Şimdi Ara

Geely Emgrand EC7 (157. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3.252
Cevap
19
Favori
686.910
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 155156157158159
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Gaz enjeksiyon sürelerine gelelim.Gaz enjeksiyon süresi tamamen enjektör tipi ile enjektör meme çapına bağlıdır.3 ohmluk enjektörler yeteri kadar hassas değildir.2 ohmluk enjektörler kadar hızlı açılıp kapanamaz.Daha az gaz yakayım diye motorun gereksiniminden daha düşük meme çapı kullanılırsa gaz enjektörünün aç-kapa süresi artmaktadır.Enjektör değişmediği halde 3000 devirden sonra enjektörler daha uzun milisaniye çalışmaktadır.Bu durumda motor gerek duyduğu gazı alamadığından enjektör kapanmak zorunda kalır.Sanki birisi otonun arkasından çekiyor gibi ya da çelme takılması gibi bir durum ortaya çıkar. Benzin enjektörlerine yakın hızda çalışan gaz enjektörleri de vardır.Bunlar çok pahalıdır.Albien 2 ohm enjektör ile Geely Emgrand aracımın nozul çapı 2 mm.iken şimdikinden daha performanslı çalışacağını umuyorum. Üst düzey bazı araçlarda bu sıkıntıyı aşmak için benzin takviyesi ayarları var.Araç sollarken birden hızınızın gaz vermeye rağmen azaldığını hissedebilirsiniz.





  • Lpg sistemi için kural:İyi usta,doğru uygulama,hızlı enjektör,gereksinime uygun meme ucu,düşük basınç  


    1.5 atmosferik 132 nm geely Emgrand araç için

    Albien 2 0hm,2.0 mm meme ucu,rolantide gaz basıncı:0.95 ms sonuç:Uzun enjektör ömrü

    Düşük basınç ile çalışabilecek uygulama koşullarını yaratmak gaz enjektör ömrünü artırmaktadır.

  • 8 nolu resime “görünüm” menüsünden ulaşılıyor.Resimde devir saati ve meme uçları çapının çok küçük,doğru,çok büyük ölçümü var.Sürüş anında ibrenin doğru bölümde olması gerekli.Rolantide çok küçük bölümüne kaymış bile olsa sürüş anında doğru bölümde olabiliyor.İlle de doğrunun tam ortasında olacak diye düşünülmemeli.Birçok değişken o andaki gaz ihtiyacını etkilediği için doğru bölümde olması yeterli.Yavaş yakıt kesme ve hızlı yakıt kesme OBD bağlantısı yapılmadığı için ölçülemiyor.Bu sayfanın sağ üst tarafında “scope” tıklanırsa 9.resim görünür.

  • 9.resim

     Geely Emgrand EC7
  • Scope seçeneği gaz ile ilgili sıkıntı yaşayan araçlarda sorunu çözmek için konmuş yararlı bir uygulamadır.Araç ile yola çıkılır.Sorun görününceye kadar olan sürüş kayıtlarını tutar.Bu kayıtlar çerçeve içinde işaretlenerek seçilen kayıt listesidir.

    Son bölüm “tanımlama” menüsüdür.Üst çerçeve “hata”bölümüdür.Sistem bir hata algıladığında hata yazar.Hata mekanik olarak çözüldükten sonra “hataları sıfırla” düğmesi ile silinir.Sol alt bölümde lpg kiti takıldıktan sonra kaç saat benzinle kaç saat gazla kullanıldığını yazar.Benzin enjektörlerinin düzgün çalışıp çalışmadığını,gaz enjektör sıralamasının doğru olup olmadığını buradan kontrol edebilirsiniz.Hata aramayı etkinleştir önündeki kutu işaretli olmalıdır.

    Akl 6.5.4.2 programının nasıl kullanılacağını anlattım.Değerli arkadaşlar.Ben iyi bir araştırmacı olarak ulaştığım bilgileri derli toplu sizlere ulaştırdım.Bazı forumlarda verilen bilgilerin önüne,ortasına her kes kendi sorununu yazmış kimin kime yanıt verdiği anlaşılamamış,ben senden daha çok bilirim muhabbetleri olmuş.Bu bilgilerin okuma ile yetinmeden not alarak uygulanması verimi artırır.Kolay gelsin.





  • Ben f/p oranına bakarak 1)yerli olması,2)bulunabilir olması,3)en uygun ve en iyi fiyata sahip olmasını gözeterek kendi aracımda kullandığım malzemeleri yazıyorum.Reklam ile işim olamaz.Yaşım gereği,mesleğim gereği bilginin yayılmasını amaçlıyorum.

