Şimdi Ara

Evinize Klima Montajına Geleceklerse Mutlaka Okuyunuz (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
187
Cevap
50
Favori
121.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Hocam ben yazılanı çevirdim, hatam varsa affola.
    Multi split falan mı acaba?
  • unreleased kullanıcısına yanıt
    Yok be hocam ne affı, Ben de anlamaya çalışıyorum zaten. Üretim maliyetlerine de ters abi ülkede 15-20 metre boru ile kurulan split klima sayısı çok az. dolayısı ile hiç kullanılmayacak niktarda gazın sistemde bulunması hem üretim maliyetini arttırır hem de olması gerekenden fazla gaz sistemde şişkinliğe ve kompresörün fazla akım çekmesine yol açar. Mutlaka benim atladığım bir şey vardır yoksa neden yazsın adamlar ?
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Toshiba'nın bölünüp bölünüp satılmasının sebebi bu galiba.
  • yazının türkçe özeti: 15 metreye kadar ekstra şarja gerek yok. 15 metreden sonra her ek 1 metre için 20 gram koyun. 100 gramdan fazla koymayın ve 20 metreyi geçmeyin.

    Şimdi işin teknik kısmına gelirsek sistem tam olarak hacmi milimi milimine hesaplanmış olsa dediğiniz gibi çok az bile fazla yada eksik akışkan basması sonucu performansta düşme olacaktır. Ancak sistemde fazla şarjı torele edecek buffer tank denen (sönümleme yapan) elemanlar mevcut. Belli aralıktaki fazlalığı tolere edebiliyor. Aşağıda diyagramı koyuyorum kılavuzdan. Accumulator, muffler, strainer bunların hepsi bir miktar sönümleme yapmaktadır.

    Evinize Klima Montajına Geleceklerse Mutlaka Okuyunuz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intikam91 -- 22 Nisan 2017; 20:25:52 >




  • Büyük kapasitedeki soğutma sistemlerinde bulunması gereken soğutucu akışkanın miktarının çok hassas bir değerde olmasına gerek yoktur buna itirazım yok. Lakin küçük kapasiteli soğutma sistemleri için yani bildiğimiz split klimalar için kritik bir soğutucu akışkan sarjı söz konusu olup,sistemden istenen performansı alabilmek için bu kritik sarjın sağlanması gerekir. Bu nedenle gaz şarjı yaparken etiket verilerinde yazan 835 gram - 915 gram - 1073 gram gibi değerleri dijital hassas terazi ile veriyoruz. Mühendislik hesabı 935 gram yapılmışsa 935 gram veririz, ''nasılsa akümilatör (Likit tankı) var verelim 1000 gram daha iyi olur' demeyiz.

    Şimdi 835 gram ile tamamı çalışacak şekilde hesaplanmış bir klimada fazladan 300 gram değil 100 gram dahi etkendir zira, Soğutucu akışkanın gerekenden fazla olması durumunda kondenserde aşırı miktarda sıvı akışkan bulunur ve kompresör çıkış basıncı normal değerinin üzerine çıkar.Yüksek soğutucu akışkan debisi için yetersiz kalan evoparatörden çıkan akışkan kızgın buhar olmayıp,doymuş sıvı-doymuş buhar karışımından oluşur.

    Zaten gazın yol hikayesini biliyorsanız eğer, nerede sıvı akışkan, nerede gaz halinde olmalı, basıncı nerede ne kadar atmalı, likit tankına dönüşte hangi halde girip girişin hemen sonrasında hangi hale döndüğünü de biliriz bu nedenle bu hassas dengenin bozulmaması için elimizden geleni yaparız.

    Bu koşullarda ya ben yanlış hesap yapıp o Toshiba klimada fazladan 300 gram gaz ortaya çıkartıyorum ya da ortada benim anlayamadığım bir şey var.


    Eskilerden şu resmi buldum bu saatte, ancak yenilerde de durum bundan farklı değil, burada da görüldüğü üzere 0,84kg yani 840 gram akışkan belirlenmiş. 850 olsun denmemiş, yuvarlayalım 900 1000 yapalım da denmemiş. ''Bu sisteme 840 gram gaz basılmalı'' denmiş. bu koşullarda bu hesaplara o likit tankı susturucu ve bilumum ekipman dahildir.

    Evinize Klima Montajına Geleceklerse Mutlaka Okuyunuz



    Dediğim gibi ben bir mantık veya hesap hatası yapıyorum bu durumda.




