Şimdi Ara

FİAT LİNEA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE DÖNÜŞÜM (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
429
Cevap
82
Favori
101.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • RaiKo kullanıcısına yanıt
    quote:

    Konuyu genel olarak inceledim. Herkes alkış tutmuş, ben eleştireceğim. Malesef toplumumuz genel olarak, "kafasına vur ekmeğini al" yapısında olduğu için kandırılmaya çok müsait. Burada paylaşım adı altında "sunumu" yapan arkadaş yaptıkları işleri ve kendisini öyküleştirerek adeta Nikola Tesla'dan rol çalarcasına bir dahi ve dünyaya mucid olarak geldiğini ima etmiştir. Ardından arkadaşlarıyla kurduğu, kendisinin merkezde olduğu "mühendislik konsorsiyumu" ile icra ettikleri hobinin nasıl seri üretim tesisine dönüştüğünü görüyoruz. Buraya kadar herşey güzel; fakat kimse de sorgulayıcı olmamış. Türk uçak fabrikasından bir kare ile sonlandırdığı mesajda Türk mühendisliğinin kimseye ihtiyacı yok bak biz cayır cayır elektrikli otoyu yaptık denmiş.

    Bunları sarf ederken ihtimal vermiyor ki kendilerinin birebir kopyaladığı veya esinlendiği, az bilinen yabancı kaynaklı projelerden başkalarının da haberdar olduğundan. Başta Rus kaynaklı olmak üzere dünyada bir çok auto tuning forumlarında bu tür projenin birçok benzeri bulunmakta, hatta 3b dosyalarından tutun PCB schematic, firmware'si bootloader'larına kadar daha ileri boyutta; adamlar her şeyi adım adım arşivlemiş belgelemiş, yetmemiş test sonuçları ve tavsiyelerine kadar neler neler..

    Gelelim konudaki arkadaşlara; muhtemelen aralarından özgün PCB tasarımı ve tek bir ECU ile tüm araç modüllerinin tek merkezden kontrolünün koyduğu çıtayı aşacak bir "babayiğitleri" çıkmadığından, yabancı kaynaklı projelerden artık ele ayağa düşmüş, nispeten daha kolay, hardware tamamen dış kaynaklı uyarlamalı, Master-slave ilişkisinde çalışan; yani aracın orjinal ECU'suna bağımlı kontrol mekanizmasını seçmişler ve bu kopyaladıkları sistemin dünya otomobil devlerinin çözümlerinden aşağı kalır bir yanının olmadığı beyan edilmiş.

    Koskoca dev üreticiler sahip oldukları know-how için binlerce km motor dinamometresi testleri, araç dinamometresi, karşılaştırmalı yol testleri, vibrasyon ve rezonansların Li-ion pil üzerindeki etkilerine kadar aklınıza gelmeyecek, burdaki arkadaşında bihaberdar olduğu çalışmaları milyonlarca dolara finanse etmesi, diğer taraftan yurdum insanının ya bu iş çok basit abartıyorlar yea.. bak biz şu kadar paraya motoru attık şasinin üstüne araç gidiyor herkes memnun fakat devlet bizi desteklemiyor serzenişi...

    1-Konudaki arkadaş yeterli teknik bilgiye sahip değildir, yorumlarının bir çoğu yanlış bilgiler ve hesaplar üzerine kurulu burda tek tek yazmanın lüzümu yok, gerçek bilgiye sahip okurlar görmüştür. Yuvarlak konuşmaları bunu açık etmektedir.

    2- Konuyu açan arkadaş sanki diğer arkadaşlarının yaptığı işi kendi yapmışçasına sahiplenmiş gibi geldi bana, kendisi daha dışarıdan bu işin içinde gibi. Mesajlarda eleştiren birine beni çekememişsiniz demesi ayrı bir ironi olmuş.

    3- Sözüm meclisten dışarı arkadaşlar, aracınıza yerel firmalar tarafından yapılacak elektrikli araca dönüştürülmesine para harcayacaksanız bir kez daha düşünün derim. Ucuza mal edeceğim diye elinizdeki 3 kuruştanda olmayın. Eğer ısrarcıysanız bu konu hakkında uzman bir kişiyi yanınıza almanız sizin faydanıza olacaktır, zira işinin ehli birisi i/o değerlerini ölçerek size yatırımın analitik riskini çıkartacaktır.

