Şimdi Ara

!! EVDE KANALLI TIP KLIMA KULLANMAK !!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
0
Favori
25.205
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sicaktan catlayip, klima arastirirken kaybolup, sonra da kendimi kanalli klima sistemlerinde bulduktan sonra, 95m2 evde kullanmak uzere kanalli tip sistem dusunmeye basladim. 2 kanal cikisli bir ic unitenin bir kanali koridorda dolasarak kapi ust konumlarindan acilan deliklerden oda iclerine soguk hava ufleyecek. Diger kanal ise koridorun diger tarafinda mutfak ve salon icin dagitim yapacak. Kanallarin dekoratif olmasi icin kontraplaktan, ya da dekoratif ahsap gorunumle kaplanmis metal veya plastik kablo kanalindan, menfez izgarasi da dekoratif ahsaptan olacak. Kanal ustunden bir kelebekle ayarlanan kanatcik, ya da uygun akis ayar unitesi o menfeze gidecek hava miktarini ayarlayacak. Temizlik icin dagitim kanali kapakli olacak. Yalitim sadece kapakta ve birlesim yerlerinde olacak. Bu sistemi, yeni bir dis unite ve ikinci el(cunku abarti pahali) kanalli tip ic unite alip, kanallari ve baglantilari yaptirarak uygulamayi dusunuyorum. Kanal kesiti, plastik veya metal kanat kalinlik avantajiyla, en fazla 16x7=112cm2 olmak zorunda kiris ve gorsellik acisindan. Menfez capi akis ayar unitesi ile uyumlu bir sey olacak muhtemelen 3-5cm.

    Uygulamaya iliskin bilgisayarda yapilmis koridor ve menfez resimleri ekledim. Bu sistem uygulamaya alindiginda hangi sorunlarla karsilasir?? Ise yararligi konusunda neler soyleyebilirsiniz? Koridorda tek duvar tipi unite kullanimina gore dezavantajlari neler olur?

    Tesekkurler
    Mesut B.








    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ideainnova -- 19 Ağustos 2010; 4:52:35 >







  • Kanalın başına nasıl bir klima koymayı planlıyorsunuz?
  • Yine en fazla 18.000 btu civari yeter diye dusunuyorum. Elektrik de fazla tuketmesin, cunku bu tip kanalli cihazlar gordugum kadariyla A sinifi degil. Asil sorun kanal tipi klimalar cok pahalilar. Cok yuksek debi'li ucuz klasik duvar tipi klimanin on kismindan hava akisi alinamaz mi diye de dusunuyorum. Koridorin genis on kisminda 1 adet 18.000btu duvar tipi klima kullanmak benim icin aslinda en ekonomik ve dogrusu, koridorun butun hacmini de hava kanali olarak, kapilari da menfez olarak kullanacak zaten. Ama bu kanalli tip havalandirma is yaparsa, klimanin bulundugu yerde soguk hava yigilmasi olmadan, gece yarisi kapak ziriltisiyla diriltisiyla uyanip kapak tamirine kalkmadan, banyo-yatak odasi, bebek, yasli odasi gibi kapi kapali odaya hala hava akisi olurken, tam bir sessizlik ve gercek konfor. Bence klima firmalari evlere pratik-dekoratif kanallarla bunu yapmalilar. Split klima daha cok tek odali isyeri icin ve 9500u gecmeyen kucuk coklu parcalar halinde uygun. Neden yapmiyorlar, ev tipi kanalli klima yaygin degil ya da dezavantajlari neler henuz bilmiyorum.

    Kanal hesaplama formullerine baktim. Eger 18.000btu 750m3/h debili 2 kanalli klima kullanirsam, bir kanalda 375m3, 7m/s cikis hizi varsayarak(manuallerde bulamadim, onerilen comfort limiti), ilk kapiya giden ana kanal 13,7cm kenarli kare veya 10,2x19,4 dikdortge olmali. Bundan sonrasi icin debi 90m3 azalsa kucuk oda icin, arta kalana 7,6x21,6 cm yapar. Eger hesaplama karambole dogruysa, dekoratif bir yontemle surtunme kayiplari etkin sekilde onlenirse, duvar tipi klimanin kayiplari arastirilip karsilastirilarak, olumlu sonuc verecegi ve bu ise girismeye degecegi anlasilabilir. Maketini yapip denemek zor, bu konuda klimacilarin deneyimi lazim!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ideainnova -- 19 Ağustos 2010; 9:11:18 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ideainnova

    Yine en fazla 18.000 btu civari yeter diye dusunuyorum. Elektrik de fazla tuketmesin, cunku bu tip kanalli cihazlar gordugum kadariyla A sinifi degil. Asil sorun kanal tipi klimalar cok pahalilar. Cok yuksek debi'li ucuz klasik duvar tipi klimanin on kismindan hava akisi alinamaz mi diye de dusunuyorum. Koridorin genis on kisminda 1 adet 18.000btu duvar tipi klima kullanmak benim icin aslinda en ekonomik ve dogrusu, koridorun butun hacmini de hava kanali olarak, kapilari da menfez olarak kullanacak zaten. Ama bu kanalli tip havalandirma is yaparsa, klimanin bulundugu yerde soguk hava yigilmasi olmadan, gece yarisi kapak ziriltisiyla diriltisiyla uyanip kapak tamirine kalkmadan, banyo-yatak odasi, bebek, yasli odasi gibi kapi kapali odaya hala hava akisi olurken, tam bir sessizlik ve gercek konfor. Bence klima firmalari evlere pratik-dekoratif kanallarla bunu yapmalilar. Split klima daha cok tek odali isyeri icin ve 9500u gecmeyen kucuk coklu parcalar halinde uygun. Neden yapmiyorlar, ev tipi kanalli klima yaygin degil ya da dezavantajlari neler henuz bilmiyorum.

