Şimdi Ara

Araç Değer Kaybı | Ana Konu (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
298
Cevap
38
Favori
10.375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • maligezgin kullanıcısına yanıt
    Hocam telefonla konuşurken kadın bana biz sizin için karşı taraftan hem hasar kaybını hem değer kaybını alıyoruz dedi ben de vayy farklı bir şey mi acaba dedim meğersem hasar kaybı dediğimiz şey aracın tamir masrafını ödemek için sigortanın gönderdiğiymiş. Bunu zaten her türlü veriyorlar ama kendi marifetleriymiş gibi biz sunuyorlar işleri güçleri kandırıkçılık. Enuygun.comla konuştum çünkü sigortamı orada yaptırmıştım biz sizin yerinize sigorta şirketlerine başvuru yapacağız ücretsiz bir şekilde avukata gitmenize gerek yok dediler. Sizin bahsettiklerinizi benim yerime onlar yapacaklar ücretsiz bir şekilde aracı olacaklar yani. Muhtemelen onlarla beraber ilerleyeceğiz süreçte.
  • dilekçeyle sigorta şirketi başvuracak demek. Mutlaka eksperin hesapladığı değer kaybını kendi gözünüzle görün. Yani eksperin değer kaybı için belirlediği tutanağı isteyin. O tutardan daha az miktarda bir para yatırmasınlar. Şifre veriliyor sigortadan talep edin. Siteden girip kontrol edersiniz tutarı.

  • Bu konu basit değil. Bazı dosyaları avukatsız çözebilirsiniz bazı dosyaları avukatla halletmemiz gerekebilir. Kazanın boyutu önemlidir. Sadece maddi hasarlı kazalar için yazıyorum. Bedensel zarar varsa kesinlikle avukata danışın çünkü şirketler size çok gelen göstermelik rakamlar ile ibra almaya çalışmaktadır.

    Sigorta teminatının bir limiti var. Maddi hasar limiti aşılırsa sigorta aradan çıkar. Tahkime bunu göz önüne almadan giderseniz tahkimde yanlızca sigortaya karşı olduğunuz için kaybeder ve karşı vekalet ücreti ödersiniz.(Genelde icraya koymuyorlar ama meblağ yüksek olunca koyabilirler)

    Sigortanın devreden çıkabileceği durumlar var. Olay bazında değerlendirmek gerekir.

    MESELE 1
    Yol 1 -) Basit
    × Her şey yolunda gider sigorta devrededir teminat limiti aşmamıştır. Basit trafik kazası yani hesaplamaya göre Tahkime bile gitmeden sigortaya başvurup para alabilirsin. Az öderlerse tahkime gidersin. (Zaten tahkime başvuru şartıdır sigortaya başvuru yapmak dosyaların çoğu orada çözülür)

    Yol 2-) Sıkıntı
    x Bir sebepten ötürü sigorta ödemeyi reddeder. O noktada bir inceleme yapmak lazım. Sigorta keyfi dosya reddetmez gerekçesi vardır. Bunu da talep ederek öğrenirsin. Sigorta yoktur sürücü ve araç malikine karşı kusur raporları ile dava açmak gereklidir. Tanık keşif bilirkişi gibi işler için avukatla dosya takibi yapmak gereklidir.

    MESELE 2
    Değer kaybının hesabı şimdi tahkim bu işi matematiksel bir formüle döküyor. Bunu sigortanın lehine bir düzenleme olarak görüyorum. Mahkeme ise gerçek değer kaybını hesaplanır. (Kaza olmasaydı aracın değeri ile şu anki durum arasındaki fark)

    Burada önemli mesele enflasyondur. Temerrüt sigortaya karşı ihtar itibariyle başlar. Sürücü için ise temerrüt olay tarihinden işler. Tahkimde 3 ayda alırsın parayı , mahkeme 2 yıl sürer tehiri icra alırsa 4 yıl sonra alırsın parayı;

    Hesaplama yaparsan. Mesela tahkim 10.000 TL ye hükmetti tahsil ettin. İhtardan sonra 3 aylık yıllık %9 faiz alırsın. Mahkeme 20.000 TL olarak hesapladı. 2 yıl sürdü kaza tarihinden itibaren 2 yıllık %0 faiziyle parayı aldın.

    Hangisinde daha çok para aldın reelde onu düşünmek gerekir. Olay ne kadar basitse zarar ne kadar azsa tahkim o kadar mantıklı olur.

