Şimdi Ara

200 bin km LPG mi dizel mi risklidir? CRDI vs IVTEC

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
1
Favori
2.973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    Dizel Hyundai-Kia CRDI, Benzinli Honda I-VTEC LPG li iki araç var.

    200 bin km dizel mi yoksa lpg li araç mı arıza riski ve bakım maliyeti fazladır?



  • lpg
  • Ebeleri karıştırmasak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • elbette sıkıntı çıkarması durumunda dizel tamir masrafları çok daha ağır olacaktır...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lpg'de kaç km kullanılmış ona bakmak gerek. Lpg motor için temiz bir yakıt değil.
  • Dizele arabada son derece karşıyım gereksiz bir yakıt ve motor seçeneği. 200 bındekı dizeli hele ki asla düşünmezdim benzinli motor candır.
  • crdi turbo dizel, turbo o kilometrelerde apayrı sıkıntılar yaratabilir ki yüksek bir masrafla karşı karşıya kalırsınız.(yağ kaçakları vs. her içten yanmalı motorda başınıza gelebileceği için es geçiyorum, eğer dpf var ise fiyatına bakmadan arabayı satın almayın bile.)

    ivtec motor ise 300-400 bin kilometreleri rahatlıkla çıkartabilir, ancak arabayı lpg kapalı kullanıp performans farkına bakmanız, ve aynı motorlu aracın benzinli(lpg kullanılmamış versiyonunu) kullanmanızı öneririm(iki aracın da performansına bakarak size maliyet çıkarma yüzdesini az çok tahmin edersiniz), eğer lpg de performans kaybı varsa, enjektörlerden başlayarak sıkıntı yaratabilir, size 1800 türk lirasından başlayan bir maliyet bu(bazı markaların enjektörleri aşırı pahalı olduğundan en uygun 4 silindirli sıralı sistem lpg fiyatını verdim.), ayrıca lpg kullanımı özellikle istanbul gibi şehirlerde motorun fazlasıyla ısınmasına sebep olduğu için, radyatör ve tüm hortumların kontrolleri yapılmalı, eğer hiç değiştirilmediyse emin olun ki siz değiştirene kadar 3-4 kez hararet yapacaksınız. Ayrıca lpg deposunun tarihine bakmayı unutmayın 10 yıl ve üzeri depolar araç muayenesinden kalacaktır.)

    200 bin km+ üzeri araba alacaksanız, tavsiyem atmosferik benzinli bir araba almak, bu sizi yine de çıkacak masraflardan kurtarmayacaktır, öyle ya da böyle kullanım süreniz ve yapacağınız kilometreye göre arabayı satın almaya ödediğiniz ücret kadar size sanayide masraf yaratması olası.

    özellikle ön takımlarında ses gelen arabalara yönelmeyin(arabanın nasıl kullanıldığını belli eder.)




  • Umarım VUTUTUTUTUTUTUTU yapmazsınız, hayırlı olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ikisini de almazdım. kesinlikle lpg takılmamış benzinli alır, kullanıma göre kendim taktırırdım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhtemelen i-vtec motorun içinden geçmişlerdir. Sürücü profili tofaşçıların orta direk versiyonu olan bir arabaya bakıyorsunuz geçmişte apaçi sahipleri olmuştur o sebeple hondanın iflah olma ihtimali düşük sanayide gezdirirsin. Yorumu araba tekniğini çok bilmeyen birisi için yazıyorum eğer sen araba arızalanırsa çıkarırım lokma alyans setimi girişir yapar toplarım diyebilen biriysen sorun olmaz...

    Kia grubunda bir crdi bulursan ağır bakımınıda yaptırırsan uzun bir süre götürür.

    Düzgün bir i-vtec civic bulma ihtimalin yerde cumhuriyet altını bulmana yakın bir orana sahip...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • risk tamamen bakımların zamanında yapılıp yapılmadığı ile alakalı

    iki araç arasında seçip yapmak durumu varsa dizel enjektör ve turbo durumuna bakrırır öyle alırım, civice hiç yanaşmam

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüksek km'li dizel benden uzak olsun
  • 1. araç:
    2009 model, 2010 yılında 14bin km'de iken BRC lpg takılmış. Şu anda 185bin km'de.
    170bin km'dir lpg'li. Bakım için 5li filtre seti aldım zamanında hala bitmedi filtreler. Özetle bakım maliyeti yok gibi bir şey.
    9yıllık kit, 1 kere regülatör vakumu değişti. 20tl. 1 kere şamandıra değiştirdim sürekli tam doldurmadan ötürü bozulmuş. 180tl.
    Hala orijinal enjektör regulatör var. 2016'da araç 102bin km'de iken subap yapıldı. bujiler, v kayışı, ön balatalar filtreler motor yağı vs toplam maliyeti 1750tl idi. bunun 1400tl'lik kısmı subap için gitmişti.