    Kanal hesaplama formullerine baktim. Eger 18.000btu 750m3/h debili 2 kanalli klima kullanirsam, bir kanalda 375m3, 7m/s cikis hizi varsayarak(manuallerde bulamadim, onerilen comfort limiti), ilk kapiya giden ana kanal 13,7cm kenarli kare veya 10,2x19,4 dikdortge olmali. Bundan sonrasi icin debi 90m3 azalsa kucuk oda icin, arta kalana 7,6x21,6 cm yapar. Eger hesaplama karambole dogruysa, dekoratif bir yontemle surtunme kayiplari etkin sekilde onlenirse, duvar tipi klimanin kayiplari arastirilip karsilastirilarak, olumlu sonuc verecegi ve bu ise girismeye degecegi anlasilabilir. Maketini yapip denemek zor, bu konuda klimacilarin deneyimi lazim!




    Acikcasi bu yapmak istedigin sogutma sisteminde nasil sonuc alacagini bende merak ediyorum. Ancak sunu unutmamak lazim normal klimalarin havayi ufleme mesafeleri yuksek fan hizinda ortalama 15-17m arasi oldugundan acaba soguk hava dagilimi yeterli olacakmi iyi dusunulmeli.




  • Merhaba,

    Kanallı tip klimaların fiyatları pahalı olduğu gibi montajı içinde yüksek bir fatura ödemeniz gerekecektir. Cihaz kanallı olduğu için montaj ücreti hariç olacaktır bundan dolayı bakır boru ve montaj fiyatı cihaz kurulum fiyatı bunlara ek olarak da kanal ve montaj fiyatlarını göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Ayrıca 95m2 için 18 bin btu yetersiz gibi hesaplarınızdan emin misiniz.
  • Kesinlikle 18.000 btu klima yetmeyecek, çünkü kanallı tip klimaların ucundaki cihazlar çok yüksek devirde hava üfleme kapasitesine sahiptir, buna yanılmıyorsam hava debisi deniyor mesela kanallı tip klimalar ortalama 4.000 m3/saat hava debisine sahipken standart bir 18.000 btu klima saatte 1000 m3/saat debiye sahip ve kanallı tip klimalar genelde 24.000-42.000 btu civarında kapasiteye sahipler, daha büyük mekanlarda birden fazla kanal ucuna üfleyici konuyor çünkü hava debi kapasitesine göre her üfleyici belli bir mesafeye kadar havayı itiyor fazla teknik bilgim yok ama kanal içlerinde bu havayı daha ileri taşıyacak ek bir fan sistemide olabilir.


    Yani öyle sizin tahmin ettiğiniz gibi haydi bir kanal yapalım ucunada split klimayı koyalım gibi bir durum olmaz, hava üfleyen cihaz ile kanalın birleştiği yerde kayıbın çok düşük olması gerekir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 19 Ağustos 2010; 13:16:54 >
  • Klimanın fanı yeterli olacaktır ek bir fan sistemine burda gerek olmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: McHINE

    Klimanın fanı yeterli olacaktır ek bir fan sistemine burda gerek olmaz.


    Kanallı klima hiç görmemişsiniz büyük ihtimalle.Kanallı klimadaki çalışma mantığına bakarsak soğuk hava çıkışı dar bir ağızdan yapılır bunun ilk baş nedeni hava ne kadar dar bir alandan çıkarsa o kadar hızlı ve basınçlı çıkar doğal olarak daha uzun mesafelere ulaşır ayrıca kanala kayıpsız olarak bağlanması içinde çıkış ağzı bu şekilde yapılmıştır. Duvar tipi bir klimayla hava 1 metreye bile ulaşamaz bir yerde kalır sadece kanalın içini serin tutarsınız o kadar.
  • yahu bu birazda benim klasik verdigim buzdolabi ile mutfagi sogutma olayina benziyor. Ben 18.000 btu nun kanalli tipte yeterli olup olmayacagini bilmiyorum, mantikli dusunuldugunde kanallar dar oldugundan hava eger cikis yerinden %0.9 gibi bir kayipla kanala ulasirsa buyuk mucizedir ve kanalin icini sogutur. Ancak buzdolabi hesabindaki gibi klimanin ufleme fani bu soguk havanin tum kanalin icinde dolasmasina yetecekmi orasi mechul. Ben olsam hic boyle bir ise girmem ama, sonucunu ogrenmek icinde bu ise girene dur demem.
  • Oda tipi klimalar var, aynen split gibi. Onların bazılarına opsiyonel kanal takılabiliyor. Ama bu kanallar öyle koridorları dolaşacak kanallar değil, yandaki bir odaya en kısa yoldan havanın %40-60'ını atmaya yarıyor. Yine eski broşürlerde bazı pencere tipi klimalarda böyle opsiyonlar var.

    Tek klimayla evi soğutmayı düşünüyorsanız bence stratejik bir yerleşim ve kanal uzunluğunu minimumda tutmak daha doğru olabilir. Uzun mesafede yardımcı ara fanlar kullanılabilir ama kapalı bir hacim olan kanal rezonatör görevi görüyor ve bu sefer de gürültü problemi çıkıyor. 90° dönüşleri pek istemezsiniz.
  • Duvar tipi klimanin aksine, 18.000 BTU, kanal tipiyle kullanilirsa, eve aktarilacak sogutma enerjisi bakimindan daha iyi yetecek diye dusunuyorum. Cunku duvar tipi split klima bana gore 20 yil once salona kurup kullandigimiz komur sobasinin fan takili olani. Soguk hava klimanin bulundugu yerden soba benzeri bicimde odalara gitmek yerine direk odalara aktarilip, odalar daha verimli sogutulacakmis gibime geliyor. Yani buradaki fark fanli bir komur sobasi ile kalorifer tesisati arasindaki fark degil midir? Yaratacagi konfor ve saglik yonu de budur. Sadece, duvar tipi klimaya gore daha yuksek basincla uflenmelidir ki, bu da sadece fan enerjisi gerektirir ama daha verimli sogutma nedeniyle bunu zaten karsilayacagini ve geriye konforun kalacagi dusunuyorum. Gonul, sayac, risk faktoru, sonuc ve cuzdanin kesistigi yer 18.000 btu, o kadarlik minimum sogukluk, o kadarlik sogukluk enerjisi, 10 dakikada bir 24.000 btu ya da 15 dakikada bir 18.000 btu enerji. Insan vucudu serini sever. 1640W x 15h full x 30day = 197 milyon (trt payi, belediye vergi, muhtelif.. dahil)

