Şimdi Ara

Bill Gates dünyaya damga vuran Windows'u tam 34 yıl önce tanıttı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
5
Favori
4.387
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 435

    Linux hastası, notebookta macos, desktop ve işte windows kullanan biriyim.
    Dünyadaki pazar payı %95 olmasının en önemli sebebi işletim sisteminin gerçekten mükemmel olması.

    Macos'un aksine, open hardware olup da bu kadar stabil çalışması bu kadar yüksek performans sunması muazzam bir olay. 7/24 çalışan render makinelerimiz var ve hepsinde windows kullanıyoruz.

    öte yandan afrikaya ve eğitime yaptığı akıl almaz bağışlar yüzünden bill gates'e ister istemez sempatim oluştu. Bir çok ultra zengin hiç bağış yapmadan ölüp gidiyor, jobs gibi.

    neyse uzun sözün kısası, Windows adı tarihe altın harflerle yazıldı bile.

    Ve var ya. Binlerce Anakart, RAM, harddisk türleri, ekran kartlı konfigürasyonlar var. Hepsinde de çalışıyor.
    Adamlar yapmış. Linux a da bravo. Çok iyi ikisi de.




  • Yılların İşletim sistemi,Windows XP,7 ve 10 bence krallarıdır.

  • csh kullanıcısına yanıt
    Hocam dediğin gibi win 8'de başlatın olmaması ve ayrı pencerede açılan "modern" uygulamalar çok saçma. win 10'dan epey ümitliydim aslında ama bence win 10 daha da kötü. Win 10'da arayüzü değiştirmişler ama bazı yerler eskisiyle aynı kalmış. Misal ayarların bazı kısımları tamamen değişmiş ancak bazı kısımları eski denetim masasına yönlendirme gibi olmuş. Sanki windows 8'i birisi hecklemiş de üstüne yama yapmış gibi duruyor bana kalırsa.
    Tabi teknoloji ve güvenlik için yeni sürüm çok daha önemli ancak bana şuan win 7 yetiyor.
  • Fenomenon kullanıcısına yanıt
    Windows 10'daki memnuniyetsizligin nedenini bu yazdiginiz sayesinde anladim (onceden gercekten anlayamiyordum cunku benim dediklerim disinda bir fark dikkatimi cekmiyordu), Denetim Masasinin asama asama yok edilip yerine ayarlar penceresinin getirilmesi ama bunun bir anda yapilmamasi. Burda da Microsoft gene macOS'u ve Linux'taki KDE'yi taklit ediyor. macOS'ta da Linux'ta da tum ayarlar bir pencere icerisinde gruplu ve duzenli bir sekilde tutuluyor. Gene DonanimHaber'deki haberlerde okudugum gibi Microsoft Windows'taki denetim masasini birkac yil icerisinde tamamen kaldirip yerine Ayarlar penceresini oturtacak. Windows 8'deki Start menusu (tam ekran olarak gelen menu) gene macOS'taki Launchpad'in kotu bir taklidiydi tamamen. Windows'ta populer olmayip begenilmemesinin nedeni ise Windows yaklasimina uymamasi. macOS'ta uygulamalarin cogu surukle-birak ile yuklenip gene surukle-birak ile cop kutusuna suruklenerek siliniyor, her uygulamanin kendisi ikonun kendisi oluyor (iOS ve Android'deki gibi), Windows'taki gibi iviri ziviri olmuyor (readme, help dokumanlari, uninstall ikonlari vs). Uygulamanin dosyalari da gene o ikonun icerisinde tutuluyor (ikonun kendisi aslinda bir klasor). Launchpad ve Windows 8'deki Start menusu macOS yaklasimina uygun sadece, Windows'ta boyle basarisiz olmasi cok normal cunku Windows'ta boyle bir yaklasim da boyle bir yapi da yok. Microsoft bunu da sadece bir menu olarak taklit etmeyi denemis oldu gereksiz bir sekilde.

    Denetim Masasindaki bircok ogenin ayarlar penceresine tasinmasi bence Windows 7'ye donmek icin bir neden olmamali. insanlar Ayarlar penceresindeki arama kismini kullanarak aradiklari seyleri alisana kadar rahatlikla kullanabilirler. Bir sure sonra zaten Denetim Masasi diye birsey kalmayacak Windows'ta. Sirf bu nedenden dolayi bircok insanin eski pusku 10 yillik Windows 7'yi kullanmasini cok gereksiz buluyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi csh -- 12 Kasım 2017; 8:27:3 >




