Şimdi Ara

Bireysel Emeklilikten 10 Yıldan Önce Ayrılanlardan Kesilen %15 Kesintinin Ödenmesi (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3.096
Cevap
59
Favori
352.561
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fethiyetv

    @hakan_80
    fon işletim bedeli ilk defa burda duydum. benden böyle bir kesinti alınmıyor, en azından ben böyle biliyorum. ayrıca oim'de her bir tarafını girmiş incelemişliğim var, böyle bir tür kesinti hiç bir yerde de yazmıyor.


    Benim sigorta anadolu hayat onunda online işlemlerinde işletim gideri kesintisi görünmüyor. Ama örnek olarak sana bir link vereyim incele istersen benim dahil olduğum oran farklı ama aynı şeyler farklı oranlar olarak bende de var.

    Bu oranları öğrenmenin en kolay yolu yazılı olarak size vermeleri gereken yazılı sözleşmeye bakmak olacaktır.
    Aşağıdaki linke tıklayıp aşağıya doğru inip kesintiler kısmını incelerseniz.
    http://www.anadoluhayat.com.tr/bireysel_urunler/bireysel_emeklilik/Bireylere_yonelik_emeklilik_planlari/gelecegin_ep_genel.aspx




  • bahsettiğiniz linkteki gibi bir kesinti sanırım Yaı Kredi emeklilikte yok, sitelerini inceledim hiç bulamadım.

    Verdiğiniz linkteki Fon işletim gideri en düşük %0,0055 'den hesaplarsak çok kabak hesapla % 0,0055 x 365 = %2 çıkar. Yani bu kesinti çok kaba hesapla her yıl birikiminizden %2 yiyecek anlamına gelir. 10 yıl fonda kaldığımızı düşünürsek 0,98 üssü 10 = 0,817 çıkar. Bu da 10 yıllık birikiminizden %18,3 gibi bir kesinti anlamına gelir. Çok çok büyük bir değer. Gelir vergisi avantajınızı veriyorsunuz demek olur.

    Bu arada şu anki bilgisayarımda excel yüklü değil, yarın net değerleri vereceğim. 10 yıllık sonunda çok daha farklı(çok daha zararlı) bir değer çıkabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fethiyetv

    bahsettiğiniz linkteki gibi bir kesinti sanırım Yaı Kredi emeklilikte yok, sitelerini inceledim hiç bulamadım.

    Verdiğiniz linkteki Fon işletim gideri en düşük %0,0055 'den hesaplarsak çok kabak hesapla % 0,0055 x 365 = %2 çıkar. Yani bu kesinti çok kaba hesapla her yıl birikiminizden %2 yiyecek anlamına gelir. 10 yıl fonda kaldığımızı düşünürsek 0,98 üssü 10 = 0,817 çıkar. Bu da 10 yıllık birikiminizden %18,3 gibi bir kesinti anlamına gelir. Çok çok büyük bir değer. Gelir vergisi avantajınızı veriyorsunuz demek olur.

    Bu arada şu anki bilgisayarımda excel yüklü değil, yarın net değerleri vereceğim. 10 yıllık sonunda çok daha farklı(çok daha zararlı) bir değer çıkabilir.


    Ben rastgele bir fona baktım yönetim gideri kesintisi yıllık %2 yk emeklilikte. Fona göre bu oran değişebiliyor.

    https://www.e-emeklilik.com/YKEFon/fon/Genel.aspx




  • quote:

    Orijinalden alıntı: plcmn

    Bence sistem iyidir kötüdür tartışmasını bir tarafa bırakıp hangi şirket hangi şartları sunuyor sorusuna odaklansak.

    Bildiğim kadarıyla
    3 çeşit kesinti var..
    Giriş Aidatı
    Yönetim Gideri Kesintisi
    Fon işletim Gideri Kesintisi

    Giriş aidatı bazı planlarda hiç yokken bazılarında ertelenmiş oluyor. Mesela ilk 3 yıl brüt asgari ücretin tamamı, sonrasında 5 yıla kadar yarısı ve 5 yıldan sonra yok..

    Yönetim Gideri Kesintisi ise her ay yada duruma göre 3 ayda bir yatırdığınız primlerden kesilen pay.. Yasal sınırları var. Primin %8'ini yada asgari ücretin dörtte birini geçemiyor..

