Şimdi Ara

Bilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
11
Favori
4.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, 2022 YKS ile Bilkent iktisat bölümüne girdim. Eylül PAE sınavında 4. kur (upper) olarak başladım. Yazıda hazırlıktan, işleyişten vs bahsedeceğim ileride ders aldıkça da editlemeyi planlıyorum. Burada kendi bilgilerimi yazıyorum eğer farklı bilgileri olanlar varsa bu illaki Bilkent olmak zorunda değil Hacettepe ile ilgili tecrübelerini veya İTÜ ile ilgili tecrübelerini başka başlıklarda açıp ardımızdan gelenlere düzgün veriler bırakalım. Bunun bir benzerini ekşiye de yazmayı düşünüyorum yazınca o entry'de buraya link olarak eklerim. Ayrıca aşağıdaki letter grade örneklerini gözünüzü korkutmaktan ziyade Bilkent'teki hocaların ciddiyetini ve Bilkent'in sadece para vererek bitirebileceğiniz bir üniversite olmadığını göstermek için koydum.


    1. PAE

    Bilkent'teki hazırlık maceranızı bu sınav belirler. İlk aşama 200 sorudan oluşur yaptığınız netlere göre (evet 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor.) 1,2 ya da 3. kura yerleşirsiniz. Netleri tam hatırlamıyorum ama 134-135 neti geçerseniz 2A sınavına girmeye hak kazanırsınız. (sınav akşam srs'den açıklanıyor)

    2A sınavı ertesi gün yapılıyor. Bu sınav belirgin bir şekilde diğerinden daha zor. Önceki sınavda yayıla yayıla 169 net yapan beni amirlik sınavına giren Rıza Baba'ya çevirdi.(bilmeyenler youtube'da aratsın.) 100 soru sorulur içeriğinde dinleme, okuma, kelime bilgisi ve dil bilgisi mevcuttur.

    Dinleme- burada note taking diye bir mevzu var. 10-15 dakikalık bir anlatı dinlersiniz ve dinlerken bir taraftan da size verilen kağıttaki başlıklara göre not alıyorsunuz. tek seferlik dinlemenin ardından da önünüze az evvel dinlediğiniz anlatı ile ilgili sorular geliyor. Bu soruları notlarınıza bakarak, kafadan atarak, hafızanızı kullanıp hatırlamaya çalışarak ya da vahiyle çözebilirsiniz.

    2A sınavından 60 net yapmanız lazım. Ben 56.75 alıp kalmıştım.

    Bu sınavı geçseydim 2B yazma ve konuşma sınavı olacaktı. Ben ilk seferinde kaldığım için bu sınava giremedim. Hoş hocalardan ve üst dönemlerden duyduğum kadarı ile 2A'yı geçip 2B'den kalan çok az kişi var. O yüzden endişelenmeyin. Ben ocak ayında İELTS sınavı ile geçtim.

    İELTS ile de kısaca şunu söyleyeyim: PAE'den çok farklı. Bazen ikisi kıyaslanıyor ama bence çok yanlış bu. İELTS dikkat sınavı gibi bir şey o yüzden dinleme ve okuma dikkate bağlı. Konuşmada net bir şekilde Bilkent'e mi özgü yoksa tüm İELTS examinerler mı öyle bilmiyorum ama çok düşük veriyorlar. ben daha 6'yı geçen görmedim. O yüzden İELTS'e girenler konuşmaya ve yazmaya (neye göre puan verdiklerini anlamadım.) çok güvenmesinler.


    2. Hazırlık: Hazırlıkla ilgili şehir efsanelerinden başlayım:

    -"abi kaza yaptım kolum kırıldı rapor aldım kabul etmediler devamsızlıktan kaldım!"

    -Öncelikle geçmiş olsun kardeşim. Bilkent hazırlığın %90 devam zorunluluğu var. Bu kalan %10 luk kısım kaza, hastalık vs.'ler için verilmiş. Her kurda bu farklı bir süreye tekabül ediyor. Örneğin ben 4. kurdayken 2 aylık kurda 20 saat (50 dakikalık dersler 1 saat, 75 dakikalıklar 1.5 saat yapıyor. Bir günde 5 saat ders var.) yani 4 gün devamsızlık hakkı vardı. Benim önerim bunu sonuna kadar saklayın. Olabildiğince gidin çünkü çok fazla arkadaşım hastalandığı için hasta hasta sürünerek okula geldi devamsızlıkları da bitmişti. Hoş salgın zamanı devamsızlıkları bitenler geldiği için mbg'ciler için lab işlevi görüyoruz yeni virüs ortaya çıkıyor mutasyonla. Kısacası devamsızlığınızı bilgece kullanın.

