Şimdi Ara

Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler (54. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.151
Cevap
67
Favori
40.120
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5253545556
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bizim evin altında depo var büyük bir depo. şişeleri plastik sandıklarala oraya koydum hem düzgün dursun hem ayak altında olmasın diye. şu aralar 15 derece civarında sıcaklık. kurduğum 2. kitde orada şimdi, 15-18 derece arasında kova. 5 litrelik su şişesiyle hava kilidi yapıp kova contasının etrafını da sıcak silikonla kapattım sızma yapmasın diye. 3. kit için % 100 malt ve oran artırmak için ekstra malt şeker eklemeyi planlıyorum. Acaba kapaklar iyi kapanmadı mı diye endişeleniyorum. ama çok da özen gösterdim şişeleme yaparken.

  • kangroo kullanıcısına yanıt

    Gazlanma olayı 19-20 derece oda sıcaklığında en sağlıklı şekilde olur. Soğuk ortamda ( ki 15 derece soğuk ) geç gazlanır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kangroo kullanıcısına yanıt

    kapaklar sıkıca kapatılmamış olabilir . 1 litreye 7grama denk gelecek şeker lazım o da 3 küp migros şeker ediyor . 24-25 derecede 1 haftada gazlanır . 4 şeker atarsanız süre bir kaç gün kısalıyor . ben gazlanmayı 25 derecede yapıyorum. sonra soğuğa... aynı şartlarda aynı gram şekerle aynı sıcaklıkta gazlanmaya bırakıldıysa kapak sıkı kapanmamış olabilir . başka bir şeyi olmaz.

  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt

    kapakların etrafına sıcak silikon sıksam faydası olurmu acaba daha bi 30 şişe filan var sanırım.

  • kangroo kullanıcısına yanıt

    elle kontrol etsen belli olurdu sıkı mı değil mi ama o da olur . teflon bant olur. ama en güzeli sızdırma durumu varsa kapakları değiştirmek. kola kapağı maden suyu kapağı falan da olur.

  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt
    Şişeleri tek tek ters çevirip akıtan varmış baktım ama bir gevşeklik yada akıtma görmedim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • kangroo kullanıcısına yanıt

    su sızmaz ama bazen basınçlı hava sızar . o yüzden kapakları sıkı mı diye kontrol etmek gerekebilir . şöyle sıkıca bi yokladın kapaklar tam sıkı ise mecbur değişecek şimdilik sıcak silikon fayda sağlar ama şimdilik. sürekli uğraşılmaz onunla.


    gerçi az daha bekleyin ikisinin de gazlılığı bir süre sonra birbirini yakalıyorsa o şekilde de devam edilebilir.

  • kangroo kullanıcısına yanıt

    Kola / gazoz / akmina


    bu tarz şişelerin kapakları çok çok iyi tutuyor. Aşırı sıkarsanız o problem olur, diş atlatır. Ben kararında sıkıyorum. Ne çok sıkı ne çok gevşek.


    Kaçırma durumu bence imkansız. Sizin sadece sabıra ihtiyacınız var.


    Ayrıca şişeyi dokunarak sertleşme durumuna göre gazlandığını anlayabilirsiniz.


    Sıcak ortam koşulları en önemlisi. Soğukta gazlanmaz.


    7 Kova Kurdum ben, Toplamda 17 kit olacak.


    Toplamda 390 Şişe hepsi pet 1 litteye dolacak.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evde bira yaparken meyvemsi tatlar, maya kokusu alıyordum. Şu yazıya denk geldim. Bir sürü şeyi yanlış biliyormuşuz uzun zamandır..


    https://www.tazemayse.com/blog/icerik/sicakligin-onemi




    BİRA YAPIMINDA SICAKLIĞIN ÖNEMİ

    Bira yapılırken en önemli konulardan biri de sıcaklıktır. Aşağıda bu konu hakkında bilgi vereceğiz. Aşağıda belirtiğimiz konular tüm bira yapım işlemlerini içerse özellikle US-05 Amerikan Mayası özelinde de değerlendirilebilir çünkü şu anda ülkemizde kitlerde ve tam tahıllarda çok büyük çoğunlukla bu maya kullanılmaktadır.

