Şimdi Ara

Symbian ve MeeGo dönemi resmen sona erdi (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
0
Favori
2.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • En çok satan marka nasıl bitirilir? sokaktan rastgele birini koysan daha iyi yönetirdi.
    Nasıl olsa satarız, çöp telefonu yapsak bile alıyorlar, azcık androide benzetsek yeter, ucuza mal ettiğimiz telden yüzde 500 kar edelim vb. gibi saçmalıklarla NOKİA'yı bitirdiler.
  • Google, Microsoft, Apple. Bu üç dev hangi ülke menşeli? Symbian ve MeeGo niye bitirilmiş? Gayet açık aslında. Komplo teorisi falan değil, gün gibi aşikar her şey.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mudeb

    Google, Microsoft, Apple. Bu üç dev hangi ülke menşeli? Symbian ve MeeGo niye bitirilmiş? Gayet açık aslında. Komplo teorisi falan değil, gün gibi aşikar her şey.

    yeterince açık
  • symbian hakkında yazacağım muhtemelen son şey olacak. günümüzdeki her mobil işletim sisteminin fikir babası bu sistemdir. köklü ve güçlüdür. android işletim sistemi 4.1'e kadar yerinde saymışken bu sistem bırak s60'ı, s90'ın ilk sürümlerinde bile dolu dolu fonksyonelliğe sahipti. artı olarak stabildi. iyi yazılmış uygulamalarla çok keyifli şekilde kullanılabilirdi. şimdi bir sözlükte fi tarihinde yazdığım bir yazıyı düzenleyerek buraya koyacağım. sugar_klavyeci'nin koyduğu grafikleri ben de koyacağım. o grafikleri ve bulunduğu siteyi bizzat ben göstermiştim çünkü.

    nokia 2009'da symbian'ın tamamını satın aldığında hem liderliğini tehlikeye attı hem de geliştirme konusunda çok tembel davrandı. "tembel" kelimesinin birden çok açılımı var: bu işletim sistemiyle ilgili tüm gelişmeler, nokia içerisinde yaşanan bürokrasiye ve bir dönem şirkette çalışan linux-symbian çalışanlarının çatışmasına takılmış sonuç olarak sürekli yavaşlamıştır.http://taskumuro.com/artikkelit/the-story-of-nokia-meego buna bağlı olarak da sistem bir türlü oturtulamamıştır. artı olarak linuxlü cihazların da hep önü kesilmiştir. bir diğer açı ise, s90 ve hildon desktop arayüzü gibi zamanının ötesinde devrim niteliğinde ve dokunmatiğe odaklı versiyonu varken tüm cihazlarda s60 yolunun tercih edilmesi ise büyük bir hata olmuştur. evet nokia'nın efsanevi n800, n810, n900'ü hildon arayüzünü kullanır. basittir, sadedir, güzel bir masaüstü gibi davranır ve widget ile toggle desteği vardır.

