Şimdi Ara

Otomatik Viteste R'ye atınca KÜTLEME/VURUNTU (Her ne derseniz) Sorunu (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
114.615
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Çok güzel bilgiler var burada.
    Peki bu P>R veya P>D, R>D geçişlerinde oluşan vuruntunun kaynağı tam neresi oluyor hocam? Dişlilerin birbirine oturması falan mı?

    Benim araç nadiren de olsa P>R veya D>R geçişlerinde, yani geri vitese geçerken tak diye vurup geçiyor. Oldukça az olan bu durum dışında (bir kaç ayda bir falan oluyor) şanzımanın çalışması pürüzsüz. Korkulacak bir durum yok o zaman.
  • nacker kullanıcısına yanıt
    Dişli, sekromeç vs birleşimi / ayrımı yok... Bayağı birinci vitesin debriyaj kavramasını hissediyoruz. Acemi birisi kavrama yaptırıyor gibi düşünün. Arada konvertör olmasa stop eder. 0.2~.3 sn'de kavrama yapar, sonra hareket farkı tamamen konvertörde hidrolik akış farkı olarak karşılanır. Bazıları da D'de şanzıman mekanik olarak zorlanıyor zanneder, her fırsatta N'ye getirir. Böyle şanızmanlar 50, 60'larda varmış (her durduğunda otomatikman N'ye alan) ama güncel tam otomatiklerde böyle mekanik bir yarım kavrama yok, her şey hidrolik.

    Tek kuplaj yaptığımız ve ayırdığımız dişli Park dişlileridir, onlar da park için özel dişliler, herhangi bir vites dişlisi değil. Orada yokuşta P'den sert çıktığında mekanik etki var. Onun dışında bizim mekanik bir etkimiz yok.

    Operatörün dikkat edeceği şanzımanı çok ısıtmamak. Dik yokuşta 5~10 saniyeden fazla gaz vererek aracı hareketsiz tutmamak, 40 tan hızlı giderken N'de "coasting" yapmamak ve aynı şekilde şanzımana bağlı aks üzerinde 40'tan hızlı şekilde arabayı çekmemek gibi şeyler.

    Bu konu ara sıra hep geliyor -haklı olarak- ama asıl aşırı yumuşak şanzımandan korkmak lazım.




  • Merhaba
    2016 hyundai i10 var 28.000km’de. Yarı otomatik.
    Sabah ilk çalışmada motor ışığı yandı. Ayrıca düz yolda park halindeyken, geri vitese takınca da araç çok fazla sarsıntı yaptı. Bıraktım arabayı kullanmadım.
    2 hafta önce orjinal servis bakımından çıkmıştı. Baskı balata yadada şanzuman yağ gibi konular tartışılmış ama servisler bunlara bakmazmı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TWiST_oF_FaCe T kullanıcısına yanıt
    aracın yükü viteste kaldıysa bu şekilde sarsması normal. KAfaya takacak bir durum değil.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TWiST_oF_FaCe

    Merhaba
    2016 hyundai i10 var 28.000km’de. Yarı otomatik.
    Sabah ilk çalışmada motor ışığı yandı. Ayrıca düz yolda park halindeyken, geri vitese takınca da araç çok fazla sarsıntı yaptı. Bıraktım arabayı kullanmadım.
    2 hafta önce orjinal servis bakımından çıkmıştı. Baskı balata yadada şanzuman yağ gibi konular tartışılmış ama servisler bunlara bakmazmı.
    İki gün önce yetkili servise bırakmıştım. Ses çıkmayınca aradım sordum. Beyin bekliyorlarmış. Beyni değiştirince düzelmezse aracı şanzuman merkezine göndereceklermiş. 10 gün sürer diyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TWiST_oF_FaCe -- 14 Şubat 2020; 9:23:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: anyhill

    Doğrudur hocam, ben Aveo'dan sonra Accennt Era aldım, onda da motor ısınınca R'de vuruntu oluyordu . Ama Aveo 'daki kadar belirgin değildi.

    3 ay önce sıfır km i20 aldım yine otomatik vites. Daha 10 kilometrede iken bile motor sıcakken R'de bir miktar vuruntu oluyor. Demek ki bu şanzımanların çalışma karakteristiği bu.

    Bu arada Aveo şu an 90 bin km'de . Yakın bir ilçede kullanılıyor. Geçen yeni sahibi ile görüştük şansa. Şanzımandan oldukça memnun. R'de arada vuruntu oluyor diyor ama problem yok

    Alıntıları Göster
    bir de dsg'ye laf ederler. 1.5 senedir tık yok. ayrıca dsg bozulduğunda öyle otomatikler gibi insanın ocağına incir ağacı dikmiyor. 80.000 tl masraf çıkarılan 1 serisi okumuştum bu forumda. dsg'yi artık 3-5bine yapıyorlar her yerde.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Karbon 12

    Bu konu bayağı hareketliymiş... Biraz mekaniğini de yazalım otm. şanzıman geçişlerinin.

