Şimdi Ara

Dikkat - Turk Telekom gizli 'Fair Usage Policy / Contention Ratio' uygulaması yapıyor olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
3.469
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Turk Telekom gizli "Fair Usage Policy / Contention Ratio" uygulaması yapıyor olabilir


    Arkadaşlar, internette yurt dışı genişbant servis sağlayıcıların sitelerini dolaşırken İngiltere dahil bir çok genişbant servis sağlayıcıda bu açıklamalara rastladım. Kısaca;

    Fair Usage Policy: Aynen kredi kartı sözleşmelerinde en altta karınca yazısıyla yer alan açıklamalar gibi, bir çok firmada hız, limitsiz download/upload ve oldukça uygun bir fiyat yazıyor, sonra en altta ufacık "Fair Usage Policy" diyor. Yani, eğer download ya da upload'da ileri gidersen, çok fazla kaynak kullanırsan ben yapacağımı bilirim.

    Peki genişbant servis sağlayıcılar bunu ne şekilde yapıyor? En sık rastlanılan uygulama, pik saatlerde kullanıcının hızını belirli bir seviyeye düşürmek, veya hızı genel olarak düşürmektense yüksek bant genişliği kullanan P2P programlara hız sınırlaması koymak.


    Ayrıca;

    Contention Ratio: Bir çeşit paylaşım oranı. 50:1 paylaşım oranı belirli bir kaynağı 49 başka kullanıcıyla paylaştığınız, 20:1 contention ratio belirli bir kaynağı 19 farklı kullanıcıyla daha paylaştığınız anlamına geliyor. Normalde bu 50 veya 20 kişi aynı anda download yapmayacağına göre, vaya aynı anda sayfa açmayacağına göre.. mantığıyla hareket ediliyor diyebiliriz.. Bu rakam ne kadar düşük olursa, o kadar iyi..

    İsterseniz olayı basitleştirmek için şöyle bir örnek vereyim:

    Türk Telekom'un sadece 20 kullanıcısı olsun, ve hepsi aynı paketi, 4096/1024 paketi kullansın..
    Bu 20 kullanıcının hepsi aynı anda online dahi olsa biri gazete okuyor olsun. Hürriyet'e girdi (aktif), bir habere tıkladı (aktif), haberi 2 dakika boyunca okudu (pasif)
    Diğeri donanimhaber'de sayfaları geziyor (aktif), bir konuya cevap yazmaya başladı (pasif) - Hatta sayfaları gezerken bile bir aktif/bir pasif.. Çünkü illa ki sayfada birşeyler okuyacak..

    Şimdi tüm bu 20 kullanıcı bu tip işler yapıyorsa idare edebilir, ancak arada 5-6 tanesi P2P kullanmaya başladıysa, aynı bağlantı kapasitesi bu sefer tüm 20 kişiye daha düşük olarak pay edilecek demektir. Yani artık bu 20'den hiç biri 4096 kullanamayacak..

    Contention Ratio'nun 20:1 yerine 50:1 olduğunu düşünün.. Bu da demek oluyor ki 1 adet 4096 hattı 20 yerine artık 50 kişi paylaşıyor.. İşler daha da sarpa sardı...

    Bu durumu düzeltmenin tek bir yolu var: Ya kapasiteyi yükselteceksiniz (Bkz: "İnternet çok yavaaaaaaaaaaaşşşşşş" mesajları)
    Ya da P2P cinsi programlara hız sınırlaması koyacaksınız (Bkz: "Torrent'ta 40'la indiriyorum, bu nasıl şey" mesajları)

    Peki Türk Telekom'un sitesinde bu 2 durumla ilgili herhangi bir kelime var mı?

    Yooooooookkkk!!

    Peki ben ne mi düşünüyorum?

