Şimdi Ara

DOĞALGAZ KOMBİSİ ÖNERİSİ? (227. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
41.239
Cevap
277
Favori
4.326.116
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 225226227228229
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sn. Ege,
    Mekanik oda termostatındada bunu yapmaya çalıştım ama malesef oda termostatı ısı hassasiyeti yeterli olmadığı için denemelerden olumlu sonuç alamadım.Saatin Dijital derecesi var ve ayrıca civalı termometremde mevcut.Şimdi denemelerime olumlu sonuç almaya başladım.Civalı termometrede ısı sıcaklığını dijital gibi çok net aralıklarla göstermediği için karşılaştırma pek sağlıklı olmadı.Çoğu zaman dijital oda saatinin saatin derecesi ile termostatın derecesi aynı oluyor.Bazende 1 dereceye kadar farklılık oluyor.Bunun sebebide saatin ve oda termostatını hem ısı hassasiyeti aynı değil hem de bulundukları duvar ve yükseklikte farklı olduğundan birebir aynı olması çok zor gibime geliyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: keskin76

    Ege kardeşim, bende hassas dijital bir termometre var. Güvenilir, kaliteli bir marka. Bu arada küçük bir not vereyim. Termostatlar ısı değişimlerinden daha yavaş etkilenmektedir. Örneğin camı açtınız. Termometre 3-4 dk içinde düşmeye başlıyor, termostat ise bu kadar çabuk etkilenmiyor. Bunun sebebi de termostatın kontrolü kaybetmesini engellemektedir. Aksi halde ufak bir esinti olsa, termostat sıcaklığı hemen düşecek ve kombiyi devre alacaktır.

    Merhaba,

    Ben sorumun çok net olduğunu düşünüyordum ama sanırım yanılmışım. Veya siz küçük bir not vereyim derken asıl cevabı yazmayı unutmuşsunuz.

    Sorumu tekrar kopyalayıp açmaya çalışayım ; " Termostatınız mevcut olan oda sıcaklığını ekranında gösterirken odanıza ayrıca bir civalı veya digital bir termometre koyarak test ettiniz mi. Örneğin termostat oda sıcaklığını 22 göstersin, o anda termometreniz odanızın ısısını kaç gösteriyor. 22 mi gösteriyor yoksa 1-2 derece farkediyormu.. "

    Ben ısı değişkenliklerindeki durumu sormamıştım, bu dediğinizi zaten yukarıda cimbom38 arkadaşımıza cevap yazarken ben de açıklamıştım. Genel olarak söylenen ve gözlemlenen gerek mekanik gerekse digital oda termostatlarının değişkenlik olmadan sabit ortamlarda bile civalı termometre ile ölçülen gerçek oda sıcaklıklarını veremediği, aralarında 1-2 derece mutlaka fark oluştuğu şeklindedir. Sizde bu durum nasıl, ayrıca güvenilir ve kaliteli marka digital termometrenin markasını neden yazmadınız, yazmanızda forum kuralları açısından herhangi bir sakınca yok. Yazınki bu tür bir termometre ihityacı olanlar için alternatif olsun.. Selamlar..




  • quote:

    Orjinalden alıntı: cimbom38

    Sn. Ege,
    Mekanik oda termostatındada bunu yapmaya çalıştım ama malesef oda termostatı ısı hassasiyeti yeterli olmadığı için denemelerden olumlu sonuç alamadım.Saatin Dijital derecesi var ve ayrıca civalı termometremde mevcut.Şimdi denemelerime olumlu sonuç almaya başladım.Civalı termometrede ısı sıcaklığını dijital gibi çok net aralıklarla göstermediği için karşılaştırma pek sağlıklı olmadı.Çoğu zaman dijital oda saatinin saatin derecesi ile termostatın derecesi aynı oluyor.Bazende 1 dereceye kadar farklılık oluyor.Bunun sebebide saatin ve oda termostatını hem ısı hassasiyeti aynı değil hem de bulundukları duvar ve yükseklikte farklı olduğundan birebir aynı olması çok zor gibime geliyor.


    Teşekkürler..




  • Ege kardeşim, sanırım yanlış anlama oldu. Bende TFA marka dijital termometre var. Sanırım 50 YTL'ye almıştım. Ankara'daki temsilcisinden. Meraklı olan varsa Oregon ya da TFA alabilirler, ikisi de bu konuda iyiler.
    Ben termostatı duvara monte ettim, termometre ise masanın üstünde, aralarında mesafe farkı çok yok. Ama yine de 0.2-0.3 C fark oluştu. Ben de termostatı kalibre ettim. Şu anda ikisi de hemen hemen aynı değeri gösteriyor. Termostat 23.8'e set edildi. Termostat üzerinde sıcaklık 23.6-23.8 arasında gidip geliyor (NOT: termostat 0.2 C adımlarla gösteriyor). Termometre ise 23.8-23.9 arasında gidip geliyor.
  • quote:


    Merhabalar,forum biraz hız kesti buradan sordumamın umarım mahzuru olmaz.
    -ECA Confeo Premix montajı sırasında baca montajından önce sifona su konmasını söylemiştiniz...
    Ben montajı yaptırdım ama bayi ilk kez duyduğunu söyledi öyle bir uygulama da olmadı
    bizde.Hatırlattım ama pek de ısrarcı ol(a)madım tam anlamı ile ne dediğimi ve niye demediğimi bilmiyorum diye.
    Acaba bunu biraz acabilir misiniz?Olmamasının sıkıntısı olur mu sonradan eklenbilir mi vb.
    Simdiden tesekkurler.


