Şimdi Ara

Bilkom Bilmecesi..!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
2.584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple ürünleri, gezegendeki tüm Apple Store'larda hep aynı fiyat aralığında satılırken, nasıl oluyor da biz Türkiye'de iki katına satın almaya çalışıyoruz? Türkiyede KDV yüksek olduğu için mi?


    Elbette HAYIR! Kdv sadece küçük bir değişken... (fark %10)


    Ülkelere ve eyaletlere göre değişebilen vergileri ortadan kaldırdığımızda Türk Apple kullanıcılarının nasıl bir çıkmaza sürüklendiği açıkca görülüyor. Peki Almanya, Hollanda, Fransa, ve tüm dünya ülkelerinde dağıtıcı şirketler bu (ulaşılmaz!) Apple ürünlerini hangi fiyatlarla alıyor ki USA ile aynı fiyatlara satabiliyorlar. Heralde mağazaların gizli bölümlerinde kendileri üretiyorlar!


    Dünyada sadece Türkiye Apple'den ürün alıyor galiba, diğer ülkeler tarladan topluyor...


    Tabi ki Apple, tüm dünya ülkelerinde aynı karlılığı sağlayacak marjlarla satış yapıyor. Tüm çok uluslu firmaların yaptığı gibi! Fakat Türkiye'ye girdiği anda bu Apple'a bir haller oluyor, bambaşka bir ürüne dönüşüyor. Tanrısallaşıyor, el değmez oluyor, Premium Seller'lar da, Elektronik Mağazalarında el değmez müze eşyalarına dönüşüyor. Bimeks'de, Teknosa'da cam kutular içine konuluyor. Elektroworld'de kullanıcılar makinayı açtığı için Apple Reyon Görevlileri tarafından azarlanıyor. (Malesef bizzat şahit oldum) Niye mi? O tanrısal çünkü.... O arkeolojik bir eser çünkü... Çünkü koskoca mağaza stoklarına başka bir tane daha alamadı. Çünkü ülkedeki en pahalı bilgisayar... Halbuki tüm dünyada toplama pcyle neredeyse aynı fiyatlara satın alınabiliyor.


    Galiba yakında bir kaç kurumsal açıklama ile biz Türk Apple kullanıcıları, bağışlar yapmaya ve haftanın belirli günleri Apple ürünlerine tapınmaya davet edileceğiz.


    Tüm gezegende 16 yaşındaki çocukların doğum günü hediyesi olabilen, harçlıklarla alınabilen Apple ürünleri, Türkiyede ancak işletmeler tarafından günlerce üzerinde düşünüldükten, yatırım yaparcasına kararlar verildikten sonra alınabilen ajans, işletme bilgisayarlarına dönüştü.


    Ofise 2 tane Mac Pro geldi, inanılmaz değil mi? Çok ciddi bir yatırım!


    Bugün Türkiye'de işi gereği mutlaka alması gereken görsel hizmet ajansları bile kara kara düşünerek almaya çalışıyor bu makinaları! Şaka gibi yahu...
    .
    Değerli Apple dostları, lütfen başka şansımız mı var demeyin, elimizden bir şey gelmiyor demeyin. Elinizden gelecek çok şey var. Bilkom ve Global Apple'a mail atın. Neden alışveriş yapamadığınızı, yapmadığınızı anlatın.

    sjobs@apple.com
    steve@apple.com
    destek@bilkom.com.tr


    (Not: bizzat ben attım)

    Türkiyede içine sürüklendiğimiz bu çıkmaz sadece bir problem ve bu problemi çözülebilir! Bunu hep birlikte çözebiliriz. Şu an yeni bir Apple almayacak olsanız bile, lütfen tepkinizi tüm ilgililere en yüksek düzeyde ulaştırmaya çalışınız.


    ÖRNEKLER İLE AÇIKLAMALAR

    17" 2.8 GhZ MBP için

    Bu Macbook Pro tüm dünyada 2500 USD + VAT (KDV) fiyatı ile satılmaktadır. Türkiyede ise Bilkom tarafından 3350 USD + KDV fiyatıyla piyasaya sürülmüştür. Tüm dünyadaki Apple Reseller noktaları $2500'e sattığında kar ediyor, ancak Bilkom kar etmiyor anlaşılan ki üzerinde $850 daha ekleme ihtiyacı duyuyor.

    Sadece Dünya ile Türkiye arasında oluşturulan fiyat farkına Türkiyede bir Notebook daha almak mümkün. Dünyada ise bu fiyat farkına ikinci bir Apple Macbook almak dahi mümkündür. Şimdi sormak gerekmez mi?Bu nasıl bir fiyat farkıdır? Bu nasıl bir karlılık oranıdır?