    Kanallar zaten evin icinde dolasacagindan sogutucu enerji kaybi olmayacak, dogalgaz kalorifer boru ve peteklerinden bile verimli, cunku duvari isitip yan tarafa, disariya gitmiyor. Ama dogalgaz kat kaloriferini yine de kullaniyoruz. Aslolan saglikli kullanım sartlari ve konforu optimum verimle saglamak olmalidir. 2 milyara, soba gibi sagliksiz ve hayretle inceledikten sonra, 1,5 milyara simdiye kadar rasladigim en kalitesiz, sacmasapan kapaklari ve plastik yapisi olan 1 milyonluk cin oyuncagi, telefon maketi gibi bir sey almayi isteyemiyorum. 20 yildir elektronik ve bilgisayar alani icindeyim ilk kez boyle bir kalitesizlik goruyorum. Sadece mitsubishi dikkatimi cekti. 2 milyara eger varsa halihazirdaki dogalgaz kombi sistemimi 2 vanayla isitma+sogutma sistemine donusturup, peteklerimi yazin bu sefer sogutma paneli olarak kullanacak, kombinin yanina takabilecegim, dogalgaz ile calisan dusuk guclu bir chiller sistem muthis olurdu. Ama merkezi sistem var ve bu yuzden fiyatlarini arastirmaya gerek bile duymadim, bunu da yeni ogrendim, ne kadar bilgisisiz isitma sogutma sistemleri konusunda. Isitma+sogutma yapan kombiler varmis mesela. Klimacilar, klimalarin yaninda bu urunlerin ev tipi olanlarini da getirebilirlerdi. nedenini bilmiyorum, belki ev icin cok fazla dogalgaz yakiyordur ya da ev icin pahali bir calisma sistemi vardir gereksinim duydugu calisma gucu acisindan(benzinli piston motor gibi). Ama amerikada pencere ve kanal tipi klima kullaniminin oldukca yaygin oldugunu anladim, duvar tipi split klimalar pek bakilmiyor. Sebebinin kullanim konforu oldugunu dusunmekteyim.

    Ben 2 milyar civarina bu kanalli sistemi halletmeye calisacagim. Kanallar kolay hazirlatilabiliyor, onemli olan olculeri ortaya cikarmak, montajini yaparim, klima montaji ucretli, bence ic-dis unite Gree, Midea. Mantiken..

    Baslangic icin:
    http://www.toolbase.org/PDF/DesignGuides/residential_duct_systems.pdf
    http://www.klimasogutmarehberi.com/UrunGruplari.asp
    http://www.klimaci.com/airfel_ads18_0907d_r2--urunler-51.html
    http://www.mensanmenfez.com/
    http://www.justhomedecor.com/estoreusa/home.php?cat=306
    Kanal capi hesaplama programlari internette var.

    Kanalli klimanin diger klimalara gore farki klimanin ufleme gucu(fan), ozellikle, kanalda basinc olusturup, bu basinc sayesinde menfezlerden yeteri kadar ve birbirine olabildigince esit gucte puskurtmeye dayali olan kanal tipi kullanildiginda ozel onem kazaniyor. Bu tipte kanal basina 7 m siniri var, uzadikca sonlardaki menfez basinci artiyor. Her ne olursa olsun, her tur kanal sisteminin, bitirildiginde hava dengesi ayarlanmasi gerekiyor ama bu tipte menfezlerin istege gore ayarlanabilirlik konforu, hava dengesinin kolay ayarlanirligi, uygulanabilirlik, sonuc basarisi dikkatimi cekti. Zaten basinca dayali oldugundan, ev icinde dekoratif dar kanallar icin uygun. Dezavantaji, biraz daha yuksek gurultu, basinca dayali calismanin ek fan gucu verimsizligi.

    Karbon 12:
    Opsiyonel kanalı olan salon degil ama duvar tipi klima olasiligi cok hosuma gitti. Basarsizliga ugrarsa normal split olarak devam eder. Once maket olarak yapabilirim kanalları. Elinde bildigin modeller var mi?

    Yukaridaki linkte 18.000btu airfel kanalli tip modelin hava debi miktari var, normal klimalarin cok iyisi kadar, 840m3/h, 4 kanal baglantisi, ve max ara kanal 20m, kanal genisligi 7,6cm x 20,3. Ufleyebiliyor demek ki. Sanirim 4 kanal kullanilirsa her birinin boyutu cok kullanisli oluyor. Bu yapiyorsa, bu civarda debisi olan duvar tipi split, yandan opsiyonel borularla da yapabilir o zaman. Bu durumda, daha yuksek debili 24.000 btu'ya alim-satim risk payi azalmasi dolayisiyla gecilebilir sarfiyatı ayni derece icin ayni kalacagi varsayilarak!!!. En azindan, her hangi bir duvar tipi klimanin on kismindan borulara montaj yapma olasiligi dogmus oluyor. Boylece herkes mevcut klimasina bir aparat ile, evine kanal sistemi yapabilir, kanal kalinligi nerdeyse hep ayni olacak yuksek basincli tip kanal (extended plenum) icin. Klimami taktirip, on cikisa bir aparat yapip, kablo kanali ile kullanarak, kanal sistemini rahatlikla deneyebilirim ufleme konusunda risk kalmazsa. Peki basarisiz oldugunda, firmalar, unite icindeki fani, daha yuksek gucte bir fan ile, veya kanalli tip klima faniyla degistirebiliyor mu? O zaman kesin basari garanti demektir. Bu sekilde ikinci el pahali ve B-C sinifi kanalli ic unite yerine yeni duvar tipi ic-dis unite alinabilir.

    http://www.gree.com.cn/gree_english/greeproduct/product_index0102.jsp?id=3#3

    A sınıfı, duvar tipi, 900m3/h debili electra'lar gordum sanki. 18.000btu ve yukarisinda 2milyar civari duvar tipi klimalarda en yuksek debi ne kadar acaba. Debi miktari kanalli tip klima ile nerdeyse ayniysa, yuksek debili duvar tipi klimalarda, kanalli sistemde de kullanilsin diye opsiyonel boru cikisi hic mi yok, ya da cikisa takilacak bir aparat?