    Merhabalar,

    Öncelikle hayırlısı olsun güle güle kullanın. Hafta sonları yazı yazmıyorum, bu nedenle bugün cevap veriyorum.
    Baca içine sifonun dolması için 1 lt e yakın su doldurulması gerektiği ECA confeo premix kullanma klavuzunda sayfa 16 da net olarak belirtilmiştir.
    Bunun temel nedeni ilk çalıştırmada boş olan sifondan yanmış baca gazlarının ortama sızması sonucu örneğin nefes darlığı olan birinde rahatsızlık yaratma riskidir.
    Malesef bayinin bu konuda eğitimsiz olması bu riskin genelde göz ardı edilmesi anlamına geliyor, sonuçta 1m3 gaz yaktığınızda en azından bu sifon dolar ama bu süre içinde ortama yanmış gaz yayılır, bu da havalandırma menfezinden ve ortama dağılacağı düşünülerek bilerek veya bilmeyerek dikkat edilmiyor.
    Sonuçta bu anda oluşacak yanmış gazlar, ortamdaki oksijenin oranının azalmasına neden olacakdır.(oksijeni tüketildiğinden değil, artan diğer gazlar miktarlarından dolayı örneğin karbonmonoksit gibi oransal olarak azalmasını sağlayacakdır.)
    Malesef bayilerin bu tür bir çok konudan bi haber olmaları veya önemi olmadığı şeklinde kendi yorumlarına göre hareket etmeleri çok sık, bir çok markada rastlanan bir durum.Kolay gelsin.

    DOĞALGAZ KOMBİSİ ÖNERİSİ?


    DOĞALGAZ KOMBİSİ ÖNERİSİ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 23 Şubat 2009; 9:21:29 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: nefron
    sayın maxfocus ve taşkafa daha önce reglaj ile ilgili oldukca çok bilgi verdiniz tşk ederim.komiye en yakından itibaren kademeli olarak kısıktan açığa doğru ayarlanacak peteklerin dönüş vanalarından onu anladım.bunu 4 katlı evde katlı kollektör sistemde her kat için mi aynı şekilde yapacağım( ana borudan hat dağılım kollektörü üzerindeki dönüş vanaları için )yoksa alt kat dağılım kollektörünündeki dönüş vanalarını hepsini aynı ölçüde kısıp katlararı çıktıkça biraz daha açık olacak şekildemi yani kat kat olarak mı reglaj yapmalıyım


    Selamlar,

    Kombiye en yakından itibaren sıcak sı girişi tam açık , çıkış vanası ise misal 6 tur da kapanıyorsa 1 tur , 3 turda kapanıyorsa yarım tur açık olacak şekilde kademeli olarak .
    Sizin sistemde bu uygulamayı özellikle kombinin bulunduğu katta ona yakın olan petekler başta olmak üzere, üst katın iyi ısınan peteklerinde yapmanız yeterli olur.
    Alt kattaki su basıncının birazını yukarı yönlendirmeniz gerekiyor, bunu uygulamayı mümkün olduğuncada iyi ısınan peteklere uygulayın, diğerlerine dokunmayın ve tek tek yapın ,sıcak su ısınınca yükseleceğinden kombi seviyesindeki en yakın 2-3 petekde yapılan uygulama bile yeterli gelebilir. Her vanasını kıstığınız petekden sonra bir 15 dk bekleyip durumu kontrol edin. Tesisatınız büyük olduğu için her değişiklik sonrası beklemeniz gerekiyor, hemen neticesini göremezsiniz. Kolay gelsin.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ucanturk45
    Arkadaşlar öncelikle iyi akşamlar.
    Donanımhaber forumlarında ihtiyacım olmamasına rağmen zaman zaman kombi tavsitesi başlığını da takip ederdim. 1 ay önce yeni bir ev alınca bize de forumu baştan aşağı okumak görevi düştü.
    Fazla uzatmadan, tavsiyesini isteyeceğim kombi için evimizin bilgilerini vermek istiyorum.
    Ev Ankara da. 25 yıllık bir bina. 95 m2 brüt alana sahip. Kuzey Doğu cephe. En üst kat (3 katlı apartman). Evin üzeri yani çatı kısmı 10 cm yalıtım malzemesi kaplı. Ayrıca biz de gerekli görfüğümüz yerleri içeriden 3 cm lik ısıpanlarla yalıtım yaptırdık. Evde eskiden Demirdöküm marka Bacalı bir kombi vardı. Yaşlı kimseler oturduğu için petek sayısı biraz fazla gibi geldi bize. Mesela 13 m2 lik oturma odasında 2 tane 60*120 cm lik petek var. Keza 20 m2 lik salonda da 2 tane 60*130 cm lik petek var. toplam petek uzunluğu 8,1 metre.
    Öncelikle kombi tercihimiz yoğuşmalı mı olmalıdır.
    Vaillant a sorduğumda 17 Kcal lik yoğuşmasızın yeteceğini söyledi.
    Demirdöküm ise Nitron ve Sargon Condense modellerini önerdi.
    Benim aklım ise (sanırım Manisalı olmamın etkisiyle) ECA da, ama arada fiyat farkı var..
    Sizden isteğim; öncelikle yoğuşmalı mı normal mi tercihi konusunda beni aydınlatmanız. Sonrasında ise kombi tercihi konusunda yukarıda belirttiğim özelliklere göre fiyat/performans oranı yüksek olan bir iki kombi modeli önermeniz.
    Malesef artık kombiyi almam gerektiğinden dolayı acil tavsiyelerinize ihtiyacım var.Şimdiden çok teşekkürler.


