Şimdi Ara

!! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
57
Cevap
0
Favori
25.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • dostum bu konuda pek teknik bilgim yok ama hiç sanmıyorum 18,000 btu klimanın istedigin performası vermesini bu akdar masrafa giriyorsun madem al bir tane 48,000 btu klima koy koridoruna sogusun tüm evin boşa çabalıyorsun bence..:)
  • eina:
    tesekkurler:) 1 yildir forumda ugrasiyorduk ama sonucta ciddi bir sonuc cikti.

    scaner123:
    Bu foruma teknik pratik bilgi veya deneyimi olanlar yazarsa, her kimlerse, sadece cep adina calisan birilerinin carkina comak soksak da dogru durust iklimlendirme sistemimizi 2011de hic olmazsa kendimiz halledebiliriz. Maliyeti ise benim hallettigim uzere menfezler de dahil olsa 2,2 milyar. Daha ucuz bir klimayla 1,5 milyara da malolur. Bu sistemden daha iyisini 1 milyara halledebilecek yontemi olanlar, denedikten sonra bildirebilirlerse, daha da iyi sonuclar alinabilir, su an icin bu sonuc zaten her yonuyle neredeyse rakipsiz. Foruma olmaz boyle sey diye cirpinan yanitlar gelecektir. Nedenlerini ve bertaraf etme yontemlerini tartisarak en iyi sonuca ulasabilriz. Ama fakire klima satmak icin bu yontem sart oldugu kadar zaten alabildigine naturel. Hem bu isin ucunda klima servisleri icin 500TL lik kesif+montaj+modelleme ucreti cikacak, yani servisler simdikinden daha fazla kazanacak. 2 klima yerine tek kesif, basit modelleme ve kurulum ile ayni kar, cok daha kaliteli sonuc.

    Dunku yaptigim ayarlamadan sonra, artik sonuc daha da guvenilir ve uygulanabilir oldugunu kanitladi. Ama fan hizi pratik pratik uygulamada manual ayarlanmali. Gerekirse, zaten elektronikci oldugumdan, vakum bile yapilmamis klimanin garantisi cehennemin dibine deyip kendim girebilirim. Hatta o fanin motor uclarini klimadan ayirip, klima fanlarini inceleyerek, ortak ozellik analiziyle, her klimaya uygulanabilir manual speed modifikasyon kiti uretip takabilirim. Bunu benden daha iyi yapacak elektrik elektronik muhendisleri sektorde var zaten. Once dusuk fanla baslayip, sonra orta fan hizina gecince beni su an idare ediyor. Bu isi onlara birakip, bu isi inada bindirip, halihazirda servisin koridor duvarina acip biraktigi muazzam delikten gecirip, temiz hava girisi yapmak icin gecende gordugum pratik monteli estetik, ucuna hazir fan monteli, dikdortgen borulardan alacagim. Fan borulardan iceri kendi ufleyecek, 30dB lik fanlar var. boru klimanin uzerinde acik kalacak, klima zaten icine cekiyor ve guzelce heryere dagitiyor. Banyo cami veya her hangi bir ust acilim cami ya da ozellikle dogalgaz guvenlik menfezi ya da hepsi birden, icerdeki fazla basinci, donus hava akimlarini etkilemeden atmaya yeter. 2,21 milyara bu sistem artik zor gecilir. Klima ucuzundan olsaydi 1,71 milyar! Genelde her koridora bagli mutfak, mutfakta da mutfak dolabi vardir, zaten estetik dikdortgen borulamalar dolap uzerinde gozukme olasiligi bile yok. VRV her odaya bu kadar etkin temiz hava dagitabilir mi? Sanirim hayir. Dunyanin en iyi iklimlendirmesine aday sistem sadece 1,71 milyar. Borulamayi yapinca resimleri yollarim. Bu olursa VRV ye de degismem. VRVnin eve uygulamasi her yana tesisat ile daha zor, tatil koyunden gordugum kadariyla yayilim bu kadar natural degil, ve bu kadar sessiz olacagini da sanmam. Bir kere ortada dusunulecek bir fiyat var. Buradan servislere tek klima ve firma montaji karina ilave daire basina 750 TL cikar.




  • Hocam hala fotoğrafları bekliyoruz eğer müsait olursanız ve çekip koyabilirseniz çok sevinirim.
  • vay vay vay be diyorum, fikir süper ben iki klima düşünürken tek klimayla bu iş çözülecek gibi gözüküyor, bu konuyu açan ve fikirlerini yazan arkdaşlara özellikle teşekkür etmek isterim, o kadar resimlerimle uğraşmışsınız, yorumlamışsınız, bikaç gün banlıydım, ancak teşekkürlerimi yazabiliyorum, kabul edin...

    iyi forumllar..
  • Henuz menfez ya da havalandirma kanali yok. Istanbulda hava epey serinledi ve evde cikan cin isi zirva problemlerden sira gelmiyor. ulke ici-disi promlemler ayri bir konu.