  • merhabalar, ben Baymak Elegant Plus A++ 12000 Btu klima aldım. bugün eve montaja geldiler. ev zaten yeni ve klima tesisatı kurulu. fakat montaja gelen arkadaş halihazırda takılı olan elektrik kablosunun yeterli olmadığını (4lüymüş 7 li olması gerekirmiş) söyledi. ekstra bir kablo çekmek zorunda olduğunu bu yüzden duvarı delmenin gerekeceğini söyledi. bunları yapmak içinde önce elektrikçi çağıracakmışım tabi. bu klima iç ünite beslemeliymiş.

    duvarın delinmesini istemiyorsan dış ünite beslemeli başka klima al dedi ve gitti.

    bu şartlar altında önerileriniz nelerdir? klimayı geri verip söylediği tarzda başka bir klima mı almalıyım yoksa arkadaş biraz sallayıp gitmiş mi? yardımcı olursanız sevinirim. iyi forumlar.
  • cino__cool kullanıcısına yanıt
    Hocam maalesef KLASİK MÜTEAHHİT işi bir klima tesisatına denk gelmişsiniz.

    Dedikodu veya arkalarından konuşuyor gibi olmasın zira şu an oturduğum dairenin müteahhidinin yüzüne de düşüncelerimi aynen ifade etmişimdir.

    YAPMIŞ OLMAK İÇİN YAPILAN işlere bir örnektir şu an yaşadığınız sorun. Genellikle boru çaplarına bakmazlar, Ağırlıklı üretim nedir ona bakmazlar, 2 boru-1 drenaj-1 kablo çeker ve giderler arkadaşlar. Bu anlamda gelen klimacı doğru söylemiş arkadaşın günahını almayayım şimdi.

    Markaların tamamına hakim olmamakla birlikte yüksek çoğunluğun hep içten beslemeli olduğunu üzülerek belirteyim. Ya duvarı kırdırmanız lazım, ya da sadece iç üniteye açıktan 3 x 2.5 kablo çekilmesi gerekir ki bu da estetik olarak hoş bir tablo çıkartmaz ortaya. Ayrıca klimacı bu kabloyu çekmek istemeyecektir (Daha önceki yazışmalarda göreceğiniz tartışmalar nedeniyle)

    Çok çıkar yolunuz yok gibi üstadım




  • Ado kullanıcısına yanıt
    cino__cool kullanıcısına yanıt
    Marka yönlendirmesi gibi algılamayın lütfen kullandığımdan söylüyorum, Beko 30911 AA ve Sigma SGM24INVDME dış üniteden besleniyorlar. Baymak'la üretim kaliteleri yakın olduğundan dolayı bence başka seçeneğiniz yok değil.
  • vay anasını ya yeni ve lüks sayılabilecek bir yer o yüzden kesin servis elemanı salladı diye düşünmüştüm ama bu kadar basit şeyi bile düşünememiş adamlar. duvarı kırmak hiç istemiyorum o zaman geri vericem dıştan beslemeli bir şey alırım. peki bu dıştan beslemeli klimaların bir dezavantajı var mıdır diğerlerine göre?

    ayrıca bu tarz klima kullanan arkadaşlardan öneriler bekliyorum.

    teşekkürler @Ado ve @unreleased
  • cino__cool kullanıcısına yanıt
    unreleased kullanıcısına yanıt
    Hocam ben bilmiyordum, kardeşimiz oradan destek olmuş hemen sağ olsun.

    Bu tamamen sistemin dizaynı ile ilgili bir durum, AVANAJ veya DEZAVANTAJ olarak nitelendirilecek bir durum yok

    Bu nedenledir ki İçten beslemeli bir klimayı mecburi koşullar nedeniyle dıştan da beslemişimdir. Aslında olayın temel prensibi haberleşmede yatar, haberleşme eskiden sadece voltaj kontrolü ile yapılırdı, şimdi ise protokol üzerine kurulu bir sistem ile çalışıyor o da 1 (evet bir) adet kablo üzerinden geçer. Bu nedenle iç ünite ile dış ünite arasındaki kablo 4 lüdür (istisnalar elbette vardır) bu 4 kablonun

    1-FAz
    2-Notr
    3-Haberleşme
    4-Toprak hattı

    Olduğunu düşünürsek, aslında dikkat ederseniz zaten besleme olarak nitelendirdiğiniz unsuru hangi noktadan verirseniz diğer tarafa da aynı enerjiyi sağlamış oluyorsunuz. Bundan gayrısı KOMUTSAL verilerin elindedir. 'AÇ'' dediğinizde açılır ''KAPAN'' dediğinizde kapanır


    Diyeceğim o ki istense bağlanır da, ''Mühendisler o şekilde tasarlamış sa oradan vermek lazım enerjiyi, ben ne diye uğraşayım'' mantığının hakim olduğu alanlarda kimse bu ''Olmaz'' diyerek çözüm üretmeye dair bir adım dahi atmayan arkadaşları yadırgamaz ve sorgulamaz.




  • Merhaba, yarın sabah Arçelik servisi ultra iyonizer klimamı kurmaya gelecek, keşife de onlar geldi ve şu noktaya klimanın kurulmasının uygun olduğu belirttiler. Zaten daha önceden de buraya kurulmuş.



