Şimdi Ara

%94 kısıtlanıyoruz! (38. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
842
Cevap
38
Favori
25.944
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
210 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Bunun sebebi aslında AKN'nin babası ve hamisi olan BTK.


    Buyrun kısacık bir geçmişe gidelim;

    -----

    Türkiye sırf menfaat ve rant sebebiyle (yanlış hatırlamıyorsam) 1996 ya da 97 senesinde abone alımına durdurulunca patlama yaşayan GSM sektöründe herkes Turkcell'e aktı o 6 ay boyunca. Bir daha Telsim de toparlayamadı. O zamanlarda bir müsteşar yardımcısının TCELL'i koruduğu iddiaları vardı. Yüklenmiş (!) yani adam.

    Onu da geçelim yine sırf menfaat ve rant sebebiyle bu sefer de abone sayısı 2 milyonu geçince yeni bir ihale yapılacağı belirtilmiş olsa da o ihale de sürekli olarak ertelendi vb. Aria 2.1 Milyar Dolar belki para verdi GSM 1800 lisansı için ama orada bir şart vardı. O şart, TCELL ve TELSİM'n kullandığı GSM 900 frekansında Ulusal Roaming şartı.

    O da yerine getirilemedi. TCELL'de Telsim de karşı çıktı. Haklı olarak "biz para harcadık yatırım yaptık bu adamlar yeni geldi, bizim rakibimiz buyrun bu da fiyatımız" dediler. Fiyatı geçirince Telecom Italia Mobile (TIM) şikayetçi oldu. Dönemin BB'nı da muhtemelen zarar eden AYCELL'i sırf bunlar daha fazla carlamasın diye Aria ile birleşti ortaya Avea çıktı.

    -------

    Ama asıl sorun burada 2000-2001 yılında SERBESTLEŞME denen şeye BTK ile "ZAPTURAPT" altına alınması.

    Bugün problemimiz de bu. Hemen hemen tüm oyuncular, GSM'de, konsolide oldu. Numara taşınma sayesinde büyük problemler kalmadı ama tarifeleri HALA BTK ONAYI ile belirlemeleri sebebiyle bizler AKN ile uğraşıyoruz.

    Telekom'un BLOK halinde özelleştirilmesi de bir çok oyuncuyu kaçırttı.

    BTK bir taraftan RK öteki taraftan hiç bir şekilde serbestleşmeye izin vermemekte.

    Şimdi, sizin

    quote:

    " Türk Telekom ve Vodafone sabite darbe vurmamak için kotaları bile artırmadılar."


    cümlesi TT ya da Vodafone'un elinde değil.

    BTK ne isterse o oluyor.

    Serbestmeşme ve rekabet diye bir şey yok.




  • astegon kullanıcısına yanıt
    hocam bir şey eksik yazmışsın akk düzenlemesi stajyer ögrenciler yetersiz görülmüş bu yüzden plan ertelemiştir
  • 0365634b kullanıcısına yanıt
    Şu btk bir şeyi ne zaman düzgün yaptı ki? Alın size bir örnek daha:
    http://www.btk.gov.tr/File/?path=ROOT%2f1%2fDocuments%2fKamuoyu+G%C3%B6r%C3%BC%C5%9F%C3%BC%2f519_2015_asl%C4%B1gibi%281%29.pdf
    Mobil iletişimde katma değerli servis vurgununu önlemek için çift onay mekanizması, taslağa göre 1 ocak 2016'da yürürlüğe girecekti. Bu düzenlemeden haberi olan var mı? Araya kaynadı gitti.

    http://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kamuoyu-Gorusu/Elektronik-Haberlesme-Sektorunde-Musteri-Hizmetlerine-Dogru-Yapilan-Aramalarin-Ucretlendirilmesi-Hususunda-Kamuoyu-Gorusu-Alinmasi Bu da gsm operatörlerinin müşteri hizmetlerine doğru yapılan aramaların paketten düşmesi için yapılan düzenleme, bundan da ses yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr. Boone -- 2 Mayıs 2016; 14:33:35 >




  • 0365634b kullanıcısına yanıt
    Çin'in sınırsız vermesi çok sorun değil, artık teknoloji devlerinin veri merkezleri zaten Çin'de var. Çin internet dünyasında kendine yeni bir alan açmış durumda. Kendi arama motorları, mail servisleri vb. hizmetler var, dolayısıyla trafik hep ülke içinde.