    Telekom'da şu an hem üstü kapalı bir "Fair Usage Policy" uygulaması var, hem de son derece yüksek bir "Contention Ratio" var.. Naçizane fikrim budur. Yanlış da olabilirim ama hep beraber tüm yaşadıklarımız açık seçik bunu gösteriyor arkadaşlar. Hepinize saygılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teasers -- 20 Ağustos 2007; 1:42:39 >







  • ülkenin baglantisi kaldirmayi ne anlar araplar gizlilik politikasiymis baglanti oraniymis
  • Biz daha yüksek hız alamadık ki böyle bir uygulama olsun? 4mbit yüksek hız değil bence; 10 mbit yada 35 mbit olsaydı böyle uygulamalara gidileblirdi.
  • sayın "teasers" çok önemli bir konuya değinmişsin. Adsl 'i yaklaşık 3-4 seneden beri kullanıyorum. Adsl ilk abone olduğumda, o zaman ki en düşük hız olan 128 k/bit ile internete bağlanıyordum. Emule ' yide 3-4 seneden beri kullanıyorum. 128 k/bit ile emuleden download yaparken gece ve gündüz hızda bir değişiklik olmadan download yapıyordum.

    Daha sonra 128 k/bit leri 256 k/bit yaptılar. 256 K/bit Emule 'de download yaparken nadiren sorunlar çıkıyordu. Daha sonraları adsl abone sayısı 1 milyonu buldu daha sonra 2 milyonu buldu. ve emule'de download sorunlarım daha fazla arttı. ve şimdi internete 2 M/bit den bağlanıyorum. download hızı istikrarlı değil. Örneğin Hafta içi gündüzleri yaklaşık 100 KB ile download yapıyorum. Akşamları bu hız yaklaşık 50 KB'a düşüyor. Hafta sonlarıda aynı şekilde gece ve gündüz download hızım 50 KB civarında.

    Adsl ilk abone olduğumda 128 k/bit de 12-13 KB hızı ile sürekli download yapıyordum. 256 k/bit de ise 25-26 KB ile download yapıyordum. Ama şimdi normalde 2 M/bit ile 200 KB hızında download yapmam gerekirken daha hiç emule 200 KB 'ı görmedi.

    Türk Telekom bence kesinlikle Emule gibi dosya paylaşım programları kullananların interneini kısıtlıyor.




  • Tüm kavramları birbine karıştırmışsınız.

    O iş öyle değil.

    Fair Usage Policy demek, ortak bir havuzdan kullanılan interneti tek başınıza sömüremezsiniz demek. Telekom' un verdiği adsl hizmeti böyle değil. Fakat bazı Uydu üzerinden hizmet veren firmaların ki bu sistem...

    Örnek vermek gerekirse: atıyorum 8mbit max. hızınız var. Fakat siz bunu sürekli maximum şekilde kullanırsanız download vs... için bir başka kullanıcının hızı düşecektir çünkü havuzdan ortak kullanıyorsunuz.

    Eğer böyle birşeye maruz kalmak istemiyorsanız daha fazla para ödeyerek daha çok yada sınırsız indirme/kullanma hakkı satın alıyorsunuz.

    Yani kısacası bu sistem Telekom' da yok...
  • Sizin yaptığınız açıklama da benim söylediğimin aynısı ama. Yanılıyor muyum? Tek fark, sizin "Türk Telekom'da bu sistem yok" demiş olmanız.
    Bizim bildiğimiz kadarıyla da yok, ama sorun zaten yok kisvesi altında var olup olmadığı..

    Buradaki havuz da 68.420 Gbps (Telekom havuzu). Bu rakam artmadıkça ister istemez yapıyor bence.

    Aşağıdaki mesajda Tiscali dahil birkaç örnek verdim, hepsinde var, açık açık yazmışlar.. TeliaSonera'da da var, dünyada genişbant internet hizmeti veren en çok adı duyulan firmalarda var. Bence bizde de var, sadece adı yok.. Tabi böyle bir şeyi ispat etmem mümkün değil, ama kullanıcılar olarak yaşadıklarımız aynen bunu gösteriyor.. Aşağıdaki ve internette bulduğum onlarca (belki 100'e yakın) genişbant hizmeti veren servis sağlayıcının tek söylediği: P2P!

    %1 kullanıcı %30 kaynak kullanıyor Ve hepsi de bunların hızını kısıtlarız diyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teasers -- 20 Ağustos 2007; 5:39:29 >




  • Aşağıdaki metinleri çeviremediğim için üzgünüm, zira çok uzunlar.. Ama hepsi ya hız kısıtlaması yaparız, ya yoğun saatlerde hız kısıtlaması yaparız, ya P2P hızınızı kısarız, ya da bunlardan birkaçını/hepsini yaparız diyor.