    -"LP'leri nasıl toplayacağız çok ödev var yaa"

    - Öncelikle LP denilen şey 100 puan üzerinden 30 puan ödev, 30 puan proje çalışması (eskiden globe mi ne diye bir halt varmış eskiler bayağı sövmüş globeye), 40 puan quizler. Proje çalışması hocadan hocaya değişir. Kimi essay yazdırıp kasar, kimi video çektirir, kimi sunum yaptırır. Her aşama belli puandır. Sunum materyali hazırladın 10 puan, sunumu yaptın 10 puan gibi. 40 puan quizler dediğim mevzu şu: yazma, çoktan seçmeli gibi farklı türlerde 5-10 puanlık quizler yapılır hocalar da bunları okur puan verir. Notu kıt da olsa en kötü öğrenci bile buradan 15 puan falan getirir. 30 puan ödevler, ödevler genelde sizin konuları pekiştirmenizi sağlıyor, bu açıdan yapılması taraftarıyım ama son haftalarda bıktıysanız salabilmek için baştan sıkı tutup ödevleri yapın.

    -"Hazırlık çok zor"

    -İngilizce temeliniz yoksa veya zayıfsa evet zor. Temeliniz iyiyse zor doğru kelime değil, doğru kelime: "yoğun". Haftanın 5 günü tam gün İngilizce çalışmak gerçekten bayıyor bir noktadan sonra ve devam zorunluluğu sebebiyle kaçamıyorsunuz da. Öte yandan burada İngilizce'yi kafanıza vurarak öğretiyorlar. Ben özel okul temeli olan birisi olarak YKS sürecinde unuttuklarımı hatırlayıp üstüne çok fazla ileri düzey kelime ve bağlaç öğrendim. Kısacası Bilkent hazırlığın hakkını veriyor.

    Not: Bazı hocalar proje LP'lerini sonlara kadar girmiyor ki geçip geçmediğinizi anlayamayın ödevleri yapın.

    Bu üç noktanın yanında 5. kur hariç kitaplar kullanılır. 5. kurda hocanız bağlı olarak bol bilgisayar/tablet ya da bol çıktı kullanacaksınız. Bazı hocalar telefona izin veriyor ders takibi için ama bazıları kesinlikle kağıt üzerinde istiyor. Ayrıca 2 tane hocanız var (genelde), bunlardan biri support diğeri main teacher olarak geçer. main sizin esas işlerinizi halleder ve haftada 15 saat gelir, support hoca 10 saat gelir.

    PAE ve Hazırlık ile ilgili daha fazla bilgi için:

    Bilkent Üniversitesi-İngilizce Hazırlık Programı

    Dış Sınavlar ile Yeterlilik – Bilkent Üniversitesi-İngilizce Hazırlık Programı

    Sıkça Sorulan Sorular – Bilkent Üniversitesi-İngilizce Hazırlık Programı


    3. Ulaşım

    buraya sıkıştırayım, Bilkent'te araçlar size yol VERİR. Evet veriyorlar. (ama bunu Ankara'nın kalanında denemeyin, hele benim Keçiören'de oturuyorsanız hiç denemeyin. Deneyen arkadaşa araba çarptı.)

    taksiciler: oğlum bunlar taksi değil uber falan. İnanılmaz kibarlar, özel olarak mı eğitiyorlar nedir aw ben Keçiören'de oturan adamım buradaki en kibar komşu bu taksicilerden daha kaba.

    metro ve ring- bence yeterli değil ama 111 nolu hat metrodan doğu kampüse, 175 ve 176 da merkeze gider.

    Tunus ve Sıhhiye ringleri mevcut ama ne kadar yeterli emin değilim. Yine de ODTÜ ve Hacettepe'den daha iyi.

    Semt servisleri : belli bölgelere semt servisi gidiyor ve ücretsiz. Ben sabah 6.50'de ve akşam 16.30'da etlik-antares-yenimahalle servisine biniyordum. akşam 17.40'da personel semt servisi var, eğer serviste yer varsa binebiliyorsunuz diye biliyorum.

    Üniversite içi ringler: aceleniz varsa bunlara koşun çünkü yer kalmayabiliyor. Aceleniz yoksa yürüyün (kampüs kısmında daha detaylı değineceğim)

    servisçiler ekseriyetle facebook amcalarından oluşuyor ama ben sıkıntı yaşamadım. İşte arada durak falan atlayabiliyorlar veya güzergah değişince yol tarifi istiyorlar o kadar.

    Dolmuş- henüz hiç görmedim ama merkez kampüste bir tane durak var.

    ulaşımla ilgili daha fazla bilgi için:

    TR / Bilkent Universitesi – Ulaşım


    4.yemek

    Sözeri pide: Buradaki 1 porsiyon kuşlar için eğer ki normal bir insansanız 1.5 tan aşağı almayın. Fiyatı biraz pahalı geldi bana.

    merkez kampüs yemekhane: Doğu kampüstekinin daha kalabalık ve merkezdeki hali. Rektörlüğün karşısında bulunuyor.

    sofa cafe: Benim bilmediğim bir olay mı var nedir anlamadım. Yemeği güzel, ortam güzel ama benim gittiğim saatte pek kimse yoktu. Fiyatta Mozart'a benzerdi en son.

