Şimdi Ara

DTS ve TrueHD ses gelmiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.317
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni aldığım Tv de dts ve truehd sesli filmlerde, ses desteklenmiyor yazısı çıkıyor ve doğal olarak ses gelmiyor. Bu formatları destekleyen bir soundbar alıp HDMI eARC ile bağlantısını kursam ses almam mümkün olur mu. Filmleri USB’yi tv’ye takarak izliyorum. Ya da bir şekilde bu problemi nasıl çözerim. Teker teker tüm filmlerin ses dosyasını AC3 yapmak çok uğraştırıcı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • ARC ve eARC'de hangi formatların aktarılacağının ne yazık ki bir standardı yok. Yani A firması eARC ile TrueHD aktarırken diğeri aktarmayabiliyor.

    Sistem bileşenlerinizi bilmeden net bir şey söylemek pek doğru değil. Ancak soundbar'dan alacağınız TrueHD'den fazla bir şey beklemeyin derim. Bu nedenle en mantıklı çözüm Set-Top Box ya da htpc kullanmak.

  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Hocam herhangi bi sistem yok şuan. Bi Samsung tv var au9000 serisi. Android box ve güzel bir ses sistemi alsam bu sesleri alabilir miyim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TrancoBuscass kullanıcısına yanıt

    Samsung TV'niz DTS desteklemiyor.

    DTS HD Master Audio da desteklemiyor.

    Dolby TrueHD de desteklemiyor.

    Bu bilgiler sitesinde belirtilmiş. Sadece Dolby Digital Plus destekliyor.


    Harici bir media player ve iyi bir AV receiver alırsanız bu sesleri almanız mümkün olabilir.

    Ancak almadan önce alacağınız cihazların bu sesleri destekleyip desteklemediğini araştırmanız gerekir.

    Aksi takdirde Samsung TV'de olduğu gibi yine hayal kırıklığına uğramanız mümkün.

  • Üstadım teşekkür ederim gayet açıklayıcı oldu :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TrancoBuscass kullanıcısına yanıt

    Son bir kaç yıldır, daha önce DTS destekleyen TV'ler, LG dahil, yeni modellerinde DTS desteklemez oldu.

    Benim tahminim bu TV üreticilerinin DTS hiç desteklememek karşılığı Dolby firması ile daha uygun koşullarda lisans anlaşması yaptığı yönünde... Olan tabi tüketiciye oluyor.

  • Kursun_ kullanıcısına yanıt

    DTS aynı kalitedeki sesi aktarabilmek için daha düşük bant genişliğine ihtiyaç duyuyor. Yani çok daha iyi bir sıkıştırma formatı. Bu durumda bunu çözebilmek için daha güçlü bir işlemci gerekiyor. Bu da TV üreticisinin işine gelmiyor olabilir tabii.

  • aeronics kullanıcısına yanıt

    2018 Yılında aldığım LG TV hem Dolby hem de DTS çözüyor.

    2021 Yılında aldığım LG TV ise sadece Dolby çözüyor.


    Her geçen yıl yeni nesil ve daha güçlü işlemciler çıkıyor.

    TV üreticileri artık DTS çözemeyen işlemci arasa bile bulamaz. 10-15 Yıl önceki media player'lar bile DTS çözebiliyordu.


    Bence sorun teknik değil, firmaların maliyetleri düşürmek adına, tüketici aleyhine de olsa özel anlaşmalar yapmaları...

  • Kursun_ kullanıcısına yanıt

    O konu da bazı kısımlara hak veriyorum ancak vermediğim kısımlar da var.

    Sene bazında arka arkaya çıkan 3 LG televizyonun ilkinde DTS desteği varken sonrakinde oldu ve sonrasında yine kalktı. Bu firmaların bunu ne amaçla yaptıklarına gerçekten akıl sır erdiremiyorum desem yeridir.

    En basiti özellikle Android/Google TV modellerinde göze çarpıyor. Adamlar reklamlarında Store'dan indirdiğin oyunu şöyle oynarsın, böyle oynarsın, şu kadar güçlü işlemcimiz var diye reklam yapıyor ama gel gör ki 16GB depolama alanı koyuyor. Onun da yarısından fazlasını zaten işletim sistemi yiyor.

    Dolby ile yapılan özel anlaşma sonucunda DTS desteği verilmemesi bana pek gerçekçi gelemiyor çünkü yurtdışında tekelciliğe karşı yaptırımlar gerçekten çok fazla. Belki de DTS kendini pazarda farklı konumlandırmak istiyor da olabilir.