    Dis uniteye 3+2 somun taktirmayi basardim. Boru giris egimi nedeniyle yagmurda su icinde kalacak dis unite baglantilari. Bir pabuc parcalanmis ilk montajda. Dis uniteden cikan borular kendi agirligiyla ortalikta duruyor hicbir kelepce yok. Mutfaga giriste siddetli tavsiyeyle pimapeni parcalanmaktan kurtardim. Giris menfezini uygun bir pvc boru kesip, pvc tapa ortasini acarak yapistirip ben yaptim. Borularin ise bantla yapilan izolasyonu oylesine ve heryerinde yok. Dis unite yeterince duzgun oturuyor.

     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!




  • Borular en azindan giris menfezine dayaniyor, yoksa hepsi kendi agirligiyla somunlara ve egimli koselere yuk bindirecekler. Her hangi boru lokasyonlarina sacma sekilde asiri yuk biniyor mu kontrol etmem gerekiyor. Yatay borular en azindan mutfak dolabi uzerinde huzurla uyuyor. Aslinda burasi sicak olur. Evin en sicak ve nemli yeridir belki de Antalya kadar olmasa da.

    Bu yagmurda islanacak dis unite girisindeki acik bakir borular icin onlem almak gerekiyor mu? Demirdokum servisi de birsey demedi.

     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!




  • Dolap uzerindeki borular, koridor deliginden egik geldiginden, koridordaki kablo kanali egik duruyor, borular saglikli dursa onemli degil. Ayarla kanal icin dedim yeri sorun degil, olabildigince genis donsun asagiya, ama bir anda o lanet dar acili koseyi yapti. Neymis efendim bu borular tam dik bukulebiliyomus boyle. Aferin, kafan da 90 derece bukulebiliyo. Ben o duseylikten kacmaya calisiyorum zaten. Aslinda kablo kanali monte degil etrafinda duruyor cunku borulari artik bukulemiyor komple entegre oldugundan ve dokunmadim. Oradan ise asagi dogru olanca agirligiyla ic uniteye giriyor. Dikey kablo kanali duvara monte oldugundan ust kismina biraz dayaniyor gibi.

     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!




  • Ic unite drenajini kapi kasasindan gecirttim, betonla arada bosluk vardi, betonu delerken kasayi komple kirmasini istemedim. Ortaliktaki drenaj borusuna cift tarafli bantli kablo kanali doseyerek wcye girisi sagladim. Simdi benim anlamadigim bri konu var. Tatilde oldugum icin yaptim. Olmasaydim, bu kurulum icin 250TL verdikten sonra, kirilan mutfak kartonpiyerleri hala dururken, ayrica birini cagirip kanal ve kelepce mi yaptiracagim borulama icin?

    OKUYUCULAR KLIMA ALIRKEN, MONTAJ SOZLESMESINE DIKAT ETSINLER. UCRETE DAHIL OLMASI GEREKENLERI TEK TEK MADDELER HALINDE YAZDIRSINLAR.

    -Ek boru seti(VRV etli boru), bazi borularin dsi bakir ortasi aluminyum, hey gidi hey.
    -Kelepceler
    -Boru ve drenaj kablo kanallari
    -Borulamanin izolasyonu
    -Vakumlama
    -Ek gaz sarji
    -Sizinti testi
    -Basinc testi
    -Ve verilen hasarlar icin onarim teminati
    ...

    Ayrica elektrik supurgemi de vermem. Herkes yaninda buna uygun olan ozel supurgesini getirsin.

    250TL ucrete bir set o kadar, gazi bile direterek ilave ettirdim. Genel merkez bu duruma yanitsiz kaldi ayri konu. Bu yuzden Cin ucuzlugu kullanarak midea ve gree satiyor dunyaya. Cok mu iyiler? Ucuzun rakibi kalitedir kardesim. Ayakta kalmak ve ucuz ucubelik dunyasini ezmek istiyorsan 1990larin kalitesi, baska sansin yok.




     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!




  • Artik ugrasmadan, 800m3/h kullaniyorum surekli. Ayarlanabilir fan hizi icin henuz bir yanit gonderen veya servis manual istegimi kabul eden olmadi. Sanki kendim ureticem, sen kendin uretmissin de avrupada...

    Yeni bir sorun. Aslinda sorun mu bilemem. Biraz yorgunsaniz, birazcik da uykunuz varsa, klimayi acip uzandiginizda, ayakta kalma sansiniz yok, uyuyorsunuz. Sanirim vucut hava akimlarini hissetmediginden, yavasca azalan nem, daha keyifli bir nefes, yavasca kaplayan ipeksi bir serinlik, uzerinize yavasca coken bir ferahlik ve huzur derken, uyuyorsunuz. Bacaklarima gelen hava akimini optimize ettikten sonra oldu bu. Oteldeki klima aklima geldi. TAK HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU takir takir cat

    Aklini basina toplamis insanlariyla, yaratildigi gunku gibi cennet olmayi beklerken, hicbir seyin gorundugu gibi olmadigi dunyada, oltalara dusmeden, yem yapilmadan, hayri dogru kaynaklarda ararken, sunulanla degil akilla, tum seytanlarindan siyrilabilmis, ogrenmek, anlamak ve bilmekle gelebilecek yarinlar icin, aklini alabildigine calistirmak ve kullanmak dolu bugunler dilegiyle.





     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!




