Şimdi Ara

Ekşi Sözlük neden kapatıldı, ne zaman açılacak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
2
Favori
5.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
37 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ekşi Sözlük neden kapatıldı, ne zaman açılacak?
    Geçtiğimiz salı günü akşam saatlerinde erişime engellenen Ekşi Sözlük, kapalı kalmaya devam ediyor. Ekşi Sözlük yetkilileri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkililerine ulaşmaya ve sitenin neden erişime kapatıldığını öğrenmeye çalışırken gerekçeli karar ortaya çıktı.



    Ekşi Sözlük neden kapandı?



    21 Şubat saat 21:00 tarihinden itibaren kullanıcılar siteye girememeye ve “Ekşi Sözlük kapatıldı mı?” diye sormaya başladı. Kısa bir süre sonra ise sözlüğün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişime engellendiği ortaya çıktı. Dünkü haberimizde aktardığımız üzere Ekşi Sözlük yetkilileri BTK ile görüşmek üzere Ankara’ya gitmişti ancak herhangi bir kurum yetkilisi ile görüşememişlerdi. Şimdi ise Independent Türkçe’den Gülseven Özkan, Ekşi Sözlük’ün neden erişime kapandığını haberleştirdi.



    Habere göre, BTK yetkilileri Ekşi Sözlük’ü 5651 Sayılı İnternet Kanunu'nun 8/A maddesinde yer alan gerekçelere dayanarak kapattı. 5651 sayılı İnternet Ortamımda Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'na 2015 yılından eklenen 8/A maddesinde şu ifadeler yer almakta:



    "Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir."



     



    Ekşi Sözlük ne zaman açılacak?



    Ekşi Sözlük neden kapatıldı, ne zaman açılacak?
    Ekşi Sözlük ne zaman açılacak, şimdilik belirsiz ancak ilgili kanunda erişim engeli talebinin 24 saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulması gerektiği ve ardından hakimin kararını kırk sekiz saat içinde açıklanması gerektiği belirtiliyor. Aksi bir durumda ise yasağın kendiliğinden kalkacağı belirtiliyor.



    “Cumhurbaşkanlığı veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, Başkan tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi hâlde, karar kendiliğinden kalkar. Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.”



    Kanun kapsamında ayrıca "ihtihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik" gibi suç oluşturucu nedenlerden doğan şüphe sebebiyle de sitelerin erişime engellenmesi mümkün görünüyor.



    Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut’tan açıklama






    Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut konu hakkında Medyascope‘a önemli açıklamalarda bulundu. Purut, kendilerine kararın söylenmediği ancak kararın 8/A maddesine dayalı olduğunu anladıklarını söylüyor; “O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor.”



    Sonuç ne?



    Sonuç olarak ortada büyük bir iletişim sorunu varmış gibi görünüyor. Erişim engeli kararının hangi kanun maddesine dayandığı bilinse de hangi içeriğe dayandığı konusu belirsiz. BTK yetkilileri Ekşi Sözlük ile iletişim kurmadıkları için site yetkilileri bir şey yapamıyor. Dolayısıyla erişim engeli mahkemeye getirilene kadar erişim engeline sebebiyet veren içeriğin ne olduğu belirsizliğini koruyacak.




    Kaynak:https://indyturk.com/node/612356/haber/ek%C5%9Fi-s%C3%B6zl%C3%BCk-neden-kapat%C4%B1ld%C4%B1
    Kaynak:https://medyascope.tv/2023/02/22/eksi-sozluke-erisim-engeli-getirildi-eksi-sozluk-ceosu-basak-purut-kararin-hangi-icerikle-alakali-oldugunu-goremedigimiz-icin-itirazda-bulunamiyoruz/
    Kaynak:https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/05/20070523-1.htm
    Kaynak:https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5651.pdf







  • rezillik

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rende trolleri “ göreceeniz siz, beni atmak nedir göstercem size” diye paylaşım yapıyordu twitterda.

    İrca mıdır ne zıkkım.

    Tam bulaşık herifler, üç ayları kaldı, sonra başak purut ile birlikte çıkarlar mahkemeye.

  • Burada özgürlük heykeli moduna girecekler oradaki inançlara, değerlere, kişilere vs karşı girilmiş yazılardan birer örnek sunsak silahı alır gelir

    Not : yazı dediğimiz ucubelerin tamamı sinkaflı küfürlerdir!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myz1453 -- 23 Şubat 2023; 15:57:4 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İnşallah hiç açılmaz. Görürler o zaman yemek dağıtan TSK personeli yemek çalıyor diye 8 saat gündemde tutmayi.