  • OverClocK1ng kullanıcısına yanıt
    Yaptiklari birsey yok be hocam. Bilgisayarlarin ve isletim sistemlerinin hemen hemen hepsinin mimarisi zaten bu sekilde. macOS da x64 tabanli tum PC'lerde calisabiliyor (Hackintosh olarak bazi yardimci yazilimlarla yuklenebiliyor), AMD islemcilerde de birazcik ugrasilarak calistirilabiliyor.
    Bu kadar driverlar, kernel modulleri, hardware abstraction layerlar iste tam bu is icin yapilmis seyler. Windows ve Linux'un bunu saglamak icin ek bir cabasi yok, olmasi gerekeni yapiyorlar sadece.
    Sadece driverlar falan da bu isi sagliyor degil, bircok donanim da bazi standartlara uyumlu yada geriye uyumlu bir sekilde dizayn ediliyor. Ornegin kullandiginiz bir mouse HID diye bir standardi kullandigi icin kendi driverinin olmasina ihtiyac duymaz. Flash diskler vs. de benzeri sekilde calisiyor.
    Dedigim gibi, Windows'un bircok donanimi desteklemesi bir yenilik, bir cabanin urunu degil kesinlikle ve Microsoft'un getirdigi bir yenilik de degil.
  • Windows kesinlikle iyi, bunun aksini söylemek cidden abestle iştigal. Kısa ve net. Fakat bunun sebebi, Windows'u kapital amaçlar uğruna kullanabileceklerini keşfeden ABD devleti ve gizli servisleridir. Bir işletim sisteminin Dünya çapında kullanımını fark ettiklerinde Windows'u nasıl müthiş bir istihbarat aracına çevirebileceklerini de fark etmeleri uzun sürmedi haliyle. Kanıt mı? Windows Vista ve sonrasındaki arkakapılar binlerce kez haber yapıldı. Ayrıca 2017 yılı Windows 10'a bakın, ağzına kadar arkaplan da veri transfer eden telemetry ve arkakapı dolu. Artık daha agresif ve göstere göstere yapıyor yani. Microsoft, direkt Windows'un içinde NSA'ya bilgi taşıyan kapıcıklar olduğunu dahi itiraf etti. Kısaca Windows iyi çünkü en önemlisi istihbarat amacına hizmet ediyor ve Kapitalizm'i bilgi/insan alışkanlıkları konusunda besleyen bir ajan adeta.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi denizbay1 -- 12 Kasım 2017; 9:02:28 >
  • 435 4 kullanıcısına yanıt
    Sen olayı tamamen tersinden görüyorsun sanırım, "open hardware" terimini bi kere yanlış kullanıyorsun. Open hardware demek üzerinde geliştirme ve açık kaynak kodla desteklenebilen donanıma atıf olarak söylenir. Windows altında çalışan donanımların çoğu kapalıdır ve bunların driverlarını firmalar kendileri yazıyor microsoft sadece sertifikasını verir. Microsoft oturup hiç bi donanım için driver yazmıyor(kendi ürettikleri donanım haricinde). Eh bi zahmet kendi ürettikleri donanıma driver yazıp 7/24 stabil çalışmasınıda sağlasınlar. Öte yandan windows'un piyasada bu kadar tutulmasının sebebi geçmişten gelen alışkanlıklar ve bu alışkanlıklar üzerine kurulan ortamların sadece windows tekelinde olması, microsoft directx'i açık kaynak yapsın 3 gün sonra linux üzerinde daha iyi performans almaya başlayan hiç bi oyuncu windows kullanmaz. Bende windows kullanıyorum ama ne kullandığımı gayet iyi biliyorum. Linux'u daha çok seviyorum ve linux'un ve OSS'in felsefesini seviyorum paranın olduğu yerde asla vicdan ve gizlilik yoktur bunu asla unutmayın.




  • Adam bir icatla dünyayı değiştirdi. Şimdi ise yedi sülalesinin harcayamayacağı kadar parası var.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tolgatelli


    quote:

    Orijinalden alıntı: CoreXXX

    quote:

    Orijinalden alıntı: Alpha Centauri

    Windows xp candır



    xp de ısrar edenler 2 tiptir
    1-)biraz bilgisayar bilir ama parası yoktur yeni pc alamaz . üst seviye os kasar o yüzden xp rahat çalışır ve kullanıcı en iyi xp sanır.
    2-)bilgisi yoktur parası vardır. alır ota seviye bir i3. yazık format atmaya götürür 3. sınıf bir bilgisayarcıya yada internet cafeye. adam hazır ersoz xp yi yükler içindeki extra proglamların sürümü 5 sene öncenindir.bilmediği için kullanır

    sen hangisisin

    Bill Gates dünyaya damga vuran Windows'u tam 34 yıl önce tanıttı

    o dediğin tam olarak doğru olmayabilir,
    Windows XP , Apple tarafından da hala kullanılabilen bir işletim sistemidir.

    endüstriyel konuda herhangi bir yorum yapmadım ben.
    fabrikalarda bazı makine programları sadece xp ile çalıştığı için mecburen kullanılıyor. hatta kullandığın çoğu atmde xp var:)




  • javaprof kullanıcısına yanıt
    Windows en iyi işletim sistemi olabilir mi? Linux'un performansı daha iyi. Herkesin tercih ettiği Linux işletim sistemleri Fedora, Ubuntu, Debian, Mint, Linux Suse ve daha fazlası. Ve Linux Kendisinin Şeçtiği Linux İçin Programları Otomatik Olarak Linux Kurulumda Yükleyebilme Özelliğine Sahip Ve Linux'un Kurulumu Çok Hızlıdır.

    Windows ise bazı Windows işletim sistemlerinde hata olabiliyor, Windows Vista gibi. Windows Linux'dan hızlıdır diyen Linux'u hiç kullanmamış demek.
  • 435 4 kullanıcısına yanıt
    Kaç yıldır Linux kullanmanıza rağmen halen nasıl bu kadar yanlış bilgiler verebiliyorsunuz hayret doğrusu.



    Grafik işleme mevzusunu o kadar bilgisizce yazmışsınız ki.



    Oyunların performansı Linux veya MacOS'un kötü sistemler olmasından değil , oyunların DirectX ile render edilmek üzere tasarlanmasından ötürü.



    Bu oyunların Linux veya MacOS versiyonları render için OpenGL kullanılır ama sıfırdan OpenGL için baştan renderer yazılıp optimizasyon yapılmaz.



