Şimdi Ara

FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ---- (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
278
Cevap
7
Favori
41.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: shadow006

    quote:

    Orjinalden alıntı: herdem09

    Benim fanlar direk anakarta bağlı. Acaba böyle mi daha iyi yoksa psu ya bağlasam daha iyi mi olur?



    Ana karta bağlı olan fanları kartınızın slotu destekliyorsa, masaüstünden fanspeed tarzı programlarla fanın devirini düşürerek sessizleştirebilirsiniz.

    Psuya bağlıyacağınız fanlara ise müdahale olanağınız çok daha fazla. İster İlk sayfada anlattığım şekilde sadece kabloların yerini değiştirerek, İsterseniz derinç kullanarak, istersenizde fan kontrol cihazı yaparak veya alarak sessizlik sağlıyabilirsiniz.

    Burada size düşen sorununuzun tesbiti ve sizin için en uygun yöntemi seçmek... Sonra forumdan gereken her türlü desteği alacağınızdan emin olabilirsiniz.



    Çok çok sağol shadow006. Emeğine sağlık.




  • rahat olun bu çalışmada hiç bişi olmaz çok düşük akımlarda ve voltaşlarda çalışan bu fanlar powere hiç bir zarar vermez rahat rahat deneme yapabilirsiniz
  • Bu akşam kasayı açıp tek tek ses yapabilecek bileşenleri kontrol ettim. 1. dereceden suçlu psu gözüküyor.
    Üzerinde 12 lik fan olmasına ragmen o kadar ses çıkarması ilginç .
    Sayın shadow06 ürünü değiştiremezsem önerinizi degerlendireceğim ses gerçekten çok rahatsız edici düzeyde.Psu nun fanı alta bakıyor sizden rica etsem fan değiştirme işlemini biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz.
    Teşekkürler

    quote:

    Orjinalden alıntı: shadow006


    quote:

    Orjinalden alıntı: bahadirnal

    Sayın shadow006,
    Benim anakartım masa üstünden fan ayarına izin veriyor ama kasa fanlarının baglantısı anakarta baglanmaya uygun değilmiş. Uygun hale getirilebilinir mi ?Getirilebilir ise ne yapmak gerekir?

    Sistemim anakart p5wdh, kasa tt matrix vx, güç kaynagı asus 55 sistemin toplam sesinden ciddi rahatsızım .
    Bu sistemi sesizleştirme için neler yapılabilir ,bu işlemi yaptırabilecegim güvenilir ve ekonomik bir yer önerebilir misiniz ?

    Teşekkürler



    Anakartlar kendi üzerinden fan kontrol desteğini çoğunlukla İşlemciyi soğutmak için kullanılan, işlemci fanı için verirler. Yani çoğu anakartta sadece Cpu fanın kontrol etmek mümkündür, diğer fanlarda bu mümkün değildir. Eğer kuzey köprünüzde fan varsa fanın bağlandığı sokette fan kontrol desteğini sağlar.

    Sizin anakartınız Asus p5wdh kuzey köprüsü pasif bu nedenle sadece işlemcini fanın kontrol edebilirsiniz. Ana kart üzerinden fan konrolu sizin için geçerli bir şeçenek değil. Yinede direk psudan beslenen 4pinli kasa fanınınzı anakarta bağlayıp fan dönüş hızını masaüstünden görmek isterseniz 4pin'ni 3 pin'e çevirici kullanmalısınız.

     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----

    http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=rc020



    Sisteminizi soğuk ve sessiz bir hale getirmek için yapacaklarımıza geçelim. Dikkat edin önceliğimiz soğutmak, sessizlik ikinci önceliğimiz. Bilgisayarınızdan uzun süre verim almak istiyorsanız bu kuralı asla unutmayın.



    Anakartınız ve Kasanız sağutma potansiyeli oldukca yüksek donamınlar. Bu nedenle şanslısızınz. Öncelikle kasanızla başlıyalım kasanızın Önü metal ızgaralı bu özelliği sonuna kadar kullanıcağız,Bende CoolerMaster Centurion 5 kasa var senin kasan gibi ızgaralı, Izgaralı kasada uygun konumlandırılmış fanlarla soğutma konusunda bir derdinız olmaz. Kasanızda bulunan fanların sesi oldukca düşük
    Front (Intake) : 120 x 120 x25 mm, 1300rpm, 17dBA, blue LED fan.
    Rear (Exhaust) : 120 x 120 x25 mm, 1300rpm, 17dBA
    bu nedenle kasa fanları üzerinde her hangi bir uygulamaya gerek yok.

    Geriye Psu, Gpu ve İşlemci fanı kalıyor. Asus psuların genel sorunu ses yapmasıdır bu sorunu iki çözümü var ya Psu yu değiştireceksin yada psu fanını değiştireceksin ama unutma bu işlem psyu garanti dışı bırakır. Psu sesinden bende çok çektim çözüm olarak Psu fanının önündeki ızgarayı metal makasıyla kestim sonrada psunun orjinal fanını 19db lik 4 liralık bir fanla değiştirdim. Şimdi çıt yok.