    çatı cafe: Buradaki yemekler kampüsün kalanına göre daha iyi ancak fiyat biraz tuzlu olabilir. Tartıyla yemek alıyorsunuz. Benim önerim pilav ve bol et alın az protein alsın vücut.

    doğu kampüs: N binası mozartı 45 TL idi 2 yıl önce zam gelmiştir muhtemelen ama yemekler bence güzel.

    doğu kampüs yemekhane: 60 TL ama burada şöyle bir mesele var: kartınıza srs'den yemek satın almanız lazım. 100 taneye kadar alabilirsiniz. Eskiden sanırım sınır yokmuş o yüzden bir rivayet hala 9 TL'den aldığı yemeği yiyenler olduğu üzere Bilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek) . Yemekhane bu arada bu yıl oldukça pahalı bir hale geldi bence.

    menü örneği: Bilkent Universitesi - Kafeteryalar Isletmesi Mudurlugu

    c binası mozartı: 45 TL N binasına göre 1 tık daha kötü ama yine de güzel

    kahve seven birisi olmadığım için kafeteryalarla ilgili bilgim yok ama otomatların çayı kötü (sadece A binasındaki limonlu çay bu konuda bir istisna). Otomatlardaki yiyecekler de normalden %20-%50 arası falan daha pahalı.

    daha fazlası:

    TR / Bilkent Universitesi – Kafeteryalar İşletmesi Müdürlüğü


    5. kulüpler

    EPM (economic policy making club): Bunlar eski ERU'cular. Artık kulüp haline geldik. Valla ekonomiye ilginiz varsa gelin bunların etkinliklerine.

    ERU (economic research union):Artık EPM olarak faaliyet gösteriyor. Normalde tüm öğrenciler katılabilir ancak ilgilendikleri alan gereği genelde işletme ve iktisatçılar buraya doluşuyor. Genelde paper sunuyorlar ya da meşhur ekonomistleri çağırıyorlar.

    Twitter hesapları:(3) Bilkent Economics Research Union (@bilkenteru) / Twitter

    Burayı editlemeye devam edeceğim. Belki 2024 güz döneminde bir sürpriz yaparız :)


    6. sosyal hayat ve kampüs

    sosyalleşme biraz size kalmış bir şey. Servisteki kişilerle tanışabilirsiniz. Onun haricinde proje ve grup çalışmalarında vs. derste sosyalleşebilirsiniz gibi gibi. Ancak sosyallikle ilgili büyük bir beklentiye girmeyin. Çünkü sosyal olmaya çalıştığınız zaman genelde ortalamayı yamultuyorsunuz. Genelde diğer öğrenciler derse gelmeyip sürekli yurtta veya Ankara'da takılınca kendiniz gibi çalışkan tiplerle arkadaş oluyorsunuz ki bence bu iyi bir şey ama bu yazıyı okuyan herkes aynı fikirde olmayabilir.

    kampüs: üçe ayrılır

    1) Orta kampüs

    buradaki en kayda değer şey odeon. pek bir şey yok.

    2)Merkez kampüs

    Derslerinizi büyük ölçüde burada alacaksınız (evet CTIS ve turizm tayfa siz de bazı havuz derslerinizi burada alacaksınız). Fakülteler, rektörlük, yemekhane, 2 adet spor salonu (yurtlar spor salonu ve merkez spor salonu), yurtlar burada bulunur.

    V binası: Amfi dersleri burada yapılır (en azından iibf'nin, 4 adet amfi ve birkaç hocanın odası vardır.)

    Rektörlük: EA olarak geçiyor. G (galery) katında genelde rektör vb. yetkilileri bulabilirsiniz. Rektörlüğün içerisinde bir yapıkredi şubesi mevcuttur. Merdivenlerin hemen altında da EB olarak geçen genelde mühendislerin aldığı dersler var (cs derslerinin bazıları falan burada)

    T binası: küçük bir bina A binasının hemen bitişiğindedir. Altında coffee Break mevcut.

    A binası: iibf hocalarının genelde ofisleri burada (özellikle iktisadın). Dekanlık bu binada. İş bankası trademaster odası ve bankamatik mevcut. Fotokopici de var sanırım ama ben hiç kullanmadım.

    B binası: Hukuk dersleri genelde burada ama hukukçular hariç herkes de buraya girip çıkıyor. Bilgisayar lab'ı da mevcut binada.

    G binası: İhsan Doğramacı'nın aslında ölmedi ama bu binada kaybolduğu iddia edilir. Bu binayı yapan mimar kör oldu, hayatımda bu kadar karışık bir bina görmedim. Alışmanız aşağı yukarı bir dönem alacak (belki daha fazla). Dil dersleri başta olmak üzere çoğu ders burada işlenir. Alt katta lab mevcuttur aynı zamanda kayıp eşyaları da alt kattaki odadan alabilirsiniz (GE100 aldığı ilk gün okul kimliğini kaybeden bir sığır olduğum için çok hızlı tanıştım burayla).

    Meteksan kırtasiye: Çoğu hoca kitapları kullanmaz ama kullanan hocaların istediği kitapları buradan temin edeceksiniz. Sağlam kazık fiyat çekerler.