  • Güzel bir yaklaşım, araştırma ve geliştirme hevesiniz ve azminiz için tebrik ederek başlamak istiyorum.
    Ben de çeşitli zamanlarda bu tip girişimlerde bulunmuş ve çalıştığını görmüş bir üyeyim. İncelemek isterseniz;
    Single Stage Direct On Die Phase Change projem : Birkathttp://forum.donanimhaber.com/m_3077005/mpage_1/tm.htm
    Bu da İkiz Birkat, hesap, bloklar ve montaj açısından güzel bir proje oldu :http://forum.donanimhaber.com/m_3108660/tm.htm

    Sizinkini okumaya başladığımda pek aktif bir konu değil gibi düşünmüştüm ama bir anda 1 sene sonrasında uygulama yapıldığını görmek beni sevindirdi.
    Elinize, fikrinize, emeğinize sağlık.

    Madem teoriyi pratiğe dönüştürmüşsünüz, ben de fikirlerimi ve sorularımı paylaşayım madem

    Dairem kuzey cepheli olduğu için hava sıcak değilse klima ihtiyacı pek olmuyor. Ama hava sıcak ise evde durulmuyor, eşim de tansiyon vs biraz rahatsız oluyor.
    2 sene evvel Multisplit bir Mitsubishi E. alarak işe başladım. Tek dış ünite 22.000 BTU civarı kapasiteli, 2 adet iç ünite de tek başına 13.000 BTU, birlikte 2x11.000 BTU soğutma yapabiliyor. 150 m2 evde 37 m2 salona bir üniteyi koyduk. Diğerini ise koridora koymak isterdim ancak tadilat yaptıracağımızdan bakırları duvara gömmeden yapmayalım dedik ve geçici olarak yatak odasına monte ettirdik.

    Başka bir yerleşimde oturan Kayınpederime de aynı klimadan aldık ve 2 sene evvel onun salon ve koridor montajını yaptırdık.
    Aynen sizin projenizin uygulama durumu gibi bir teoriyle başlamıştım koridor fikrine. Kayınpederin evinde de gayet başarılı ve sağlıklı olarak soğutma yapabiliyor, hatta onlar yatmadan evvel 1-2 saat önce çalıştırıp, tam yatarken gece moduna alıyorlar ve sabaha kadar sessiz ve ekonomik olarak serin serin uyuyorlar.

    Sizde de görüyorum ki teori başarılı olarak uygulanabilmiş. Hatta siz biraz daha detaylı hesap yapıp "1,5 metreye montaj" gibi ev hanımlarının red edeceği bir radikal kararı uygulamaya almışsınız. Bravo

    Size sorum koridor montaj yer tavsiyesi olacak.
    Geçici olarak montaj yapılan yer 1 nolu lokasyon.
    Hedefim koridora montaj idi, 2,3 ve 4 arasından sizin tavsiyeniz neresi olur? Giderleri tuvalete olacaktır.

    Yorumlarım;
    2 olursa büyük oda soğumakta zorlanacak. 4 olursa tam da sizin soğuk depolamalı projeye benziyecek ama ufak 2 oda biraz fazla soğuyabilir, kapılara mazgal da düşünmüyorum.

    Selamlar..

     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meke -- 24 Ağustos 2011; 14:07:00 >




  • Yere coken soguk havadan daha iyi faydalanmak, homojen sicaklik dagilimini saglamak maksadiyla odalarda tavan tipi (baska tipte olur) vantilator kullanimini tavsiye ederim.
  • ÇOK GÜZEL OLMUŞ. AYNEN BENDE EVİN ORTASINA TAKTIM. BUTUN ODALAR ÇOK GUZEL SOGUYOR. AYNI ODADA KLİMA BENIM SAGLIGIMA DOKUNUYOR. BU ŞEKİLDE ÇOK MEMNUNUM
  • onnow78:
    Basarili olmasina cok sevindim. Ben de hala cok memnunum ama yeni bir problem cikti. Bazi zamanlar nerdeyse kor donguye gecip, inverter algoritmasi kullaniyor gibi calisiyor, hedef sicakliga ulasinca 2dk calisip, 2 dk duruyor. O yuzden bir alt dereceye aliyorum, onda da epeyce bir sure calisiyor ve her yer buzdolabi gibi oluyor. Bu nasil derece olcumu anlamadim. Uzerinde derece olmasa da zaman ayariyla ben ayarlasam on-off kalma suresini daha iyi sonuc verir. Kumandadan follow-me ile denemeler yapacagim. Ya start stop fark sicakligi cok az yapilmis, ya da serin havanin yukari dogru enerji yayilimi az oldugundan, bir alt dereceye alindiginda hizla soguturken, klima yuksekligine kolay yukselemeyen serinlik, uzun sure calismasina sebep oluyor.