    Dairesel kanallar en iyisi, dikdortgen yer acisindan iyi, eliptik kanallar da kullaniliyor. Galvanize metal, pvc, kumas tipleri kullaniliyor. Klima takilip denenirse, normalde kac dakikada bir devreye giriyor, kablo kanaliyla yapilmis kanal sistemi on cikisa takildiginda durum nasil degisiyor, ben her ik idurumda neler hissediyorum test edilip, gercekci olarak sistemin verimi de olculebilir. Kablo kanali ile basari oldugunda, galvaniz kanal zaten daha iyi sonuc verecek surtunme direnci az olmasindan. Dogrudan kanalli klima takildiginda ise bunu asla gormek mumkun olmaz. Klimacilardan kanalli tip ve duvar tipi karsilastirmasina yonelik yorum gelmiyor deneyip gormeye kaliyor. Hic bir klimaci kendi evine yapmadi mi acaba? Sadece villalara mi mahsus?
    http://www.yapihaberleri.com/emlak-haberleri/tepe-villalari%E2%80%99ndaki-akilli-evler-eylul-2009%E2%80%99da-teslim-ediliyor/
    http://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-satilik-villa-antalya-palmcityde-satilik-1350m2-arsali-5-1-villa-grand-palmir-29086498/detay?
    http://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-satilik-villa-banu-evlirinde-satilik-6-2-lapis-villa-28604461/detay?

    Her odaya bir tane dekoratif menfez arkasi kanalli klima koymuyoruz ama en azindan her odaya saglikli sogutma sagliyoruz. Kisin da muhtemelen saglikli isitma saglarken, eger istenirse isi sadece istenilen odalara yonlendirilerek, verim de saglanir. Cunku menfez acilir kapanir ve ayarlanabilir oluyor. Klimanin ufleme miktari ve isi degeri sadece 2 oda icin azaltilabilir. Oda + diger uctaki mutfak + banyo. Ya da banyonun ve bebek odasinin diger odalardan daha sicak, yasli odasinin ise normalden de daha serin olmasi saglanabilir. Sogutma icin de gecerli. Split klima ile Zone Control. Pencere tipi klimalar, ic havayi tazeliyor da. Amerikada yillardir temiz hava baglantili kanal tipi klima sistemi bu yuzden mi yaygin acaba? Zone controllu ururu sarara.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ideainnova -- 21 Ağustos 2010; 9:55:02 >




  • Normal bir split klimanın fanını çıkarıp kanal çıkışlarına 12cm 12v bilgisayar fanı takarsanız hepsinin aynı debide hava üfleyeceğini düşünüyorum. tek bir 12 cm yetmiyebilir 2 tane de olabilir. Termostat olayı olmayacağı için sağlam birde kompressör lazım. bence normal bir split klima ve oda başına 2 adet 12 cm fanla sessiz sedasız uğraştırmadan bu iş halledilebilir. Kanallarda ahşap kullanılmasını tavsiye etmem çünkü terleme olacaktır ve ahşabı ıslatıp bozacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kardelen G.

    Normal bir split klimanın fanını çıkarıp kanal çıkışlarına 12cm 12v bilgisayar fanı takarsanız hepsinin aynı debide hava üfleyeceğini düşünüyorum. tek bir 12 cm yetmiyebilir 2 tane de olabilir. Termostat olayı olmayacağı için sağlam birde kompressör lazım. bence normal bir split klima ve oda başına 2 adet 12 cm fanla sessiz sedasız uğraştırmadan bu iş halledilebilir. Kanallarda ahşap kullanılmasını tavsiye etmem çünkü terleme olacaktır ve ahşabı ıslatıp bozacaktır.


    Klimanın fanını çıkarmaktan kastınız nedir? 12v bilgisayar fanı falan demişsiniz lütfen komik olmayın, böyle klavyeden takır tukur yazınca kolay geliyor size. Dediklerinizin hiçbirinin oluru yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 21 Ağustos 2010; 16:12:10 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: donanımcı123

    quote:

    Orijinalden alıntı: Kardelen G.

    Normal bir split klimanın fanını çıkarıp kanal çıkışlarına 12cm 12v bilgisayar fanı takarsanız hepsinin aynı debide hava üfleyeceğini düşünüyorum. tek bir 12 cm yetmiyebilir 2 tane de olabilir. Termostat olayı olmayacağı için sağlam birde kompressör lazım. bence normal bir split klima ve oda başına 2 adet 12 cm fanla sessiz sedasız uğraştırmadan bu iş halledilebilir. Kanallarda ahşap kullanılmasını tavsiye etmem çünkü terleme olacaktır ve ahşabı ıslatıp bozacaktır.


    Klimanın fanını çıkarmaktan kastınız nedir? 12v bilgisayar fanı falan demişsiniz lütfen komik olmayın, böyle klavyeden takır tukur yazınca kolay geliyor size. Dediklerinizin hiçbirinin oluru yok.

    Klavyeden takır tukur yazmıyorum efendim. Kendim endüstriyel bakım onarımcıyım. Klima iç ünite fanı çıkarılır ağız kısmına tek bir kanal takılır kanal odalara dağıtıldıktan sonra odanın içine üfletmek için fan takılır. 24 voltluk daha güçlü modellerde bulunabilir.




  • Havalandirma ya da kanal icinden sivi-gaz iletimlerinde farkli tekniklerini ben su sekilde aciklayayim, uzun da olsa dokumanlari tatilde oldugum icin okuyabildim. Temelde 2 teknik var.