    Bu durumda OpenGL wrapper diyebileceğimiz bir yöntem kullanılır. Oyunun halen DirectX kullanıyormuşçasına gönderdiği Dx çağrıları OpenGL çağrılarına dönüştürülür. Bu dönüştürme esnasında performans kaybı olur zira bazıları pre compiled halde iken büyük çoğunluğu on the fly olarak gerçekleşir.



    Peki direktman en baştan OpenGL veya Vulkan kullanan oyunlarda durum ne? Linux tarafında Windows ile aynı performans alınmakta. Öyle ki , sadece Windows uyumlu olan ama Vulkan ve OpenGL kullanan Doom 2016'yı Wine üzerinden oynadığımda aldığım performans aynı. Zira Vulkan ve OpenGL Linux'ta mevcut DirectX'in aksine. Microsoft'un kendine has Api'si olan DirectX kullanılmadığı takdirde performans aynı.



    Yani Linux'ın grafik işlemede geri kalması gibi bir durum yok , aksine DirectX kullanımı yüzünden Windows'un performanslı gözükmesi durumu mevcut.



    MacOS tarafı için ise tam olarak aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Apple'ın kapalı kutusu olan işletim sistemi OpenGL versiyonu 4.1'de kaldı ve buna binayen hardware vendorların MacOS OpenGL driverları rezalet şekilde kaldı.



    Hatta direkt size bugüne kadar onlarca oyunu Linux ve MacOS'a portlamış olan Ryan Gordon'ın sözlerini aktarayım.



    quote:

    OpenGL on the Mac is a problem that won't go away.

    We've been complaining about it for years and years. It seems like Mac OS X OpenGL went into hibernation, for the most part, a long time ago. Occasionally new features would pop up, but it never kept up with the latest standards in recent years, and it was just...slow. Inexplicably slow.

    My completely uninformed opinion has long been that the graphics team at Apple moved over to iOS and never came back.

    But Apple introduced a new GPU API on their mobile platform that is more low-level, named Metal, and in Mac OS X 10.11, this moved over to desktops, too.

    My entire Mac development life has been spent apologizing for low framerates on the Mac. Of course it doesn't beat Windows, where a ton of engineering and money went into Direct3D and the games were optimized for Direct3D by large teams of Direct3D experts...so when I putter in and smash down some equivalent OpenGL code as quickly as possible, of course it isn't competitive. But, I get asked a lot, how come the exact same OpenGL code is pretty fast on Linux?

    Well, yeah. I've read this book before.

    The nice thing about Metal is that it, at least in theory, maps pretty close to what real GPU hardware does in 2016, so my hope is that we're eliminating the concerns about non-performant drivers on the Mac if we write to Metal... instead of a ton of validation and emulation and resource management, mostly Metal just shuffles bits to the hardware, or at least I hope so. I'm hoping it removes the situation where you can write the most awesome rendering code ever and it just simply can't go as fast as you want.




    https://icculus.org/finger/icculus?date=2016-04-25&time=03-02-30



    MacOS şu an Metal Api'a yoğunlaşıyor , Mac'de Vulkan yok.



    Metal Api ; DirectX 11 ve OpenGL 4 ' den daha low level iken Vulkan ve DirectX 12'ye kıyasla daha high level bir api'dır.



    Vulkan ve DirectX 12 kadar geliştirici sırtına sorumluluk yüklemez ancak onlar kadar da potansiyeli yoktur.



    MacOS tarafında istediğiniz donanımı kullanamayacağınız için ( e -gpu dahi ) limitleri bellidir , Windows ve Linux'ta olan istediğiniz donanımda çalışma esnekliğini size vermez. Zira Apple müşterisi Apple'ın onlar için en iyisini vereceğini düşünür ve bununla mutludur. Bu yüzden Apple'da bu yönde atılım yapmaz.



    Umarım açıklayıcı olmuştur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çok gereksiz tartışmalar olmuş gibi geldi. Herkes kendi işine en çok yarayacak işini en iyi halledecek ortamı tercih etmeli.



    Bir işletim sistemine aşık olabilirsiniz ama bu binlerce insanın aylarca çalışıp emek verip ürettiği diğer işletim sistemlerine çöp demenizi gerektirmez.



    Mesela ben Kali Linux aşığıyımdır ancak bir çok insan işletim sisteminden beklentilerini dile getirdiğinde çoğu zaman önermemişimdir Kali'yi. Çünkü ben terminal ekranında sorun çözmeyi seviyorumdur başka birisi grafik ekrandan kolayca yapmak istiyordur bunu.



    Bir işletim sistemine ne kadar aşık olursanız olun mutlaka çok kötü bir kaç yönü vardır aklınızda bulunsun.



    Oyunların birçoğu DirectX için tasarlanmış arkadaşların dediği gibi. Ben tutupta oyun için Linux en iyisidir diyemem. Veya onca zamandır halen daha Windows'ta ki Dreamweaver'ın yerini tutacak bir Linux uygulaması bulamadım. Elbette eksik yönleri var. Ama diğer yönlerden Linux daha cazip geliyor bana. Mesela server olarak kullanmam gerektiğinde mutlaka Linux tercih ederim. Ama kimine göre Windows daha cazip gelir.



    Demem o ki herkesin farklı olan ihtiyaçlarını farklı işletim sistemlerinin farklı sürümleri, farklı dağıtımları daha iyi karşılayabilir. Burda bir üstünlük söz konusu değil, kişiye göre bazı konularda üstünlük söz konusudur. Çünkü benim için Dreamweaver bir numara olsada bir başkası için Linux'teki Quanta Plus daha iyi gelebilir.