    dokunmatik devirde symbian'ın içindeki ve dışındaki sorunlar
    burada türk forumlarındaki bastırmatik eleştirilerinden ziyade, symbian'ı kötü duruma düşüren asıl sorunlardan bahsetmek istiyorum. 2008 yılında büyük eksiklere ve hatalara sahip olan s60v5 yazılımı ile yetersiz hafızanın birleşmesi sisteme pek çok eleştiri gelmesine sebep olmuştur. zaten uyumsuz olduğu dokunmatiğe adapte edilmiş sistemi 128 mb fiziksel hafızayla ciddi bir şekilde sıkıntı yaşattı s60v5 cfw çılgınlığı desem sanırım herkes o zamanları hatırlar. samsung bir güzellik yapıp omnia hd'ye yeterli miktarda donanım koymuştu neyse ki. şahsen hayatımda kullandığım en akıcı opera deneyimlerinden birini yaşatmıştır bu cihaz bana. bunu takiben symbian^3 de benzer eleştirilere maruz kalmış ve bir kısım kullanıcılarını symbian bu yüzden kaybetmiştir. ancak bunca zaman hepimizin aradığı şey optimizasyondu. bildiğiniz iphone akıcılığını sağlayamadı adamlar bir türlü. sistemin bazı güzel kodlanmış kısımları hariç genel olarak üç aşağı beş yukarı s60v5 gibiydi symbian^3. symbian belle yine de hakkını verdi o donanımların. bana soracak olursanız symbian'lı en kullanılabilir telefon 808'dir. 603, 700, ve 701'den ayrı olarak bu cihaz üzerinde ekstradan optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. tarayıcı dışında cihaz akıcı ve hızlı çalışmaktadır ancak daha iyisi olabilirdi. çünkü symbian belle'de daha s60v5'ten kalma giderilmemiş pek çok sıkıntı bulunmaktadır dokunmatikteki geç algılamalardan tutun tarayıcıdaki yakınlaştırma ve kaydırma hassasiyetine kadar pek çok şey düzeltilmemiştir.

    topluluk
    en iyi topluluk desteklerinden birine sahip olmasına rağmen topluluğa pek kulak asmayan nokia zamanla bu topluluğu symbian'a benzeyen android'e kaçırmıştır. nokia 2010 civarında her ne kadar uğraşıyor gibi gözükmüşse de geliştiricilerini yeteri kadar ciddiye almamıştır. saçma sapan sebeplerden pek çok güzel uygulamayı mağazadan atmıştır. ciddi anlamda sağlam geliştirici potansiyeli varken symbian bunların hepsini nokia yüzünden kaybetmiştir. nokia'nın, symbian işletim sistemini açık kaynak yapma planlarını da iptal etmesi bu topluluğun küçülmesine katkı sağlamıştır. daha sonra symbian^3'ün ilk sürümlerinin kaynak kodu sızmışsa da hem cihazların donanım sürücülerinin olmaması ve bootloader'ları kırmanın mümkün olmaması hem de onunla uğraşacak nitelikte geliştirici olmadığından symbian^3 yerinde saymıştır. symbian foundation nokia tarafından satın alınmasaydı ve symbian planlandığı gibi açık kaynak yapılsaydı android işletim sistemi windows gibi yerinde sayıyor olurdu çünkü symbian'ın lisanslandığı, şu anda android'de olduğu gibi pek çok şirket bulunmaktaydı.
    kullanımı sona eren, kapalı kaynak ve topluluk desteği olmayan işletim sistemleri ciddi olarak bitiyor arkadaşlar. bir kaç azimli kişi dışında sisteme geliştirme yapan olmuyor malesef. bunu öngören hp web os'i açık kaynak yapmıştır ve sistem arkasındaki topluluk desteği ile canlılığını sürdürmektedir. şimdi de lg televizyonlarında kullanmayı planlıyor. öte yandan maemo 5 ve meego gibi sistemler nokia tarafından destek görmemesine rağmen açık kaynak oluşları ve topluluk desteği sayesinde ayakta durabilmektedirler ve topluluğu ciddi projelere imza atmıştır. (bkz: nitdroid) (bkz: apkenv) (bkz: preenv) (bkz: wazapp) (bkz: meecolay) gibi gibi...