    cengizumur:
    Ise yarayabilir ama bence hic gerek yok, zaten gurultuden kacmak amacin bir tanesi ve rakipsiz olan cazibeli kismi. Aslinda iyi calismayi saglayan kritik bir nokta var. Tabana ilk anlarda yayilan ve odalarda 20-25 derece civarlarina ulasan soguk katman, enerjisini ust katmanlara guzel sekilde vererek cok hos bir serinlik sagliyor. Dogal enerji gecisi ile muthis dogal bir serinlik yayilimi hissediliyor. Ama bu katman kalinlasirsa, o zaman taban soguklugu rahatsiz ediyor. Yani klima fazla uzun sure calismamali, o kritik taban kalinligini korumali. Follow me ile kalinligi kontrol edecegim. Tesbit edince o noktaya monte ederim, boylece daha yukarisi serinlerse ic unite durdurulur, serin havanin ic unite yuksekligine erismesi beklenmez. Bu seviyede 20-22 dereceyi sorgulayacak ic unitede 26 derece yerine. Bu sekilde olmazsa, klimanin on off fark sicakligi cok sacma ayarlanmis diyecegim.

    meke:
    PC sogutmasi konusunda nasirima bastin. Super bir sogutma yapmissin, sendeki azim ve sevk bendekinin 10 kati. Bir ara 3 fan kasada, 1 vga, 1 cpu, 1 writer olmak uzere 6 fanli bir rezalet kullanmistim. Su anda da 3 gun kullanimlik china fanlarin aptalca gurultusunu cekiyorum. Bir ara silent pc ile ilgili arastiriyordum, is gucten kaliyor. Buyuk aluminyum sogutucular takmayi dusundum, ve hizli bir islemciye under-clock yapmayi. Oyun pek oynamadigimdan vga sogutmasina ihtiyacim yok, ama full sessiz bir pc istiyorum. Forumun tamamini okuyamadim, ama kompresoru uzak bir noktaya veya ses yalitimi yapilmis bir kutuya koyarsan, hem sessizligi hem de siradisi kalitede bir sogutmayi saglamis oluyorsun. Benim cihaz sogutmaya iliskin bir denemem su oldu:
    http://www.audiokarma.org/forums/attachment.php?attachmentid=57773&d=1187306683
    Bu bildigimiz baca gorevi goruyor, 2 fan kadar etkili. Basit, unutulmus ilkokul fizigi, isinan hava baca icinde yukselmek zorunda, ve yukselen sicak hava da siringa pistonu gibi asagidan hava cekiyor(duman-gaz da bu sayede atliyor). Iste o cekilen hava isinan birimden gecmek zorunda kaldigindan, surekli fan ufluyor gibi sogutma saglamis oluyor. Asagidaki amplifikatorde transistorlerin sogutulmasi icin bacalardan destek alinmis(aluminyum dikdortgenler):
    http://www.eastmarinedrive.com/contents/images/audioprojects/vfet/8650/8650board2.jpg
    http://www.eastmarinedrive.com/contents/images/audioprojects/vfet/8650/86503.jpg

    PC'yi somineye koyup ne olacagini gormek isterdim, sominesi olanlar deneyebilir. Iyi bir sogutucu bloga ayrica baca sistemi uygulanabilir. Esnek isi ileticiler ile tum isinan birimler sogutucuya monte edilebilir. Bu baca sisteminin ozel bir tasarimi yok, pc masasinin yaninda genellikle bulunan dolabin yanina ilave kontraplakla dikdortgen baca yapilip, pc bu masanin o alt gozundeymis gibi, bacanin altinda, uyuyan sessiz bir kedi gibi calistirilabilir. Apple imaclerde bu fansiz baca sistemi vardi.

    Senin ornegine bakarken, farkli uygulamalara cok acik oldugunu farkettim. Salon haricinde ikinci klima icin ayri aparatlarla ugrasmadan bence 2 numara, tek klima kullanimi icin ise 3 numara mantikli. Odalar birbirine yakin oldugu icin, calismama ihtimali yok, sanki her odaya ayri bir klima takilmis gibi, sadece fan hizina bakar ince ayarlama o kadar. 150m2 icin 24000 istanbulda yeter ama marmariste antalyada yeter mi bilmiyorum. 41derecelik marmaristen geldikten sonra istanbulda ogle saatinde inince usumustum, bir sure sonra ise istanbulun bataklik gibi nemli bayici havasi hakim oldu. Istanbulda nemi alip 2 derece azaltinca yetiyor, ote yandan nemsiz 36 derece alisan icin klima bile arattirmiyor.

    Baca sistemi gunduz ise yaramasa da, gece disarisi daha serin iken, evin icini serinletmek icin mukemmel bir yontem. Bu ayni zamanda fansiz havalandirma saglar. Cihazlarin bacaya baglantisiyla, gereksiz isi kendiliginden atilir. Yani mutfak disinda da kullanabilir(eskidendi, artik mutfaklarda da yok, aldigini iceri ufleyen filtreli sacmaliklar var). PC ve anfileri esnek borularla disariya baglamayi da dusundum. Bu sekilde evde muzik dinlerken anfiler ile klima arasinda ucuncu dunya savasi cikiyor ve dinlerken yak, soguturken yak, sacmalik. Once olabiliyorsa isinin uzaklastirilmasi gerekli. Alti ustu koridordan her odaya baglanan merkezi bir baca. Klima %10 temiz hava alirken, %10 sicak hava dogruca bacadan disari.