    4- TİP onaylı plaka sistemi devletin yaptığı mükemmel uygulamalardan birisidir. Bu tarz araçları ucuz bir şekilde teste tabi tutmadan trafikte görüyor olsaydık "arkadaş canlı bombaa" diye sitem edecektik ya da elektrikli araç sahibi, yüksek muhtemel arızalarda ve araç bakımlarına ucuza mal ettiğini düşündüğü tasarruf parasını da uçuk rakamlarla bu uğurda dökecekti. Bu plaka onayının maliyeti bence 3-4 kat daha arttırılmalıdır ki sadece ciddi ve bu işi gerçekten finanse edebilecek ve servis ağı hizmetini yüklenebilecek oyuncular sahada olsun.

    5- Bir konu bir kişi hakkında görüş belirtmeden önce 5 dk google'a bakmakta fayda vardır:

    - Modül temin ettiğiniz firma sizi her türlü yazılım ile destekler, siz parametrelerle oynarsınız veya mümkünse ufak değişikliklerin adı daha sonra kodları sıfırdan yazdık olur:http://www.elektromotus...S:_Downloads&Itemid=151

    - Türk girişimciliğinin ve mühendis konsorsiyumunun başında bir yabancı gözükmekte: Mark Lander

    - Başka bir çalışan: bahtiyarozturk , ahmet-sağlam Belirleyici olmaz fakat, arkadaşın iddiaları aksine tecrübesiz bir ekip olduğu görülüyor.

    - Garip web siteleri:http://www.imecar.com/tr/ password protection ?

    - Garip bir haber:http://www.istekobi.com...gun-sayiyor-h28543.aspx Marat Niyazberdiev ?? rus kaynaklar ??

    - Arkadaşın bahsettiği üniversiteler ile ortak çalışmalar:http://www.sduteknoloji...lya-imecar-teknik-gezi/

    6- Bu mesajı konu sahibini rencide etmek adına yazmadım. Söylemek istediğim, her defasında yabancı insanlara laf söylemekten geri kalmıyoruz; ancak onların sahip olduğu bilginin cömertliğin 10da 1i de bizde yok inanılır gibi değil. Kabullenmek zorundayız geçmişin yönetim hataları yüzünden 100 yıl geride kaldık. Bu farkı kapatmak ancak bu işi başarmış kişilerin bilgi ve tecrübesinden faydalanarak giderebiliriz, tıpkı yy'lar önce avrupalıların bizden örnek aldığı gibi. Bu hususta son zamanlarda "Milli" kelimesinin içinin boşaltıldığının düşüncesindeyim.


    Öncelikle @enginos 'un tavrı son derece yapıcı ve pratik. Hamaset edebiyatı yapmıyor, hobi olarak başladıkları bir işi ticari halie getirmişler, fiyatı ve konfigürasyonu belli bir ürün çıkarmışlar. Bu iş başlı başına takdire şayan ve benzersiz bir aşama. Bunu yapan var, filanca internet sitesinde yapılmış, önemsiz gibi tavırlarla küçümsemeye kalkan insanlar önce kendilerinin şimdiye kadar kaç otomobil yapıp sattığını söylemeli ki ciddiye alalım. Bakın prototip konsept falan demiyorum kaç tane sattınız, yollarda kaç aracınız var?

    Teknik bilgilerinin yetersiz olduğu ve yuvarlak konuştuklarını eleştirmişsiniz, herhalde bu insanların diplomalarını falan beğenmediniz. Size Aselsan, TAI gibi yüzlerce doktoralı mühendis çalıştırıp 10 senede bir ürün çıkaramayan kurumlar lazım herhalde. Siz de yuvarlak konuşmayı bırakıp neyi yanlış yaptıklarını açıkça gösterin madem, birkaç örnek verseniz açıklama yapılır herhalde.

