Şimdi Ara

6 Şubat depremlerinde mobil şebekeler neden çöktü? Afet durumlarında iletişimin devamı için neler yapılabilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
1.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Bir yıl önce Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve 11 ilde yıkıcı etkide bulunan iki büyük depremin yıl dönümünde, 6 Şubat depremlerinde yaşanların ışığında mobil şebekelerin başta deprem olmak üzere afet hallerine hazırlanması ve geliştirilmesi konusunda DonanımHaber kullanıcısı @Ö1f1 ve @XpressMusic34 tarafından hazırlanan yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.



    Deprem sırasında mobil şebekeler neden çöktü, mobil şebekler nasıl çalışır ve afet durumlarında iletişimin devamı için neler yapılabilir konularında görüş ve önerilerin paylaşıldığı konuya buradan ulaşabilirsiniz.



    Deprem sonrası durum ve alınan aksiyonlar



    Öncelikle 6 Şubat depremlerinin gerçekleştiği andan itibaren depremi takip eden süre boyunca mobil şebekelerde gerçekleşenler ve alınan aksiyonlara göz atalım.



    Depremden etkilenen bölgelerde 3 operatöre ait toplamda 8900 adet baz istasyonu bulunmaktaydı. Depremin ardından 8900 istasyonun 2451'i ağır hasar alarak servis dışı hale geldi. Ağır hasar alan istasyonların haricinde depremin hemen ardından gerçekleşen enerji kesintisi sebebiyle sağlam kalan baz istasyonlarından enerji yedeklemesi (jeneratör ve aküye sahip olmayan istasyonlar) bulunmayan istasyonlar sonrasında ise akü ve jeneratörlü sahalarda akülerin boşalması ve akaryakıtın bitmesinin ardından servis kesildi. Enerji sürekliliği sağlanabilen istasyonlar ise servis sunmaya devam etti. Enerji sağlanaması sebebiyle servis dışı kalan baz istasyonlarının tekrar servise verilebilmesi amacıyla 3485 adet jeneratör operatörler tarafından bölgeye sevk edildi.



    Yıkılan ve ağır hasar gören baz istasyonlarını ikame edebilmek ve ek kapasite sağlamak amacıyla 190 adet COW (mobil baz istasyonu) ve Türk Telekom'un backhaul, sabit ses erişimi sunan 26 adet Acil İletişim Aracı deprem bölgesine gönderildi. Tüm operatörler, Ulak Haberleşme A.Ş ve Kuzey Kıbrıs Turkcell bölgeye 300'ün üzerinde COW gönderdi bu COW'lar MORAN olarak çalıştırılarak tüm operatörlere servis vermesi sağlandı. Depremi takip eden 5'inci günde yapılan onarımlar ve kurulan yeni sahalarla mobil şebeke canlılık oranları %90'ın üzerine çıktı. Aşağıda Türk Telekom'un mobil şebekesinin deprem anından itibaren gerrçekleşen canlılık oranını gösteren grafiğe göz atabilirsiniz.





    Sebepler ve sonuçlar



    Deprem sonrasında gerçekleşenler ve yapılanların kısaca üzerinden geçtik. Şimdi ise sebep ve sonuçlara biraz göz atalım.



    Depremde mobil şebekeler neden kesintiye uğradı, neden haberleşemedik?



    Öncelikle mobil şebekeler deprem ve ağır afet şartlarında kesintisiz servis sunmak amacıyla geliştirilmemiştir. Bu sebeple mobil şebekelerin tasarımında, baz istasyonlarının yerleşiminde öncelik sunulan servis kalitesi ve verimliliktir. Baz istasyonları hepimizin bildiği gibi elektrik ile çalışmaktadır. Elektriğin kesilmesi halinde ise baz istasyonu yedek güç kaynakları yoksa servis sunamamakta yani kapanmaktadır. Baz istasyonlarının hemen hepsi akü ünitesine sahiptir ancak bu aküler baz istasyonunun donanımı, akü setlerinin sayısı ve sağlık durumuna göre ortalama 2 saat ile 8 saat arasında baz istasyonunu servis sunabilir halde tutabilmekte, bu süre dolup aküler boşaldığında ise baz istayonu kapanarak servis dışı kalmaktadır.