    - Sıcaklık ideal koşullarda 18-20 derece arası olmalıdır. Sağlanamadığı durumlarda 17-23 derece arasında da tatmin edici sonuçlar verebilir ancak 23 dereceyi geçen durumlarda birada şarabı andıran meyvemsi tatlar oluşacaktır.

    Mayalar şıra içerisinde değişi fazlar geçirir.

    1- Lag Faz (Bekleme Fazı) 0-15 saat arası sürer.

    Kovaya şıra konup maya atıldıktan sonra ilk kabarcık çıkana kadar geçen süredir.

    Bu sürede en önemli konu Oksijendir. Mayalar bu süre içerisinde şıra içerisindeki oksijeni alarak hücre duvarlarını kalınlaştırmaya başlar. Ne kadar kalın duvarlara sahip olursa o kadar çok, çabuk ve sağlıklı bölünecektir. Bu şekilde de hızlı bir şekilde ortama hakim olarak kendisine rakip olan diğer maya, bakteri, küfleri yok edebilecektir. Bunun için üşenmeden şırayı çok iyi çalkalamalı, suları yukarıdan şapır şapır dökmeliyiz. Unutmayın size gelen ürünler kaynatma sürecinden geçiyor ve kaynatma sonucunda sıvılardaki gazlar uçar. Neredeyse hiç oksijen olmayan bir şıraya maya atarsanız sonucun kötü olması kaçınılmazdır.

    Bu fazda ayrıca mayalar beslenirler. Şıra içerisinde bulunan amino asitler, fosfor, demir, çinko, potasyum mayaların ana besin kaynaklarıdır. Eğer gerçekten iyi bir bira yapmak istiyorsanız şıranıza Maya Besini katmanızı önemle tavsiye ediyoruz. 

    Bu fazda çok etanol(alkol) üretimi çok az olduğundan sıcaklığın 2-3 derece yukarıda olması önemli değildir. Bu aşamada rahatsızlık verecek esterler üretilmez.

    Sonuç olarak bu fazın sonunda eğer hava kabarcığı çıkmıyorsa

    Kovada, hava kilidinde sorun var demektir,

    Şıra yeterince oksijenlenmemiş demektir.

    Maya yetersiz, bozuk olabilir.

    2- Büyüme Fazı 1-4 Gün

    Bu fazda maya şıra içerisindeki şekeri tüketerek alkol üretmeye başlar. Hava kilidinin çalışmaya başladığı zaman burasıdır. Bir yandan kendisini çoğaltırken bir yandan da alkol ve karbondioksit gazı çıkarır.

    Hava kilidinin deli gibi çalışması iyi bir durum değildir. Bu sıcaklığın fazla olduğunu ve mayaların aşırı çalıştığını belirtir. Sağlıklı fermantasyon 20 derece altında olur. Bu fazda sıcaklık kova içerisinde, dışına göre 3-5 derece daha fazladır. Yani siz kova üzerinde 20 derece görseniz de için 23-25 derece olabilir.

    Bu aşamada kova üzerinde "KRAUSEN" oluşur. Ale tarzı mayalarda fermantasyon yukarıda olur, bu krausen maya topluluğudur. Bunu gördüğünüz zaman hava kilidinden çıkış olmasa da fermantasyon başlamış demektir. Krausen'in çok ince olması ya da çok olması fermantasyonu etkilemez. Önemli olan fermantasyonun başlamasıdır. Bu köpük zaman içerisinde sarıdan kahverengiye döner. Renginin açık olmasının, koyu olmasının ya da fermantasyon sonunda bira üzerinde topak topak kalmasının biraya bir zararı yoktur

    Mayalar öncelikle şıra içerisindeki sırasıyla, glikoz, fruktoz ve sakaroz 'u tüketir. Daha sonra da Maltoz'u tüketir.

