Şimdi Ara

EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.954
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Akıllı ev konusunda oldukça çok ve karmaşık konular anlatılmaktadır. Burada sizlere, Ülkemizde; Ülkemiz koşullarına göre tasarlanıp üretilen Evotsis – Akıllı ev otomasyon sistemi hakkında bilgi aktarmaya çalışacağım. Bu yazı sonunda, biraz temel bilgisi olan herkesin sistemi devreye alıp çalışır hale getirmesi mümkün olabileceğini ummaktayım.

    Sistemle ilgili genel bilgilerewww.evotsis.com veyawww.bindevre.com sayfalarından ulaşabilirsiniz. Buradakilerden daha detaylı bilgilere web sitelerindeki iletişim bilgilerinden ulaşarak öğrenebilirsiniz.

    Bu yazının yapısı genel olarak;

    1-) Sistemin genel şeması / yapısı,
    2-) Devreyi oluşturan elemaların açıklanması,
    a) İletişim
    b) Kontrol birimleri ve röle kartları,
    c) Giriş(Input) birimleri,
    d) Sağlık modülü,
    e) Perde / Panjur kontrolü,
    f) Anahtar / Dimmer
    g) Su kontrolu
    h) Elektromekanik kapı kilidi
    i) Görüntülü kapı zili ve CCTV
    3-) Bilgisayar / Panel
    4-) Yazılım ve ayarları

    şeklinde olacaktır. Bu başlıkların altını doldurdukça burada sizinle paylaşacağım.

    SİSTEMİ GENEL YAPISI

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    Şekilde görüldüğü gibi, sistem oldukça sade yapılıdır. Genel özelliklerine gelince:
    1) Her bir birim kendi başına bağımsız çalışabilmektedir. Yani bilgisayar olmadığında yada ana iletişim hattını ayırdığınızda veya başka bir birimi sistemden çıkardığınızda her birim kendi çalışmasını sürdürür. Ancak, birlikteliklerinin ortaya çıkardığı konfor arttırıcı özelliklerden sistem yoksun kalır.

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    2) Esas olarak birimler raya montajlı ve soketli yapıdadır. Böylece montaj ve servis süreci sorun olmaktan çıkmaktadır.

    3) Sistem kendisi 220V-50Hz, 12V-DC ve 12V akülerle beslenmektedir.
    4) Kurulum sonrası tüm ayarlamalar ve senaryolar ekran üzerinden interaktif olarak tanımlanabilmekte ve gerektiğinde değiştirilebilmektedir.

    EVOTSİS – Devre Elemanları

    İletişim Modulü

    Sistemde veri iletişimi RS485 üzerinden yapılmaktadır. CAD5/CAD6 kablosu ile veri taşınması ve birimlerin enerji beslemesi kolaylıkla yapılabilmektedir.

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    Bilgisayar RS232 seri portu ile RS485 veri hattı arasında şekildeki iletişim modulü kullanılmaktadır.

    CPU-8M MERKEZİ KONTROL ÜNİTESİ:

    PC den gelen ya da telefondan gelen komutlarla 8 bölgenin ve elektromekanik kilidin açılmasını kapatılmasını / kilitlenmesini kumanda eder.

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    Gerek telefon hattından gelen bilgiye göre, gerekse data hattından gelen bilgiye göre kendisine bağlı röle kartlarına kumanda eder veya bünyesindeki RF modül ile (yada kilide kablo bağlantısının mümkün olduğu durumlarda direk kilidin motorunu sürerek) kapının kilidini acar veya kilitler.

    RL3S-30A RÖLE ÜNİTESİ:

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    CPU-8M ile birlikte çalışır ve 30A röleler ve 300V/41A soketli yapısı ile 3 adet bölgenin ve su selenoidinin açma kapama kumandasını yapar.

    RL3S-30A RÖLE ÜNİTESİ:

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    CPU-8M ile birlikte çalışır ve 30A röleler ve 300V/41A soketli yapısı ile 4 adet bölgenin kumandasını yapar.

    RL8-16A Akıllı Röle Kartı:

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    Bu birimde röleler 16A dir. Sol taraftaki 4lü soket ana hatta bağlanır ve sağ taraftaki soket ise anahtarlara giden hat bağlanır. Resimde mavi renkli görülen dip switch ile cihazın numarası (adres) tanımlanır.

    İzninizle şu devamını bayramdan sonra devam edeceğim. Herkezin bayramını kutlarım.
    Saygılarımla.
     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları







  • Kaldığım yerden devam edersek:

    EAP08  8 BÖLGELİ ALARM PANELİ: 

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    Genel amaçlı bir giriş modülü dür. 8 zonun yetersiz gelmesi halinde sisteme birden fazla sayıda bağlanabilir. Her türlü dijital sensör bağlanabilir. Birbirinden bağımsız senaryolar ile Güvenlik, Sağlık, Acil Durum ve Konfor yönetim yapısı oluşturulabilir. Bağımsız 2 adet telefon arama modülüne ayrı ayrı tetik verebilir. Senaryolar ve tanımlamalar ekran üzerinden interaktif olarak kolayca yapılabilmektedir.