  • 21.10.2021 tarihinde albien 2 ohm performans enjektörü satın aldım.Fiyatı 182.64 tl. Pazartesi günü teslim edilecek.Gaz meme uçları çapının 2 mm.olmasını vurgulayarak istedim.Bu aparatı taktıktan sonra iyi bir ayar yapıp ayarı kaydedeceğim.Teorik bilgi ile uygulama farklı oluyor.Teorik bilgiyi okuyor,okuyorum ama araç başına gidince ne yapacağımı şaşırıp kalıyorum.sıra ile madde madde yapacaklarımı bir kağıda yazmalı ve uygulama yapmalıyım.Bu arada yaptıklarımı burada yazarım...

  • Albien 2 ohm enjektörler takip sisteminde pazartesi teslim demesine karşın cuma akşamı geldi.Nozul çapını 2 mm demiştim.Kutuya 2 mm diyerek bir not bırakmış.Enjektörlerin üzerinde nozul çapı belirtilmemiş.Valtek tipi enjektörlerde nozul çapı üzerinde yazıyordu.Kısa sürede enjektörleri değiştireceğim.Yazılım üzerinde ayarları yaptıktan sonra MAP ayarı da yapacağım.

  • Dün albien 2 ohm enjektörü monte ettim.Yüzeysel olarak gördüklerimi yazayım.Enjektörlerin sesi akl valtek enjektörler ile hemen hemen aynı.Varsa da ben fark edemedim.Bugün yaklaşık 20 km.yol yaparak durumu kontrol ettim.Aracın gaz ile gidişi sanki benzinden daha iyi gibi geldi.Hızlı gitmediğimde motorun sesi daha az geldi.Lastik sesi daha fazla duyulmağa başladı.Aracın gidişini çok beğendim.Bilgisayar ile bağlandığımda otomatik kalibrasyon yaptım.Benzinde enjektör zamanı ile gazda iken enjektör zamanı arasında %4 gibi bir fark var.Basınç ideal.Map tablosunda bir düzeltme uyguladım.Çok fazla değişmedi.Ancak citroen aracı olan ve Akl kit kullanan kişinin önerisine uyarak AKL new 2.8 olarak nozulu seçtim.Bir de AKL new 2 olanı seçerek durumu gözlemleyeceğim.

  • İndirdiğim yerli ve yabancı lpg videolarını derleyip bir kağıda yazacağım.Ve buna göre ayar yapmağa çalışacağım.Benim kitin ayar yönünden bazı özelliklerin kısıtlanmış olduğunu görüyorum.Bu nedenle sadece MAP tablosu üzerinden ayar yapacağım.

  • Valtek 3 ohm AKL kırmızı enjektörlerimizi Albien 2 ohm enjektörler ile değiştirdik.1.8 mm olan gaz meme uçlarının çapını 1.8 mm.den 2.0mm yaptık.Şimdi sıra ile yapılması gereken işlemler.

    1)Lpg tankındaki vanayı açıyorum.2)Aracı çalıştırıyorum.Benzinden gaza geçinceye kadar bekliyorum.3)Lpg Tankı,gaz kesici valf ve regülatör ve lpg map sensöründe işlem yapmadığımız için sadece enjektör hortum girişlerini köpüklü sabun ile kontrol ediyoruz.Kaçak yoksa lpg ayar kablosunu takıp bilgisayarda akl programını açıyorum.4)Rolantide regülatör ısısının 50 dereceyi gaz ısısının 30 dereceyi geçmesini bekliyorum.Bu arada regülatörü elle kontrol edip ısınıp ısınmadığına bakıyorum.4)Programda "Geçiş" menüsünden AKL new 2 ohm seçiyorum.ECU'yu sıfırlıyorum.

    5)MAP menüsünden map'ı resetliyorum.6)Kontağı kapatıyorum.Akünün negatif kutup başını söküp altına bez koyarak 15 dk. bekliyorum.Bu arada lpg tankından gaz vanasını kapatıyorum.Kutup başını takıp 100 km.gidecek kadar benzin alıp sadece aracı benzinde olmak üzere şehir dışı,şehir içi yavaş,orta,hızlı(4000 deviri geçme) kullanıyorum.(Not:Araç benzinde sıfır sorunla çalışmalıdır).Böylece aracın kendi ecu'su sorunsuz sürüş haritasını oluşturur.(Bu işlem 5-10 gün sürebilir.)