    Fon işletim Gideri Kesintisi plandan plana değişmekle beraber günlük azami yüz binde on kesinti yapılabilir. Buda yılda yaklaşık %3,7 ye denk geliyor..

    Bazı firmalar Yönetim Gideri Kesintisini yüksek tutarken bazıları Fon işletim Gideri Kesintisini yüksek tutmaktalar..
    Bu işten anlayan bir arkadaşımız değerledirme yaparsa çok sevineceğim..





    Çok daha öznel ve yapıcı bir yaklaşım olmuş. imkb endeksli yüksek riskli kumar fonlarını tartışmaktansa besin amacına yönelik (uzun vadeli) tartışmalar çok daha anlamlı ve bilgilendirici olacaktır zira bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan ama ağzıda maşallah bol(ama boş) laf yapanlar yüzünden konu gerçek ve doğru bilgi vermenin dışına çıkmış durumda..

    Ufak bir katkıda ben yapıyım, bahsettiğiniz 3 kesinti bütün şirketlerde mevcut(bunlar zaten onların yaşam kaynağı oluyor), oranları pazarlığa bağlı olmakla birlikte bireysel başvurularda bu oranlarda genellikle taviz verilmemektedir. Grup planlarında ise şirketlerden kesintilerde ciddi indirimler alınabilmektedir. Genelde sigorta temsilcisi bu kesintilerden ya bahsetmemekte yada devletin sağladığı vergi avantajını everest gibi gösterirken, bu avantajı nerdeyse tamamen sıfırlayan kesintilerden ise ufak bir ayrıntı olarak kısaca bahsetmektedir.
    Bu kesintilerden en büyüğü oran olarak daha büyükmüş gibi görünen YGK(yönetim gider kesintisi)'dan ziyade FİGK(fon işletim gideri kesintisi)dır. Çünkü yıllık biriken anapara+getirinin tamamından kesilmektedir. Kağıt üzerinde ihmal edilebilir gözükmesi için genelde günlük olarak belirtilen bu rakam hesap yapıldığında bes gibi uzun vadeli bir planda yıllar sonra büyüyen birikimde oldukça ciddi kesintilere sebep olduğu görülmektedir. Bu yüzden firmalar pazarlıkta ygkden taviz verebilirken, figkden kolay kolay taviz vermemektedir.
    Seçim yaparken tabiiki tüm bu kesintilerin toplamını gözönünde bulundurmanız gerekmektedir.

    Bunların yanısıra en önemli kesintilerden biri ise bu topiğin konusu da olan stopaj'dır. Bu ise devlet tarafından son aşamada sistemden çıkışınızda yada emekli olurken birikimin tamamından kesilen vergidir. Bildiğim kadarıyla 10 yıldan önce %15 (ki şu an danıştay tarafından iptal edilmiş), 10 yıl dolduktan sonra %10, emekli olduktan sonra ise %5 olarak uygulanmaktadır.

    Elimde konunun uzmanı bir arkadaş tarafından hazırlanmış bir tablo mevcut, besin amacı doğrultusunda burada 25 yıla varan bir uzun vadeli risksiz fonla yine uzun vadeli risksiz getiriye sahip devlet tahvili bileşik olarak karşılaştırıldığında grup planı dahilinde (yani min. kesintilerle) sonuç kafa kafaya çıkmakta, bireysel planda ise(yani standart kesintilerle) tartışmasız zararda olmaktasınız. Bu da sistemdeki kesintilerin ne kadar önemli olduğunu göstermekle birlikte besin ne kadar faydalı olduğunu da sorgulamakta olan bir sonuç.