    Eskiden bir yazılım firmasının eğitmenliğini yapıyordum. Rakip yazılımlar bizim dosyaları açabilirken biz onların dosya formatlarını açamıyorduk. İşin ilginç yanı ise rakip firmalar bizim dosya formatını açabilmek için yine bize lisans ücreti ödemesi gerekiyordu. En sonunda bir toplantıda Satış Direktörü ile tanışma fırsatım oldu ve bunun nedenini sordum. Adamın cevabı "Tabii ki onlar bizim dosyalarımızı açmak için uğraşacaklar çünkü biz en iyiyiz zaten. Biz neden onların dosyalarını açalım ki?" oldu. Bu arada gerçekten de firma o sektördeki en güçlü firma ve halen de en güçlüler ve halen rakiplerin formatlarını açmıyorlar.





  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Tezinizi anladığımı söyleyemem.

    Ancak ortada bir tekelcilik suçlamasını gerektirecek bir durum yok.

    Bir TV üreticisinin Dolby ile anlaşması, DTS ile anlaşmaması kendi özgür iradesidir.

  • Kursun_ kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Benim tahminim bu TV üreticilerinin DTS hiç desteklememek karşılığı Dolby firması ile daha uygun koşullarda lisans anlaşması yaptığı yönünde... Olan tabi tüketiciye oluyor.

    Buna istinaden yazmıştım.

  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Bu ifademin kulağa bir komplo teorisi gibi geldiğinin farkındayım.

    Ancak başka bir izahı yok. Firmalar lisans konusunda tasarruf yoluna gidiyor.


    Neden DTS destekleyip Dolby'den vazgeçmiyorlar?

    Zira videoda da Dolby Vision'a ihtiyaçları var.

    Gerçi Samsung Dolby Vision vermiyor, geçerli olmayan kendi HDR10+'ını veriyor.


    Kapalı kapılar ardında yapılan bu sözleşmelerin yazılı olmasına bile gerek yok. Seneye yeni modelleri için yine lisans başvurusunda bulunacaklar...

  • Ne güzel bir sohbet olmuş. Emek verip yazmışsınız. Teşekkür ederim.



    DTS ve TrueHD ses gelmiyor

    Bu şekilde yaparsam sesi tüm kalitesi ile mi alırım yoksa kayıplar söz konusu olur mu ? En azından DTS ses gelmiş olur mu ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TrancoBuscass -- 17 Mayıs 2022; 22:18:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende de aynı sorun var. Lg 55cx oled tv var. Ses sistemim de Sony str dh 590. Tv DTS'i desteklemiyor tamam ama av receiver destekliyor. DTS sesi çözdürmem için ne yapmam lazım bulamadım. Optik kablo ile falan mı bağlamam gerekiyor. Rica ediyorum bilen varsa cevap versin bana.

  • Aslında iki hocamda seçenek sunmuşlar ama ben biraz araştırdım fiyatlar çok yüksek geldi alternatif bir çözüm var linki attım bir üstteki mesajda. Fakat ne kadar sağlıklı bir çözüm bilmiyorum. Denemek lazım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • profecco kullanıcısına yanıt

    ARC ile bağlantıda da DTS'i alamıyor musunuz?

  • Kursun_ kullanıcısına yanıt

    Diğer yandan firmaların lisans ücretlerinden tasarruf etmek değil de toplam kara odaklanmaları olarak da bakabiliriz.

    Ses konusu bu konuda bence ilk adım oldu. 13 sene önceki TV'lerdeki ses kalitesi şimdikilerle kıyas bile kabul etmeyecek derecede. Panellerin büyümesi ve insanların sinema yerine çeşitli mecralardan (bluray, stream, rip, vs.) film izlemeye başlaması ve "daha ince TV ürettik" pazarlamasıyla televizyonlardaki ses kalitesi düşmeye başlarken bir yandan da hazır sinema sistemleri ve sounbar ürün grupları oluştu. AVR için yeterli yeri, kurulum bilgisi, maddi gücü vs. olmayan kişiler bu ufak ama ses kalitesini görece iyileştiren cihazlardan almaya başladı. Televizyon ana üreticilerinden bu ürün gruplarını da üretmeyen yok. Doğal olarak toplama bakıldığında çok daha fazla kar edebiliyorlar. Televizyondan ses özelliklerini kırparak bir yandan da son kullanıcıyı soundbar almaya yönlendiriyorlar üstü kapalı şekilde. Özellikle soundbar tarafında daha iyi anlaşacaklarını düşünerek televizyon markası ile aynı marka soundbar alan kayda değer bir son kullanıcı var.

