Şimdi Ara

Bilkom Bilmecesi..!! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
2.584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Ben su anda ABD'de bile mac kullaniminin %50yi gectigini dusunmuyorum fakat neyse, dediginiz gibi olsun.
  • http://www.macobserver.com/tmo/article/idc_apple_3_in_u.s._with_10.6_mac_market_share/

    yüzde 10.6 diyor kısaca amerika'da pazar payı... apple'ın yüzde 50'ye ulaşması imkansıza yakın yakın gelecekte

    ayrıcahttp://www.theregister.co.uk/2010/11/03/mac_market_share_slipping_worldwide/

    buraya da bakarsak dünya'da mac market payının düştüğünü rahatça görebiliriz...

    apple'ın pc pazarında yüzde 50 gibi gerçekçi olmayan işlerle yola çıkacağını düşünmüyorum. yüzde 50 çoook fazla yüzde 15-20 bile çok çok iyi bir rakam hatta bu sektörde.

    ben o yüzde 50 olayını ve pcgameover adlı arkadaşın dediklerinin çoğunun abartı ve kulaktan dolma olduğunu düşünüyorum...fazla ciddiye almamanızda fayda var.

    bunun dışında bilkom'un fiyat politikası gerçekten ilginç, bazı durumlarda bazı ürünleri avrupa fiyatına gerçekten yakın bulabilirken, bazı ürünler çok uçuk oluyor arada 500 lira 1000 lira fark oluşuyor. bunun nedenini dürüst olmak gerekirse bilmiyorum ancak apple'ın türkiye'deki potansiyeli 5 yıl içerisinde göreceğini düşünüyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: pcgameover2002


    quote:

    Orijinalden alıntı: neverdom

    ya şimdi afedersin pcgameover 2002'de söylediğin bazı şeyler bana baya baya mantıksız geliyor...

    http://www.asymco.com/2011/01/21/65-of-apples-sales-from-ios-powered-devices-and-90-depends-on-its-own-os/

    linke bakacak olursan diyor ki apple'ın gelirinin yüzde 65'i ios cihazlarından geliyor geri kalan tamamı da mac değil. senin gelirinin yüzde 65'i ios cihazlarından gelirken mac'lere önem vermek şirket politikası olarak bambaşkaymış açıkçası.

    yüzde 50 pazar payı diyorsun bir de valla bildiğim kadarıyla çin'de de apple store var, ve açıkçası çin'de mesela pazara yüzde 50 hakim olabilmeleri imkansız gibi geliyor bana, aynı şekilde diğer çoğu apple store olan ülkede de yüzde 50 lik bir mac pazar payı bence hayalden öteye geçemez. bundan emin misin. satılan her iki bilgisayardan birinin mac olması demek bu. ben birçok ülke gezdim pek çok bilgisayar gördüm, ikiye bir oranına yaklaşan bile görmedim desem yeridir. bu biraz bana uçuk bir rakam gibi geldi.


    Gönderdiğiniz link için tek diyeceğim, lütfen ciro ile karlılığı karıştırmayınız. Mesajlarımın hiç birinde mac'ler daha çok satıyor demedim. Apple için önemli olan mac'tir dedim. Parayı mac'lerden kazanıyorlar derken mac'ler satışın çoğunluğunu oluşturuyor demiyorum, karlılık mac'de diyorum daha doğrusu bunu ben değil Apple diyor.

    Mantığınız alsın diye basit bir örnek ile açıklayayım. Şuan satılan gsm TL kartlarını biliyorsunuz demi ? Şimdi sizin bir tane cep telefonu dükkanınız olduğunu düşünelim. Günde 1000 tane 20 TL kart sattığınızı varsayarsak o gün sadece TL karttanda 20.000 TL ciro yapıyorsunuz. Ciro rakamı müthiş ama kar ortalama 1000 TL. Yani cironun yüksek kısmını ios cihazlar oluşturdu diye karı da oradan ediyor sanmayın.