    Ayrıca işletim sistemlerini görünümleri ile kıyaslamakta yanlış geliyor bana. Bir zamanlar metro arayüzü için eleştirilmesine rağmen insanlar olayın arayüz görünümünden ziyade stabilite vs. gibi konular üzerine yoğunlaşsa daha iyi olurdu bence.



    Yani herkesin tercihini farklı koşullar etkiler. Oysaki ortafa hiçbir üstünlük yoktur. Ortada olan olay göreceli cazipliktir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • csh kullanıcısına yanıt
    Merhaba csh,

    Ben grafik konusundaki üstünlüğüne vurgu yaptım ve altını çizerek hiç bir işletim sisteminin diğerinden genel olarak daha iyi olmadığını söyledim. Herkesin öncelikleri farklıdır, önceliklerinize göre sistem seçmek daha doğru olur. sizin için 1 hafta makinayı açık tutmak öncelik ise mac veya linux şarttır. Ya da grafiker veya elektrik mühendisiyseniz windows şarttır.
    2009'dan beri windows 10 bit destekliyor. win8'den beridir HDR destekliyor. MacOS desteklemiyor, zaten hiç bir monitörü de HDR değil ve 8 bitler.

    Maya 3dmax muadili program değildir, biri modelleme odaklı öbürü animasyon odaklıdır. "Microsoft Excel ile resim çizebilirsin ama bunun için paint var" gibi.
    Ayrıca mac'te olmayan bir kaç kritik profesyonel program daha var solidworks, autodesk lustre gibi. Flame gibi efsane compositing programları geçen sene ilk defa mac'e port edildi. Yani Mac'in software anlamında windows ile yarışması mümkün değil. Yine de windows'u bir başka işletim sisteminden iyi yapmaz. En azından bu doğru bir argüman biçimi değildir.

    sevgili csh belli ki windows sevmiyorsun, ne mutlu ki Windows'u kullanmak zorunda değilsin. Aynı şekilde Kimse MacOS veya Linux kullanmak zorunda da değil.
    Benim favori işletim sistemim Linux (Ubuntu). Opensource olmasına, ve yeni başlayan biri için öğrenilmesi zor olmasına rağmen bu kadar harika bir sistemi yapılabilmesine hayranım ve çok büyük saygı besliyorum. Arkasında Apple veya Microsoft gibi dünya devleri yok. Sen ben gibi insanlar var ve bu dünya devlerinin yaptığı sisteme kafa tutuyorlar. Nasıl sevmiyelim?!

    sevgiler, saygılar herkese.




  • ***Leopard*** kullanıcısına yanıt
    Keşke aşağlamaya kalkmadan önce ne işler yaptığımı öğrenseydiniz de, ondan sonra dalga geçmeye çalışsaydınız. Yanlış bilgi vermedim, siz yanlış anlamış olabilirsiniz. Zira DirectX veya openGL konusuna hiç girmemiştim, konuyu oralara saptırmak da istemedim. Nihayetinde (sizin de kabul ettiğiniz gibi) DirectX microsoft windows'da var ve de bu onu Linux'a (ve diğerlerine) göre "oyunlarda" üstün yapıyor.

    Ayrıca oyunlarda olmayabilir ama genel olarak on the fly rendering'te GPU'yu blur, light bloom, volumetrik aydınlatma, normal mapping, bokeh, cel shading bump, posterizasyon, distorsyon ve hatta keylemelerde daha başarılıdır.
    Oyunlarda bu çok çiğ kullanılır fakat sinema dünyasında 16bit shaderlar kullanırız. Yani sizin oyunların 256 ton shader kullanırken biz 65536 (evet yanlış okumadınız, 65bin) ton için shader kullanırız ve en ufak performans farkı bariz belli olur. Kaldı ki oyunlar için geliştirilen fakat on the fly performansı nedeniyle bir kaç senedir aktif olarak sinemada kullanılmaya başlamış unreal engine founder'ıyla şahsen tanıştım ve çok yakın arkadaşlarım (türkler) onun sinemada taşaronluğunu yapıyorlar. Kendisi bizzat windows'un bu konuda daha iyi olduğunu belirtmişti.
    diğer motor performanslarını bilmem, ben oyuncu da değilim bu yüzden ilgilenmiyorum ama sinemada unreal var ve unreal windows'da daha iyi performans sunuyor.
    yani konu sadece directX openGL meselesi değil. En azından bizim tarafımızda değil.
    Merak ederseniz alttaki linklerden ilgilendiğimiz (ve kullandığımız) yapıyı inceleyebilirsiniz;
    https://www.youtube.com/watch?v=OadmjyrbusA&list=PLfdBcsiLxrjpTf13UfX7DhQFzgBO_7-BT
    https://www.youtube.com/watch?v=QeROPGxf8cY&index=2&list=PLfdBcsiLxrjpTf13UfX7DhQFzgBO_7-BT

    Bu başlık altında daha fazla cevap vermeyeceğim, insanların egoları vaktimi çok kaybettiriyor.
    Umarım açıklayıcı olmuştur.