    Sonuç olarak Türk Apple kullanıcıları yaklaşık 1300 TL'lik farkı öylesine ödemek zorunda bırakılıyor. (KDV hariç)

    ------------------------------------------------------------------
    Okuyuculardan Gelen Talep Üzerine
    Ek Fiyat Karşılaştırma Bilgisi;
    Tüm Apple Store'lar KDV hariç fiyat belirtmiyor. Bu nedenle KDV hariç fiyatları ile karşılaştırmak gerekibiliyor.
    Örneğin, Bu MacBook Pro 17" 2.8Ghz modelinin İngilteredeki satış fiyatı: KDV dahil satış fiyatı 1848 Pound.

    1566 GBP (Pound) + 282 GBP VAT (Kdv) = 1848 GBP'dir.
    1566 Pound = 2491 Dolar eder.
    (Exchange anlık pariteye göre çevirilmiştir. Saatlik olarak 10 dolara kadar farklılıklar olabilir)

    İngiltere ve Amerika arasındaki fark 9 dolar (KDV hariç) şeklindedir.

    Yazıyı çok fazla uzatmak istemiyorum, okunmayacak kadar uzun olmamalı, ama Apple haritasından başka bir bayrak daha seçelim. Yakın komşulardan olsun bu defa: Italia mesela...

    İtalyada aynı ürünün satış fiyatı 2299 EUR (IVA inc) (KDV dahil)

    2299 EUR - 350 EUR (KDV) = 1949 EUR (KDV hariç)
    1949 EUR = 2797USD (KDV hariç) etmektedir.

    2797 - 2500 = 297 Kısacası İtalyada 2500 dolarlık bir Apple ürünü Amerika fiyatına göre, $297 pahalıya satılmaktadır. Bizde ise 850 dollar eklenmektedir. Tüm hesaplamalar KDV hariç sonuç verecek şekilde yapılmıştır.

    Özetlemek gerekirse; biz elbetteki bir ülkenin distribütörüne sadece Apple'ın sana ayırdığı kar marjı ile yetineceksin gibi bir şey söyleyemeyiz. Böyle bir yaptırım da uygulayamayız, kaldı ki bunu ancak Apple söyleyebilir. Fakar diğer yandan, karlılığa İtalyan Apple gibi makul oranlarda ek karlar eklenmesinin ötesine geçildiğinde bunu protesto edebiliriz. Şu an hep birlikte yaptığımız gibi. Belli bir orana kadar bir distirütörün ülkesindeki saha operasyonları için ek karlılık talep etmesi anlaşılabilir bir durumdur. Ancak ürünün fiyatını neredeyse iki katına satacak şekilde değil elbette! Bilkom, bu astronomik rakamlar karşılığında dünyada eşi benzeri görülmemiş hizmetler mi sundu ki, hala susmamızı bekliyor?
    Bu kadar yüksek fiyatlarla satıyor olmalarına rağmen! Eminim ki; Apple kullanıcıları, Bilkom profesyonel bir marka iletişimi yürütüyor olsaydı ve markayı pazarda genişletmek için mecralar kullanıyor olsaydı, satın alırken verdiği bu uçuk kaçık ek paraların doğru yere gittiğini söyleyerek Bilkomu savunurdu. Sayın Bilkom yetkilileri, inanın biz Türk Apple kullanıcıları, sizi sizden çok savunurduk...

    Kaynak :http://bilkomprotesto.blogspot.com/







  • Buarada merak edenler olabilir, ne bilgisayar sektöründe çalışıyorum nede bu işlerin ticaretini yapan birisiyim.

    Bir inşaat mühendisi olarak afedersin milletimin ve kendimin kazıklandığı düşüncesine kapıldım, kapılmakla kalmadım üstüne apple'a bu konuda mail attım, üstünede sizlerin görüşleri için bu konuyu açtım..

    Söylecek sözü olan varsa beri gelsin konuşalım. Birisi bana şu fiyat politikasını lütfen açıklasın, böyle değildir, aslında bilkom ucuza bile satıyor desin.. Ama lütfen kaynakça ile gelsin, rakkam ile gelsin, bende "yahu hata ettik adamlara helal olsun milleti düşünüyorlarmış" diyeyim..

    ABD'de tanıdıklarım, eşe dosta ipod'u falan doğumgünü hediyesi diye alıyor burada lütfen bir fiyat sorun.. Neredeyse asgari maaş..!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmf -- 14 Nisan 2010; 22:16:33 >
  • @esmf

    Benim bildiğim kadarı ile en basit fiyatların bu kadar neden uçuk olduğunun açıklaması şöyle derim:

    Türkiye de satılan tüm apple ürünleri ve yazılımları Almanya üzerinden ithalatçı tarafından getirtiliyor.Dolar karşılığında...