  • Bu aksam, onceki gibi calisma odamin camini ve salon balkon kapisini acik biraktim, guzel boyle, klimaya gerek yok dedim ve yarim saat sonra sirtimda bir hancerle dogruldum. Ev tipi fanlar ise zaten tam anlamiyla eve asla sokulmamasi gereken urunler. Iddia ediyorum bu yontem dunya uzerindeki en konforlu iklimlendirme yontemi. Hava cereyanlarinin vucuda zarar vermedigi, iyi ayarlandiginda zaten hic hissedilmedigi, sesi duyulamayan, kendini tamamen unutturan, sihirli bir iklimlendirme. Ben artik hangi aksakligi cikarsa ciksin asla geriye donmem.

    meke:
    Sizin evde kanal sistemi de basit sekilde uygulanabilir gibi gorunuyordu. En azindan 7-8cm lik kiris alti bosluk varsa, koridorun o kismina, temizlik icin kapagi bulunan, galvanize sac bolmeli asma tavan monte edip, buna kanalli klima monte ederek, menfezler dogrudan bu basinc odasindan acilirsa, ve geri donus menfezleri de asma tavan altindan koridora cikacak sekilde halledilebilirse, tek bir ilave boru wcye uzatarak, kanalli sistem yapilabilir:

    avantajlari:
    1-32000-48000btu klimalar da kullanilabilir
    2-Kapilara menfez acmak yerine daha olumlu gorsellik sunacak.
    3-Kapilarin bireysel kapatilarak akis dengesinin bozuldugu durumlarda, serinligin odalara dagilimi, menfezler bir kez ayarlandiginda daha verimli olabilecek.

    dezavantajlari:
    1-Gurultulu calisacak, 32dB de calisan kanalli klimaya ben raslamadim. Surekli mutfak aspiratoru benzeri ses yapacak, igrenc.
    2-Basinc oldugundan odaya giris menzili icinde bulunanlar siddetli esintiye maruz kalacak ve menfezlerden de fuuuuuuufffffffffffff diye ses gelecek otobuslerdekinin benzeri.
    3-Koridorun o kismi merdiven alti gibi basik duracak.
    4-Basinc bolmesi surekli temiz tutulmali, hasere barinagi olmadan, ilaclama da yapmadan, bir sekilde hijyenik olmali.

    Ben artik kanal sistemlerini biraktim, sizin evdeki oldukca basit uygulama ornegi varken bile, artik ben bahsettigim sistemi tercih ediyorum. Piril piril, super sessiz, super konfor. Senin ornekte, dezavantajlari bir sekilde asilmis olsa bile, olasi bir mutfak eklenmesi durumunda, kanal projesinin gene cilki cikiyor. Kanalla ugrasmaya gerek yok, koridor hava kanalidir bu kadar basit. Serin hava, kendi yogunluyla tabandan iteklenerek yayiliyor odalara. Odalarda da daha natural bir yayilim oluyor. Yukariya dogru olan enerji yayilimi, daha da natural, bir tur guvenli yerden sogutma. Duvar delip menfezlerle ugrasmaktansa, kapilara menfez acmak benim bile yapabilecegim bir is.

    Sizin evi genel bir ornek olarak dusunursek, klima belirlenen yere konmali. Ben olsam 1,5 metreye koyardim. Cunku 1 metre daha yukariya kaldirmak, karambole 1,2mlik eklenmis iletim mesafesi ve odaya giriste, insanlarin uzerine uflemesi demek. Resimde klimayi biraz yukari oteledim. Cunku salon kapisi kapanirsa, kapi menfezinden giris sansi epeyce zor oluyordu. Simdi direk menfeze ufluyor., ayni zamanda insanlarin uzerine de gelmiyor. Akisi da koseye dogru yaptim, koseden kismen donen akim ayni zamanda, duvardan donen kirmizi hatti sag odaya girmeye zorlayacak hava perdesi gibi, kendisi ise gene salona girecek. Silindirik yansitici plaka, arkada kalan odaya ufleme konusunda, kapi kapatildiginda ise yaramayacagindan, cozum bu. Eger belirtigim noktada bir mutfak varsa, ucu kapali koridorda depolanan hava, mutfak ve 2 wc ye guzelce griis yapacak. Gireen kadar orada sabaha kadar doner duru cunku pembe hat gerieye doneni tekrar koridora yolluyor. Yesil hattin bri kismi zaten hava perdesi gibi calistigindan serin hava koridorda kapana kisiliyor. Genelde 2 adet wc kapisi kapali oldugundan, normal zamanda gensi alanli mutfaga giris de daha kolay olacak. Wc menfezlerinden giren kendilerine yeter. Menfezleri buyuk tutmakta fayda var. bence 25cm. Piril piril bir kanal algoritmasi. Ben olsam sonuclari da karsilastirarak 3ncuyu secerdim:
    1) Sadece 2 odaya mitsubishi(diger odalarda ise yaramaz)=5milyar
    2) Tum ev icin kanalli klima+galvaniz bolme+asma tavan+duvar menefezleri+temiz hava girisi=4,5 milyar
    3) Tum ev icin koridor merkezli sessiz bir split klima+menfezler+temiz hava girisi=2 milyar