    MA binası: A binasının devamında bulunur. İşletme fakültesi olarak da geçer. işletme ve bazı econ derslerini muhtemelen burada alacaksınız. En meşhur özelliği altında starbucks olmasıdır.

    3) Doğu kampüs

    Turizm, hazırlık ve CTIS burada. Onun haricinde lise zart zurt var da orası pek önemli değil. CTIS ve Turizm eskiden uygulamalı yüksekokul olduğu için herhalde buraya atmışlar. Şu anda fakülte durumundalar. Forumda bayağı bir CTIS'ci eleman var onlar da söyleyecektir ama dostlarım bölümünüz doğu kampüste olsa da merkeze ders almaya gideceksiniz. Programınızı ona göre yapın.

    Hazırlıktan zaten bahsettim.

    Bunlar dışında sigara yasağı mevcut ve bu yasak her yıl genişletiliyor (doğru veya yanlış tartışılır). Bunun havaya olumlu bir etkisi var. O yüzden aceleniz yokken arkadaşlarla yürümek veya kendi başınıza yürümek (bu esnada ileride almayı düşündüğünüz kararları da analiz edebilirsiniz) gerçekten çok güzel.

    Spor için 3 tane spor salonu var merkez, yurtlar ve doğu olmak üzere

    daha fazla bilgi için:

    TR / Bilkent Universitesi – Spor Tesisleri

    TR / Bilkent Universitesi – Kampüs Planı

    TR / Bilkent Universitesi – Kampüs ve Çevresi


    7. Bölüm (iktisat)

    Ge100: Bu dersi mutlaka alın zaten hazırlık veya bölüm fark etmeden herkes alıp geçebilir. Bu derste mario gibi Odeon'a gidip hop oradan spora gidip okulu ve kampüsü tanıdığınız bir "ders". Bence bir tanıtım demek daha doğru. Bu ders okulu tanımanıza gerçekten yardımcı olduğu gibi yer yer sizi sıkıntıdan öldürebilir. Katılımlarınızda kart okutup ya da imza atıp giriş yapıyorsunuz ve sisteme puan ekleniyor.


    Econ 101 (Tarık Kara) Tarık hoca dersi keyifli olan, BİRAZ yüksek sesli (en öne geçip oturmayın), hiperaktif ve güleç yüzlü biri. Tarık hocanın dersinde gerçekten üniversiteye geçtiğinizi fark edeceksiniz. Bir şeyleri anlatıp geçmiyor devamlı olarak sizin de kafa yormanızı istiyor. Ayrıca kendisi çok da babacan bir adam, bir sorun yaşadığınızda size elinden geldiğince yardımcı oluyor. Tarık hocanın tek kötü tarafı çok yoğun olduğu için sınavları geç okuması (midterm sonuclarını finalden 2 gün önce öğrendik). Ayrıca sınavlarda da kastırır. Econ 101 dersinin içeriğine gelirsek diğer okullardan biraz daha ağır ve matematiksel bir iktisat anlayışı vardır. Mrs lerden walras dağılımına kayıtsızlık eğrisinden paretto verimine çokça şey görür firma teorisinde marjinal faydadır marjinal maliyettir pek çok şey öğrenip monopolleri anlamaya çalışırsınız. Aşırı zevkli bir ders değil ve ortalamalar genelde düşük ( midterm ortalaması 25ti). Eğer irregularsanız muhtemelen ciddi bir zorluk yaşayacaksınız bu derste.


    Eng 101 (Tülay Erkan) Güleç yüzlü bir hoca, notu bol veya kit denemez ama benim önerim notu daha bol bir hoca bulduysanız ondan alın dersi. Dersin içeriği ve notlandırması da şu şekilde: 20 puanlık bir essay ve 25 puanlık ikinci bir essay i derste yazmanız istenir (3 saatlik blok ders içerisinde yazarsıniz ve dersler 2 saat arka arkaya olduğu için ders bitiminde fotoğraf çekip moodle a yüklersiniz ve evde minor değişiklikler yapabilirsiniz). Önce derste kağıda yazıp sonra bilgisayara geçiriyorsunuz. Bu essaylari de hocanın seçtiği bir konu gereği okuduğunuz başka essaylerden toplayıp yazıyorsunuz. 7 puanlık bir Abdülhamit'i savundun tadında student led discussion var. Siz moderatör olup sınıfı kavga ettiriyorsunuz (ironi sadece sözlü fikir tartışması). 8 puanlık sunum var. 5 puanlık iki essayimi nasıl yaptım ne yapmalıydım tadında kendinizi övüp yerdiğiniz bir etkinlik var. 10 puanlık bir eleştirel okuma ve cevaplama etkinliği var. 25 puanlık (bazen bu 30 puan oluyor essaylerin ikisi de 20 puan oluyor) final var o da yine essay yazma. Size birkaç sayfalık bir essay ve saçma sapan bir soru verip 3 saatte 800 kelimelik bir şeyler yazdırıyorlar. hoca seçimi önemli genelde Ahu Ertan'ı öneriyorlar ama Tülay hoca da fena değil bence.