    Bazı istasyonlarda ise akünün haricinde jeneratör de bulunmaktadır. Jeneratörlerde içlerindeki akaryakıt tükendiğinde baz istasyonuna enerji sağlayamayarak istasyonun servis dışı kalmasına yol açmaktadır. Ayrıca jeneratörlerin tüm istasyonlara eklenmesi de operasyonel imkanlar dahilinde mümkün değildir. Örneğin alan sıkıntısı, güvenlik ve maliyet etkenleri sayılabilmektedir. Ayrıca depremde de görülmüştür ki, jeneratörlere sürekli akaryakıt tedariği gerekmekte ve depremin etkilediği bölgelerde söz konusu operasyon ile vazifeli olacak personelin bulunabilmesi, Bu işe daha önceden atanmış olanların bölgede yaşıyor olması ve depremden doğrudan etkilenmiş olması da nedenlerden biridir.



    Ek olarak bu işle vazifeli ekipler bulunsa dahi akaryakıt temininin zorluğu ve yolların kapalı veya yıpranmış halde olmasından kaynaklanan ulaştırma sıkıntısı da 6 Şubat depremlerinde yaşanan zorluklardan olmuştur. Toparlamak gerekirse depremde yaşanan erişim kesintisinin temel sebebi enerji kesintisi olmuştur. Eğer enerji kısa süre içerisinde tekrar sağlanabilseydi, ayakta kalan istasyonlar en azından temel seviyede iletişimi sağlayabilecekti.



    Binaların çatılarında bulunan baz istasyonları depremde geniş çaplı erişim kesintisine sebep oldu mu?





    Depremin ardından medyada ve sosyal platformlarda en çok dillendirilen iddialardan birisi baz istasyonlarının bina çatılarında bulunduğu, binaların yıkılmasıyla baz istasyonlarının da yıkıldığı bu durumun erişim kesintisinin sebebi olduğu, eğer baz istasyonları şehrin belirli ve tenha bölgelerinde direkler üzerinde bulunsaydı erişim kesintisi yaşanmayacağıydı.



    Maalesef uzun bir cümleye sığdırabildiğimiz bu iddia gerçeklere dayanmıyor. Öncelikle yukarıdaki verileri hatırlayalım, üç operatöre ait toplam 8900 baz istasyonunun 2451 tanesi servis veremeyecek derecede hasar gördü. Yani bunların tamamının yıkılan binaların çatısında yer aldığını varsayarsak bile yıkılan binaların çatısında yer alıp servis dışı kalan istasyon oranı %28'de kalıyor, bununla birlikte ağır hasar alan 2451 istasyonun da en az %25'i depremi izleyen günlerde onarılarak tekrar servise sunuldu, bunu göz önünde bulundurursak yıkılan binaların sebep olabileceği erişim kesintisinin ancak bölgesel olarak kısıtlı şekilde kapsama ve kapasite zaafiyetine yol açabileceğini ancak genel çaplı erişim kesintisinin sebebi olamayacağını ifade edebiliriz.



    Şehirleri gören hakim tepelere her türlü enerji yedekliliği sağlanmış, yüksek donanımlı baz istasyonları kurulursa deprem anında iletişim sorunsuzca sürdürülebilir mi?



    Maalesef hayır. Bunun sebebi mobil teknolojinin yapısından kaynaklanıyor. Mobil şebekeler her bir baz istasyonunun sınırlı bir kapsama ve kapasiteye sahip olduğu bir yapıya sahiptir, hakim tepelere kurulacak baz istasyonlarının tüm şehir üzerinde kapsama sağlaması mümkün değildir. Mobil şebeke ne kadar sıklıkta baz istasyonu barındırıyorsa o kadar sağlıklı çalışır bu sebeple şehir merkezlerinde, binaların çatılarında, direklerde baz istasyonlarının bulunması kaçınılmaz bir gerçektir. Konunun başında belirttiğimiz gibi mobil şebekeler afet durumları önceliklendirilecek tasarlanmamış bir teknolojdir, telsiz ve FM Radyo gibi acil durumlarda efektif çalışmaya fazlaca elverişli değildir.





    Cep telefonları afet hallerinde uydu üzerinden haberleşebilir mi?



