Şimdi Ara

Elektrikli araba yapımı (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
148
Cevap
12
Favori
85.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • o da incelemelerime çokça katılmış bir konu.. ancak doğrudan burada bahsetmiyorum çünkü konunun çok fazla yorumu ve teorisi var.. kesin olarak sonuçlandırılmış pek fazla bulgu yok.. olsa da bunu dünyaya tanıtmak isteyenlerin iletişiminin kesileceğini sanıyorum çünkü verimi %100 ün üzerine çıkarma teorileri var, bu da yoktan enerji var ediyor demektir..
  • Hareket mekanizması manyetik bi sistem varmıydı yaw?ben bi tek kendimin var sanıyodum :))
  • BAYADIR İLGİLENEMİYORUM PROJEMLE, BİR İŞE GİRDİK PİR GİRDİK. SABAH 7 AKŞAM 8. 81 GOLFUMUDA SATTIM ZATEN. AMA BİGÜN TAM ANLAMIYLA BÖYLE ŞEYLER YAPILACAĞINA EMİNİM. ZATEN RENAULT FULENCE, FİAT DOBLO GİBİ ELEKTRİKLE ÇALIŞAN ELEKTRİKLİ ARAÇLAR YAVAŞ YAVAŞ PİYASAYA ÇIKTIKÇA ARAÇ SAYISI ARTTIKÇA MALİYETLER UCUZLADIKÇA BİZİMDE MALİYETLERİMİZ DÜŞECEKTİR.
    BİR SÜRE SONRA GÖRÜŞMEK ÜZERE SİZLERE BAŞARILAR...
  • Konuyu devam ettirmek, bilgilerimizi güncellemek adına bir haber paylaşalım;

    HER ARAÇ NASIL Kİ LPG DÖNÜŞÜMÜ YAPILIYORSA, ÖYLE ELEKTRİKLİ ARACA DÖNÜŞTÜREBİLECEK...

    Her araç LPG dönüşümü gibi elektrikli araç haline dönüşebilecek. Elektrikli araçlar 100 kilometrede sadece 2.5 TL yakacak. Araçların elektrikli hale dönüştürülmesinin bedeli ise 15 bin TL'yi bulacak. Ancak aracın yakıt tasarrufu göz önüne alındığında bu yatırım 7-8 ayda kendini amorti edecek. Edinilen bilgiye göre, ilgili teknik ve yasal düzenlemelerin Kasım 2010'da tamamlandı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ilk dönüşüm tesisleri kuruldu ve araçlar yollara çıktı. Araçların elektrikli otoya çevrilmesi için uzmanlara göre, yaklaşık 300 parçanın değişmesi gerekiyor. Ankara'da ilk elektrik şarj istasyonunun kurulması nedeniyle düzenlenen törene katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dizel araçların 100 km yolu 25-30 liraya, elektrikli araçları ise 2.5 liraya alabildiğini vurguladı. Ergün, "İsteyen her araç elektrikli araç haline gelebilir. Bunun teknolojisi var" müjdesini verdi.


    Arkadaşlar konu hakkında detaylı düşünüce bu sisteme 15bin TL vermek = 50,000 KM. yol katetmektir...
    (100 Km.de 7 Litre yaksak, 7*4,30 TL (benzin) =30 TL eder. Yani 100 km.'yi 30 TL ile gidersek, 15bin TL ile 50,000 KM gideriz)

    50,000 KM yolu 6-7 ayda almak aslında mantıklı DEĞİLDİR!!! ve 15bin TL'yi direkt bir sisteme bağlamak biraz zor..
    (Ki bu 15bin TL'ye batarya fiyatı da dahildir diye düşünüyorum.)

    Ama 200,000 KM. sonra batarya çöpe gidince ne olacak diye düşünüyorum ?


    edit: hesap hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi met.nar -- 26 Haziran 2011; 18:21:34 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: metinardicli

    Arkadaşlar konu hakkında detaylı düşünüce bu sisteme 15bin TL vermek = 5000 KM. yol katetmektir...
    (100 Km.de 7 Litre yaksak, 7*4,30 TL (benzin) =300 TL eder. Yani 100 km.'yi 300 TL ile gidersek, 15bin TL ile 5,000 KM gideriz)

    5,000 KM yolu 6-7 ayda almak aslında mantıklı... Ama bu iş çok derin, 15bin TL'yi direkt bir sisteme bağlamak biraz zor..
    (Ki bu 15bin TL'ye batarya fiyatı da dahildir diye düşünüyorum.)

    Ama 200,000 KM. sonra batarya çöpe gidince ne olacak diye düşünüyorum ?



    7x4.30 =30,1 tl 100 km eder
    50 bin kilometre gibi bir kullanımla 15 bin tl akaryakıt tüketiriz, hesap hatanız var.




  • tamamda 200bin km sonra akülerin çöpe gitmesi demek 15 bin TL nin çöpe gitmesi demek mi oluyor. ayrıca 200 bin km yaparsan masraflarını misli ile amorti edersin..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ghane

    tamamda 200bin km sonra akülerin çöpe gitmesi demek 15 bin TL nin çöpe gitmesi demek mi oluyor. ayrıca 200 bin km yaparsan masraflarını misli ile amorti edersin..