    Evdeki insaat islerimi bitirebilirsem, temiz hava girisi ve en az 1 kapiya menfez yapacagim. PC icin havalandirma sistemini hatirlattigin icin tesekkurler, dolabin yanini baca olarak kullanip, fanlari sokup deneyecegim. Anakart bagirmazsa, vga chip elimi yakmazsa, guc kaynagi kokmazsa olmus olur. Ayni zamanda tek baca giris menfezi olacagindan, onune filtre koyarak, ev temizligi esnasinda pratik temizlik olmus olacak. Benimki faturalari hesaplayacak, biraz photoshop calistiracak, ihtiyar isi, senin mouse ile basedemeyecek bir bilgisayar, cikardigi gurultu, yaptigi isten fazla yani. IKIZ BIRKAT projeni inceledim, TEBRIKLER, el isciligine de bittim, ben sadece aptal modeme duvara takma aparati yapabilirim veya urunlerin salak kisimlarini optimize edebiliyorum kismen. Ayrica hayatimiza girmis bana fatura olarak yansiyan fitneleri ayiklamaya calisip, unutulmus basit teknik ve yontemleri uygulamaya calisiyorum. Aspire-vantile etme fanlarinin debisini ona gore secip, kasa icinde yuksek basinc olusturarak toz girisini engelleyen kasalar var mesela. Yandan pencere acilmis lamba konmus kasalardan hoslanmam. Kasanin bir gorevi, ic birimleri, disaridan gelen elektromanyetik etkilere karsi ekranlamaktir, hatta kasa diskleri kismen sogutur. Klima temiz hava girisi ve mutfak aspire etme isini, 2 yonlu tek bir ultra sessiz fanla halletmek icin incelemedeyim simdi. Borulama icinde aspire vantile isleminde kendinden menfez acilis kapanisi uydurabilirsem islem sirasinda boru secimi icin, kolay olacak. Yoksa teknik eleman cagirdin mi teknikten habersiz eleman diger taraflari dokuyor ve is gene bana kaliyor.

    Benden soylemesi, 1979 sonrasi hersey sadece acgozluluk ve uretme safsatasi. Tum dunya aklini basina toplasin. Elektronikci olarak bu konuya girersem, hic bir forumda altindan kimse kalkamaz. Herkes meslegini gozden gecirsin ve durustce calissin. Cin'in avucuna dusup, ortadoguya coreklenerek 2 gunlugune birtarafini kurtarmak yerine, kendin yeniden uretmeye baslayip, 1990 oncesi kaliteni ortaya yeniden koyup, kalite ve dayaniklilik odakli reklam kampanyalariyla, gecici sure kar marjini kisitlayarak musterinin bilincini yeniden olusturup, ucuza yilda 3 yerine ayarlanan fiyata 3 yilda 1 satip esdeger parayi kazanarak, hem kendini hem yasami kurtarip 2 tane de az pislik cikartirsan, renkler ve zevkler azalir, ama alanin aldigiyla da gozu arkada kalmaz, yasamimiz dokuntu renkli bir copluk olmaz, fazla kazanmak icin bosuna harcadigimiz zaman bize kalir, yasamimiz her yonde sagligina kavusur. Biraz daha beklerseniz, dinsizin hakkindan gelecek imansiz, canla basla en ucuzunu ve daha rezilini uretmeye daha buyuk hizda devam ederken, biz 1979-1990 arasi bati stilini desteklerken, acgozlulugunuz sayenizde hepimiz cuvallayacagiz yasamda. 40 yil once kuyudan artezyandan su tasiyorduk, simdi sucudan su tasiyoruz. 40 yil onceki baca sistemine 40 yil sonra yeniden donduk. Esek arabasiyla gidiyorduk, simdi esek arabasi trafikte bizi geciyor. 40 yil once v-fet transistorlu anfiler ve lambali anfiler kullaniyorduk, simdi vfet anfiler yeniden uretilip, lambalilar magazalarda 1 numara oldu. Aradaki donemi niye yasadik o zaman? Domates makete, sut suya, et salama, su pislige donustu. Aradaki donemde, hatta insanlik tarihindeki en optimum noktasi neresiydi? Geride o nokta var ileride mezarlik.


    Baca ve merkezi klima ornegi:
     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ideainnova -- 29 Ağustos 2011; 22:28:09 >




  • Yukaridaki resimde, gecen sene denedigim, anfinin uzerindeki test kartonu gozukuyor, bu capta bir baca fiziksel olarak hissedilir sogutma sagliyor. Basit bilgisayarlar icin pc sesinden kurtulma cozumu olabilir.

    Insaat yapistiricisi almaya gittigimde, pratik borulama bilesenlerine baktim. Borular klima boru deliginden hala gecmedigi icin, orada daha fazla ugrasmak da istemedigimden, esnek boru ile deligi by pass etmeyi dusunuyorum. Bu da projenin devamina iliskin fikirler. Nemlendirme kismini zaten test etmistim:

    **************
    1300: on-off 18-24000 <40dB@700m3/h klima
    300: 5 kapiya alt ust menfez ve mutfak kapi uzerine havalandirma menfezi
    100:Iscilik
    +--------------
    1700 = Ultra sessiz, ultra konforlu, esintisiz, guvenli, saglikli, merkezi klima sistemi.