    Sıcaklığın en önemli fazı budur. Burada kova üzerindeki sıcaklığın 18 -20 derece olması biranın kalitesini arttır. Yani fermantasyonda en önemli zaman ilk 4-5 gündür. Burada sıcaklığa çok dikkat edilmesi gerekir. Bu aşamada sıcaklık yüksek olursa birada şarabımsı meyvemsi tatlar, oluşan yüksek (fusel) alkoller nedeniyle keskin, acı alkol tatları oluşabilir. Bunlar baş ağrısı, mide bulantısı, sancı yapabilir.

    3- Bekleme Fazı 9-14 gün

    Şırada besin(şeker) çok azalmıştır. Mayaların çoğu ölmüş, uykuya geçmiştir. Kalan mayalar bira içerisinde oluşan istenmeyen maddeleri, kendi atıklarını tüketir. Başlangıç haline "Yeşil bira" denir. Bu aşamada sıcaklığı 1-2 derece arttırmak yararlı olabilir. Kalan mayaların aktive olması ve birada temizlik yapabilmelerini sağlar.

    Sıcaklık değişimleri

    - Sıcaklığın sabit kalması son derece önemli çünkü, sıcaklık bir artıp bir azalında mayalar strese girer ve istenmeyen tatlar ortaya çıkar. Kov sıcaklığı 16 altına düşerse mayalar uykuya geçer, 23 üstüne çıkarsa fusel alkol, şarap tadı üretir. her değişkenlik biraya zarar verir.

    Sonuç olarak

    - Biramızın lezzetli, maya, şarap, ester kokusuna sahip olmaması için sıcaklığı ideal 18-20 derece, olmuyorsa 17-23 derece arasında tutmalıyız.

    - Biraya çok maya atarsak ilk fazı çabuk geçer ama sağlıksız olacağı için yüksek OG lerde bitebilir.

    - Mayayı az atarsak bu sefer yeterli gelmediği için hem OG yüksek kalır hem de yanmış kibrit, sülfür kokusu alırız. Aynısı kovaya iyi oksijen vermediğimizde de olur çünkü mayalar yeterince çoğalamaz.=

    - Mayayı oda sıcaklığında atmalıyız (20 derece)

    - Hava kabarcığı çıkmaya başlayınca (ya da krausen oluşunca) Sıcaklığı en az 2 derece düşürmeliyiz (18 derece)

    -Son aşamada 20-22 derecelerde 2 gün tutabiliriz.

    Bunun için sıcak durumlarda

    - Kova içine soğuk su ve buz takviyesi yapabiliriz.

    - Kovaya t-shirt giydirip eteklerini suya, leğene değdirip buharlaşma ile sıcaklığı düşürebiliriz.

    - Soğutma çantası, köpük koruyucu gibi kutularda buz pet şişelerle koruyabiliriz.

    - Evimizin altında eğer varsa nispeten serin ve stabil yerlere koyabiliriz.

    - Evimizin en ılık, sıcaklık değişimleri en az olan yerine koyabiliriz.

    Soğukta ise

    - Kovayı görece ılık bir yere koymalıyız

    - ASLA Kalorifer, soba yanına koymamalıyız.

    - Dışarıda bekletip mayaları uykuya geçirmemeliyiz.

    - Isıtıcı bantlar, şeritler, kutu, vb şeyler kullanabiliriz.

    Sıcaklığa dikkat ederseniz iyi bira yapma yolunda çok büyük bir adım atmış olursunuz.





  • OlguErhan kullanıcısına yanıt

    hocam ben tüm cam şişelerin ağzını sıcak silikonla mühürledim. bundan sonra da muhtemelen pet şişe kullanacağım.

