, sanırım 2 ekran kartının da aktif olmasıyla çakışma oluyormuş. O da garip ama harici kart sorunsuz çalıştığı sürece umurumda değil.


    4 M2 SSD slotu da dolu. Fotoğrafını çektiğim 4’lü çoklayıcıda 2 tane SSD takılıydı. Onlardan birini çıkarıp başka bir tekli adaptörle PCIe 3 girişine taktım. Yani artık çoklu kanal kullanımı, bifurcation yok.


    Elimdeki harddiskler eski, büyük kapasiteli ve yavaş. Neyse ki veri transferlerinde sonlara geliyorum. En azından sorunun onlardan olmadığına emin olacağım 1-2 güne. Suçu genelde onlarda aradım ama aynı harddiskler takılı şekilde diğer sistem günlerce sorunsuz çalışıyor.

    Edit: Veri transferi bitti, sorun devam ediyor. Harddisklerim eski ama sağlıklılar. Zaten onları gözden çıkardığım için sorunun onlardan olmasını ummuştum ancak değilmiş.


    Sistem sorunsuz çalışırken yaptığım değişikliklerden biri sıvı soğutucudaki fanları değiştirmekti. Biliyorum imkansıza yakın ancak çaresiz kalınca her şeyi düşünüyor insan, belki eski fanları takıp onlarla alakalı bir sorun olup olmadığına emin olurum. Edit: Fanları değiştirdim. 1 gün PC başındaydım, yine sorunsuz çalıştı. Gece PC'yi açık bırakıp yattım, kalktığımda yine resetlenmişti  


    Öndeki 2 24 cm fan anakarttaki aynı çıkışa bağlı. Kablo organizasyonu için daha temiz diye öyle tercih ettim ama onları farklı header'lara bağlayacağım, en azından aklımdan çıksın. Öyle kablolar düzenli olsun derdim falan kalmadı zaten.


    Bundaki 1300 watt PSU'yu diğerindeki 850 ile değiştireceğim, her 2 sistemin ihtiyacı da bunların çok altında zaten.


    Sorun şu ki, arıza devam etse de aylarca, yıllarca fark etmeyebilirim çünkü temeldeki işler bitince böyle uzun süreler açık kalmayacak sistem ve ben genelde başında kullanıyor olacağım. Ancak sorun devam ederse artık sırayla işlemcinin termal macununu yenileme, ram slotlarını değiştirme, harddiskleri sırayla tak çıkar, güç kaynağını değiştiririm diğer sistemle, her şeyi denerim yani. Umarım sorun eski harddisklerle alakalıdır çünkü onları gözden çıkardım zaten, kullanmaya niyetim yok ancak diğer bilgisayara taktığımda hiç biri böyle bir probleme yol açmıyor, onun için çok umutlu değilim.


    Sorun çözülünce ya da en azından hatayı bulunca burayı güncellerim.


    Edit: Bugün fanların yerini tekrar değiştirdim. Hem eski hem yeni fanlar üzerlerinde yük olmasa da arada bir coşup tekrar duruluyorlar. Sorun bir ihtimal aşırı ısınmayla alakalı çıkacak. Bir diğer konu da, kablolar derli toplu olsun diye öndeki fanlar halen anakart üzerindeki tek çıkışa bağlı. Sorun devam ederse onları anakart üzerinde farklı girişlere bağlayacağım, belki zaman zaman güç yetmiyor aşırı ısınma oluyor ya da anakart kendini korumaya alıyordur. Ekran kartını da değiştirip sorunu çözmeye başlayacaktım ama her defasında birden çok değişkenle deneme yapmak yerine tek tek gitmenin daha doğru olduğuna karar verdim. Kısıtlı zamanda denemelere devam.


    Edit: Windows Log'larını incelemeye devam. Her seferinde olmasa da birçok crash'ta TPM-WMI 1796 hatası gördüm. Yabancı forumlarda bu hatayı alıp termal macunu yenileyince sorunun çözüldüğünü yazanlar olmuş. RAM'lerden birini direk çıkardım, bu gece o şekilde açık kalacak sistem. Yarın da diğerini çıkarır denerim artık. ASUS forumlarına yazmıştım, CMOS'u resetleyin yazmış ASUS'tan birileri, onu da denerim fırsat olunca.