    Stok işlemci fanları ses yapabilir bunu çözünü fanın ekonomik ve performanlı bir soğutucuyla değiştirmen. Bu linkten işlemcine uygun bir model seçebilirsin.http://www.firebal.net/asp/listgroup.asp?group=PIV775


    Ekran kartın fanlı ise sese katkısı büyük olur. Bunuda değiştirmeni öneririm. Bu linkten kartına uygun aktif veya pasif bir model seçebilirsin.http://www.firebal.net/asp/listgroup.asp?group=OVERCLOCK_VGA


    Şimdilik benden bu kadar, kafana takılan bir şey olursa çekinmeden sorabilirsin....




  • Teşekkürler çok iyi oldu.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: shadow06


    Elektrik cihazların çalışabildiği voltaj aralığı önceden bellidir mesela yukarıda bahsettiğim 80mm'lik fanın operasyon voltaj aralığı 7 V~ 13.2 V DC arasında yani bu V değerlerini arasında fanı besledikçe (ben 12 V'la besliyorum) fan sağlıklı olarak çalışmaya devam eder.



    bnm fanında voltaj aralıkları aynı 7v-13,2v

    ben 7 volt yaptım dediğiniz gibi çalıştı ama power yuk bindirdiği soylendi peki gene kablo değişikliğyle 5 volt da yapabiliyoruz ve gene çalısıyo ama bu seferde voltaj aralığının dışına çıkmış oluyoruz problem yaratır mı?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: senetci


    quote:

    Orjinalden alıntı: shadow06


    Elektrik cihazların çalışabildiği voltaj aralığı önceden bellidir mesela yukarıda bahsettiğim 80mm'lik fanın operasyon voltaj aralığı 7 V~ 13.2 V DC arasında yani bu V değerlerini arasında fanı besledikçe (ben 12 V'la besliyorum) fan sağlıklı olarak çalışmaya devam eder.



    bnm fanında voltaj aralıkları aynı 7v-13,2v

    ben 7 volt yaptım dediğiniz gibi çalıştı ama power yuk bindirdiği soylendi peki gene kablo değişikliğyle 5 volt da yapabiliyoruz ve gene çalısıyo ama bu seferde voltaj aralığının dışına çıkmış oluyoruz problem yaratır mı?






    Fanınınzı 7V ile çalıştırmanın Psu üzerinde aşırı bir etkisi yoktur. (12-7=4v PSU ya geri gönderilen akım) Yanlız ben işimi sağlama alayım derseniz ya voltajı 5 v düşürün yada fanın kablosuna direnç takın, seçnek çok.

    Fanı 5V ile çalıştırmak her hangi bir problem yaratmaz aslında burada önemli olan 13.2 V diye tabir edilen tepe değerin üstüne çıkmamak.

    Şunu unutmayın fanın voltajını düşürebilirsiniz ama arttırmamalısınız, yoksa fanın motorunu yakarsınız...




  • teşekkür ederim açıklama için
  • herşey iyi guzelde faz zaten ancak yetıyor bıze bıde 7 volt verırsek yavaslıcak ozamanda sogutma ıyı yapmaz buna ne dıyorsunzu bıraz ses e katlancaz tabıkı:9
  • ÜST konu olsun
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fixer53

    herşey iyi guzelde faz zaten ancak yetıyor bıze bıde 7 volt verırsek yavaslıcak ozamanda sogutma ıyı yapmaz buna ne dıyorsunzu bıraz ses e katlancaz tabıkı:9




    Bu bilinen bir durum isteyen voltajı düşürür sesizlik sağlar isteyen olduğu gibi bırakır sesle yaşar. Bu tarz uygulamalar, kişisel ihtiyaçlar ve tercihler gerekliliklere ve önceliklere göre değişir.




    @sunshines35 desteğin için teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadow006 -- 9 Mart 2007; 1:34:07 >
  • paylaşım için teşekkürler akşam12V ye ayarlayacağım fanları
  • şimdi benim 12 cm fan var ve güç kablosu anakarta takılabilecek durumda yapılmış ve 3 adet kablosu var yani jack a 3 kablo giriyo... nasıl ayarlıcaz bunu en yavaşa?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sunshines35

    ÜST konu olsun



    shadow006 mod olsun
  • Arkadaşlar sizlere kolayca yapabileceğiniz ucuza mal olacak bir fan hız ayar devresi yolluyorum. Daha önce denenmiş çalışan bir devredir. Sistemimi değiştiriğim için tarayıcımı kuramadım. Fot. makinesi ile kötü oldu ama idare edin. Daha sonra daha güzel devreler eklerim. Bu devre ile 12 cm lik fanı çalıştırabilir ,fanı tam olarak VGA soğutucusu, kuzey köprüsü, güney köprüsü soğutucuları üzerine uzaktan serin hava yollayacak şekilde 4 adet gergi teli ile havaya asabilirsiniz kasa içinde iyi bir hava akışı sağlayacaktır. Ben öyle yaptım. Ses acayip azaldı. Sadece CPU ve PSU nun fan sesleri var . LM 317 entegresi soğutucuya vidalandıktan sonra hiçbir yere temas etmeyecek şekilde yalıtılmalıdır. Kolay gele....