    EAM05 ANALOG INPUT : 

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    Sıcaklık, ışık, nem, phmetre, rüzgar gülü gibi değeri değişik olarak algılanması gereken noktalarda kullanılan elektronik birimdir. her bir modülde 5 adet sayısal ürün kullanılabilir. sayısı istenildiği kadar artırılabilir.

    Odaların sıcaklıkları ölçülerek kaloriferler veya klima sistemi kumanda edlebilir. Yada havanın kararmasına bağlı olarak en arka bölgedeki lablalar, biraz daha kararması ile ara lambaların da yanması ve sonunda tüm lambaların yanması gibi senaryo yapılabilir. Ölçüme bağlı yapılabilecek bu senaryoları arttırmak mümkündür.


    ESM01 SAĞLIK MODÜLÜ: 

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    İpli buton ve Umut kolyelerinden gelen sinyalleri algılayarak alarm paneline input oluşturur.

    Alarm Panelinde bağlantı yapılan Zonun sağlık ile ilgili olduğunun tanımlaması yapılır. Sağlık Acil durum senaryosunda 8 adete kadar telefon numarası aranır ve kapıya gelen kişiye / kurtarma ekibine uzaktan veya otomatik olarak kapının açılması sağlanır.

    Üzerinde görülen kırmızı buton yardımıyla umut kolyesi tanıtılır.

    Burada sistemin esnekliği bir kez daha çok net bir biçimde görülmektedir. Aynı input modulü ile sağlık, güvenlik, acil durum vs. senaryoları başlatılabilmektedir.

    EPM01 PANJUR MODÜLÜ:

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    Her bir panjur için 1 adet kullanılır. Tüm panjurların tek noktadan veya tek tek açılıp kapanmasını sağlayan elektronik modüldür.
    Sağ üst köşedeki dip switch yardımıyla panjur/perde için maksimum strok süresi set edilebilmektedir.


    DIAL 01 TELEFONLA ARAMA ÜNİTESİ:
    Gerektiğinde 8 adete kadar telefon numarasını arayabilir. Sesli mesaj özelliği vardır. Sisteme birden fazla adette dahil edilerek sağlık, güvenlik, vs gibi durumlarda farklı numaralar aranabilmektedir.

    ESA01 ANAHTAR ÜNİTESİ: 

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları
     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    Adresli yapısı yardır. Bas çek anahtar (light anahtar) ile çalışır. Böylece, ışıklar anahtardan, dokunmatik panelden veya uzaktan erişim ile kolayca kumanda edilebilir. Adresli yapı sayesinde bir ışık kaynağı çok sayıda anahtar ile açılıp kapatılabilmesi (vaviyen anahtar) mümkündür. Kalolama resimde görüldüğü gibi (beyaz konnectörler) girdi çıktı şeklinde yapılmaktadır.

    EDM01 DİMMER ÜNİTESİ: 

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları

    6A ya kadar ışık, ısıtıcı gibi yükleri kademeli olarak ayarlayan birimdir. Adresli yapısı vardır. Böylece; anahtardan, dokunmatik panelden veya uzaktan erişim ile kolayca kumanda edilebilir. Veri kablolaması bundada girdi çıktı şeklindedir.

    ESS12 - SU SELENOİDİ:
    Elektriksek olarak ana su vanasının açılıp kapanmasını sağlar.

    ELEKTRONİK KAPI KİLİDİ:
    Pille çalışır. Senaryo gereği veya istendiğinde dokunmatik panelden yada uzaktan telefonla yada internet üzerinden akıllı cihazınızla kapınızı açabilmenize olanak tanır.

    GÖRÜNTÜLÜ KAPI ZİLİ (VİLLA TİPİ):
    (Villa Tipi) Dış kapıya takılan görüntülü kapı zilinden alınan görüntü ekrana ve internet üzerinden akıllı telefonunuza gelir. Evin içerisindeki ahize kaldırılırsa karşılıklı görüşme de yapılabilir.

    CCTV UYGULAMASI:
    Güvenlik kameralarının görüntülerinin dokunmatik ekranda görüntülenmesi sağlanır.



     EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları EVOTSİS - Akıllı Ev Otomasyon Sistemi Notları




  • Aşağıdaki linkte Safe Modelin kılavuzunu bulabilirsiniz.

    http://www.bindevre.com/download/Evotsis-Safe-Klavuz-130819.pdf

    Saygılarımla
  • 3 + 1 150 m2 bir ev için tahminen maliyeti ne olur? Biliyorum proje hazırlayarak bakabiliyorsunuz fiyatlara, ama bana böyle bir örnek fiyat verebilirseniz en azından kafamda evime uygulayıp uygulayamayacağım konusunda fikrim olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.