Şimdi Ara

Park halinde Aracın Altından gelen Uğultu sesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
56
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba


    2013 model Hyundai i30 Elite, GDI motor benzin/LPG aracım var. Aracım 109binde.

    3 ay önce satın aldım. Aldığım günden buyana tüpün düğmesine bile basmadım hep benzinle kullanıyorum.

    Dün akşam eve gelip arabayı park ettiğimde stop etmeden önce bir uğultu sesi duydum. Aracın içinden değil dışından geliyordu. Ses sitemi var amfi olabilir diyerek kapattım ses kesilmedi. Xenon far var onun beyni yapıyordur diye düşündüm kapattım yine kesilmedi. Araba çalışırken aşağı indim dışarıdan gelen sesi dinlemeye başladım. Aracın sol arka tarafından tekerin oralardan bir yerden uğultu sesi geliyordu. Sağa geçip arkadan dinledim ses %50 daha az geliyordu. El freni otomatik benim araçta, ondan kaynaklı olabileceğini düşündüm indirdim kaldırdım ses kesilmedi.


    Bu sesi nasıl tarif edeyim size; sanki bulunduğunuz parkettiğiniz sokakta yandaki evin birinde camlar açık ve evde elektrik süpürgesi çalışıyor, ses tam olarak birebir aynı. Elektrik süpürgesinin sesini uzaktan duyarsınız ya hah işte aynı o ses.


    Araba park halinde ve rölantide Motor kaputunu açtım sesi dinledim motorda uğultu sesi sıfır yani yok. Arabanın içine bindim kapıyı ve camları kapadım. İçeride ses yok. Motoru kapadım. Tekrar çalıştırdım ses kesildi. Gaza milimetrik dokunmam ile tekrar ses başladı. Tesadüftür dedim. Motoru tekrar kapadım, kapatırken aynı yerden sol arkadan tık diye ses geldi. Tekrar çalıştırdım. Gaza dokunmadım. Rölantide bekledim 2 3 dakika uğultu sesi yoktu. Tekrar gaza dokunmamla yeniden başladı. Kapattım eve çıktım.


    Bugün Sabah motor soğukken ses olmadı. Yaklaşık 5 km gittim. hala ses yok. Benzin istasyonuna girdim. Araç 2 gün sonra muayeneye gireceği için LPG sızdırmazlık testi yapacakları için lpg alayım dedim.

    O sıra farkettim ki 3 ay önce arabayı alırken lpg seviyesi tek lamba yeşil yanıyordu, çok eminim. Baktım seviyede ışık hiç yok. 3 ay aracı hiç lpg ye almadım. düğmesine bile basmadım, denemedim.


    Tüvtürk muayenede lpg sızdırmazlık testini yapabilsin diye 100 tl yeter diyerek 100 liralık gaz aldım. Sol alt arka tamponun altından taktı ve bastı gazı. yani tam da sesi duyduğum yerden.  

    Bu arada hala dün akşamki uğultu sesi yok. Pompacı gazı bastıktan sonra çalıştırdım arabayı motor sıcak zaten, lpg düğmesine bastım bi süre yandı söndü sonra lpg ye geçti anında araç stop etti. Tekrar denedim yine aynı stop etti. LPG gaz seviyesi hala sıfırda hiç yeşil yanmadı.


    Hareket edip bir 5 km daha gittim benzindeyim. Cam açık sğrekli dinliyorum ses gelecekmi diye. Varacağım yere 300 metre kala uğultu sesi başladı. Parkettim akşamki sesin aynısı.

    Dedim tüpe geçmeyi bir daha deneyim. baktım ki düğmede 1 diş yeşil LPG seviyesi yanıyor. Bastım düğmeye, 10 saniye sonra geçti ve tüpe. Araç stop etmedi. Park halindeyim, gaz verdim biraz ufaktan bir iki defa. sorun olmadı. ama o uğultu sesi hala devam.


    Geri benzine geçtim. araba çalışıyor, arka koltuğua bindim kapıları ve camları kapadım. arka koltuğa eğildim oturma kısmına kulağımı yaslayıp dinledim her yerinden. Ses yok. Yani uğultu kaynağı benzin pompası değil.


    Sorum şunlar:

    Belliki tankta tüp sıfırdı. Sabah pompada tüp bastırdığımda içinde hiç yoktu demekki ve o nedenle stop etti ilkten. Peki ben arabayı 3 ay önce aldığımda 1 diş lpg seviyesi varken expertiz deneme yaptığında gaz vardı eminim. Ben hiç gazda kullanmamışken nasıl olurda tüp biter. Ses tanktaki bir kaçaktan ve gaz basılan vanadan vs geliyor desek 10 km kadar kullandım durdum kalktım stop ettim çalıştırdım hiç ses yoktu. Aracın benzinde iken çekişinde gözle görülür bir problem de yok. Lpg konusuna çok uzağım. Bu Uğultu sesi için de iyiden iyiye LPG (tank şamandıra valf vs) sisteminden şüphelenmeye başladım.


    Tamirciye götüreceğim tabiiki ama bilinçli götürmek istedim. "Tampon çizilmiş abi, motor inecek" mantığı çok hakim yaşadığım yerin sanayisinde.  


    Az çok arabadan motordan anlarım. Ses kesinlikle motordan gelmiyor. Katalizör olabilirmi, LPG sistemi tankı vs vs midir.  


    İnternette çok fazla kirli bilgi var. Ve tam cevap yok. Aranızda bu sorunu yaşamış kimse varmı. Sorun ne olabilir.


    Şimdiden teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi siarex -- 9 Mayıs 2024; 9:42:9 >







  • Lpg sisteminden kaynaklandığı açık. Bence lpg kiti hangi marka ise direkt o markanın servisine gidin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gercekbeko -- 9 Mayıs 2024; 10:29:56 >
  • Bu tip sesler genelde temas ve temassızlık sebebiyle titreşim kaynaklı oluşur. İki parça birbirine uzak ne de yakın olduğunda, milimetrenin onda biri, ellide biri gibi mesafelerde olduklarında rezonansa girip uğultuvari seslere sebep olurlar.


    İlk tespit motor sıcakken mi yoksa soğukken mi bu ses daha çok oluşuyor.


    Sonra ses oluştuğu zaman telefonun videosunu ve flash ışığını açıp ilgili bölgeyi videoya alın, videoyu izleyerek sesin artma azalmasını takip ederek sesin geldiği bölgeyi tespit etmeye çalışın.


    Bölgesel olarak tespit ettikten sonra aracı çalışır vaziyette lifte kaldırıp ilgili bölgeyi elle kontrol ettirerek sağa sola temas eden, titreşen parçayı bulup sabitletleyin veya arasına titreşimi absorbe edici kauçuk, lastik vs benzeri bir parça koyun. Ben olsam izleyeceğim yol bu olurdu.

  • teşekkürler cevaplar için.


    şimdi tekrar denedim öğle arası kesinlikle soğukken yapmıyor. çalıştırdıktan yaklaşık 15 - 20 dakika sonra başlıyor ses. soğukken yani ilk çalıştırdığım 1 -2 dakik sonra gaz verdim vs ı-ıhh hiç ses yok. ama biyere gittim geldim yaklaşık 15-20 dakikalık mesafe. son 1-2 dakikasında ses başladı. stop edip tekrar çalıştırdım ses devam.


    yarın sanayiye götüreceğim. akıbeti yazarım birinin işine yarar belki.


    pelstina; bu ses ile aracı bugün kullanmamda önemli bir sıkıntı çıkmaz gibi dimi. akşam baya işim var çünkü.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.