    Selamlar,

    Ankarada 25 yıllık 95 m2 brüt daire ve kısmen ısı yalıtımı var. 95 m2 brüt yaklaşık 67 m2 net gibi olur. 70m2 net daire için 2,67 mt tavan yüksekliğinden ve 55 kcal birim değerden 10280kcal kabaca ısı ihtiyacı söz konusu. Petekleriniz ise dediğiniz gibi oldukça büyük şeçilmiş, (gerçi profillerini ve yüksekliğini bilmiyoruz eğer bunlar pkkp22 yerine pkkp21 veya h:60 yerine h:40 ise durum değişir.)
    8,1 mt pkkp22 h:60 petekler 17000 kcal ısıyı 90-70 sistemde veriler, 75-65 de ise 12150 kcal verirler, Bu durumda sizin sistem 75-65 ve altında için 65-55 kadar uygun gözüküyor. Bu sizin açınızdan iyi bir durum, bu şekilde düşük tesisat sıcaklığı kullanarak daha ekonomik ısınma sağlanabilir.
    Sistem yoğuşmalı için uygun gözüksede, en az 800 ytl lik yoğuşmalı farkını ve bunun finans getirisini amorti etmenizi 10 yıl civarında olur.
    Zira düşük m2 den dolayı tasarruf yüzdeniz net %20 olmaz ama hadi olsa bile, bu orana düşen parasal değerde düşük olacaktır.%15 den hesaplarsak, bir ısıtma sezonundan 1200 ytl harcasanız bunun %15 i 180 ytl olur. 800 ytl ilk yatırım farkı yıllık net %15 den 120 ytl kazandırır, sizin tüketim farkından (%15) kazandığınız 1200*%15= 180 ytl de fians tarafında %10 luk bir fark getirse 18 ytl kazandırır, demek ki aslen ilk sezonda 78 ytl tasarruf etmişsiniz. Bu da ilk ödediğiniz 800 / 78 =10,25 yıl anlamına gelir. Eğer 140 m2 net alan olsaydı en basit hesaptan 5 yıl olurdu.(ısı kaybı daha fazla olacağından 4 yıla düşerdi) Bu şartlarda sizin için en iyi çözümler, yoğuşmasız ürünlerden olacaktır.


    17000 kcal yoğuşmasız ürün rahatlıkla yeterli olacaktır. Ayrıca alacağınız 20640 kcal (24kw)veya 17000 kcal (20kw) ürününde güç çıkışınıda 12900 kcal (15 kw) kadar düşürtebilirsiniz. 12900/8,1=1592 kcal/mt evin ısıtmasında yeterli olur.
    Eğer ısınmada sorun olursa (dairenin ısı kaybı tahminimizden yüksek olursa) çıkış gücü arttırmak her zaman mümkün olduğundan hiç bir problem yaşamazsınız. Ayrıca mevcut petek ve tesisatınızı temizletmenizi ve digital oda termostadı mümkünse (bebek yoksa) kablosuz kullanmanızı
    öneririm. Ayrıca peteklerin vanalarınında eskidiğini düşünürsek termovana kullanmanızda çok iyi olacakdır.

    Vaillant vuw plus 202-5 işinizi görüyor. Diğer bir önereceğim ithal ürün buderus U062 ama birazda daha pahalıdır.. Viessmann vitopend200 de çok iyi bir ürün ama çok pahalı ve bu fiyata yoğuşmalı ürün almak mümkün değmez.
    Yerli olarak ECA confeo digital 24kw ve DD nitron öneriyorum. Sonuçda burda özellikle ECA ithal ürünlere göre artıları olan çok iyi bir fiyat/performans oranına sahip, baymak ve diğer italyan markalarda var, ama bu ürünlerin özellikle tüketimleri değerleri , aynı arabaları gibi yüksek, ben italyan ve italyan menşeli (baymak nerdeyse bütün ürünleri italyan menşelidir.)ürünleri çok önermiyorum.
    DD nitronda özellikle frekans kontrollü fanı devir ayarı olduğu için oldukça iyi bir yanma sağlıyor, bu üründe fiyat /performans olarak ilk üçte bir ürün.
    Kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 23 Şubat 2009; 12:16:02 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: taşkafa

    AFFINIZA SIGINARAK YAZMAK İSTEDİM...Burada fikir alışverişi yapıyoruz..." Döküm petek kullanıyorsan hemen degiştir..." Yanlış ....İçinin pisligini temizleyip yerine takın...Döküm petek MERCEDES taktınız sac paneller MURAT 131... TEK AVANTAJLARI ESTETİK OLARAK GÖRÜNÜM LERİ...ÖMÜRLERİ KULLANILAN SACIN KALİTESİNE VE UYGULANAN KORUMA, ASTAR, KAPLAMA VE BOYAYAY GÖRE 10 YIL Atın dediginiz döküm petekler ise 1932 de Şişlideki eski tarihi apartmanlara takılmış...Hala sıcacık ısıtıyor...Şişli, Nişantaşı, Valikonagı caddelerinde doktor muayenehanelerine giderseniz etrafa bir bakın...1930-1932-1935 ŞİMDİ hangi yıldayız ? 2009... Neden döküm petekleri atın ? Dahası o yıllarda bu apartmanlara koyulan BUDERUS döküm kazanlarda kömürlü ....Çok güzel çalışıyor...Kaç yıllık ?.. Geleyim ANKARA ya..1965 - 75 arası yapılan birçok lüks apartmanda DD döküm radyatörler var..Bahçelievler, Emek, Kızılay, Çankaaya, Yenimahalle...Saymakla bitmez...Hepsi sapasaglam çlışıyor...Isıtma o biçim....35- 40 yıl dayanacak bir sac panel varmı ?....Karar ve para ve tercih sizin...Saygılarımla...