    Apple Store mağaza sistemi bizim bildiğimiz sıradan parakende mağazaları gibi değildir. İçinde tiyatronun oyunlarının sergilendiği , eğitim seminerlerinin yapıldığı, anlık teknik servisin, içicek barının, film ve müzik standlarının olduğu bir sosyal yaşam mağazalarıdır. Bu mağazalarda sadece sorularımızın cevaplanması için ortalama 10 kişi teknik servis bölümünde çalışmaktadır. Sizce şuan böyle bir mağaza Türkiye açılsa bu 10 kişi ne işe yarayacak, Türkiye'de kaç kişi mac kullanıyor ki. Sizce böyle mağaza sistemi Türkiye'ye, pazar payında %2'lerdeyken gelir mi? Zaten artık büyük teknoloji marketlerden küçük işletmelere kadar herkes apple ürünü temin edip satıyor. Biz burada parakendeden bahsetmiyoruz. Apple Store sistemine bir ülkede aynen mantığınızın almadığı gibi 2 de 1 oranındayken ihtiyaç duyuluyor. Çünkü Apple Store sistemi satış amaçlı parakende mağazaları değildir. Zaten ihtiyaç yoktur, apple italatçı firma aracılığla zaten satıyor. Apple burada diyor ki ya bu ülkede iki kişiden birde benim makinam var. Bunlara bu cihazlarla ilgili tam destek alabilecekleri, destek alırken de eğlenebilecekleri yerler açayım bu arada da ürünlerimi satayım.

    Apple Store'ların hangi ülkelerde olduğunu söylemiştim ben zaten. Dediğiniz doğru Çin'de her iki kişiden birinde mac yok. Fakat bazı pazarlar vardır siz ne kadar büyük şirket olursanız olun oralarda artistlik yapamazsınız. Yani ben yüzde 50 olmadan Çin'e girmeyeceğim diyemezsiniz. Zaten tüm Apple ürünleri Çin'de üretilirken orada Apple Store açmamak saçma olurdu. Yanlış hatırlamıyorsam çin'de %8.5 lik bir pazar sahibine sahip.

    Bazı istisna pazar ülkeler dışında %50 olayı sizin mantığınız ister alsın ister almasın gerçektir. Bunu ben uydurmuyorum bilmişlikte yapmıyorum bunu net olarak biliyorum. Aynen dediğiniz gibi Apple şirketi Apple Store mağaza sistemini sadece her iki bilgisayar kullanıcısından birinde mac olma şartında açıyor. Zaten Apple Store mağaza sistemi yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı ancak böyle bir durumda ihtiyaçtır. Mesele burada satış değildir. Adam zaten her türü satıyor. Sen Apple Store'lara sadece satış yönünden baktığınız için sana mantıksız geliyor.

    Kısaca %50 rakamı tamamen gerçektir ve bunu Apple net bir şekilde söylemektedir. Şuan ki olduğu 7 ülkenin dışında, bir ülkeye aynen dediğim gibi %50 şartıyla girmektedir. Bu 7 ülkede de pazar payı %50 de değildir ama gene cazip pazarları değerledirmektedirler. Zaten Apple Store mağaza sistemini biraz anlarsan neden böyle yaptıklarını anlarsın.

    Apple şuan Dünya devi. Günde 140 bin iphone üretiyor ve sadece bir iki ülkeye yetirebiliyor. 11 milyar uygulama sattı. Ürettiği her üründe rakiplerinin önünde. İnsanlar iphone 4 tanıtıldıktan sadece bir gün sonra iphone 5 ne zaman gelecek diyor. Sadece iphone'un ekranlarını üretmek için toshiba yeni bir mega fabrikanın temellerini attı. vb.. Bunca şeyin içinde sence mantıksız olan sadece bu mu? Apple başardığı kaç şeyi mantığımız aldı ki?


