Şimdi Ara

KOMBİDE PETEĞİ KAPATMAK (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
7
Favori
187.326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • vessag V kullanıcısına yanıt
    Devirdaim pompasının zorlanmaması için en az 2 petekte termostatik vana olmamalı, genelde hol (koridor), banyo ve tesisattaki en uzak peteğe takılmamasını tavsiye ediyoruz. Dereceler fazla geliyorsa düşürebilirsiniz tabiki, sakıncası yok.
  • genel olarak peteği sabah kapatıp akşam açmanın etkisi tartışılmış. Baya bir konu okudum somut bir fikir edinemedim.

    Ben evimin 2 odasını kış boyunca kullanmayacağım. Kullanmayacağım veya çok az kullanacağım(eşya alıp çıkmak gibi) bu odaların peteklerini tamamen kapatmamın faturama olumlu bir yansıması olur mu? Şimdiye kadar kapatmıştım ama bugün doğalgaz dönüşümcüden fikir almak istedim. Faydasının olmayacağı hatta faturamı arttırabileceğini söyledi. Soğuk odaların ısıttığım odaları soğutacağını söyledi..

    Bu konu ile ilgili fikriniz nedir acaba?
  • kaya727 K kullanıcısına yanıt
    Tamamen kapatmak doğru değildir, iki ortam arası ısı farkı ne kadar yükselirse aradaki ısı transfer hızı bir o kadar yükselir, bir başka değişle sıcak odalardan soğuk odalara ısı kaçışı hızlanır bunu engellemek için kullanılmayn odaların ısısını 16-17°C cıvarı tutmak gerekiyor, bunun için o odaların vanalarını kapatıp ardından çeyrek tur açacaksınız veya termostatik vana takıp kademe 2'de tutucaksınız.
  • merhaba;

    öncelikle ne istiyoruz,sorunuzum ne onu bulmalıyız,ona göre cevap vermeliyiz..

    1- tasarruf istiyoruz tek odada kalabiliriz ve diğer odaların soğuk kalması önemli değil diyorsanız petekleri kapatabilirsiniz(oda kapıları kapalı olmalıdır)
    2-hem tasarruflu hem de odalar serin olsun ama tek oda kullanacağım diyorsanız oturduğunuz odanın vanasını tam diğerlerini az açın.
    şöyle bir mantık getirin aklınıza her petek ısıttığı kadar ısı algılayıcı ve düşürücüdür..kullanılmayan odaları kapatmak ve odanın kapısını kapatmak tasarruf adına önemlidir..
    eğer ki hem tasarruflu hem de evde rahat gezinmek istiyorum diyorsanız; her petek açılmalı termostatik vanalar kullanılmalı az kullanılan odaların vanası diğerlerinden daha düşük derecede tutulmalıdır.

    en önemli tavsiyem ise yalıtım;

    1-perdeleri peteklerin önüne koymayın
    2-peteklerin arkasına muhakkak yalıtım köpüğü koyun(her yerde satılıyor)
    3-ısı derecesini birden arttırmayın ortalama ısıda tutun
    4-gereksiz petekleri kapatın kapatılan odanın kapılarını da kapatın.
    5-peteklerdeki havayı kontrol edin

    NE OLURSA OLSUN BİNANIZDA YALITIM YOKSA BASKI YAPIN ZORLA YAPTIRTIN !2 sene içinde geri dönüşümünü alıp kara geçeceksiniz.




  • Arkadaslar tasarruf amacli kullanmadigimiz odalarin vanasini nasil kapatabilirim. Iki vana var. Biri altta biri ustte vanalarin. Ikisini birden kapatmak dogru mudur? Basinctab dolayi problem olur diye okumustum bir yeree.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cengizumur C kullanıcısına yanıt
    quote:

    Orijinalden alıntı: cengizumur

    1-Isi kaybi evin icinden disari dogru olan kayiptir.

    2-Oda ile dis ortam arasindaki sicaklik farki arttikca iceriden disariya isi kaybetme (transferi) hizi ve sonucta kaybolan isi miktari artar.


    Ikinci maddeye gore bir petek kapandiginda oda isisi duseceginden disari kaybedilen isi azalir bu dogrudan gaz ve para tasarrufu demektir. Ic ve dis ortam sicakligi esitlenince isi transferi sifira iner. Kombi soner, gaz saati durur. Dis ortamla ic ortam arasindaki sicaklik farki yariya indiginde transfer edilen isi miktarida yariya iner yani harcanan gaz ve para yariya iner.