    Selamlar Taşkafa,

    Dostum haklısın döküm petekler son derece sağlamlar ve benim çoçukluğumda, ilk kez bu döküm petekleri gördüğümde, nerde bunun bacası diye sorduğum tatlı bir anı olarak aklımda yer eden bu ürünler, halen bir çok evde çok güzel ısıtıyorlar, yanlız tüm eski ürnler gibi bazı problemleri de var biraz buna değinmek istiyorum. Özellikle merkezi sistemlerde uzun süre kullanıldıklarından , diblerinde artık katılaşmış tortular ve içi kısımda paslanmalar çok oluyor, bunların çok iyi temizlenmesi gerekiyor.
    Diğer aslen ciddi bir sorunda modellerinede bağlı olarak , panel peteklere göre 3 katına yakın fazla su almalarına rağmen ısıtma güçlerinin aynı yada daha düşük olmasıdır. Kombilerin güçlerine göre ideal çevrim ve ısıtma için maks su miktarı sınırı vardır, örneğin bu DD ve ECA nın bazı modellerinde 140 lt dir.
    120 m2 lik net bir dairede 10 mt pkkp22 h:60 varsa bu 56 lt su iken, bunun yerine aynı güçte döküm petekler kullanılsaydı , sadece peteklerde 140 lt den fazla su olurdu. Sorun dayanıklılıktan çok burdan kaynaklanıyor.
    Birde eğer düzgün bir panel petek tesisatta sıfır hava ile pas önleyici katkı ile kullanılırsa, 35-40 yıl kullanılabilir. Panellerin delinmesindeki en büyük etken , ıstıma tesisatındaki hava ve içindeki oksijendir. Oksidasyon veya parçaçık transferi (pil etkisi) yoksa delinmede olmaz,.
    Ama nerdeyse bir çoğumuzun tesisatında bu tür problemler var. Bu konuda da döküm peteklerin dayanıklılığı tartışılmaz.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: keskin76
    Ben termostatı duvara monte ettim, termometre ise masanın üstünde, aralarında mesafe farkı çok yok. Ama yine de 0.2-0.3 C fark oluştu. Ben de termostatı kalibre ettim. Şu anda ikisi de hemen hemen aynı değeri gösteriyor. Termostat 23.8'e set edildi. Termostat üzerinde sıcaklık 23.6-23.8 arasında gidip geliyor (NOT: termostat 0.2 C adımlarla gösteriyor). Termometre ise 23.8-23.9 arasında gidip geliyor.


    Selamlar,

    Duvar ve masa ikiside farklı malzemeler, ikisininde ısı absorbe etme ve yansıtma değerleri farklıdır, daha sı aralarında 2 mt mesafe varsa ve bu mesafe ısı kaynağından uzağa doğru olarak, sonda yer alanda düşük olacakdır.
    Duvarın ısıyı özellikle bu kolon ise emdiğinide düşünürsek fark çok normal. Aslında kalibre etmenize fabrikasyon anlamda gerek yokken sizin kendi ortamınız için ise doğru kabul edilebilir.

    Bu oda termostadı konusu yine, gündeme gelmiş bu konuda çok yazı yazdığımdan yazma gereği duymuyorum. Ancak burda cimbom38 arkadaşımızın önceki yazılarda da uyardığım gibi kısa olan bir petek boyu problemi vardı. Öncelikle bu sorunu düzeltmesi gerekiyor, aksi durumda oda termostadından çok da performans beklemeyin, servisinde yüksek ısı ayarı istemesi muhtemelen bundan dolayı, ama bu da yukarda sizin ve diğer arkadaşlarında değindiği gibi daha fazla ısı sapması demek.

    Mekanik termostadların hassasiyetinin düşük olmasıda çok normal denildiği gibi mekanik ürünler en hassas olanlarından biri, sayfanın en başında Egé arkadaşımızın resmini verdiği honeywell ürünüdür, bu ürün gazlı diyafram tetiklemeli olduğu için nispeten daha doğru bir ürün ama yine , performansı , digital kadar iyi olmaz.




  • SLM ARKADAŞLAR KOLAY GELSİN BEN FERROLİ DİVATOP MODELİNİ SORUCAM FORMDA BAHSEDİLMEMESİNE RAGMEN BENİM İNCELEDİGİM KADARIYLA MODÜLASYON ARALIGI%30-100 VE MİN GAZ TÜKETİMİ DİYER MARKALARA GÖRE KATOLOK DEĞERİ OLARAK İYİ 0,88 M3/H FAKAT FERROLİ HANGİ MARKALARIN ÜRÜNLERİNİ KULLANIYOR GAZ VALFİ VS. BİDE BAYKAN GÜNEŞ MODELİ NASIL Bİ ÜRÜN KALİTE PERFORMANS VE KULLANDIGI PARCALAR OLARAK BİLGİ VERİRSENİZ ŞİMDİDEN TEŞEKÜRLER.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: maxfocus
    ..................................
    Mekanik termostadların hassasiyetinin düşük olmasıda çok normal denildiği gibi mekanik ürünler en hassas olanlarından biri, sayfanın en başında Egé arkadaşımızın resmini verdiği honeywell ürünüdür, bu ürün gazlı diyafram tetiklemeli olduğu için nispeten daha doğru bir ürün ama yine , performansı , digital kadar iyi olmaz.


    Merhaba maxfocus,

    Seninde bildiğin gibi bu aralar bu termostat konusuna takmış durumdayım. Bu nedenle bazı testler yaptık, bunları hepinizle paylaşmak isterim.

    Sayfanın başındaki 1. mekanik, 2. si modülasyonlu olan Honeywell termostatlarını Eca bayii desteğiyle, cimbom38 ve keskin76 nın bahsetmiş olduğu (3.) Siemens REV 12 yi de İklimsa bayii desteğiyle ve Demirdöküm kombilerde kullanılan (4.) on/off termostatı da DD bayii desteğiyle alarak neredeyse laboratuar koşullarında dış ısının yaklaşık 2-4 derece, iç ısınında 24 derece olduğu bir ortamda aynı yükseklik, aynı ortam gibi tamamen aynı şartlarda denedik. Bu deneme bu termostatların sadece gerçek oda ısısı algılaması ve buna göre açma kapama durumu ile ilgili oldu ve tam 2 gün süreyle takip edildi.

    Sonuç olarak bakıldığında; bu 4 termostat da gerçek oda ısısını hemen hemen aynı olacak şekilde yaklaşık 1,5-2 derece daha az gösteriyor. 0,1-0,2 derece farkların anlamlı olmadığı varsayımıyla bu sonuç ortaya çıkıyor. Bu sonuç Eca, DD ve İklimsa bayilerini hiç şaşırtmadı ve hepsi bu kadar farkın normal ve devamlı gözlemledikleri bir sonuç olduğunu söylediler. Hatta bu konuda termostat taktıkları bazı titiz müşterilerinden sorun yaşadıklarını, bu farkın normalde olabileceğini anlatamadıklarını paylaştılar. Bu nedenle termostat taktıran arkadaşlar sorun yaşamak istemiyorlarsa mutlaka gerçek ısı ile aradaki farkı deneyerek görsünler ve ayarlamalarını buna göre yapsınlar.

