Şimdi Ara

Türkiye silah ihracatında rekor kırdı, 11. sıraya yükseldi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.350
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye silah ihracatında rekor kırdı, 11. sıraya yükseldi
    Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünya genelindeki silah ve askeri teçhizat satışıyla ilgili 2019-2023 ile 2014-2018 yıllarını karşılaştırdığı raporunu yayınladı.



    İlk sırada, önceki beş yıllık dönemle karşılaştırıldığında satışlarını %17 artıran ve %42 küresel paya ulaşan ABD yer alıyor. SIPRI'ye göre Rusya ilk kez en büyük ihracatçılar arasında üçüncü sıraya geriledi ve ikinci sırayı Fransa'ya kaptırdı. Fransa %47 artış ile payını %11'in üzerine çıkarmayı başardı.



    Türkiye silah ihracatını iki katına çıkardı



    Türkiye silah ihracatında rekor kırdı, 11. sıraya yükseldi
    Türkiye, raporda karşılaştırılan dönemler arasında silah ihracatını  %106 artırarak yaklaşık iki katına çıkardı. Bu artış ile Türkiye, dünyanın en büyük 11'inci silah ihracatçısı konumuna geldi. 



    İlk 10 silah ihracatçısı ülkeler, ABD, Fransa ve Rusya'nın ardından İtalya, Güney Kore, Çin, Almanya, Birleşik Krallık, İspanya ve İsrail olarak sıralandı.



    Türkiye'nin en fazla silah ihraç ettiği ülke %15 ile Birleşik Arap Emirlikleri oldu. İkinci sırada %13 ile Katar ve üçüncü sırada ise %11 ile Pakistan yer aldı. Raporda dünyanın en büyük 17'inci silah alıcısı olarak yer alan Türkiye'nin söz konusu yıllar arasında silah ithalatı %29 azaldı. Türkiye'nin silah temin ettiği en büyük üç ülke İspanya, İtalya ve Rusya oldu.



    Rusya ikinciliği Fransa'ya kaptırdı



    Rusya ise 2019 yılında 31 ülkeye önemli silahlar ihraç ederken, geçen yıl bu rakam 12 ülkeye geriledi. Rusya, en büyük iki silah tedarikçisinden biri unvanını Fransa'ya kaptırdı. Fransa'nın silah ihracatı, söz konusu dönemde %47 artarken, kayıtların tutulduğu 1950’den beri ilk kez Rusya'nın hemen önünde ikinci en büyük silah ihracatçısı konumuna yükseldi. Fransa'nın silah ihracatında en büyük payı %42 ile Asya ve Okyanusya'daki ülkeleri alırken, ihracatın %34'ü Orta Doğu ülkelerine yapıldı. 



    SIPRI Silah Transferleri Programı'nın kıdemli araştırmacısı Pieter Wezeman, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 800'e yakın savaş uçağı dahil olmak üzere sipariş edilen birçok yüksek değerli silahla birlikte Avrupa'nın silah ithalatının yüksek bir seviyede kalmasının beklendiğini belirterek, "Son iki yılda Avrupa'da hava savunma sistemlerine yönelik talebin de arttığını gördük. Bu talep Rusya'nın Ukrayna'yı havadan bombalamasından kaynaklandı." ifadelerini kullandı.



    Ayrıca Bkz.Dönüm noktası: Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı



    Batı en büyük silah ihracatçısı



    ABD ve Batı Avrupa ülkelerinin 2014-2018 döneminde %62 olan küresel silah ihracatındaki payının, 2019-2023 döneminde %72'ye yükselmesi de dikkati çekti. Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya aynı zamanda küresel silah endüstrisindeki "Büyük Beşli"den birisi olurken, bu ülkenin silah ihracatı, 2014-2018 dönemine kıyasla 2019-2023 döneminde %14 azaldı. Küresel silah ihracatındaki payı %5,6 olan Almanya'nın, İsrail’in silah ithalatının %30'unu gerçekleştirdiği görüldü.



    Hindistan ve Suudi Arabistan en büyük ithalatçılar



     SIPRI'ye göre, Hindistan dünyanın en büyük silah ithalatçısı olurken, bu ülkenin silah ithalatı %4,7 arttı. Suudi Arabistan 2019-2023 döneminde küresel silah ithalatının %8,4'ünü gerçekleştirerek dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı oldu. Son 5 yılda silah ithalatı %396 artan Katar, dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı olarak kayıtlara geçti. Orta Doğu ülkelerinin silah ithalatının %52’si ABD tarafından sağlandı.