  • LPG AYARI: 

    1)Lpg tankından vanayı aç.Motoru çalıştır.Rolantide regülatör ısısı 50,gaz ısısı 30 dereceyi geçsin.MAP tablosundaki rakamlar gaz enjektörlerinin ne kadar yakıt göndereceğini anlatır.Büyük rakam daha çok gaz,küçük rakam daha az gaz gönderiyorum demektir.Lpg ayar kablosunu takıp bilgisayarda akl programını açıyorum.Dizüstü sürücü koltuğu yanındaki koltukta.Ana sayfadaki "otomatik kalibrasyon"menüsüne tıkla.Araç gaza geçtiyse benzine al."Start kalibrasyon" tıkla.Kalibrasyon sırasında ayağın gaz pedalında olsun.2500-3100 devire getir yazdığında gaza basarak bu devirlere yaklaşık getir. "Kalibrasyon başarı ile tamamlandı".

    a)Araç BENZİNDE iken gaz pedalına 1000 devir olacak şekilde bas ve BENZİN ENJEKSİYON SÜRESİni not al.Devir tam olarak 1000 yapılamasa da gördüğümüz süre 2.43-2.45-2.62 gibi rakamlar gösterirse 2.45 i not almış ol.Benzin pompası sembolü üzerine tıklayarak aracı gaza al.Araç GAZda iken gaz pedalına 1000 devir olacak şekilde basarak bu devirlere yaklaşık getir.GAZda BENZİN ENJEKTÖR SÜRESİni not al.Şimdi bulduğumuz rakamları karşılaştıracağız.


    Benzinde benzin enjeksiyon süresi < Gazda benzin enjeksiyon süresi ise enjektörler fazla gaz gönderiyor demektir.1000 sütününu tamamen seç.Rengi mavi olur.Gazı kısacağız.Yukarıda 2 yazan rakamı 10 yazarak değiştir ve aşağı ok işaretini tıkla.

    b)Araç BENZİNDE iken gaz pedalına 2000 devir olacak şekilde bas ve BENZİN ENJEKSİYON SÜRESİni not al.Devir tam olarak 2000 yapılamasa da gördüğümüz süre 2.43-2.45-2.62 gibi rakamlar gösterirse 2.45 i not almış ol.Benzin pompası sembolü üzerine tıklayarak aracı gaza al.Araç GAZda iken gaz pedalına 2000 devir olacak şekilde basarak bu devirlere yaklaşık getir.GAZda BENZİN ENJEKTÖR SÜRESİni not al.Şimdi bulduğumuz bu rakamları da karşılaştıracağız.

    Benzinde benzin enjeksiyon süresi < Gazda benzin enjeksiyon süresi olacaktır.Bu ise enjektörler fazla gaz gönderiyor demektir.2000 sütününu tamamen seç.Rengi mavi olur.Gazı kısacağız.Yukarıda 2 yazan rakamı 10 yazarak değiştir ve aşağı ok işaretini tıkla.Buşekilde devam edeceğiz.


    I)Araç BENZİNDE iken gaz pedalına 1000 devir olacak şekilde bas ve BENZİN ENJEKSİYON SÜRESİni not al.Devir tam olarak 1000 yapılamasa da gördüğümüz süre 2.43-2.45-2.62 gibi rakamlar gösterirse 2.45 i not almış ol.Benzin pompası sembolü üzerine tıklayarak aracı gaza al.Araç GAZda iken gaz pedalına 1000 devir olacak şekilde basarak bu devirlere yaklaşık getir.GAZda BENZİN ENJEKTÖR SÜRESİni not al.Şimdi bulduğumuz rakamları karşılaştıracağız.


    Benzinde benzin enjeksiyon süresi > Gazda benzin enjeksiyon süresi ise enjektörler yetersiz gaz gönderiyor demektir.1000 sütününu tamamen seç.Rengi mavi olur.Gazı artıracağız.Yukarıda 2 yazan rakamı 10 yazarak değiştir ve yukarı ok işaretini tıkla.

    II)Araç BENZİNDE iken gaz pedalına 2000 devir olacak şekilde bas ve BENZİN ENJEKSİYON SÜRESİni not al.Devir tam olarak 2000 yapılamasa da gördüğümüz süre 2.43-2.45-2.62 gibi rakamlar gösterirse 2.45 i not almış ol.Benzin pompası sembolü üzerine tıklayarak aracı gaza al.Araç GAZda iken gaz pedalına 2000 devir olacak şekilde basarak bu devirlere yaklaşık getir.GAZda BENZİN ENJEKTÖR SÜRESİni not al.Şimdi bulduğumuz bu rakamları da karşılaştıracağız.

    Benzinde benzin enjeksiyon süresi > Gazda benzin enjeksiyon süresi olacaktır.Bu ise enjektörler yetersiz gaz gönderiyor demektir.2000 sütününu tamamen seç.Rengi mavi olur.Gazı artıracağız.Yukarıda 2 yazan rakamı 10 yazarak değiştir ve yukarı ok işaretini tıkla.Bu şekilde devam edeceğiz.