    Bu kısa anlatımdan sonra bu 4 termostat hakkında genel bir yorum yapmaya çalışayım. Bu termostatların 1. si 50 TL, 2. si 110 TL, 3. sü 120 TL ve 4. sü 25 TL yaklaşık fiyatlarda alınabiliyor. 1, 3 ve 4. termostatların hepsi on/off, sadece 2. termostat modülasyonludur. On/off termostatların içinden eğer gün içinde farklı zamanlarda farklı oda ısısı ayarlamaları yapmayı düşünmüyor ve sadece belli bir ısıyı devamlı muhafaza etmeyi düşünüyor iseniz hiç boşu boşuna fazla ücret ödeyerek 3. cihazı almayın. Böyle bir ihtiyaç için pekala 25 TL ye 4. cihaz alınabilir. Bu termostatın tek dezavantajı muhtemelen çin malı olması ve ne kadar dayanacağının tam anlaşılamaması olabilir. Buradaki endişeyi ortadan kaldırmak isteyenler ise Honeywell in İngiltere fabrikasında üretilen 1. cihaz Honeywell çift diyaframlı mekanik oda termostatını 45-50 TL ye alabilirler.
    Günün değişik zamanlarında değişik oda ısısı ayarlama ihtiyacı olanlar haliyle 3. cihazı veya bu özellikleri sağlayan muadillerini almalılar. Eca Confeo gibi modülasyonlu kombisi olupta ben termostatı koyayım, ondan sonra kombideki su sıcaklık ayarını kafama takmayayım, termostat bu dereceyi istediğim oda ısısına göre kendisi ayarlasın diyenler ise 2. Honeywell modülasyonlu oda termostatını almalılar.

    Mümkün olduğunca özetlemeye çalıştım, ihtiyacı olanlara faydalı olması ümidiyle..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ege.. -- 23 Şubat 2009; 15:35:03 >




  • Ege arkadaşım, merak ettim. Sen kombi/iklimlendirme işi ile mi uğraşıyorsun. Yoksa bizim gibi meraktan mı. 4 değişik termostatı alıp test etmen bayağı güzel olmuş.
    Benim sormak istediğim bu termostatlar kombiye bağlandı mı, bağlandıysa sıcaklığı kontrol ederken ne kadar sapma gösterdiler?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: keskin76

    Ege arkadaşım, merak ettim. Sen kombi/iklimlendirme işi ile mi uğraşıyorsun. Yoksa bizim gibi meraktan mı. 4 değişik termostatı alıp test etmen bayağı güzel olmuş.
    Benim sormak istediğim bu termostatlar kombiye bağlandı mı, bağlandıysa sıcaklığı kontrol ederken ne kadar sapma gösterdiler?

    İnsanın başına ne gelirse meraktan gelirmiş ya, işte ondan arkadaşım.. Ayrıca bu aralar bende termostat takmayı düşündüğüm için böyle bir işe giriştik.. Tabii tanıdık bayilerin destekleri sağolsun, onlar olmadan yapılamazdı zaten. Kendilerine ayrıca teşekkürler..

    Bu arada bir önceki cevabınız için teşekkürler.. Farkındaysanız yazınızda belirttiğiniz değerler aslında bizim testlerde elde ettiğimiz sonuçlara uymuyor. Burada 2 ihtimal düşünüyorum, ya siz çok şanslısınız size normalden çok daha hassas sensörü olan bir termostat denk geldi , ya da termostatınız ile digital termometrenizin hata payı yüzdesi neredeyse aynı.. Sonuçta sizin için güzel bir durum..

    Yukarıda da belirttiğim gibi oda ısısı algılamaları üzerine yoğunlaştığımız için 3 termostatı kombiye bağlamadan sadece 2. modülasyonlu olanı mecburen ( enerjisini kombiden alıyor.) kombiye bağlayarak test ettik..