    Edit: Tuhaf bir durum fark ettim; Tülay hoca bizim dönem (2023 ilkbahar) cidden çok düşük notlar vermiş. Öte yandan bu dönem (2023 güz) bayağı bol puan dağıtmış. Arkadaşlar siz Offeringsten şaşmayın. Gidin notunun bol olduğu kesin olan Dorothy, Hakan Güven filan gibi hocalardan alın.


    Soc 101 (Daniel Just) Bu ders sosyal bilim seçmelisi olarak alınıyor. Benim önerim sosyal bilim seçmelisi olarak alabiliyorsanız ortalaması yüksek bir hocadan psikoloji ya da soc101'in diğer ortalaması yüksek hocalarından alın. Daniel hoca kötü mü, hayır aksine muhteşem. Benim genel kültürümle anlattığı şeyler birleşince muhteşem bir hale geldi. Ancak negatif tarafı şu: Sınavlarda sağlam kastırır. Ayrıca derse katılımı çok önemser ve bu derse gelip uyudum veya telefona baktım değil. Derse katılmak veya en azından gerçekten dinlemek. Sınavlarda 10 soru sorup 50 dk (finalde insafa gelip dedi ki 60dk variyorum) verir. Bunun sebebini kendisi "az süre veriyorum ki daha az saçmalayın". Sınavda ezber değil genelde mantık sorar. Hem teoriyi bilmeni hem de kullanmanı ister. Ben uğraşamam diyorsanız hiç bulaşmayın.


    Turk 101 (Selin ayaz) Bu derste not ve hoca eş güdümlü. Offerings kısmından veya üst dönemlerden kimin notu bol sorup onun dersini alın. Eğer hiçbir fikriniz yoksa Selin hoca iyi bir seçenek olabilir. Dersin içeriği de genelde blog yazmak (finalde de size söz falan verip onunla ilgili deneme yazdırıyorlar). Bu dersle ilgili atanamamış yaratıcılık dersi de denebilir. Felsefi bir şekilde ölümlü acılı bir şeyler yazın alın 9-10'unuzu geçin.

    detaylar için:

    Bilkent Üniversitesi – Türkçe Dersleri Koordinatörlüğü


    Math 105 (Alexandre Goncharov) Derste dikkatli olun yoksa bu adam İngilizce mi konuşuyor yoksa Rusça mı diye ikilemde kalabilirsiniz. Sakın dersin başındaki "çok kolay dersmiş ya" moduna takılmayın, dersi alanların yarısı akılsız olduğu için bu dersten kalmıyor (akılsız olduğunda kalan var ama yarısı değil.). Bu yılki midterm average sectionlar arasında değişmekle beraber 21-30 arasındaydı (Bizimli 25.9 ve bizim sectiondaki en yüksek not 72). Türevin sonuna kadar gelinir bu derste. Az biraz aklınız varsa, ders çalışıyorsanız ve matematik ile de iyi kötü bir şeyler biliyorsanız geçerseniz. Eğer sayısalcı ve çalışkansanız hoca size "gifted mathematician" diyebilir (no joke). Alexandre hoca arada trip atsa da ve aksanlı olsa da bu dersteki fena olmayan bir seçenek (bu derste iyi bir seçenek yok). Onun haricinde ders math 101'den kolay math 103'ten zor ve econ 101 ile birlikte ilk yılınızın en zor dersi olacak. Quizleri ve ödevleri de ihmal etmezseniz bir sorun olmaz.


    CS 125 (Ayışığı Sevdik Çallı) Python ile data analizi öğrendiğiniz görece basit ve kısmen sıkıcı ders. Ders sıkıcı ama bu derste öğrendikleriniz ile bazı eğlenceli şeyler yapabilirsiniz (ben hisse oran araştırması falan yapmıştım ama bunu excel ile de yapabilirsiniz). Lablara gidin orada hem ders materyallerini kullanabilirsiniz hem de asistanlara sorabilirsiniz. Bu dersin hocalarının sınavlarda falan da notu bol sayılır.


    Turk 102(Fatma Zehra Vural): Turk 101'in devamı. Fatma hoca güzel notlandırıyor.


    Eng 102 (Matthew Gorman): Matthew Reisle başlayalım. Güleç yüzlü olan bu hocamızın notu kıt olmasa da muadillerine göre daha düşük. Yine de bu dersi en iyi anlatan hocalardan birisi olabilir. Standartları yüksektir. Onun haricinde ders bence 101'den kesinlikle daha güzel. Yani 101'deki gibi pointless şeylerle uğraşmak yerine daha ayağı yere basan (gerçi bu hocanın verdiği konuya da bağlı) şeyler yapıyorsunuz. Bu derste bir essay yazıyorsunuz ama bir de research paper (30 puan) yazıyorsunuz. Bu research paper'ı dersin konusu ile bağlantılı seçmeniz gerekiyor. Ayrıca bu paper da aşama aşama ilerliyor. Önce sunum hazırlıyorsunuz (20 puan) sonra outline (10 puan) çıkarıyorsunuz ondan sonra birden fazla yükleme yapıp en son "final draft"ı yüklüyorsunuz. Bu arada dersin konusu ve projeniz ile ilgili bir soru cevap etkinliği var (15 puan). Bu etkinlikte pek puan kırmıyorlar gibi.