    Aksam isten gelip kombi/petek acildiginda, bir odadaki havanin veya petegin veya petekteki suyun sicakliginin veya odadaki koltugun, duvarlarin sicakliginin arttirilmasi icin kullanilan isi kayip degildir, cunku birinci maddeye gore kayip ic ortamdaki materyallerin birbiri arasindaki isi transferinden degil, ic ortamdan dis duvar yoluyla, dis havaya dogru veya komsuya dogru olan isi transferi sebebiyledir. Dolayisiyla soguk odayi isitirken kombi daha cok ve uzun sure calisiyor demek tam olarak isiyi disari kaybediyoruz demek degildir. Bu arada kombiyi yakmadiginiz veya petegi kapattiginiz sure boyunca oda sogusada hem sicak haline gore oda daha az isi kaybettigi icin hemde bu oda icin gaz yakmayarak tasarruf etmis oldugunuzu unutmayin.

    Yine birinci maddeye gore arasinda sicaklik farki olan size ait iki oda arasindaki transfer edilen isida kayip degildir.

    Sistemdeki toplam su miktarinin, iceriden dis ortama isi kaybi hesabiyla dogrudan ilgisi yoktur. Gec isinip gec sogumak ne isi tasarrufu nede kaybi saglar.

    Kullanilmayan odalarda petek kapatmak ne kadar kisa bir sure icin bile olsa dogrudan isi, gaz ve para tasarrufu sonucunu dogurur.

    Hatta evde kimse yoksa butun kombi kapatilmalidir.

    Ben peteklere takilan, sadece sicaklik ayarlayan termostatik vanalarin cok fazla fark sagladigini gormedim cunku ayni kontrol zaten kombinin uzerindede var. Bu vanalar suyun sicakligini degilde suyun debisini kisarak petegin sicakligini ayarliyor. Debiyi kismak yerine kombiden sicakligi kismak daha verimli bir calisma saglar.

    Kombi alirken saate gore isitma miktarini ayarlayan kontrol cihazi olan kombileri alin. Bunlar akilli bir kullanimla ciddi miktarda tasarruf saglar. Mesela ben evde gunduz yasayan olmadigi zamanlarda kombiyi sadece sabah uyanmadan ve aksam eve gelmeden once maksimumda calistirip sonra gece oluncada ben biraz serin havada uyumayi sevdigimden minimum seviyede calistiriyordum. Ayrica eve geldigimde yatak odasindaki petegi kapatip salonu aciyor, yatarkende yatak odasini acip salonu kapatiyordum. Sicak suda minimuma ayarliydi. yikanirken sogugu hic acmadan sadece sicagi acarak yanmadan yikanabiliyordum. Termostatik vananin bu kullanimda yeri olmadigi icin taktirmamistim. Bu kadar ac kapa senelerce sistemde bir problem yaratmadi. Tam tersine annemlerin bir peteginde hep acik duran bir vananin artik acik pozisyonda kilitlendigini gordum.

    Dogru durust bir vananin veya kombinin dur kalkli bir calismada problem cikarmamasi gerekir. Kar zarar hesabi yapilinca bir kac yilda tasarruf edilen gaz parasi ile gerekirse butun sistem komple degisir. Ayrica acip kapama yuzunden petek hava yaparmi diye cekinmekte biraz gereksiz, buna pek gerek olmuyor zaten. Bundan cekinen bu islere hic kalkismasin, fazla karisik gelir. Mustakil kombili bir sistemde bir petegin havasini almak, sisteme ek su basip basinci ayarlamak bu zamanda cep telefonuyla mesaj atmayi becerebilen herkes icin yapilabilir bir is olmali.

    Birde kombinin dur kalk calisirken daha verimsiz olacagini tam olarak dusunemiyorum. Durup soguyan bir kombi calismaya basladiginda hem kombinin kendisi hemde isitacagi su daha soguk oldugundan, alevden daha cok isi transfer edilir, yani verim artar. Yukaridaki ikinci maddenin aslina bakarsak, iki madde arasindaki sicaklik farki artarsa aralarindaki isi transfer hizi artar. Birde kombi yogusmali ise kuvvetli alev nedeniyle bacadan kacan isida kontrol altinda ise ben bunda bir kayip gormuyorum.