    1-Vantile-aspire(itmeye cekmeye) etmeye dayali sistem. Bir musluga takili hortumdan su ufleyebilirsiniz ya da bir havalandirma kanalindan hava ufleyebilirsiniz. Eger bu ana hortumda ya da kanalda birden fazla su veya hava cikisi varsa, iste o zaman hortum ayrimlarindan ya da hava kanali ayrimlarinin her birinden ne kadar miktar su veya gaz ittirilerek cikacagini, hortum caplarini hesaplamaniz gerekiyor ve sonuc kendi fizigindeki akiskan dinamikleri, hesap hassasiyeti ve sansa kalmis oluyor. Sert donusler turbulanslar, dinamikler karmakarisik. Gaz olarak ise su an ulkemizde isyerlerinde kullanilan ve residental_duct_systems dokumaninin 40nci sayfasindaki "reducing trunk system" bu tip oluyor. Ucu acik kanallar sistemine ufluyor. Basina takip ufleyebilir, sonuna takip cekebilirsiniz. Ama kanalin oncelikle genis olmasi gerekiyor boylece fazla aspirasyon gucu olmadan akiskan dnamiklerine gore dagitim yapiliyor, kullanisliligi ve sonuc basarisi biraz zor is. Tum cikis uclarina fan takip cekmek de bu gruba giriyor, ayarlamasi daha kolay. Bence bu sistemin islerligini arttiriyor. Ama kucuk fanlara kanaldan elektrik hatti cekmek kanalda kirlilige yol acabilir, fanlarin donus hizi sabit olacagindan ayarlama yapilamaz. Donus hizi ayarlanan fan takilmasi ve ortak kontrol panelinden ayarlanmasi saglanabilir. Ilginc olur. Ama bu kucuk fanlar, bildigim kadariyla hizli donmek zorundalar ve bu da toplamda ses yapmalarina neden oluyor. Evde 5 tane pc calistigini dusunun.Belki cok kaliteli sessiz fanlarla olabilir. Yine de kanalin kendisini hesaplamak ve basari elde etmek zor.

    Ama benim bahsettigim kanal sistemi ise su:
    2-Tarlalarda dereden su cekip upuzun kanallara basincli su basan su motorunu dusunun. O kanallarn sonu acik degildir, bir sonlandirici vardir, kanal kapalidir. Kanal icine suyu motor basincla sikistirir. Simdi ara yerlere cikis noktalari koyarsaniz, o genel basincla, kanalin her hangi bir yerinden, su hemen hemen esit basincla puskurur. Ayni zamanda her cikis vanasini ayarlayarak cikan su miktarini, genel basinci pek etkilemeden ayarlayaibilirsiniz kolaylikla. Benim bahsettigim iste sayfa 21deki "extended plenum" sistemi bu. Bir siringanin sapini bastirirken, ucunu tikayin. Hava icerde heryere basinc uygular ama cikis yok gitmez. Simdi siringanin govdesine delikler acarsaniz, her delikten esit hava cikislari olur ic genel ortak basincla. Isterseniz geneli pek de etkilemeden delik boyutlarini degistirebilir, bireysel hava akislarini kolaylikla ayarlayabilirsiniz. Havayi da nasil bir kanal icine sikistirirsaniz sikistirin is yapacagi hemen hemen kesindir. Iste amerikada kullanilan kanal sistemi bu oluyor. Su tesisatimizin icin de de sikistirilmis su var. Kim muslugu acarsa oradan puskururyor, sehir genelinde tesisat basincli kanal tesisati. Dogalgaz tesisati da boyle, sehir icindeki tek dagitik tumlesik basincli kanaldan puskuruyorken, koylerde en yuksek tepeye konan su deposu da koydeki su tesisatinda basinc olmasini sagliyor ve musluklardan puskurtuyor. Puskurme pissss fisss gibi sesler cikartir. Sehirlerarasi otobuslerin tavaninda da 54 tane bireysel ve yonu ayarlanabilir hava kanali var. O da bu sistemin otobus hacmi icin yapilmis minicik versiyonu, fan'vari ve uyduruk kaliyor biraz. Ama 54 fan koymak yerine isi ucuza ve yeterince sessiz sekilde bitiriyor. 54 yerine 10 cikis olsaydi o belirsizce duyulan ffffffffhhh sesi de olmayacakti. Otobuste 7 yerden daha yuksek debili cikis olsaydi ayni sogutma sessizlik ve full konfora burunurdu.

    Debi miktari ve menfez capi ayarlandiktan sonra bu sistem kolaylikla ayarlanir. Is kanala kaldiysa, uzerinde delikler olan sisirilmis balon basincli kanaldir. Bu sistem eve VRF sistem kurmanin direk rakibi. VRF sistemlerde, 7 ic uniteye ayarlanabilir miktarda yine ayni sekilde kompresor basinciyla yag basmak ne kadar hassas calisir bilemiyorum. Onda ic unite debisini ayarlayacaksin, bunda menfezleri. Bir firmaya 50 ic uniteli VRF sistem kurmak mi tek yuksek hava debili kanalli sistem yapmak mi? Basinci olusturacak fan gucune bakar o kadar, BTU degeri sabit. Tek guclu fan yerine 50 ic unite. Hangisi kullanimda pratik olur tartisilabilir.

    Bence bu sistem ev icin multi split klima sistemine, villa, tatil koyu ve firmalar icin VRF sisteminin direk cok guclu rakibi. Tek ana yuksek fan guclu ic uniteye disaridan temiz hava baglantisi yapilarak tum noktalara belli oranlarda ic-dis hava karisimi da iletilebilir. VRF sistemlerde nasil yapilir bilmiyorum. Her halukarda boru dosenmesi lazim. Her yere boru doseyeceksek, olay kanal zaten sistemine gider. Ya da buyuk plazadaki gunlerdir donup dolasan havayi koklar dururuz. Ururu sarara VRF sistem bunlari yaparak, zone controlunun tek merkezden ayarini saglar. Ama bunda da ic unitelerin tamamindaki filtrelerle ugrasmak yerine tek hava ufleyen unitenin filtresini degistirirsiniz.

