Şimdi Ara

Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
1.898
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Gaming gen tr sitesinden MANTIS-5500XT aldım. Parçaları ayrı kolide, kasayı ayrı kolide göndermişlerdi, ekran kartı da demonte olarak gelmişti. Ekran kartının montajı sonrası yaptığım ilk iş, hiçbir şey kurmadan BIOS'a girmek oldu, burada cpu temperature 72 dereceye ulaştı (AMD'nin stok soğutucusu var). Satıcı firmayla iletişime geçip teknik servise gönderdim, montaj ve test hizmeti sunduklarını iddia ettikleri için ekran kartını göndermedim, onu çıkarıp sadece kasayı yolladım.


    Yaklaşık 3 haftanın ardından kasa dün elime tekrar ulaştı. İlk önce BIOS'a girdim cpu temperature bu kez 67 dereceyi görüyordu. BIOS yerine bu sıcaklığa Ryzen Master'dan baktım, ilk önce 43 dereceyken zamanla 50'yi görüyordu. Bir iki dakika baktığımda sıcaklık değerleri 45 ile 55 derece arasında pinpon topu gibi oynayıp duruyordu, hiç sabitlenmiyor ve sürekli hareketliydi. Birkaç dakika sonra 65 dereceyi görüp tekrar 50'lere indiğine de şahit oldum - BU NORMAL Mİ?


    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor
    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor



    Ardından chipset ve ekran kartı sürücülerini güncelledim. HWInfo'dan baktım. Sıcaklık değerleri normal gelmedi çünkü 45 ile 65 derece arasında sürekli oynuyordu, genel olarak durduğu bi aralık değeri de yoktu - BU NORMAL Mİ?


    AIDA64'te sistemi '3 dakikalık' kararlılık testine soktuğumda sıcaklık 85-90 derece aralığındaydı - BU NORMAL Mİ?


    Sistemi komple stres testine sokmak için Furmark ve Prime95'i aynı anda başlatmaya karar verdim. Gece 2'de başlattığım testi bu sabah 8'de sonlandırdım. 6 saatlik testin ardından işlemci 94-95 derecelerdeydi ve daha altına inmiyordu. Bilgisayarın bu yükte kapanmadığına şaşırmıştım çünkü max temperature zaten 95'ti.


    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor



    "Sistem yük altındayken 75 dereceleri görüyorsa soğutucu gerekiyor" diyenleri gördüm duydum, ben 95 dereceyi görüyorum. Boşta 30 40 derece sıcaklıktan bahsediyorlar, ben 60'ları görüyorum. Bu değerler normal olmamalı.


    Bugün satıcı firmayla yeniden iletişime geçtim. Teknikerin, gönderdiğim kargoda ekran kartı olmadığını, kendilerinin başka bir ekran kartıyla test yaptıklarını ve o testte her şeyin "normal" olduğunu, ben ekran kartımı (5500XT) takınca sorun olabileceğini falan söylediler (Furmark'ta 6 saatlik ekran kartı testi max 69 dereceyi gördü). Ekran kartının nasıl bir optimizasyonu/etkisi/uyumu var ki işlemci sıcaklığına etki etsin, 95 derecelere ulaşsın? Bunu öne süren tekniker gerçekten tekniker mi, yoksa "yetkili" teknik servisi geze geze bi şeyler kapan patronun zeki çocuğu mu anlamadım.


    Bakın yanlış biliyorsam düzeltin: AMD Ryzen 5 3600 işlemci hali hazırda stok soğutucu ile ısınıyor buna okeyim. Ama 6 saatlik stres testinde 95 dereceyi görmesini, hatta 3 dakikalık kararlılık testinde 85 derece olmasını anlayamıyorum. Bende mi hata var?


    ---------------

    Ayrıca bir konu daha var ki bunun tek kelime açıklaması yok. XPG 2x8GB Ram, kasayı koliden çıkardığımda aşağıdaki gibiydi. Göremeyenler için söyleyeyim, biri anakartın altında, diğeri anakartın sol üst köşesinde.