  • CoreXXX kullanıcısına yanıt
    Cogu ATM'de Windows XP yok, Windows 7 var, daha onceden bir bankada calismis birisi olarak bunu net bir sekilde soyleyebilirim (yazilim muhendisiyim). Windows 8'den onceki Windows 7 zamanlarinda belki bircok ATM'de Windows XP kullanilmis olabilir, asagidaki nedenlerden dolayi:

    * Cok sayida ATM icin Windows 7 lisansi alinacagina elde bulunan ve kullanilmayan Windows XP lisanslarini ATM'lerde kullanmak oldukca buyuk miktarda para tasarrufu saglar.
    * O yillarda Windows XP icin guvenlik guncellemeleri Microsoft tarafindan surekli yapildigi icin onemli bir guvenlik acigi olusturmazdi.
    * ATM uzerinde ATM yazilimi ve bazi gerekli servisler disinda herhangi bir yazilim calismadigi icin son versiyon isletim sistemi kullanilmasina gerek yoktur.

    Gunumuzde sirketlerin bircogunda herseyde Windows 7 kullaniliyor, XP zihniyeti benzeri bir zihniyetten dolayi, 10 yildir Wondows 7 kullanmamizin nedeni de bu tam olarak. Guya Windows 7 mukemmeldir, Windows 7 her isimizi gorur, gelmis gecmis en mukemmel isletim sistemidir, vs. vs. Windows 7'den once de Windows Vista varken ayni seyler Windows XP icin soyleniyordu ve her yerde Windows XP kullaniliyordu son derece gereksiz yere. Windows 7 gormekten öğğ geldi gercekten. WindowBlinds yukleyerek tahammul ediyorum kullanmak zorunda kaldigim zaman.

    Gelelim Apple'daki Windows XP olayina. Apple'da cok cok zorunlu olmadikca zaten macOS kullaniliyor, server tarafinda zorunlu olan yerlerde Linux kullaniliyor. Bu bilgiyi Apple'da calismis bir arkadas paylasmisti. Peki diyelim test bolumunde Internete bagli olmadan calisan test bilgisayarlari endustriyel test cihazlarina is yaptiracak ve bu endustriyel test cihazlari sadece Windows ile calisiyor. Linux yazilimlari olsa bu cihazlarin zaten Apple Windows kullanmaz, direkt olarak Linux kullanir. Bu durumda Windows kullanmaya mecbur kaldiysa neden gidip Windows 10 alip bos yere Microsoft'a lisans parasi odesin ki? Windows XP zaten lisansi satilmayan, kullanimdan kaldirilmis, abandonware hale gelmis bir isletim sistemi. Buyuk olasilikla herhangi bir CD key ile kullanimi illegal degildir. Eger halen lisans gerektiriyorsa bile test makineleri icin Windows XP lisansi bulmak oldukca kolaydir cunku zaten kimse artik Windows XP kullanmiyor. Bir test cihazini calistirmak icin kullanilacak bilgisayar icin neden Microsoft'a lisans parasi odesin ki Apple? Bunun icin Windows XP kullanmak Windows XP'yi mukemmel yapmaz, tedavulden kaldirildigi sonucunu da degistirmez. Apple Windows icin para odemek istememis, hepsi bu.

    Windows XP ile Internete cikan arkadasa da burdan sesleniyorum, modemin firewallu arkasindan cikma Internete, modemi bridged olarak ayarla, Internet IP'sini direkt olarak bilgisayara ver oyle Internete cikmayi dene. Internet uzerinden gelen paketler direkt olarak bir isletim sistemine gelsin bakalim Yada bilgisayarina bir web server yazilimi veya baska bir server yazilimi yukle bir, port yonlendirmesiyle bir portunu disari ac. Bir iki saat oyle bir dolas Internette. Mumkunse Internet security yazilimi da yukleme ek olarak, mukemmel Windows XP'nin kendi uzerinde gelen mukemmel Internet guvenlik yazilimlariyla cik Internete, hatta mumkunse Internet Explorer kullan. Daha sonra bulabilecegin en dandik antivirus yazilimini yukleyip bir virus taramasi yap bakalim.




  • CoreXXX kullanıcısına yanıt
    quote:

    fabrikalarda bazı makine programları sadece xp ile çalıştığı için mecburen kullanılıyor. hatta kullandığın çoğu atmde xp var:)


    Oyle bir uygulama hayatimda hic gormedim, aksine Windows XP'ye artik destek vermeyen, Windows XP ile calismayan bircok uygulama var. Windows XP'ye artik tarihi eser gozuyle bakiliyor. Windows 7 destegi kesilen bircok uygulama da biliyorum. Bazi uygulamalari Windows 7'de calistirmak icin ek yazilimlar yuklemek gerektigini de biliyorum. Ornek isterseniz kolaylikla bircok ornek bulabilirim. Kabul etmek gerekiyor ki Windows XP de Windows 7 de artik birer tarihi eser. Cok begenen nostaljik amacli kullanabilir. Ben nostaljik amacli olarak Windows 95 kullaniyorum bazen, Windovs 3.1 de kullaniyorum. Eski MacOS versiyonlarini kullanmak da oldukca keyifli oluyor (MacOS 8.5 var elimde, System 7.5 var bir de). IBM OS2 Warp ve eComStation da denemeye deger cok guzel isletim sistemleri.

    ATM olayini onceki mesajimda yazmistim, Windows 7 zamanlarindaydi ve binlerce ATM icin gereksiz yere Windows lisans ucreti odememek icin ve elde bulunan eski lisanslari kullanmak icin tercih ediliyordu, artik guvenlik amacli olarak tercih edilmiyor.




  • 435 4 kullanıcısına yanıt
    quote:

    sevgili csh belli ki windows sevmiyorsun, ne mutlu ki Windows'u kullanmak zorunda değilsin. Aynı şekilde Kimse MacOS veya Linux kullanmak zorunda da değil.