    Math 106 (Kamer Rodoplu): Bu ders yoğun şekilde integral içeriyor. Dersin özellikle sonundaki lagrange'lar oldukça önemli. Bu ders çalışma ve bir miktar matematiksel sezgi istiyor. Normalde katalog olan bu dersin midterm ortalamasını 25 getirdikleri için ders bu dönem curve oldu (60 üzerine A vereceklermiş sanırım). Kamer hocaya gelirsek bence çok tatlı adam. Dersi yavaş ve sıkıcı işlediği için eleştiriliyor da sanki hızlı işleyen Haydarzade'den millet bir şey anlıyor. Bakın bu dersi alanların %90'ının hiçbir şeyden haberi yok. İyi hoca kötü hoca kasmayın. Anlayan adam her türlü anlıyor, anlamayan her türlü anlamıyor. Siz ödevleri yapmaya bakın.

    Tuhaf not: Kamer hocam, sizin için mason diyorlar. Doğru mu acep? (yanıtı alırsam bir gün buraya eklerim)


    Econ102 (Fatma Taşkın): Econ102 çoğu kişinin ekonomiden anladığı şeyi veriyor. Enflasyondan işsizliğe, para politikasından bankacılığa kadar önemli pek çok şeyi içeriyor. Fatma hoca da genel anlamda dersi yavaş anlatmaya çalışıyor (bazıları ders anlatmayı beceremiyor gibi suçlamalarda bulunsa da office saatine gittiğimizde bunu bilinçli yaptığını; koca amfide 140 kişinin içinde 30 kişinin derse bedenen 5-10 kişinin mental olarak geldiğini ve bu yüzden de yavaş gidip olabildiğince çok kişiyi toplamaya çalıştığını belirtti ve gösterdi). Bu dersi Refet ve Hakan hocalar veriyorsa onlardan alın ama Fatma hoca geldiyse de üzülmeyin. Neticede Fatma hoca da Refet hocanın hocası Bilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek) . Dersin püf noktası şu: Modellerin arkasındaki mantığı kavramak. Bu dersin başı kolaydır. Fatma hocanın midterm ortalaması da yüksektir (bu arada uçan kuştan puan kırar). Ancak yok IS-LM curve'dü yok SOLOW model'dı derken modeller birikir birikir; en son finalde hoca size bütün modelleri ıncığına cıncıncığına kadar açıklatır ama yine de tam puan alamazsınız. Bu dersteki çıkar yolunuz recitationlara düzenli katılmak, quizlere dikkat etmek ve olabildiğince finale gelmeden konuların mantığını anlamak.

    Not: Refet hoca bu derste milleti ödeve boğuyor sanırım; Fatma hoca için bu geçerli değil.


    Econ221 (Mustafa Eray Yücel): İstatistik ve olasılık dersi. Kolay bir ders başta TYT matematik veri konusundan hallice bir başlangıç yaparsınız sonra pkob derken dağılımları görürsünüz. Dersin olumlu tarafı Eray Hocanın tüm dokümanları kendi websayfasında paylaşması. Gelelim tartışmalı tarafa: Bu dersi alacaksanız Excel'i bilin (işletmeciler için çok sorun olmuyor ama econcular excel öğrenmeden geliyor ve bunu Eray hocaya söylediğiniz zaman "Gidin, öğrenin" tarzı yanıtlar alıyorsunuz). Çünkü ödevler 12.5 puan ve bu dersin curve olduğunu düşünürseniz oldukça kıymetli her puan. Ödevlerde genelde derste görmediğimiz dağılımları modelleyip araştırıyoruz ki bu dersi alanlarca eleştiliyor. E Ayrıca recitationlara katılın. Orada da konu işleniyor ve katılım 7.5 puan. Eray hocaya gelirsek: Dersi dinlerseniz takışmazsınız ve takışmamanızı öneririm. Sınav puanlaması tuhaftır, hiç beklemediğiniz sorudan tama yakın alırken kesin doğru dediğiniz sorunun sonundaki işlem hatasından tüm soruyu kaybedersiniz (Evet 14 puandan 0 alırsınız). Dersi genelde iyi anlatır; ancak kızdırmazsanız. Derse lecture notları okuyup gelmenizi bekler, kimse okumaz; sonra herkes cevap vermiş olmak için sallar, Eray hoca da moduna göre eğlenir ya da kızar. Niyeti kötü değildir ama ruh hali biraz dalgalıdır (Anladığım kadarıyla bilimcilik "scienticism" meyili de var. Dawkins'i filan seven bir adam.). Bu ders data science düşünenler için önemlidir, duyurulur. Not olarak bence en güzel dağılımı yapan hocalardandır (iktisat bölümünün gudubet not dağılımını düşünürsek bu adamın curvelü catalog tarzı tuhaf sistemi bir cennet gibidir).