    Baglantilar problem degil, yalitim olsun yeter. Kose donusleri bu sistemin isine gelir cunku uc noktalarda basinc ortaya gore biraz fazla oluyor, regule eder. Bu noktada bir de hava devirdaimi konusu tartisilmali. VRF kanal tipi sistemlerde ic unitenin onunde mi soguk hava cikisi ve isinmis havayi alan bolum var? Ben gormedim, ya asagi aciliyor ya arkaya yani koridora. Bu noktada multisplit klima sisteminde de ornegin 3 unite, takildigi odanin icinde hava devirdaimi yapiyor, bence daha mantikli. Ama onda da ne yazik ki temiz hava aktaraimini yapmak pratik degil.

    Ayarlanabilir menfez capi, menfezde sicak havayi koridora da aktaran kanal, yeterince kalin tek dekoratif ev tipi koridor kanali, ayarlanabilir ana unite debisi, temiz hava baglantisi, A sinifi calisma bu olayi bitirir. Eksiklerini ortaya koymaya calisalim, fikir fikirden ustundur, yeni birsey cikiyor hep dusundukce. Menfezin yeterli debiyi sessizce vermesi icin gereken aciklik, bu acikliktaki menfezlerden homojen puskurtmeyi saglayacak kanalin minimum kalinligi, bu kanal sistemine minimum ne kadar debi uygulanacagi hesaplanacak. Ilk ikisini yapabilecegim sanirim. Duvar tipi split klimada fan degisimi ile debi arttiriminin servisteki olurlugu(eger 800m3/h vs yetmezse), ic unitenin kanala baglanti konusu(eger kanal tipi degil duvar tipi kullanilacaksa), temiz hava girisi(kanalli ya da duvar tipi) ise klimacilarin cevaplayacaklari ve ozeliklerin arastirilmasi ile ilgili konular.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ideainnova -- 21 Ağustos 2010; 22:42:13 >




  • peki bu fanlara guc vermek veya kesintisiz guc vermek kolaymi? Bu isin astari maddi/manevi yuzunden pahaliya patlar! Butce yoksa butun odalara bauhouse ta 400-450 TL ye satilan baxi klimalari taktirmak bu ise girmekten cok daha iyidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yelken85 -- 21 Ağustos 2010; 22:01:41 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ideainnova
    Karbon 12:
    Opsiyonel kanalı olan salon degil ama duvar tipi klima olasiligi cok hosuma gitti. Basarsizliga ugrarsa normal split olarak devam eder. Once maket olarak yapabilirim kanalları. Elinde bildigin modeller var mi?


    http://www.amana-ptac.com/Portals/3/PTAC/PDF/CT-DPTAC.pdf
    "Aksesuarlar" kısmında "duct kit", "duct extension kit" diye geçiyor. Detayları pek yok, yalnız bu ünitelerin iç plastik kabukları tamamen çıkarılıp yerine ahşap/mobilyalı yapılabiliyorlar da, kanal takmak için esneklik tanıyabilir. Bu üniteleri balkonlara bakan duvarlara koymayı düşünüyordum ama 107 cm genişlik biraz fazla geliyor. Termostatları taşımak için de opsiyonlar var.

    http://www.karesltd.com/?islem=urunsayfa&akz=109

    Aslında bu sistemlerin asıl avantajı bence içeri temiz hava alabilmeleri. Hava soğurken oksijen azlığını ilk etapta hissetmiyoruz, bu esasen sağlık için bir risk. Kalp hastaları için, mesela, sıcak havaların riskli olduğu söylenir, ama oksijenin bol olduğu deniz seviyesi de tavsiye edilir. Aynı havayı döndürerek soğutmak bir tarafı düzeltirken diğer tarafı bozmak oluyor.

    100+ m^2 lik evlerde 18bin BTU kullanan iki farklı tanıdığım da evi serinletmekte sorunlarının olmadığını söylüyorlardı, ki evler de yeni tip uzun koridorlu. Hatırlarsanız sobalı dönemlerde ev planları da daha "toparlak" olurdu. Gerçekten de serinletiyordu ama bana hava biraz nemli gelmişti. Soğutma hızı kapasite ile alakalı iken nem alabilmek daha çok kompresörün devrede kaldığı süreyle alakalı. (Pek bahsedilmiyor ama eğer "inverter" tercih etsem bunun için tercih ederdim. Havayı +/- 1°C de tutmak diğer sistemlerde de var ve konfor için bence pek de kritik değil. Ama nem alabilmek önemli. Havayı yeterince kurutabilirsek sıcaklığı daha yüksek tutabilir, beki tasarruf da yapabiliriz.)

    Evin soğutma yükünü ben de 19bin BTU gibi hesaplıyorum. 18bin BTU bir klima tercih etsek koyacağım en büyük odanın soğutma yükü 7100 BTU. Hesap çizelgeleri kapısı açık olan bir ortam için 2bin BTU düzeltme veriyorlar. Şimdi odanın kapısı açılacağına göre 2000BTU nominal statik kayıp diğer odalara gitmek üzere ekleniyor. Eder 9bin BTU. Direkt kapıya üfletsem, 420m^3/saat orta hızda fan çalışsa, bu da 6500 BTU transfer eder. Bu 420m^3 'ün hepsini kapıdan çakarabilsem bile 7100 (orjinal oda) + 6500 (kapıdan üflenen) 14500 BTU'da sistem kilitleniyor. Üzerine kalan 3500BTU kompresörü erken kapatarak ünitenin nem alma kapasitesini kullandırmayacak olan "zararlı kapasite"dir. Inverter dda olas bu kapasitede rolantiye girecek ve 3500 kapasiteye denk gelen havann nemi yine alınmadı. Yani ağız çıkışı derecesi hesaplanırken öngörülen nem alma kapasitesinin %20'sini kullanamıyorum. Konfor gereklliğinden %20 daha nemli kalıyor hava!