    Her kombinin icini bilemiyoruz. Kombi calisirken en az bir petegi acik tutup devridaim pompasinin sikismamasini saglamak dusunulebilir. Aslinda dogru dizayn edilmis bir devridaimde bypass olmali yani butun petekleri kazayla kapatip kombiyi calistirsanizda problem olmamali.

    Benim fikrime gore, ihtiyaciniz olmayan odalari isitmak icin para odemeyin.



    Üzerinden çok zaman geçmiş fakat yine de tebrikler..
    Isı akısı yönü ve sıcaklık farklarıyla olan ilişkisi, enerjinin korunumu, ısıl atalet gibi konularda ki doğru yorumlarınız için tebrikler..
    Evdeki ısı kaybı ile teorik ısı bilimini doğru ilişkilendirmişsiniz.
    Elbette radyatörü yada kazanı kapatmak, ısıl ataleti korumaktan daha fazla tasarrufa neden olacaktır.
    Isı transferi aslında düşünülenden çok daha karmaşık bir süreç. Kombinizi off yaptığınızda iç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkı sabit bir hızla kapanmaz. Önce hızlı düşen iç ortam sıcaklığı dış ortma yaklaştıkça yavaşlar.
    Teoride eşitlenmesi lazım ama genellikle eşitlenmez. Sebebi komşularınızdan aldığınız ısıdır. Fakat kombiyi açtığınızda bu durumun benzeri söz konusudur. Önce sıcaklık hızlı artar zamanla artma hızı düşer ve sabitlenir.

    Aslında insanların aklına takılan soru şu ısıl ataleti mi korumak daha karlı yoksa kapatıp açmak mı?
    Isıl ataleti korumanın da bir silahı var. Düşük radyatör devresi sıcaklığı (50/30C gibi) sayesinde daha fazla yoğuşma verimi.
    Bence yine kazanan kapatıp açmaktır hatta 10-15 dakika kalınan bir odanın hiç ısıtılmaması gerekir.
    Kombi kapandıktan sonra iç ortam sıcaklığı dip yaptığı andan itibaren yakılmayan gazın tümü cepte kalan para anlamında gelir.
    Birde çocuk yoksa oda sıcaklığını 20C yerine 18C de tutun kazak giyin:) şaka değil. dış sıcaklık 10C ise dt=2C için %20 tasarruf sağlar. 300 tl lik faturayı 240 yapar. Evde tişörtle gezmenin kışın bir bedeli olduğu kesin:)

    Sevgiler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi basarank -- 30 Aralık 2022; 11:42:3 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: basarank

    quote:

    Orijinalden alıntı: cengizumur

    1-Isi kaybi evin icinden disari dogru olan kayiptir.

    2-Oda ile dis ortam arasindaki sicaklik farki arttikca iceriden disariya isi kaybetme (transferi) hizi ve sonucta kaybolan isi miktari artar.


    Ikinci maddeye gore bir petek kapandiginda oda isisi duseceginden disari kaybedilen isi azalir bu dogrudan gaz ve para tasarrufu demektir. Ic ve dis ortam sicakligi esitlenince isi transferi sifira iner. Kombi soner, gaz saati durur. Dis ortamla ic ortam arasindaki sicaklik farki yariya indiginde transfer edilen isi miktarida yariya iner yani harcanan gaz ve para yariya iner.

    Aksam isten gelip kombi/petek acildiginda, bir odadaki havanin veya petegin veya petekteki suyun sicakliginin veya odadaki koltugun, duvarlarin sicakliginin arttirilmasi icin kullanilan isi kayip degildir, cunku birinci maddeye gore kayip ic ortamdaki materyallerin birbiri arasindaki isi transferinden degil, ic ortamdan dis duvar yoluyla, dis havaya dogru veya komsuya dogru olan isi transferi sebebiyledir. Dolayisiyla soguk odayi isitirken kombi daha cok ve uzun sure calisiyor demek tam olarak isiyi disari kaybediyoruz demek degildir. Bu arada kombiyi yakmadiginiz veya petegi kapattiginiz sure boyunca oda sogusada hem sicak haline gore oda daha az isi kaybettigi icin hemde bu oda icin gaz yakmayarak tasarruf etmis oldugunuzu unutmayin.