  • Sn.Ege,
    Rev 12 değil de ben Rev 23 aldım.Isı hassasiyeti konusunda size katılmıyorum.Bizzat ben kendi evimde 30 TL ye aldığım immeti marka mekanik oda termostatına 1,5 yıldır kullandım. Mekanik ile Rev 23 oda termostatının ısı algılaması arasında dağlar kadar fark olduğunu gördüm.Dediğiniz kadarda değil yiğidi öldürün ama hakkını da verin lütfen.Ben bu termostat ile artık odam soğumadan termostatın kombiyi çalıştırdığını evi ısıtttığını görüyorum.
    Sn.maxfocus,
    ...Bu oda termostadı konusu yine, gündeme gelmiş bu konuda çok yazı yazdığımdan yazma gereği duymuyorum. Ancak burda cimbom38 arkadaşımızın önceki yazılarda da uyardığım gibi kısa olan bir petek boyu problemi vardı. Öncelikle bu sorunu düzeltmesi gerekiyor, aksi durumda oda termostadından çok da performans beklemeyin, servisinde yüksek ısı ayarı istemesi muhtemelen bundan dolayı, ama bu da yukarda sizin ve diğer arkadaşlarında değindiği gibi daha fazla ısı sapması demek....
    Burda da benim katılmadığım nokta;
    Benim peteklerim merkezi ısıtmada Mak.Müh. bir arkadaşın evin durumuna göre hesaplaması üzerine almıştım.2 yıl merkezi sistemde tek cam olmasına rağmen çok büyük bir ısınma problemi yaşamadım.Çünkü bina tamamen ısınıyordu.Binanın ödeme sıkıntısı,çoğunluğun istemesi vb. nedenlerden dolayı ferdi kombili sisteme geçince problemler başladı.Isı dalgalanmaları, kominin evi düşük derecelerde ısıtamaması vb. gibi problemlerimin kaynağının çoğu alt katımın yanmaması olduğunu tespit ettim.Alt kat yanmadığı müddetçe petek ilavesi bile olsa merkezi sstemdeki ısı konforunu yakalamamın mümkün olmadığını düşüncesindeyim.
    Yüksek sıcaklık olayını şöyle açıklayayım.50-55-60 derece sıcaklıklarda kombi daha sık devreye giriyor.Kombi üzerinde ayarlanan sıcaklığa ve istenen oda termostat sıcaklığına göre kendini ayarlıyor.Dış hava sıcaklığı değişmediği zamanlarda ısıtılacak alan aynı olduğu için düşük sıcaklıklarda 50-55-60 derecelerde tüketimde pek farklılık görmedim. Bu derecelerde 12 saatlik tüketim 6 m3 civarında (saatlik tüketim akşam 17.30-24.00 arası 0,7 m3 civarında oluyor gece sıcaklığı düşürünce değişiyor),80 derecelerde ise benim gördüğüm olay kombi yüksek sıcaklıkta evi kısa sürede ısıtıyor ve duruyor. İhtiyaç olana kadar çalışmadan bekliyor.Yalıtımla ısı kaybı nekadar olursa bu süre uzuyor.Mekanikte bile 80 derecede 10 dk da evi istenilen sıcaklığa getiriyor 50 dk kombi çalışmıyordu.Yüksek sıcaklıkta kombi aslında 35-40 dk da bir çalışsa benim için yeterli idi.Gazı fazla harcatan kombinin yüksek sıcaklıkta termostatsız sürekli çalışması olabilir buna katılıyorum.Ama termostat devreye girince bu değişiyor.Amaç odanızın en kısa sürede en yüksek kombi sıcaklığı ile ısıtılması ve evinizin bu sıcaklığı tutabildiği optımum (yalıtım durumu ,güney kuzey oluşu vs gibi ısı ihtiyacı ve ısıyı muhafaza etme şartları) durumu çok etkili oluyor.Kardeşimin kombi sıcaklığını da servis son sıcaklığa getirmiş.Buderus kullanan komşular var onlarınki hele harika hermetik kombi son sıcaklıkta ve içerden oda termostatı ile modülasyonlu bir şekilde bağlantı kurarak istenen sıcaklığa göre alev boyunu ayarlıyor.Biz bunu yapamıyoruz.Sadece kombiye termostat vasıtasıyla aç kapa yaptırıyoruz.İdeal ayarları bularak kombi çalışma sürelerini ayarlarsam konfor ve tasarrufu yakalayacağıma inanıyorum.İnşallah bunu REV 23 ile başaracağım.Rev 23 ün değişik ayarları var onları değiştirerek pratik olarak farklılıkları görmek istiyorum.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Egé
    quote:

    Orjinalden alıntı: maxfocus
    ..................................
    Mekanik termostadların hassasiyetinin düşük olmasıda çok normal denildiği gibi mekanik ürünler en hassas olanlarından biri, sayfanın en başında Egé arkadaşımızın resmini verdiği honeywell ürünüdür, bu ürün gazlı diyafram tetiklemeli olduğu için nispeten daha doğru bir ürün ama yine , performansı , digital kadar iyi olmaz.


    Merhaba maxfocus,

    Seninde bildiğin gibi bu aralar bu termostat konusuna takmış durumdayım. Bu nedenle bazı testler yaptık, bunları hepinizle paylaşmak isterim.

    Sayfanın başındaki 1. mekanik, 2. si modülasyonlu olan Honeywell termostatlarını Eca bayii desteğiyle, cimbom38 ve keskin76 nın bahsetmiş olduğu (3.) Siemens REV 12 yi de İklimsa bayii desteğiyle ve Demirdöküm kombilerde kullanılan (4.) on/off termostatı da DD bayii desteğiyle alarak neredeyse laboratuar koşullarında dış ısının yaklaşık 2-4 derece, iç ısınında 24 derece olduğu bir ortamda aynı yükseklik, aynı ortam gibi tamamen aynı şartlarda denedik. Bu deneme bu termostatların sadece gerçek oda ısısı algılaması ve buna göre açma kapama durumu ile ilgili oldu ve tam 2 gün süreyle takip edildi.

    Sonuç olarak bakıldığında; bu 4 termostat da gerçek oda ısısını hemen hemen aynı olacak şekilde yaklaşık 1,5-2 derece daha az gösteriyor. 0,1-0,2 derece farkların anlamlı olmadığı varsayımıyla bu sonuç ortaya çıkıyor. Bu sonuç Eca, DD ve İklimsa bayilerini hiç şaşırtmadı ve hepsi bu kadar farkın normal ve devamlı gözlemledikleri bir sonuç olduğunu söylediler. Hatta bu konuda termostat taktıkları bazı titiz müşterilerinden sorun yaşadıklarını, bu farkın normalde olabileceğini anlatamadıklarını paylaştılar. Bu nedenle termostat taktıran arkadaşlar sorun yaşamak istemiyorlarsa mutlaka gerçek ısı ile aradaki farkı deneyerek görsünler ve ayarlamalarını buna göre yapsınlar.