    Görürler o zaman depremde baraj patladı yalanı ile insanları kaçıştirmayi.

    Görürler o zaman Hz. Muhammed'e sövüp buna özgürlük demeyi.

    Görürler teröristleri yigip normal yazarları banlamayi.

    Burda kalmamalı bir de dava açılmalı yöneticilere çünkü kendileri istedikleri kişiyi seçiyorlar yıllarca bekliyor insanlar.

    Gündeme her başlık düşmüyor suzuyorlar yazıları.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javaprof -- 23 Şubat 2023; 14:58:21 >
  • Hiç farketmemişim. Bile DNS'siz artık internet kullanmıyor olmamdan kaynaklı.

  • hayırlısı olmuş. her şerde bir hayır vardır. her gün öleceğine bir gün öl.

    bu zamanda opera, vpn, DNS, sonsuz çözüm var, ekşi ahalisinin de %90 ı bunları bilir

    nitekim sitenin trafiğinde gram azalma yok.

    nalıncı keseri gibi millet, değerler, inançlar gibi kavramları hep kendilerinden tarafa yontan bu aktrolleri de rahatça traşlarlar;

    aynı zamanda daha da rahat yazılır artık.

    oyna devam

  • oly1786 kullanıcısına yanıt

    He azalmadı he gündem 7 sayfadan 3 e düştü çünkü 10 tanımı geçmesi gerekiyor başlığın.


    Ekşi Sözlük neden kapatıldı, ne zaman açılacak?
    Ekşi Sözlük neden kapatıldı, ne zaman açılacak?Abese İrcatwitter
    “Dün geceden sonra Ekşi Sözlük'ün durumu. Hadi yapın algınızı birbirinize.”
    https://twitter.com/Abese_irca/status/1628439879418871808?s=20

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iyi olmuş diyen insanlara internet bile çok. kuzey kore gibi sistem gelmeli. ne bu ya sosyal medya falan? her yerde kötü insan var demek ki her yeri kapatmamız lazım :))

  • myz1453 kullanıcısına yanıt
    örnek getir bekliyorum. herkesi kendiniz gibi tahammülsüz mü sanıyosunuz. her türlü fikir, inanç, değer eleştirilebilir, en ağır şekilde dahi olabilir. bana kalırsa hakaret suç bile olmamalı. hakaret ve küfürün toplumsal yaptırımı yeterince güçlü. kendi inancın, değerlerine yönelik saldırılara karşı argümanlarla cevap veremeyip bu kadar kırılgansan o senin sorunun. farklı seslere, düşüncelere tahammül etmeyi öğrenmen gerekiyor. çünkü yasaklayarak, hapse atarak insanları susturamazsın. bir mecra olmazsa başka mecrada mutlaka karşına çıkar bu insanlar. ve evet demokrasi özgürlük böyle birşey, hoşuna gitmeyen şeylere de tahammül edebilmek lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz_1903 -- 23 Şubat 2023; 15:50:29 >
  • Umarim bir daha hic acilmaz ve ticari vs tum faaliyetleri yasaklanir.

  • javaprof kullanıcısına yanıt
    aktroller gibi bulaşıkların temizliğindendir o :) , bir de herkesin alternatif yolları bulması zaman alır.

  • myz1453 kullanıcısına yanıt

    karşı girilmiş yazı derken? Dini eleştirmek suç mu? Dini hukuk yargı sistemini mesela? HAKARET başka birşey ama hakaretten kapatılıyorsa, ATATÜRK gibi değere hakaret eden ve bunu ıspat edemeyen dergah, tekke vs alayı neden kapatılmıyor? DİYE sorarlar ADAM(!) olana! Adamlık ölçer gibi konu...