     Değerli arkadaşlar.Bu yazdıklarımı defalarca kontrol ettim.Tekrar tekrar acaba hata var mı diye baktım.Acaba böyle tek tek devir ayarları yerine 1000 devir için yapıp tümüne uygulamak olur mu diye düşündüm.Bu iş için izleyen arkadaşların da buna katkı vermesi çok iyi bir sonuca ulaşmamızı sağlar.Lpg'nin yıldızı sönmek üzere ama ben yine de gazın benzine göre %40 düzeyinde avantajı tekrar kurulur diye düşünüyorum.





  • Regülatörden gelen gazın basıncından da bahsedeyim.

    Regülatörden gelen basınç artarsa daha çok sıkıştırma olur.Daha çok gaz gelir.Enjeksiyon zamanı düşer.Regülatör basınç ayarı fb.da yapıldığından buraya dokunmamak iyidir.Eğer basıncı düşürmek istiyorsanız meme çapını bir tık yükseltin.

    Regülatörden basınç azalırsa daha az sıkıştırma olur.Daha az gaz gelir.Enjeksiyon zamanı artar.

    Nozul çapı azaldı.daha az gaz gelir.Enjeksiyon zamanı artar.

    Nozul çapı arttı.Daha çok gaz gelir.Enjeksiyon süresi düşer..Bizim aracımızda ideal gaz basıncı 

    rolantide 0.95-1.05 dir.Bu basıncın üzerine çıkılması enjektör ömrünü kısaltır..

  • Lpg ayarı mesajında ya a)ve b) ile gösterilen durum olur.Ya da I) ve II) ile belirtilen durum olur.Sizde hangisi olmuşsa ona göre ilerlenir.

    Kolay gelsin.

  • Windows kullananlar bilir.Diyelim ki windows 8'den windows 10'a geçeceksiniz.Kimisi 8'den 10'a yükseltme yapar.Kimisi de sıfırlanan bilgisayarda temiz bir win10 yükleme yapar.Ben biçimlendirilen bilgisayara temiz yükleme yapmayı tercih ederim.Bazı benzer uygulama ya da dosyalar birbirleri ile anlaşamaz ve nedeni belli olmayan hatalar üretirler.

    Ben bu ayarlama işleminde ikinci yolu seçtim.Konu hakkında bilgili arkadaşların yol göstermesini memnuniyetle karşılarım.

  • Gazda benzin enjektörü zamanı daha yüksek iken bir kere gazı kısmıştık.Bu işlem sonrası benzinde enj.süresi ve gazda enj.sürelerini tekrar karşılaştırarak gaz enj.süresinin ne kadar yaklaştığını göreceğiz.Gerekirse bir kere daha gazı kısacağız.Böyle böyle tam olamasa da gaz enj.süresinin benzin enj.süresine ne kadar yaklaştırabilirsek toplam gaz kısma rakamını bir yere yazmalıyız.Bu diğer devirlerde referans olabilir.

    Bu ayarlama işi ciddi bir uğraşı ...

  • deltoid D kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Bende kendim LPG ayar kablosu yaptım . Bende de akl LPG sistemi var .ama ben pek beceremedim .rica etsem bana yardımcı olur musunuz .ebir iletşm numarası verebilir misiniz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Değerli makkas88,

    Benim iletilerimi okuduysanız benim tamirci ya da lpg dükkanı sahibi usta olmadığımı görmüşsünüzdür.Ben sadece araştırmacıyım.Emgrand aracımda bulunan Akl kiti ile ilgili araştırmalar yapıyor ve öğrendiğim bilgileri paylaşıyorum.Bana soru sorar iseniz ve ben de sorunun yanıtını biliyorsam yazarım.Daha ilerisi profesyonal bir çalışma olabilir.O da bende yok.

  • deltoid D kullanıcısına yanıt
    Evet hepsini okudum .bende sizin gibi uğraşmak istiyorum .sadece iki uğraşan kişi olarak bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum . Sizden öğrenceğim şeyler olduğunu düşünüyorum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • deltoid D kullanıcısına yanıt
    Sormak istediğim bir kaç şey var .bunlardan bir tanesi nozzle çapı bende büyük gösteriyor. Regülatör basıncı 1.5 lardaydı onu düşürdüm ama çok değişmedi. Enjeksiyon çapı sanırsam 1.8 ve 3 ohmluk ahc enjeksiyonlar var. Acaba nozzle aralığını yeşil alana getirmem için ne yapmam lazım

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 155156157158159
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.