  • ben 2 farklı firmadan bes hesabı sahibiyim.
    1. firmadan %3 yönetim giderleri kesintisi (en başta %6 idi) %2 fon işletim kesintisi 350 lirada giriş aidatı var (5 yıl çıkmazsam sıfır oluyor)
    bu firmayı bes konusunda hiç bir bilgim yokken bulmuştum ve göründüğü gibi benim açımdan son derece kötü bir seçim olmuş bu nedenle bu firmaya minimum ödeme yaparak bir başka bir firma ile çok daha uygun bir bes anlaşması yaptım (grup anlaşması) 5 yılım dolunca buradaki birikimlerimide oraya aktaracağım.
    2. firma yönetim giderleri kesintisi 0 %2 fon işletim ücreti var giriş aidatı 0
  • Bu gider yönetim işletim vb kesintilerde her şirket bizimki en iyi diyor bunu nasıl anlayacağız.Kimisi başında kimi çıkışta alıyor kiminde düşük kiminde yüksek.Ben 150 tl giriş aidatı verim kesintimde %5.Ben uzun vdeciyim benden almyındedim ama nafile.Keşke çıkışta kesinti yapn bi firma mı seçseydim diyorum kendime.Ama sigortacım iyi arkadaş canlısı bir kişi hocam inan en uygunlarından birisi bizim sigorta (ERGO) diyor bende inanıyorum bu konuda diğer sigortcılar beni tam aydınlatmadıkları içinde hala devam ediyorum.
  • 40 defa söyledim, zahmet edip EGM ye baksanız yeter. başkasına soru sorma ihtiyacı hissetmezsiniz bile... ama ne fayda...
    Aynı şekilde şirketlerin web sitelerine de bakarsanız tonla bilgi bulacaksınız.

    Hiç bir şey yapmayacaksanız en azından Katılımcı Pratik Bilgilendirme Sistemi sayfasında yazanları okuyun, onu da ben ekleyeyim aşağıya..
    https://araci.egm.org.tr/beses/BESES_course_y_KAPBS.asp?slide=1&konu=KAPBS2

    PLAN ve ŞİRKET SEÇERKEN…

    Giriş Aidatı

    Emeklilik şirketi, yeni bir bireysel emeklilik hesabı açtırmanız durumunda sizden giriş aidatı talep edebilir. Ancak bu tutar, teklif formunun imzalandığı tarihte geçerli olan aylık brüt asgari ücretin yarısını aşamaz.*

    Sözleşmeniz birikimli hayat sigortalarından aktarım, başka şirketten aktarım veya emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketindeki emekliliğe yönelik birikimlerin aktarımı yoluyla kurulmuşsa giriş aidatı ödemezsiniz.

    Giriş aidatı; seçeceğiniz plan dahilinde peşin, azami bir yıllık süre içinde taksitler halinde ödenecek şekilde veya tahsilatı 5 yılı aşmamak kaydıyla ertelenmiş olarak belirlenmiş olabilir. Her durumda, tutar teklif formunun imzalandığı tarihte geçerli aylık brüt asgari ücretin yarısını aşamaz.*

    *9 Ağustos 2008 tarihinden önce yürürlüğe giren veya teklif formu imzalanmış olan sözleşmelerdeki giriş aidatı tutarı ile ilgili olarak lütfen
    şirketinizle temasa geçin.

    Plan tercihinizi yaparken plan kapsamında sunulan giriş aidatı ödeme şekilleri ve tutarlarını gözden geçirmeyi unutmayın!

    Yönetim Gideri Kesintisi
    Emeklilik şirketlerinin giderlerini karşılamak amacı ile yatırdığınız katkı payları üzerinden azami %8 oranında yönetim gideri kesintisi yapma hakkı bulunuyor.

    Planınızı seçerken ödediğiniz katkı payına varsa başlangıç katkı payına ve ek katkı payına uygulanan yönetim gideri kesintisini göz önünde bulundurun. Unutmayın, planınız ödediğiniz katkı payı tutarına ve/veya plan dahilinde geçirdiğiniz süreye göre değişen yönetim gideri kesintileri öngörebilir.

    Fon İşletim Gideri Kesintisi Emeklilik şirketiniz fon toplam değeri üzerinden günlük yüz binde 10 (yıllık %3,65) oranını aşmayacak şekilde, fon portföyünün yönetim giderlerini karşılamak amacıyla fon işletim gideri kesintisi yapabilir.

    Fon işletim gideri kesintisi oranı, bireysel emeklilik hesaplarındaki artan birikimle doğru orantılı olarak daha önemli hale gelir.Plan kapsamında sunulan ve tercih edilen fonların performanslarının yanı sıra fon işletim gideri kesintileri de değerlendirilmelidir.

    Asgari Katkı Payı
    Emeklilik şirketleri, her bir plan için asgari katkı payı tutarı belirler. Emekliliğe hak kazanabilmeniz için 56 yaşını tamamlamanızın yanı sıra ilk emeklilik sözleşmenizin yürürlük tarihinden itibaren 10 yıl sistemde kalmanız kaydı ile emeklilik planınız dahilindeki 10 yıllık asgari katkı payını ödemeniz gerekiyor.