    Birkaç sorum var, birincisi alüminyum boru kullanıldığını zaten unreleased hocam söylemişti, ben de yan odamdaki Beko klimada bakır var neden alüminyum kullanılıyor dedim, eğer ki elektrik tesisatı hazır ise bakır kullanabileceklerini ilettiler. Ne demekse artık, ben anlamadım ama siz anlamışsınızdır ne demek istediklerini. Bu doğrultuda geldiklerinde ne yapayım, bakır alüminyum farketmez benim için ama servise kayıt açtırırken bunu ilettim onlar da tamam müşteri hizmetleri söylediyse yaparız dediler.



    2. sorum borunun belli olmaması için ne yapmam lazım?

    3. sorum vakum yapıyor musunuz dedim tabii ki yapıyoruz dediler, başka dikkat etmem gereken bir şey var mı? (Montajda dikkat edilmesi gerekenler konusunu okudum)



    Unrelased üstadın ricası üzerine yarın klima kurulurken bol bol fotoğraf çekip forumda paylaşacağım bilgi olması amacıyla.











    https://i.hizliresim.com/gqJ2pO.jpg

    https://i.hizliresim.com/9QPgAN.jpg

    https://i.hizliresim.com/qbZjpd.jpg




  • CnnRose kullanıcısına yanıt
    Hocam borun belli olmamasının tek yolu kırım.
    Kırım yapılıp borular duvara gömülüp üzeri sıva yapılıp yeniden boyanmalıdır ki buna zaten ankastre tesisat deniyor.

    Boru işlerini boşver hocam, sürekli açıklamalar yapıyoruz lakin bazen bu açıklamalrdan cımbızla laf alıp ''Eeee önceden şöyle demiştin'' durumları oluyor.

    Size değil lafım lütfen yanlış anlamayınız, bu üretici firmaların bütün üretim bilgilerini tüketicileri ile paylaşmadığını ve paylaşmak zorunda olmadığını defalarca yazdım, Bu doğrultuda ilan etmeye gerek duymadan belli üretimleri kontrol altında tutmak kaydı ile alm kondanser ile üretip sahaya verdiler ve seri numarasından ürünleri takibe aldılar. Firmaların ilk defa yaptığı şey değil buna gizli saha testi denir. İlk partide sorun yaşamayınca adet yükseltilerek aynı proje daha değişik bir yöntemle ancak daha yüksek adetle yine tekrar edilir. Saha geri dönüşleri doğrultusunda iyileştirme yapılır tabi bu iyileştirme tüketici lehinemidir üretici lehine mi ona geri dönüşlerin içeriği karar verir. Bu deneme yanılma döngüsü devam ederken dikkat ederseniz hep belli rakamlardan bahsettik. Yani 10.000 adet klimanın 500 adeti alm kondanser ile sürülmüş sahaya lakin kalan 9500 yine bakır. 1 yıl sonra bu 10.000 de 500 olan rakam yerini 10.000 de 1500 e bırakır. Döngünün sağlıklı bir şekilde ilerlediğini teyit eden kuruluş gerekli görüyorsa lansmanını yapar ve der ki ''kardeşim ben bundan sonra alm kondanserli ürün üretiyorum'' SAMSUNG bunu yapalı yıllar oldu. Geçen sene bu forumda ben ''Çok yakın zamanda tüm firmalara alm ye geçmek zorunda kalacak zira bakırın üretim maliyeti çok yüksek'' demiştim, halen de söylüyorum. Benim bu beyanım sonrası ARÇELİK gurubundan bizzat kendim bilgi aldım ki ARTIK üretimleri TAM olarak alm kondansere sahip olacak.

    Şimdi 1 yıl sonra yönetim X bir nedenle karar değiştirip pirinç (Sallıyorum tabi ki) ile üretim yapmaya kalkarsa sizce bizlerden izin mi alacak? veya bize ''bundan sonra pirinç ile üreteceğim'' demezse üretim yapamayacağını beyan eden bir kanuni yaptırım mı var? yok elbette.

    bakır ve alm konusu çok çok çok konuşuldu yazıldı çizildi hocam, siz bırakın ne ile ürettiklerini veya ne kullandıklarını. SORUMLULUK firmada kalacak şekilde montajı yaptırın +4 yıl ek güvencenizi de yaptırın gerisi bırakın 7 yıl boyunca siz sırtınızı yaslayın rahat rahat klimanızı kullanın bırakın boru mu delindi kondanser mi çürüdü onu kurum düşünsün zira 3-5 yılda eriyecek bir kondanser yaptılarsa zaten o 7 yıl içerisinde o kondanser çürüyecektir size sıfır kondanser takıp zarar edecek olan yine kendileri olur, Peki sizce koskoca kuruluş ve mühendisleri bunu düşünmemişmidir?