    Avukatlığa gelirsek geri danışmanlık için görüşme yapmak istediğinizi ama danışmanlık ücreti ödeyecek durumunuz olmadığını söyleyin. Danışmanlık işlemi normalde ücrete tabi ancak uygulamada işler daha farklı yürüyor. Dosyanız hakkında fikir almak isteyebilirsiniz. Çekinmeye lüzum yok. Kafanızda oluşan kanaate göre de işlem yaparsınız.




  • Tranquilizer T kullanıcısına yanıt

    Bu siteyi kullandınız mı siz?


    Alıntı

    metni:
    Oturduğunuz yerden yapmak istiyorsanız degerkaybi.online sitesinden ücretini ödeyerek rapor hazırlatabilirsiniz. Bu raporda çıkan bedeli sigorta şirketleri genelde aynen ödemektedir.
  • huzyin67 kullanıcısına yanıt

    arkadaşım niye ücret ödesin insanlar?

    zaten ÜCRETSİZ bir şekilde eksper atanıp formüle göre fiyat belirleniyor

    sigorta şirketi sbm.org sitesini baz alır

    orada rasgele eksper atanır ve değer kaybı belirlenir

    sbm.org bir kamu kuruluşudur.

    dışardan aldığınız rapor bir işe yaramaz


    Alıntı

    metni:
    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belirlediği kişilerle paylaşılmasını sağlamak amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde tüzel kişiliği haiz bir kurum olarak kurulmuştur.
  • huzyin67 kullanıcısına yanıt

    Evet. Sedev vakfına ait bir site.

  • maligezgin kullanıcısına yanıt

    Hocam sen neden tek bir doğru varmış gibi davranıyorsun ve neden saldırgan bir tutumun var?


    Sigorta şirketine başvurduğun zaman eksperi kendi yapıp kendi belirlediği tutarı ödüyor.


    Doğal olarak bunun böyle olmasından rahatsız olduğunu haksızlığa neden olduğunu belirten mesajlar atılmış.


    Bunun önüne geçebilmek için ben Sedev vakfına ait site üzerinden eksper yaptırabilirsiniz demişim. Geçmiş yıllarda bu işle uğraştığım için bulduğum en optimum yol buydu ve bunu paylaştım. Dışarıdaki sanayideki vs eksper firmalarına güvenemiyordum, çoğu da değer kaybı raporu çıkartmıyor zaten. Onlarla uğraşmak yerine Sedev'in raporunda belirlenen rakam neyse sigorta şirketlerinin aynen bu rakamı ödediğini bildiğimden tavsiye ettim. Vakıfla bağlantım falan yok.


    Kaza sonrası aracında meydana gelen hasar ve değer kaybını formül kullanarak belirleyebilecek olan varsa belirlesin zaten. Uğraşamam ya da yanlış yaparım diyen varsa da ücretini ödeyip güvenilir bir yere eksper yaptırsın.


    Avukata gitmenize gerek yok evraklarını kendin topla başvurunu kendin yap ne gerek var falan yazıyorsun. Bu da bir seçenek evet ama herkes senin gibi düşünmeyebilir. Herkesin bu işlere ayıracak vakti olmayabilir. Yoğun çalışan biri güvendiği avukata vekalet çıkarır avukatla anlaşmasını yapar uğraşmadan ve hak kaybına uğradığını düşünmeden süreci tamamlama yolunu seçebilir.


    Neden senin gibi düşünmeyenleri zorbalıyorsun çok komik.


    Bir de önceki mesajında tahkim'e gitmek için avukata ne gerek var bir dilekçe sadece demişsin. Tabi ki vatandaş bireysel olarak mahkemede dava da açabilir tahkime başvuru da yapabilir ama yanlış bir dava açarsa hem hak kaybına uğrar hem de karşı tarafa yargılama gideri ve karşı vekalet ücreti ödemek zorunda kalır. Davasını kendi açıp da sonradan işler kötüye gidince avukata koşan fakat iş işten geçmiş olduğundan zarara uğrayan çok oluyor.