    Eray hocanın sayfası: Home (google.com)


    Chem111 (Engin Umut Akkaya): Beni en çok çıldırtan derse geldik. Bu ders TYT kimyadan hallice. Hiçbir zorluğu yok ama hocalar bilerek ve isteyerek kasıyorlar. Engin hoca çok tatlı adam, zaten açık açık söyledi: "Ben herkesin yüksek almasını istiyorum ama bölüm benden daha zor sormamı istiyor" dedi. Ders bayağı sıkıcıdır; lise kimyasını tahtadaki kitaptan okuyan bir hocayı izlersiniz (bunda okula daha döneli 1 hafta olan Engin hocanın apar topar derse verilmesi de etkili). Sınavlar test ama sorular tuhaf: standart sapma çok düşük. Not ortalaması 60 ise en yüksek not 80 gibi. Curve var ayrıca derste. Vallahi Engin hoca açıyorsa çok bulaşmayın bu derse.

    Edit: İlk açıldığında 3.75 ortalaması olan dersi nasıl 2.2'ye düşürdünüz aw. Vallahi insan hayret ediyor. Bilim seçmelisi düşünen arkadaşları conceptual physics'e alalım (phys 180'e).


    GE250: Kulüp etkinliklerine katılıp duruyorsunuz. 2 ders halindeler. GE250 (kredisiz ders) ve GE251 (1 kredi) olarak. GE250 ve GE251'in toplamı 200'ü geçerse A alıyorsunuz.


    GE251: bnkz. GE250


    Pols 306 ( Zeki Sarıgil) Contemporary Turkish Politics:


    Econ 203 ( Nuh Aygün Dalkıran) microeconomic theory-1:


    Econ 222 (Mustafa Eray Yücel) istatistik ve olasılik 2:


    Econ 205 ( Burçin Kısacıkoğlu) makroeconomic theory 1:


    Econ 225 (Mustafa Kerem Yüksel) mathematics for economist:


    Math 225 ( Yaghoub Heydarzade) lineer algebra ve diferansiyel denklemler:


    Editlere devam


    Diğer: Güvenlik görevlileri genelde kibarlar. Yalnız okula araba ile gelenler ve sigara içenler bazı sorunlar yaşamış sanırım ama benim için şimdilik sorun yok.

    Öğrenci işleri: Bilkent'e de gelsen öğrenci işleri okulun kalanından daha kaba. Bu arada bence diğer okullarda anlatılanlara göre bayağı kibarlar o ayrı mevzu ama yine de öğrenci işleri her yerde öğrenci işleridir.

    kütüphane taş gibi zaten. Ama sınav dönemlerinde kampüsün herhangi bir yerinde (kütüphane dahil) boş yer bulmak çok zor olur haberiniz olsun.


    Kariyer Etkinliği Başlıkları:

    Bilkent kariyer fuarı | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com) (bu yanlış yere açtığım başlık)

    Bilkent 10-11 Mayıs Kariyer Fuarı | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Econbender -- 16 Şubat 2024; 19:34:52 >







  • son günlerde açılan bilkent başlıkları sol yanımda sızıya neden oluyor....

    başarılar sn.hocam
  • akım başlattım lan

  • olm konuyu begenin la adam kac satir yazı yazmis
  • Bilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek) 

  • Hocam İktisat yazmışsınız da konuyu ilerleyen yıllarda mı düzenleyeceksiniz? Onun dışında yararlı konu kebUP
  • Evet hocam bu dönem bölüme geçtim hedefim mezuniyete kadarki tecrübelerimi yazmak

  • Econbender kullanıcısına yanıt

    Anladım hocam başarılar dilerim Bilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek) 

  • Bölümün yurtdışı olanakları hakkında bilgi verebilir misin? Hangi alana yonelmeyi dusunuyorsun? Özellikle finans sektorunde calismak isteyen biri sence nasil bir yol haritasi izlemeli? Ilk senesinde olan biri icin fazla soru sormus olabilirim, kusura bakma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ColonelHansLanda77 -- 17 Ocak 2023; 16:54:7 >
  • Ankara'da o taksiler milletvekili ailesi de taşıyor. Sıkıysa kibar olmasınlar.
  • Hocam estağfurullah, bildiğim kadar cevaplayayım. Yurt dışı açısından çok geniş bir veri setim yok ama bulabildiklerim içinde Stanford, Oxford gibi yerlere pHD kabulu alan var ama her yıl oluyor mu bu emin değilim. Onun dışında uluslarası şirketlerde çalışıp onların yurt dışı ofisine geçen var. Onun dışında Linkedin'de Morgan Stanley'in yurt dışı ofislerinde çalışan profillerde görmüştüm (2016-2017 mezunu olan). İİBF biraz kişiye ve şansa bakıyor. Ayrıca pandemi döneminde yurt dışına çıkışlar biraz daha azaldı. Elbette ekonominin etkisi (döviz kurları, yurt dışındaki enflasyon artışları vs.) yadırganamaz. Yine de çok iyi bir mezun (3+ gpa ve araştırma geçmişi ya da çok iyi stajlar, özellikle yurt dışı staj bulursan tadından yenmez.) bahtsız bedevi değilse yurt dışına eğitim veya çalışma için gider. Hemen gitmese bile birkaç yıl kurumsal firmada çalışan kişiler de gidebiliyor.

