Şimdi Ara

Eğitimde Sadeleşme : Evrim Teorisinin ardından, İntegral - Türev ve Limit Müfredattan Kalkıyor (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
0
Favori
1.984
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • DarkTechno kullanıcısına yanıt
    Lise için gereksizdir.

    2+2=4 "iki elma iki elma daha dört elma eder" ifadesinin soyutlaştırılmış halidir. Matematikte yaptığınız her şey tabiatta var olan veya var olabilmesi gerektiğini düşündüğünüz eşyaya alakalıdır. Elmaları armutları düşünmeyi bırakıp sadece soyut temsiller üzerine çalışmaya alıştınız diye durum değişmiyor.

    Bana cevap vermeden önce konu üzerine biraz düşünün, benle tartışmaya çalışmak yerine anlamanızı isterim çünkü genellikle amaç tartışmak haline geliyor böyle ortamlarda.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Six Feet Under. kullanıcısına yanıt
    Anlamazlaaaaaar
    Sana deli derler, uzerler seni

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • DarkTechno kullanıcısına yanıt
    Zaten olması gereken de o değil mi? Bildiğim kadarıyla amerikada ki üniversite de bile matematik bizim lisede gördüğümüz seviyede değilmiş bunu direkt Profesörden duydum. İlgisi olan yapsın ama matematik bu ülkenin kanayan yarası, aslında bu kadar ileri seviye konuların küçücük çocuklara gösterilmesi kanayan yarası. Bırak üni de ilgili bölümler görsün onları.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir mühendis olarak belirtmeliyim, eğer kişi lisede integral eğitimi almazsa, mühendislikte temel dersleri aldığında daha çok zorlanır. Çok kompleks olarak anlatılmasın, daha yalın hale getirilsin ama yine de integral müfredatta olmalı, aynı türev gibi.


    Üniversitede mühendislik bölümünü seçen bir kişinin, temel dersler için de altyapısı olması gerekir.

  • m f i kullanıcısına yanıt

    Alıntı

    metni:
    Zaten olması gereken de o değil mi?


    Değil.


    Alıntı

    metni:
    Bildiğim kadarıyla amerikada ki üniversite de bile matematik bizim lisede gördüğümüz seviyede değilmiş bunu direkt Profesörden duydum.


    Burada ABD'deki liselerde bu konuların gösterilmediğine dair iddialar vardı. Yukarıda ABD'deki matematik eğitime dair Wiki linkini paylaştım. O sayfada liselerde Basic Calculus eğitimi olduğu yazıyor. İsterseniz siz de açıp bakabilirsiniz. Siz ise ABD'deki üniversitelerde bu seviyede matematik olmadığını iddia ederek mevzuyu 100 adım öteye taşımış, çığır açmışsınız. Hiç düşünmez misiniz, ABD'de bu seviyede üniversitede bile bu seviyede matematik eğitimi yoksa nasıl teknoloji merkezi oluyor diye? Lockheed Martin F-35'i nasıl üretiyor diye? NASA uzaya gönderdiği araçların uzay mekikleri her an değişen koşullara rağmen nasıl oluyor da hep olması gereken açıda ve hızda oluyor diye? Kimi insanlar böyle iddialara kulağına hoş geldiği için inanıyor. Bırak gerçekliğini araştırmayı, mantıksal sorgulama bile yapmıyor. çünkü matematik derslerinin "zor"luğunu başarısızlığına bahane olarak sunuyor.


    Alıntı

    metni:
    İlgisi olan yapsın ama matematik bu ülkenin kanayan yarası, aslında bu kadar ileri seviye konuların küçücük çocuklara gösterilmesi kanayan yarası. Bırak üni de ilgili bölümler görsün onları.