    Almanya'ya apple malları ABD'den dolar üzerinden geliyor.Fakat Türkiyede son kullanıcıya Euro üzerinden satılıyor asıl bana bunun izahını yapsınlar...
  • @mustafa080

    Umarım bir yetkili bu sayfaları dolaşıyordur ve ülkemizde en fazla kullanıcısı olan DH üyelerine bu konu hakkında bilgi verir..

    Hayır merak ettiğim Apple, Bilkom'u VAT olarak tanıtıyor ama acaba son tüketiciye ulaşım fiyatlarından haberimi yok? Bu konuda Apple'a da mail attım. Oradan cevap gelir ise sizlerle bu konu altında paylaşacağım.
  • valla bu bilkomun amacı nedir bilmiyorum. bu almanyadan gelme olayınıda ilk defa duydum benim macbookun kutusunda direk californiadan bilkoma gönderildiğine dair etiketler var almanya olayında emin değilim bilkom hem minnetsiz hemde uyduruk bir sistemi var bu kadar parayı bu şirket napıyor ne verdiği hizmet adam gibi ne de verdiği destek yazık bize çok yazık vallahi görseler halimizi acırlar vallahi.
  • @hellbutcher00096

    Bence bir şikayet olduğunda Türkiye'de sorun yaşıyorsanız direkt apple'ın kendisi ile irtibata geçin derim. Bende Lenovo var, 2 sene önce bir sorunum oldu Türkiye'den pek ilgilenen olmayınca Lenovo WW care ile iritibata geçtim. Sağolsunlar oradan ne talimat geldiyse Türkiyedeki lenovo ile hemen sorunu hallettik...
  • @esmf ,

    Amerikadan getiren bireysel yada kurumsal satıcılar mevcut. Son çıkan modellerde daha geliştirilmiş özellikler bekliyordum, olmadığı için vazgeçtim. Ama alacak olsam inan Bilkom'u dşünmezdim, zaten uluslararası garantisi var. Getirt Amerika'dan bak keyfine. Bilkom'da beklesin dursun ne diyelim...


    amerikadaniste.com
  • Bende üniversite son sınıf öğrencisiyim haziranda mezun olacağım.Ağustos veya Eylülde askere kısa dönem olarak gitmeyi düşünüyorum.Askerden Döndükten sonra lanet pc ler ile yaşantımı bok etmek istemiyorum ne olursa olsun bundan sonra pc almam gerekirse amerikadan macbook pro getirtecem.
  • @bravoecho
    herkes amerikaya gidemiyor yada getirtemiyor online siteyede güven olmuyo malesef görüp almak daha mantıklı ve huzurlu oluyo e burdada görev bilkoma kalınca böyle sıkıntı oluyor

    @esmf

    biz apple inc 'e mail atsak bilkom ne fiyatı düşürür ne de apple bilkomdan bayiliğini alır bu böyle gelmiş böyle gidecek yani değişmez bir kuram malesef.
  • @hellbutcher00096

    Bilkomu cezalandırmak için yapabileceğin en basit yol paranı başka bir kanal üzerinden apple ürünlerini satın almaktır.Walmartın müşteri mantığı gibi.
  • Bilkomun internet sitesine girdim bir de ne göreyim bir logo e uzağa gitmemek lazım.Sitede KAZIKÇI ZİHNİYET VAR.Daha ne olsun
  • işte ben de o yüzden yazdım, bireysel satıcılar var DH'de mesela. Siparişinizi belirtiyorsunuz havalanından nakit ödeme karşılığı malı size elden teslim ediyorlar. verdiğim sitede de bir sorun olmaz, yine DH'den bu siteyi kullanarak Mac almış kişiler var. tabi son karar sizlerin... Bilkom'a göre göre 2000 YTL vereceğime görmeden 2000 YTL'lik risk almayı yeğlerim ben.

    quote:

    Orijinalden alıntı: hellbutcher00096

    @bravoecho
    herkes amerikaya gidemiyor yada getirtemiyor online siteyede güven olmuyo malesef görüp almak daha mantıklı ve huzurlu oluyo e burdada görev bilkoma kalınca böyle sıkıntı oluyor
  • Ben Mısır fiyatlarına baktım. Gidecek kimselere getirteyim diye orada da bize yakın fiyatlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hellbutcher00096

    @bravoecho
    herkes amerikaya gidemiyor yada getirtemiyor online siteyede güven olmuyo malesef görüp almak daha mantıklı ve huzurlu oluyo e burdada görev bilkoma kalınca böyle sıkıntı oluyor


    yurtdışından çantacılık tabiri ile gelen ürünlere oldum olası güvenemedim. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın, satıcılar ile ilgili aklımda soru yok, nasılsa ürünü görüp face to face alışveriş yaparsın. Ama ürün gelirken düştümü kalktımı, birde garanti alıcıdan olmadığı için üründe sorun çıkarsa aldığın gibi servisle uğraşmak var diye çekincelerim var. Enazından mağazadan alınan ürünü o gün yada ertesi gün değiştirme hakkın var...