    Yine birinci maddeye gore arasinda sicaklik farki olan size ait iki oda arasindaki transfer edilen isida kayip degildir.

    Sistemdeki toplam su miktarinin, iceriden dis ortama isi kaybi hesabiyla dogrudan ilgisi yoktur. Gec isinip gec sogumak ne isi tasarrufu nede kaybi saglar.

    Kullanilmayan odalarda petek kapatmak ne kadar kisa bir sure icin bile olsa dogrudan isi, gaz ve para tasarrufu sonucunu dogurur.

    Hatta evde kimse yoksa butun kombi kapatilmalidir.

    Ben peteklere takilan, sadece sicaklik ayarlayan termostatik vanalarin cok fazla fark sagladigini gormedim cunku ayni kontrol zaten kombinin uzerindede var. Bu vanalar suyun sicakligini degilde suyun debisini kisarak petegin sicakligini ayarliyor. Debiyi kismak yerine kombiden sicakligi kismak daha verimli bir calisma saglar.

    Kombi alirken saate gore isitma miktarini ayarlayan kontrol cihazi olan kombileri alin. Bunlar akilli bir kullanimla ciddi miktarda tasarruf saglar. Mesela ben evde gunduz yasayan olmadigi zamanlarda kombiyi sadece sabah uyanmadan ve aksam eve gelmeden once maksimumda calistirip sonra gece oluncada ben biraz serin havada uyumayi sevdigimden minimum seviyede calistiriyordum. Ayrica eve geldigimde yatak odasindaki petegi kapatip salonu aciyor, yatarkende yatak odasini acip salonu kapatiyordum. Sicak suda minimuma ayarliydi. yikanirken sogugu hic acmadan sadece sicagi acarak yanmadan yikanabiliyordum. Termostatik vananin bu kullanimda yeri olmadigi icin taktirmamistim. Bu kadar ac kapa senelerce sistemde bir problem yaratmadi. Tam tersine annemlerin bir peteginde hep acik duran bir vananin artik acik pozisyonda kilitlendigini gordum.

    Dogru durust bir vananin veya kombinin dur kalkli bir calismada problem cikarmamasi gerekir. Kar zarar hesabi yapilinca bir kac yilda tasarruf edilen gaz parasi ile gerekirse butun sistem komple degisir. Ayrica acip kapama yuzunden petek hava yaparmi diye cekinmekte biraz gereksiz, buna pek gerek olmuyor zaten. Bundan cekinen bu islere hic kalkismasin, fazla karisik gelir. Mustakil kombili bir sistemde bir petegin havasini almak, sisteme ek su basip basinci ayarlamak bu zamanda cep telefonuyla mesaj atmayi becerebilen herkes icin yapilabilir bir is olmali.

    Birde kombinin dur kalk calisirken daha verimsiz olacagini tam olarak dusunemiyorum. Durup soguyan bir kombi calismaya basladiginda hem kombinin kendisi hemde isitacagi su daha soguk oldugundan, alevden daha cok isi transfer edilir, yani verim artar. Yukaridaki ikinci maddenin aslina bakarsak, iki madde arasindaki sicaklik farki artarsa aralarindaki isi transfer hizi artar. Birde kombi yogusmali ise kuvvetli alev nedeniyle bacadan kacan isida kontrol altinda ise ben bunda bir kayip gormuyorum.

    Her kombinin icini bilemiyoruz. Kombi calisirken en az bir petegi acik tutup devridaim pompasinin sikismamasini saglamak dusunulebilir. Aslinda dogru dizayn edilmis bir devridaimde bypass olmali yani butun petekleri kazayla kapatip kombiyi calistirsanizda problem olmamali.

    Benim fikrime gore, ihtiyaciniz olmayan odalari isitmak icin para odemeyin.



    Üzerinden çok zaman geçmiş fakat yine de tebrikler..
    Isı akısı yönü ve sıcaklık farklarıyla olan ilişkisi, enerjinin korunumu, ısıl atalet gibi konularda ki doğru yorumlarınız için tebrikler..
    Evdeki ısı kaybı ile teorik ısı bilimini doğru ilişkilendirmişsiniz.
    Elbette radyatörü yada kazanı kapatmak, ısıl ataleti korumaktan daha fazla tasarrufa neden olacaktır.
    Isı transferi aslında düşünülenden çok daha karmaşık bir süreç. Kombinizi off yaptığınızda iç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkı sabit bir hızla kapanmaz. Önce hızlı düşen iç ortam sıcaklığı dış ortma yaklaştıkça yavaşlar.
    Teoride eşitlenmesi lazım ama genellikle eşitlenmez. Sebebi komşularınızdan aldığınız ısıdır. Fakat kombiyi açtığınızda bu durumun benzeri söz konusudur. Önce sıcaklık hızlı artar zamanla artma hızı düşer ve sabitlenir.