     




    Kaynak:https://www.indyturk.com/node/706656/d%C3%BCnya/sipri-t%C3%BCrkiye-d%C3%BCnyan%C4%B1n-en-b%C3%BCy%C3%BCk-11-silah-ihracat%C3%A7%C4%B1s%C4%B1







  • Ukrayna'ya yolluyoruz kanka be yaaa diyerek halkın vergilerini meclis aracılığıyla silah şirketlerine vermeleri de yazılmış oraya herhal...

  • bu kadar ihracaat yapıyorsa gelen dolar eurolar nereye gidiyor,neden milli gelirimiz neden artmıyor,

  • Maşallah güzel ülkem türkiye.



    Bizim ülke az çok uyandı kendi teknolojisini geliştiriyor. Allah diğer müslüman ülkelere de bilgi birikim nasip etsin orta doğu silahların yüzde 52 sini amerika dan alıyormuş. Bu celladına aşık olmaktır yıllardır sadece ırakta 3 milyon diğer suriye Pakistan filistin gibi ülkelerde yine sistematik olarak milyonlarca insan katleden bir ülke amerika yapılabildiği kadar müslüman ülkelerin tüm ihtiyaçları kendi karşılaması lazım.



    Ben mezhepçi değilim müslüman müslümandır. Bu yüzden duruşunu en sevdiğim iki ülke iran ve türkiye. Bence bir gün mezhepçiliği bırakıp iş birliği yapmaları lazım. Diğer ülkeler uyanmayacak özellikle Arap ülkeler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javaprof -- 12 Mart 2024; 9:31:14 >
  • javaprof kullanıcısına yanıt
    bahsi geçen ülkeler abd den satın almak zorundalar, yoksa mazallah arap baharı getirirler biliyorsun.

  • mladenbmv M kullanıcısına yanıt
    Silah sanayinin ihracattaki payına bakarsan anlarsın öyle burada ve havuz medyasında şişirildiği gibi değil olay. Hala en önemli silahın güçlü bir ekonomi olduğunu anlayamamış bir ülkeyiz ne yazık ki.

  • javaprof kullanıcısına yanıt
    İranda çift devlet var. tıpkı bizdeki Fetö benzeri. İran bu kalburdan mutlaka kurtulmalı.

  • chnvat C kullanıcısına yanıt
    ABD dünyanın en büyük silah satıcısı. ABD = Silah ekonomisi

  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Bizdekiler vatan haini cia ajanları idi oradakiler mezhep farkımız olsa bile en azından anti emperyalist bir çizgileri var.

    Ben aynı kefeye koymam.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • javaprof kullanıcısına yanıt
    öyle bir çizgileri yok. sahibine göre kişniyor sadece

  • mladenbmv M kullanıcısına yanıt
    Gelen para yine teknoloji geliştirmeye be orduyu donatmaya gidiyor.

    Kaan geliştirme maliyeti tek başına 15-20 milyar $ bizim savunma sanayi ihracat toplam rakamımız bir yılda 5.5 milyar dolar.

    Daha onlarca yüzlerce proje var.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Haklısınız. Osmanlı altın çağlarında İran’da mezhep kavgasına çekilmese bugün Viyana filanda bizim olmuştu.

    En büyük pazar şansımız zaten müslüman ülkeler. Zaten aralarında en sanayileşmiş olanı biziz.

    Celladından alacağına kardeşinden alsa müslüman dünyası kendine biraz gelir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • İnanmıyorum açıkçası. Hepsi eninde sonunda Türkiye’yi örnek almak zorundalar. Hiç bir güçte Suriye ile uğraştığı kadar uğraşmaz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • demek ki yiyicilerin sayısı daha da rekor kırdı, ülkenin hali bunu gösteriyor...

  • Ne kadar kazanmış, toprağından bereket fışkıran ülkede tarım yapmadığı için ne kadar tarım ürünü ithal etmiş?


    Tarımdan kazanılacak/Türkiye'nin kazanması gereken paranın yanında silah satarak kazanıldığı iddia edilen para çerez parası değil. Bonus olarak tarımla işsizlik sorunu da çözülür.

  • Tek bir kalem ile ülke ekonomisinin düzelmesi imkansız.

  • Güzel Ülkemiz adına olumlu bir gelişme daha...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 23 milyar dolar yeni silah anlaşması yapılmadı mı?
    Bu kadar silah alıyorsak ne yapıp satıyoruz.?
    Bayraktar dronumuz vardı pardon.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • chnvat C kullanıcısına yanıt
    Kendi silahini uretemezsen ekonomi sağlam olsa bile tam bağımsızligini kazanamassin. Bu ikisinin aynı anda olması gerekiyor. Ayrıca bu AR-GE calismalari ekonomiye de dolayli olarak katkı sağlıyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • gun kullanıcısına yanıt
    O harcamaların getirisini uzun vadede göreceğiz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.