Şimdi Ara

Symbian ve MeeGo dönemi resmen sona erdi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
0
Favori
2.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ben hala symbian

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Al PaC

    quote:

    Orijinalden alıntı: TurboCore

    2007 yılında ben bu forumda "symbian bitecek, Nokia satılacak" dediğimde herkes dalga geçmişti. Şimdi "android bitecek samsung batacak" desem yine aynısı olacak

    Katılım zamanı: 22 Ocak 2009
    ?



    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Her kelimenin arkasındayım, Kaldı ki symbian devası bi sistemdi, onun kadar kişiselleştirilebilen ve açık olan bir sistem yok.
    N9 kullanıyorum, halen kendine hayran bırakıyor, bir tarayıcı hiç mi çökmez.
    Nokia kurban edildi Microsoft tarafından.
    Microsoft olmasaydı bugun Nokia başka şirketleri alıyor olurdu.
  • Yakın zamanda bende bir S^3 telefon ile Symbian cihaz edinmiştim. Tüm noktalara profesyoneller kadar hakim olmasamda aldığım dönemden "mağaza kapandı!" denilen döneme kadar Symbian cihazımı kullandım.

    Şu yorum kesinlikle ve kesinlikle doğru. Symbian Nokia'nın kötü stratejileri yüzünden battı. En büyük hata eski donanımda diretmeleri idi. Benim elimde C6-01 vardı. O dönem piyasada bildiğim kadarıyla N8 ve C6-01 vardı. E7 yeni yeni çıkıyordu. Neyse konu bu değil, konu Nokia'nın bu cihazların hepsinde genel itibari ile aynı donanımı kullandı. Ufak tefek değişiklikler illaki vardır ama genel anlamda ilk bakışta cihazlar donanımsal yönden aynı, sadece ekran büyük, kamera daha iyi falan gibi farklarla ayrılıyordu.
    Uzun süre böyle gitti. E uygulamaların istekleri arttı ama Nokia'nın verdiği kese küçüktü. Bir yerden sonra yamuldu tabi.
    Az donanım, stabil işletim sistemi, çok para üçgeni aslında her şeyin sebebi. Nokia, gün geçtikçe donanımın yetersiz kalması sebebiyle yazılımda kaliteye gidip cihazların ömrünü uzattı. Bugün aynısını Android, Kitkat ile yapma peşinde. Benim görüşüm eğer kitkat düşündükleri kadar iyi olursa, donanımı düşük pahalı cihazlar görmeye hazırlıklı olun.

    Symbian^3 2 nesil cihazlardan oluşuyor. Birinci nesil ile 2. nesi arasında biraz donanım farkı var. İşlemci mimarileri arasındaki ilişkiyi hatırlamıyorum ama biri 680 mhz iken diğeri 1 Ghz idi. Ramleri 256'dan 512'ye çıkmıştı. Daha iyi bir sistem sunup ardından açıklama geldi. "Bırakıyoruz."
    O açıklamadan hemen sonra elinde telefonlarıı oyuncak edenler "nokia bitmiş, nokia batmış" gibi yorumlar yapmaya başladı. Hala da aynıdırlar.
    Ardından N9 açıklandı. Daha doğarken "Geliştirmeyeceğiz, sadece başladığımız iş bitsin" havasında bir açıklama ile geldi. O halde bile iyi satış değerlerine ulaştı. O cihazın hakettiği değeri şimdi eski geliştiricileri Sailfish OS adıyla veriyor. Sailfish OS Alpha sürümü N9'lara port edildi. Görmedim ancak çok başarılı halde çalıştığını söyleyenler çok.

    Symbian, eğer geliştirilseydi şu an hala daha piyasayı domine eden işletim sistemi idi. Donanımsal eksiği olmasaydı eğer symbian'ın şu an Android'lerin veyahut iOS'lerin yaptığı neyi yapamazdı? Emin olun aynı donanımlarla çalışan, ve donanımı şu an ki symbian kadar verimli kullanan bir symbian olsaydı bugün iOS ve Android, Symbian'ın getirdiği yenilikleri nasıl sistemimize koyarız diye kara kara düşünüyor olurlardı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sugar_klavyeci

    quote:

    Orijinalden alıntı: TurboCore

    Symbian'dan ne olabilirdi ki? Nokia yıllardır Cortex A11 işlemcileri oc'leyip telefona koydu. Donanım rakiplerine göre yetersiz kalacağı belliydi. Zaten ardından iphone gibi donanımı güçlü rakipleri çıkınca symbian çakılmaya başladı, meego geliştirildi ama çok geçti çünkü şirketin megoo için bütçesi kısıtlıydı, tek çare Windows Phone ekosistemine katılıp gerisini beklemekti

    ekleme: Ne kadar Nokia sevsem de Nokia'yı insanları eski donanımı yeni donanım gibi gösterip kazıklama politikası bitirdi

    Böyle cahilce yorum yapıp bilgi kirliliği yapmak yerine susup daha çok faydalı olabileceğini hiç düşündün mü? Symbian'ın çöküşünün temel sebebi onu geliştirmeyen Nokia'nın ta kendisidir. S60v5 döneminde Samsung ve o zamanki adıyla Sony Ericsson Cortex-A8 işlemcili 600 ve 720 MHz hızında cihazlar çıkarırken Nokia ARM11 434 MHz hızında kaplumbağalar çıkarıyordu. Hem işlemci hem de çalışma frekansları olarak aralarında uçurum vardı. Ayrıca o cihazlar 256 MB RAM'e sahipken Nokia'nın cihazları 128 MB RAM'e sahipti. Haliyle bu kadar zayıf bir donanımı böyle bir arayüze koydukları için yazılım donanıma ağır geldi ve S60v5 kararsız çalışıp teklemeye başladı. Oysa Samsung ve Sony Ericsson'un cihazlarında böyle sorunlar hiç yoktu.

    MeeGo içinse çok geç değildi. Elop olmasaydı ve eski strateji devam etseydi şimdiye dünya çapında satış rekorları kıran ve marketinde yüzbinlerce uygulamaları olan N9'un torunlarını görmüş olurduk. MeeGo için bütçesi kısıtlı falan değildi. Hayır bilmiyorsun etmiyorsun bari sallayıp insanları yanlış bilgilendirme. Bkz: Aklı yok fikri var.

    Microsoft Nokia içindeki gizli çalışmalarına 2008'de başlamıştı. Ardından şirket içine yerleştirilmeye başlanan truva atlarının Symbian ve Maemo/MeeGo üzerine geciktirici ve yanlış yönlendirici sabotajlarıyla şirketin küresel ölçekte başarısının düşürülmesi sağlandı. Tahmin edersin ki Symbian üzerindeki ARM11 işlemcinin ısrarının sebebi de Microsoft'un yanlış yönlendirici sabotajlarıydı. Yine MeeGo tarafında da geciktirici ve yanlış yönlencirici politikalar uygulattı. Neticede küresel ölçekte başarı düşünce Kuzey Amerikalı yatırımcılar yönetim kuruluna CEO değişimi konusunda baskı yapmaya başladılar. Daha sonrasında hayatını oradan oraya kovulmakla geçiren ve aldığı tazminatlarla para kazanan Elop'u Kuzey Amerikalı yatırımcıların da desteğini alarak şirketin başına getirdiler. Nokia'nın düştüğü bu ateş çemberi içinde başına geçerek süreci daha da hızlandırarak Nokia'nın Microsoft'a satışını adım adım izledik. Üstelik bu Elop'un ilk vukuatı da değil. Daha önce yine CEO olduğu Macromedia'nın da sonunu hazırlayıp Adobe'a satılmasını sağlamıştı. Bunu bilmediğinden adım kadar eminim. Daha sonra aynısını Nokia için yaptı.

    N9 için kalkıp başarılı olsa bile devamını getirmeyeceğiz deyip başarısız olan WP7 ile ısrarla yoluna devam etti ve sonunda WP7 hüsranla bitti. Ayrıca Nokia hiçbir zaman N9'un satış rakamlarını açıklamadı. Çünkü gayet başarılıydı. Hem Nokia hem de Microsoft'un çuval dolusu paralar harcayıp dünya çapında reklamlar yaptığı, etkinlikler düzenlediği, Kuzey Amerika ve Avrupa gibi akıllı telefonların temel pazarı olarak kabul edilen birçok coğrafyada satışa çıkardıkları L800 ve L900 karşısında Nokia'nın tek kuruş bile reklam yapmadığı ve sırf L800 ve L900'ün satışları baltalanmasın diye Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında satışa sunulmayıp üçüncü dünya ülkelerinde satışa sunulan ve kısıtlı pazar imkânı olan N9 onca engellemeye ve sıfır reklama rağmen L800'den de L900'den de daha fazla satmıştır. Şayet Nokia bu cihaza L800 ve L900 için yaptığı muamelieyi yapsaydı ve temel pazarlarda satışa sunsaydı satış rekorları kırmış bir N9 görmüş olurduk. N9 hakkında tek bir olumsuz görüş bile yoktu. Ama L800 ve L900 için aynı şeyleri söyleyen yoktu. MeeGo ile kıyaslanmayacak kadar kötüydü.

