Şimdi Ara

Bireysel Emeklilikten 10 Yıldan Önce Ayrılanlardan Kesilen %15 Kesintinin Ödenmesi (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.096
Cevap
59
Favori
352.460
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar;

    • Vergi mahkemesi , sadece elde edilen gelir üzerinden vergi kesilmesine, anaparadan vergi kesilemeyeceğine dair karar verdi
    • Bölge idare mahkemesinin de kararı aynı yönde oldu
    • Son olarakta Danıştay Dördüncü Dairesi’nin 24.1.2011 Tarih ve E. 2009/8882, K.2011/269 sayılı kararı ile de aynı yönde karar verildi.

    Ama..

    • Mevcut durumda Bireysel Emeklilik Sisteminin tabi olduğu kurumlar (Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı v.b.) tarafından vergi kanunlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu nedenle erken çıkışlarda mevcut vergi kanunlara uygun olarak stopaj kesintisi hesaplanarak vergi dairesine müşteri adına yatırılmasına devam edilecektir.
    • Çıkış yapmış müşterilerin ilgli vergi dairelerine ve Maliye Bakanlığı’na dava açıp haklarını aramalarına engel bir durum yoktur.

    Konu bundan ibarettir.
  • Konuyla ilgili Şükrü Kızılot'un bugünki yazısı.

    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/17644485.asp?yazarid=82&gid=61
  • quote:

    Orijinalden alıntı: reyta

    kadrolu çalışıyorum. şirketin kendi bünyesinde.
    gerçi şirketin bundan bir zararı olmazki. vergi indirimi sonuçta. benim durumumda olan birkaç çalışan daha var. onlarıda bir örgütlücem bakalım.


    Bir Teknokent'te Ar-Ge faaliyelerinde mi çalışıyorsunuz? Bu durumda zaten gelir vergisi istisnanız olduğu için BES vergi avantajından faydalanamıyor olabilirsiniz. (Teknokent Ar-Ge vergi teşvikleri mevzuatınız çok detaylı bilmiyorum, bilenler belki daha detaylı bilgi verebilir)

    Bunun haricinde net üzerinden maaş alıyor olsanız da faydalanmanız lazım. Emeklilik Gözetim Merkezi ve BES ödemelerinizi yaptığınız şirkete de durumunuzu bildirin, onlardan gelecek olan cevaba göre muhasebeyi ziyaret edersiniz. Peşini bırakmayın, kolay gelsin.




  • mükellefler vergi dairesinin internet sitesinden başvuru yapılabiliyor
  • linkini veriyorum.Yok mu hiç başvuran?
    http://www.bmvdb.gov.tr/tr/index.php/letm.html
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ogunduz06


    quote:

    Orijinalden alıntı: syruse

    Üniversite Öğrencisiyim. 4senedir Groupama Bireysel emeklilikten prim ödüyorum. Birkaç sorum olacak



    1- Ben öğrenci olduğum ve ssk çalışanı olmadığım için vergi indirimi, vergi iadesi alamam dimi?

    2- Ben geçenlerde ayrılmak istedim nakite ihtiyacım var ama %15kesinti olur dediler diye vazgeçtim. Şimdi kısa ve net olarak ben bu %15den nasıl yırtarım acaba?


    Yanıtlayan üstadlara çok teşekkür ederim


    1- gelir elde etmediğin için gelir vergisi mükellefi değilsin. ve vergi iadesi alamazsın tabii ki
    2- danıştay %15 lik kesinti kararını bozmuş . ayrılmak istediğinde artık %15 lik kesinti yapılmadan anaparanı alacaksın ama süreç nasıl işleyecek bir görüşüm yok.

    eğer amacınız birikim yapmaksa kendinize bir yatırım hesabı açıp her ay BES'e yatıracağınız parayı yatırım hesabınıza atın. ister imkb de sağlam hisselere yatırım yapın ister altın fonu alın. ama BES ten uzak durun. tanıdığım çoğu kişi BES ten çıktı ve yatırdığı anaparadan daha az para alarak çıktılar.

    zamanında bir anlık heyecanla sisteme girdim hocam ama bana göre olmadığını daha sonra anladım. Hata ettim ama en az kayıpla çıkayım istiyorum. %15 kesinti yapılmayacak mı yoksa kesinti yapılacak daha sonra mı parasını alacağım. Bide bu giriş aidatı diye 750TL kesinti yaparız demişlerdi. Bundan kurtulmanın yolu var mı hocam acaba? Yanıtlarınız için sağolun hocam




  • Türkiyenin önde gelen bir bireysel emeklilik şirketinde finansal yatırım UZMANI olarak çalışıyorum.

    BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ DEVLETİN 4632 SAYILI KANUNUYLA KURULMUŞ BİR SİSTEMDİR.YANİ DEVLEİN KURDUĞU BİR SİSTEMDİR.HİÇBİR BANKANIN YADA ŞİRKETİN ÖZEL SİSTEMİ DEĞİLDİR.KURALLARI DEVLET KOYAR OYUNCULARI DEVLET SEÇER.

    BİREYSEL EMEKLİLİK SİGORTA DEĞİLDİR.KATILIMCIYA TEMİNAT VERMEZ

    bireysel emeklilik!in amacı aşırı ve kısa vadede getiri elde etme aracı değil uzun vadede yatırımı korumak ve üstüne seçilen fonlara göre az yada çok getiri kazanmaktır.Ticari mantıkla bu sisteme giren bir kişi bu sistemden elbette memnun olmaycaktır.
    bu gün yaklaşık 2000tl maaş alan bir kamu görevlisi emekli olduğunda maaşı 1200 - 1300 tl ye düşmektedir.peki 2000tl ye göre hayatını sürdürmüş,bulunduğu refah seviyesi bu maaşa göre olan birisi 1200tl maaşla nasıl geçinir.bireysel emeklilik sistemine ufak ufak birikim yaparak bu sistemden alacağı toplu parayla yada maaşla bu farkı kapatabilir.tabi şunu açıklamak lazın 100 lira ödeyen birine 10 sene sonra ömür boyu 1000 tl maaş alırsın diyen biri yalan söyler.

    buraya yatırılan katkı payları bireysel emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.normal fonlarda değil.sadece bireysel emeklilik için oluşturulmuş fonlarda değerlendirilir.zaten ödedikleriniz prim değildir katkı payıdır.fonlara katkı payı...
    katılımcı risk profiline göre şirket tarafından uygun fonlara yönlendirilir.Danışmanlık hizmeti sunar.FON TERCİHİ KATILIMCIYA AİTTİR.

    tabiki bu şirketler bu işi hayrına yapmıyor belli kesintileri olacak.

    hiçbir bireysel emeklilik şirketi sizi kazıklayamaz.imzaladığınız sözleşmede kesintiler ve oranları açık açık yazar.
    ben bu kesintilerden bahsediyim biraz

    1-YÖNETİM GİDERİ KESİNTİSİ:BES kanununda açıkça yazar .şirket katılımcıdan aylık ödediği katkı payı üstünden yönetim gideri kesintisi yapar.bu kesinti %0 ile %8 arasındadır.kimi şirket %0 keser kimisi %3 keser kimisi %8 keser.tamamen şirketin yapsına bağlıdır yapılacak kesinti.

    2-FON İŞLETİM KESİNTİSİ:Şirket katılımcının parasını fonlarda değelernedirirken belli masraflar yapmaktadır.bu masraflar için kesinti yapar.bu kesinti günlük yüzbinde olarak kesilir.bu kesintiyi her şirket yapar.yapmayacak şirket yoktur bunu iddia eden yalan söyler

    3-GİRİŞ AİDATI: Kanunda açıkça yazar "şirket katılımcıdan imza tarhindeki aylık asgari brüt ücretin %50 kadar giriş aidatı alabilir"ister alır ister almaz.tamamen şirketlere bırakılmış bir haktır. bunu ister peşin alır ister 5 yıl erteler.5 yıl ertelenen giriş aidatı eğer katılımcı 5 yıl ayrılmaz yada birikimlerini başka bir şirkete aktarmaz ise kesilmez.