    Teknik olarak ise adamlar gerçekten çatır çatır kırpıyorlar. Mesela bu konuda LED TV'lerin en büyük zaafı olan siyahları düşünebiliriz. 2010 yapımı olan Toshiba 55SV685D 64 bölge local dimming yapıyor. 2011 yapımı LG 55LW9800 288 bölge (LG Kuzey Amerika, Kore ve Japonya pazarına bunu yollarken Avrupa pazarına 190 küsür oalrak yollamıştı diye hatırlıyorum) yapabiliyordu. Ondan sonra nedense bu sayılar birden düştü. 2019 model Samsung 55Q90R 240 bölge kontrol edebilirken, 2020 model 55Q95T 120 bölge kontrol ediyor. Bu modeller ilgili senelerin üst ürün grupları. Bir nevi birbirinin muadili ürünler sonuçta. Teknoloji ilerlerken adamlar daha sonraki modellerine yer açabilmek için kasıtlı olarak kırptıklarını düşünüyorum şahsen ben.

    DTS değil de neden Dolby'e gelirsek bildiğim kadarıyla DTS-X, DTS üstüne yapılamazken, Atmos DD+ üzerine de konabiliyor. Stream servisleri de direkt buna oynuyor. Mesela şu an 65XH9096 var bende. Alırken prime için optimize gibi bir ifade vardı ama takılmamıştım. "Sonuçta sinyal ne ise, panel ne verebiliyorsa o" demiştim. İlginçtir Sony imzalı filmlerdeki görüntü kalitesi Sony olmayanlardan hissedilebilir derecede farklı. Bir şekilde ya televizyonun ayarlarını override ediyor ya da gerçekten bir şekilde Sony'e özel stream edilebiliyor.

    Stream pazarında Netflix gerçekten çok büyük bir ortamdı. Dolby olarak Netflix'i bağladınız mı ister istemez televizyon üreticileri de Dolby'e yönelmek zorunda kalır. Özel bir antlaşma yok, kapalı kapılar arkası görüşme de yok. Warner Bros destekli HBO max ve Disney+ stream için DTS'i seçselerdi (ki zor biraz çünkü pazarda uygun TV'de olması lazım ve bu kolay bir süreç olmayacaktır) o zaman ortalık şenlenirdi biraz. DTS stream eden servisler tabii ki var ama büyük çoğunluğu Japonya pazarında. Japonya pazarı ise çok farklı bir dünya çünkü en basiti biz uydudan 1080i yayını oturtmaya çalışırken adamlar 8K test yayını yapmaya başlamışlardı. Bundan dolayı televizyon üreticileri için Japonya, Kore ve Kuzey Amerika Pazarı'nın önemi çok büyük.

    AVR kullanıcıları zaten farklı bir kulvardalar. Onlar tamamiyle sevilmeyen kullanıcı profili televizyon üreticileri için bence.

    Tabii ki bunlar benim kendi kişisel düşüncelerim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 18 Mayıs 2022; 8:58:6 >




  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Forumlarda yazdıklarınızın okunabilmesi için mümkün mertebe paragraflara dikkat ederek, kısa ve öz yazmanızı öneririm.

  • aeronics kullanıcısına yanıt

    Merhaba hocam zaten hdmi arc ile bağlı ama ses gelmiyor DTS'de , sesi av receiverın çözmesi gerekmiyor mu ben mi yapamadım anlayamadım.

  • profecco kullanıcısına yanıt

    ARC'de neyin passthrough yapılacağına dair bir standart bulunmuyor. DH590, DTS'i çözüyor ama ARC üstünden almak farklı bir durum. Müşteri hizmetlerinden bir destek almayı deneyin isterseniz. Ama LG, DTS'i passthrough yapmıyor da olabilir. 3 sene arka arkaya çıkan modellerinde farklı davranışlar gösterdi LG geçmişte.

    Sonos update'ini yaptıktan sonra DTS'i çözdüğüne ve ilettiğine dair hurafeler var reddit'te ama ne kadar doğrudur bilinmez.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.