    Bir bakıma evet.
    Bugün Fluence ZE'de kullanılan 22 kWH' lik lityum-iyon bataryaları internetten satın alsanız ortalama 13bin dolar gibi bir maliyeti olacaktır...
    15bin TL'ye 50,000 KM. yol gitmek yerine, o parayı sistem dönüşümüne verip toplamda 200,000 KM yol gitmek daha mantıklı...
    Ancak bu paraya batarya şarj dolum ücreti dahil değildir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: metinardicli


    quote:

    Orijinalden alıntı: ghane

    tamamda 200bin km sonra akülerin çöpe gitmesi demek 15 bin TL nin çöpe gitmesi demek mi oluyor. ayrıca 200 bin km yaparsan masraflarını misli ile amorti edersin..


    Bir bakıma evet.
    Bugün Fluence ZE'de kullanılan 22 kWH' lik lityum-iyon bataryaları internetten satın alsanız ortalama 13bin dolar gibi bir maliyeti olacaktır...
    15bin TL'ye 50,000 KM. yol gitmek yerine, o parayı sistem dönüşümüne verip toplamda 200,000 KM yol gitmek daha mantıklı...
    Ancak bu paraya batarya şarj dolum ücreti dahil değildir.




    Merhaba Metin Bey;

    Renault elektrikli aracını sattıktan sonra, aracın bataryası için aylık 79 euro kira bedeli almaktadır.
    185 Km menzili olan aracın, QUICKDROP olarak adlandırılan batarya değişimide ücrete tabidir.
    79 euro yaklaşık = 181 TL = 42 Lt benzin demektir. İlk etapta elektrikli arabayı aldım, yakıta para
    verilmeyecek gibi bir algı oluşuyor insanda, fakat kafadan 42 Lt benzinin parasını peşin veriyorsun.
    ( Batarya değişim ücreti hariç )

    Bu konuyuda göz ardı etmememiz gerektiğini düşünüyorum.




  • Evet bana da batarya kirası çok uçuk geldi. O kadar para verdikten sonra elektrikli araba kullanmanın mantığı kalmıyor, hele o QUICKDROP denilen şeyin 25 tl gibi bir fiyat olması tamamen saçma. Bu sistemi ancak taksiciler ve şirket araçları, yani ayda en az 2-3 bin km yol yapan araçlar kullanırsa ve kendileri şarj ederse tasarruflu olabilir. Yoksa hiç bir esprisi kalmıyor.
  • Herkeze kolay gelsin . Bence içinde benzin motoru için kullanılmış bir sürü gereksiz parça (hava filtresi , yakıt deposu falan gibi) oldugundan dolayı ağırlığı 1 tonu bulan bi aracı elektirkliye cevirmeye calısacagımıza 0 dan bir otomobil tasarlamak daha iyi olacaktır diye düşünüyorum :) normal bi aracın içinde 2000 den fazla parça var bildigim kadarıyla . Böyle olucagına yapılabilindiği kadar basit yapılırsa hem seri üretime geçildiğinde daha rahat üretilir hemde daha hafif olur . Mesela basit bi go-kart arabası gibi yapılınabilinir araç . O araçlarda benzinli gerçi ve 200 kg falan ortalama . Bu ağırlığın yarısını motoru oluşturuyor gerçi . Bence bu araç üretilirken planlanıcak adımlar şöyle olmalı :

    1) sıfırdan bir şasi yapılıcak ve tamamen özgün bir tasarım olucak .
    2) Aracta kullanılıcak tekerlekler , fren sisteminin yeri vb. ayrıntılar hesaplanıcak . ( tekerlek için şu otomatik vitesli scooterların tekerlekleri ve hidrolik frenleri olabilir )
    3) Aracın bitmiş halinin toplam ağırlığı tahminen hesaplanıcak ve bu ağırlığı hareket ettiricek minimum güç hesaplanıcak . Ve aracın yapıcagı maksimum hız ve menzil hesaplanıcak .
    4) bu güce uygun bi elektrik motoru şasiye uygun şekilde tasarlanıcak ve yapılıcak .
    5) Aktarım organları , şanzuman , dişliler vs hesaplanıcak . Şasi de ki yerleri belirlenicek . Gerekirse şasinin tasarımı değiştirilicek.
    7) Motorun gücüne uygun aküler hesaplanıcak , araçtaki yerleri tasarlanıcak ve gerekirse kullanılıcak invertörler hesaplanıcak .
    8) Motorun sürücü devresi vb. elektronik devreler araştırılıp tasarlanıcak baskı devreleri cıkartılıcak .

    Ve diğer ayrıntılar hesaplanıcak ve tamamen özgün bir arac olucak . Bu aracın boyutu tabiki diger otomobillerden küçük olucak .