    Devam eden sözleşmenize ait katkı payı tutarınız asgari katkı payı tutarınızın üzerinde belirlenmişse, ödediğiniz dönemin emekliliğe esas süreye sayılabilmesi için katkı payı tutarını ödemiş olmanız gerekiyor.

    İşveren grup emeklilik sözleşmeleri hariç olmak üzere, asgari katkı payı aylık brüt asgari ücretin %5’inden az olamaz.

    Asgari katkı payı tutarınız, emeklilik planlarına ilişkin veriler ve ekonomik gelişmeler göz önünde bulundurularak her yıl güncellenir.Asgari katkı payı tutarının üzerinde herhangi bir tutarı katkı payı olarak belirleyebilirsiniz. Unutmayın ki, ödediğiniz katkı payı tutarı emeklilik döneminizde alacağınız maaş ya da toplu ödemeyi etkileyen en önemli faktörlerden biri olacak.

    Plan Kapsamında Sunulan Fonlar
    Planınızın belirlediği stratejiler doğrultusunda sunduğu fonlar da farklılık gösterebilir.
    Fon tercihleri, sizin tarafınızdan yapılır, şirketinizin fon getirileri hakkında herhangi bir garanti vermesi mümkün değildir.

    Özel Hizmetler Şirketiniz standart hizmetler dışında plan kapsamında ek hizmetler sunabilir.

    Ek Faydalar
    Emeklilik şirketleri katılımcılarına ek faydalar sunabilir. Şirketinizden planınız kapsamında sunulan ek faydaların detaylarını öğrenin.

    Blokaj Süresi
    Kredi kartı ile ödeme yaptığınız durumlarda emeklilik şirketinin kredi kartınıza uygulayacağı blokaj süresini öğrenin.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MaTRiX

    2006 yılında Garnti Emeklilikten girişim var 2009'da da çıkmıştım. Ödediğim miktarı ve çıkış tarihini net hatırlamıyorum, bankadaki hesabımı da kapatmıştım.Bu bilgileri nasıl öğrenebilirim?



    quote:

    Orijinalden alıntı: otomobilci_x

    garanti emeliliğe telefon açın söylerler diye tahmin ediyorum.
    olmadı yazılı dilekçe verin


    Garanti emeklilik Müşteri hizmetlerine mail attım sağolsunlar gerekli bilgileri göndermişler.

    Esas konumuza dönersek; şimdi "Büyük Mükellefler Vergi Dairesine" yaklasim.com'daki "Örnek Dilekçe" yi doldurup taahhütlü postayla gönderip, düzeltme yolu ile verginin iadesini istemem gerekiyormuş sanırım.

    Bana gelen cevapta ".....nolu sözleşme ile ilgili olarak ..... tahakkuk fişi ile ..... tarih ve ..... seri sıra nolu vergi tahsil alındısı ile Büyük Mükellefler Vergi Dairesine ..... TL olarak ödenmiştir" yazıyor.

    Büyük Mükellefler Vergi Dairesine sanırım İstanbul'dadır ve başka yerde yoktur.




  • büyük mükellefler vergi dairesi istanbuldadır
    oraya bir dilekçe ile başvurun 60 gün bekleyin (cevap daha erken gelirse beklemenize gerek yok)
    ya olumsuz cevap vereceklerdir yada cevap vermeyeceklerdir (idarenin 60 gün içinde cevap vermemesi talebinizi red ettiği anlamına gelir)
    sizde dava yoluna gideceksiniz.
  • Bireysel Emeklilik sisteminden önce Hayat sigortasına 10 yıl ödeme yapıp ayrılmıştım. Aldığım toplu paranın hepsinden %10 vergi kesilmişti. Bu karar onları da kapsıyor mu?
  • BES sisteminde esas kazanan sigortalayanlar.
    Yaptıkları kesintilere bakın anlarsınız.Enflasyonu düşünce elinizde kalan yıllık %1-2 ise şanslısınız,genelde negatif getiri elde kalan.Öngörülen süre sonunda banka faizi ile çok daha iyi gelir elde etme olsalıgı yüksek.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fethiyetv

    bahsettiğiniz linkteki gibi bir kesinti sanırım Yaı Kredi emeklilikte yok, sitelerini inceledim hiç bulamadım.