    Bu kesintiler imzaladığınız teklif formunda aynen yazar.her şirkette teklif formundaki puntolar bile aynıdır.yazmaması mümkün değildir.

    bir katılımcının imzaladığı evrak teklif formudur.adı üstünde teklif formu.şirket size bireysel emeklilik teklif ediyor katılımcıda bu teklife icabet edip imzalıyor.teklifin yürürlüğe girme tarihi vardır.imza tarihinden 30 gün içinde katılımcı cayabilir.cayma işleminde katılımcıdan alınan para varsa kesintisiz iade edilir.edilmesi zorunludur.

    vergi iadesine gelince

    kanuna göre ödediğiniz katkı payını vergi matrahından düşebilirsiniz.bu faiz değildir devletin bir teşviğidir.devlet bu sistemi avantajlı kılabilmek için böyle bir teşvik vermiştir.

    vergiden faydalanabilmek için bazı kurallar var

    ödediğiniz tutarın katılımcınn aylık brüt ücretinin %10 u kadarı vergiden indirilebilir. yani 1500 tl brüt ücret alan bir kişi sadece 150 tl kadarını vergiden düşebilir.

    ödediğiniz tutar aylık brüt ücreti aşıyorsa sadece brüt ücret kadar vergi avantajı sağlanır.yani 10000 tl brüt ücret alan bir kişi aylık 1000tl ödüyorsa sadece 789,50tl kadarını vergiden düşebilir.

    sistemden ayrınılması durumu

    ilk 10 yıl içinde ayrınılması durumunda devlet tüm birikim üstünden %15 lik bir stopaj keser.devlet keser şirket değil.

    10 yıl ile 56 yaş arasında ayrılan katılımcıdan birikim üstünden %10 stopaj kesilir.

    56 yaşından maaş değil toplu para almak isteyen katılımcıdan birikimin %25i muaf tutularak kalan tutarın üstünden %5 stopaj kesilir bu da %3,75 e takabül eder.

    yargıtayın karaına gelirsek karar olumlu karşılanmıştır fakat ortada net bir bilgi yoktur.uygulanması daha olmamıştır.kesin bir şey yoktur.

    varmı sorusu olan ? :))

    okuyanlara teşekkür ederim




  • giriş aidatı konusunda bişeyi atlamışım

    2008 nisan ayında önce sisteme girenlerden brüt asgari üscretin tamamı giriş aidatı alınır.2008 sonra girenlerden %50 kadar alınır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fatih_ank

    giriş aidatı konusunda bişeyi atlamışım

    2008 nisan ayında önce sisteme girenlerden brüt asgari üscretin tamamı giriş aidatı alınır.2008 sonra girenlerden %50 kadar alınır.


    Ben girerken bir askeri ucretti diyecektim sen yazmissin. İsyerinden bircok kisiye sistemi anlatip bireysel emeklilik yaptirdim.
    gelir vergisi diliminde yuksek rakamlamlara cikanlar icin balli kaymak. Uzun sureli para biriktirmenin en karli yollarindan birisi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -YağmurAdam-


    quote:

    Orijinalden alıntı: fatih_ank

    giriş aidatı konusunda bişeyi atlamışım

    2008 nisan ayında önce sisteme girenlerden brüt asgari üscretin tamamı giriş aidatı alınır.2008 sonra girenlerden %50 kadar alınır.


    Ben girerken bir askeri ucretti diyecektim sen yazmissin. İsyerinden bircok kisiye sistemi anlatip bireysel emeklilik yaptirdim.
    gelir vergisi diliminde yuksek rakamlamlara cikanlar icin balli kaymak. Uzun sureli para biriktirmenin en karli yollarindan birisi.