    Şarj için aracın üstüne güneş panelleri takılabilinir . Youtube da şöyle bi video gördüm . Elin gevuru 130 volt 23 amperlik akü kullanmış böyle bi araç yapmış go-kart tarzı gerçi bu da ama tasarımda değişiklik yapılarak otomobile benzetilebilinir . Hem zaten biz full+full otomobil yapmicazki illa aynısı olcak diye bişey yok :) hemde sabit otomobil tasarımından dışarı cıkılmış olunur . Video da ki arac bana sehir içinde gezinti için bi yerden bi yere gitmek için güçlü bile göründü :) videolar :

    http://www.youtube.com/watch?v=bERjkSTYOdU&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=-xitMWUfeLk&feature=fvwrel




  • Günümüz şartlarında güncel oto tasarımlarının pek fazla değişeceğini sanmıyorum. 4 kişilik bir araba için koltuklar, bagaj, batarya, motor ve şanzıman düşünüldüğü zaman yine karşımıza hemen hemen benzer bir tasarım çıkıyor. Üstelik insanların alışkanlıkları da kolay kolay değişmiyor. Michelin firması 2 sene kadar evvel içinde motoru ve süspansiyonu bir arada barındıran bir lastik geliştirmişti. Bu lastiğin jantında hem motor hem de süspansiyonu bulunuyordu ve bu lastikler sayesinde araçların tasarımlarının değişebileceği söyleniyordu. Yine de o koskoca bataryayı koymak için arabada epey bir yere ihtiyaç var. Güneş panellerini de gözünüzde bu kadar büyütmeyin, bir arabanın pilini şarj edebilmek için bütün bir evin çatısını kaplayacak kadar güneş paneli gerekir. Üstelik güneş ışınlarının da dik bir şekilde gelmesi ve havanın bulutsuz olması gerekir. Günümüz fiyatlarıyla da bu pek karlı bir işlem değildir. O kadar güneş paneli için bir araba parası daha vermeniz gerekir.




  • freni olan dursun...evimin patlak sıvalarını yaptıramıyorum..birde bakmışım elektrikli araba sitelerindeyim....imkanı olan varsa hemen başlasın ilerde anlatacak bir şeyleri olur en azından...
  • Mesajım bulunsun.
  • Şimdi aklıma geldi de sağlam arabayı elektrikliye çevirmek yerine motoru hurdaya çıkmış bir aracın şasesi alınıp elektrikliye çevrilebilir. Bütün motor, yakıt deposu, radyatör, eksoz gibi aksamları çıkardıktan sonra 15-20 tane ikinci el, yani elden geçirilip onarılmış araba aküsü koysanız, bir de motor ve kontrol paneli falan eminim çok daha uygun fiyata yapılabilir. Yasal olarak da bunun önü açıldı bildiğim kadarıyla, yani aracını elektrikliye çevirenlere onay veriliyor. Motor vs çıktıktan sonra zaten aküleri de koysanız arabanın ağırlığı hemen hemen aynı olur. En basitinden bile 100 km menzilli bir araba yapabilirsiniz. Evi müstakil ya da garajlı olan birisi bunu çok rahatlıkla kullanır bence.
  • Elektrikli araçlarla ilgilenenlerin bildiği, yıllardır Avrupa ve
    Amerika'da uygulanan "electric car conversion" çalışmalarıda,
    sistemli bir şekilde Türkiye'de başlamış, bu işi yapan firmanın
    internet sitesini veriyorum.

    www.efa-s.com.tr

    Önümüzdeki dönemlerde bu tarz elektrikli araca dönüşüm işlerini
    yapacak firmaların çoğalacağını düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilal menevşe -- 17 Ekim 2011; 22:16:10 >
  • Arkadaşlar epey bir şeyler karalamışsınız fakat siz Hüsnü Dayı'ya danıştınız mı hiç?

    http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=elektrikle+%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fan+broadway
  • 2009 yılından kalma faydalı bir konu ama şimdi artık akaryakıt fiyatları ile güncellenmesinde fayda var.

    elektrikli araç dönüşümü en ekonomik yolla nasıl yapılır?
    4000 ile 8000 tl arasında değişen dönüşüm maliyetleri duymuştum. bunu 1000-2000 tl aralığına çekmek için neler yapılabilir?
  • Ya aslında çıkan parçaları, yani motor, radyatör, vs gibi satsanız zaten dönüşüm bedelini neredeyse kafa kafaya karşılarsınız.
  • Merhaba Arkadaşlar Mekatronik Mühendisliği 3. sınıf okuyorum.Bölüm olarak elektrikli araba yapmaya karar verdik ve araştırma yapmaya koyulduk şimdilik sadece yürüyen bir elektrikli araba istiyoruz.Bunun için bize şase lazım öneri yapabilecek ve ya elinde hazır şase si olan var mı acaba?
  • arkadaşlar merhaba benim spor bir aracım var ve bu aracı kafama estikçe estetik anlamda modifiye edip duruyordum ve artık bu araçta bulunan içten yanmalı motoru çıkartıp yerine elektrik motoru takmayı düşünüyorum. bu konuda ciddi ciddi bana yardımcı olabilecek yada bu işle ilgili tanıdığı olan birileri var mıdır içinizde ?

    aracım bu:
    şuanki motor dahil ağırlığı 1200 kg.

     Elektrikli araba yapımı
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.