    Araç şu anda faal olarak biniliyor. Uzun yolda 100km/h ile kullanılırsa 6.5lt lpg, şehiriçi 8lt lpg tüketiyor. 20-25kr maliyeti var.

    2. araç(evdeki eski araçlardan biri):
    2005 model, 2009 yılında 85bin km'de iken atiker lpg takılmış. Sattığımda 275bin km'de idi.
    190bin km lpg'li idi. 2018 yılında motor kısmındaki bütün boruları, regülatörü, enjektörleri değişti. Gelecek yıl da 10yıllık tankı değişecekti. Alan kişiye söyledim. Tank hariç 400tl civarında maliyeti oldu. Sattığımda motorunda yağ eksiltmesi veya lpg kaynaklı başka bir sorun yoktu. Bakımsız binilmiş ve ayarı kötü idi yine de motor sağlam olduğundan dayanmış. Sadece çürüyen lpg su boruları yüzünden suyu eksildiği için benden önceki sahibi sürekli su eklemiş bazı yerlerde pas vardı, radyatör kapağı da paslanmış hava yapıyordu, antifriz ve radyatör kapağı değişimi vs 100tl civarında bir masrafı olmuştu. Bakımını regülatörün yanında hediye gelen filtre ile yaptım. Regülatörü internetten aldım kablo yapıp kendi bilgisayarımla eskisiyle aynı basınca getirdim.

    Özetle düzgün bakılır ve bakımları çok aksatılmazsa yüksek km'lere kadar LPG'li araç gayet sağlıklı. Tavsiyem olabildiğince atikerli araçlardan uzak durun. Alınacaksa güzelce bütün lpg borularını kontrol ettirmeli.

    Şimdiki aracım BMW ve onda da prins lpg mevcut, doğru montaj ve enjektör seçimi yapılmış. Aracın lpg ile herhangi bir sorunu yok. 25bin km'dir lpg'li ve uzunca yıllar sorun çıkarmadan binebileceğimi düşünüyorum.


    Ama lpg ayarı çok kötü ve lpg takılınca arıza ışığı yanar diyen zır cahil ustalara lpg taktırılırsa sanayiden çıkılmaz. 45bin km'de subap bitirip katalizör eriten arkadaş vardı. Nissan qq idi, 2300tl subaplara gitmişti, katalizör için ne kadar gitti bilmiyorum ama arabadan bu sebeplerden ötürü soğuyup satmıştı. Burada da kötü bir lpg ayarı neler yapabilir görüyoruz. O yüzden AFR ayarı yapan ve düzgün montajı bulunan firmalara gitmeli.

    Çevremde uzun yıllar kullanıp 200bin üstü gören 2 arkadaşımı ele almak isterim.
    1. araç
    215bin km civarında,
    1 kere enjektörler revizyon gördü 800tl
    intercooler çatladı 1500tl
    2 kere turbo hortumu değişti 200tl
    2 kere motor kulağı kırdı 3000tl
    motor üstündeki keçeler basınçtan gitmişti onlar değiştirildi...
    1 kere katalizör sorun çıkardı çözüm bulana kadar çok uğraştı temizlik malzemeleri ile çözüldü sanırım.


    2. araç
    tahmini km bilinmemekle birlikte 400bin km olabilir.
    satıldığında enjektörler kafa vuruyordu. değişim sanırım 3000-4000tl tutacaktı
    turbo hortumu 2-3 kere değişti
    Subaplarla ilgili bir işlem yapıldı keçe veya conta takımı tam hatırlamıyorum
    sürekli wastegate ayarı istiyordu. Araba yılın belli aylarında çekişten düşüyordu
    turbo revizyonu yapıldı.
    volan baskı değişti. 75bin km sonra tekrar aynı işlem yapıldı...
    triger hem kayış hem zincir değişikti. Yaptırması baya maliyetli oluyordu.

    Bir doğan slx parasından fazlası motorun etrafına yatırılmıştı...