    Verdiğiniz linkteki Fon işletim gideri en düşük %0,0055 'den hesaplarsak çok kabak hesapla % 0,0055 x 365 = %2 çıkar. Yani bu kesinti çok kaba hesapla her yıl birikiminizden %2 yiyecek anlamına gelir. 10 yıl fonda kaldığımızı düşünürsek 0,98 üssü 10 = 0,817 çıkar. Bu da 10 yıllık birikiminizden %18,3 gibi bir kesinti anlamına gelir. Çok çok büyük bir değer. Gelir vergisi avantajınızı veriyorsunuz demek olur.

    Bu arada şu anki bilgisayarımda excel yüklü değil, yarın net değerleri vereceğim. 10 yıllık sonunda çok daha farklı(çok daha zararlı) bir değer çıkabilir.



    Yapı Kredi Emekliliğin bütün fonlarında işletim gideri var. Sizin yukarıdaki tabloda verdiğiniz fonda da %0,0055.

    ''Ücret Her gün için net varlık değeri üzerinden hesaplanan günlük yüzbinde 5,5''

    Siz de ödüyorsunuz muhtemelen ama farkında değilsiniz.

    http://www.fonbul.com/emeklilik/fon_detay.asp?FNO=116321

    Kendi yazınızda hesabını yapmış ve hükmünü vermişsiniz zaten.

    quote:

    Orijinalden alıntı: fethiyetv
    ''Bu da 10 yıllık birikiminizden %18,3 gibi bir kesinti anlamına gelir. Çok çok büyük bir değer. Gelir vergisi avantajınızı veriyorsunuz demek olur. ''


    Biz de zaten bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu sistem Şirketlere yarar sadece diye.

    Not: ÖM ile konuyu hatırlattığınız için teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilimveEdebiyat -- 19 Nisan 2011; 10:46:02 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: BilimveEdebiyat
    quote:

    Orijinalden alıntı: fethiyetv

    bahsettiğiniz linkteki gibi bir kesinti sanırım Yaı Kredi emeklilikte yok, sitelerini inceledim hiç bulamadım.

    Verdiğiniz linkteki Fon işletim gideri en düşük %0,0055 'den hesaplarsak çok kabak hesapla % 0,0055 x 365 = %2 çıkar. Yani bu kesinti çok kaba hesapla her yıl birikiminizden %2 yiyecek anlamına gelir. 10 yıl fonda kaldığımızı düşünürsek 0,98 üssü 10 = 0,817 çıkar. Bu da 10 yıllık birikiminizden %18,3 gibi bir kesinti anlamına gelir. Çok çok büyük bir değer. Gelir vergisi avantajınızı veriyorsunuz demek olur.

    Bu arada şu anki bilgisayarımda excel yüklü değil, yarın net değerleri vereceğim. 10 yıllık sonunda çok daha farklı(çok daha zararlı) bir değer çıkabilir.



    Yapı Kredi Emekliliğin bütün fonlarında işletim gideri var. Sizin yukarıdaki tabloda verdiğiniz fonda da %0,0055.

    ''Ücret Her gün için net varlık değeri üzerinden hesaplanan günlük yüzbinde 5,5''

    Siz de ödüyorsunuz muhtemelen ama farkında değilsiniz.

    http://www.fonbul.com/emeklilik/fon_detay.asp?FNO=116321

    Kendi yazınızda hesabını yapmış ve hükmünü vermişsiniz zaten.

    quote:

    Orijinalden alıntı: fethiyetv
    ''Bu da 10 yıllık birikiminizden %18,3 gibi bir kesinti anlamına gelir. Çok çok büyük bir değer. Gelir vergisi avantajınızı veriyorsunuz demek olur. ''


    Biz de zaten bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu sistem Şirketlere yarar sadece diye.

    Not: ÖM ile konuyu hatırlattığınız için teşekkürler.








    Az önce YK emekliliği aradım ve müşteri temsilcisi Fon işletim gideri olduğunu söyledi. Her gün 100bin de 5,5'luk bir kesinti doğruymuş.

    Hesap yaparak yorum yapmak en doğrusu, elde elle tutulur veri olması gerek.