    bu işletim sistemine ve nokia'ya yapılan en büyük darbe ise symbian kullanımının ve şirketin hızlı düşüşüne sebep olan, herkesin bildiği ancak bazılarının bir türlü kabul edemediği nokia ceo'su stephen elop'un symbian ve meego için yaptığı "yanan platform" konuşmasıdır. gidişatı iyi olan ancak microsoft'un çıkarları doğrultusunda çok kötüymüş gibi gösterilen symbian, bu konuşmanın etkisiyle 2011 itibariyle kullanıcılarını ve varolan geliştirici desteğini tamamen kaybetmeye başlamıştır. zaten o zamanlarda s^3'lü telefonu olanlar buna canlı canlı şahit olmuştur. sonuçta kimse batan gemide kalmak istemez. özellikle de bağlılığı olmayan geliştiriciler. bu olay nokia hisselerinin bir gecede dibe vurmasına sebep olmuştur ve telefon birimi satılana kadar da 2012'nin nisan ayından beri hisse değeri 5 doların üzerine çıkamamıştır. 17 haziran 2012'de de hisse değeri dibi görerek 1.69 doları görmüştür (lumia'ların sözde yok sattığı dönemlerde).
    geçenlerdeki alım anlaşmasından sonra nokia'dan geriye kalanların (ar-ge departmanı vs.) hissesinde neredeyse iki dolarlık bir yükseliş yaşanmıştır ve sürekli olarak yükselmiştir. bu nokia'ya yapılan darbeyi iyi açıklamaktadır ve kötü eleştirilere rağmen symbian işletim sisteminin aslında kötü bir konumda olmadığını, hala tercih edildiğini göstermiştir.
    nokia'nın artık telefon üreticisi olmamasına rağmen microsoft'tan kurtulduktan sonraki hisse değerindeki yükseliş:http://finance.yahoo.com/echarts?s=NOK+Interactive#symbol=nok;range=20130426,20130920;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=;
    bir nokia çalışanından yanan platform ve meego ile ilgili gerçekler (üstte yazdıklarımı doğrulayacak şekilde):http://felipec.wordpress.com/2011/06/21/my-disagreement-with-elop-on-meego/
    meşhur elop etkisi grafiği:
    Symbian ve MeeGo dönemi resmen sona erdi

    sugar_klavyeci'nin de kullandığı grafik kaynakları:http://communities-dominate.blogs.com/

    sonuç olarak yazılanlar bu sistemin kötü olduğu anlamına geliyor mu? tabiki hayır. kullanıcıya verdiği imkanlar açısından symbian her zaman en iyi işletim sistemlerinden birisi olmuştur. en basitinden symbian kutudan çıkar çıkmaz hafıza kartına dahi oyun ve uygulama kurulumuna izin vermektedir. bazı işletim sistemlerinde olduğu gibi kırk takla atmazsınız. usb otg'su pek çok usb cihazını destekler. bu özellikler android cihazlarda ya modifikasyon/rom ile ya da yüklü miktarda paralar harcanarak gelir. doğru donanım ve optimizasyon ile symbian android'den çok daha iyi bir işletim sistemi olabilecek potansiyeldeydi benzer donanımlarda bu cihazlar karşılaştırılırsa zaten bunun açık seçik ortada olan bir gerçek olduğu görülecektir.

    symban gerçekte neydi?
    -symbian belle'in gelmesiyle 256 mb ram ile stabiliteden ödün vermemiştir.
    -symbian'da açık işlemler her zaman açık, kapalı işlemler her zaman kapalıdır.
    -yazılım bir şey yüklemek istediğinde veya bir işlem gerçekleştirmek istediğinde mutlaka kullanıcıdan onay alır gizli bir işleme müsade etmez.
    -çok daha güçlü bir hafıza yönetimi vardır ve son sürümlerle bu en üst seviyeye taşınmıştır.
    -sistem iddia edilenin aksine tarih öncesi değildir. günümüzde kullanılan symbian sürümü 2005 yılından kalmadır (symbian 9.x ve sonrası). çağın gereklerine de ayak uydurabilecek kapasitededir ancak yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı gerçek potansiyeli açığa hiçbir zaman çıkarılamamıştır.
    -iddia edildiği gibi symbian android çakması değildir. kesinlikle değildir. tersine android geliştirilirken ana ekranı hildon desktop arayüzü örnek alınarak yapılmıştır bu arayüz ilk olarak symbian s90'da kullanılmıştır. mobil işletim sistemlerinde widgetlar ilk olarak symbian ve maemo'da görülmüştür. nokia başta olmak üzere samsung'un s60v3 ve s60v5'li cihazları sony ericsson'un symbian uiq kullanan cihazları; 7700, 7710, n800, n810, n900 ve daha pek çok symbianlı ve maemo'lu cihaz bunlara en somut örnekler olacaktır. aynı zamanda çoklu ana ekran mantığı ve üst bardaki toggle'lar da ilk olarak maemo'da görülmüştür. belle'deki drop down menu'nun android'e benzemesi(ki pek benzemiyor bana kalırsa) sadece bir tesadüftür.