    Aslında insanların aklına takılan soru şu ısıl ataleti mi korumak daha karlı yoksa kapatıp açmak mı?
    Isıl ataleti korumanın da bir silahı var. Düşük radyatör devresi sıcaklığı (50/30C gibi) sayesinde daha fazla yoğuşma verimi.
    Bence yine kazanan kapatıp açmaktır hatta 10-15 dakika kalınan bir odanın hiç ısıtılmaması gerekir.
    Kombi kapandıktan sonra iç ortam sıcaklığı dip yaptığı andan itibaren yakılmayan gazın tümü cepte kalan para anlamında gelir.
    Birde çocuk yoksa oda sıcaklığını 20C yerine 18C de tutun kazak giyin:) Çok ciddiyim:) dt=10C için %20 tasarruf sağlar. 300 tl lik faturayı 240 yapar. Evde tişörtle gezmenin kışın bir bedeli olduğu kesin:)

    Sevgiler..

    Vay be, yıllar olmuş bunu yazdığım.

    Büyük ihtimalle neden bahsettiğimi benden iyi biliyorsunuz. Anlaşılmak güzel birşey.

    Söylediğiniz 18 derece olayına katılıyorum. Düşen sıcaklıkla nem oranı daha sağlıklı bir seviyeye geleceği içinde sonuçta daha sağlıklı bir ortam oluşacaktır.

    Artık işi iyice abarttım. Yalnızken artık ışıklarıda mümkün olduğunca kullanmıyorum. Perdeleri açık bıraktığınızda şehirde gecenin aslında ne kadar aydınlık olduğunu fark ediyorsunuz. Gece kedi gibi her işimi yapıyorum. Bilgisayarın, televizyonun, buzdolabının ışığı yetiyor. Biyolojik saatimiz gece karanlığı istediği içinde daha doğru bir saatte uykum gelip uyuyorum.

    Saygılar, sevgiler.




  • Herkese merhaba,

    konuyu biraz hortlatacağım kusura bakmayın ama neredeyse tüm yorumları okumama rağmen tam aradığım cevabı göremedim. Tabi bunda benim sorunumun biraz daha farklı olmasının da etkisi var.

    Şimdi sorun şu arkadaşlar. Kombinin şu an ısı ayarı çalışmıyor. Yani ya komple kapalı olmak zorunda ya da çalışırsa da tapagaz Allah ne verdiyse.

    Ben de kullanılmayan odaların alt üst tüm vanalarını kapattım. Bunun dışında da en azından şimdilik çok ısınınca şartelden komple katıyorum kombiyi. Hoşuma gitmese de sık sık bu açıp kapama işlemini de yapıyorum ne yazık ki.

    Sorum ise şu:

    açıp kapama konusunu komple kenara alırsak, kombinin son derecede yanıyor olmasına karşın benim bir kaç odanın vanasını kapatmış olmamın karı ne derece olacaktır ?

    Yani nasılsa tapagaz çalışıyor nereyi kaparsan kapa her türlü o fatura üzer mi dersiniz yoksa nasılsa tapagaz çalışıyor faturada hiç bir değişiklik olmaz kapalı olan oda ya da odaları da açabilirsiniz 5-10 lira fark dışında bir fark olmaz mı dersiniz ?

    ek sorum: her ne kadar komple kenara alalım demiş olsam da kombiyi şartelden günde yerine göre 3-4 kez açıp kapamanın faturaya olumsuz getirisi ne derece olur sizce ? ya da kombiye büyük hasar verme ihtimali var mıdır bu açıp kapamanın ya da şartel yerine düğmesinden mi kapamak daha doğru olur gibi ekstra bir kaç detay da merak ettiğim detaylar aslında.

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.