  • 2 aracada baktırın araçlarda sorun yoksa ona göre değerlendirin.eğer yıl içinde çok km yapmıyorsanız lpg'li almak daha ekonomik.
  • dedemde 240 bin küsür kilometrede 1994 model 2800 cc turbo dizel mitsubishi pajero var. rutin bakımları ve kilometresi sebebiyle değişmesi gereken parçaları hariç bugüne kadar motora ciddi bir masraf yapmadık. sadece motor kulaklarında bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum, kontağı kapattığımızda motor kendini silkeleyip öyle stop ediyor. 1994 model bir araçta kulak masrafı illa ki olacak. hala tek marşta ve anında çalışır, asla ikiletmez. -15 derecede bile kızdırma bujisini beklersin tek marşta çalışır.

    iyi bakılmış hiç bir motordan korkmayın derim. lpg'de sadece belirli aralıklarda subap erimesi sorunu yaşanabiliyor. çelik subap taktırarak sorunu çözebiliyorsunuz.
  • Şimdiki aracım dizel 19bin km'de. Önceki aracım benzinliydi. Aldıktan 1 ay sonra ben LPG kiti taktırdım 26bin km'de. 75bin km gibi de sattım.

    Benim için 100bin km üstü araç alınmaz, ben almam. 200bin km'ye dayanmış araçlar içinde ille de biri alınacaksa dizelden uzak dururum. Artık yağ yakmaya, yağ eksiltmeye başlar, turbosu ayrı arıza verir, enjektörleri ayrı arıza verir, dizel partikül filtresi ayrı arıza verir. DPF ve enjektörler zaten ocağına incir ağacı diker. Bunun yanında aracın yaşına da bakmak lazım. Onun da ayrıca yürüyen aksama etkileri olacaktır. Yılda 15bin km'den fazla yapmış aracı da ben hor kullanılmış kabul ederim, almam.

    Fabrikasyon LPG'li Honda ise daha güvenilir geliyor dizele göre. Tabi Honda'nın da parçası biraz pahalı. Daha 1 hafta önce kayınpederin FB7 kasası için buji ve balata değişimini yaptırdım. 4 buji 4 balata 900 TL + 150 TL işçilik.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: galatyan

    crdi turbo dizel, turbo o kilometrelerde apayrı sıkıntılar yaratabilir ki yüksek bir masrafla karşı karşıya kalırsınız.(yağ kaçakları vs. her içten yanmalı motorda başınıza gelebileceği için es geçiyorum, eğer dpf var ise fiyatına bakmadan arabayı satın almayın bile.)

    ivtec motor ise 300-400 bin kilometreleri rahatlıkla çıkartabilir, ancak arabayı lpg kapalı kullanıp performans farkına bakmanız, ve aynı motorlu aracın benzinli(lpg kullanılmamış versiyonunu) kullanmanızı öneririm(iki aracın da performansına bakarak size maliyet çıkarma yüzdesini az çok tahmin edersiniz), eğer lpg de performans kaybı varsa, enjektörlerden başlayarak sıkıntı yaratabilir, size 1800 türk lirasından başlayan bir maliyet bu(bazı markaların enjektörleri aşırı pahalı olduğundan en uygun 4 silindirli sıralı sistem lpg fiyatını verdim.), ayrıca lpg kullanımı özellikle istanbul gibi şehirlerde motorun fazlasıyla ısınmasına sebep olduğu için, radyatör ve tüm hortumların kontrolleri yapılmalı, eğer hiç değiştirilmediyse emin olun ki siz değiştirene kadar 3-4 kez hararet yapacaksınız. Ayrıca lpg deposunun tarihine bakmayı unutmayın 10 yıl ve üzeri depolar araç muayenesinden kalacaktır.)

    200 bin km+ üzeri araba alacaksanız, tavsiyem atmosferik benzinli bir araba almak, bu sizi yine de çıkacak masraflardan kurtarmayacaktır, öyle ya da böyle kullanım süreniz ve yapacağınız kilometreye göre arabayı satın almaya ödediğiniz ücret kadar size sanayide masraf yaratması olası.

    özellikle ön takımlarında ses gelen arabalara yönelmeyin(arabanın nasıl kullanıldığını belli eder.)
    Açıklayıcı yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sadece Sürücü

    1. araç:
    2009 model, 2010 yılında 14bin km'de iken BRC lpg takılmış. Şu anda 185bin km'de.
    170bin km'dir lpg'li. Bakım için 5li filtre seti aldım zamanında hala bitmedi filtreler. Özetle bakım maliyeti yok gibi bir şey.
    9yıllık kit, 1 kere regülatör vakumu değişti. 20tl. 1 kere şamandıra değiştirdim sürekli tam doldurmadan ötürü bozulmuş. 180tl.
    Hala orijinal enjektör regulatör var. 2016'da araç 102bin km'de iken subap yapıldı. bujiler, v kayışı, ön balatalar filtreler motor yağı vs toplam maliyeti 1750tl idi. bunun 1400tl'lik kısmı subap için gitmişti.

