Şimdi Ara

Aklınız Varsa Meslek Lisesine Gitmeyin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.901
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • aklınız varsa meslek lisesine adım atmayın



  • aklınız varsa, internette üniversiteli işsizler, vasıfsız çalışanların asgari ücret alması gibi başlıklarda arama yapın. üniversite mezunları işsiz kalmaz, düşük ücrette çalışmaz, söylemleri geçmişte kaldı. köklü üniversiteler ve çok az bölüm haricinde, iş ve yüksek ücret garantisi yok. en az 2 dil(biri yabancı dil, diğeri programlama dili) bilmek zorunluk haline geliyor.(orta seviyede bilmek, yeterli değil.) artık işverenler, tecrübesi ve vasfı olmayan çalışanlara, asgari ücret ödemek istemiyor. zaten bunun için mülteciler var.
  • meslek lisesi teori ve pratikte çok iyi bir şey ama öğrenci kalitesi yerlerde.
  • meslek lisesinde okumak, zorunda olduğum bir şey değil, bilinçli yaptığım bir tercihti. tercihim üniversitede okumak değil, seçtiğim bölümde tekrar etmekti. aksi halde 3. girişimde değil, ilk senemde üniversiteyi kazanırdım. iyi bir okulda görev yaptığım için değil, meslek liselerine inandığım için savunuyorum. beni suçladığın her şey, kendi cevabında var. kendi okulunda yaşadıkların yüzünden genelleme yapıyorsun ve diğer seçeneklerin daha iyi olduğunu savunuyorsun. ama onlarda mükemmel değil.

    iyi bir ustanın yanına girsen bile, çıraklık kolay bir şey değil. iş yükü fazla ve başarısızlığa karşı tolerans daha düşüktür. çıraklıkta yeterlilik gösteremezsen, kolayca kapı dışarı edilebilirsin. ayrıca çıraklar istismarlara uğrayabiliyor.

    anadolu liselerinde ise üniversiteyi kazanamazsan, vasıfsız eleman olarak mezun olursun. iş öğrenme ve deneyim kazanma süreci daha sancılı olabiliyor. ustalık sınavları ise kameralarla takip edildiği için, sertifika almak eskisi kadar kolay değil. meslek liselerine alternatif göstereceğin temel liselerde de aynı şey geçerlidir. tekj fark, bu okulların dershaneden bozma olduklarını herkes biliyor. iyi bir işlere başvurularda anadolu liselerinin arkasında kalacaktır.

    üniversiteleri daha önce anlatmıştım. tekrar etmeme gerek yok. piyasada haddinden fazla üniversite mezunu var. bu ciddi bir sorun olarak görülüyor.

    sana tavsiyem, at gözlüklerini bir kenara bırak ve kendini geliştirmeye ada. beğenmediğin meslek lisesinin diploması, hiçbir şey öğrenmesen bile, sektörün içine girmeni ve okulda öğrenmediğin şeyleri öğrenmeni sağlayabilir. öğretmenlerin umursamaz olsa bile, sınıf ortamı kötü olsa bile kendi çabanla önünü açabilirsin. sizin neslinizin, bizim sahip olamadığımız, bir şansı var. internette kendi alanınızla ilgili bir çok kaynağa sahipsiniz. ama bunu yanlış kullanıyorsunuz.




  • dergul D kullanıcısına yanıt
    aklınız varsa meslek lisesine gitmeyin diyorum giden arkadaşlar zaten anlayacaktır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grikurtccc -- 20 Ocak 2019; 16:3:30 >
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    hocam doğru diyor gibisiniz ama düşünmediğiniz bir çok nokta var. kişi üniversite okursa ve iş bulursa daha iyi şartlarda çalışacak ve daha iyi bir hayatı olacak. 80'lerde meslek lisesinde okudunuz zamanlar meslek liselerinin eğitimi çok iyi idi sınavla giriliyordu. ta ki 97'ye kadar.
  • dursundurmus D kullanıcısına yanıt
    üniversitelerin iş ve yüksek maaş garantisi de 90'lı yıllarda kaldı. 2000'li yıllardan beri ilk önce eğitim fakültelerinde iş garantisi patlamaya başladı. daha sonra ise kontenjanları arttırılan, diğer fakültelere sıçrama yaptı. şuanda köklü bir devlet veya vakıf üniversitesinde okumak bile iş garantisi vermiyor. en 2 dil(biri yabancı, diğeri programlama dili) ve iş tecrübesine sahip olmak,(şu en çok şikayet edilen konulardan birisi ki bir çok firma yetiştirmek için eleman almakta isteksiz davranıyor.) gerekiyor. bazılarınız haklı olarak, torpil gerektiğini öne sürecek. bazılarının anne babadan torpili vardır, bazıları da kendi çevresini yaratır. her durumda işler eskisi gibi yürümüyor.