  • Burada da yoğun bir aktroll saldırısı var anlaşılan sıradaki hedef burası. 200 bin kişilik ordu sonuçta.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • javaprof kullanıcısına yanıt
    her türden insan var ekşi sözlükte. istedikleri kişileri alsalardı aktroll denilen kişiler var olmazdı. herhangi bir görüşteki insanları özellikle seçmiyorlar. diğer birçok mecradan daha özgürlükçü bir ortam olduğu için muhalif ve aykırı kesimin toplandığı bir yer ekşi sözlük. kendiliğinden gelişen birşey bu, kafanız bir türlü basmadı öğretemedik size. yalan söyleyen, küfür eden varsa dava açarsın, sildirsin yazdıklarını ki öyle de yapılıyor zaten. eskiden çok daha özgür bir ortamdı sözlük, başlıklar ve entryler sansürlenmezdi kolay kolay. malum baskıcı rejimden dolayı birçok başlık sansürleniyor. otosansür uygulanıyor, yazarların ipleri savcılığa veriliyor. ama hala doymuyosunuz, tek bildiğiniz yasaklamak sansürlemek. ifade özgürlüğünü anlamanızı beklemiyorum size çok uzak kavramlar bunlar. her türlü fikir, inanç eleştirilebilir, eleştirilmelidir. hakaretin bile cezası olmaması gerektiğini düşünüyorum. küfür eden hakaret eden toplumsal olarak ayıplanır dışlanır zaten, ne bu korkunuz da insanları bir de hapse tıkmaya çalışıyosunuz. fikirlerinize, inançlarınıza mı güveniniz yok yoksa?





  • pskillercheto kullanıcısına yanıt
    Ordaki eleştirileri sana yazmak istiyorum canı gönülden ama çizerler bu formda. Yazdım say o eleştirilerden.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • deniz_1903 kullanıcısına yanıt
    Ekşi Sözlük neden kapatıldı, ne zaman açılacak?

    Siyah kuşak kurtarmaz bay_özgürlük.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • myz1453 kullanıcısına yanıt

    evirip çevirme. sana adam gibi soru sordum. Birisine cahil demek suç değildir. Ama anası hakkında gerçek olmayan iddaları idda edip kanıtlamazsan, normalde kazığa oturtur o adam gelip! ama ölmüş adamın ardından atıp tutmak kolay! birde bu idda atılırken kullanılan 3. isimler bile böyle bir bilgi asla vermediklerini idda ediyorken... e hani 20 yıllık akp döneminden bir hareket göremedik???


    bana cahil diyebilirsin. benim kişiliğimi sorgulatır. akılsız, saf, yetersiz, çalıyor, işini yapamıyor, iftiracı vs. bu ifade özgürlüğüdür. Dini de eleştirebilirsin. O seninle Allah arasında olan konu. Ama ulu orta, kamuda küfür edemezsin, hakaret edemezsin. küfür ve hakaret birer eleştiri unsuru değildir.


    ama senin ak partinin yaptığı madem kanunu uygulamak; o zaman yalan makinaları tekke ve dergahları da kapatmalı... senin ve güruhunun derdi bu. Adalet değil. Tipik dinci muhafazakar acıtasyonu ile kin ve nefret kusmak ama cevap olmayınca karşı tarafı bir şekilde susturmak.





  • Krone K kullanıcısına yanıt

    katılıyorum. sosyal medya ve eksiden sonra da buraya gelmiş ebabil kuşları. hepsi ezberden şeyleri tekrar edip duruyor. Allah'tan Twitter, Spotify, Google, Facebook gibi dünya devleri bu ülkeden çıkmamış. buradaki Ortadoğulu tayfa bunları da ilki günden kapattirirdi Allah'a devlete küfrediyorlar diye. bu şirketler şu an dünyanın en büyük şirketleri. o kadar dünyadan kopuklar ki hala bir şeyleri yasaklamanın yanlış oldugunun farkında değiller. 200 yıl geriden geliyorlar maalesef.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • deniz_1903 kullanıcısına yanıt

    Kardeşim beni ayet yazdım diye bir ay çaylak yaptılar. Neymiş o ayet ayrıştırıcı dilmis mi ne? Aynısını kendi cenahlari için neden yapmıyorlar?

    Ki ben o ayetten sonra lgbtq lar da insan devlet haklarını savunmalı tabi yazmıştım.


    Lût’a gelince o, kavmine demişti ki: “Siz, kesinlikle daha önce hiçbir milletten hiç kimsenin yapmadığı bir hayâsızlığı yapıyorsunuz.”

    ﴾29﴿ “Siz hâlâ erkeklere yaklaşacak, meşrû yolu kapatacak, toplantılarınızda ahlâk dışı işler yapacak mısınız?” Kavminin tek cevabı şu oldu: “Hadi, doğru söyleyenlerden isen başımıza Allah’ın azabını getir de görelim!”




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi javaprof -- 23 Şubat 2023; 16:17:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.