    Sadece matematik değil bütün eğitim sistemi ülkenin kanayan yarası. Dersleri basitleştirerek, konuları azaltarak, içini boşaltarak kanayan yarayı iyileştirmeyi bırak, daha da kanatırsınız. Limit-türev-integral ileri seviye değil, matematiğin en temel konularıdır. Lisede anlatıldığı haliyle zaten oldukça basitti. Matematiğin diğer konularında başarılı olup da bu konularda çuvallayan hiçbir öğrenci görmedim. Temel konu olduğu için lisede anlatılması gerekir, lise dediğimiz şey budur zaten. Üniversitede 1. sınıf matematik dersinde bile nasıl türev - integral alınacağı anlatılmaz, bunları zaten senin bildiğin varsayılarak daha ileri konular anlatılır. Sadece matematikte değil, lisedeki müfredatta lisans ana bilim konularının çok basit hali anlatılır. Mesela fizikteki eğik atış konusu lisans eğitimindeki dinamik dersinin bir bölümünün çok çok basitleştirilmiş halidir. Moment konusu statik ve mukavemetin basit halidir. Keza lisede elektrik alanlar konusu bir kaç basit kural ve denklemle anlatılır, Maxwell denklemleriyle anlatılmaz. Biyoloji dersinde organların işleyişlerini kısaca görürsün, organik kimyada basit moleküller üzerinde çalışırsın. Sizin mantığınızla bütün liseyi kaldırmamız, bütün bunların üni de göstermemiz gerekiyor. Küçücük dediğiniz çocuklar ileri seviye dediğiniz konuların sadece birkaç ay sonra kat kat daha ilerisini göreceğini biliyor musunuz?





  • DarkTechno kullanıcısına yanıt

    Yav he he


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • m f i kullanıcısına yanıt

    Ancak "yav he he" diye cevap verebilecek kapasiten var ise eğitim konusunda, hele ki matematik eğitimi konusunda neden fikir sahibisin?

  • BJK kullanıcısına yanıt
    Hocam o konular bolum icin gerekliyse uni ilk sinifta gorecek zaten. Kim kullanacaksa o gorecek. Lisede ana sinifi ogretmeni olacak kisi turev integral niye ezberlesin mantiksiz olan oydu zaten

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Aramızda integral türev vs bunları dört dörtlük anlatabilecek var mı?


    Eğitmek de bir sanattır, kompleks konuları öğrenmek sadece dinlemeyle olmaz, sürekli pratik yapmak


    farklı sorular çözmek lazım, öğreten ve öğrenenin belli bir sürece hazır olması gerekir.


    Khan Akademi'de bazı çözümlere baktığım zaman ezberci eğitim sistemimizden tiksindim.


    Bugün imkanlar da çok fazla, ben lisedeyken arkadaşlarda en iyi 3310 telefon vardı.


    Şimdi teknolojiye rağmen hiçbir hoca bu matematiksel işlemlerin ezbere anlatımı dışında insan aklını açacak


    bir görsel verdi mi?

  • realitych R kullanıcısına yanıt

    O zaman matematik eğitimini ona göre verirsin. Biz lisede Fen-Matematik ya da Türkçe Matematik olarak ayrılırdık, ona göre ağırlığı ayarlanırdı derslerin.


    O zaman türevi de çıkartsınlar ya da Polinomları da çıkartsınlar, hiç Matematik görmesin ana sınıfı öğretmeni.

  • BJK kullanıcısına yanıt
    Lisede bolum diye bisey yok aslinda ders secme var. Hangi bolume gidecegin belli degilki. Muhendisligede gidebilirsin cocuk gelisiminede. Sondk karar da verebilirsin. İhtimal var diye herkese niye zor bilgileri yuklesinler. Lazim olan unide gorsun

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • realitych R kullanıcısına yanıt

    Anaokul öğretmenliği sözel puandan alıyor. Sözel bölüm mat - 2 konularının hiçbirini görmüyor zaten. Ayrıca lisede bir çok konudan ders görürsün ama sonraki yaşamında bunların büyük çoğunluğuna ihtiyacın olmaz.

  • realitych R kullanıcısına yanıt

    Mühendislik isteyen biri son dakikada çocuk gelişimine de dönmez yahu   Artık lise sonda ne istediğine dair bir karar verirsin.