    tamam bana adam gibi bir kaynaktan yüzde 50 diyen ve apple için mac'in genel anlamda daha karlı olduğunu gösteren bir link atın. olay kapansın.

    kaldı ki sadece ürün maliyeti ve satış fiyatı açısından baktığımızda mac'ler belki apple için daha karlıdır bunu kabul de edebilirim ortada hiçbir kaynak olmadan ancak, devir mobil iletişim ve mobil bilgi devriyken ve herkes deli gibi tablet pc ve telefon çıkarma yarışına girmişken gözünüzü seveyim apple mac'leri önemsiyor demeyin...saçmalıyorsunuz derim ben de..apple zaten mac'i önemsese nolur önemsemese nolur üretim yapısı itibariyle, çok basit anlamda profesyonelce bilgisayar topluyorlar sadece burada üstün bir teknolojinin devreye girmesi gerekmiyor, iphone veya ipad öyle değil mesela başından sonuna kadar bir mac bilgisayarı toplamaktan çok daha fazla özen gerektirdiğini bir çocuk bile tahmin edebilir herhalde. hele ivme mobil cihazlardan yanayken ve herkes pazarda yerini ararken siz gelmişsiniz apple'ın birim üründen daha fazla kar ediyor diye mac'leri önemsiyor diyorsunuz. piyasayı hiç mi takip etmezsiniz? bu kadar mı kör bir bakış açısı olur? marketten pay kapmanın öneminden bu kadar mı habersiz olursunuz?

    hah şimdi gelelim yüzde 50 market olayına...sizin büyük ihtimal value map tarzı kavramlardan da haberiniz yok. mac bilgisayarlar bilgisayar piyasasının premium kısmında kendini konumlamış durumda..yani akıl var mantık var uzun süredir devam etmekte olan bir bilgisayar piyasası var, burada da apple'ın konumu belli. arabaları ele alalım, audi çıkıp açıklama yapsa benim pazar hedefim yüzde 50 diye, bakın abartmıyorum tüm otomobil üreticileri bir tarafıyla güler. yüzde 50 pazar payı ne demek ya? bu amerika için bile imkansız bir durum..yüzde 50 pazar payı bakkalın çakkalın herkesin elinde bir adet mac bulunması demek, böyle bir şey hayal edebiliyor musun? mac'in kendini konumladığı yeri tekrar hatırlatırım. bırakın mac'i iphone bile hiçbir zaman hiçbir ülkede (belki vatikan :) ya da lüksemburg falan olabilir) yüzde 50 pazar payına ulaşamayacak, bu sadece bir hayal.


    son olarak isviçre, italya, hatta galler de bile bulunan apple store'dan bir tane olsun istanbul'da olmaması için bence hiçbir sebep yok. türkiye'nin bahsettiğim ülkelerden pazar olarak aşağı kalır yanı yok, burada sorunu çıkarsa çıkarsa türkiye'deki vergilendirme ve diğer çeşitli yasalar çıkartır. ayrıca konum nedeniyle ortadoğu'dan da ilgiyle karşılanabilir türkiye'deki bir apple store.


    kısaca ben diyorum ki macler amerika'da anca yüzde 11'lerde dolaşıyor, diğer ülkelerde bu oran daha da azken ve düşüyorken (oraya siteyi de koydum senin aksine) ne yüzde ellisi arkadaşım? ne iki kişiden biri sayıklıyorsun sürekli öyle bir ülke yok, olmayacak da. bu sektörde o pastayı adama kap-tır-maz-lar. telefonda bile iphone gibi güzel bir telefona kap-tır-maz-lar. bu kadar basit. apple'ın yüzde 50 gibi bir pazar payına sahip olmasının tek yolu, fiyatını önemli oranda düşürmesidir. bunu da apple yapmaz, daha önce de dediğim gibi adamların pazardaki yeri belli. premium bir satıcı hiçbir pazarda ne bilgisayar ne televizyon, ne otomobil, ne gitar. yüzde elliye ulaşamaz!