    OPSIYON ILAVE:
    200: Hava kanali icin dirsekler, valfler ve kanallar ve diger montaj malzemeleri.
    100: Fan filtre cercevesi ve kaliteli filtre sistemi
    250: Devir ayarli, cift yonlu kanal ici veya pencere tipi sessiz fan
    100:Iscilik
    +---------------
    2350 = Ayarlanabilir oranda filtreli temiz hava girisli, yuksek hizda havalandirma sistemli, ayarlanabilir mutfak aspirasyonlu, ultra sessiz, ultra konforlu, esintisiz, guvenli, saglikli, merkezi klima ve havalandirma sistemi.


    OPSIYON ILAVE:
    200: Su kabi, delikli paneller, tel izgara sistemi, dekoratif aparatlar, hidrolik ve kilitli menteseler
    100:iscilik
    +---------------
    2650 = Ayarlanabilir oranda filtreli temiz hava girisli, yuksek hizda havalandirma sistemli, ayarlanabilir mutfak aspirasyonlu, dusuk bakim maliyetli evoporative nemlendirme sistemli, ultra sessiz, ultra konforlu, esintisiz, guvenli, saglikli, merkezi klima, havalandirma ve nemlendirme sistemi.

    OPSIYON ILAVE:
    100: UV lamba
    25: 10gr gumus
    25: Alt ust deger ayarli alarmli nem olcer
    +---------------
    2800 = Ayarlanabilir oranda filtreli temiz hava girisli, yuksek hizda havalandirma sistemli, ayarlanabilir mutfak aspirasyonlu, dusuk bakim maliyetli evoporative full antibakteriyel(UV-gumus), alarmli nemlendirme sistemli, ultra sessiz, ultra konforlu, esintisiz, guvenli, saglikli, merkezi klima, havalandirma ve nemlendirme sistemi.

    Hobby olarak siz yaparsaniz 2500 TL. Ya da 14000 TL ye 9000+9000+17000 BTU Daikin Ururu Sarara inverter (gurultulu mutfak aspiratoru yaninda hediye) alarak isi bitirin. Kotu yani 3 tarafta dis uniteyle, odalar birazcik klima magazasi gibi olacak boru kanallar ile birlikte, wc ve mutfak pek iyi sogumayacak, her odanin disinda uyurken dis unite sesi olma ihtimali hala bizacik var. Diger tum yonlerde daha iyi olacak ya da genel anlamda basabas.

    4 noktaya 2 x 4500 + 9000 + 12000 en ucuz dusuk fanda kullanilacak klima, fani iptal edilip yeni sessiz fan takilmis isciligiyle mutfak aspiratoru + 3 adet ucuz oyuncak nemlendirme cihazi + 2 tane ucuz havalandirma fani, 30gr gumus, 3 adet ucuz UV lamba, wcler kapi menfezleri ve isciligi, 1 adet basit havalandirma fani filtresi, havalandirma fanlarina 2 adet digital priz zaman ayarlayicilar:
    2x250 + 400 + 650 + 150 + 120 + 2x30 + 75 + 150 + 130 + 50 + 40= 2325
    Bu sistemde 2 kucuk oda, yatak odasi, salon kendi halinde otomatik olarak gayet guzel serinler, mutfak ve menfezli wcler de serinler. 3 yerde otomatik nemlendirici kendi halinde yeterince antibakteriyel olarak bakim gerektirmeden calisir sadece beyaz toz olusur etrafta, ev filtreli olarak ve zaman ayarlayicilar ile gece gunduz ayri ayri otomatik olarak havalandirilabilir, mutfak aspiratoru istendiginde sessizce nemi isiyi disari atar. Kotu taraflari, gece her odadan dis unite gurultusu rahatsiz edebilir, klima split oldugundan gece rahatsiz edici hava akimlari yaratabilir, usutebilir, evin havalandirmasi tam anlamiyla olmaz, nemlendiriciler cabucak bozulur, 4 ayri klima belasiyla ugrasirsiniz ve 2325i vermekle iyi ettim mi diye dusunursunuz, Merkezi sistemde bozulabilecek elektrikli aksamlar 1 klima ve 1 fandir. Yilda bir kanal temizligi yaparsiniz. 3 ayri yere degil tek bir yere su doldurursunuz, ayda 1 evoporatif kagidi degistirirsiniz. Temiz hava girisini yine digital priz zamanlayicisi ile programlayabilirsiniz ama ancak klimanin timerini da programlarsaniz veya klima fani dis fanla ayni anda calistirirsaniz dagilim olabilir. Yani havalandirma otomatizasyonu da guzel entegre edilirse, gerektigi hallerde nemlendirmeyi de otomatize eder, ve hicbirsey full otomatik merkezi iklimlendirmeyi gecemez. Kombinasyonlar uzerinde biraz daha dusunmek lazim. Otomatik havalandirma icin klimanin timer i devreye alinip, klima otomatik calistiginda havalandirma fani da dis uniteden guc alip calisirsa olur, sadece nemlendirmenin sinirlar dahilindeki otomatizasyonu kalir. Nemlendirme ve otomatik havalandirma icin full otomatik evoporatife UV ve gumuslu ayri bir nemlendirici havalandirma cihazi, merkezi klima onune konursa, genele dagitilmis olur.