    Bunlar şahsi düşüncelerimdir elbette hocam.


    Şu hususu belirtmeden geçemeyiz elbette. ASLA alm nin bakır kadar dayanıklı ve verimli olduğu savı çıkartılmasın buradan. Olması gereken bakırdır, ama alm kullandılar diye de kıyamet kopmuyor.

    Ayrıca, en önemli diğer husus, ASLA ankastre tesisatta alm kit kullanılmaz, bakır olmak MECBURİDİR




  • quote:

    Orijinalden alıntı: unreleased

    Marka yönlendirmesi gibi algılamayın lütfen kullandığımdan söylüyorum, Beko 30911 AA ve Sigma SGM24INVDME dış üniteden besleniyorlar. Baymak'la üretim kaliteleri yakın olduğundan dolayı bence başka seçeneğiniz yok değil.

    Beko baymaktan daha üstün klima hocam.
  • Ado kullanıcısına yanıt
    cevap için teşekkürler hocam. sizden "boşver onların kullanacağı bakırı, kutunun içinden ne çıkıyorsa onu taktır" tarzı bi düşünceniz olup olmadığını merak etmiştim, onunla ilgili de bir cümle yazarsanız sevinirim çünkü servis bana iki seçenek sunabilir.. ankastre tesisat sanırım biraz zor galiba klasik üstünü kapattıracağım borunun.. :(
  • CnnRose kullanıcısına yanıt
    Araya giriyorum ama, servis size iki seçenek sunuyorsa, bakır varken de alüminyum boru kullanmak olmaz.
  • unreleased kullanıcısına yanıt
    hocam araya girmek ne demek sizi de etiketledim ama Ado hocam önce davrandı o zaman başta bakır için bi yoklıyayım yokuşa sürerse alüminyumu kabul edeyim; iyi mi yoksa "mh bakır kullanalım dedi" diyip ben mi yokuşa süreyim
  • CnnRose kullanıcısına yanıt
    Kusura bakmayın görmemişim.
    Madem müşteri hizmetlerinde bakır mevzusu geçmiş, işi biraz yokuşa sürüp ısrar etmekte sakınca görmüyorum.
  • 12330 klima bu sabah montaj yapıldı, gelen arkadaşlar baya profesyonel çalıştılar o yüzden memnunum. Bakır boru kullanıldı, normalde alüminyum kullanıldığını fakat üst merkezden bakır boru kullanın dedikleri için bakır getirdiklerini söylediler. Vakum işini ben demeden onlar dedi zaten, 20 dakika falan vakum yaptılar. İbreler sıfıra inmişti kapatmadan önce. Sigorta daha önceden hazır olduğu için mecburi biraz aşağıda kaldı, gelen arkadaşların bir suçu yok ama gizlemek için tavsiyelere açığım. Montajla ilgili bir sıkıntı yok gözüküyor şimdilik. Merak ettiği bir nokta olan varsa yardımcı olabileceğim bir şeyse yardımcı olurum. Arçelik 12330 ve Beko 31230 maliyetli olduğu için artık üretimden kalkmış, bir kaç revizyon ve ultra iyonizer özelliğinin iptal edilmesi ile 12320 modeli satışa sunulacakmış. +4 yıl Ek garanti var yetkili bayii yapıyormuş sadece, beyaz eşyaları servis de ek garanti yapabiliyormuş.



    Evinize Klima Montajına Geleceklerse Mutlaka Okuyunuz

    Evinize Klima Montajına Geleceklerse Mutlaka Okuyunuz

    Evinize Klima Montajına Geleceklerse Mutlaka Okuyunuz

    Evinize Klima Montajına Geleceklerse Mutlaka Okuyunuz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CnnRose -- 6 Mayıs 2017; 12:44:38 >




  • CnnRose kullanıcısına yanıt
    Hayırlı olsun hocam, güle güle kullanın.
    Söz verildiği gibi bakır boru kullanmaları güzel olmuş, işi yokuşa sürmenize de gerek kalmamış.

    Sağ tarafta 2 adet buat varken neden elektrik oradan alındı, onu anlamadım.
    Sigortayı da klimanın yanına koyup sadece elektrik kablosu gözükseydi en azından.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: unreleased

    Hayırlı olsun hocam, güle güle kullanın.
    Söz verildiği gibi bakır boru kullanmaları güzel olmuş, işi yokuşa sürmenize de gerek kalmamış.

    Sağ tarafta 2 adet buat varken neden elektrik oradan alındı, onu anlamadım.
    Sigortayı da klimanın yanına koyup sadece elektrik kablosu gözükseydi en azından.

    En güzel montaj benim hahahaha. Benim klimanın da elektrik hatta oraya çekildi. Tam arkasında hiç gözükmeyecek şekilde borulama yapıldı




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.