    Mobil şebeke iletişimi çift yönlü yapılan bir iletişimdir. Ancak örneğin FM radyo yayını tek yönlü bir iletişimdir. Daha doğrusu iletişim ifadesi yerine yayın ifadesi kullanılmalıdır zira ileti tek yönlüdür. Mevcut teknolojide cep telefonları aslında uydular ile bağlantı halindedirler. Bunlar GPS uydularından oluşmakta, GPS uyduları telefonlarımıza ileti gönderebilirken cep telefonlarımız uydulara veri iletememektedir. Yakın zamanda basit metinleri içeren iletişimler için uydu tabanlı teknolojiler geliştiriliyor olsa da verimli ve temel düzeyde uydu üzerinden iletişim şuan cep telefonları ile sağlanamamakta ve yakın bir gelecekte de mümkün gözükmemektedir.





    Konserlerde, maçlarda operatörler çok sayıda COW gönderiyor, neden deprem bölgesine tamamı gönderilmedi?



    Ülkemizdeki operatörler Ulak'ı hariç tutarsak 3 ayrı RAN üreticisi ile çalışıyor. Ericsson, Huawei ve Nokia. Operatörler şebekelerini tasarlarken ülkemizi de bölgelere ayırarak bu bölgelerde farklı üreticilerin donanımlarını kullanmaktadırlar. Depremin etkili olduğu illerde 3 operatörün de tercih ettiği donanım üreticisi Huawei'dir. COW'lar da üzerlerinde kurulu donanımın üreticisine göre ayrılmaktadır. COW'lar ile kurulu şebekenin verimli ve uyumlu çalışabilmesi için üreticilerinin aynı olması gerekmekte bu sebeple örneğin İstanbul'da faaliyet gösteren Ericsson donanımlı bir COW'u deprem bölgesine göndermek her ne kadar temel seviyede çalıştırılabilir olsa da uyumsuzluk problemleri ortaya çıkartarak deprem bölgesindeki operasyonu amaçlanın aksine sekteye uğratabilir bu sebeple uyumsuz olan COW'ları zorunluluk hali olmadıkça göndermek mantıklı değildir. Ancak bu noktada ülkemizdeki envanterdeki COW sayısının böyle afetler gözetilerek artırılması, mevcutların sayılarının yeterliliği tartışmaya açılabilir bir meseledir.





    Tartışma ve öneriler



    Ulusal Roaming



    Depremin hemen ardından operatörlerin ve karar alıcı otoritelerin de kendi aralarında müzakere ettikleri belki de en çok tartışılabilecek öneri afet hallerinde ulusal roaming'in aktif edilmesi önerisidir. O dönem müzakerelerden çıkan sonuç ulusal roaming'in faydalı ancak riskli olduğu yönündeydi bu sebeple ulusal roaming aktif edilmezken COW'lar arasında roaming benzeri şekilde MORAN aktif edildi.



    Ulusal roaming'deki ana risk, ulusal roaming aktif iken üç operatörün herhangi birisinde Core şebekenin çökmesi veya servis dışı kalması halinde diğer iki şebekenin de serviş dışı kalacak olması riskidir. Ukrayna'da Rus işgali başladığında Ukrayna'da faaliyet gösteren operatörlerden birisi olan Lifecell otoritelere Ulusal Roaming önerisinde bulunmuş önerinin onaylanmasıyla beraber Ulusal Roaming aktif edilmiştir. Ukrayna'daki diğer operatör olan Vodafone ve Kyivstar'ın işgal edilen çatışma sahalarında kritik altyapıları kısmen vurulmasına rağmen şebekelerin bütünüyle servis dışı kaldığına dair uluslarası basına düşmüş bir haber veya raporlama bulunmamaktadır.



    Ayrıca Bkz.PTT deprem bölgesi için kargolarda indirim başlattı



    Voice Over Üzerinden Acil Durum Çağrıları Protokolünün Oluşturulması



    Deprem anında çokça dile getirilen deprem anında mümkün olduğunca sesli çağrı yapmaktan kaçınılması gerektiği yönündeki telkinleri herkes hatırlar. Bunun temel sebebi sesli görüşmelerin Voice Over teknolojileri (VoLTE, VoWIFI, VoIP) olmaksızın anahtarlamalı şebeke üzerinden çalışıyor olmasıdır. Anahtarlamalı şebekenin aynı anda belirli sayıda çağrı gerçekleştirebilme kapasitesi vardır. Çağrıların anahtarlamalı şebeke kullanan 3G ve 2G üzerinden yapılması şebekenin çağrı kapasitesini işgal etmektedir.