    Bu kısa anlatımdan sonra bu 4 termostat hakkında genel bir yorum yapmaya çalışayım. Bu termostatların 1. si 50 TL, 2. si 110 TL, 3. sü 120 TL ve 4. sü 25 TL yaklaşık fiyatlarda alınabiliyor. 1, 3 ve 4. termostatların hepsi on/off, sadece 2. termostat modülasyonludur. On/off termostatların içinden eğer gün içinde farklı zamanlarda farklı oda ısısı ayarlamaları yapmayı düşünmüyor ve sadece belli bir ısıyı devamlı muhafaza etmeyi düşünüyor iseniz hiç boşu boşuna fazla ücret ödeyerek 3. cihazı almayın. Böyle bir ihtiyaç için pekala 25 TL ye 4. cihaz alınabilir. Bu termostatın tek dezavantajı muhtemelen çin malı olması ve ne kadar dayanacağının tam anlaşılamaması olabilir. Buradaki endişeyi ortadan kaldırmak isteyenler ise Honeywell in İngiltere fabrikasında üretilen 1. cihaz Honeywell çift diyaframlı mekanik oda termostatını 45-50 TL ye alabilirler.
    Günün değişik zamanlarında değişik oda ısısı ayarlama ihtiyacı olanlar haliyle 3. cihazı veya bu özellikleri sağlayan muadillerini almalılar. Eca Confeo gibi modülasyonlu kombisi olupta ben termostatı koyayım, ondan sonra kombideki su sıcaklık ayarını kafama takmayayım, termostat bu dereceyi istediğim oda ısısına göre kendisi ayarlasın diyenler ise 2. Honeywell modülasyonlu oda termostatını almalılar.

    Mümkün olduğunca özetlemeye çalıştım, ihtiyacı olanlara faydalı olması ümidiyle..


    Selamlar Egé,

    Hepsinin 1,5 - 2 derece az değer göstermesi gerçekten ilginç, bu durumda harici sensörlü (termokulp lu) bir ürün kullanmak gerekli.
    Daha öncede fark yaşayanların , başka bir ısı ölçer ile oda termostadlarını test etmelerini belirtmiştim , Ama 1,5-2 derece fark göz ardı edilmez.

    Sonuçta derece olarak bu fark kalibre edilebilir, peki algılama zamanlamalarını test ettiniz mi? Bu da aslında ciddi bir problem, dijitaller bu konuda daha başarılı olmalılar diye düşünüyorum (tabi ki ısı algılama yöntemleri aynı ise değişmeyecekdir) Bunun dışında bu konuda 0,2- 0,3 derece hassasiyetide kimsenin bekleyeceğini zannetmiyorum. Ama 20 ayarlayıpda 22 derece biraz farklı oluyor.

    Ancak burdaki farkın oranını tespit için bu testi farklı sıcaklık değerlerinde yapılmasıda sağlıklı olurdu. Örneğin 28 ve 12 derecelik ortam sıcaklıklarında nasıl bir fark ortaya çıkıyor, yine 1,5 -2 derecelik farklar okunuyorsa bu hatalı yapılan bir ölçümlemeyede işaret edebilir.
    Yok fark devamlı olarak belli bir % koruyorsa,( 20 derece yerine 18,4 derece, 26 derece 24 derece yada 14 derece yerine 12,9 derece olması gibi sürekli %8 korunuyorsa bu kalibrasyonla ilgilidir.
    Bu durumda honeywell (dijital) ve siemens ürünlerin ısıyı tespit etme yöntemlerini de incelemek gerekli. Eğer bu ürünler bu işlemi yine bir mekanik yada gazlı tetikleyici aracılığı ile yapıyorsa , termo kulp kullanmıyorsa neticenin farklı çıkmaması burdaki testteki gibi çok normal olurdu.
    Bu nu kontrol ettiniz mi, ısı algılama yöntemi olarak ne kullanılmış.Bu da çok önemli.

    Diğer husus ortam ısısını okuyan ısı ölçerin ne kadar doğru olduğudur.Bu da en temel etken.

    Bu arada bunları da eleştiri anlamında yazmıyorum, sadece neden, niçin, nasıl sorularıma yanıt ararken paylaşıyorum. Elde ettiğiniz farkın nedeni ni bilmekte fayda var. Sen ne kadar merakla ilgili güncel yoruma değinsende bilsek zararı olmaz.

    Benim evde odalarda çin malı digital oda termometreleri ile basit camlı (civasız muhtemelen alkollü) termometreler var ikisini yan yana getirdiğimde dijital olanlar 1,5 derece fazla gösteriyorlar.Ben bu camlılarda en iyisi çok düşük sıcaklık ölçülmediği sürece civalı bir termometre diye düşünüyorum. Fırsat olursa test ettiğiniz ürünlerin sıcaklığı nasıl algıladıklarını internetten araştırıcam.

    Paylaşım için ayrıca teşekkürler, sonuçda bazı bildiklerimizin pratikde farklı sonuçları karşımıza çıkabiliyor.




  • yanıtın için teşekkürler maxfocus.

    senin mesajını göremeden bugün bir dd nitron 20 kcal (program saatli olanlardan) satın aldım. (1000 tl, ankara). yanında bir de oda termostatı verdiler.
    daha önce de söylediğim gibi ben eca düşünüyordum ama çevreden gelen; "demirdöküm tofaş gibidir, servisi çok parçası ucuz" yönlendirmelerine uyarak nitron u satın aldık.
    önerine sadık kalarak çıkış gücünü 12 kw civarına ayarlattıracağım.
    kombi giriş ve çıkışları ile petek boruları büyük oranda yenilendi. petekleri de yıkayıp temizleyeceğiz.

    ilgilenen herkese teşekkürler.
    iyi akşamlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ucanturk45
    yanıtın için teşekkürler maxfocus. önerine sadık kalarak çıkış gücünü 12 kw civarına ayarlattıracağım.