    şu anda anadolu lisesinin kazanacak puanınız veya temel liselere gidecek paranız yoksa, meslek lisesine gitmemek gibi bir seçeneğiniz yok. temel liselerde de iyi kötü ayrımı vardır. gerçekten sizi üniversite sınavına hazırlayacak olanları da var, parası olnın çocuğuna kolay diploma verecek olanı da var.




  • dursundurmus D kullanıcısına yanıt
    pek çok öğrencim, mezun olduktan sonra, alanları dışında çalışmaya başladılar. tabi bu onların seçimi. buradaki sorun meslek lisesi değil, bilinçsiz tercih yapılmasıdır. elektrik elektronik teknolojisi, makine teknolojisi, bilişim teknolojileri gibi dallar popülerlikleri nedeniyle tercih ediliyorlar. bu hata sadece meslek liselerinde değil, üniversite tercihlerinde de yapılıyor. popülerlik veya sağladı rant nedeniyle tercih yapıp, yerleştikten sonra bölümün kendilerine uymadığını gören bir çok insan var. ne yazık ki çoğunluk hatalarını sürdürmeyi seçiyor.
  • aklı olan genel liseye gidiyor zaten aklı olmayıp parası olanda özel liseye gariban çocukları da meslek lisesine.
  • almanya nitelikli iş gücünü çekmek için, yeni bir yasa tasarısı kabul etti. bu tasarı mesleğinde uzman olanlara, 3 ay iş arama vizesi veriyor. iş bulanlara ise kalma ve çalışma izni verecek. bu yasadaki en önemli şart,başnuracak kişilerin yüksek okul veya meslek eğitimi diplomasının olmasıdır. düz lise mezunun sahip olamadığına, meslek lisesi mezunu sahip olacak. şimdi kim akıllıymış, siz söyleyin.

    almanya nitelikli elemana kapıyı açıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 8 Haziran 2019; 12:19:57 >
  • dergul D kullanıcısına yanıt
    bu haberi gördüm ardından bir haber daha gördüm almanya'daki nazi sempatizanları türklerin posta kutularına tehdit içerikli mektuplar bırakmışlar. devlet buna izin vermeyecektir. bir iş bilen adam her yere gider iş bulur çalışır zaten önemli olan yurt dışına gidebilmeye yetecek para. düz lise de erasmus ile gider yurt dışına belki bizden 4 sene sonra gider ama bizimde gidebileceğimiz ne malum? meslek lisesi algısı hiç bir zaman yıkılmayacaktır. işçi her zaman hor görülür.
  • dursundurmus D kullanıcısına yanıt
    almanların meslek algısı sizin gibi değil. orada ara elemana önem veriliyor. proje için bu ülkelere giden meslektaşlarım, oradaki meslek eğitimini överek anlatıyorlardı. bu yüzden özellikle nitelikli elemanları çekmek için bu yasa tasarısını hazırladılar. türkiye'deki fabrikalarda bile titizlikle seçtikleri için, her meslek diploması sahibi bundan yararlanmayacak. ama burada önemli olan nokta, meslek eğitimi diplomasına önem vermeleri. iş bilen adam oraya gittiğinde, mesleğini belgelendirmesi gerekiyor.(bilmem kaç saat youtube videosu izlediğiniz, onların umurlarında bile değil.) aksi halde düz lise diplomasıyla çocuk bakıcılığı ve tezgahtarlıktan öteye geçemezsiniz. orada sertifika almak istediğinizde ise, burada olduğu gibi kolayca alamıyorsunuz.

    bu arada üniversite mezunları da hor görülmeye başlandı. şu anda bazı sektörlerde, deneyimli bir ustaya üniversite mezunundan daha çok değer veriliyor. üniversiteler piyasaya mezun sürdükçe, aradaki makas artacak. çünkü yeni nesil işçi olmayacağım diye direttiği gibi, var olan nitelikli elemanlar da böyle programlarla yurtdışına çıkacaklar. avrupalı anadolu lisesinden mezun olup da işbilir olduğunu sananları değil, bileğinde altın bileziği olan belgesi olan zanaatkarları, ustaları, mavi yakaları istiyorlar. o kadar fazla ihtiyaçları var ki nazileri takmazlar bile. zaten onlar da yıllardır böyle broşürler dağıtıyorlar. bizdekini aksine, orada biraz diklenirlerse, hemen indirirler.