    Bu neden önemli diyeceksiniz? Bizde servis sağlayıcılar trafik ücretleri artmasın diye AKN'den vazgeçmiyorlar mobilde de kotayı artırmıyorlar. Dolayısıyla bizim sınırsız internet vermemiz için servis sağlayıcıların yatırım yapması gerekir. Oysa biz ülkece hep "uğraşmadan kazanalım" kafasındayız.

    Zaten Çin'de ki br adam Google'u kullanmaz, o yüzden kapalı olsada onlara pek etki etmez. Ama biz Google'u kapatsak ertesi gün iflas edecek şirketler var.

    Edit: düzeltme



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustifb -- 2 Mayıs 2016; 14:44:26 >
  • astegon kullanıcısına yanıt
    Tamamen yanlış değil ama eksik. İlk önce Adil Kullanım Noktası diye bir uygulama isteyen Türk Telekom'du. BTK, onun hamisi o uygulamayı kabul edince otomatik olarak diğer servis sağlayıcılarda kota uygulamaya başladı. BTK ne zaman devreye girdi? Superonline ve Uydunet uygulamayınca, Türk Telekom rekabet kuruluna gitti ben uyguluyorum bu adamlar uygulamıyor dedikten sonra. Bizde hiçbir kurum düzgün çalışmadı geçmişten beri hep devlet zenginlerin arkasında durdu. Bugün geldiğimiz noktada devlet artık hem zenginlerin arkasında hemde bunların çoğunu kontrol ediyor. İnternet sorunlarımızın hemen herşeyi Türk Telekom'dan kaynaklanır. Çünkü bu adamlar geçmişte hazıra kondu, PTT altyapılarıyla yola devam ettiler. İnternet konusunda da yatırım yapmamak ve kar azaltmamak için yurtdışı fiber döşerken biz henüz ADSL teknolojisine yeni geçmiştik. Onlar VDSL2 verirken biz hala 256 kbps hızlarla uğraştık.

    Tabii bunun sorumlusu Türk Telekom gibi gözüksede aslında devletti, çünkü bizde devletler halk için çalışmadı. Herkes havadan geliri var diye Türk Telekom'dan beslendi, sonra özelleştirirken de hiç zorluk çekmemişlerdir. Düşünsenize hazır altyapı herkese az çok internet veriliyor ve hep kar. Böyle bir firmayı kim almak istemezdi. Tek sorun Araplar altyapının hep kendilerinde kalmasını istedi hükümet süre bitince bize geçecek dedi. Sonra Araplarda aynı eskisi gibi çalıştı, önemli olan günü kurtarmak. Minimum yatırım yüksek kar için ellerinden gelen herşeyi yaptılar.




  • nfsworld kullanıcısına yanıt
    Herkesin aşırıya kaçacağı varsayımı üzerinden aşırı kısıtlamalar yaparak adil olunamaz. Ana mesajda yaptığım vurgular bunun üzerine.

    Bununla birlikte, tek abonelik üzerinden interneti çok sayıda kişiye paylaştırmak teknik ve pratik olarak oldukça zor. WiFi üzerinden yapılan bir paylaşım hayli sağlıksız sonuçlar doğurur. Kablo ile yapılan bir paylaşım ise fiziki zorluklara yol açar. Bir apartmanda merkezi olarak paylaşım yapmak ise bütün bu zorluklara yönetim zorluğunu da ekler ki bunun üstesinden gelmek için şiddetli baş ağrılarını göze almak gerekir, artan yakalanma riski de cabası.

    Zaten mevcut durumda da internetini paylaşmak isteyen paylaşabilir. Tek kişi 50 gb kotalı 25 mbps internet kullanmak yerine iki kişi 100 gb kotalı 50 mbps interneti bölüşüp yaklaşık 30 lira az ücret öderiz diye düşünen mutlaka vardır. Hatta yapabilen için 1000 mbps kotasız interneti 10 kişi ile paylaşıp kişi başı 87,4 liraya 100 mbps kotasız internet kullanmak da mümkün. Ama bütün bunlar yasal değil ve tespit etmek servis sağlayıcıların işi. Kısacası "Ya aylık kota olur ya da interneti kimse adil kullanamaz." argümanı sahte ikilemdir.