    çok doğru söylediniz.yüksek gelirliler için ballı kaymak.
    arkadaşlarınızı bireysel emekliliğe teşvik etmeniz gerçekten çok güzel onlara gelecekleri için çok faydalı bişey yaptırmışsınız

    yalnız ufak bir önerim olacak
    bu öneriyi yaparken hiçbir şirket ismi vermiyorum yanlış anlaşılmasın
    müşterisi olduğunuz şirketteki planınıza bir göz atın.eğer yönetim gider kesintisi %5 ten fazla ise şirketi arıyarak daha düşük bir kesintili plana geçmek istediğiniz söyleyin.heleki %8 kesen şirket varsa uzak durun böyle bir şirket size özellikle ilk 3 yılda bu parayı fon kazancıyla amorti edemez.buda büyük bir kayıptır.
    bir yılda 4 kere plan değişikliği ve 6 kere fon değişikliği hakkınız var.

    fon tercihi veriyim birde
    önerim en azından seçimlere kadar portföyünüzdeki hisse senedi fonu oranını biraz daha artırmanız.seçime kadar borsanın yükseleceği öngörülüyor.eğer seçimlerde mevcut iktidar devem ederse yükselmeye devam edicek (amacım kesinlikle siyaset yapmak değildir.bu söylediğim piyasadaki ortak görüştür)

    ayriyetten başka özel sorunuz olursa özel mesaj gönderebilirsiniz.itinayla cevaplarım.

    saygılarımla




  • Kişisel olarak ilk sisteme başladığımda %1 kesinti ve giriş ücreti 5 sene ertelemeli başlamıştım. Şuan %0 yönetim kesintisi ve giriş aidatı olayı yok.(eşimin çalıştığı şirkete geçiş yaptım)

    %70 borsada yatırımım , geri kalan da kamuda. Aslında kamuyu eurobond yapsam mı diye düşünmüyor değilim.

    Devlet korumasında olan bu sistemi herkese tavsiye ederim.
  • bu sadece bireysel emeklilktemi geçerli yoksa eski emeklilik sisteminde dahilmi
  • Ben mecidiyeköydeki büyük mükelleflere hem internet üzerinden,hemde iadeli tahahütlü dilekçemi gönderdim.Bakalım sonuç ne olacak?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: JackDaniels

    bu sadece bireysel emeklilktemi geçerli yoksa eski emeklilik sisteminde dahilmi


    sayın JackDaniels

    eski emeklilik sistemi ya da yeni emeklilik sistemi diye bir ayrım yok

    eskiden birikimli hayat sigortaları bireysel emeklilik gibi anlatılarak satılmış.fakat hayat sigortası ile bireysel emeklilik şekil olarak katılımcıya aynı gibi görünsede aslında birbirinden çok farklı sistemlerdir.2003 yılından önce yaptırılan poliçeler hayat sigortasıdır.hayat sigortasında vergi teşviği vardı.bireysel emeklilikte brüt ücretin %10 u kadar bir vergi indirimi sağlanırken hayat sigortasında %5 oranındaydır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -YağmurAdam-

    Kişisel olarak ilk sisteme başladığımda %1 kesinti ve giriş ücreti 5 sene ertelemeli başlamıştım. Şuan %0 yönetim kesintisi ve giriş aidatı olayı yok.(eşimin çalıştığı şirkete geçiş yaptım)

    %70 borsada yatırımım , geri kalan da kamuda. Aslında kamuyu eurobond yapsam mı diye düşünmüyor değilim.

    Devlet korumasında olan bu sistemi herkese tavsiye ederim.


    sayın -YağmurAdam-
    dahil olduğunuz plan gerçekten çok avantajlı bir plan ve hangi şirkette olduğunuzu tahmin ediyorum.
    %70 hisse senedi fonunuz en azından seçimlere kadar kazancı güzel olur ve hisse senedi fonu her şirkette en çok kazandıran fondur.Zaman zaman kazancı inebilir çıkabilir yani dalgalı bir seyir izleyebilir fakat uzun vadeli baktığınızda her zaman en güzel getiriyi sağlar.

    kamuyu eurobond yapmak yerine bir kısmını esnek fona bir kısmınıda komuda tutmanız bence daha faydalı olur.esnek fonun içindede çeşitli yatırım araçları vardır ve hisse senedide barındırmaktadır.

    bu sistemi herkese tavsiye etmeniz gerçekten çok güzel kendi adıma teşekkür ederim.