    Sırf Symbian'ı düşürmek için yanan platform açıklamasını yaptı. Ki o zamana kadar Symbian yükselen bir grafik çiziyordu. Elop o açıklamayı yaptıktan sonra Symbian birden çakılmaya başladı. Bu grafikler yeni Elop stratejisi(!)nin sonuçları.

    Symbian ve MeeGo dönemi resmen sona erdi


    Symbian ve MeeGo dönemi resmen sona erdi


    Symbian ve MeeGo dönemi resmen sona erdi


    Donanım konusunda ben farklı birşey mi yazmışım?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nokia " akıllı telefon " pazarında ne zaman lider oldu ki.
    Zaten Nokia akıllı telefon çıktığında bitti.
    Zaten akıllı telefon satamadığı için yüz milyar dolarlık şirket 7 milyar dolara satıldı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: gcb1903

    Nokia " akıllı telefon " pazarında ne zaman lider oldu ki.
    Zaten Nokia akıllı telefon çıktığında bitti.
    Zaten akıllı telefon satamadığı için yüz milyar dolarlık şirket 7 milyar dolara satıldı.

    Nokia 7650'yi cikardiginda symbian devri basladigi icin akilli telefon devri de basladi. Butun symbian cihazlar akilli telefondur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Symbiana değilde meegoya üzülüyorum . Büyük fırsat kaçtı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Utku


    quote:

    Orijinalden alıntı: gcb1903

    Nokia " akıllı telefon " pazarında ne zaman lider oldu ki.
    Zaten Nokia akıllı telefon çıktığında bitti.
    Zaten akıllı telefon satamadığı için yüz milyar dolarlık şirket 7 milyar dolara satıldı.

    Nokia 7650'yi cikardiginda symbian devri basladigi icin akilli telefon devri de basladi. Butun symbian cihazlar akilli telefondur.

    Bunlar akıllı telefonu dokunmatik sanıyorlar , yaşları küçük abisii... Biz zamanında symbian telefonda neler neler yapıyorduk.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fenomenon

    nokia N95'e kadar hem tasarım hem de özellik olarak piyasanın en iyi telefonlarını üretti.

    ancak sonrasında ürettiği dokunmatik telefonlar donanım olarak çok yetersiz kaldı.

    ama nokia hala ısrarla aynı çözünürlük ve ekranda direttiği, işlemci ve ram'i umursamadı, varsa yoksa kameraya abandı.

    yine de bence symbian'ın batmasına neden olan donanım değil yetersiz uygulama marketidir.

    eskiden nokia telefonların en önemli özelliği nokia olmasıydı. istediğin sitede istemediğin kadar duvar kağıdı, tema, oyun, uygulama bulabiliyordun. ancak app store ile birlikte bu çok değişti. nokia uygulama olarak çok geride kaldı.

    kimse kusura bakmasın da cep telefonu tarihinde en büyük kazığı bada'cılar değil son symbian telefonları alanlar yemiştir.

    son cümlen üstüne yorum yapmak istiyorum. Son symbian telefon 808di ve aldığıma hiç pişman değilim halada çok seviyorum hatta artık ya bozulursa diye korkmaya başladım. Çünkü benim için onun yerini dolduracak bir telefon artık çıkmayacak

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fenomenon

    nokia N95'e kadar hem tasarım hem de özellik olarak piyasanın en iyi telefonlarını üretti.

    ancak sonrasında ürettiği dokunmatik telefonlar donanım olarak çok yetersiz kaldı.

    ama nokia hala ısrarla aynı çözünürlük ve ekranda direttiği, işlemci ve ram'i umursamadı, varsa yoksa kameraya abandı.

    yine de bence symbian'ın batmasına neden olan donanım değil yetersiz uygulama marketidir.

    eskiden nokia telefonların en önemli özelliği nokia olmasıydı. istediğin sitede istemediğin kadar duvar kağıdı, tema, oyun, uygulama bulabiliyordun. ancak app store ile birlikte bu çok değişti. nokia uygulama olarak çok geride kaldı.

    kimse kusura bakmasın da cep telefonu tarihinde en büyük kazığı bada'cılar değil son symbian telefonları alanlar yemiştir.

