Şimdi Ara

A'dan Z'ye 10/100/1000 lik ağ kurulumu (Swich tavsiyesi Kablo bağlantıları)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
3.851
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 30 makineli internet cafeye 1000 lik ağ kurmayı düşünüyoruz. Cafede oyun müzik ve film trafiği baya fazla 10/100 lük ağ bu durumu kaldırmıyor. 1000 lik ağ konusunda hiç tecrübemiz yok. Nasıl yaparız nasıl ederiz tavsiyeleriniz nelerdir. Neler almalıyız kabloları nasıl bağlamalıız. Swich in tüm portları 1000 lik mi olmalı yoksa bir iki portu 1000 lik olsa yeterlimidir. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.



  • quote:

    Orijinalden alıntı: NetteTek

    Arkadaşlar 30 makineli internet cafeye 1000 lik ağ kurmayı düşünüyoruz. Cafede oyun müzik ve film trafiği baya fazla 10/100 lük ağ bu durumu kaldırmıyor. 1000 lik ağ konusunda hiç tecrübemiz yok. Nasıl yaparız nasıl ederiz tavsiyeleriniz nelerdir. Neler almalıyız kabloları nasıl bağlamalıız. Swich in tüm portları 1000 lik mi olmalı yoksa bir iki portu 1000 lik olsa yeterlimidir. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum.


    Merhaba,
    30 makinelik bir ağda internet hericinde video müzik vs. gibi büyük boyutlu dosyalar dolaşıyorsa 100 mbps band genişliğindeki bir ağ kullanım sırasında sıkıntılar çıkartacaktır. Özellikle bu makinalar kendi aralarında değilde ağdaki belli bir makinadan dosya çekiyorsa 100 mbps hız değeri oldukça yetersiz kalabilir.
    1 gbps band genişliği ihtiyacınızı karşılayabilir.
    Mevcutta kullandığınız ağ kablosu uçlarındaki RJ45 konnektörleri standarda uygun ve 8 telin tamamı kullanıldı ise 1 gbps bağlantı için mevcut kabloları kullanabilirsiniz.
    Tüm ağı 1 gbps'a dönüştürmek isterseniz ağ elemanlarının çoğunda yenileme gerekir. Yani tüm portları gigabit olan bir switch haricinde tüm bilgisayarlarda ethernet kartlarınında gigabit olması gerekir. Buda önemli bir maliyet demektir. Şu an 1 gbps kartlar sanırım 20 tl civarına alınabiliyor. Aşağı yukarı 600 TL kartlar tutar. Bu durumda tüm portları GB olan çok portlu bir switch gerekir. Switch ise 600-1000 TL arasıdır.
    Şu şekilde bir çözümde mümkündür: Eğer bilgisayarlar ağdaki belli bir sunucudan dosya çekiyorlarsa bu durumda bir portu gigabit olan bir switch ve sunucu bilgisayarın ethernetini GB yapmak ağı rahatlatabilir. Switch ve sunucuyu GB olarak bağlarsınız diğer bilgisayarlar 100 mbps olarak bağlanırlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ramazanyalcin -- 2 Ağustos 2009; 10:34:08 >




  • Sayın ramazanyalcin
    öncelikle yazdıklarınız için teşekkür ederim. Evet bahsettiğiniz üzere 30 makine birden tek bir makineye bağlanıp buradan film müzik vb. şeyler kullanmakta olup nihayetinde ağda muntazam bir tıkanma meydana gelmektedir. Makinelerin tümünü yenilemiş bulunuyoruz. yani tüm makinelerimizde 10/100/1000 eternet mevcuttur. Benim merak ettiğim konu tüm portları 1gb lik olan swich'mi yoksa piyasada bulunan 2-3 portu 1gb lik diğerleri 10/100 lük olan swichlerden mi almamız mantıklı olur.

    cat5'i bağlantıyı (10/100) aşağıdaki gibi yapıyorduk

    •TuruncuBeyaz ---------- TuruncuBeyaz
    •Turuncu ---------------- Turuncu
    •YeşilBeyaz -------------- YeşilBeyaz
    •Mavi -------------------- Mavi
    •MaviBeyaz ------------- MaviBeyaz
    •Yeşil ------------------- Yeşil
    •KahveBeyaz ----------- KahveBeyaz
    •Kahve ------------------ Kahve

    1gblik bağlantıda kablo bağlantısı 10/100 lük (cat5) gibi mi bağlanıyor.




  • Tüm makinalarda ethernet portu gigabit olduğuna göre ilave altyapı maliyeti daha düşük olacaktır.
    Önceki mesajımda belirttiğim gibi sunucu bilgisayar ile Switch arasındaki bağlantının gigabit olması trafiği belli ölçüde rahatlatır. Ancak yakın gelecekte bir darboğazla karşılaşılması yine olasıdır. Bunun için tüm portları Gb olan bir switch kullanmak bence daha doğru bir tercih olur. 2 tene 24 lük veya 24 + 16 portluk cihaz işinizi görecektir. Tabi switch alırken saniyede yapabildiği işlem miktarınada dikkat etmek gerek. Basit switchlerde cihazın işlem miktarı beklenenden çok daha düşük olabilir.
    100 mbps ile 1 gbps için kullanılan renk sıralaması aynıdır. Vermiş olduğunuz renk sıralamasını 1 gbps içinde kullanabilirsiniz. Yalnız kablonun en az CAT5e olması önerilmektedir.
  • Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. artık gönül rahatlığı içinde swich arayabilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NetteTek
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. artık gönül rahatlığı içinde swich arayabilirim.


    Rica ederim. Kolay gelsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.