    Ayrıca otomobil üretimi (teknoloji geliştirme değil bir otomobil üretip satmak) gerçekten burada abarttığınız kadar zor ve pahalı olmak zorunda olan bir iş değil.
    Bahsettiğiniz pahalı araştırmaların çoğu dünyadaki para bolluğu, cömert ar-ge teşvikleri ve bir sonraki tutacak teknolojiye yatırım yapmış olmak isteyen yatırımcılar için yapılan çoğu gereksiz ve sonuçsuz denemeler.
    Tip onayı da böyle üretici/dönüştürücülerin piyasaya küçük sermayeyle girmesini engelliyor, bizim gibi ülkelerde girişimcilerin önünü kesen bir uygulama.
    Devletin görevi Tip onayı ile satılan ürünün uzun vadede yedek parça teminini denetlemek değil. Ayrıca öyle bomba vs. benzetmeleri de küçük üreticilerin önünü kesen abartı endişeler, batılı otomotiv endüstrisi bugünkü koşullarda gelişmedi, onlar gelişirken şartlar çok daha kolay ve düşük maliyetliydi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • enginos E kullanıcısına yanıt
    geç oldu fakat yorumunuz için teşekkür ederim engin bey, unutmuştum buraya yazdıgmı yeni farkettim. arkadaş torkundan bahsetimiş merak etmiş , öncelikle ona merak ettigi videoyu göndereyim
    https://www.youtube.com/watch?v=PIM0cucQDao

    ayrıca youtube kanalımdan diğer çalışmalarımıda görebilirsiniz

    https://www.youtube.com/user/cemyasam/videos

    araç kontrol paneli ve batarya yönetimi üzerinde çalışıyorum ,arduino ile yazılımını yapıyorum , sensor temini kolay ve yazılım konusunda internette baya kaynak var. tablet üzerinde çalışan bir kontrol paneli oluşturmaya çalışıyorum blue toot la baglantı saglandıgında tüm verileri ekrandan okuyabiliyoruz.

    Aracın 3d modellemesini tamamladım sayılır , görseller ekte.
    Herkese Selamlar ,saygılar...

     FİAT LİNEA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE DÖNÜŞÜM FİAT LİNEA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE DÖNÜŞÜM FİAT LİNEA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE DÖNÜŞÜM FİAT LİNEA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE DÖNÜŞÜM FİAT LİNEA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE DÖNÜŞÜM




  • enginos E kullanıcısına yanıt
    meyve veren agaç taşlanırmmış, adam sanırım reyting kaygısında , yada şöle bişe de olmuş olabilir şimdi bu raiko bey muhtemelen bi elektrikli oto firmasında çalışıyo patron bunlara bi elektrik dönüşümlü araç yapın bayim demiş bunlar etmiş etmiş olmamış olmıyo patron demişler sona patron bu siteyi bulup bibakın bayim demiş ... ondan sona filim kopmuş :)) pis kokular alıyorum ... bu adam cia ajanıda olabilir... saygılar herkese
  • cemyasam C kullanıcısına yanıt
    Cem bey selam,

    Bence motorda, tasarımda harika, araç çok güzel olmuş. Gelecek sizin tasarladığınız araçların dönemi olacak gibi.
    Tüketimde bireyselleşme, üründe özelleşme gittikçe daha çok alanda kendini gösteriyor.Araçlarda bireyselleşme ve özelleşme dönemi 2010 yıllarda başladı.
    Sizin tasarımınız bence kısa gelecekte her evde birden fazla sayıda kullanılacak.

    Bence, Pil Paketi ve BMS le zaman kaybetmeyin, çok ciddi mühendislik, mekanik, yazılım ve elektronik bilgisi, uğraşı gerektiriyor. Verin parasını alın. Yapmak isterseniz elbetteki yaparsınız ama inanın aracı ve motoru yapmak kadar hatta daha fazla uğraşırsınız.

    Birde Bluetooth u aracın içine sakın sokmayın, hem teknik açıdan hemde mevzuat açısından her şey kablolu ve elektromanyetik darbeye dayanıklı olmalı.
    Bluetooth sorun çıkartmaya müsait bir bağlantı protokolü. Trafiğe tescil için testlere girdiğinizde size çok sorun açar.




  • enginos ve cemyasam, ikiniz de ne kadar takdir edilseniz az, tabii sizinle birlikte emek veren tüm ekip üyeleri de.
    İlgi ile takip edilen bir konu, onun için vakit buldukça, genel olarak e-car veya özellikle sizin projelerinizle ilgili paylaşımda bulunursanız seviniriz.
    Kolay gelsin.
  • enginos E kullanıcısına yanıt
    Merhaba Engin bey ;