    Windows sevmedigimi nerden cikardiniz? Oyle birsey yazmadim. Sadece objektif olarak yorumlar yapmaya calistim ve bazi yanlis bilinen seylerin oyle olmadigini yazmaya calistim. Windows gelmis gelmis en mukemmel isletim sistemidir lafini cok sacma buluyorum, ayni sey macOS icin de soylense ona da karsi cikarim, Linux icin soylense ona da karsi cikarim. Bu zihniyet yuzunden 10 yildir Windows 7 kullaniyoruz, Windows 7 kullanmaya WindowBlinds yukleyerek tahammul ediyorum (bilgisayari yavaslatmak pahasina). Bircok uygulama cok problem cikariyor Windows 7 ile, bircok workaround yapmak gerekiyor gereksiz yere. Insanlarin birazcik bazi seylere bakis acisini degistirmesi gerekiyor, sadece bundan bahsetmek istedim. Goruyorsunuz Windows XP'nin kusursuz, mukemmel isletim sistemi oldugunu savunanlar var.

    Peki o zaman, Windows 2000 gelmis gecmis en mukemmel isletim sistemidir diyeyim, bir de burdan yakalim o zaman.
    Nostalji ayri sey, objektif degerlendirme yapmak ayri seydir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: csh


    quote:

    Orijinalden alıntı: 435

    94'ten beri linux kullanırım, slackware ile başladım.
    macos 'u sürekli olarak 2007'den sonra kullanmaya başladım. 90 sonlarında da iş yerinde tek tük kullanmışlığım var.
    windows 3.1 'den beri her versiyonunu kullandım. NT3 3.51'ler de dahil. 95 98 Millenium'ları da kullandım.
    windows'dan kastım NT tabanlı olanlar, diğer windows'lar çöptü. XP,8.1 ve 10 'u beğenirim diğer windowslar bence korkunç. Ancak profesyonel anlamda windows kullanmaya 8'den sonra başladık. en azından benim mesleğimde öyle. Yani windows 8'e kadar IRIX kullanırdık.

    Burda bütün sistemleri kullanan biri olarak hiç bir sistemin fanboyluğunu yapmayacağım, yapanlara da mani olmayacağım.
    Sadece var olan gerçeklerden bir iki örnek vermek isterim;
    Fact 1. Dünyada render farmlar ya redhat ya windows üzerinde çalışır. MacOS üzerinde render farm yok. (mini farmları saymıyorum)
    Fact 2. Mac'lerde kafanıza göre işlemci anakart ekran kartı seçemezsiniz. Bu nedenle open hardware değildir.
    Fact 3. linux macos windows grafik performans testlerine bakın, mac bilgisayarlarda bile (imac'te kurduk denedik) kurulmuş bu 3 sistemden en iyi grafik işleyen sistem windows'du. Oyun yazılımcılarının özellikle Windows'a yönelmesinin sebebi de budur. SteamOS windows karşılaştırmalarına bakın mesela.
    Fact 4. Windows teknolojiye en hızlı adapte olan sistem, en azından 4-5 yıldır öyle. Mesela macos sonunda son versionyda 10 bit per channel görüntü destekleme sağladı. Oysa windows 7'den beri 10 bit görüntü sunabiliyor. Aynı şekilde MacOS ve Linux halen HDR desteklemiyor, Windows destekliyor. düşünsenize HDR monitör aldınız ama OS desteklemiyor. rezillik!
    Fact 5. yine rendering veya oyunculara özel olacak; triple quadro sli setupları diğer sistemler desteklemiyor. Windows yıllardır destekliyor.

    bu liste böyle uzar gider. Linux'un Network ve server konusunda üstünlükleri var, Macos'un sound mix ve productivity konusunda üstünlükleri var. Konu grafik render olunca windows son bir kaç senedir rakipsiz.

    sevgiler,

    Profesyonel anlamda rendering ile ugrasmiyorum, dolayisiyla rendering ile ilgili seylere profesyonel anlamda cevaplar veremeyecegim fakat asagidaki sitede gorundugu kadariyla macOS (eski ismiyle Mac OS X) 10 Bit renk destegini El Capitan versiyonunda 2015 yilinin sonlarina dogru saglamis.
    https://petapixel.com/2015/10/30/os-x-el-capitan-quietly-unlocked-10-bit-color-in-imacs-and-mac-pros/
    HDR destegi icin ayni zamanda HDR destekli bir grafik karti gerekiyor. Bu da harici grafik kartlariyla yapilabilir diye dusunuyorum. Arastirdigim kadariyla macOS isletim sistemi olarak HDR destegi sunuyor. Belki yeni Mac modellerinde buna destek verir.
    Apple'in benim de begenmedigim cok yanlari var, ornegin anakart ve islemci secimi konusunda ozgur olamamak, kullandigimiz donanim izin verse de bir sure sonra son versiyon macOS yuklenememesi, en populer modeli olan iMac'in monitoruyle butunlesik olmasi sebebiyle monitor seciminde ozgur olunamamasi ve sonradan da monitorunun ozgurce degistirilememesi gibi seyler. Bununla birlikte sade, dinlendirici, stabil bir ortami oldugu icin ve Unix tabanli oldugu icin macOS'u tercih ediyorum. Linux yerine macOS kullanmamin sebebi de cok buyuk donanim ve yazilim destegi. Kullandigim hicbir donanimin macOS driveri olmayanina rastlamadim bugune kadar. Yazilim olarak ise 3D Studio Max disinda (onun yerine Maya tercih edilebilir maliyet sorunu yoksa) hicbir yazilimin Mac versiyonu olmayanina rastlamadim. Yalnizca oyun ve veri kurtarma yazilimlarinda buyuk bir eksiklik var (Windows icin olanlar kalitesinde veri kurtarma yazilimina rastlamadim).