    1700 : Ultra sessiz, ultra konforlu, esintisiz, guvenli, saglikli, merkezi klima sistemi.
    150 : Mutfak aspiratorunun fanini cope atip dogru durust ayarli aspirator ve borulama
    650?? : Evopratif otomatik nemlendiricili, bina disi toz filtreli ve fanli, temizlenebilir borulu, UV-gumus antibakteriyel, otomatik full havalandirma ve gunluk %10 temiz hava girisi icin debi ve zaman ayarli ciddi havalandirma cihazi.
    +----------
    2500 = Ayarlanabilir oranda filtreli temiz hava girisli, yuksek hizda havalandirma sistemli, full otomatik havalandirmali, mutfak aspirator gurultusu cozulmus, evoporative full antibakteriyel(UV-gumus) otomatize nemlendirme sistemli, ultra sessiz, ultra konforlu, esintisiz, guvenli, saglikli, merkezi klima, full otomatik havalandirma ve nemlendirme sistemi.

    Bu full otomatik super sistemin calismasi icin nemlendirme cihazinin, eger halihazirda calismiyorsa klimanin fan motorunu gerektiginde devreye almasi lazim. Halledilirse ayda bir degistirilecek cihazin kacikca pahali orjinal evoporatif pad'i yerine standart kullanim icin satilanlardan kesilip bicilerek kullanilabilir. Boyle bir otomatik havalandirma nemlendirme cihazi bilen var mi?

    SEREFLI 30 AGUSTOS ZAFER BAYRAMINIZIN COSKU VE OVUNCLE, MUBAREK RAMAZAN BAYRAMINIZIN BIRLIKTELIK VE MUTLULUKLA GECMESI DILEGIYLE....
    BIZI BIZ YAPAN BAYRAMLARIMIZ KUTLU OLSUN.


     !! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ideainnova -- 30 Ağustos 2011; 5:01:21 >




  • Selam, bilgi ve fikir için teşekkürler.

    Mitsubishi klimam dual split olduğu için yeni bir yatırım yapmayacağım. Sadece 1 nolu yerde monte halde olan iç ünitenin yerini değiştireceğim.
    3 numaralı yerim uygun gözüküyor, yakın zamanda değil ama muhtemelen seneye değişiklik yapıldığında sonuçlarını paylaşırım.
  • Sevgili arkadaslar,

    5 yil aradan sonra, yasadigimiz bu sicak gunlerde aklima geldi ve sonucu yazmak istedim. 5 yil boyunca saglikli bir sogutma sistemine 1/5 fiyatina sahip olmus oldum. Bu enteresan baglanti guzergahi ve montaj ile, her hangi bir yag problemi ve calisma aksakligi olmadan calisma saglandi ve saglanmakta. Her odada invertor konforunda ve sessizliginde, onemsenmeyecek oranda 30-40 tl gibi bir ilave sarfiyatta, tek bir 18000 btu klima ile, kasim ayinda yasadiginizi dusuneceksiniz.

    Dezavantajlari:
    *Banyo ve kapisini kapali tutmaniz gereken odalarin kapilarinda alt ve ust menfez acmak zorundasiniz.
    *Klimanin bulundugu nokta, dar koridor hacmi nedeniyle daha hizli soguyup klimayi cok erken stop ettirmesine karsi, uzerinde isiolcer bulunan kumandasini, klimayi gorecek sekilde uzak bir odaya yerlestiebilirsiniz, bu problem olacak ve kendiniz gunde 4-5 sefer gerektigi zaman acmaniz ve kapatmaniz gerekecek. Unutup uyuyakalmayin kasim ayi serinligine kapilip.
    *Kucuk cocuklara karsi yuksek fan hizinda kullanmaniz ve dikkatli olmaniz gerekir. odalara giren hava 20C civarlarinda. Dusuk fan hizinda odalarin alt kesimini 10C hava ile doldurmaniza neden olabilir. Dusuk fan hizinda daha hizli yayilim, yuksek fan hizinda yavas ama daha saglikli yayilim.
    *Isitma amacli kullanirsaniz, tabandan ilk 1,5-2 metrelik yasam alani degil yukardan itibaren isinma saglanacagindan daha yuksek gucte klima kullanmaniz gerekebilir, yoksa biraz uzun suruyor am aise yariyor. Sonucta ne kadar enerji kullanirsaniz o kadar amacladiginiz enerjiyi alirsiniz.

    Kapi menfezleri haric digerleri sorun olmadan kullaniyorum ve asla standart klima kullanim metoduna gecmem. Illa ki standart bicimde kullanacaksaniz direk uzerinize calsma masaniza yemek masaniza yataginiza ufletmeyin de nasil halledilebilecekse oyle halledin. Yuksek fan hizina sahip kucuk klimalar takabilirsiniz ki 9C lik hava cikisi 20C lere yukselsin, dogal olarak maliyetine katlanip her odaya inverter klima alabilirsiniz. Veya tek ucuz merkezi klimayi gunde 3-5 sefer acip kapatip, 2 adet kapiya menfezler actirabilirsiniz. 5 adet baglanti borusundan ve atik su kanalindan da kurtulmus olursunuz.

    Saygilar, saglikli, huzurlu gunler...
    Mesut B.




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.