    Belçika ise Avrupa'da internet konusunda uçta kalmış az sayıdaki örneklerden biri. Buradaki Türk Telekom gibi orada da Proximus çok güçlü bir tekel konumunda.

    https://www.reddit.com/r/belgium/comments/3ekfr9/belgian_internet_providers/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Proximus

    Ancak Belçika'da yine de oldukça ucuz ve hiçbir kısıtlamaya tabi olmayan bir alternatif bulmak mümkün:

    http://www.dommel.be/section/netconnect/netline/netline-goedkoop-surfen-en-bellen.html

    Tamamen sınırsız 100 mbps download, 20 mbps upload: Aylık 37,95 + 4,99 = 42,94 Euro = 137,8 TL

    Belçika'da asgari ücret: Yaklaşık 1500 Euro (4815 Türk Lirası)

    Türkiye'ye asgari ücret üzerinden oranladığımızda 100 mbps internet aylık 37 Türk Lirası'na denk geliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontratak -- 2 Mayıs 2016; 15:44:05 >




  • 0365634b kullanıcısına yanıt
    Evet, ne yazık ki.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Dediklerinize katılıyorum.

    RK o yüzden toptan internet satan Türk Telekom'a TTNET markası altında perakende satışına izin verdi.

    Hatırlarım; ixir, marketweb, e-kolay vb bir sürü ISS vardı. Hepsi TTNET sonrası kapattı gitti. Niye gitmesin ki. Yanlış ve facia bir özelleştirmenin kurbanıyız.

    Türk Telekom'un AKN isteğini ve RK'ya başvurduğunu bilmiyordum.

    Yazık. Bir de utanmadan serbestleştik deniyor ya.


    Telekom 10 sene sonra (2026) tüm malvarlıkları ile tekrardan devlete dönecek (sözleşmeye göre)

    Ama devletimiz isterse yine BLOK olarka özelleştirebilecek vs.

    Umarım 10 sene sonra aklı başında olan birileri Türk Telekom'u sadece altyapı hizmeti verecek bir şirkete çevirir ve ISS serbestliği sağlanır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astegon -- 3 Mayıs 2016; 9:09:50 >
  • astegon kullanıcısına yanıt
    Son dediğinizin olması çok zor. Sadece altyapı hizmeti sağladığında da yine tekel olacaktır. Bizde firmaların hazıra konmasını engellemek gerekiyor, herkes aynı kanalları kullanarak altyapı kurmalı. Turkcell belediye kanalları filan derken hali hazırda iyi altyapı döşedi ama amaçları zenginlere hitap etmek olduğu için biz orta kesime de hizmet verecek ISS'ler olması şart.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Zor değil bence.

    Türk Telekom 2026 yılında devlete geçtiği zaman sadece PERAKENDE kısmı yeniden özelleştirilmeli. O da birden çok bölgesel parçaya bölünerek.

    Altyapı ve tüm yatırımları devlet yapacak. Ve tüm bu altyapıdan hizmet alan oyuncular da perakende de olacak.

    Bunu yapmak zor değil.

    TCELL'in altyapı döşemesinin tek bir amacı vardı, ara bağlantı ücretini minimize etmek. Bu şekilde de km'lerce fiber döşedi. Ama ne paralar yedirerek. Şimdi o konuda çok şey bildiğim için fazla da bulandırmayayım ortalığı.
  • Bu arada konu ile kısmi olarak alakalı.

    Lütfen haberin kaynağına bıdı bıdı etmesin milli iradeciler. Twitter'da birisi paylaşmış ordan copy-paste ediyorum

    http://www.meydangazetesi.com.tr/gundem/kiraci-oger-turk-telekomun-servet-degerindeki-gayrimenkullerini-satiyor-h71363.html
  • quote:

    Orijinalden alıntı: astegon

    Bu arada konu ile kısmi olarak alakalı.

    Lütfen haberin kaynağına bıdı bıdı etmesin milli iradeciler. Twitter'da birisi paylaşmış ordan copy-paste ediyorum

    http://www.meydangazetesi.com.tr/gundem/kiraci-oger-turk-telekomun-servet-degerindeki-gayrimenkullerini-satiyor-h71363.html




    Devlet vatandaşı hiç düşünmüyor. Sadece zenginleri daha zengin yapmak için uğraşıyor.