    Ben akademi veya yatırım bankacılığı arasında kalmış durumdayım. Akademide kalıp borsa ve sermaye piyasaları çalışsam güzel olurBilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek) .

    Finans için kesinlikle staj önerir herkes. Bu neredeyse tüm alanlar için geçerli. Finansa iyice yönelmek için econ-işletme karışımı bir program iyi olabilir çünkü 3 ve 4. sınıfta çokça seçmeli ders var. Bunları finans seçmelileri ile doldurabilirsiniz, Bilkent işletmede de çok sağlam hocalar var. Bunu bir mezuna sormak daha etkili olacaktır muhtemelen (ben de fırsat bulduğum zaman sormayı düşünüyorum.)

    Daha fazla yardımcı olmak isterdim ama maalesef bilgim bu kadar





  • Merkez kampüsle ve derslerle ilgili birkaç şey ve yeni yemek ücretini editledim.

  • Bilkent İktisat Türkiye'nin en kaliteli bölümlerinden hocam. Başarılar dilerim. Boğaziçi İşletmeden selam :)



    ( akademiyi boşver investment banking akar )

  • spor salonu olanakları nasıl ücretsiz mi ögrencilerine ve haftanın her günü gidilebilir mi?

    ve hazırlık ne kadar masraflıydı ders için istenilen materyaller ne kadar tuttu

    kampüste köpek fazla mı bu arada teşekkür ederim bilgilendirme için




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B77A63BE5 -- 16 Şubat 2023; 23:44:49 >
  • Yeni gördüm hocam özür dilerim. Öncelikle kedi ve köpek kampüste bolca var ama özellikle kedi var, köpek daha az gördüm. Spor salonuna pek giden biri değilim maalesef, yorum yapamayacağım şimdilik. Yine de zaman içinde başlarsam veya bir arkadaşım başlarsa spor salonuna öğrendiklerimi yazarım. Hazırlıkta ben 4. kurda 3 tane kitap aldım (orijinal aldım). 850 TL tutmuştu. 5. kurda kitap değil pdf ve word dökümanları var. Burası hocaya bağlı, bizim hoca çıktı alın dedi. O yüzden 500 sayfa çıktı alırken bulabilirsiniz kendinizi (Ben babamın iş yerinden çektirip bedavaya getirdim.). 1,2 ve 3. kurlar da kitap kullanıyor ama onların fiyatını bilmiyorum. Onun haricinde kitapların kopyaları Olgunlar'da var. Ortalama 3 kitabı 450-500 TL'ye almıştı arkadaşlar. Üst dönemlere sorup onlarda almayı düşünebilirsiniz (kitaplar genelde pek değişmiyor.) Diğer konularda pek masraf yaptırmıyorlar ama yine hocadan hocaya değişiyor. Mesela bizim hoca proje için bizden sanat eseri yağmamızı istemişti ama kendi malzeme vermiş, diğer hoca vermemişti. Son fiyatlar ne olur bilmiyorum ama Eylül 2022- Aralık 2022 arası 4. ve 5. kur okumuş ortalama hazırlık öğrencisinin maksimum masrafı 1.5k civarıdır (kitabı orijinal alıp 5. kurda çıktı alırsanız). Enflasyona göre kalanını siz hesap edin.





  • Ray Allen 20 kullanıcısına yanıt

    Size de başarılar hocam. Boğaziçi işletme de gibi Türkiye'nin bir diğer kaliteli bölümündeki bir hocamız investment banking diyorsa doğrudur :)

  • Econbender kullanıcısına yanıt

    Estagfurlah hocam özür dilenilicek bir durum yok ortada

    deneyimlerinizi de paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim.Ankarada sayfası 20 25 kuruşa fotokopi çektiren yerler var mıdır ?

  • Kızılay'da vardır. Yani şimdilik vardır. Seneye ne olur bilmiyorum. Onun dışında bilkent'te de fotokopi çektirebilirsiniz. Bilkent srs'de other service kısmına tıklayıp "print quota loads/purchases" a tıklayınca açılan sayfa da işlemi yapıp istediğiniz sayfa sayısını (min 100 sayfa max 5000 ve seçeneklerin hepsi 100'ün katı) yükleyebilirsiniz.

    Şu anda 100 sayfa 30 TL. Burada satın alım yapıp kampüsten fotokopi çektirebilirsiniz (hangi fotokopiciler bu şekilde çalışıyor bilmiyorum ama kütüphanedekiler bu şekilde çalışıyor diye biliyorum.).

    Alttakiler de ss ler:


    Bilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek)


    Bilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek)




  • Sayfası 30 kuruşa geliyor fena değilmiş tekrardan teşekkürler bilgilendirme için

  • Rica ederim hocam.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.