Şimdi Ara

Ağız Kokusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
569
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ağız kokusu genellikle ağız içi nedenlerden kaynaklanmaktadır, Bu koku özellikle sabahları ağızda belirgin halde hissedilir. Diş aralarında , dil üzerinde ve diğer çevre dokularda kalan yiyecek artıklarının ağız içindeki bakteriler aracılığı ile kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep olmaktadır.Ayrıca ; ağız bakımı eksikliğine bağlı olarak oluşan bu ortamda , diş çürükleri ve diş eti hastalıkları da meydana gelerek tabloyu ağırlaştırmaktadır.
    İyi temizlenmeyen protezler de benzer şekilde ağız kokusunun daha şiddetli hissedilmesine neden olmaktadır.
    Ancak sağlıklı bireylerde oluşan bu koku dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması ile ortadan kalkar. Düzenli ağız bakımı sağlanmasına rağmen koku devam ediyorsa, diş hekimine başvurulmalıdır.
    Daha az sıklıkla olmakla birlikte bazı sistemik hastalıkların da ağız kokusuna neden olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında; şeker hastalığı, alt ve üst solunum yolları enfeksiyonları , sindirim sistemi bozuklukları , karaciğer ve böbrek hastalıkları sayılabilir. Bunların ağızda oluşturdukları koku ağız içinde bakterilerin neden olduğu kokular gibi olmayabilir. Örneğin , şeker hastalarında ağızdan gelen aseton kokusu söz konusudur.
    Tükürük ağızda kokuya neden olan gıda artıklarının temizlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bazı ilaçların sürekli kullanımında, tükürük bezleri ile ilgili hastalıklarda veya sürekli ağız solunumu yapan kişilerde, tükürük azlığına bağlı olarak ağız kokusu gelişebilir.
    Yenilen bazı yiyecekler de ( soğan , sarımsak , et , balık , peynir vb.) nefesin kötü kokmasına neden olabilir. Dişlerin ve dilin temizlenmesi ile bu koku ortadan kalkmaz.Kokuya neden olan yiyecek vücuttan bütünüyle atılana dek koku devam edecektir.
    Bazı kişilerde de sabah nefesi denilen, sabah kalktıklarında ağızda bir koku meydana gelmektedir ki bu toplumun çoğunda zaman zaman görülür. Bazı kişilerde gece yatarken tükürük salgılama oranı az olmaktadır ve bakteriler asitlerle yanarak sabah kalkıldığında kötü koku oluşmasına neden olmaktadır. Bunu önlemenin en güzel yolu akşam yatarken çok detaylı bir şekilde dişlerimizi fırçalamak, dişle beraber dilimizi de fırçalamak, diş ipi kullanmak ve sabah kalkıldığında da aynı işlemleri tekrar yapmaktır. Bazen bunlarla birlikte yatmadan önce naneli gargara yapmak da önerilebilir.
    Günde kaç defa yemek yeniyorsa ardından mutlaka dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Kullanılan protezler de her yemekten sonra ve her gece çıkartılıp düzgün şekilde temizlenmeli,gece suda beklemeli sabah yine temizlenerek ağıza takılmalıdır.Sadece dişlerin değil ağızda diş olmasa da damakların da temizlenmesi gereklidir bunun için yumuşak bir diş fırçası kullanılabilir.Düzenli olarak protez temizleyici kullanmak hem estetik açıdan protezlerinizin ömrünü uzatır hem ağız kokusu ile karşılaşma ihtimalinizi azaltır. Varsa ağız kuruluğunun da giderilmesi gerekir ki ağız kokusu problemi tamamen ortadan kaldırılabilsin. Periyodik olarak diş hekimi kontrolüne girip, çürük veya herhangi bir diş rahatsızlığımızın olup olmadığını kontrol ettirilmelidir.
    Ağız Kokusundan kurtulmak
    · Ağız temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.Günde en az 2 kere mümkünse her yemekten sonra dişler varsa protezler fırçalanmalı,diş ipi kullanılmalıdır.
    · Ağız kokusunun ağız içi bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı bir diş hekimi tarafından tespit edilmelidir.
    · Ağız içinde çürük dişler , kanayan diş etleri , iyi temizlenmemiş protezler varsa gerekli tedaviler yapılmalıdır.
    · Diş ve diş etleri sağlıklı hale getirildikten sonra bu durumun korunması için düzenli olarak diş fırçası ve diş ipi kullanımı bırakılmamalı devam edilmelidir.
    · Ayrıca dilin üzeri de mutlaka fırçalanmalıdır. Bu iş için özel olarak üretilmiş dil fırçalarının kullanılabilir..
    · Şekersiz sakız çiğneyerek tükürük akışını arttırmak gıda artıklarının temizliğine katkıda bulunacaktır.(Diş fırçalamak ve diş ipinin yerini tabiki tutmayacaktır.)
    · Ağız gargaralarının kullanımı ağız kokusunun azalmasına yardımcı olacaktır.
    Eğer dişhekimi ağız temizliğinin yeterli olduğunu tespit derse ve bütün bunlara rağmen hala ağız kokusu devam ediyor ise o halde, kişide sistemik bir problem mevcut olabilir, bu nedenle bir dahiliye doktoruna görünmesinde fayda vardır

    Kaynak: Diş Hekimi Tuba KOÇ







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.