    Render farm, compiler (build) farm gibi konularda macOS kullanmak maliyetten dolayi tercih edilmez, Apple'in kendisi bile buyuk olasilikla bu tip islerde Linux kullaniyordur. Dediginiz gibi bazi ozel alanlarda Linux/Windows tercih edilebilir ama rahat calisma ortami, uyumluluk, stabilite gibi konular icin ben macOS tercih ediyorum.

    Windows ise bana cok endustriyel bir isletim sistemi olarak geliyor. Windows 7 gormekten biktim gercekten. Bir de hickimse upgrade de etmiyor Windows'u. Windows hakkinda yalan yanlis yorumlar gormekten de biktim. Windows XP Windows Vista'dan daha iyiymis, Windows 7 Windows 8'den daha iyiymis gibi sacma sapan seyler, isin ilginc tarafi ise insanlarin buna inanmalari. KDE'nin o kadar guzel bir arayuzu ve stabilitesi varken neden Windows bu kadar ovuluyor anlamiyorum. Yazilim uyumu deerse insanlar gene tamam ama stabilite deyince gulesim geliyor. Birkac gun acik duran Windows'u mutlaka restart etmek gerekiyor, isyeri bilgisayarimdan biliyorum (Windows 10 Enterprise). Linux ve macOS'un boyle problemleri hicbir zaman olmadi.

    DOS dan başlamış biri olarak

    BillGates e yazılımcılık ve PC dünyasına katkılarından dolayı müteşekkirim. Şuan ki Micropsoft firmasından bahsetmiyorum
    Windows ile görsellikle ve iş bitirme açısından.. evde kendi yazılım ve projelerini sağlayarak tan herkese yeni imkan ve ufuk sağladı
    Aynı şekilde Linus un getirisi ile *nix sistemlerin hegomanyasından dünyayı kurtarmış ve farklı kulvarda herkese ayrı bir yol açmıştır. Her 2 kişide özellikle coder lığı açısından benim bireysel hürmetimi hak eden kişilikler. 2 side serbest düşüncenin ve çalışmanın farklı kulvarında çalışmış ve halen de çalışıyor Linus. Zorunlu emeklilik ile BillGates firmadan uzaklaştırıldı ve artık firmayı amerikan hükümeti götürüyor

    Windows da her serisinin kendinde üstünlükleri var. misal bende ömrü az olan W2k için en üstünü derdim. he rne kadar resmi 4 paket almış olsada...
    XP nin popüler olması son kullanıcı açısından çok rahat olması... Ama zamanlar çok çekirdekli yapı ve ram ihtiyacı sebebi ile bende önce 4gb ram ile 64 bitine taşındım ama stabil sorunu sebebi ile win7 yükledim arkasınada 1 hafta geçmeden lansmanı yapılmadan bulduğum iso ile win8 e geçtim ve halen de w8 kullanıcısıyım. Win10 geçmedim ve geçmeyi de düşünmüyorum şuan için.
    Ama yıllardır Linux kullanmak istiyorum ama kullanamıyorum

    Şimdi Linux kullanıcılarını dövme vakti geldi
    Slacware.. evet zamanında herkesin görselliği sebebi ile mandrake kullandıkları dönemde oldukça popüler bir seri. Startx ile gelen basit xorg arabirimi...
    Linux maalesef masaüstü yani GUI açısından halen kendini geliştirmedi. Son kullanıcıya hitap etme konusu enson 2-3 yıllık bir olay. ama hala da son kullanıcı veya APTAL KULLANICI hedefli değiller.

    Ne gibi ?
    İnsanlar android ile nasıl yeni bir dünya ve mobilite kazandı ise Linux sürümleri ile de evde rahatlıkla işleri için bir serbestiyete ihtiyaçları var. Ama maalesef henüz bunu sağlayamıyorlar
    Linux ler yapısallık olarak ister istemez kendi içinde farklılıkları var. Linux adminlerin büyük bir kısmı Unix den gelme ve doğal olarak da bazı şeyler hala ketum
    Yeni yetmeler ise ya yapı tam olmadığı için veya sürekli bağımlılık sağlamak için paylaşım yapmıyorlar

    ne istiyorum ?
    Çocukların veya aile içinde herkesin kullanma sorunu olmayacağı ve her türlü düşünceye cevap verebilen bir linux kurulumu ve desteği
    misal..
    evde video film seyredilir ve bu akıllı tv ler olsun diğer setler ile uyumlu çalışmak.. aynı tlf dan tv ye film aktarmak gibi aynı şekilde linux den de aktarım yapmak.... kaç tane video anlatımı gördünüz youtube da ? veya temelden ileriye doğru yazılı ?
    team kullanmak... spotify kullanmak.. youtube veya diğer online video sitelerinden sorunsuz video seyredebilmek için gerekli yazılımları 1-2 click ile sorunsuz kurabilmek...
    whatsapp desktop olsun.. eve getirdiğim miktrofon kamera için driver sorunu olmadan 1-2 click ile kurulum yapıp çalıştırmak...
    çocuklar için oldukça popüler oyun sitelerine girildiğinde sorunsuz oyun oynanması.. veya yeterinde özellikle çocuklara yönelim hem eğitici hemde öğretici meraklandırıcı paketler
    .......... uzattıkça uzatabilirim. dallandırabilirim..