    Son symbian telefonlardan biri olan 603'u almistim yaklasik 2 sene once. Ben telefonu aldiktan sonra fp1 ve ardindan fp2 olmak uzere iki buyuk guncelleme yayinlandi. Bunlar disinda ufak tefek onlarca duzeltme guncellemesi yayinladi Nokia. Dolayisiyla bu telefonlari alanlari Nokia'nin yari yolda biraktigini dusunmuyorum. Nokia uzerine duseni yapti ki sistemin bence tek onemli eksigi yerlesik tarayicinin agir calismasiydi. Onun disinda kullandigim sure boyunca telefondan cok memnun kaldim ve asla pisman olmadim.

    Bada ile ayni ornekler degil yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu mesaji symbian60v5 sony ericsson vivaz pro cihazimdan gonderiyorum. Symbian nokia cihazlardan gordugunuz gibi surekli kasan takilan bir sistem degil hatta bir cok android telefondan daha akici telefonum keske gelistirilmeye devam etselerdi. Tabi meego da cok ayri symbiana da androide de toz yuttur.

  • Meego'ya ilgi duyanlar Jolla'yi inceleyebilirler. Her ne kadar arayuz farkli da olsa isletim sisteminin temelleri meego ile ayni yapida.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yazık gerçekten böyle iki mükemmel sisteme destek verip geliştirmek yerine kaçmayı tercih ettiler
  • inşallah bu elop msin başına gelir onuda sattırır
  • mr. Elop, çok kızgınım ve sana laflar hazırladım. Nokia'yı batırdın, hiç fiyata windows'a sattın windows ceo su oldun. Önün kesile, evine ateşler yağa.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • meego kullanmadım ama symbian'ı da bir şekilde kullanmayan yoktur.
    Hep bir adım geride kaldı symbian.
    Kendi işletim sistemini geliştirmek kötü fikir değildi ama bunun için işletim sisteminin rekabetçi olması lazım.
    symbian'da hep bir şeyler eksikti.
    Hep döneminin gerisindeydi.
    Bugün blackberry batıyor ama son işletim sistemleri gayet güzel.
    Bb os 10 işletim sisteminin bile kendine özgü eşsiz uygulamaları var.
    symbian hem çağı yakalayamadı hem de kendine eşsiz bir yön çizemedi.
    umarım jolla ve sailfish os 3-5 yıla bir yerlere gelir de piyasada yine bu sistemi görebiliriz.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • aynen
  • quote:

    Orijinalden alıntı: antonidas

    meego kullanmadım ama symbian'ı da bir şekilde kullanmayan yoktur.
    Hep bir adım geride kaldı symbian.
    Kendi işletim sistemini geliştirmek kötü fikir değildi ama bunun için işletim sisteminin rekabetçi olması lazım.
    symbian'da hep bir şeyler eksikti.
    Hep döneminin gerisindeydi.
    Bugün blackberry batıyor ama son işletim sistemleri gayet güzel.
    Bb os 10 işletim sisteminin bile kendine özgü eşsiz uygulamaları var.
    symbian hem çağı yakalayamadı hem de kendine eşsiz bir yön çizemedi.
    umarım jolla ve sailfish os 3-5 yıla bir yerlere gelir de piyasada yine bu sistemi görebiliriz.

    Ios ilk ciktiginda symbiana karsi o kadar cok sey eksikti ki. Hatta baya yeteneksiz bir isletim sistemiydi symbiana kiyasla. Ios karsisinda onu esdiz kilan bir suru ozelligi vardi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Utku -- 7 Ocak 2014; 3:46:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • artık bu telefonların sıfırı alınmaz.
    nokia hava durumu desteği bile vermiyor.
    Uygulama marketine hiç bir zaman yeni uygulama gelmeyecek, uygulamalara güncelleme gelmeyecek.
    2. el bu telefonlardan alacaklarda nokia'nın bu platformdan tamamen desteğini çektiğini aklında bulundursun.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.