    Bu sebeple kanallı sistemlerle uğraşmakta hakkınız var. Her odaya dağıtmayıp koridorun uzak noktasına hiç diresek yapmadan veya min. dirsekle havayı atsanız bile artısı bence büyük olacaktır. Ben de kanal çok düşündüm ama kirişler engel oluyor, koridora bile çıkamıyorum. Camların altından (periferiden) gitse, perdelerle saklıyorum ama radyatörler engel oluyor. Şu anki aklım, kendi evim için iki uzak balkona konulabilecek 2 adet pencere tipi. 10bin+10bin veya 10bin+8bin şeklinde. Ev eski, elektrik tesisatına da pek güvenmiyorum, kapasitenin ikiye bölünmesi hem kullanım esnekliği sağlayabilir, tekli kullanımda tüketimi düşürebilir, hem de iki ayrı elektrik hattına yayar 5 amperin altında kalarak diğer cihazlara daha az dalgalanan bir elektrik vermiş olurum. 18bin kapasite 7-8 amperin altında olmuypr, ilk çalışma akımları da orantılı şekilde yüksek oluyor.




  • Karbon 12:
    Amana klima simdiye kadar gordugum en marifetli klima. Nasil montajlandigini ve detaylarini inceleyecegim. Az kaldi biraktiracakti bana kanallarla ugrasmayi. Temiz hava ve mantikli isi dagilimi en onemli parametreler. Amerikada pencere tiplerinin yaygin olmasinin belki tek sebebi bu. Anladigimca fakir amerikalilar pencere tipi, zenginler hava kanalli sistem kullaniyor. Kanal sistemi, kullanirken gercekten prestijli duruyor, tam konfor, tam cozum, ama 2 klimadan yan odalara dekoratif menfezle isi kanali acmak, eger kanal sistemi olmazsa yine bir sekilde makul cozum. Takilma sartlari biraz problem yaratabilir, esyaalrin yerini degistirmek zorunda birakabilir, tam arkada dolap olabilir. Kapi ustunden kanalli havalandirma bu konuda her zaman calisir. Onun derdi de uniteye temiz hava ve drenaj baglantisi. Kanal olayi cozuldugunde cikarttigi is bakimindan ayni gibi duruyorlar. Hersey kanal kalinliginda bitiyor.

    Kardelen G:
    Kanal sisteminin dengesi bozuksa, yan kollarda dengenin duzeltilmesi amaciyla fanlar kullaniliyormus hep. Asil ilginci klimanin debi gucu yetmediginde, klimanin fanini cikarmadan cikislara takilarak hem debi artisi hem denge ayari saglar damper(ic hava vanasi) kullanmak yerine.Elektrik baglantilarinin kanaldaki durumu ve ilave fan sesleri dusundurmese, eksik debiyi saglarken, dahili damper'larla ugrasmadan, zone control olayini tek harici merkezden saglamasi ilginc geliyor.

    Donanimci123:
    Kanal tipi klimalari, duvar tipi klimalarla karsilastirdiginda, ayni BTU degerlerinde kanal tiplerinde hep daha yuksek debi mi goruyorsun? Bu % kac fazla gozukuyor?
    Asagidaki kanal tiplerin debileri nerdeyse duvar tipi klimlarla hep ayni ya da cok az farkli, BTU arttikca dogru orantilarda artiyor sanki duvar tiplerinde oldugu gibi. Yoksa ayni btu degeri icin bir dusuk-normal bir de yuksek debili ler mi var, tam emin degilim:
    http://www.viessmann.com.tr/etc/medialib/internet-tr/prospekte.Par.80933.File.File.tmp/gizli_tavan_dusuk_basinc.pdf
    http://www.liderisi.com.tr/pdf/sogutma/klima/midas.pdf
    http://www.klimaci.com/airfel_ads18_0907d_r2--urunler-51.html
    http://www.klimaci.com/fujitsu_ary18u_kanalli_tip_split--urunler-669.html
    http://www.ozfrigoteknik.com/olefini/Product.aspx?ProductId=184

    Elimdeki dokumanlardan inceleyip baktigima gore, yaklasik degerlerle:
    100(m2 ev alani)=1076(feet2)
    1(feet2) ev alani icin gereken minimum hava debisi 1(cfm) ise, bana gereken debi 1076(cfm)=1830(m3/h) cikinca hayallerim yikildi. Bu debi icin gerekli ideal ana kanal olculeri minimum 20cm x 50cm ki bu zaten maliyet ve pratiklik acisindan optimum alinmis bir olcu.

    Peki nasil oluyor da 100m2 eve yerel klima sitelerinde tavsiye edilen BTU degeri 42.000 lerdeyken 18.000btu 800m3/h civari debili duvar tipi klimalar kullananlara sorunca gayet guzel ise yariyor? Aslinda klima yerel sitelerce 42.000btu, hatta 50.000btu, yukaridaki genel kullanim debi hesabina gore debi de 1830m3/h olmali ise, bu degerler guclu kanalli klima degerleri, ya da 2 adet 18-24.000btu klimanin toplam degerleri. Benim amerikan dokumanlarinda, kolay hesaplama yontemi olarak hepsinde yerlesim alan(feet2) si baz alinmis. Kanal sistemine klimadan hava 700feet/minute(3,556m/s) hizla cikmalidir diyor(dB gurultu acisindan sanirim). Bu sekilde ornegin 400cfm(670m3/h) debiyle, 1 ton(12.000btu) gereken enerjiyle amaclanan 400(feet2) alani sogutursunuz, klimalar bu kurala gore uretilir btu ve debi degerleri acisindan diyor ve 12.000btu klimanin da uretim tanimini yapmis oluyor. Klimalar US olcu degerlerine gore uretilmis gordugumce, ton falan, 1ton=12.000btu 1,5ton=18.000btu, 2ton=24000btu. Onlar tamsayi kullaniyor biz kusuratlara boguluyoruz. Simdi 12.000btu enerjiyle, 400cfm debi kullanip, 400feet2 alani sogutacaksam, bu 37m2 yapiyor. 100m2 icin ise ayni dokumana gore 32400btu gerekiyor 40.000 falan degil ama debi 1830m3/h. Peki nasil oluyorda bunun yari debideki ve yariya yakin btu'sundaki 18.000btu 800m3/h klima 100m2 yi sogutuyor? Ne bicim kural bu? Yoksa benim amerikan sitelerinden indirip, o amerikan filmlerinde gordugumuz buyuk villalarda kullanilan kanal sistemlerinin tasarimi, o evlerin 7 metrelik tavan yuksekligi oldugundan mi hacim hesabina girince bizim 2,5 m tavanli yari hacimdeki evler soguyabiliyor? Tavsiyeden %50 dusuk kapasite alinmis klima nasil sogutur, asla karsilayamamasi hic durmamasi lazim. Soguk hava yere coktugunden tavan yuksekligi onemli olmamasi gerekir. Sonucta yalnizca sogutmada kullanildiginda pratikte 18.000btu 850m3/h is yaptigina gore kanal kesiti yariya iniyor. Halihazirda 100m2 eve yeten 18.000btu 850m3/s(500cfm) debili klima icin gereken kanal kesiti dokumana gore minimum 20cm x 30cm. Evde devirdaim edilecek hava miktari belli:
    400feet2(37,2m2) alani, 400cfm(679,6m3/s) debiyle, 1ton(12.000btu) enerjiyle sogutabiliyorsak kural olarak,
    37,2m2 alanli evin tavani 7m ise, bu evin hacmi = 260m3 yapar. Eger bu ev 2,6m tavanli olsaydi, 260m3/2,6=100m2 yapiyor.
    Var bir sey bu tavan boyuyla ilgili ama bilmiyorum.