  • Merhabalar, son yaptığım kitte maalesef musluk kısmından meyşe kaçırıyor. Bunun için şu aşamada yapabileceğim birşey var mı sizce? Aslında test etmiştim yarım doldurup ama bundan sonra kit hazırlamadan saatler önce musluğu takıp tam doldurup öyle kontrol edeceğim.🙁

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • musluğun neresinden kaçırıyor acaba ? fotoğra görsek daha iyi olur tabi . neyse yardım etmeye çalışalım


    damlalar çok az-seyrek düşüyorsa o kendi kendine kapanabilir. seri damlama varsa kapatmak lazım ama sürekli aktığı için zor olur . önce orası kurulanacak sonra sıcak silikon olur teflon bant olur pattex tarzı bir şey olur amazonda satılıyor gri tamir bantları bu tip birşeyler sarılacak. boşaltınca kontrol edin belki iyi sıkılmadı belki conta bozuldu yeni conta alınacak. çok aşırı sıkmak da contayı bozar

  • İyi bira için:


    Kaliteli malzeme kullan

    Sıcaklık kontrolü yap

    Şişede en az 2 ay beklet. (8 ay-15 ay arası bekleyen biralarım var. En oturmuş tat onlarda)

  • Streç filmle musluğu bol bol sar, iyi sararsan kesersin kaçırmayı. Streç film / koli bandı vs acıma.

  • OlguErhan kullanıcısına yanıt
    Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler

    teflon bant sarsa daha iyi tutar.

  • Yıllar sonra ilk defa başıma geliyor şu an biraz canım sıkıldı;


    6 kova kurdum sorun yok hava vs kabarcık hepsi canavar gibi.


    Geçen gün 7. kovayı kurdum ama o kova Orjinal olmayan Türkiye'de satılan ve tahminen hava kaçırabilecek bir kova.


    15 saat sonra hava kilidi tam dengeden bir parmak aşağı inmişti, sanki fermantasyon başlayacak gibi fakat 24 saati doldurduğunda dengeledi ve hiç hava çıkışı yok. Kenarları sıkı sıkı streç / bant vs geçtim yok.


    Hiç bir aksiyon yaşanmıyor.


    1. Ya kova hava kaçırıyor.
    2. Ya maya 18-19 derece diye hiç aktif olmadı.
    3. Kiti ısırmadan vs direkt aktardım kovaya yani herşey soğuktu mayalar uyanamadı.



    Çözüm olarak şunu düşündüm, sizinde fikirleriniz önemli. Yakın bir arkadaşım Yılbaşında bana hidrometre kiti hediye etmiş ( 6 senedir hiç kullanmadım ) sanırım onun sayesinde 15-16 gün sonra sıvının içine koyduğumda; göreceğim değer ile fermente olup olmadığını anlarım ????? ( kullanmayı bilmiyorum aleti )Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler 

    Veya gene kovayı açtığımda kenarlarda krauzen vs oluşup oluşmadığını kontrol edeceğim.


    Hidrometre'de değerler kötü ve Krauzen oluşmadıysa daha düzgün bir kovaya aktarıp / yeniden maya satın alıp mayalasam ne dersiniz ?


    ŞEkeri / karıştırması / çalkalaması / herşey okey. Kit derseniz aynı kitten 2 tane almıştım diğer Italyan marka Butik bira kovasında canavar gibi aksiyonda aynı kit.


















    @kadobjk

    @crow in cornfield

    @qLhF

    @u7110

    @ardasu





  • @OlguErhan kova kaçırmıyor ,eminseniz nadir de olsa hava kabarcığı olmadan fermentasyon olup bitiyor. bu çok nadir ,ölçmeden bilemeyiz . o yüzden kovayı oda sıcaklığına götürün 20-22 olunca kovayı bi çalkalayın . bu mayaları uyandırır,sıcakta gerisini halleder.bunu yaptınız yine tık yok bi ölçüm alın hidrometre yüksek değer gösterirse maya ölmüştür yeni maya alıp konulacak.

  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkürler şu çalkalama ve Sıcaklkk olayını hemen yapiyim Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt

    Isıtma ceketini 23 derece yaptım. Deli gibi de çalkaladım 😂

    Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 5253545556
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.