    Ah Türkiye'de de normal amerika fiyatı ile satılsaydıda şu MBP, alsaydım hemencecik. Ama 5 milyarda veremem doğrusu




  • Apple Store fiyatlarını taze taze karşılaştırmak istedim siz değerli DH kullanıcıları için;

    Fiyat karşılaştırmasında 15-inch: 2.66GHz i7 modeli ele alınmıştır. Listedeki tüm fiyatlarda KDV dahil..

    (An itibari ile Kurlar : $-1,48 / £-2,3 / €-2,0)

    USA : $ 2199 - 3254 TL
    ING : £ 1799 - 4137 TL
    ITLY : € 2149 - 4298 TL

    TR : Apple MacBook Pro 15,4-inç 2,8GHz Intel Core 2 Duo - 5381 TL
    Apple MacBook Pro 15,4-inç 2,66GHz Intel Core 2 Duo - 4612 TL
    (Türkiye'de bir nesil önceki MBP'lar var , fiyatları kıyaslarken dikkat ediniz lütfen!!! )

    Tüm Storelarda satılan ürünler KDV dahil fiyatlı ürünler. Satın almak için işlem yaptığınızda, görebilirsiniz.

    Mesela ingiltere storedan alım işlemi yapmak istediğinizde gelen listeyi buraya yazıyorum;

    Basket Subtotal£1,531.06
    Free Shipping £0.00
    VAT £267.94
    Order Total£1,799.00


    Rahatça farkettiğiniz gibi malzemenin Avrupa'dan yada US'dan gelmesi bizim için farketmemektedir.
    Amerika ile aramızda neredeyse 2.000 TL fark var... Avrupa ilede 1.000 TL civarında..

    Sanırım Apple Türkiye satıcılarının malzemeleri € üzerinden satıyoruz mantığı pek inandırıcı değildir.... Avrupadan bile gelse arada faiş fiyat farkları vardır...




  • Aradaki fark 'koç' farkıdır arkadaşlar teneke arabaları millete senelerce otomobil diye satmadılar mı? her işleri millete kazık üzerine kurulu. cumhuriyetle yaşıt holding ama 1 tane Türk malı geliştirip dünyaya satmamışlardır. bu çarpık durum tüm büyük holdingler için geçerlidir. işleri güçleri batının mallarını alıp sanayi adı altında burada birleştirip veya direk getirip millete yüksek karla satmaktır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: esmf

    quote:

    Orijinalden alıntı: hellbutcher00096

    @bravoecho
    herkes amerikaya gidemiyor yada getirtemiyor online siteyede güven olmuyo malesef görüp almak daha mantıklı ve huzurlu oluyo e burdada görev bilkoma kalınca böyle sıkıntı oluyor


    yurtdışından çantacılık tabiri ile gelen ürünlere oldum olası güvenemedim. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın, satıcılar ile ilgili aklımda soru yok, nasılsa ürünü görüp face to face alışveriş yaparsın. Ama ürün gelirken düştümü kalktımı, birde garanti alıcıdan olmadığı için üründe sorun çıkarsa aldığın gibi servisle uğraşmak var diye çekincelerim var. Enazından mağazadan alınan ürünü o gün yada ertesi gün değiştirme hakkın var...

    Ah Türkiye'de de normal amerika fiyatı ile satılsaydıda şu MBP, alsaydım hemencecik. Ama 5 milyarda veremem doğrusu


    Apple'dan aldiginiz tum tasinabilir bilgisayarlarin standard olarak uluslararasi garantisi oldugunu biliyorsunuzdur umarim. Gercek garantiden soz ediyorum, "abi garantisi benim, bisey olursa getir" garantisinden degil.




  • ^^
    Arkadaş garantiden şüphe etmemiş zaten, tek derdi "uğraştırması", ki bence haklı da. Yurtdışından bir şekilde getirtirken karnınızda binbir türlü ağrı oluşuyor, ha geldi ha gelecek, yoksa kayboldu mu, gümrük mü , vırt mı zırt mı derken insan aklını oynatacak gibi oluyor.