  • Benim de bir sorum var bu konuda.Daha önce apartman dairesindeydim 250 m2 idi ev 4 oda fakat 2 odanın peteği sürekli kapalı idi,2015 kışında faturam 250-300 bandında geliyordu hiç de ellemiyordum hep 45te çalışıyordu İmmergas Victrix yoğuşmalı kombi.Verimliliği %107 diye geçiyor ne kadar doğru bilemem.Günde 8-9 m3 gibi tüketim oluyor.Geçen hafta villaya taşındım 3 katlı,çatı katının peteklerini komple kapattım.Üstte 3 oda var,yatak odası dışı 2 odayı da kapattım kombi de 50 derecede çalışıyor ve şu an günlük 17-18 m3 tüketiyor Buderus Logamax plus yoğuşmalı kombi var yeni evde.Bu kadar yeri kapatıp da ayda 600-700 mü ödeyeceğim bilmiyorum.Değerler çok yüksek geldi bana,evin alt katı 85 m2 açık mutfak,üstte de hol ve yatak odası ile banyolar açık o kadar.Tüketimi düşürmek için evden çıkarken 40 civarına mı çekmeliyim? 08-17 arası evde yokuz eşim de 19 gibi geliyor.Öneriniz olur mu?




  • Merhaba... Size birşey sormak istiyorum.. Evim yeni bina..Yalıtım çok güzel..Merkezi ısıtma ve kalorimetre var... Sizce en ekonomik şekilde ısınmak için geceleri kapatmak mı yoksa ısıyı düşürmek mi daha ekonomik olur ? Eğer kısmak ise kaç derece yapmalıyım.. Tüm peteklerde dijital termostat var.... Yani her peteği istediğim saatte istediğim derece de tutabiliyorum..(Bu dijital termostatlı vanayı size de tavsiye ederim). Bir diğer sorum ise banyodaki peteği tamamen kapatmam daha mı ekonomik olur..Çünkü banyo yanmasa da soğuk olmuyor ama diğer odaların tüketimini arttırır korkusuyla kısık da olsa açık bırakıyorum...Yani sizce ne yapmalıyım...Değerli fikrinizi söylerseniz çok sevinirim..Teşekkür ederim..Hayırlı günler...
  • Merhabalar ;

    Benim aklımı kurcalayan konular da evde olmadığımızda sabah kapatıp akşam açmak. Bu ne kadar tasarruf sağlar açıkçası yorum yapan arkadaşlar işi bilimsel olarak ele almışlar emeklerine sağlık. Teknik olarak yeteri kadar bilgilendiğimi düşünüyorum. Sıra geldi uygulamaya. Dün itibari ile çeşitli kombinasyonlar yaparak yaklaşık 1 hafta kadar her gün farklı kombinasyon yaparak en hesaplı-konforlu ısınmanın yolunu deneyerek bulacağım. Bunun için telefonuma bir tablo yaptım her gün peteklerin açıklık kademesini, başlangıç saati vs. etkenleri tek tek not alıyorum. Sonucu 1 hafta sonra burada paylaşacağım.
  • dd2dl5 kullanıcısına yanıt
    Hocam iki ayi geçti rapor bekliyoruz senden😂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu hort yapalım fakat yazmadan edemedim. cengizumur ve maxfocus nickli arkadaşlar harbiden saçmalamışsınız. Anladık teknik bilginiz var birader de bu kadar biliyom ayağına yazılmaz yahu. Bakın Cemoza nickli ne güzel sormuş soruyu, altı üstü kaç petek açtım şu kadar gelir kaç petek kapadım bu kadar fatura geldi yazacaktınız. Ulan memlekette illene sizin gibi üdükler çıkacak. acayip sinir oldum lan size. Sanki mühendislik dersindeyiz neyin havasını atıyonuz birader. Yukarıdaki soru Türkçe soru. Bu arada yazım şeklime bakmayın sinirden böyle yazdım. Mesleğim hayal bile edemeyeceğiniz bilgi birikimle kazanılmış bir meslektir ama hayatım boyunca sizin gibilerle çok karşılaştım ego padişahları sizi...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cengizumur

    quote:

    Orijinalden alıntı: basarank

    quote:

    Orijinalden alıntı: cengizumur

    1-Isi kaybi evin icinden disari dogru olan kayiptir.

    2-Oda ile dis ortam arasindaki sicaklik farki arttikca iceriden disariya isi kaybetme (transferi) hizi ve sonucta kaybolan isi miktari artar.