  • dergul D kullanıcısına yanıt
    almanların meslek algısı tabi bizim gibi değil. almanlar zeki, çalışkan, disiplinli adamlar. ( üstün ırk yaratmaya çalışan kimine göre dahi kimine göre deli biri bile çıkmıştır almanlardan) doktorada çöpçüye de aynı değeri verirler. ama türkiye'de öyle mi doktor, hakim, savcı isen oo işçiysen ıyyy uzak dur. türkiye ile almanyayı bir tutuyorsun. almanya da sanayi devrimi gerçekleşti. naziler sanayinin temelini attılar. türkiye de patron işçiyi nasıl sömürsem diye düşünüyor alamanya da öyle değil işte ama.
  • dursundurmus D kullanıcısına yanıt
    ayrıca meslek lisesi memleket meselesi diye bir slogan var ya bu büyük bir yalandır. türkiyedeki tüm tekniker, teknisyen arayan işletmeler size “senin yaptığın işi vasıfsız adama da öğretip yaptırabilirim o yüzden sana ödeyeceğim ücret bu” şeklinde iğrenç bir laf söylerler.
  • birde bir şey fark ettim sürekli " üniversiteli işsiz " tamam sayıları çok fazlada yanlış tercih yapıyor bir çoğu ya da öğrenim gördüğü alanda çalışamıyorlar. her üniversiteli potansiyel işsiz değil.
  • dursundurmus D kullanıcısına yanıt
    katılımcılardan birisinin bu yazıyı okuyup, morali bozulma olasılığı nedeniyle, yks sınavlarından önce bir cevap vermek istemedim. bu yüzden biraz geciktirerek yazıyorum.

    senelerdir söylenen en büyük yalan, üniversite mezunlarının işsiz kalmayacağı ve düşük maaş almayacakları sözüdür. geçmişte böyle olmasının tek sebebi, üniversite mezun sayısının düşük olmasıdır. senelerdir dershaneler bunun ekmeğini yedi. bazıları özel üniversite ve özel okullar açarak, hala yemektedir. çünkü hala bu palavraya inanıyorsunuz. bugün genç işsiz sayısı artıyor. bunun önemli bir kısmı ise üniversite diplomasına sahipler.(1 milyondan fazla üniversite mezunu işsiz genç var.) bugün mühendise bile asgari ücret teklif ediyorlar. çünkü sanayimiz yeni şeyler üretmek yerine,fason çalışmayı tercih ediyor. mühendisleri ve üniversite mezunlarını, yasal zorunluluklar nedeniyle istihdam ediyorlardı. yoksa o pozisyonlara kendi embesil akrabalarını getirirlerdi. ama yeni açılan özel üniversiteler sayesinde, elleri rahatladı. artık orta yüksek öğretim ayrımı yapmadan, elinde diplomasından başka bir şeyi olmayanlar aynı iğrenç lafları duyacaklar.

    önceki yazdıklarına gelirsek, almanlar disiplinli oldukları için, bu iş arama vizesi her önüne gelene vermeyecekler. 2 yıllık yüksek öğretim veya orta öğretim meslek diplomasını şart koşuyorlar.(almanca bilmesi gerektiğini unutmayalım.) onların hedef kitleleri, piyasada deneyim kazanmış, bilgili ve becerikli ara elemanlar. elinde diplomasıyla gelen herkesi almayacaklar. 4 yılını üniversite geçirmiş yeni mezun birisinin yakalayamadığı şansı, meslek lisesinden mezun olup, 4 seneyi deneyim ve kendisini geliştirmeye adayan birisi yakalayacaktır.(deneyimli üniversite mezunlarını da alıyorlar ama, ara eleman ihtiyacı daha fazla.)




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.