  • bu vergi iadesi olayını her ay mı yapmak zorundayız yoksa senede 1-2 sefer toptan yapabiliyormuyuz ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fatih_ank


    quote:

    Orijinalden alıntı: JackDaniels

    bu sadece bireysel emeklilktemi geçerli yoksa eski emeklilik sisteminde dahilmi


    sayın JackDaniels

    eski emeklilik sistemi ya da yeni emeklilik sistemi diye bir ayrım yok

    eskiden birikimli hayat sigortaları bireysel emeklilik gibi anlatılarak satılmış.fakat hayat sigortası ile bireysel emeklilik şekil olarak katılımcıya aynı gibi görünsede aslında birbirinden çok farklı sistemlerdir.2003 yılından önce yaptırılan poliçeler hayat sigortasıdır.hayat sigortasında vergi teşviği vardı.bireysel emeklilikte brüt ücretin %10 u kadar bir vergi indirimi sağlanırken hayat sigortasında %5 oranındaydır.



    yani bende para alabilecekmiyim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: xantorus



    bu vergi iadesi olayını her ay mı yapmak zorundayız yoksa senede 1-2 sefer toptan yapabiliyormuyuz ?


    vergi iadesi olayını her ay yapmak zorundasınız.geçmişe dönük veya ileriye dönük olarak yapılamamaktadır.
    tabi bu aylık ödeyenler için geçerlidir.3 aylık 6aylık veya yıllık ödeme yapanlar için ödediği dönemde ibraz edildiği taktirde aylık ne kadara geliyorsa o kadar indirim alırlar.örneğin 3 aylık 300 ödeyen bir kişi aylık 100 lira üstünden iade alır.
    bu tahsilat makbuzlarını kurumunuzda maaşınızı hazırlayan mutemed veya muhasebecinize vererek yapabilirsiniz.ve vergiden indirim olup olmadığını maaş bordronuzdan "sigorta" veya "özel sigorta"hanesinden takip edebilirsiniz. aylık ne kadar ödüyorsanız o tutarın söylediğim hanede görmeniz gereklidir.örneğin 100 lira ödüyorsanız ilgili hanede 100 lt yi görmelisiniz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: JackDaniels


    quote:

    Orijinalden alıntı: fatih_ank


    quote:

    Orijinalden alıntı: JackDaniels

    bu sadece bireysel emeklilktemi geçerli yoksa eski emeklilik sisteminde dahilmi


    sayın JackDaniels

    eski emeklilik sistemi ya da yeni emeklilik sistemi diye bir ayrım yok

    eskiden birikimli hayat sigortaları bireysel emeklilik gibi anlatılarak satılmış.fakat hayat sigortası ile bireysel emeklilik şekil olarak katılımcıya aynı gibi görünsede aslında birbirinden çok farklı sistemlerdir.2003 yılından önce yaptırılan poliçeler hayat sigortasıdır.hayat sigortasında vergi teşviği vardı.bireysel emeklilikte brüt ücretin %10 u kadar bir vergi indirimi sağlanırken hayat sigortasında %5 oranındaydır.



    yani bende para alabilecekmiyim


    bireysel emekliliğe ödeme yapıyorsanız tabiki alabilirsiniz.yasal hakkınızdır.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: JackDaniels


    quote:

    Orijinalden alıntı: fatih_ank


    quote:

    Orijinalden alıntı: JackDaniels

    bu sadece bireysel emeklilktemi geçerli yoksa eski emeklilik sisteminde dahilmi


    sayın JackDaniels

    eski emeklilik sistemi ya da yeni emeklilik sistemi diye bir ayrım yok

    eskiden birikimli hayat sigortaları bireysel emeklilik gibi anlatılarak satılmış.fakat hayat sigortası ile bireysel emeklilik şekil olarak katılımcıya aynı gibi görünsede aslında birbirinden çok farklı sistemlerdir.2003 yılından önce yaptırılan poliçeler hayat sigortasıdır.hayat sigortasında vergi teşviği vardı.bireysel emeklilikte brüt ücretin %10 u kadar bir vergi indirimi sağlanırken hayat sigortasında %5 oranındaydır.



    yani bende para alabilecekmiyim


    bireysel emekliliğe ödeme yapıyorsanız tabiki alabilirsiniz.yasal hakkınızdır.




  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.