Şimdi Ara

6 Şubat depremlerinde mobil şebekeler neden çöktü? Afet durumlarında iletişimin devamı için neler yapılabilir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
1.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • triss T kullanıcısına yanıt

    Uydu erişimi aslında baz istasyonlarına erişim sağlamaktan ziyade kurtarma ekipleri, geçici yerleşim alanları gibi toplu alanlara sabit erişim altyapısı tesis edilene değin kolayca ve hızlı kurulabilen bir erişim yöntem olması sebebiyle oldukça önemli. Baz istasyonlarının en temel sorunu enerji kesintisi.

  • Kerim5100 kullanıcısına yanıt

    Dronecell Turkcell ve Huawei'nin saçma bir PR'ından ibaretti. Nitekim Turkcell yöneticileri de ellerindeki prototiplerin efektif şekilde faaliyet gösteremeyeceğini da depremin sonrasındaki süreçte ifade ettiler. Bunların en temel iki problemi var, birincisi içlerindeki akünün kapasitesi sebebiyle havada 25-30 dakika gibi kısa sürelerde kalabiliyorlar ikincisi bu droneların da şebekeye erişmesi gerekiyori eğer sahada kurulu olan altyapı enerji kesintisi, fiziki yıkım veya transmisyon kesintisi gibi bir sebeple servis dışı hale geldiğinde drone'un da erişim alabileceği bir yer kalmıyor.


    Burada şunu sormak lazım, Turkcell bu çözümün hiç bir işe yaramayacağını bal gibi biliyordu, e bir gün böyle büyük çaplı deprem yaşanacağını da akıl edebilmeleri gerektiğine göre bu ucuz PR'ın ellerinde patlayacağını öngöremiyorlar mıydı? Amiyane tabirle neden böyle bir reklam yaptınız kardeşim.





  • rumuzumdur R kullanıcısına yanıt

    Deprem sonrasındaki Twitter'a yapılan bant genişliği sınırlaması yani aslında sansürden bahsetmek açıkçası aklıma da gelmedi çünkü meselenin doğrudan mobil şebeke ile bağlantısı yok. Ancak bu yapılanın çok büyük bir hata ve etik açıdan da bir kabahat olduğu kanaatindeyim. Eğer konuda buna da yer vermek gerekiyorsa ben bunu yazmaktan çekinmem, ağzımıza da ket vuracak değiller ya.

  • astegon kullanıcısına yanıt

    5G'de veya başka bir nesilde şebekede yalnızce veya ezici bir oranda yerli ürün kullanılması herhalde ancak komünist idarelerin işi olabilir. Huawei'nin anavatanı Çin'de bile mobil şebekede Ericsson'ın kayda değer bir payı var. Kaldı ki yerli üreticilerimizin de gerekli ihtiyaca tam olarak cevap verebilecek nitelikte ürünü yok, olanlar da sektör referansı olan Nokia, Ericsson ve Huawei'nin ürünleriyle performans açısından kıyas edilemeyecek durumda. Ancak varsayalım ki en az onlar kadar iyi performans verebilseydi dahi bütün şebekeyi yerli ürünlerle donatmak hem riskli hem de ticari açıdan hatalı bir eylem olacaktır. Zaten bunu BTK da biliyor, bana biraz politik karar alıcılara dönük yapılan bir PR gibi geliyor bu yerli vurgusu.

  • Şuyo Derler Adıma kullanıcısına yanıt

    Hocam tekrardan geçmiş olsun, deneyimlerinizi aktardığınız için teşekkür ederim.

  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Saolun, Allah razı olsun

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt

    aaa hocam olur mu şimdi ikimiz de hain, teröris, o'cu şu'cu olacağız.


    Biz yerli ve milli üretimi ne hakla eleştirebiliriz ki.


     


    Şaka bir yana anlatamıyoruz bazı şeyleri bu partizanlara. Sanıyorlar ki harika bir çözüm olacak.


    Yerli bir çözüm yapan bir firmanın ürünü kocaman bir devlet dairesinde geçen aylarda büyük bir problem çıkarttı düşünün. Yerli milli ürünü sırf bu yüzden söküp attılar çünkü en temel geliştiricilerinden birisi y.dışına yerleşme kararı alıp şirketten ayrılmış. Diğerleri de sorunları çözememişler. Firma şu sıralar konkordato ilan etmek üzere :)


    Her şeyi yerli ve milli yaparak çözmeye çalıştıkça bu hızlı gelişimler içerisinde çok gecikiyoruz diyorum, linç ediliyorum... 