    Örnek: Bir kişi her ay başı BES'e 100 TL atıyor ve 10 yıl sonunda BES fonuna toplam 12.000 TL birikim atmış oluyor. Her gün para yüzbinde 5,5 eridiğini düşünürsek 10 yılın sonunda paranız 10.892,15 TL oluyor. Bu da % 9,5 erimeye tekamül ediyor. aşağıdaki veri tablosunda yıllık erime miktarı yüzdesel verilmiştir. Örneğin 1. yıl sonunda kaybınız %1 , 5. yıl sonunda kaybınız %4,9 oluyor.

    Tüm bankaların bireysel emeklilik fonları 2005'ten bugüne IMKB 100'e göre %13 daha fazla değerlendiği ispatlamıştım. 5 yıl sonunda IMKB 100'e göre ortalama fazla kazancınız %13, fon işletim gideri yüzünden kaybınız ise %4,9. Buna bir de aylık %2lik kesintiyi ekleyin ama hala daha BES daha kazançılı. Burada %27 hatta %35 vergi diliminde olan kişinin gelir vergisi avantajını düşünmedik daha.

    Her şey verileriyle ortada. Saygılarımla,

    Yıl Yatrılan Top Fon Değeri Yüzde Kayıp

    1 Oca 2010 100,00 100,00 0,0%
    1 Oca 2011 1.300,00 1.286,99 1,0%
    1 Oca 2012 2.500,00 2.450,39 2,0%
    1 Oca 2013 3.700,00 3.590,52 3,0%
    1 Oca 2014 4.900,00 4.708,14 3,9%
    1 Oca 2015 6.100,00 5.803,54 4,9%
    1 Oca 2016 7.300,00 6.877,17 5,8%
    1 Oca 2017 8.500,00 7.929,08 6,7%
    1 Oca 2018 9.700,00 8.960,47 7,6%
    1 Oca 2019 10.900,00 9.971,35 8,5%
    1 Oca 2020 12.000,00 10.862,15 9,5%



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ERPmühendisi -- 19 Nisan 2011; 14:43:01 >




  • Rumeli hayata 3 yıl ödeme yaptım devlet el koydu ana paramı bile alamadım bana bir yol gösterecek varmı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xdemir
    Rumeli hayata 3 yıl ödeme yaptım devlet el koydu ana paramı bile alamadım bana bir yol gösterecek varmı ?

    Valla benim bildiğim bireysel emeklilik fonunuza haciz bile gelemiyordu. (3 yıl önce m.temsilcisi söylemişti) sizin başınızdan ne geçti?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fethiyetv


    Az önce YK emekliliği aradım ve müşteri temsilcisi Fon işletim gideri olduğunu söyledi. Her gün 100bin de 5,5'luk bir kesinti doğruymuş.

    Hesap yaparak yorum yapmak en doğrusu, elde elle tutulur veri olması gerek.

    Örnek: Bir kişi her ay başı BES'e 100 TL atıyor ve 10 yıl sonunda BES fonuna toplam 12.000 TL birikim atmış oluyor. Her gün para yüzbinde 5,5 eridiğini düşünürsek 10 yılın sonunda paranız 10.892,15 TL oluyor. Bu da % 9,5 erimeye tekamül ediyor. aşağıdaki veri tablosunda yıllık erime miktarı yüzdesel verilmiştir. Örneğin 1. yıl sonunda kaybınız %1 , 5. yıl sonunda kaybınız %4,9 oluyor.

    Tüm bankaların bireysel emeklilik fonları 2005'ten bugüne IMKB 100'e göre %13 daha fazla değerlendiği ispatlamıştım. 5 yıl sonunda IMKB 100'e göre ortalama fazla kazancınız %13, fon işletim gideri yüzünden kaybınız ise %4,9. Buna bir de aylık %2lik kesintiyi ekleyin ama hala daha BES daha kazançılı. Burada %27 hatta %35 vergi diliminde olan kişinin gelir vergisi avantajını düşünmedik daha.