    Gerçekten iyi bir noktayı yakaladınız evet bluetoot gerçekten güvenli olmayabilir, sonuçta araç elektromanyetik alanlardan geçebilir . buda parazit ve baglantı kopmalarına neden olacaktır haklısınız . en iyi kablolama... , kablolama olunca arduino üzerinde lcd monitor kullanmam gerekir çünkü arduino ile tablete usb üzerinden veri aktarımı nasıl yapılır bilmiyorum fakat arduino lcd monitorlerinde cozunurluk çok düşük basit bir görüntü oluşuyor, bu nedenle maliyeti biraz arttırıp arduino üzeirne bir eternet shild ekleyip verileri ethernet üzerinden bir net book a gönderip netbook üzerinden verileri okuyup bir flash(swf animasyon formatı) arabirime aktarırsam verileri hareketli ve şık bir biçimde ekranda gösterebilirim diye aklımdan geçti ilk anda yada rapsberi pi ye geçip olayı öylede çözebilirim sanırım rapsberi pi de ekran sıkıntısı yok fakat onda swf calışırmı??(swf kullanmamın nedein macromedia flash üzerinden java ile yazılım yapabilirim C# bilmiyorum ) , engin beyy nası ettin bi laf dedin beynim bulandı hatlar karıştı, olay başa sardı.. bir öneriniz varmı.. tablete usb üzerindn veri aktarılıyordur kesinlikle sanırım o yoldan yüricem, saygılar ....

    kontrol panelinden elde etmek istedigim görüntü ektedir ... tasarımı bana aittir, tabiki son hali budeil daha sade olacak altta menülerle diger bilgilere erişim olacak
     FİAT LİNEA ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE DÖNÜŞÜM



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemyasam -- 13 Kasım 2015; 16:46:23 >




  • cemyasam C kullanıcısına yanıt
    biraz araştırmayla sonuç geldi googgle baba saolsun :) saygılar .. (arduino +usb +android tablet)

    https://www.youtube.com/watch?v=10ipoMyAIWo
  • cemyasam C kullanıcısına yanıt
    bence tasarımınız güzel,

    aşağıdaki link belki size başka fikirlerde verir.

    https://www.youtube.com/watch?v=M-_AnLiOM_c
  • konunun hepsini okuyamadım. çalışma videosu var mı ?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ...DeAtH... . kullanıcısına yanıt
    ilk 3 sayfa içerisinde bir youtube videosu var yada youtube içinde enginos diye aratırsanız görebilirsiniz
  • Dizemen D kullanıcısına yanıt
    teşekkürler izledim çok güzel

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Son durum ne

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üşenmeden okudum tüm sayfaları.
    Tüm ekibinizi ve sizi tebrik ederim sayın @enginos

    Hobi olarak başlayıp sonra ticaretine geçmiş olmanız çok sevindirici. Siz ve sizin gibilerin desteklenmemesi üzüntü verici.

    Test aracınız halen duruyormu ve son durumu nedir. Aracın Km si menzil ve şarj süresi gibi gözlemlerinizi ve araçta, motorunda yada diğer donanımlarda oluşan değişiklikler aşınma vs hakkında bilgi verirmisiniz.

    Ekleme: Yukarıda birisi demişti web siteniz güzel değil diye. Evet web sitenizde araçlar ve sorular gibi en önemli linkler çalışmıyor. Güncelleme yapacağınızı ümit ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgur81 -- 22 Ocak 2016; 14:25:46 >
  • enginos E kullanıcısına yanıt
    Merhaba konuyu simdi gordum ve muazzam bi is yapiyorsunuz.
    Benim sormak istedigim birkac soru var.
    Cevaplarsaniz mutlu olurum.

    1. Pilin dolma suresi neler bagli? Ev tipi sarjda mesela Renault Zoe daha hizli dolarken fluence ZE daha gec doluyor. Sizin urettiginiz sistem de hizli doluyor. Sanirsam aractaki bir parcanin da etkisi vardir.
    2. Fluencedeki batarya degistiriebilir mi bu konuda desteginiz olur mu amaç aracin menzilini bir miktar daha artirip sarj suresini kisaltmak.
    3. Fluence modofikasyona uygun olursa bataryadan baska hangi parcalarjn degismesi gerekiyor.??

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 6.cadde kullanıcısına yanıt
    Merhaba sayın 6. cadde

    Pilin dolma süresi, pilin kimyasalı, pil paketinin voltajı, pil paketinin soğutma sistemi, aracın kablolama alt yapısı, şarj cihazının kapasitesi ve volt'u ile alakalıdır.