     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----


     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 11 Mart 2007; 18:38:01 >




  • ----



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadow006 -- 12 Mart 2007; 23:28:37 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hayme

    şimdi benim 12 cm fan var ve güç kablosu anakarta takılabilecek durumda yapılmış ve 3 adet kablosu var yani jack a 3 kablo giriyo... nasıl ayarlıcaz bunu en yavaşa?





    Bağzı fanların güç girişi sadece anakarttan beslene bilecek şekildedir. Bu tarz güç girişene sahip fanları sadece anakart üzerindeki güç girişleriyle besleyebiliriz ve sessizleştirmek için tek seçeneğimiz kablolar üzerinde işlem yapmaktır. Çünkü pek çok ana kart fanın devrinin düşürmemize izin vermeyecektir. Kablolar üzerinde yapabileceğiniz modifikasyonları ilk sayfada veya googleda aratarak bulabilirsiniz.




    Paylaşım için teşekkürler @Vedatkerem. Yapmış olduğun fan kontrol cihazının fotoğraflarınıda bekleriz.






    quote:

    Orjinalden alıntı: iski

    quote:

    Orjinalden alıntı: sunshines35

    ÜST konu olsun



    shadow006 mod olsun



    Sizlerin takdiri yeterli.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: iski

    shadow006 mod olsun

    Member IDnin 222 olması,bilmemneler yöneticisi olman burda birileri ile dalga geçebileceğin anlamına gelmez.
    Forumda gördüğüm en kendini bilmiş insanlardan birisisin,adam burda yardımcı olmuş bir sürü insanın derdine çare olmış sen ise gelip dalga geçiyorsun...Çok yazık çok...
  • 12 cm lik fanın 3 adet kablosu var ve üzerinde anakart üzerine takılabilecek bir jak var. Çoğu anakartta takıldığında uçak motoru gibi çalışıyor bu fan. Kablo renkleri Kırmızı ,siyah, sarı... Kırmızı (+) , Siyah (-) , sarıda fanın devir sayısını anakarta gönderen sensörün ucudur. Sarı kalmak şartı ile siyah ve kırmızı fanın çalıştıran uçlar olduğundan kırmızı kesilerek buraya fan kontrol devresi bağlanabilir.Böylece hem fanın hızını kontrol etmiş hemde windows ortamında devrini görmüş oluruz.
    quote:

    Orjinalden alıntı: hayme

    şimdi benim 12 cm fan var ve güç kablosu anakarta takılabilecek durumda yapılmış ve 3 adet kablosu var yani jack a 3 kablo giriyo... nasıl ayarlıcaz bunu en yavaşa?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 15 Mart 2007; 16:57:54 >
  • Ne demek estafirullah shadow006 elimden geleni yapmaya çalışırım. Bu fan kontrol devresi eski bilgisayarım ile gitti. Dolayısı ile resim zor. Ama yeni sistemime daha pratik bir şey yapıp LM317 (pozitif ayarlı gerilim regülatörü) yerine 7805 ( pozitif sabit gerilimli ) regülatör kullandım. 7805 in sonundaki 05 çıkış geriliminin +5 volt olduğunu gösterir. Regülatörün orta ucuna 2 voltluk bir zener diyot ters polarize bağlanırsa çıkış gerilimi 5+2=7 volt olacaktır. Ha PSU nun +5 V tu ilede fanlar çalıştırılabilr fakat bu 5V volt devresinde elektronik gürültüler (parazit) yapacağından anakartı ve sistemi rahatsız edebilir, pek tavsiye etmem. Yine 12 cm lik fan kullandım. Yeni sistemimimin resminide yolluyorum. Birde 7805 devresini ekliyorum resimleri ile....(yazım biraz kötü idare edin arkadaşlar :) )

     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 9 Nisan 2007; 15:24:03 >




  • Nihayet ekleyebildim. 2 adet 12 cmlik fanı rengi rengine paralel bağladım. Gayet güzel bir hava sirkülasyonu sağlıyor.Sessiz bir ortama kavuşmamı sağladı. İnş. işinize yarar.

     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----


     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----


     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----


     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----


     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedatkerem -- 9 Nisan 2007; 15:15:19 >




  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.