Şimdi Ara

1 Ocak 2024 Değil; 1 Ocak 2025 İtibariyle E-Ticarette Kargo İade Ücretini Tüketiciler Ödeyecek !..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
2
Favori
3.719
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 1 Ocak 2025'ten sonra e-ticarette kargo iade ücretini tüketici ödeyecek


    1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanacak düzenleme ile internet üzerinden yapılacak alışverişte (e-ticaret) ürün ayıplı mal olarak değerlendirilmedikçe, alışverişten vazgeçme, kargoyu teslim almama durumunda cayma hakkını kullanacak tüketici, kargo iade ücretini kendi ödeyecek.


    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekim ayı itibarıyla evden internete erişim imkanı olan hanelerin oranı yüzde 95,5 seviyesine çıktı. 16-74 yaş grubundaki bireylerin internet kullanım oranı yüzde 87,1 oldu. İnternet kullanım oranı erkeklerde yüzde 90,9, kadınlarda ise yüzde 83,3 olarak kayıtlara geçti. 2022 yılının ekim ayı ile 2023'ün ekim ayını kapsayan 12 aylık süreçte internet üzerinden özel kullanım amacıyla mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme (e-ticaret) oranı yüzde 49,5 oldu. Cinsiyete göre internet üzerinden mal veya hizmet satın alma ya da sipariş verme oranı erkeklerde 52,4 kadınlarda yüzde 46,6 olarak kaydedildi.


    İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE SORUN YAŞAYANLARIN ORANI YÜZDE 27

    2023 yılının ilk 3 ayında internet üzerinden mal veya hizmet satın alan ya da sipariş veren bireylerin yüzde 75,5'i giyim, ayakkabı ve aksesuar aldı. 2023 yılının haziran, temmuz ve ağustos aylarında web sitesi veya mobil uygulama üzerinden yaptığı satın alma işleminde sorunla karşılaşan bireylerin oranı yüzde 27,1 oldu. En fazla karşılaşılan sorunlar sırasıyla yüzde 13,6 ile teslimatın belirtilenden daha yavaş olması ve yüzde 11,1 ile yanlış veya hasarlı mal, hizmet teslimi oldu.


    DÜZENLEME 1 OCAK'TA UYGULANACAK

    İnternet üzerinden alışverişin son yıllarda artmasıyla kargo şubelerindeki iade işlemlerinde yaşanan sorunların çözümü için ürünlerin iade sürecinde değişiklik yapıldı. İnternetten alınan ürünlerin iadesinin, tüketiciler tarafından karşılanacağı düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlayacak. Ticaret Bakanlığı'nın 'Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' kararı ile tüketici satın aldığı ürüne ilişkin, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilecek. Tüketici, iade masrafını karşılamakla yükümlü olacak. Malın ayıplı olması durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulmayacak. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecek.


    Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Yılbaşından sonra kargo bedelini, ürün ayıplı mal olmadıkça tüketici ödeyecek. Kargoyu teslim almama, alışverişten vazgeçme durumunda şirket, kargo ücreti için tahsil davası açabilir. Bu uygulama dolandırıcıların ekmeğine yağ sürüyor. Daha önce tüketicileri dolandıran, kötü niyetli kişilerce kargo şirketi adıyla gönderilen mesajlara daha sık rastlanabilir. Tüketiciler kötü niyetli kişilerce gönderilen aldatmaca mesajlara dikkat etmeli" diye konuştu.


    Kaynak: DHA https://www.dha.com.tr/gundem/yilbasindan-sonra-e-ticarette-kargo-iade-ucretini-tuketici-odeyecek-2358239


    DOLANDIRICILAR İÇİN BÜYÜK FIRSAT !.. olması nedeniyle FIRSATLAR bölümüne AÇILMIŞTIR bu konu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MarionCobretti -- 13 Aralık 2023; 7:35:40 >







  • Tüketicinin aleyhine olan gelişmeye bile seviniyoruz. Hanginiz kargodan gelen ürünlerin en az %10 unda sorun yaşamadınız. Kaldı ki kutulamayı doğru düzgün beceremeyen ucuza kaçıp kutulamayı dandik malzemelerle yapan satıcılar mı dersiniz kargoyu ordan oraya fırlatan kargo kuryelerimi dersiniz. Kargo kutusunu kargocunun yanında açabilme şansınız bile yok. Konuyu kadın giysisi ne bağlayıp herşey normalleştirmek farklı bir kafa algısı.
  • aynı ürünün 3 bedenini alan kadınlara şok