  • astegon kullanıcısına yanıt

    Elinize sağlık, harfi harfine katılıyorum. Yerli konusunda zorlamaya ben karşıyım. Bir iş gerçekten feasible ise, ticari gerçekliği varsa üretilmeli bence. Çünkü diğer türlü dediğiniz gibi ne adam gibi ürün geliştirilebiliyor ne de işi yapan şirket hayatta kalabiliyor. Mesela şuan mobil şebekede yerli çözümlerimiz Ulak, İ2İ Systems gibi donanıma (yazılım da üretiyorlar) odaklanmış üreticiler ve Argela gibi yazılıma odaklanmış iki gruba ayrılabilir.


    Ulak aslında Argela'daki çalışmaların Kamu tarafından tabiri caizse biraz ittirilmesiyle Argela, Netaş, Aselsan ve SSB ortaklığında kurulmuş bir şirket. Ticari olarak henüz ortaya ciddi başarı koymuş bir ürünü yok. LTE baz istasyonları Evrensel Sahalarında ve Doğu Karadeniz'deki bir kaç şehirde ticari operasyon olarak kullanılıyor. Argela'nın şebeke yazılımları ise global seviyede ticari başarı elde etmiş durumda öyle ki geçen seneden beri Juniper ile yapılan ortaklıkla Juniper'ın ürünleri artık Argela'nın yazılım ürünleri ile entegre biçimde satılıyor. SDN ve vRAN çözümlerini Telefonica, Verizon gibi devlere satış yapabildi. Üstelik açık ağ konusunda otorite olan ONF'nin yönetim kuruluna da Türk Telekom'u sokmayı başarabildi ki Yönetim Kurulundaki diğer şirketler Intel, Google, AT&T, Deutsche Telekom, Microsoft  


    Yani bir tarafta kamunun arzusu ile biraz zorlanarak yürüyen, ticari ayağı şuan meçhul bir iş var diğer tarafta kamunun desteği olmaksızın ciddi başarı ortaya koymuş bir iş var. Belki de doğru olan satacak ürüne odaklanmaktır.





  • kuleye engel olmuşlar sadece binalara koydurtmuşlar... akp-mhp belediyelerinin, hırsız müteahhit ve rüşvetçi denetimcinin sonucu...

  • Evet, tam bir yandaş olduğum yukarıdaki mesajlarımda da sabit.


    @astegon Bakın hocam teröristten önce yandaş oldum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 9 Şubat 2024; 14:23:0 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yazıyı yazandada eksi değerlerden kaynaklı sıkıntı var... sistemin çalışma prensibini bilse...

  • Doğrusunu anlatın, hepimiz öğrenelim. Herkesin noksanı olabilir. Doğrusunu sizden dinleyelim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • iki değerli hocamın yazısı çok güzel olmuş. Depremi yakından yaşadım. Ailem enkaz altında kaldı. Saatlerce kurtarmaya çalıştık. Çok şükür de kurtardık.. 2 gün boyunca değil ekmek içecek su bulamadık.. Her taraf yıkılmıştı.. Herkesin bir acısı vardı.. Depremde 4.5 3g hiçbiri yoktu 2g de yalnızca sms 2 kelime ulaşıyordu.. whatsapp falan hikaye zaten.. Allah bir daha yaşatmasın.. Tekrardan elinize sağlık..

  • antakyada yaşayan bir arkadaşım depremden sonraki ilk 15 dakika şebeke ve internetin olduğunu sonrasında iletişimin kesildiğini söylemişti

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 4007 kullanıcısına yanıt

    Çok geçmiş olsun. Aileniz ve sevdikleiniz iyidir umarım şuan.

  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt

    Çok şükür ailemin tedavisi devam ediyor. Ancak sevdiklerimin çoğunu kaybettim. Allah yardımcımız olsun.. Bir daha da yaşatmasın.

  • 4007 kullanıcısına yanıt

    Başınız sağolsun, kaybettikleriniz için üzüldüm, umarım aileniz bir an önce sağlıklarına kavuşurlar.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.