    Tiscali Broadband Fair Usage Policy
    -----------------------------------------
    Tiscali's Fair Usage Policy is designed to make sure your broadband service is quick and reliable whenever you use it. A very small number of customers use Peer to Peer or file sharing software, which constantly sends and receives video and other very large files, throughout the day. This type of activity uses a lot of bandwidth and can significantly reduce the speed at which other customers can access the internet during peak hours. Approximately 1% of customers use more than 30% of the available bandwidth during peak hours. We don't believe this is fair to the vast majority of our customers. This fair usage policy automatically identifies the very small number of extremely heavy users and manages their bandwidth only during peak hours (6pm to 11pm Monday to Sunday), to protect the service for all our other customers. Outside peak hours, the use of the internet by these heavy users is unaffected. We think this is the fairest approach. It protects the quality of service for the vast majority of our customers when they most use the service, while at the same time allowing the extremely heavy users to continue to send and receive without restriction outside of peak hours.



    AOL Fair Usage Policy
    -------------------------
    As part of our ongoing commitment to provide reliable and high-quality broadband services, AOL Broadband has a Fair Use policy on its internet services in the UK. This enables us to manage the network better and ensure we can continue to deliver the best possible service at all times to all our subscribers.

    A Fair Use policy means that we may introduce some form of network management against specific individuals if we feel that they are abusing their broadband usage beyond a level that would be considered reasonable. For example, using AOL Broadband 24 hours a day, every day, to continuously download large files is not a reasonable use for a residential service.

    As another example, we might also manage the AOL Broadband service at peak times to ensure everyone is getting a stable, reliable connection across the whole network.



    Sky Fair Usage Policy
    -------------------------
    If you subscribe to a Product that does not have a Usage Cap, our Fair Use Policy (“FUP”) will apply to you and anybody that you allow to use Sky Broadband.

    Our FUP normally has little or no effect on the average broadband user. For example, if you do not excessively use file sharing software (including peer-to-peer) or regularly download very large files, you will most probably never be affected by the policy.

    However, if your use of Sky Broadband becomes consistently excessive and has an adverse impact on the Sky Network and/or other users, our FUP enables us to intervene.


    Verizon
    -----------
    Speed and uninterrupted use of the service are not guaranteed.


    Qwest
    -------
    Qwest may limit speeds


    Bt Broadband
    ----------------
    BT Total Broadband's Fair Usage Policy is designed to make sure that the very few excessive users on the Option 3 Unlimited product do not use their service at the detriment of other customers.

    BT will monitor network performance and may restrict the amount of bandwidth available to very heavy users during peak time to ensure that the majority of the customer base has a good customer experience. There will be no restriction imposed outside of these peak times.

    If you don’t use Peer-to-Peer or file sharing software or if you don’t download very large files continuously at peak times, then it is very unlikely you will be affected by this policy.

    8. Does this mean I can’t use Peer-to-Peer (P2P) applications?

    No, we are not stopping people using any P2P service. We are simply ensuring that bandwidth is shared fairly between all customers at peak times, generally in the evenings. Outside of these times P2P will have full bandwidth access. It is worth noting that P2P is not a time-sensitive application.

    A minority of users (around 2%) far exceed all others in terms of bandwidth demand, some using 600 GB per month. We have taken the decision to limit bandwidth available to these users at peak times.



    Demon Net
    -------------
    We will continually measure the performance of our Broadband network and take steps to restrict the download speeds of very heavy users during peak periods



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teasers -- 20 Ağustos 2007; 7:10:35 >




  • Emule ve diğer dosya paylaşım programını kulllanan arkadaşlar lütfen yorumlar yazsınlar ki gerçekten böyle bir şey olup olmadığını anlayalım. Hızlar 4 katı arttırrıldığından beri Emule de download yaparken 1 ay öncesindeki kadar kaynak alamıyorum.