    Seçeceğin bölüme göre dersler ve derslerin ağırlıkları ayarlanır. Bunlar zor şeyler değil ama bizim müfredat yaz-boz tahtası olduğu için artık.

  • Zaten anlatamıyorlar ki. Lise matematiği baştan sona ezber. Hipotenüsü üniversitede öğrendim. Öğrenmekten ezberlemeyi kastetmiyorum.


    Daha önemli olan, yerine ne konulduğu. Mantık, retorik, semiyotik, felsefe, müzik konulacaksa kaldırsınlar. Hiç bir şey koymuyorlarsa yukarıdaki mühendis arakadaş gibi düşünüyorum, hiç olmazsa kavram olarak öğrensin, adını bilsin, böyle bir şey var ama öğrenemedim demek de önemli. Kavramın adını bile bilmemek, başka bir hiçlik.


    Aslında bunları 70-80 öncesi nesil de almadı. Lise eğitiminde matematikleşme Amerikan ekolüydü (matemetiği gerçketen öğretemedikleri için artimetikleşme demek daha doğru olur). Doktor olacak kişiye biyoloji değil matematik sormak bunun sonucu. Yüksek öğrenimde branşlaşma artarken bir dönem pragmatik şekilde işe de yaradı. Artık yaramıyor (sebeplerini tartışırız) daha eskiden bildiğimiz Avrupa okuluna geri dönüyorlar. Sadece Türkiye'de değil ABD ve Avrupa'da da yaklaşım bu yönde. Analitik geometride 18-22 yaş arasında bir haftada öğrenilecek şeyleri 13-16 yaş zekasına anlatmak için çocukların aylarını harcıyorlar. Öğretmen öğretmiş gibi yapıyor, öğrenci de anlamış gibi yapıyor, sınav zaten ezberlediği formülleri sorguluyor, yazılı bir ispat sormak yok. Bu zamanlar çok daha verimli kullanılabilir. Bir orkestrada çalsalar o müzikte daha çok matematik vardır.


    ODTÜ'deki ilk sene derslerde lisedeki bütün boşlukları gösteren, çoğu kişiyi düşüren sorular sormuşlardı önce. Herhalde biraz, lisenin aynısı sandığımız ilk dersleri ciddiye alalım diye, biraz da kazandığı ÖSYM sırasıyla yanlış bir güven kazanmışları kendilerine getirmek için. Ezberle en yüksek puanları alıp kendilerine en çok güvenenler, en çok F'leyenler oluyordu. Neticede bu lise eğitimi pek de işe yaramadı. Fizik 101, analitik geometriyi sil baştan öğrenmiştik. Sebep-sonuç içinde öğrenilmemiş ezberlerle meslek sahibi olunabileceğine güvenmiyordu akademi. Ne kadar hızlı öğrendiğimizi fark edince de lisede kaybettiğimiz zamana acıdım.





  • Alanım ile ilgili konuşmam gerekirse türev , integral ve limit konuları kaldırılması bir şey ifade etmez. Zaten üniversitede öğretiliyor. Üniversite hocalarının işi daha zor olacak o kadar.


    İlk önce okuma ve yazmayı öğrensinler. Daha sonra 4 işlemi öğrensinler. Bu temel şeyleri iyice öğrendikten sonra gerisi kolay.  

  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt

    matematik mi okudunuz 

  • BJK kullanıcısına yanıt

    önceki yazımda da söylediğim gibi bu 3 konu kaldırılması bir şey ifade etmez ama polinomları kaldırmak çok şey ifade eder. yanılmıyorsam trigonometri yi kaldırmışlardı bunlar 

  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt

    ünlü eğitim bilimci özkannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnkkkkk'ı dinlediniz. şimdi trt ankara stüdyolarına bağlanıyoruz...

  • Flying Dutchman kullanıcısına yanıt

    Herif ilk defa doğru bir şey söyledi. 

  • DarkTechno kullanıcısına yanıt
    Fikrim değişmedi lakin edebiyat yapma konusunda kimse elinize su dökemez bundan dolayı sizi tebrik etmem lazım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.