    Bu arada bilgi olarak, 12.000btu / 400cfm = 30 sabit sayisi feet2 basina kullanilmasi gereken btu degeri, amerikalilar pratik olarak bunu kullaniyor. http://home.howstuffworks.com/ac4.htm .(m2) icin bu sabit 323 denilebilir.

    Kanali daha da kucultmek icin, 9000btu 2 ayri klima kullanilabilir. 850/2=425m3/h ten fazla debi veriyorsa bu isimize de yarar, debi eksigimiz kalmazken, 2 klima kullanildiginda kanal boyutu ise 425m3/h icin 20cm x 15cm oluyor.

    Bunlar ideal kesitler. 20x15 yerine ayni kesiti veren 50x6 da kullanilabilir ve lambri arkasina saklanabilir, kanal, lambri-vari dekor olarak yapilabilir. Tek klima icin bu mesela 8x75 olur, ya da 7x86. Ayrica bu kanal koridor etrafini hep ayni genislikte donmesi gerekmiyor, semi-extended plenum tipinde(yeni ogrendim), daha iyi denge icin, her kapi ustunden gecerken, hava o odaya gidip azalacagindan, bir miktar daha daraliyor. 7x86 -> 7x76x -> 7x60 -> 7x45 gibi. Oda boyutuna bagli ne kadar kuculecegi. Bu modifikasyon, extended plenum tipine daha iyi denge icin yapilmis. Bu sekilde daha dekoratif bicimde koridoru donen bir kanal olabilir. VRF sistemde her ic uniteye gitmesi gereken gaz gidis donus bakir borular, elektrik baglantilari, drenaj ve temiz hava borulari dagilimi mi mantiklidir bu mu bilemeyecegim. Ayrica 2x1000btu, 3x2500btu, 2 tane 4500btu unite kaca malolur acaba?

    Duvar tipi klimanin ufleyip ufleyemeyecegi konusu ise, kesit-basinc orantisi ile alakali gibi duruyor, fakat ic basinci da abartmamali, gereken basinci olusturabilmeli fan motoru, o zaman, evet ufler diyebiliriz bence. Odaya uflediginde sadece birkac m ileriye gidiyormus gibi ama, ortamda X volume hava yavas giderken, kanalda yine ayni X volume hizli gidip, kucuk deliklerden daha hizli cikiyor, yani daha ileriye gidiyor dar kanaldan, ama cok dar kanaldan anormal hizli cikarsa ise ses yapiyor. Bir yardimci oynanabilir parametre de bu. Kanal genislikleri/gurultu orantisi. Bu orantiyi kulanarak, tercihi kanali kucultmek dogrultusunda calisan high velocity mini-duct(mini-kanal) sistemlerini yapmislar. Ortada yeni bir teknoloji yok, kanallari daraltmis, cok hizli cikiyor, ideal kanal sistemine gore biraz sesli calisiyor ve rahatsiz edici boyutlarda ufleyebiliyor. Kanalin dekoratifligi, gurultu iliskisini, uygulanabilir dekoratif kanali yapip, sonucu HVAC simulasyon programlarinda test ederek gurultu ve isleyis sonucunu gormek gerekli. Dekoratiflik saglandiginda gurultu ve asiri esinti, high-velocity sistemlerinden cok daha iyi olacak bence.

    http://reviews.houseinprogress.net/archives/000646.html
    http://www.hi-velocity.com/

    Tek klima kullaniminda, pratikte is yapan 18.000btu, 1000m3/h te yakin debili klimaya uygun kanal 20x30(ya da 7cm x 86cm) ise, benim koridora dusundugum 7x16 kanalin, high-velocity 5cm daire kesitli dagitim kanallarindan daha iyi olma olasiligi vardir. Olursa, bizim evlerin koridorunda, kiris alti boslukta kullanilmak uzere standartlasabilir. Is tahamul sinirlarini ortaya cikaracak simulasyona bakar.

    Hazir kutuphanedeki modellerden drag-drop otomatiik birlesimle kanal modeli olusturmayi saglayan ve simulasyonunu en azindan menfez cikis gurultusu ve debileri olarak veren indirilebilecek program neler biliyorsunuz?

    Orjinal, dekoratif lambri modeli, kanal modeli olasi gorunumler:











    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ideainnova -- 24 Ağustos 2010; 3:14:38 >




  • Kanallı klimayı evde uygulayamazsınız.(En azından inşaatı sırasında kanallı klima uygulanması düşünülmeyen eve).Bu tip klimalar bina daha iskeletken döşenmeye başlanır.Bina iklimlendirme sistemi tamamlandıktan sonra üzerine alçıpan veya benzeri malzeme ile kaplanır.
    Kanallı klimaların boruları dikdörtgen kesitlidir ve siz ne yaparsanız yapın evinizin duvarlarına sığdıramazsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 24 Ağustos 2010; 4:50:04 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.