    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor
    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor

    Bu RAM'ler nasıl slotlarından fırlamış? Hiç mi takmadılar da dart oynar gibi anakarta fırlattılar? Bunu sorduğumda aynı tekniker ramlerin kendilerine bu halde geldiğini ve serviste taktığını söyledi??? RAM'i hiç yerinden oynatmadığım halde (velev ki oynatmış ve çıkarmış olayım) gelen RAM'leri teknik serviste taktıysan kargoyla dönüşünde nasıl hala sağa sola savrulmuş bir şekilde bana gelebiliyor? RAM'ler takıldığı taktirde bu kadar mı kolay çıkabiliyor? İlk kez elime geldiğinde nasıl sorun yoktu o zaman?


    Kargodan bu eziklikle geldi, ne tür bi hasar aldığını kim bilir... Şaka gibi ama değil.


    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheAnalyzer -- 18 Şubat 2021; 11:39:43 >







  • Ne yapabilirim bu durumda?


    Firmayla iletişime geçtim tekrar gönderin, bu kez öncelikli olarak ilgilenilsin diyorlar. Bu teknik servise nasıl güveneceğim bilmiyorum.

  • 6 saatlik test sonucu


    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor
  • Merhabalar, ryzen işlemciler otomatik voltajda geldiği için ısınma problemi oluyor. bios ana ekranınızda görebilirsiniz 1.395V yazıyor. bunu bios ayarlarından "core ratio" bulup çekirdek hızını 3.6 ya sabitlerseniz sisteminiz stabil çalışacaktır. ben ve bir çok 3600 kullanıcısı bu şekilde yaparak çözdü.


    eğer dersenizki ben çekirdek hızımı yükseltmek istiyorum o zaman sağlam bir soğutucu bakmanız gerekecek.


    iyi günler dilerim.

  • https://forum.donanimhaber.com/amd-ryzen-serisi-sicaklik-dusurme-ve-overclock-rehberi--143448748



    uygun voltak değerini bulup "manuel voltaj" olarak verırsenız sorununuz cozulur.



    prime95de çekirdek kapatmadan 95 derecelerde stok fanla kalıyorsa işlemciniz fena değildir gibime geliyor.

  • Tüm sebepleri sondan başa sıralıyım;



    1) Toz filtreleri: bu tür ucuz mid tower kasalarda öne ve üste koydukları dandik toz filtreleri hava akışını çok ciddi anlamda yok ediyor


    2) Termal macun: hazır sistem satan yerler hiç bir zaman kaliteli termal macun kullanmazlar, kaliteli bir termal macun sıcaklıkları 10 dereceden fazla düşürür


    3) Oto voltaj: en büyük sebep de budur çünkü 1.25v da stabil çalışacak CPU, anakartın insafına kalınca 1.35-1.37v ları görebiliyor.



    Hepsini birleştirince CPU nun +20-30 derece fazla ısınması kaçınılmaz.



    Edit: bu arada CPU nun 6 saat boyunca o sıcaklıklar kalması imkansız. CPU çekirdeklerin çoğunu 15.dk dan sonra kapatmıştır, çünkü prime 95 de belli aralıklarla farklı algoritmalar çalışıyor. İlk başlattığın an 5-6dk CPU %100 yükte gözüküp sıcaklıklar adam akıllı artmıyor, 10-12dk sonra biraz daha yükseliyor, biraz daha geçince ciddi anlamda sıcaklıklar artmaya başlıyor bu da tahmini 15-17dk civarı sürüyor yani siz gece prime 95 e bıraktıktan ortalama 15 sonra o işlemci çekirdekleri kapatmıştır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 128MilyarDolar -- 18 Şubat 2021; 12:58:5 >




  • 30 liralık işlemci soğutucusu kullanıyosun ne bekliyosun açıklarmısın

  • Bende 5600x var.

    Senin 6 saat yaptığın testte ben daha 1. dakikada 96 derece gördüğümden testi sonlandırıyordum ve tabi ki stok soğutucuyla.

