Şimdi Ara

Almanya Prim İadesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
543
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Almanya Prim İfadesi Neyi İfade Etmektedir?
    Almanya prim iadesi, Almanya’da çalışan Türk vatandaşlarının Alman sigorta kurumlarına yatırmış oldukları primleri yazılı istekleri üzerine ve diğer bazı şartlarında olgunlaşması ile ya da yaşamlarını yitirmeleri durumunda geride kalan hak sahibi kişilere iadesi anlamına gelmektedir.
    Almanya Prim İadesi İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
    Almanya prim iadesi için başvuru yapacak kişiler ülkemiz Türkiye’de ikamet ettikleri yere en yakın SGK İl Müdürlüğüne yahut merkez Merkez Müdürlüğüne müracaat etmeliler.
    Sigortalılar İçin Prim İadesi Şartları Nelerdir?
    Türk vatandaşı olan birisi için primlerin iadesi ana şart 2 yıl boyunca beklemeli ve Almanya’da yaşamıyor olmasıdır. Beklemenin başladığı tarih ise zorunlu sigortalı olma süresinin bittiği zamandır. Türkiye ve Almanya’daki zorunlu sigortalılık eşdeğer olmakla birlikte Almanya’da kazanç yerine sayılan ödemeler olarak kabul edilen işsizlik maaşı, işsizlik yardımı veya 01.01.2005’ten itibaren işsizlik ya da hastalık parası gibi ödemeler zorunlu sigortalılık olarak işlem görmekte ve bekleme süresi bu tür ödemelerden sonra başlamaktadır.
    Bu 2 senelik bekleme süresi içerisinde tekrardan Almanya’da veya Türkiye’de mecburi sigortalı olunursa, 2 yıllık bekleme süresi her keresinde mecburi sigortalılığın sonlanmasından sonra başlamaktadır. Tutuklu olarak geçen zaman ile 5510 sayılı Kanun ve işbu Kanunla mülga kanunlar hükümlerine göre isteğe bağlı sigortaya prim ödenen süre zarfları, bekleme süresine etki etmez.
    17.03.1987 tarihine del Almanyayı terk etmiş Türk vatandaşları Türkiye’de zorunlu sigortalı olsalar dahi bekleme süresinden hiçbir şekilde etkilenmezler, diledikleri takdirde primleri kendilerine iade edilir. Ek olarak, 65 yaşını doldurdukları halde her iki ülkede de prim ödeme süreleri toplamda 5 yılı bulmayan vatandaşlarımız ise 24 aylık bekleme süresine tabi tutulmadan prim iadesinde bulunabilirler.
    Peki Hak Sahiplerine Prim İadesi Nasıl Yapılıyor?
    Bekleme süresi dolmamış olan vatandaşın, ölüm nedeniyle aylık alma hakkı yoksa, Alman emeklilik sigortası primleri dul erkeğe, dul kadına ya da yetimlere iade edilebilir. Türk ve Alman sigorta süreleri, bu şartların incelenmesinde birleştirilebilirler.
    Yetim çocukların prim iadesi hakkı kazanabilmesi için, Alman emeklilik sigortasından yetim aylığı için aranan haklara sahip olması gerekir. Diğer bir ifade ile yetim çocuk 18-27 yaş arasında olmalıdır. Birden fazla yetim çocuk varsa şayet prim eşit şekilde pay edilir.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.