    bilen zaten bilir ama eski bir n8 kullanıcısıyım ve başından beri windows phone'a ile nokia ortaklığına sonuna kadar karşıydım. nokia'nın izlediği yol microsoft yüzünden bozulmasaydı şu anda çok daha kullanıcı dostu cihazlar kullanıyor olurduk. nokia'nın tüm telefon biriminin microsoft tarafından satın alınıp yok edilmesi de her şeyi açıklar nitelikte.

    bir eleştiri daha: nokia qt'ye zamanında çok önem vermiştir ama teşvik ediciliği sadece reklamlarla sınırlı kalmıştır. gerek uygulama derleme programlarının zorluğu gerek bununla ilgili araçları öğretmek açısından yetersiz kalmıştır bana göre. pek çok şirket bu konuda jolla'dan ders almalıdır bence.

    meego içinse diyecek pek bir şey yok. ms tarafından sabote edilmiş bir proje. hem kullanılmayacak olmasının açıklanması, hem de donanımsal sabotajlara (n9 üzerindeki kasti kusurlara) rağmen satış rakamları milyonları görmüş ve lumia 800 900 toplamından daha çok satmıştır.
    özet olarak:
    Symbian ve MeeGo dönemi resmen sona erdi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prime. -- 13 Şubat 2014; 17:28:29 >




  • Prime. kullanıcısına yanıt
    Eline saglik. Cok keyifli ve bilgilendirici bir yaziydi.

    603 ile Belle FP2 gormus bir insan olarak yorumum; bugune kadar kullandigim fonksiyonalite anlaminda en gelismis isletim sistemiydi. Hemen her yonuyle oldukca kullanici dostuydu. Tarayici disinda stabilete ve hiz olarak da asla sikayet edilecek bir tarafi yoktu. Buna bir de ustun multitasking yetenegi eklenince, su anda bile diger isletim sistemlerinden uste yerlestiriyorum symbiani. 603 donanimindaki android cihazlari kullanmak iskenceyken, 603 son derece akici bir deneyim sunuyordu. Hem de o donem androidlerin sundugundan (hatta bu donemin bile) daha fazlasini sunuyor olmasina ragmen.

    Su anda wp8 kullaniyorum; kisisel gorusum symbianin yarisi etmeyecegi yonunde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redbest -- 9 Şubat 2014; 1:17:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • redbest R kullanıcısına yanıt
    sağolun beğendiğinize sevindim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Prime.

    sağolun beğendiğinize sevindim.

    Gozunu ios ve anroid ile acmis yeni nesilin ve o donemki teknoloji ozurlulerin symbiani akilli telefon isletim sistemi olarak gormemesi uzerine hepsine bu yazi okutulmali.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • redbest R kullanıcısına yanıt
    aktif olarak kullanıyor olsam çok daha fazlasını yazardım ancak n9'a geçeli neredeyse 3 yıl olacak :). çoğu symbian cihazını (bazılarını göz ucuyla da olsa) kullanmışlığım vardır.
  • Prime. kullanıcısına yanıt
    Ellerine saglik..

    Noktayi tam olarak koymuşsun..