  • Bunlar benim trafiğim daha doğrusu bizim.Evde 5 kişi ailecek interneti kullanmaya çalışıyoruz ama bu hızla imkansızı başarıyoruz ki tam anlamıyla 3mbps bile vvermiyorlar.Alttan 4 ay 50gb akk son 2 ay 150gb.tabi hiç ağız tadıyla bi 16mbps keyfi süremiyorsun.akk 0landoğı zaman bile videoları en fazla 480e yükseltiyorum çabuk bitmesin diye.Bunu bize reva görenlerin yatacak yeri olmasın,gün yüzü görmesinler inşallah.
     %94 kısıtlanıyoruz!




  • 0365634b kullanıcısına yanıt
    Neyi eksik yazmışım anlamadım?
  • Hümiyettin kullanıcısına yanıt
    Problemin temel kaynağı maalesef "siyasetin finansmanı" denilen durumdur. Bu Amerika Birleşik Devletlerinde de böyledir, o en gelişmiş bildiğiniz Avrupa ülkelerinde bile.

    Bizim gibi gelişmekte olan ama bir türlü gelişemeyen ve patinaj çeken ülkelerde siyasetin en kolay finansman yöntemi olarak ZENGİN şirketler görülmektedir. E malum şirket sahibi de karşılığını fersah fersah almaktadır. Diğer ülkelerde "Hoop arkadaş sen bu parayı nereden buldun bakayım" diyen bir sistem olduğu için (Amerika B.D için IRS) öyle ben aldım bunu vs diyemezsiniz. İlgili kurum ve kuruluşlar harcamalarınızdaki en ufak bir tuhaflıkta bile sizi incelemeye alır.


    Seçimlerin finansman büyüklüğü ile alakalı zehir zemberek bir makale okumuştum, sadece 2012 US Başkanlık seçimlerinde 7 Milyar Dolar civarında bir para harcanmış propoganda vb işler için. Ve bu kadar para harcanması normal mi, ne yapıyoruz biz vb diye.Bizim ülkemizden de 2011 seçimlerinde bir MV Aday Adayı o günün parasıyla 800 bin TL harcamıştı. Aday adayı bu arada bakınız. Aday değil.

    Sonuç olarak KAPİTAL sahibi daha da kapital sahibi oluyor. Bizdeki deyim ile "Para parayı çeker" oluyor.

    Yazıyı "sosyalizm"e bağlayacaklar fena halde yanılacak çünkü o sistemin de kötü yönleri var.

    Burada devlet regülasyonunu biz devlet höt zöt'ü olarak algıladığımız için gelişmekte olan ülkeler içinde debelenip duruyoruz.


    Benim yine de ümidim var. 2026 da , ki şurada 10 sene kaldı, farklı şeyler olabilir özellikle TT'nin işletilmesi konusunda.




  • astegon kullanıcısına yanıt
    Orada da zengin şirketler destekleniyor ama bu kadar saçma bir halde hizmet vermiyorlar. Türk esnafının genelinde olduğu gibi mümkün olduğunca az maliyetle en yüksek kar oranını hedefliyorlar. Bunu yaparken hizmet kalitesi gibi konular hiç önemli değildir. Sadece ceplerine giren parayı düşünüyorlar.
  • astegon kullanıcısına yanıt
    Hocam iyi noktalara değinmişsin de 10 sene diyoruz. Teknoloji için bir devrin değişmesine yetecek kadar süre. 2000 yılındaki bilgisayarların daha güçlüleri 2010'da cebimizdeydi, 2006'daki konsollarla aynı güçteki telefonlar, tabletler var artık. 2006'da 4Mbps iyi denebilecek bir hız iken bugün 8Mbps'e burun kıvırıyoruz. Çünkü yetmiyor. Bu adamlar bu 8Mbps'e bile çok deyip 3Mbps veriyor. 10 sene daha bu kafadaki kişilerle giderim diyorsanız yolunuz açık olsun, ben gidemem. Dengimiz ülkelerde 50Mbps standart olmuş, 100-200-300 Mbps kullanılıyor, bizde daha doğru düzgün fiber altyapı yok. Alım gücünün daha düşük olduğu Bulgaristan'da, Gürcistan'da bile 50Mbps simetrik, tamamen kısıtlamasız internet var. Adamlar Wifi'lara şifre koymaya bile uğraşmıyor. Kapital düzen değil bu. Bu tamamen insanların sessiz kalmasının sonucu olarak kazıkçı esnaf kafasının büyük bir şirkette hayat bulmuş hali. Sokaktaki esnaf da 1'e aldığını 10'a itelemeye çalışıyor. Türkiye pek çok noktada "unique" denebilecek bir ülke. Küresel kalıplara tam oturmuyor diğer ülkeler gibi. İnsanların hızlı interneti temel bir ihtiyaç olarak görmesi ve bu internet üzerindeki baskının, kısıtlamanın yanlış olduğunu anlayıp ses çıkarması lazım. Bizim burada yaptığımız ses çıkarmak olmuyor, sızlanmak oluyor. Gelin bir yürüyüş yapalım deyince sap gibi kaldık, kalıyoruz. Ben de o zaman diyorum ki bu halka dibi görmeden gün yüzü görmek hak değil, müstahak.




