Şimdi Ara

Araba Dişlisi Nasıl Kırılır

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
21.338
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar dün bir arkadaşla arabayla geziyorduk bir yerde durdu bu camiiye ihtiyac görmeye gitti o sırada ben yan koltuktaydım yandan bir adam arabayı rahat cıkamam cok az ileri alır mısın dedi bende arkadaş gelsin alır dedim oda acil dedi bana el frenini cek dedi cektim ama araba gitmedi vitestedir o depraja bas dedi bende direksiyon koltuga geçtim bastım araba 50 cm gitti geri deprajtan geçtim araba stop eder gibi oldu sarsıldım bir anda kontak kapalıydı ama.arkadas vitesin dişlileri kırılmıs dedi bana yalan mı söylüyor olabilir mi 3 dişi kırılmış ama arabayı 2 gün kullandılar sonra geldi bana bunu dedi bende anlamıyorum yardım istedim.



  • Merhabalar...Öncelikle geçmiş olsun. Başınıza gelen şey oldukça doğal ve herhangi bir arızaya mahal verecek bir durum değildir. Debriyajdan istediğiniz kadar sert çekin...Çok çok debriyaj balatasına zarar verirsiniz.

    birde...kırılan 3 dişi nasıl tespit etmişler....Aracın vites kutusunu açmadan hangi 3 dişi tespit edebilmişler anlamak zor...Ayrıca....vites sisteminin yapısı gereği...araç viteste olsa da olmasa da vites dişlileri birbirine temas halindedir. ( bu 1,2,3,4, ve 5. vitesler için geçerlidir) bu yüzden siz ne yaparsanız yapın bu dişlileri birbirine çarptıramazsınız...Ancak çok yüzek devirlerde vites değiştirdiğinizde, oda genelde vites dişlileri üzerinde olur, vites grubunda o anda vites miline senkromenç ile bağlı olan dişliyi döndüremez ise...mevcut dişliyi kırar.....ama bu durum çok ekstrem zorlamalarda mümkündür...Sizin gibi bir durumda değil...
  • Ancak.....araç geri viteste iken, siz debriyaja basarak aracın ileri doğru hareketlenmesine neden olduysanız, yada tam tersi....ileri viteste iken debriyaja basarak geri geri gelmesine neden olduysanız, araç bir miktar hızlandıktan sonra debriyajı bıraktıysanız, bir ihtimal dişliye zarar vermiş olabilirsiniz. Ama bu yine öncelikle senkromencin zarar görmesi sonrasında olacak bir durumdur.
  • olay anlattım gibi hafif yokus asagıdayken vites 1 de depriyaja bastım az gitti tekrar cektim araba kontakta değildi stop eder gibi oldu sonra el frenini cektim 270 lira diyor dişli takımı komple değişir diyor
  • İyi, geceler hayırlı bayramlar. Arkadaşınız aracın dişlilerinin kırık olduğunu ve arızanın vites dişli grubunda olduğunu nasıl tespit etmiş? Araç vitese mi geçmiyor, 1. viteste iken ses mi yapıyor, vitesten mi atıyor.... Aracın şanzumanı söküldü mü? Arızanın varlığı nasıl tespit edildi? yada etti....Arkadaşınız Bütün bunları vites kutusunu sökmeden neye ve hangi gerekçeye dayanarak söyleyebiliyor anlayamadım...

    Aracın kontağı ister açık ister kapalı olsun. Yaptığınız son derece normal bir durum. Ancak dediğim gibi....ara. 1.viteste iken siz aracı geriye doğru ilerletmediyseniz.....Şöyle düşünün......aküsü biten her araba, 2. vitese takıp yokuş aşağı vurdurma yaptığında...vites dişlileri %80 kıracaktır.

    Vites kutusundan gelen herhangi bir sese bağlı olarak bu tespiti yapmak çok güç.
  • sizede. 1.vitese geçiyordu.vitesten atmıyordu ve normal hemen geçiyordu. sanayiye götürmüşler ordaki usta ondan kırılmıstır demiş.
  • vitesler normal geçiyor....kolay geçiyor....atma yok ötme yok....ses yok...Usta nasıl olur da vites dişlisi kırık diyebiliyor ki....vites dişlileri vites geçişleri sırasında birbirleri üzerinde kaymazlar...Grup mili ve vites mili üzerindeki tüm dişililer mil üzerinde sabittir. Sadece vites mili üzerindeki dişiler mile sabit değildir. bu konumda senkromenç devreye girer. Senkromenç dediğimiz parça, vites dişlisini, vites miline sabitleyen parçadır ve vites geçişlerindeki kolaylığı sağlayan parçadır. bu nedenle vitesler çok kolay geçiyor...vites dişlisi kırılmış diye nasıl tespit yapabildiler...anlamadım :)
  • bilmiyorum ki ustad meslek ne senin
  • :) Meslek Lisesi Mak. Tek. Öğretmeniyim...
  • Vites dişlisinin kırıldığı, genelde kırılan dişlinin bağlı olduğu viteste hıza bağlı olarak artan bir hırıltı yada uğultu ile tespit edilir. bu ses de...aşınan yada kırılan dişlinin yüzeylere tam temas etmeyişinden kaynaklıdır. Ama bu bahsettiğim tabiki, diş yanaklarındaki aşınma yada kırılmalarda oluşur. Ha....diyelim ki dişlerden bir yada birkaçı kırıldı. O zaman vites dişlisi o noktaya geldiğinde kaçırma yapıp boşa dönerek oldukça kütürtülü bir durum ortaya çıkacaktır. bunlardan hiçbirisi yoksa...dediğim gibi...bir sorun yok demektir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.