    Buna çözüm olarak VoLTE ve VoWIFI teknolojileri kullanılıyor, operatörler maalesef destekleyen tüm cihazlara VoLTE ve VoWIFI desteği vermese de güncel pek çok telefonda aktif şekilde kullanılıyor. Ancak Voice Over (VoIP hariç) teknolojileri acil durum çağrılarını (112) desteklememektedir. Bu duruma yol açan teknik imkansızlık bulunmasa da standartları belirleyici uluslararası otoritelerin henüz bu konuda bir standart belirlememiş olması bu eksikliğe yol açmaktadır.



    Sözlük



    Acil İletişim Aracı: Zorlu bölgelerde faaliyet göstermek üzere uydu yedekliliğine sahip, şebekeye ek kapasite, yedeklilik, sabit ses, WIFI desteği sunabilen araçlardır.



    Canlılık: Şebekenin servis sunabilirlik durumunu ifade eder.



    Core: Mobil şebekelerin, arama, internet erişimi, SMS gibi esas iletişim işlevlerinin gerçekleştirildiği kısmıdır, sahada baz istasyonlarında değil santrallerde bulunur.



    COW (Cell on Wheels): Mobil baz istasyonu, minibüs veya çekili romörk üzerine kurulmuş, taşınabilen mobilize baz istasyonlarıdır.



    MOCN (Multi Operator Core Network): Birden fazla operatörün aynı Core şebeke üzerinden çalışabilmesidir.



    MORAN (Multi Operator Radio Access Network): Farklı operatörlere ait mobil şebekelerin ortak şekilde çalışmasını sağlayan teknoloji



    RAN (Radio Access Network): Mobil şebekelerin baz istasyonlarından oluşan kısmını ifade eder.



    Roaming: Mobil hatların farklı şebekeler üzerinden çalışabilmesidir.



     









  • Ben Elbistan'da yaşıyorum. İlk depremde yani 04.17de olan depremde hiç bir sıkıntı yoktu o sıra Vodafone kullanıyordum. Ama depremden etkilenen başka şehirdeki akrabama saatlerce ulaşamamıştık. Neyse 2. Deprem oldu deprem olduktan 10dk sonra 4.5G ibaresini görüyordum ama hiç kimseyi arayamıyordum düşmüyodu telefon ve aradığım an 3G ye düşüyordu hatta whatsappdan bi arkadaşımı iyi misin diye aradığımda sesi kesik kesik geliyordu enkaz altında kaldı sanıp çok korkmuştum. Öğlenki depremden ertesi güne kadar hiç bi sıkıntı yoktu SMS yolu ile iletişime geçebiliyodum sevdiklerime. Ama depremin 2. Günü çoğumuzun şarjı bitmişti ve benim telefon açıktı ama şebekem Sürekli Sadece acil durum aramaları yazıyordu ve uçak moduna alıp geri açtığımda da 2G çekiyordu sadece ve 5 dakika sonra geri gidiyordu şebeke komple. Bi süre öyle durdu sonra elektrik olmadığı için telefonum kapandı 1 gün boyunca hiç açamadım. Depremin 3. Veya 4. Günü olması lazım elektrikler geldi ve öyle açabilmiştim. Çok korkunç günlerdi Allah birdaha hiç kimseye yaşatmasın.
  • tek çözüm ukRAYNA DA YAPILDIĞI GİBİ, STARLİNK İ BAZ İSTASYONLARINA BAĞLAMAKTIR, BESLEMESİ İÇİNDE OFF GRİD SİSTEMLER KURULMALIDIR. STARLİNK UYDU PİYASASININ EN HIZLISI 300 MBPS. TÜRKSAT TA VEREBİLİYOR ANCAK HIZI 20 MBPS, ÇOK YETERSİZ 100 LERCE KİŞİ İÇİN.

  • Çözümü herkes biliyor ama kimse yazmaya cesaret edememiş :)

  • yeter ki liyakatli yahut insanlığını kaybetmemiş yöneticilerimiz olsun. yoksa iletişim varken olanı da kaparlar , çok lazımdı kapattık ta derler.

    önce insanlık. lütfen.

  • Dronecell vardı ne oldu ona :D

  • Kerim5100 kullanıcısına yanıt
    Göklerde kartal gibiydi. Kanatlarından vurulmuş.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Adam bilimsel makale yazar gibi yazı yazmış helal bee

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kapsamlı, iyi niyetli ve güzel bir yazı.
    Depremin ilk 60 saatinde ve ikinci depremden sonra bile bilinçli olarak internet hizmetini yavaşlatan ve kapatanlar konusuna girmemesi iyi olmuş. Yoksa yazıyi bi şekilde okuyamazdık.