  • Fiber internet altyapısını operatörler ortak yapsa, hem maliyet çok azalır, hem de her yerde alternatif seçenekler olur bizim için.
    Fiber interneti koblosuz wi-fi gibi havadan modem ile alamaz mıyız? cep telefonunda olduğu gibi.
    Fiber kabloyu sadece verici istasyona kadar çekilir ve kablosuz olarak modem ile evlere kadar çok daha ucuza girmiş olur, imkansız mı?
  • hasgesci H kullanıcısına yanıt
    Şimdi herkes ortak altyapı yapsa alternatif yok yine tek bir altyapı olacak. Sadece maliyet azalacak ama bu sefer bölge bazlı bir tekelleşme olacak. Her sağlayıcı sadece kanalları ortak kullanarak kendi hattını çekerse o zaman alternatif olur.

    O dediğiniz baz istasyonu gibi oluyor ve dünyada bazı ülkeler kullanıyor. Ancak o da büyük bir maliyet gerektiriyor. Geniş kapsama için küçük frekanslar kullanılırsa bu hız çok kişiye bölündüğünde o istasyondan 1 Mbps gibi bir rakam bile çıkabilir. Yüksek frekans kullanırsanız az kişi çok yüksek hızlara sahip olur. Bizde de o teknolojiler denemeye geçti ilk denemeyi Turkcell yaptı ve bazı bölgelerde veriyor. Ancak fazla kotalı olması için çok yatırım yapılması gerekir, bu seferde ucuz olması mümkün değil, hele ülkemizde hiç mümkün değil.
  • Firaristt F kullanıcısına yanıt
    Zaten arkadaş böyle olmasını umduğunu söylemiş. Ancak bugün Türk Telekom devletin eline geçtiğinde yine hem servis sağlayıcı hem perakendeci olacaktır. Ancak yine aynı hükümet olursa büyük ihtimal yine özelleştirilir. Çünkü devlet yatırım değil sadece para kazanmak istiyor. Dediğiniz gibi 10 yıl çok uzun bir süre ve buna göre beklersek vay halimize. Adamlar 5G ile sabit internetin önüne geçecek bizde ise Türk Telekom 5G'nin ihalesini ertelemek için şimdiden çalışmalara başlamıştır. Ayrıca dünyada şu anda ortalama hız 20 Mbps bizde bırakın 20'yi hala 3 Mbps alamayan adam karşımda oturuyor. 2026'da bu hız en az 50 olacak. Bizde şu anda 3 alamayan adam bu fikirle o zamanda değişmeyecek en fazla 5 - 8 alabilecek. Hele upload'a değinmiyorum bile. Bulgaristanda ki bir adam Google Drive'da 2 ayda 5 TB alan doldurmuş, biz o alanı ancak 5 yılda doldurabiliriz. Aynı şey ABD'li bir kullanıcı simetrik internetiyle Onedrive'da 75 TB doldurmuş artık hard disk yerine buluttan PC kullanılan devirdeyiz.




  • 
Sayfa: önceki 3637383940
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.