    Dediğin 45-55 derece arası gidip gelmelerde aynı oluyordu.

    Mugen 5 sağutucu alıp taktım ve yaptığım testlerin hiç birinde 71 derece üstünü görmedim. Boşta 33-38 arası.

    Yani soğutucu alman şart.

    Tavsiye istersen


    İlk tavsiyem bu ama bu ara fiyatı yine yükseldi. Olması gereken 550 TL civarı.

    https://www.akakce.com/islemci-sogutucu/en-ucuz-scythe-fuma-2-cpu-sogutucu-fiyati,556372588.html?ref=514&gclid=Cj0KCQiAvbiBBhD-ARIsAGM48bzOSpkaNYtKlUUQN8MUmujFlwU0K3jlpOTQR4-L_GfP6huOgCYAMdgaAsODEALw_wcB


    İkinici ise benim de kullandığım

    https://www.qp.com.tr/scythe-mugen-5-intel-ve-amd-uyumlu-islemci-sogutucu





  • Nyctinus kullanıcısına yanıt

    Birbirinden farklı soğutuculara baktım 180'den başlayıp 350 liraya kadar olanlar içinde. Zalman, Cooler Master, Dark, Aerocool, Be Quiet gibi markaların farklı modelleri mevcut. Çok bütçem de yok açıkçası, cüzdanı açmak istemiyorum. İnsani koşulları sağlayabilecek f/p bi soğutucu almak istiyorum. Bu noktada bi öneriniz var mı?


    Anakartım Asus Prime B450M-K II. BIOS'ta undervoltu nasıl yapabileceğimi tam bilmiyorum (daha önce yapmadım). İşlemcime uygun volt değerlerini deneme yanılmayla bulurum ama hangisinin karşılığına ne yazmalıyım emin değilim.

  • acura07 kullanıcısına yanıt

    Hocam açtığınız başlıktan anladığım kadarıyla; siz de bir Ryzen kullanıcısı olarak, tekrar sormak istiyorum, çünkü cevabınızı referans alacağım: 6 saatlik prime95 testinde işlemcinin stok soğutucuyla 95 dereceyi kapanmadan görmesi "öngörülebilir ve yeterli" bir sonuç mudur?


    Başlığınızı inceleyip bu akşam biraz kurcalamayı deneyeceğim. Yalnız sizin BIOS ile benimki biraz farklı. Umarım bulurum yolumu

  • Kasa teknolojisine çok yabancıyım, en son kasa pc kullandığımda yıl 2011'di. Yani toz filtresinin daha iyi olması içni yapabileceğim bir şey var mı? Yoksa komple kasa mı değişmeli (ki çözüm oysa yapamam)


    Önerdiğiniz termal macun markaları var mı?


    Bir de şu edit kısmında anlattığınız şeyi anlayamadım. 20. dakikadan sonra ne oldu yani bu testte?

  • TheAnalyzer kullanıcısına yanıt

    "çekirdek" kapatmadıysa evet gayet yeterli.


    Açtığım başlık size voltaj bulma konusunda yardımcı olacak sadece.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TheAnalyzer kullanıcısına yanıt
    Eğer overclock yapicaksaniz veya 4.2 değerinin üzerine cikacaksaniz be quiet veya noctua hava soğutucu olarak, sıvı soğutucu derseniz çift radyatorlu sistemlere bakabilirsiniz. İki sisteminde fiyatı 600 den başlar.

    Birde arctic duo 34 vardı. En aşağı onu alın derim. Fiyat konusu size kalmış ama kalıcı bir parça olduğu için yerinizde olsam bunlardan birini alırım.

    Bunların haricindeki hiçbir soğutucuyu ben önermiyorum.

    Anakartiniz benim abiminkiyle aynı. Akşam eve gectigimde size yazarım dostum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheAnalyzer

    Kasa teknolojisine çok yabancıyım, en son kasa pc kullandığımda yıl 2011'di. Yani toz filtresinin daha iyi olması içni yapabileceğim bir şey var mı? Yoksa komple kasa mı değişmeli (ki çözüm oysa yapamam)


    Önerdiğiniz termal macun markaları var mı?