    Bir linux sever olarak sizden şikayetciyim

    belki farkında değilsiniz ama linux kullanıcı yaş ortalamasını dünya genelinde alacak olsak +30 çıkacağını söyleyebilirim. Özellikle de avrupa da... TR de veya uzak doğuda ise bu daha düşük olsa bile maalesef windows yaş ortalamasına çok da yakın olunduğunu kimse iddia edemez

    ne yapmak gerek ?

    son kullanıcya yönelim masaüstü modifikasyonu.. yazılım - driver - paket kurulumlarının her seri için detaylı ve basit anlatımları.. hem yazılı hem görsel
    top list kavramı... yani popüler linux paylaşımlarının olduğu... listeler
    hem modifikasyon hemde admin liğe yönelik adımlar eğitimler

    örnek veriyorum... eskiden ram bir büyük sorun idi.. auto install da sistem bir boot bir de home veya genel disk olarak 2 parça olarak kuruluyor. manuel kullanıcılar ise swap larını kendileri oluşturuyorlar. piyasada satılan hazır sistemlerin büyük bir kısmı artık 4gb ram ile geliyor.. şimdi manuel kurulum yapacak olsak.. eskiden 2*ram idi swap mantığı.. şimdi hala 8gb swap mı yapmak lazım ? bu son kullanıcı için şartmı ?
    peki benim pc de 24gb ram var.. ben 48 mi yapmam lazım swap ı ? ne kadar mantıklı ?
    veya artık linux lerde son kullanıcılar için swap gerekmez bir yapıya mı döndü veya swap ı windows un yaptığı gibi bir file olarak os içine kendisi teorik ihtiyaç kadar manuel oluşturuyor mu ?

    siz bu tür anlatımlar yaptınız veya yapılan bir yer... düşünce gördünüz mü ?

    linux kullanıcılarına soruyorum.. evdeki kardeş veya yiğeninize veyahut çocuğunuza Linux kurup verdiniz mi ? Verdi iseniz hangi ayarları yapıp verdiniz.. paylaşın öğrenelim bizde yapalım




  • quote:

    Orijinalden alıntı: csh

    quote:

    fabrikalarda bazı makine programları sadece xp ile çalıştığı için mecburen kullanılıyor. hatta kullandığın çoğu atmde xp var:)


    Oyle bir uygulama hayatimda hic gormedim, aksine Windows XP'ye artik destek vermeyen, Windows XP ile calismayan bircok uygulama var. Windows XP'ye artik tarihi eser gozuyle bakiliyor. Windows 7 destegi kesilen bircok uygulama da biliyorum. Bazi uygulamalari Windows 7'de calistirmak icin ek yazilimlar yuklemek gerektigini de biliyorum. Ornek isterseniz kolaylikla bircok ornek bulabilirim. Kabul etmek gerekiyor ki Windows XP de Windows 7 de artik birer tarihi eser. Cok begenen nostaljik amacli kullanabilir. Ben nostaljik amacli olarak Windows 95 kullaniyorum bazen, Windovs 3.1 de kullaniyorum. Eski MacOS versiyonlarini kullanmak da oldukca keyifli oluyor (MacOS 8.5 var elimde, System 7.5 var bir de). IBM OS2 Warp ve eComStation da denemeye deger cok guzel isletim sistemleri.

    ATM olayini onceki mesajimda yazmistim, Windows 7 zamanlarindaydi ve binlerce ATM icin gereksiz yere Windows lisans ucreti odememek icin ve elde bulunan eski lisanslari kullanmak icin tercih ediliyordu, artik guvenlik amacli olarak tercih edilmiyor.

    kardeşim zaten aynı fikirdeyiz bende xp ye candır diyenleri bende eleştiriyorum. kaldıki ben xp yi bırakalı 10 yılı geçmiştir. Vista çıktı yükledim.
    öyle bir uygulama hayatımda görmedim yazmışın. hangi meslektensin bilmiyorum ama ben sürekli fabrikalarla işi olan biriyim. daha 2 ay önce ayçekirdeği kurutma makinasının kontrol bilgisayarı ve yazılımı gördüm xp sp3 ü bırak ilk xp var üzerinde. neden sence . çünkü çalışıyor sorunsuz. veya xpden başkası o programa uymuyor. bu şekilde 100 lerce makine gördüm ülkemizde . daha görmediklerim vardır.

    daha garibini hong kong da gördüm. bir arkadaşım plextor marka ssd istedi gittim aldım aldığım yer oldukça lüx bir mağaza ama kasaya gittim adam hala tüplü monitör kullanıyor dikkatlice baktım ya w95 yada w98 di sanırım onun üzerinde stok cari tutuyor. eğer işini görüyorsa adamı eleştiremezsin.

    dip not. ülkemizdeki atmlerin çoğu xp ile çalışıyor. tam oran ne bilmiyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoreXXX -- 13 Kasım 2017; 16:12:58 >




  • 435 4 kullanıcısına yanıt
    Bu arada Windows un arayuz olarak Mac OS tan (ç)alıntı olduğu iddia edilir. Özellikle Apple cephesi bunu dile getirir.

    İşin aslı Mac OS da çalıntıdır, Steve Jobs Xerox un PARC merkezinde Zerox un işletim sistemi ara yüzünü görür ve hemen kendi sistemine de uyarlar. Daha sonra Apple bilgisayarlar yayılınca, Apple para ile Xerox u susturur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.