    Bu yazi okutulmali,okutturulmali...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Java altyapılı sony marka telefonumdan symbian Os nokia telefonuma geçtiğimdeki duygular, nokia dan androide terfi ettiğimde yaşadığım hislerle aynıydı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Prime. kullanıcısına yanıt
    O kadar detaylı ve güzel yazmışsın ki söylenecek bir şey bırakmamışsın. Ayrıca kurum içindeki Linux-Symbian çatışmasını ilk defa duydum. Aslında vizyon sahibi adamlar vardı fakat üstteki yöneticilerin geleceği görememesi Nokia'nın sonunu getirdi. Dediğin gibi Linuxlu cihazların sürekli olarak önü kesildi. N900 gibi cihazı belirli yerlerde satışa sundular. Oysa bu cihazı dünya genelinde satışa sunup işletim sistemini kitlelere benimsetebilirlerdi. Mesela Symbian öldü ama dediğin gibi hâlâ N9'da yaşam belirtileri var. Topluluk desteği devam ediyor. Açıkçası ben destek yüzünden N9'dan vazgeçmiştim ama böyle olacağını bilseydim 808 yerine N9 alırdım. Şimdi ise SailFish'in yakın zamanda N9'da olması bekleniyor. N9 tabiri yerindeyse mezarından kalkacak.

    Bana sorarsan optimizasyonun oturtulamamasının başka bir sebebi de ısrarla düşük donanım üzerine sistemi oturtmaya çalışması. ARM11'den nasıl bir optimizasyon olabilir ki? Tarayıcıda tıkanmasının sebebi de işlemcidir. Yazılımı istediğin kadar geliştir ama donanımı geliştirmedikten sonra o tarayıcının anlamı yok. Ben ARM11 işlemcisi olup da doğru düzgün internet deneyimi sunan bir cihaz görmedim. Esasında S60v5 ile Cortex-A8'e geçmesi gerekirken yapmadı. S^3'te bile geçmedi. Stratejik olarak çok büyük hatalar yaptılar. Belki de o sabotajlardan biridir. 2005'ten kalma olmasına rağmen hâlâ da Android'e ve iOS'a taş çıkartır. WP'yi ise hesaba dahi katmıyorum.