    Ben de yazacağım Steve Amca'ya vakit bulursam. Öteki markalardan aldık, memnun kalmadık diyelim, elden çıkarması nispeten kolay. Ama bu Apple'ı satın almak, işletim sistemine alışmak, kısıtlamalara(!) alışmak falan mesele olunca biraz korkuyor insan. O kadar param olsa bile dediğiniz gibi sanki yatırım yapıyorcasına 10 kez düşünürdüm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freedom36 -- 15 Nisan 2010; 8:43:52 >




  • savunmanızı haklı bulsamda yaptığınız karşılaştırmada gümrük vergisini ve benzeri tonlarca vergiyi hesaba katmamışsınız gibi geliyor bana..

    arabanıza aldığınız yakıtın bile %70 ini vergi olarak ödediğiniz bir ülkeyle avrupa ülkelerindeki fiyatları karşılaştırmak bence biraz hatalı bir durum.

    gümrük vergisi yetmezmiş gibi Türkiyede dizüstü bilgisayarlar "lüks tüketim" sınıfına girdiğinden birde bunun üzerinde ÖTV ekleniyor.

    bir işletme sahibi olarak benim düşüncem firmalarda ister ortalama bir fiyattan bir sürü satayım diye ama burası türkiye şirketinizin en büyük ve in yiyici ortağı devlet.

    hep derim bu ülke aslında fakir bir ülke değil ama kazandığımız paranın yarısından çoğunu dolaylı yada dolaysız olarak vergi ödemelerine harcıyoruz (markette, benzinlikte yada herhangi birşey satın alırken). bizim ödediğimiz vergilerle avrupadaki adam kendi ülkesinden düşük faizli kredi alıp ülkemizden yüksek faizli hazine fonları satın alıyor, yani anlayacağınız elalemi zengin etmek için çalışıyoruz, asıl isysan edilmesi greken nokta budur bence




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dreampowder

    savunmanızı haklı bulsamda yaptığınız karşılaştırmada gümrük vergisini ve benzeri tonlarca vergiyi hesaba katmamışsınız gibi geliyor bana..

    arabanıza aldığınız yakıtın bile %70 ini vergi olarak ödediğiniz bir ülkeyle avrupa ülkelerindeki fiyatları karşılaştırmak bence biraz hatalı bir durum.

    gümrük vergisi yetmezmiş gibi Türkiyede dizüstü bilgisayarlar "lüks tüketim" sınıfına girdiğinden birde bunun üzerinde ÖTV ekleniyor.

    bir işletme sahibi olarak benim düşüncem firmalarda ister ortalama bir fiyattan bir sürü satayım diye ama burası türkiye şirketinizin en büyük ve in yiyici ortağı devlet.

    hep derim bu ülke aslında fakir bir ülke değil ama kazandığımız paranın yarısından çoğunu dolaylı yada dolaysız olarak vergi ödemelerine harcıyoruz (markette, benzinlikte yada herhangi birşey satın alırken). bizim ödediğimiz vergilerle avrupadaki adam kendi ülkesinden düşük faizli kredi alıp ülkemizden yüksek faizli hazine fonları satın alıyor, yani anlayacağınız elalemi zengin etmek için çalışıyoruz, asıl isysan edilmesi greken nokta budur bence


    Kesinlikle katılıyorum sizlere. Bende serbest çalışan birisi olarak işimin en büyük ortağı devlet. Vergimizi tabiki verelim isteriz, devletimize vergi borçtur ama birazda insaflı olmak lazım gibime geliyor benimde..

    Tabiki Bilkomun hangi vergileri yada hangi bürokratik işlemleri aşmak zorunda olduğunu biz bilemeyiz. Belki binbir zorlukla Apple ürünlerini ülkemize getiriyorlar. Ama madalyonun öbür yüzü(ki ben ve benim gibi son tüketicinin gördüğü yüz) varki oradan bakıncada rakamlar yukarıda..! Bu yüzden bu konuyu açtım, belki bir Bilkom yöneticisi bu başlığı görüp biz tüketicileri bilgilendirir.

    Benim yağtığım hesaplarda dediğim gibi "KDV Dahil" yani aslında o fiyatlardan bir kdv düşürülmüş olarak ülkemize geliyor. Aynı kdv oranlarının üzerine 1.000 - 2.000 TL gümrük vergisi gelmez diye düşünüyorum. Hatta "notebook" kategorisindeki gümrük vergisi bir ara %0'dı, şuan kaç bilemiyorum ama...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmf -- 15 Nisan 2010; 10:48:03 >




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.