    Her şey verileriyle ortada. Saygılarımla,

    Yıl Yatrılan Top Fon Değeri Yüzde Kayıp

    1 Oca 2010 100,00 100,00 0,0%
    1 Oca 2011 1.300,00 1.286,99 1,0%
    1 Oca 2012 2.500,00 2.450,39 2,0%
    1 Oca 2013 3.700,00 3.590,52 3,0%
    1 Oca 2014 4.900,00 4.708,14 3,9%
    1 Oca 2015 6.100,00 5.803,54 4,9%
    1 Oca 2016 7.300,00 6.877,17 5,8%
    1 Oca 2017 8.500,00 7.929,08 6,7%
    1 Oca 2018 9.700,00 8.960,47 7,6%
    1 Oca 2019 10.900,00 9.971,35 8,5%
    1 Oca 2020 12.000,00 10.862,15 9,5%



    Her gün 100bin de 5,5'luk yani aylık yaklaşık %0.165 kesinti 10 yılda ana paradan %9.5 kayba neden oluyorsa, acaba aylık %2 kesinti (diğerinin yaklaşık 12 katı) ne kadar kayıp yaratır?? Geriye ne kalır?? Sizin yaptığınız hesapta bu aylık %2'lik esas kazık yok.

    Bu arada asıl garip nokta canla başla savunduğunuz sistemde, sizden yapılan kesintiden habersiz olmanız. Önceki mesajlarda benden kesinti yapılmıyor diyordunuz, ancak kol centır'ı arayınca haberiniz olmuş. İlginç.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilimveEdebiyat -- 19 Nisan 2011; 15:20:37 >




  • Konuya mesaj yazmak istemiyorum ama yanlış ve/veya eksik bilgiler havada uçuşuyor malesef...

    Günlük yüzbinde 55 kesinti doğrudur hatta yüzbinde 70 kesintiler de var. ama bunu kalkıp anaparanızdan çıkartıp toplayıp bir sonuca ulaşmanız gerekmiyor... çünkü hesap öyle yapılmıyor malesef. direk olarak XXX beyin içeride 100bin lirası var, kesin 55 lirasını diye bir muhabbet dönmüyor...

    Sistemin işleyişi biraz farklı ve karışık, hesap detayına inmeyeceğim ama size şu kadarını söyleyeyim. Şirketlerin açıkladığı fon getiri oranları tüm kesintiler yapıldıktan sonraki net oranlardır. Yani X şirketin Hisse fonu 2010 yılında %50 getirdi diye bir açıklama var ise, bu oran FİGK ve diğer fon giderleri de (bunlar da nereden çıktı demeyin şimdi) düşüldükten sonraki net oranlardır. yani tekrar tekrar paranızdan düşmenize gerek yok...

    Bu arada %2 lik kazık vs denmiş ama heralde ülkedeki bütün kuruluşlara, bütün şirketlere aynı şekilde mi yaklaşıyorsunuz bunu anlayamıyorum...

    Şimdi doğrular...
    Bireysel Emeklilik Şirketleri, belirli bir süre kalmanız koşuluyla Giriş Aidatı almıyorlar.
    Yönetim gideri kesintisi bir çok şirkette 0 a kadar inebiliyor, her bir meslek grubuna zaten özel planlar sunuluyor. Gruplara giremezseniz dahi ödediğiniz katkı paylarının yüksekliğine göre düşük oranlardan yararlanıyorsunuz.
    FİGK sonrası bile piyasadaki diğer yatırım araçlarından daha yüksek getiri sağlıyor. (Bu konudaki herkes borsa uzmanı, yada sabah akşam altın alıp satıyor ve %300 kazanıyor, o ayrı mesele)
    Üstüne üstlük, devletin sağladığı aylık ortalama %27 ye tekabül eden vergi indirimi var...
    BES in gelişmiş ülkelerdeki rolünü biraz bile araştırırsanız, ükelerin ekonomik gelişimleri için ne kadar faydalı olduğunu da çok rahat görebiliyorsunuz.

    Ve siz halen sistemi eleştiriyorsunuz? Acaba hangi kısmı beğenmediniz? Şirketler bedavaya, hiç bir ücret kesmeden, sizin paranızı mı yönetsinler? Borsanın 3 katı getiri mi sağlasınlar? Nedir gerçekten eleştirdiğiniz bu kadar da basit varsayımlarla?

    Yok bildiğiniz bir şey varsa, matematik bilginiz de varsa, bütün oranlar, kesintiler vs ortada... Gizli saklı hiçbir şey de yok.. ülkedeki en şeffaf sistem..
    Buyrun yapın bir hesap... Halen daha zarar çıkartıyorsanız diyecek hiç bir şey bulamıyorum...