    Ikinci maddeye gore bir petek kapandiginda oda isisi duseceginden disari kaybedilen isi azalir bu dogrudan gaz ve para tasarrufu demektir. Ic ve dis ortam sicakligi esitlenince isi transferi sifira iner. Kombi soner, gaz saati durur. Dis ortamla ic ortam arasindaki sicaklik farki yariya indiginde transfer edilen isi miktarida yariya iner yani harcanan gaz ve para yariya iner.

    Aksam isten gelip kombi/petek acildiginda, bir odadaki havanin veya petegin veya petekteki suyun sicakliginin veya odadaki koltugun, duvarlarin sicakliginin arttirilmasi icin kullanilan isi kayip degildir, cunku birinci maddeye gore kayip ic ortamdaki materyallerin birbiri arasindaki isi transferinden degil, ic ortamdan dis duvar yoluyla, dis havaya dogru veya komsuya dogru olan isi transferi sebebiyledir. Dolayisiyla soguk odayi isitirken kombi daha cok ve uzun sure calisiyor demek tam olarak isiyi disari kaybediyoruz demek degildir. Bu arada kombiyi yakmadiginiz veya petegi kapattiginiz sure boyunca oda sogusada hem sicak haline gore oda daha az isi kaybettigi icin hemde bu oda icin gaz yakmayarak tasarruf etmis oldugunuzu unutmayin.

    Yine birinci maddeye gore arasinda sicaklik farki olan size ait iki oda arasindaki transfer edilen isida kayip degildir.

    Sistemdeki toplam su miktarinin, iceriden dis ortama isi kaybi hesabiyla dogrudan ilgisi yoktur. Gec isinip gec sogumak ne isi tasarrufu nede kaybi saglar.

    Kullanilmayan odalarda petek kapatmak ne kadar kisa bir sure icin bile olsa dogrudan isi, gaz ve para tasarrufu sonucunu dogurur.

    Hatta evde kimse yoksa butun kombi kapatilmalidir.

    Ben peteklere takilan, sadece sicaklik ayarlayan termostatik vanalarin cok fazla fark sagladigini gormedim cunku ayni kontrol zaten kombinin uzerindede var. Bu vanalar suyun sicakligini degilde suyun debisini kisarak petegin sicakligini ayarliyor. Debiyi kismak yerine kombiden sicakligi kismak daha verimli bir calisma saglar.

    Kombi alirken saate gore isitma miktarini ayarlayan kontrol cihazi olan kombileri alin. Bunlar akilli bir kullanimla ciddi miktarda tasarruf saglar. Mesela ben evde gunduz yasayan olmadigi zamanlarda kombiyi sadece sabah uyanmadan ve aksam eve gelmeden once maksimumda calistirip sonra gece oluncada ben biraz serin havada uyumayi sevdigimden minimum seviyede calistiriyordum. Ayrica eve geldigimde yatak odasindaki petegi kapatip salonu aciyor, yatarkende yatak odasini acip salonu kapatiyordum. Sicak suda minimuma ayarliydi. yikanirken sogugu hic acmadan sadece sicagi acarak yanmadan yikanabiliyordum. Termostatik vananin bu kullanimda yeri olmadigi icin taktirmamistim. Bu kadar ac kapa senelerce sistemde bir problem yaratmadi. Tam tersine annemlerin bir peteginde hep acik duran bir vananin artik acik pozisyonda kilitlendigini gordum.

    Dogru durust bir vananin veya kombinin dur kalkli bir calismada problem cikarmamasi gerekir. Kar zarar hesabi yapilinca bir kac yilda tasarruf edilen gaz parasi ile gerekirse butun sistem komple degisir. Ayrica acip kapama yuzunden petek hava yaparmi diye cekinmekte biraz gereksiz, buna pek gerek olmuyor zaten. Bundan cekinen bu islere hic kalkismasin, fazla karisik gelir. Mustakil kombili bir sistemde bir petegin havasini almak, sisteme ek su basip basinci ayarlamak bu zamanda cep telefonuyla mesaj atmayi becerebilen herkes icin yapilabilir bir is olmali.