    Selamlar,

    Hayırlısı olsun, yanlız 12 Kw değil 15kW yada 12900 kcal diyebiliriz, buna dikkat.
  • SAYIN MAXFOCUS...bu sayfada benimde birtakım sorularım oldu.lütfen sizin de bilgilerinizden faydalanabilirmiyim.teşekkürler..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cimbom38

    Sn.Ege,
    Rev 12 değil de ben Rev 23 aldım.Isı hassasiyeti konusunda size katılmıyorum.Bizzat ben kendi evimde 30 TL ye aldığım immeti marka mekanik oda termostatına 1,5 yıldır kullandım. Mekanik ile Rev 23 oda termostatının ısı algılaması arasında dağlar kadar fark olduğunu gördüm.Dediğiniz kadarda değil yiğidi öldürün ama hakkını da verin lütfen.Ben bu termostat ile artık odam soğumadan termostatın kombiyi çalıştırdığını evi ısıtttığını görüyorum.
    .......................................

    cimbom38 arkadaşım,

    Daha önce size yazdığım cevapta Rev 12, Rev 23 ayrıntısını aralarındaki farka kadar yazmıştım, yani sizde ne olduğunu biliyorum, bu cevabı aşağıda alıntı olarak veriyorum.

    Yiğidi öldür ama hakkını ver yorumunuza katılmıyorum çünkü yiğidi öldürdüğümüz veya böyle bir niyetimiz yok. Ayrıca sizin daha önce kullandığınız adını ilk defa duyduğum immeti marka mekanik termostat ile ilgili bir yorumda da bulunmadık bu cihazında ısı algılaması digitallerle yaklaşık aynı demedik. Yorumladığımız termostatların ne olduğu yukarıda açık seçik yazıyor. Lütfen net ve adresi belli olan yorumları genelleyerek yanlış sonuçlara ulaşmayalım. Siz de bir yazınızda " Çoğu zaman dijital oda saatinin derecesi ile termostatın derecesi aynı oluyor. Bazende 1 dereceye kadar farklılık oluyor. " diye yazmıştınız. Ayrıca bu termostatların kalibre edilebilme özellikleri var. Örneğin 1,5 derece az gösterme şeklinde sapması olan bir termostatı ayarlayarak gerçeğe çok yakın değerler göstermesini sağlayabiliyorsunuz. Belki sizin aldığınız cihaz size gelmeden önce kalibre edilmiş olabilir. Bu nedenle daha hassas gösteriyor olabilir. Bu konuda keskin76 arkadaşımızın da bilgisi ve tecrübesi var, hatta bu kalibrasyon işini kendisi çok başarılı bir şekilde yapmış.

    Zaten amacımız cihazları kötülemek değildir tam tersi burada kullandığımız Honeywell ve Siemens marka oda termostatları herkesin kalitesinde hemfikir olduğu cihazlardır. Önemli olan hangi amaçla bu cihazların kullanılacağıdır. Örneğin siz ısınma kontrolünü tamamen termostata bırakmak isterken, ben bu kontrolü tamamen termostata bırakmak niyetinde değilim. Benim burada ki amaçlarım farklı. Bu nedenle yazımda da ne isteyenlerin ne almaları gerektiğinide ayrıca belirtmiştim. Selamlar..

    quote:

    Orjinalden alıntı: Egé

    Sorunları çözmeye başlamanıza sevindim. Sizin kullandığınız Siemens REV 23 ile keskin76 nın kullandığı Siemens REV 12 teknik olarak tamamen aynı cihazlar. Sadece REV12 de günlük program yapılabilirken REV23 de haftalıkta yapılabiliyor olması farkı var. Bu nedenle keskin76 arkadaşımızla ister buradan ister pm yoluyla yardımlaşmanızı tavsiye ediyorum.
    .................................




  • Sn.Ege,
    Siz yaşadıklarınızı anlatıyorsunuz bende kullanıcı olarak pratik olarak evimde yaşadıklarımı anlatıyorum.Kombi balkonda olduğu için oda termostatı kullanmak kolayıma geliyor.
    1.termostatı kardeşim kullanıyor.Bir çok kombi servisi en ucuzu bu veya bunun benzeri DD mekanik oda termostatı olduğu için bunları takıyor.Isı hassasiyeti algılamasınının dediğiniz gibi çok da yeterli olmadığını gördüm.O REV 23 ü görmediği için şimdilik memnun görünüyor.
    2.Termostatı da be geçen sene 70 TL ye aldım.Ama kombi ile uyum sağlamadığı için geri vermek zorunda kaldım.Çalıştırabilse idim kullanmaya devam edecektim.
    Araştırmalarım neticesinde benzerlerine göre daha uygun fiyata bulduğum Siemens REV 23 aldım.Şimdilik memnunum.Siz bu 4 termostat ile yaptığınız deneme ve sonuçlarındaki tespitlerinizi anlayamadım.Bir de denemişken 4 oda termostatının tekrar oda ısısını algılayıp kombiyi çalıştırma ısı hasssiyet aralıklarını da tespit edip yazsa idiniz daha sağlıklı değerlendirme olmazmıydı.Ben daha önce Siemensin RDD 10.1 olanını evimde deneme imkanım oldu.Ama malesef oda 0,5 derece hassasiyetli diyordu ama ev soğuyor ve oda termostatı mekanikteki gibi geç algılıyor ve sonra kombiyi çalıştırıyordu.REV 23 kalibrasayon ayarlarını deniyorum.
    ...On/off termostatların içinden eğer gün içinde farklı zamanlarda farklı oda ısısı ayarlamaları yapmayı düşünmüyor ve sadece belli bir ısıyı devamlı muhafaza etmeyi düşünüyor iseniz hiç boşu boşuna fazla ücret ödeyerek 3. cihazı almayın. ....Siz belli ısıyı devamlı muhafaza etmede bu 4 termostatında aynı hassaslıkta mı görevini yaptığını söylüyorsunuz bunu anlayamadım.Ben yaşadıklarımı yazıyorum ve mekanik oda termostatlarının(siemenside denedim) oda ısı hassasiyetini algılamalarının aynı olmadığını söylüyorum.Aynı ise biri 25 TL satılırken diğeri 120 TL ye satılıyor.Fiyat aynı bile olsa ben yine REV 23 ayarlamalar yapabildiğim ve diğer + özellikleri olduğu için tercih ederdim.Yanlış anladığım yerler var ise lütfen yazarsanız sevinirim. Selamlar.




  • 
Sayfa: önceki 225226227228229
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.