    Bir de şu edit kısmında anlattığınız şeyi anlayamadım. 20. dakikadan sonra ne oldu yani bu testte?

    Toz filtresini çıkarabilirsiniz muhtemelen mıknatıslı toz filtreleri vardır.


    Termal macun olarak da MX4 2019 alabilirsiniz fakat piyasada çok fazla çakması var aldığınız yere dikkat edin


    Edit kısmında anlattığım olay da özetle işlemci oluşan yükü ve sıcaklığı kaldıramadığı için çekirdeklerden bazılarını kapatıyor yani yüke sokmuyor. HWmonitör indirin ve prime 95 yaparken tüm çekirdeklerin %100 olup olmadığını kontrol edin.


    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: acura07

    "çekirdek" kapatmadıysa evet gayet yeterli.


    Açtığım başlık size voltaj bulma konusunda yardımcı olacak sadece.

    Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor


    "Çekirdek" kapatmış mı buradan baktığınızda görebiliyor musunuz?


    Aşağıdaki videoda 14:50'de furmark ve prime95'i bir gün boyunca çalıştırın, eğer sıkıntı çıkmadıysa sisteminiz sağlıklıdır diyor, bu doğru mu? Benim sistemimin de şuan sağlıklı ve 'yeterli' olduğunu söyleyebilir miyiz? Zaten amacım bilgisayarımı sürekli yük altında kullanmak değil (o kadar gamer veya designer değilim, gelmişim 28 yaşıma, haftaiçi oturup 4-6 saat oyun oynayıp render alamam), sağlıklı olup olmadığını anlamak için ağır yükle test ediyorum. Eğer sağlıklıysa tamam, alırım bi soğutucu geçer. Ama işlemcim fabrikadan sorunlu gibi geliyor, bu başlığı da o yüzden açtım






  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nyctinus

    Eğer overclock yapicaksaniz veya 4.2 değerinin üzerine cikacaksaniz be quiet veya noctua hava soğutucu olarak, sıvı soğutucu derseniz çift radyatorlu sistemlere bakabilirsiniz. İki sisteminde fiyatı 600 den başlar.

    Birde arctic duo 34 vardı. En aşağı onu alın derim. Fiyat konusu size kalmış ama kalıcı bir parça olduğu için yerinizde olsam bunlardan birini alırım.

    Bunların haricindeki hiçbir soğutucuyu ben önermiyorum.

    Anakartiniz benim abiminkiyle aynı. Akşam eve gectigimde size yazarım dostum.

    Yardımcı olursanız hayat kurtarırsınız hocam.


    Bu arada oc yapmayacağım, uzun ömürlü stabil kullanım sunsun yeter. Maksat bu. Ağır yüklerle işim yok, testleri sistem iş yapar mı diye denemek için yapıyorum

  • TheAnalyzer kullanıcısına yanıt

    o kucuk kutucukların ıcıne bakmak gerekıyor

  • Mıknatıslı evet ama nasıl yani toz filtresini tamamen mi çıkarayım? Yerine bir şey koymayacak mıyız bu ne işe yarayacak

  • TheAnalyzer kullanıcısına yanıt

    gamepower windrunner yeter artar bile 60C görmezsin bile sesi bile olmaz yada ışıklarıda olsun dersen 30 lira daha pahalı bunu alabilirsin Cooler Master Hyper 212 Spectrum (RR-212A-20PD-R1) 120mm Rainbow CPU Soğutucusu (Intel - AM4 Uyumlu)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i Am Not Dead -- 18 Şubat 2021; 15:28:20 >
  • snowman t6 ultra alabilirsin. CTR 2.0 ile de teste sokup vermen gereken yaklaşık voltaj ve frekans değerini öğrenirsin.3600 ün fanı hem yeterli değil hem de ayar istiyor.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.