    Tam otm. şanzımanda her vites için ayrı bir balata vardır. Geçişlerde sonraki vitesin balatası kavranır önceki vitesin balatası ise bırakılır. Yalnız burada seyir ve motor hızına göre bir zamanlama vardır. Sistem bu zamanlamaya elektronik devreler, veya eski şanzımanlarda şanzımandaki yağ pompasının ürettiği basınca göre karar verir.
    Geçişler üç temel şekilde olabilir.

    — 1. sonraki vitesi tut, 2. önceki vitesi bırak
    Bu sıralamada küçük bir zaman aynı anda iki balata da kavramada olur. Geçiş konforludur, düşük ve orta motor hızlarında gerçekleşir.

    — aynı anda geçilen viteslerin tutulup bırakılması.
    Bu dar bir aralıkta genelde düşük hızlar ama yüksek viteslerde mümkündür.

    — 1. önceki vitesi bırak, 2. sonraki vitesi tut
    Bu yüksek motor hızlarında gerçekleşir, geçiş hissedilmez ama balatalar aynı anda devrede kalmaz.


    Aslında düz vitesli bir şanzımanda da durum anlaşılabilr. İlk kalkışta kavrama çok önemli ve her hali hissediliyorken yüksek hızlarda geçişler hep konforludur. Ve orta hızlarda tam devir ve hız bulunabilirse eğer, debriyajla ayırmadan da konforlu geçiş yapılabilir.

    İlk yazdığım senaryo konforludur ama balata ömrünü harcayan da budur. Yarım kavrama, yumuşatma ve konfor için olan haller balata ömrü için sakıncalı. Son yazdığım senaryo ise, eğer olur da aradaki boşluk artarsa tam o kısacık anda gaz pedalı bırakılırsa üst vitese geçiş de vuruntulu olabilir.

    D ve P'ye geçişlerde önceden bırakılan bir debriyaj olmadığı için yavaş kavrama farklı valflerle sağlanır ve biraz da otm. şanzımana özel, genlikli motor askılarından faydalanılır. Burada konfor düşse de balata ömrü veya şanzıman sağlığı bakımından bir problem olmaz. Çok rahatsız etmiyorsa paranızı harcamayın, gözlemde kalın sadece derim. Bazı şanzımanların, sonradan şikayet üzerine geliştirilmiş servis valfleri veya yeni yazılımları vardır. Bunlar o şanzımanla ilgili bilinen, ulaşılabilen şeylerse servis söyler zaten. Yok eğer çok farklı şeyler söyleyip soran gözlerle bakıyorlarsa maceraya girmeyin.

    D ve P geçişlerinde asıl tehlikeli olan ve araba alırken asıl bakılacak şey yavaş, bekleyişli ve aşırı konforlu geçiş. Bu şanzıman pompası yeterli basınca ulaşamıyor demek, balatalar bitti veya bitecek veya geçiş yapıldığında da tam kavrama olmuyor belki seyir sırasında da kaçırıyor demek olabilir. Sert geçiş korkutucu olsa da şanzıman için mesele değil, genellikle de sadece konfor meselesidir.

    Otm. şanzımanlardaki hidrolik mekatronik yağ seviyesine, yağ sıcaklığına, köpürme durumuna son derece duyarlıdır. Seviye kontrolü ve doğru yağ kullanmak çok önemli. Değişim ise ikinci önemli şey, çünkü motor yağı gibi pisliğe ve yanma artıklarına açık bir ortam değil, kapalı sistem. Yüksek yağ seviyesi sıcakken köpürdüğünde basınçları düşürür, eksik yağ seviyesi ise soğukken basınçları düşürür kendisini soğukken daha çok belli eder. Ortalama konvertörlü otm. şanzıman 6~12 litre civarı yağ alıyor, bunun da büyük kısmı tork konvertörüyle radyatörde. Isıl genleşme kanallarda epey farka neden oluyor.
    ben bu işlerden pek anlamam ama bu anlattığın çift kavramalı vites gibi, otomatik viteslerin çalışma prensibini daha farklı anlatıyorlardı?




  • beyinsis B kullanıcısına yanıt
    Çift kavrama, mekatronikte yüksek hız imkanı olunca kuru kavramalı, yani konvertörsüz şanzımanı tam otm. davranışına yaklaştırabilmek için geliştirilmiş bir yöntem.

    Tam otm. şanzımanın en önemli elemanı hidrolik tork konvertörü. Herhalde kastettiğiniz ve genelde en çok anlatılan kısmı budur. Fakat bunun haricinde vites geçişleri de var tabii. Sistem en baştan hidrolik olduğu için dişli yolu değişimlerinde bunun avntajını kullanılır, her vites (dişli yolu) için ayrı bir kavrama olduğundan ve konvertör şokları absorbe edeceğinden çift kavramaya göre daha hızlı geçiş yapılabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Karbon 12 -- 14 Şubat 2020; 12:35:34 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TWiST_oF_FaCe

    İki gün önce yetkili servise bırakmıştım. Ses çıkmayınca aradım sordum. Beyin bekliyorlarmış. Beyni değiştirince düzelmezse aracı şanzuman merkezine göndereceklermiş. 10 gün sürer diyorlar.

    Alıntıları Göster
    Aracın beyni değiştirildi (garanti içi) ve sorunlar ortadan kalktı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.