    Normalde daha önceleri bu sorunla internet yurt dışı çıkışları çöktüğünde karşılaşıyordum. Emulede olduğu gibi yurt dışı çıkışlı sitelerede ulaşmakta zorlanıyordum. Şimde ise Emule de sorun var ama yurt dışı çıkışlı sitelerde sorun yok.

    Teaser arkadaşın dediği gibi bence Türk telekom dosya paylaşım programlarına kısıtlama getirmiş. Ama diğer arkadaşlarda yorumlarını yazarlarsa bu konuya tam olarak açıklık getirebiliriz.
  • bunu daha önce bir kac defa yazmıstım.. telekom tek cıkısa herkesi baglıyor ve üst limitin senin parayla aldıgın hizmet.. port dedikleri sadece hattan aldıgın hızı limitleyen birsey.. 1024 abonesi isen en fazla o kadara izin veriyor sana ayrılan port..
    mesela tüm 1024 kullanıcıları aynı anda downloada baslasa herhalde saniyede 1 veya 2 Kb ile download edilir
  • teasers yine önemli bir konuya değinmişsin...
    Ben telekom tarafından bunun yapıldığını düşünüyorum.
  • Arkadaşlar bide şöyle bir ilginç durum var. Hızlar 4 katı arttığından beri Emulde yerli mp3, yerli film download larında (yani her hangi bir Türkiye kaynaklı dosyaların downloadı) hızı arttı ama ; yabancı kaynaklı dosyalarda hız çok ciddi bir orada yaklaşık % 300-400 oranda düştü.
  • Yapabilir vallahi araştırmak lazım.
  • zaten adsl 2mb olmadımı...yeterince porno indiryor heralde herkes...68gbs yurtdışı cıkısının...%80 i..porno sektörüne çalışıyor..

    geberene kadar indirsin herkes...
  • Bu olay mantik olarak kablo da yapilabilir adsl icin cok zor sanmiyorum tt nin boylebirseyle ugrastigini ama kablo icin rahatlikla yapilabilir ki kullanici sayisi eyluldeki kampanya ile birlikte baya bir artacak kablonun kabloda boyle bir kisitlama yapilma imkani daha yuksek zaten havuz sistemi kullaniyor kablo , adsl iucin boylebirsey olmasi imkansiz gibi.Zaten sinirsizlari 49ytl nin altina dusurmemesindende bunu anlayabiliriz.Ama kablo eylulde bildigim kadariyla 29ytl ye sinirsiz baglanti verecek.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ahmet20006

    Emule ve diğer dosya paylaşım programını kulllanan arkadaşlar lütfen yorumlar yazsınlar ki gerçekten böyle bir şey olup olmadığını anlayalım. Hızlar 4 katı arttırrıldığından beri Emule de download yaparken 1 ay öncesindeki kadar kaynak alamıyorum.

    Normalde daha önceleri bu sorunla internet yurt dışı çıkışları çöktüğünde karşılaşıyordum. Emulede olduğu gibi yurt dışı çıkışlı sitelerede ulaşmakta zorlanıyordum. Şimde ise Emule de sorun var ama yurt dışı çıkışlı sitelerde sorun yok.

    Teaser arkadaşın dediği gibi bence Türk telekom dosya paylaşım programlarına kısıtlama getirmiş. Ama diğer arkadaşlarda yorumlarını yazarlarsa bu konuya tam olarak açıklık getirebiliriz.


    Tek dosyada 270 kaynak ile 8.5 saat boyunca 102 ortalama ile dl yaptım.Programı açtıktan 7 dk sonra hız 100'ü buldu.Kredi 20.000'e yakın.

    Bence bu tarz bir sorun yok:)




  • herşey beklenir bunlardan
  • Yaklaşık 2-3 seneden beri torrent, eMule gibi olaylarda oldukça tuzum olduğu için bu konuda yorum yapmak istiyorum. 256, 512, 1024, 2048 ve şu son dönemde 4096 olmak üzere nerdeyse telekomun sunduğu bütün tarifeleri kullandım. Son 10 aydır 150GB' ın altında download yapmıyorum. Her ay yaklaşık 70-80GB ' da upload yapmaktayım.

