Şimdi Ara

Elektrik Faturası Üç Zamanlı Mesken Tarife

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
6.168
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tek Zamanlı Mesken Tarife ve Üç Zamanlı Mesken Tarife
    Bir çok sitede (Örneğin; hürriyet) zaman dilimlerine uyulduğunda tasarruf sağlayacağı söylenen "Üç Zamanlı Mesken Tarife" gerçekten tasarruf ve fayda sağlıyormu acaba.

    Üç Zamanlı Mesken Tarife, Zaman Dilimleri

    Akıllı sayaçlarda T1 T2 T3 olmak üzere 3 adet zaman dilimi bulunuyor.
    T1: Saat 06:00 - 17:00 (normal tarife ücreti)
    T2: Saat 17:00 - 22:00 (en pahalı tarife ücreti)
    T3: Saat 22:00 - 06:00 (en ucuz tarife ücreti)

    En son ödenen faturayı tek ve üç zamanlı tarife ile hesaplayınca aşağıdaki hesaplama çıkıyor. Hatta tek zamanlı tarife kullanılsa 30 kuruş daha ucuz oluyor. Zaman dilimlerine uymak için uğraşılan çaba boşa gitmiş oluyor.

    Üç Zamanlı Tarife
     Elektrik Faturası Üç Zamanlı Mesken Tarife


    Tek Zamanlı Tarife
     Elektrik Faturası Üç Zamanlı Mesken Tarife


    Kaynak: http://lisans.epdk.org.tr/epvys-tarife/faces/pages/tarife.xhtml

    Yukarıda verdiğim zaman dilimlerine uyulursa gerçekten fayda sağlayacak bu tarifenin gerçekte bu zaman dilimlerine uymadığını farkettim. Elektrik sayacını kontrol ettiğimde sayaç tarihi günümüz tarihini gösteriyor fakat saat olarak bir saat 10 dakika gibi geriden takip ediyor. Yani gece 22:00 başlaması gereken ucuz tarife 23:00 da başlamış oluyor. Saat 22:00 da kullanılmaya başlayan elektrik, sayacın saatine göre belirlendiği için en pahalı olan zaman dilimi (T2) nde kullanılmış oluyor.

    Bilinçli veya bilinçsiz olarak yaz, kış saat ayarlamaları sayaç üzerinde otomatik yapılmadığı için bu sorun oluşuyor. Önümüzdeki günlerde (29 Mart 2015), saatler bir saat geri alınacak, eğer sayaç saati yaz ve kış saati uygulamasını gerçekleştirmiyorsa, sayaç üzerindeki saat gerçek saati gösterecek. Bu da demek oluyor ki, kış saati uygulanan zamanlarında bu sorundan dolayı (saatin otomatik ayarlanmaması) en ucuz tarife diliminde kullanıldığı düşünülen (1 saatlik kullanım) elektrik en pahalı zaman diliminde kullanılmış oluyor. Üç zamanlı mesken tarife kullanan abonelerin, elektrik sayaçlarını kontrol edip bu durumu kontrol etmesini tavsiye ederim.

    Telefonla görüşmelerim sonucunda bir çözüm getirilmedi, sayaç kontrolü için dilekçe vermem gerektiği söylendi. Sayacın sorunlu olduğunu düşünmüyorum, eğer öyleyse panodaki bir sayaç dışında diğer bütün sayaçlar sorunlu demek oluyor. Çünkü sadece bir tane sayacın saati gerçek saati gösteriyor ki, eğer yaz saatine geçildiğinde otomatik düzelmiyorsa, o sayaçta yaz saatlerinde uyumsuz oluyor.

    Umarım sorunu anlatabilmişimdir, yada 1 saatten ne olacak çok fazla irdelemeye gerek yok diyenler olabilir. Ucuz tarifeden yararlanan ve saat dilimlerine uyan aboneler zaten bu bir saat içinde bütün kullanımları gerçekleştirmiş oluyor. Bu kullanılan bir saatte zaten en pahalı olan zaman dilimine denk gelmiş oluyor.

    Not: Kullanmış olduğum tarifeyi tek zamanlı tarife olarak güncelledim. Artık çok zamanlı tarifeyi kullanmayı düşünmüyorum.

    Forumda daha önce tartışılmış konular.

    http://forum.donanimhaber.com/m_102058948/tm.htm
    @Howard88

    http://forum.donanimhaber.com/m_41088366/tm.htm
    @Kesme$eker

    http://forum.donanimhaber.com/m_71211352/tm.htm
    @jhudaverdi

    http://forum.donanimhaber.com/m_33645566/tm.htm
    @nefron

    Düzenleme: Saatlerdeki hata düzeltildi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erensifiralti -- 23 Mart 2015; 11:17:03 >







  • Tek zamanlı tarife daha mantıklı.

    Üç zamanlı tarifede avantaj sağlayabilmek için 2 ayrı saat kullanılıyor. Örneğin 2 daire var. Birinin sayacı tek zamanlı tarifeli, diğerinin sayacı üç zamanlı tarifeli. En pahalı tarife ücreti olduğu saatlerde, ikinci daire birinci dairenin saatini kullanıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: asau

    Tek zamanlı tarife daha mantıklı.

    Üç zamanlı tarifede avantaj sağlayabilmek için 2 ayrı saat kullanılıyor. Örneğin 2 daire var. Birinin sayacı tek zamanlı tarifeli, diğerinin sayacı üç zamanlı tarifeli. En pahalı tarife ücreti olduğu saatlerde, ikinci daire birinci dairenin saatini kullanıyor.

    Bahsettiğiniz olay yasal mı peki? Yada örneklememi yaptınız tam anlayamadım.
  • Örnekleme yaptım. Sadece 3 zamanlı tarifenin ancak böyle bir yöntemle bir avantajının olabileceğini söyledim.

    Ayrıcana ben şimdi yan daireden elektrik alırsam bunun yasal olamayacağını kim iddia edebilir, o ayrı mesele. Benim aldığım elektrik bir saatten çıkıyor mu çıkmıyor mu? Yasal bir sayaçtan geçen elektriği istediğim şekilde kullanırım herhalde!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mantık olarak evet öyle oluyor tabi ama usulde geçerli değil diye biliyorum.
    En mantıklısı ucuz saatlerde aküleri doldurup, pahalı saatlerde bu aküdeki elektriği kullanmak.
  • O da mantıklı bir yol. Peki maliyet açısından avantajlı mı ki? kaç akü lazım, akü fiyatlatları ne, elektrik dengeleyici cihaz lazım mı, lazımsa fiyatları ne, elektrik değiştirme sırasında oluşacak voltaj değişiklikleri nedeniyle eşyalarda bozulmalar, Daha az maliyetli elektrik kullanayım diye daha fazla maliyet yapmış olmayayım. Maliyet sadece para değildir, meşguliyet, değişiklikler, sıkıntılar, güvenlik sorunları vs. de bir maliyettir.

    Ben fayda/maliyet dengesine bakarım, işime hangisi geliyorsa unu kullanırım!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.