    Hal böyleyken sitenin en donanımlı editörü diyebileceğimiz Erdi Özüağ L1020 incelemesinde 808 için "akıllı telefon özellikleri olmayan bir telefondu" demişti ve açıkçası beni hayretlere düşürmüştü bu ifade. Bir haber editörü nasıl olabilir de yılların akıllı telefon işletim sistemi için böyle bir ifadeyi kullanır aklım almıyordu. Resmen bir Symbian düşmanlığı ve önyargısı vardı. O zamanlar kullanılan 7650, 6600, N70, N95 vs neydi o zaman bunlar? Hayır 15-20 yaşındaki ergenler söylese bunu anlarım. Çünkü gözlerini iOS ve Android ile açmış bebeler Symbian'ı bilmez, akıllı telefon olarak görmez. Ona yaşları yetmez. Ama yaşını başını almış bir haber editörünün bu ifadeyi kullanması hakikaten utanç verici.http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=84123744 adresinde cevabım vardı hatta. Neyse konu başka yerlere gitmeden ben de bitireyim burada.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu arada unutmadan gerçek bir Nokia sever asla ve asla WP almaz, kullanmaz. Ben gerçekten Nokia sever biri olarak şu saatten sonra Nokia'yı bir daha almam. Artık Nokia'nın sadece adı Nokia, özü değil. Jolla ise adı Nokia olmasa da özünde Nokia olduğu için benim gözümde gerçek Nokia Jolla'dır. Zaten önemli olan adı değil, özüdür. Hatta Jolla'nın cihazı N9'dan sonra çıkan ilk gerçek Nokia'dır bence.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burada bi Microsoft fanatiği arkadaş vardı. Gözleri artık Microsoft aşkından dolayı artık kör olmuştu. Sanki Microsoft'un sahibi babasıydı. Bunları söylediğimizde Microsoft Nokia'yı satın alacak dediğimizde paranoyak demekten başka bir şey söyleyemiyordu. Nokia'yı kimse alamaz diye buralarda bik bik ötüyordu. Sonra Microsoft Nokia'yı satın alınca tabi tükürdüğünü yaladı. Ayrıca ben ona o grafikleri gösterdikçe o bana laf salatası yapabiliyordu sadece. Söylediklerini doğrulayan sayısal veri elinde varsa ver dediğimde veremiyordu. Çünkü söylediklerini doğrulayan bir sayısal veri yoktu. İşine gelmediği için hep lafı çevirip uzunca yazılar yazmaktan başka bir şey yapmıyordu. Aklınca öyle süslü püslü yazarak haklı olduğunu zanneden sıradan bir Microsoft fanatiği idi. :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu salfish sistemi duyduğuma göre N9 a portlanma ya çalışıyormuş öyle değil mi çok güzel olur N9 un içinde bu sistem
  • Ios ve wp8'i ayni anda kullanan biri olarak diyebilirim ki; wp8'i hesaba katmiyorsaniz, ios'u da katmamaniz gerekir. Cunku kozmetik farklar disinda ios wp8'e arti ilarak hicbir sey sunmuyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • redbest R kullanıcısına yanıt
    Ben de WP kullandım ama Android ve iOS'a göre çok ham ve eksik kalıyor. WP beni iki dakikada sıkmaya yetti. Symbian'dan sonra geçilecek tek sistem diyen körleşmiş fanatikler gördüm. Bir kere harbi Symbian kullanıcısı şu eksikleri ile kesinlikle WP kullanamaz. Ayrıca her ne kadar kişisel beğeniye girse de tüketicilerin büyük bir bölümü modern arayüzü beğenmedi ve benimsemedi. Umarım ileride değiştirirler. Mesut Çevik'in her söylediğine katılmam ama WP konusunda: "Kullanıcı deneyimini önemsiyorsanız sakın ola WP almayın. Gelişecek diye bir platform alınmaz. Gelişmiş platformlar satın alınır." demişti ki çok doğru bence de.

    Ayrıca gelişmiş olsa dahi gerçek bir Nokia sever kesinlikle ve kesinlikle şu saatten sonra Nokia almaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • redbest R kullanıcısına yanıt
    Aslında katılıyorum çünkü wp geliştikçe ios'a benziyor ancak yine de ios hala daha fonksyonel bir sistem.
  • Ben symbiandan buna gectim, isletim sistemi haricinde her noktada Nokia kalitesi artarak devam etmis. Yer yer fitik etse de isimi gordugu icin dert etmemeye calisiyorum.

    Symbiandan sonra beni sikan her eksik aynen iosta da mevcut. Hatta yer yer ios daha bile zorlayici.

    Ben gercek bir Nokia severim bu nedenle wp'a katlaniyorum.

    ekleme: Telefon 925.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redbest -- 9 Şubat 2014; 17:23:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Prime.

    Aslında katılıyorum çünkü wp geliştikçe ios'a benziyor ancak yine de ios hala daha fonksyonel bir sistem.

    Wp8'in su an belirgin olarak geri kaldigi noktalar bildirim bari ve ses ayristiramama. Onun disinda al birini vur otekine. Hicbir farki yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesut Cevik'in o soyledigine su nedenle katilmiyorum.

    -yeni bi panel tipi cikti ama alma, gelismisi var.

    -yeni bi sanziman tipi cikti ama gelismisi var onu al.

    -yeni bir motor tipi cikti alma, gelismisi var.

    Bu mantikla gidersek yeni olan hicbir sey yayginlasamaz. Burada kistas son tuketici acisindan su olmali; arastiricaksin ve ihtiyacina karsilik veriyosa ve sevdiysen alacaksin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.