    Bence arkadaşım senin dediğin konuda herhangi net bir bilgi olmadan yorum yapmak çok ama çok zor. Sonuçta torrentlerde download hızını etkileyen binlerce faktör var. Cfos' undan cartuna curtuna kadar binlerce 3. parti hız artırmaya yönelik program denedim. 2-3 senelik adsl kullanımımda 4-5 tane modem kullandım. Azureus, BitComet, Utorrent, eMule, Limewire ne varsa hepsini denedim.

    Torrentlerde iyi hız almak isteyen arkadaşlara yegane önerilerim şöyledir. Cfos kullanın. Sınırsız 4096'ye geçebilirseniz tabi çok iyi olur. Her zmn için dinleme portlarınızın açık olup olmadığına dikkat edin. 50000' lerde bi dinleme portu yani blacklisted olmayan bi dinleme portu kullanırsanız çok iyi olur. Ama asıl önemli olan şey trackerin kalitesidir. Private trackerların kullanıcı kabul ettiği dönemleri iyi yakalayıp hmn üye olun, buralarda daha çok seederın olduğu daha sağlıklı trackerlar bulabilirsiniz.

    Ben Telekom' un öyle bir uygulama yaptığını düşünmüyorum. Çünkü 450 ile download, 110 ile upload yaptığım dönemlerde oldu, download hızında 15-20yi zor bulduğum dönemlerde oldu. Bence bu olaylarda direk etkili olan dediğim gibi adam gibi bir modem ve sağlıklı bir tracker bulmak...




  • O zaman ibre daha çok böyle bir şey olmadığı yönünde anladığım kadarıyla.. Gerçi başka arkadaşlar da yazsın tecrübelerini ama şöyle bir şey çıkıyor sanırım yavaş yavaş ortaya..

    Fair usage policy uygulamasından ziyade, fazla yüklenme olduğu zamanlar yurt dışı çıkışların yetersizliği "saldım çayıra mevlam kayıra" cinsi bir uygulama doğuruyor.. Yani, fair usage policy uygulamam yok, ama alın yurt dışı kapasitem "68.420 / 68.420 Gbps", ister P2P kullanın, ister download yapın, ister upload, ne yaparsanız kendinize şeklinde bir uygulama var

    Problemin genelde download'da olup da upload hızlarında çok nadir olaylar dışında problem olmamasının sebebi de bu olsa gerek.

    Neyse, en azından şu açık, P2P'yi biraz kıssak rahatlayacağız kullanıcılar olarak. En azından yurt dışı kapasite arttırılana kadar. %1 kullanıcının %30 kaynak kullanması çok ciddi rakam. Neresinden bakarsanız bakın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teasers -- 20 Ağustos 2007; 18:19:07 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: teasers

    O zaman ibre daha çok böyle bir şey olmadığı yönünde anladığım kadarıyla.. Gerçi başka arkadaşlar da yazsın tecrübelerini ama şöyle bir şey çıkıyor sanırım yavaş yavaş ortaya..

    Fair usage policy uygulamasından ziyade, fazla yüklenme olduğu zamanlar yurt dışı çıkışların yetersizliği "saldım çayıra mevlam kayıra" cinsi bir uygulama doğuruyor.. Yani, fair usage policy uygulamam yok, ama alın yurt dışı kapasitem "68.420 / 68.420 Gbps", ister P2P kullanın, ister download yapın, ister upload, ne yaparsanız kendinize şeklinde bir uygulama var

    Problemin genelde download'da olup da upload hızlarında çok nadir olaylar dışında problem olmamasının sebebi de bu olsa gerek.

    Neyse, en azından şu açık, P2P'yi biraz kıssak rahatlayacağız kullanıcılar olarak. En azından yurt dışı kapasite arttırılana kadar. %1 kullanıcının %30 kaynak kullanması çok ciddi rakam. Neresinden bakarsanız bakın.


    Problem birtek DL de degil oyun pinglerindede kendini gosteriyor gerek yurt ici gerekse yurt disi.Yani ciddi anlamda genel bir yavaslama var eylulde kablodaki kampanyayla birlikte bu yavaslama dahada artacak ozellikle yurt disi cikislarda.




  • Kablo kullanıcıları da aynı çıkışları mı kullanıyor??
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.