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi victoribarbo -- 12 Aralık 2023; 11:20:29 >
  • Oo ne güzel kötü niyetli satıcılara gün doğdu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bizim millet de akıl çok. Ürünü kırıp bozar ayıplı mal diye bedava kargolar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ock ayından itibaren "kargonuzu almadınız. iade tutarı için haciz işlemleri başladı" diye sms yağmuru yapar mı dolandırıcılar? bu ülke o kadar kötü yönetiliyor ki, hak etmiyoruz desem yanlış.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geç kalınmış bir uygulama ama benim necip milletim bunu da suistimal edecek bir şeyler bulacaktır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnternet almanın fıtratı zaten bu. Baktım beğenmedim iade edeceğim. Dokunarak almıyoruz sonuçta...

    İnternetten alışveriş de jilet gibi kesilir bu uygulama ile, dolandırıcalara da gün doğmuş gerçekten...

    İyi bir şey olsun artık şu ülkede.

  • Hepsiburada premiuma iade kargo bedelini ücretsiz koyar, diğer firmalarda iade kargo ücreti 5-10 tl gibi kampanya yapar muhtemelen.

  • SzolnoK kullanıcısına yanıt

    Üstte bi arkadaş yazmış. aynı ürünün 4 rengini 3 bedenini alan kadınlar sayesinde buraya geldi bu iş. birini al kalan 6 iade et, büyük fırmalar bu işten çok etkilenmez ama küçükleri baya vuruyor




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KoşanBalık -- 12 Aralık 2023; 12:0:24 >
  • Kadınlar, kadınlar ve yine kadınlar. Siparişlerinin %70'ini iade eden kadınlar.....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amazon bence devam eder. Hepsiburada premiuma bunu koyar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bir kıyafetin beş farklı bedenini alıp, kendisine uyan bir tanesini kullanıp diğer dört tanesini iade eden kadınların gözü yaşlı. :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence de belirli şeylere olabilir cidden benim de duydugum tanıdığım var 3er 5er alıp deneye deneye iade ettiği birini seçtiği vs.

  • Dertleri 3 farklı beden sipariş edip 2'sini iade eden kadınlardıysa madem "aynı giyim ürününün birden fazla bedenini alanlar ya ürünlerin tümünü iade etmek ya da iade kargosunu ödemek zorundadırlar" diyerek işin içinden çıkabilirlerdi. Hemen hemen her şeyi internetten alıyorum, iade oranım taş çatlasın %2'dir. Tek tük iyi giden her şeye bir çomak sokmak şart mıdır  


    Dolandırıcılar bu konuya o kadar iştahlı ki daha uygulamaya konmamasına rağmen bir kaç aydır "paketiniz teslim edilemedi" falan diye testlerini yapıyorlar zaten.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cordarone -- 12 Aralık 2023; 12:50:6 >
  • Boşa sevinmeyin hiçbir şekilde bu ülkede uygulanamaz bir karar.. Ama bu karardan sonra Amazon belki, ikinci el sitesi olmaktan kurtulur



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bella Ciao -- 12 Aralık 2023; 12:26:4 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Büyük sitelerde kampanya vs çare bulunur belki ama küçük siteler kanun zoruyla malı geri alıyordu. Şimdi 20 kiloluk bir eşyayı geri gönder gönderebilirsen. Kullanılmış ürünleri gönderirler artık tozlu tozlu, yamuk saclı paslanmış ürünler ya garantiye gidecek yada paşa paşa bit pazarı malını kullanacan.

  • Iade ucretinin ne kadar olduğunu kim belirleyecek?

    Adam kargo firması ile anlaşır ben gönderdiğim de 3 TL'den kesiyorsan bana iade gelirse 30 TL'den keseceksin zaten sen kodsuz iade etmek istesen 50 TL diyecek kargo firması

    Suistimale açık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Proprietor -- 12 Aralık 2023; 12:49:15 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olan yine tüketiciye olacak. Vergi kaçıran üç kağıtçı esnaflara gün doğdu. Ne güzel internetten alıp deniyorduk sorunsuz bir şekilde iade ediyorduk.


    Devlet bunlarla uğraşana kadar vergi kaçıran esnafa bir çare bulsun.

  • Made in "Amaaan gönderirim iadeye beleş nasılsa, şunu da göndericem, bunu da göndericem, banane lan satan düşünsün paketi açılmış mı, kargo ücreti mi varmış?!" cılar. ;)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.