    bunun dışında hangimiz apple gibi bir çılgının neler yapacağını bilebiliriz ki tarzı söylemleriniz, kendinizi olaya pek kaptırdığınızın göstergesi. zamanında kim soktuysa bu fikirleri aklınıza size iyi satmış ne diyim? kaldı ki senin mac'ler öyle mac'ler şöyle yüzde elli falan demenle olay buraya geldi. iphone ile durumun ne alakası var. iphone tamamen bir game-changer idi apple için onun sayesinde hisseleri bu kadar değerli oldu bak hatta kendin dedin. durum böyleyken niye mac'i iphone'un önüne koysun apple bir daha soruyorum? bu saçma bir iddiadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverdom -- 30 Ocak 2011; 5:44:23 >




  • benim verdiğim linklerde herhangi bir sorun göremiyorum, küçümseme çabanız yersiz. sizi tanıma şansım hiçbir zaman olmayacak, internet üzerinden kimse kimseyi tanıyamaz. hangi konumda olduğunuz da önemli değil benim için. üyelik tarihiniz de bir şey ifade etmiyor. apple 700 dolar altı mac'lerle bile piyasaya çıksa karşı taraf fiyatı 500'e hatta 400'e çekemeyecek mi zannediyorsunuz? macler yüzde elli market payı alamayacak yakın gelecekte de uzak gelecekte de. buna inanıyorsanız bu sizin iş bilmezliğiniz ya da çok hevesli biri olmanız yüzünden bilemeyeceğim. o engin ufkunuzla her ne iş yapıyorsanız size başarılar dilerim, yalnız aman diyim maclerle pazarın yüzde 50 sini ele geçireceğim falan demeyin her yerde ulu orta alay konusu olursunuz. benim de önümdeki raporlar aksini söylüyor. california'dan bildirdim. hoşçakalın.

    ve evet sizi eleştirebilecek vasıftayım. siz şu an benim için to be filled by oem yazan donanımdan farksızsınız. ben sizin tam olarak kim olduğunuzu bilemem. hoş steve jobs olsanız yine yüzde 50 konusunda görüşlerim değişmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverdom -- 30 Ocak 2011; 6:01:21 >




  • tamam çok saygınsınız :) çok harikasınız ve çok vasıflısınız ve çok maaş alıyorsunuz benden çok daha üstünsünüz :D...hiç vaktiniz de yoktu kaç kere bu son mesaj da dediniz ama neyse muhabbet sardı herhalde olur öyle:)... benim gibi biriyle görüşlerinizi paylaştığınız için kendimi ne kadar şanslı hissediyorum bilemezsiniz. pcgameover 2002 tam da bu üst düzeye uygun bir nick bu arada çok iyi bir seçim hiç 15 yaşında mac hayranı birininki gibi değil. california'da falan da oturduğum yok bu arada takılıyordum :) ama tabi anlayış meselesi.

    şimdi gidin patronlarınıza o zaman burada delinin biri var mac satışlarında yüzde elli pazar payına ulaşamayacağımızı söylüyor, o hedefle apple store açtığımızı söyledim gülmekten gözünden yaş geldi diyin. haddini bildireceğiz densize değil mi patron? diye sorun. ayrıca bi de bilkom'a azıcık ucuz mal versinler de bari, en azından avrupayla eşit fiyata ipod falan alabilelim. gerçi baya yaklaştırmışlar fiyatı, takdir ettim, ama hala pahalı.

    bi de düzenli olarak bu karakterde biri diyip durmuşsun hakkımda hay kedi canını senin ya :)... arkadaş millet bildiğin rpg kafasında yaşıyor değişik karakterler açıyor kendi içinde level 85 yapıyor en süper benim diye geziyor, bi garip...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverdom -- 30 Ocak 2011; 7:21:40 >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.