    Birde kombinin dur kalk calisirken daha verimsiz olacagini tam olarak dusunemiyorum. Durup soguyan bir kombi calismaya basladiginda hem kombinin kendisi hemde isitacagi su daha soguk oldugundan, alevden daha cok isi transfer edilir, yani verim artar. Yukaridaki ikinci maddenin aslina bakarsak, iki madde arasindaki sicaklik farki artarsa aralarindaki isi transfer hizi artar. Birde kombi yogusmali ise kuvvetli alev nedeniyle bacadan kacan isida kontrol altinda ise ben bunda bir kayip gormuyorum.

    Her kombinin icini bilemiyoruz. Kombi calisirken en az bir petegi acik tutup devridaim pompasinin sikismamasini saglamak dusunulebilir. Aslinda dogru dizayn edilmis bir devridaimde bypass olmali yani butun petekleri kazayla kapatip kombiyi calistirsanizda problem olmamali.

    Benim fikrime gore, ihtiyaciniz olmayan odalari isitmak icin para odemeyin.



    Üzerinden çok zaman geçmiş fakat yine de tebrikler..
    Isı akısı yönü ve sıcaklık farklarıyla olan ilişkisi, enerjinin korunumu, ısıl atalet gibi konularda ki doğru yorumlarınız için tebrikler..
    Evdeki ısı kaybı ile teorik ısı bilimini doğru ilişkilendirmişsiniz.
    Elbette radyatörü yada kazanı kapatmak, ısıl ataleti korumaktan daha fazla tasarrufa neden olacaktır.
    Isı transferi aslında düşünülenden çok daha karmaşık bir süreç. Kombinizi off yaptığınızda iç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkı sabit bir hızla kapanmaz. Önce hızlı düşen iç ortam sıcaklığı dış ortma yaklaştıkça yavaşlar.
    Teoride eşitlenmesi lazım ama genellikle eşitlenmez. Sebebi komşularınızdan aldığınız ısıdır. Fakat kombiyi açtığınızda bu durumun benzeri söz konusudur. Önce sıcaklık hızlı artar zamanla artma hızı düşer ve sabitlenir.

    Aslında insanların aklına takılan soru şu ısıl ataleti mi korumak daha karlı yoksa kapatıp açmak mı?
    Isıl ataleti korumanın da bir silahı var. Düşük radyatör devresi sıcaklığı (50/30C gibi) sayesinde daha fazla yoğuşma verimi.
    Bence yine kazanan kapatıp açmaktır hatta 10-15 dakika kalınan bir odanın hiç ısıtılmaması gerekir.
    Kombi kapandıktan sonra iç ortam sıcaklığı dip yaptığı andan itibaren yakılmayan gazın tümü cepte kalan para anlamında gelir.
    Birde çocuk yoksa oda sıcaklığını 20C yerine 18C de tutun kazak giyin:) Çok ciddiyim:) dt=10C için %20 tasarruf sağlar. 300 tl lik faturayı 240 yapar. Evde tişörtle gezmenin kışın bir bedeli olduğu kesin:)

    Sevgiler..

    Vay be, yıllar olmuş bunu yazdığım.

    Büyük ihtimalle neden bahsettiğimi benden iyi biliyorsunuz. Anlaşılmak güzel birşey.

    Söylediğiniz 18 derece olayına katılıyorum. Düşen sıcaklıkla nem oranı daha sağlıklı bir seviyeye geleceği içinde sonuçta daha sağlıklı bir ortam oluşacaktır.

    Artık işi iyice abarttım. Yalnızken artık ışıklarıda mümkün olduğunca kullanmıyorum. Perdeleri açık bıraktığınızda şehirde gecenin aslında ne kadar aydınlık olduğunu fark ediyorsunuz. Gece kedi gibi her işimi yapıyorum. Bilgisayarın, televizyonun, buzdolabının ışığı yetiyor. Biyolojik saatimiz gece karanlığı istediği içinde daha doğru bir saatte uykum gelip uyuyorum.

    Saygılar, sevgiler.

    Alıntıları Göster

    Selamın Aleyküm. 6 sene geçmiş. lvl arttırdınız mı?





  • Amma kasmıssınız yahu 18 dereceler, evde kazakla montla gezmeler. Perdeleri açık bırakıp şehrin ışıklarıyla evde gezmek iş yapmak felan.

    Kafayı mı yediniz yoksa DH ölücülüğüne yeni bi boyut ku kazandırmaya çalışıyorsunuz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • caiz2005 kullanıcısına yanıt

    Bu mesaja açıklayıcı bir cevap gelmemiş henüz :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.