  • Turkcell sağolsun Drone ile donatmıştı gökyüzünü.

  • BursaliEfsane B kullanıcısına yanıt
    mayısta halkın tek umudu dediğiniz adamı kasımda neredeyse aya fırlatacaktınız birdaha görmemek için. sizin çözümünüz sizde kalsın.

  • Kaç kişinin öldüğü belli olmayan yüzbinlerin öldüğü gerçek olan bi depremde iktidarın yeniden seçilmesi. Bir tane bile memurun hapse girmemesi. Telefon çekse nolur çekmese nolur. Depremden sonra olanla değil öncesiyle ilgilenirsiniz. Aynı ...ku bida yaşamamak için.

    Sokaktaki itin hayatı sizden daha güvende.. O bile dayak yediği evde durmaz kaçar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jubeii -- 7 Şubat 2024; 12:59:00 >
  • iletişimin devamı için yapmanız gereken sadece telefonu 2g hızına düşürmektir, zayıfta olsa whatsapp üzerinden mesajlaşmaya, yada sms atmaya, daha güçlü kapsama alanı nedeniyle belki normal tlf görüşmelerine devam edebilirsiniz. herkes 3g/4g de bağlanmaya çalışırken siz daha az yoğun alanda iletişimde kalmaya çalışabilirsiniz. 2g ölmedi kalbimizde yaşıyor.


    Acil durumlarda minimum pil tüketimi için geliştirici seçeneklerinden arka planda işlem yok seçin, bu durumda alarm işlemi bile çalışmayacaktır dikkat! ekran ışığı manuel olarak en düşüğe getirin, hayli fazla pil ömrü sağlar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Turknetli -- 7 Şubat 2024; 23:35:18 >
  • Çözüm para harcamak oda hiç bir mobil şirketin işine gelmez yalandan göz boyama projeleri halk için yeterli olur..

  • triss T kullanıcısına yanıt

    Starlink yeni nesil uydularını gönderdi. Mevcut cep telefonları ile de çalışabilecek.


    Ammaaaaaa BTK'nın önce bir karar vermesi lazım.


    BTK bu ülkenin en büyük prangasıdır bilgi ve iletişim teknolojilerinde.


    5G için çok geciktik yerli ve milli baz istasyonu hastalığından!

  • Liyakat olmadığı için

  • Ben Elbistan'da yaşıyorum. İlk depremde yani 04.17de olan depremde hiç bir sıkıntı yoktu o sıra Vodafone kullanıyordum. Ama depremden etkilenen başka şehirdeki akrabama saatlerce ulaşamamıştık. Neyse 2. Deprem oldu deprem olduktan 10dk sonra 4.5G ibaresini görüyordum ama hiç kimseyi arayamıyordum düşmüyodu telefon ve aradığım an 3G ye düşüyordu hatta whatsappdan bi arkadaşımı iyi misin diye aradığımda sesi kesik kesik geliyordu enkaz altında kaldı sanıp çok korkmuştum. Öğlenki depremden ertesi güne kadar hiç bi sıkıntı yoktu SMS yolu ile iletişime geçebiliyodum sevdiklerime. Ama depremin 2. Günü çoğumuzun şarjı bitmişti ve benim telefon açıktı ama şebekem Sürekli Sadece acil durum aramaları yazıyordu ve uçak moduna alıp geri açtığımda da 2G çekiyordu sadece ve 5 dakika sonra geri gidiyordu şebeke komple. Bi süre öyle durdu sonra elektrik olmadığı için telefonum kapandı 1 gün boyunca hiç açamadım. Depremin 3. Veya 4. Günü olması lazım elektrikler geldi ve öyle açabilmiştim. Çok korkunç günlerdi Allah birdaha hiç kimseye yaşatmasın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Asıl sorunu yazarsam başıma bir şey geleceğinden korktuğum için yazmıyorum. Cevap E : hepsi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Depremin olmasından 2 hafta önce Turkcell in uçan dron mobil reklamları boy boy tv lerde gösteriliyordu. 6 şubatta deprem oldu hiç biri ortada yok.

  • Drone reklamında ki drone ler ne oldu kayıp mı

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.