    Zoe de araç üzerinde 22 kw lık şarj cihazı var. Fluence de tam olarak bilmiyorum ama daha küçük şarj cihazı var gibi hatırlıyorum. Ayrıca Fluence deki pillerin teknolojisi eskidi.

    Fluence de Batarya değiştirilebilir fakat mühendislik, ar-ge ve işçilik nedeni ile ilk araç için maliyet çok fazla olur. İlk aracın pil paketinin yapımı da en az 5-6 ay sürer.

    Fluence bataryası değiştirilecek olur ise, aracın pil paketinin tamamı atılmalı, yerine yeni pil paketi tasarlanarak imal edilmeli, aracın; şarj cihazı, şarj soketleri, kablolarının önemli bir kısmı, kısmen de yazılımının değişmesi gerekiyor.
  • EVT Motor destek gelmediği için faaliyetine son verme kararı almış. EVT S1'in akıbeti de Devrim Arabaları gibi oldu.

    Sizde durumlar nasıl hocam ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meteormta -- 11 Mart 2016; 15:11:38 >
  • Bu konunun güncel kalması gerek hocam. Son durum nedir haber kesmeyin hocam :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sayın, Meteormta ve Vapors

    Gerçekten arge yapan, bu konuda çalışan firmaların ekonomik olarak varlıklarını sürdürmesi, bu mevzuatta söz konusu bile değil.
    Bizdeki mevzuat sonucu desteklemiyor, gidilen yolu destekliyor.

    Yani örnek vermek gerekirse, devletimiz, ihale yapıp, katılanlara ... özelliklerde %100 elektrikli araç yapın her yıl 1.500 tane alacağım demiyor veya PTT ihale yapıp, ..... özelliklerde %100 elektrikli 2.500 adet dağıtım aracı satın alacağım demiyor.
    Bunun yerine aracı yapacak firma arıyor. Taliplileri ortak yapıp birlikte çalıştırmak istiyor, Gebze de kendisi yerli otomobil prototipi yapıp bunu özel sektöre imal ettirmeye çalışıyor, .... ve bunun gibi bence kısa sürede sonuç alınması mümkün olmayan uzun dolambaçlı yollarda zaman kaybediyor.

    Siz hiç Tübitak desteği almış, Tübitak projesinden doğmuş, uluslararası başarı yakalamış veya ülkemizde yayılmış, tutulmuş, başarı yakalamış bilinen herhangi bir şeyin, ürün veya hizmetin adını duydunuz mu? Benze yetkililer artık bu sorunlu sisteme bir el atmalı.



    Bize gelince,
    Bizde durumlar kötü değil,

    Şu sıralar tek tük de olsa %100 elektrikli Linea yapıp satıyoruz.
    Linea dan daha çok %100 elektrikli pratico yapıp satıyoruz.
    Satışlarımızın büyük kısmı yurt dışı müşterilere oluyor.

    Linea için bir geliştirme söz konusu, artık 350 km menzilli, çok daha güçlü ve hızlı, otomatik vitesli linea üretimine başlamak üzereyiz. İlk Prototipimizi de tamamladık.

    Aradan geçen zaman içerisinde kendimizi dahada geliştirdik. Özellikle pil paketi konusunda çok ilerleme kaydettik.

    Müşterilerimiz için prototip olarak minibüs, otobüs, kamyon vb. platformlarda %100 elektrikli araçlar imal ediyoruz.




  • enginos E kullanıcısına yanıt
    Yurtdışında toplama malzemelerle araba yapıp büyüyen tonla firma varken bizde birşey yapmak isteyenenin önü hep krsildipi için en azından sizde durumkarın iyi olması sevindirici.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba oncelikle payasımınız için teşekkürler, elinize sağlık. Bir sorum olacaktı size aracın motor kontrol ünitesini çıkardınız mı ? Eğer çıkardıysanız elektrikli direksiyon sistemini kullanabildiniz mi ? Tahminimce elektrikli direksiyonu kullanabilmek için can-bus hattından veri gelmesi lazım motor kontrol ünitesi olmaması durumunda bu verileri nasıl yollayabildiniz ? Eger motor kontrol unitesi aracin uzerindeyse can kodlarini nasil cozdunuz? Direksiyon surekli çalışan bir cihaz araç üzerinde onun can id lerini ve kodlarını nasıl öğrenebildiniz? Tekrardan çok teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.