    Tahkim başvurusu için de aynı şey geçerli. He sen kendinden eminsen başvurunu yapıp gelen cevap dilekçesine ve bilirkişi raporuna karşı itirazlarını yazabileceksen, ıslah dilekçeni hazırlayıp doğru bir şekilde harcını yatıracaksan, çıkan tahkim kararını icraya koyup tahsil edebileceksen, tahkim kararının iptali için sigorta şirketinin hukuk mahkemesinde açacağı davaya da cevaplarını ve itirazlarını yazıp duruşmalarına gireceksen buyur yap. Ki süreç bununla da tamamlanmıyor uzatmayayım. Ama ben bütün bunları yapamam uğraşamam diyene de avukata ne gerek var deme komik oluyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tranquilizer -- 20 Ekim 2023; 12:36:56 >




  • Tranquilizer T kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim bilgi için. sigorta şirketi eksperin belirlediği değer kaybı miktarını ödemez, kendi kendine eksper tutup daha az miktarda öderse tahkim e gitme şansım oluyor anladığım kadarıyla. Ayrıca bu siteden çıkan meblağı rapor hazırlanmadan öğrenebiliyor muyuz? meblağa göre rapor hazırlatıp hazırlatmamayı düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huzyin67 -- 20 Ekim 2023; 15:25:12 >
  • Tranquilizer T kullanıcısına yanıt

    Agresif olan avukat veya yanında calisan ve burada insanları yanlış yönlendiren üyeler.

    İnsanların vakti olmayabilir filan da diyip kendinize güldürmeyin. Yarın saatlik iş bu.

    Vakti olmayan insan burda takılmaz. Lütfen insanları bilerek veya bilmeyerek yanlış yönlendirmeyin.

    Sigorta şirketine başvurduğunda o da VERDİGİM LİNKTEN EKSPER ATIYOR

    Bunu anlatabilmek için herhalde 100 kere yazmam gerek. İnsanlar ısrarla anlamıyor. Anlamak istemiyor.

  • Merhaba, bende 15 gün önce bir kazaya karıştım. Kusurum 0. Araç bana arkadan çarptı. Dün itibariyle araç yetkili serviste yapıldı ve teslim edildi. 62 bin TL hasar oluştu. Araçın ilk kazası ve 2021 model. 29 bin km de. Benide oradan buradan aramaya başladılar. Burada yazılanlardan bende kendim bu işi takip etmek istiyorum. Şimdi en başından ne yapmam gerek madde madde yazıp yardımcı olursanız sevinirim. Böyle diğer arkadaşlarda avukatla uğraşmaz.

    Yukarda bahsi geçen dikekçeyi banada yollayabilir misiniz?
  • kemal019 K kullanıcısına yanıt

    mail adresinizi yollayın, göndereyim

  • kemal019 K kullanıcısına yanıt
    Hocam benle aynı senaryoyu yaşamaşsınız 15 gün önce araba ışıklarda beklerken arkadan çarptılar aracı 2 gün önce servisten aldım dosya henüz kapanmamış ama kapanınca 45k civarı tramer çıkacakmış. Bizim de ilk kazaydı ve arabayı servisten aldığımızdan beri her durduğumda ya arkamdan vururlarsa korkusu oluştu. Hafif hızlı gelen araba görünce korku geliyor sizde de oluyor mu?
  • Çok geçmiş olsun. Psikolojik bir durum zamanla geçecektir. Ancak şu var biraz daha dikkatli oluyorsunuz ve daha sık kullanıyorsunuz dikiz aynasını vs.😊
  • kemal019 K kullanıcısına yanıt
    Sizde olmuyor mu endişe durumu?
  • Hayır olmuyor
  • maligezgin kullanıcısına yanıt

    bu işler için avukata gerek yokmuş. onu anladım. avukatlar bu sektörü haliyle zayıflatmak istemiyor. araştıran bilen ise bu işi kendisi yapıyor. ben bu forum sayesinde avukatsız işlemlerimi başlattım. hayırlısı bakalım. şu konuyu baştan sona okuyan işlemlerin nasıl yapılacağını rahatlıkla anlar. iyi forumlar. :)

  • huzyin67 kullanıcısına yanıt
    Değer kaybını alınca ne kadarlık hasara ne kadar vardiler söylerseniz iyi olur.
  • huzyin67 kullanıcısına yanıt

    tek amacım mağdurları konudaki avukat veya çalışanlarından uzak tutmak

    alacağınız değer kaybına %20 ortak olmak için debelenip duruyorlar

    iyi günler

  • 52 bin tl lik hasar var. çıkınca yazarım.

  • @maligezgin Nisan ayında yaşadığım kaza sonrası karşı tarafın sigorta şirketine başvurdum. Aracımda 100B tutarında hasar oluşmasına rağmen bana 10B olarak ödeme yaptılar. Bunu oldukça az bularak sigortaya itiraz etmeme rağmen yeni bir ödeme yapılmadı.

    Geçtiğimiz aylarda da aracı bir kurumdan arandım fakat bir vekalet vermedim.


    Bu durumda gerçek değer kaybını almak için nasıl ilerlemek gerekli? Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurarak mı ilerlenmeli?

  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.