    Araç şu anda faal olarak biniliyor. Uzun yolda 100km/h ile kullanılırsa 6.5lt lpg, şehiriçi 8lt lpg tüketiyor. 20-25kr maliyeti var.

    2. araç(evdeki eski araçlardan biri):
    2005 model, 2009 yılında 85bin km'de iken atiker lpg takılmış. Sattığımda 275bin km'de idi.
    190bin km lpg'li idi. 2018 yılında motor kısmındaki bütün boruları, regülatörü, enjektörleri değişti. Gelecek yıl da 10yıllık tankı değişecekti. Alan kişiye söyledim. Tank hariç 400tl civarında maliyeti oldu. Sattığımda motorunda yağ eksiltmesi veya lpg kaynaklı başka bir sorun yoktu. Bakımsız binilmiş ve ayarı kötü idi yine de motor sağlam olduğundan dayanmış. Sadece çürüyen lpg su boruları yüzünden suyu eksildiği için benden önceki sahibi sürekli su eklemiş bazı yerlerde pas vardı, radyatör kapağı da paslanmış hava yapıyordu, antifriz ve radyatör kapağı değişimi vs 100tl civarında bir masrafı olmuştu. Bakımını regülatörün yanında hediye gelen filtre ile yaptım. Regülatörü internetten aldım kablo yapıp kendi bilgisayarımla eskisiyle aynı basınca getirdim.

    Özetle düzgün bakılır ve bakımları çok aksatılmazsa yüksek km'lere kadar LPG'li araç gayet sağlıklı. Tavsiyem olabildiğince atikerli araçlardan uzak durun. Alınacaksa güzelce bütün lpg borularını kontrol ettirmeli.

    Şimdiki aracım BMW ve onda da prins lpg mevcut, doğru montaj ve enjektör seçimi yapılmış. Aracın lpg ile herhangi bir sorunu yok. 25bin km'dir lpg'li ve uzunca yıllar sorun çıkarmadan binebileceğimi düşünüyorum.


    Ama lpg ayarı çok kötü ve lpg takılınca arıza ışığı yanar diyen zır cahil ustalara lpg taktırılırsa sanayiden çıkılmaz. 45bin km'de subap bitirip katalizör eriten arkadaş vardı. Nissan qq idi, 2300tl subaplara gitmişti, katalizör için ne kadar gitti bilmiyorum ama arabadan bu sebeplerden ötürü soğuyup satmıştı. Burada da kötü bir lpg ayarı neler yapabilir görüyoruz. O yüzden AFR ayarı yapan ve düzgün montajı bulunan firmalara gitmeli.

    Çevremde uzun yıllar kullanıp 200bin üstü gören 2 arkadaşımı ele almak isterim.
    1. araç
    215bin km civarında,
    1 kere enjektörler revizyon gördü 800tl
    intercooler çatladı 1500tl
    2 kere turbo hortumu değişti 200tl
    2 kere motor kulağı kırdı 3000tl
    motor üstündeki keçeler basınçtan gitmişti onlar değiştirildi...
    1 kere katalizör sorun çıkardı çözüm bulana kadar çok uğraştı temizlik malzemeleri ile çözüldü sanırım.


    2. araç
    tahmini km bilinmemekle birlikte 400bin km olabilir.
    satıldığında enjektörler kafa vuruyordu. değişim sanırım 3000-4000tl tutacaktı
    turbo hortumu 2-3 kere değişti
    Subaplarla ilgili bir işlem yapıldı keçe veya conta takımı tam hatırlamıyorum
    sürekli wastegate ayarı istiyordu. Araba yılın belli aylarında çekişten düşüyordu
    turbo revizyonu yapıldı.
    volan baskı değişti. 75bin km sonra tekrar aynı işlem yapıldı...
    triger hem kayış hem zincir değişikti. Yaptırması baya maliyetli oluyordu.

    Bir doğan slx parasından fazlası motorun etrafına yatırılmıştı...
    Aklımdaki her şeyi çok detaylı yazmışsınız çok teşekkür ederim, elinize sağlık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hangisi bakımlıysa o daha mantıklı. LPG özellikle hangi ustada taktırılmış , ayarları nasıl yapılmış çok önemli. Sonra elinizde sübaplar patlarsa ciddi sıkıntılar çıkarır. Keza dizel araçlarda aynı şekilde bakımları düzgün olmadı gerek. İyi ustalara gösterip fikir almak gerek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.