    Edit: Tek RAM’le de resetleme oldu. Diğerini çıkarmadım, geri taktım. Sonra fırsat olunca diğerini de deneyeceğim.


    Termal macunu değiştirdim, sistem yine resetlendi.


    13 numaralı The System Watchdog Timer was triggered hatası alıyorum.


    Gerçekten şimdiye kadar karşılaştığım en zor sorun. Ben PC başında çalışırken olsa fikrim olacak ancak sadece bilgisayarı açık bıraktığımda oluyor. Neredeyse inactivity üzerine log off oluyor diyeceğim ama öyle bir durum da yok, sistem yeniden başlıyor. O kadar para harcayıp heyecanla kurduğum sistem eziyete döndü.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson Crusoe -- 29 Mayıs 2024; 2:12:45 >




  • Biraz önce Amazon üzerinden anakart için iade sürecini başlattım, kargo ücretini ben ödeyecekmişim. Sağlık olsun.


    Malı satarken herkes aslan kaplan ancak Hema Bilişim'in tutumunu bundan sonra göreceğiz. İade talebini hemen onayladılar, ürün ellerine ulaştığında da aynı tavrı sürdürürlerse bundan sonra kendilerinden gözü kapalı alış veriş yaparım.


    Detaylar olarak:

    - Termal macunu değiştirdim. Sorun çözülmedi.

    - Bios'tan dahili ekran kartını deaktive ettim, artık AMD ekran kartım da sorunsuz çalışıyor, o problem çözüldü. Ancak benim resetleme sorunuyla ilgisi yokmuş.

    - CMOS'u temizledim bugün. Sorun çözülmedi.

    - RAM'leri ASUS'un önerdiği şekilde A2-B2 slotlarına takmıştım. Birini söküp diğerini tek tek denedim. Sorun devam etti.


    Bugün RAM'leri diğer slotlarda denemeye karar verdim. A1 ve B1 slotlarında tek tek ya da birlikte çalışmadılar. Sistem boot olmuyor, anakart üzerindeki DRAM sarı ışığı yanıyor ve öyle kalıyor. ASUS sitesinde soğutucunun CPU üzerinde çok sıkı takılmasından dolayı olabileceğini yazmışlar, çok sıkı sayılmazdı ancak gevşetip tekrar denedim, bir değişiklik olmadı.


    Özetle diğer sorun anakarttan mı, RAM mi, işlemci mi bilmiyorum, zaten başka da ihtimal yok gibi. Ancak anakartta RAM slotlarında sorundan dolayı iade etmeye çalışacağım. Doğal olarak paketi açıldı, kuruldu, denendi. Ellerine ulaşınca tavırları ne olacak bilmiyorum ancak şansımı deneyeceğim. İadeyi kabul etmezlerse de gittiği yere kadar kullanacağım artık, zaten RAM'i 128 yapma niyetim yok. Yani çalışmayan diğer 2 RAM slotu zaten boş kalacak.


    Yazık oldu gerçekten. Neredeyse 30 senedir sistem kurarım, parça ekleyip çıkarırım, ilk defa böyle bir sorun başıma geldi. Elektronik şans işi, internette araştırınca insanların yaşadığı tonla sorun var, bana denk gelmemişti şimdiye kadar. Elimde 10 numara çalışan diğer sistemim var, bunu biraz daha spesifik sebeplerle toplamıştım. İade gerçekleşirse yine aynı anakart mı yoksa başka bir marka/model mi karar vereceğim.


    Yarın evdeyim, iade için kargoya verene kadar denemelere devam  


    - Biraz önce bahsettiğim 24 cm fanları ayrı çıkışlara taktım.

    - Sadece sistemin kurulu olduğu ve 1 tane daha M2 SSD bıraktım. Ekran kartı hariç PCIe slotları boş artık.


    Bakalım yine resetleme olacak mı   Windows loglarına baktığımda önceki yazdığım TPM-WMI 1796 hatasını uzun süredir tekrar almamışım. Son hataların hepsi 6008 kodlu "The previous system shutdown at tarih/saat was unexpected" ve hemen öncesinde 13 kodlu "The system watchdog timer was triggered."


    Ayrıntıları paylaşmaya devam ederim  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson Crusoe -- 2 Haziran 2024; 1:25:31 >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.