    Ha tutup da, ben 3 sene sonra %100 kar etmeyi bekliyordum diyorsanız, kusura bakmayın böyle bir şey yok... (ki kar eden de var, o ayrı mesele)




  • @bytepire

    Fonun değerleri hergün yüzde 5,5 kesinti yapılmış haliyle sunuluyor. Benim yaptığım çalışma paranız hiç değerlenmesi 10 yıllık sürede aynı parayı yatırmanız durumunda ne kadarlık bir kesintiye tekamül ediyordu. Bu da %9,5 gibi bir değer oluyor.

    Ama geçen hafta yaptığım tüm hisse senedi fonlarının karşılaştırması sonucu BES fonları IMKB 100'e gore %12,2 daha fazla kazandırmıştı. Bu değer zaten yüzdebinde 5,5 olan fon yonetim giderinin düşürülmüş net kazanç halidir. Yani burada 5 yıllık %4,9 olan değeri kıyaslamaya gerek yok, zaten bu değer düşürülmüş, net kazanç %12,2'dir.

    Bu durumda benim yaptığım çalışma hala daha doğrudur. 2005 yılından bugüne kadar BES Hisse senedi fonları IMKB 100'e göre %12,2 daha fazla büyümüştür.

    BES fonlarını insanları aldatmaca, parasını kullanmayı beceremeyenlere göre diyenlerin yorumunu bu sefer ne olacak, Kabullenmeleri çok ama çoook zor. Rakamlar ortada olmasına rağmen.




  • Baştan beri diyorum bilgi sahibi olmadan fikir sahibiyiz diye.. Hala hisse fonları karşılaştırılıyor, doğru ya gelecek 10-20 yılda IMKB hep yükselecek nasılsa
    Muhtemelen oluşturduğu (bugün şanslı) sepetle endeks ortalamasının üstünde kar getirdiği söylenen fon, yarın ayı piyasasında endekse oranla ne kadar daha fazla kaybettirecektir bir de onu düşünün. Sizi dımdızlak erken emekli ettirmesi de gayet olasıdır. Hiç bir bes fonu size ana para koruma garantisi sunmuyor sonuçta.. Tüm riski sırtınızdaki extra kesintilerle beraber yine siz alıyorsunuz. Bundaki mantık nerde uygulayanlar anlatsın bizde anlayalım..

    Sorsan cebindeki 10bin tlsini direkt hisseye yatırmaya çekinen biri sanki anapara garantiliymiş gibi Bes fonlarına daha neler kesildiğini dahi bilmeden rahat rahat koyuyor, bunun adı cahillikten başka nedir? Bu cahillikteki cesaret krizden bugüne kadar yaşanan boğa piyasasının sağladığı tatlı kar mı? Bunun devamından daha ne kadar eminsiniz?

    Daha gerçekçi olan risksiz fonlarla ilgili karşılaştırmamı daha önce yapmıştım, kendi kendine para biriktirme iradesi olduğuna inanmayan biri için grup planı(min.kesinti) mantıklı diğer türlü bireysel her planda(kesintilerle avantaj sıfırlanmakta) zarardasınız(vadeliye göre). Kendiniz para biriktirebileceğinize inanıyorsanız atın vadeli mevduata gitsin, kesinlikle daha fazla getirecektir.

    Daha kendisinden yapılan %10'a varacak kesintiden yıllar sonra henüz haberdar olan arkadaşlar içinse söylenecek fazla birşey yok zaten bilgi birikimlerine hayranız, nede olsa borsamız onların zararını şimdilik fazlasıyla kompanse ediyor, fakat kendilerini müthiş hisse fonlarının performansını borsa düştüğü zamanda anlatmaları için burada bekleriz




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fethiyetv


    quote:

    Orijinalden alıntı: xdemir
    Rumeli hayata 3 yıl ödeme yaptım devlet el koydu ana paramı bile alamadım bana bir yol gösterecek varmı ?

    Valla benim bildiğim bireysel emeklilik fonunuza haciz bile gelemiyordu. (3 yıl önce m.temsilcisi söylemişti) sizin başınızdan ne geçti?


    Rumeli hayat uzanların iştiraklarından bir şirketti devlet el koydu bende takip edemedim.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.